'Lang opsluiten veelplegers scheelt miljoenen'

Per veelpleger die langdurig wordt opgesloten bespaart de samenleving jaarlijks 100.000 euro. Van 2001 tot nu is door deze aanpak 400 miljoen euro bespaard, zegt misdaadeconoom Ben Vollaard donderdag in De Telegraaf en BN/De Stem.

Meer dan 250.000 woninginbraken en autokraken zouden door de lange gevangenisstraffen zijn voorkomen. Het opsluiten van iemand kost zo'n 50.000 euro per jaar, maar daarmee wordt volgens de onderzoeker 150.000 euro aan onkosten door diefstal uit woningen en auto's voorkomen. Dat is inclusief toegebrachte schade en de kosten die justitie en politie maken.

In werkelijkheid brengt de langdurige opsluiting nog meer geld op, want fietsendiefstallen en winkeldiefstallen zijn niet meegerekend. Het opsluiten van veelplegers bespaart de belastingbetaler veel kosten en verlaagt de misdaadcijfers, concludeert Vollaard. Hij wijst erop dat een overval ook geestelijk effect heeft op de slachtoffers.

Vollaard waarschuwt wel dat langer straffen alleen bij veelplegers voordelig uitpakt. "Bij andere categorieën kost langer straffen alleen maar meer geld en levert het weinig op." Op dit moment zitten ongeveer vijfhonderd veelplegers vast in een Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD). Daarmee wordt per jaar 50 miljoen euro bespaard.

De ISD-maatregel is vooral gericht op wat oudere verslaafden die stelen om drugs te kunnen kopen. Deze daders worden twee tot drie jaar opgesloten en behandeld. Sinds de invoering van deze maatregel zou de criminaliteit in de grote steden met tientallen procenten zijn gedaald.

Dat komt volgens Vollaard vooral doordat de daders van straat zijn en niet zozeer doordat de veelplegers door de behandeling niet meer stelen. De resultaten van de behandeling zouden in het niet vallen als ze worden vergeleken met het opsluitingseffect.

Vollaard is verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Hij voerde het onderzoek uit in opdracht van het Programma Politie en Wetenschap.