FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 11 december 2010

Fernandes zet rechtszaak tegen Groep Lotus door

Tony Fernandes zet de rechtszaak tegen Groep Lotus door. De eigenaar van 1Malaysia Racing Team gaat volgend jaar onder de naam Team Lotus rijden, maar zag eerder deze week ook Lotus-Renault GP op de grid voor 2011 verschijnen.

Groep Lotus werkte aanvankelijk samen met Fernandes, maar de samenwerking is inmiddels beëindigd. De Maleisiër is hierover teleurgesteld. "We kregen aanvankelijk een mandaat van vijf jaar om een Formule 1-team op te bouwen. Er doken in de Maleisische media verhalen op dat Proton teleurgesteld was over onze prestaties, wat een van de redenen was die ze opgaven. Ik weet niet hoe iemand het in zijn hoofd kon halen dat we met de topteams op de grid mee konden doen of zelfs maar met het middenveld, terwijl we in september vorig jaar pas toestemming kregen om mee te mogen doen."

"Ik vind dat we het dit jaar zeer goed hebben gedaan en ik denk dat 99% van de paddock het met ons eens is als je ziet waar we vandaan komen. We hebben een eersteklas team opgebouwd dat de pitstops in dezelfde tijd als Ferrari kan doen. De auto's zagen er goed uit, we hadden een goed motorhome en op de baan deden we het met twee goede rijders prima. We waren de beste van de nieuwe teams, dus ik ben teleurgesteld dat we van Proton (Groep Lotus, red.) geen kans hebben gekregen."

"We hadden het merk Lotus samen op kunnen bouwen. Als iemand zegt dat we dit jaar Lotus niet geholpen hebben dan is diegene gek. De reacties van het publiek steunen ons. Als we de tijd hadden dan hadden we samen iets goed op kunnen bouwen en het perfecte scenario was voor mij dan ook geweest dat we gefuseerd waren en samen één doel voor ogen hadden."

Het liep anders en Groep Lotus kocht zich in bij het Formule 1-team van Renault. Hierdoor zullen volgend jaar twee Lotus-teams op de grid staan, een situatie die volgens Fernandes niet wenselijk is. Daarom zet hij de rechtszaak tegen Groep Lotus door om te kijken of de rechter helderheid kan bieden.

"Je kunt niet zomaar mensen voor je winnen. Wij hebben de steun over het hele jaar heen weten op te bouwen. Dingen hebben tijd nodig en moeten goed gedaan worden. Je kunt jezelf niet zomaar als enorm merk in de markt zetten. Ik geloof in organische groei. Het heeft een fundament en een goede strategie nodig. Je kunt je niet zomaar ergens instorten en zeggen dat het van jou is."

"Ik ben geen Colin Chapman. Hij is een legende en we gaan niet wedijveren met hem, maar alles wat hij deed doen wij ook. We bouwen het team vanuit het niets op en kopen niets op. Je hebt merken waar mensen van houden. Er is veel competitie en mensen moeten respect hebben voor wat je doet."

'Klant bereid te wachten voor goede oplossing'

Mensen die een helpdesk met een klacht bellen, zijn bereid een paar minuten te wachten als ze maar goed worden geholpen. Dat stelt hoogleraar Customer-Centric Service Science aan de Universiteit Maastricht Gabi Odekerken zaterdag in het programma Kassa na bestudering van de tienduizend reacties die na de actie van Youp van 't Hek zijn binnengekomen.

Van 't Hek trok in oktober ten strijde tegen helpdesks na onvrede over de dienstverlening van telecombedrijf T-Mobile. Hij kreeg daarop veel reacties van mensen over helpdesks.

Volgens Odekerken blijkt uit die reacties dat klanten bereid zijn te wachten, als het probleem maar wordt opgelost. "Mensen zijn bereid een bedrijf te vergeven voor een klacht, maar als ze halfslachtig worden geholpen, is de maat vol." De hoogleraar denkt dat bedrijven klanten tevreden houden, door ervoor te zorgen dat klanten iemand te spreken krijgen die beslissingsbevoegdheid heeft op een goede oplossing te mogen aanbieden.

Uitslag De Graafschap - PSV

Vanavond stond in de Eredivisie het duel tussen De Graafschap en PSV op het programma. Hieronder vind je de uitslag van deze wedstrijd.

De Graafschap

0 - 0

PSV

 
 Gele kaart: Fränkel (De Graafschap)
 Rode kaart: Rose (80/2xg) (De Graafschap), Engelaar (36/2xg) (PSV)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.550
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Wormgoor
Saeijs
Broekhof
Fränkel (Evers/78)
Rose
Meijer
Hersi (Bargas/46)
Jungschläger
Poepon (Overgoor/77)
De Ridder
  Isaksson
Manolev
Marcelo
Bouma (Rodríguez/46)
Pieters
Hutchinson
Toivonen (Lens/63)
Engelaar
Afellay
Reis (Berg/74)
Dzsudzsák

"Geen verrassing dat N.E.C. onder curatele staat"

N.E.C.-directeur Jacco Swart is niet verrast door de beslissing van de KNVB om de club onder curatele te houden.

"Het is pas na twee achtereenvolgende metingen mogelijk om categorie 1 te verlaten", luidt de toelichting van Swart aan Omroep Gelderland. "Dit was de eerste meting op basis van cijfers uit oktober.

"Die waren ook niet zodanig dat we naar categorie 2 terug konden. Als we in maart en juni wel aan de voorwaarden voldoen, is dat wel mogelijk", aldus de directeur van N.E.C., die zich niet wil richten op een categorie.

"Dat is niet zozeer ons streven, daar krijg je geen medailles voor. We moeten vooral financieel weer gezond worden, dan komt categorie 2 of 3 vanzelf. Het moet in ieder geval binnen drie jaar", besluit Swart.

Vettel krijgt prijs tijdens FIA-gala

Sebastian Vettel heeft uit handen van FIA-president Jean Todt de prijs ontvangen voor het behalen van het wereldkampioenschap in de Formule 1. Ook andere kampioenen zoals Nyck de Vries bij de karts kregen in Monaco hun prijs uitgereikt.

Vettel kroonde zich in Abu Dhabi tot jongste wereldkampioen in de Formule 1 ooit. Zijn team Red Bull Racing had zich een race eerder in Brazilië al voor het eerst tot wereldkampioen gekroond. Teambaas Christian Horner ontving hiervoor ook een trofee.

"Dit is een geweldige avond voor mij en Red Bull Racing. Het is fantastisch deze prijs te ontvangen, van dit moment droomde ik sinds ik serieus begon met racen. Het is ongelooflijk dat ik kampioen ben, na een seizoen met zoveel ups en downs. Ik heb geleerd dat ik nooit mag opgeven," zei Vettel.

Luuk (11) wint Groot Kinderdictee

De 11-jarige Luuk Smarius heeft zaterdag het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal gewonnen. De leerling van de 6e Montessori Anne Frankschool in Amsterdam heeft slechts één fout gemaakt, heeft de NTR, de zender die het dictee zaterdag uitzond, bekendgemaakt.

De 11-jarige Leidse Marijn Versteegen van de Lorentzschool in Leiden eindigde met twee fouten op de tweede plaats. Acht kinderen hadden drie fouten gemaakt. In totaal maakten de 59 deelnemers 399 fouten, een gemiddelde van bijna zeven fouten per kind.

Het Kinderdictee was dit jaar geschreven door kinderboekenschrijfster Mirjam Oldenhave. De titel van het dictee was Mug.

Berga wint marathon Breda

Ingmar Berga is winnaar geworden van de achtste wedstrijd in de KPN marathon Cup. Het is voor Berga zijn tweede marathonzege van het seizoen.

De 26-jarige Drent won de sprint van een kopgroep van negen rijders. Achter Berga eindigde Crispijn Ariens als tweede, Douwe de Vries legde beslag op de derde plek. Karlo Timmerman blijft de leider in het klassement.

Bij de dames was de zege voor Carla Zielman. Zij bleef in een massasprint Foske Tamar van der Wal en Mariska Huisman voor. Dankzij het derde zege van het seizoen verstevigde Zielman haar leidende positie in het klassement.

Deetman niet nieuwe partijvoorzitter CDA

Wim Deetman en Ferdinand Grapperhaus worden toch niet de nieuwe partijvoorzitter van het CDA. Het bestuur van de partij heeft vrijdagavond besloten verder op zoek te gaan naar nieuwe kandidaten voor het partijvoorzitterschap, nadat Deetman en Grapperhaus hadden aangegeven alleen beschikbaar te zijn voor een zogenoemde enkelvoudige voordracht, meldt het CDA zaterdag.

Bij een enkelvoudige voordracht wordt slechts één kandidaat voorgedragen voor het voorzitterschap. Mede gezien de conclusies van de commissie-Frissen, die onderzocht hoe het CDA kon worden gehalveerd tijdens de verkiezingen, stelt het partijbestuur te hechten aan een dubbele voordracht en een ledenverkiezing. De commissie pleitte in het rapport onder meer voor het meer betrekken van leden.

De NOS meldde donderdag dat Deetman en Grapperhaus de kandidaten waren voor het voorzitterschap van het CDA. Een selectiecommissie had hun namen voorgelegd aan het partijbestuur.

Het partijbestuur stelt het te betreuren dat de namen uit het voorstel van de selectiecommissie eerder deze week zijn uitgelekt. "Het verdient namelijk grote waardering dat beide kandidaten in deze moeilijke periode op verzoek van de partij bereid zijn gevonden voorzitter te willen worden."

Volgende week neemt het partijbestuur een besluit over een nieuwe procedure.

De vorige voorzitter, Peter van Heeswijk, vertrok in juni na een dramatische verkiezingsuitslag. De partij verloor de helft van de zetels in de Tweede Kamer. Hij bekleedde de functie vier jaar. Hij werd opgevolgd door waarnemend voorzitter Henk Bleker. Toen die staatssecretaris werd, nam Liesbeth Spies het tijdelijk over. Op het partijcongres van 12 februari wordt de definitieve opvolger gekozen.

Uitslagen Eredivisie (11/12/2010)

Vanavond stonden om 19:45 uur in de Eredivisie twee duels op het programma. Hieronder vind je de uitslagen van N.E.C. Nijmegen - Willem II en Roda JC - ADO Den Haag.

N.E.C. Nijmegen

3 - 1

Willem II

 11' Vleminckx
 55' Schöne
 66' Goossens
   38' Lasnik (pen)
 
 Gele kaart: Will (N.E.C. Nijmegen), Lasnik (Willem II)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.200
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Will
Nuytinck
Zomer
Amieux
Schöne (Ten Voorde/89)
Sibum
Goossens (Chatelle/79)
Zimling
Davids (George/79)
Vleminckx
  Mäenpää
Pereira
Biemans
Swinkels
Lampi (Livramento/46)
Gravenbeek
Van der Heijden
Lasnik
Vossebelt (Van Zaanen/75)
Rigters (Janga/75)
Sheotahul

Roda JC

1 - 1

ADO Den Haag

 9' Janssen
   13' Bulykin
 
 Gele kaart: Addo, Wielaert (Roda JC)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 12.900
Arbiter: Van Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
De Fauw
Addo (Delorge/62)
Kah
Hempte
Sutchuin Djoum
Wielaert
Hadouir (Huysemens/88)
Vormer
Janssen
Junker (Meulens/83)
  Coutinho
Leeuwin
Derijck
Kum
M. Piqué
Radosavljevic (Buijs/61)
Immers
Toornstra
Verhoek
Bulykin
Vicento

Onnodige operaties kosten honderden miljoenen

De Nederlandse gezondheidszorg kan jaarlijks zo'n half tot een miljard euro besparen op onnodige operaties. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, waarover het NOS zaterdagavond bericht.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat in sommige regio's tot zes keer vaker bepaalde operaties worden uitgevoerd dan in andere regio's. Behalve dat dit leidt tot hogere kostenposten, loopt de patiënt erdoor ook onnodig risico's, omdat het bij operaties altijd fout kan gaan.

De onderzoekers adviseren onder meer heldere richtlijnen en het koppelen van verzekerde zorg aan zogenoemde evidence-based indicaties. Bij dit laatste zou als er geen sprake is van een 'objectiveerbare' indicatie waarvoor wetenschappelijk onderzoek de meerwaarde van een operatie heeft aangetoond, de operatie niet onder de verzekering moeten vallen. Verder moeten patiënten goed geïnformeerd worden, aangezien een patiënt veel vaker dan door behandelaars verwacht, afziet van een operatie als alle alternatieven en risico's duidelijk zijn.

Team Lotus blijft bij groen en geel in 2011

De baas van Team Lotus Tony Fernandes heeft bekend gemaakt dat zijn renstal afziet van het gebruik van de zwarte en gouden kleuren voor 2011. In plaats daarvan zullen net als dit jaar de bolides voorzien worden van een groen/geel kleurenschema.

Fernandes zegt bij de naam Team Lotus te blijven, hoewel er volgend jaar in de Formule 1 ook Lotus-Renault GP zal zijn. "Ik heb er geen problemen mee dat er twee Lotussen op de grid zullen staan," zei hij tegen Autosport. "Maar ik denk wel dat het bespottelijk is dat we beiden met zwart en goud gaan rijden en daarom kan ik zeggen dat we ons kleurenschema gaan wijzigen."

"We zeiden dat we met zwart en goud zouden gaan rijden. Ze hebben de auto zwart met goud geverfd en hun intenties duidelijk gemaakt. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel, want ik ontving berichten van mensen die zeiden dat we een sigarettenmerk promootten. Ik wist wist niet dat John Player Special nog in het Verenigd Koninkrijk en andere delen van de Commonwealth verkocht werd. Had ik deze controverse nodig? Nee."

"De FIA maakte gisteren bekend de motorenplannen voor 2013 en verder bekend, wat betekent dat de Formule 1 vergroend wordt, dus wat is er beter dan de kleur groen? We hebben onze fans naar hun reacties gevraagd en velen hebben gezegd dat we het bij groen en geel moesten houden. Ik ben dus 99% zeker dat we bij die kleuren blijven."

[WvdW] Uitslag NAC Breda- FC Utrecht

NAC Breda heeft vanavond de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht met 3-1 gewonnen. Het was voor de club uit Breda de achtste thuiszege van dit seizoen.

Na een kwartier spelen stond het 1-1. Silberbauer zette de bezoekers op voorsprong na goed werk van Mertens. Fehér maakte niet lang daarna gelijk na een steekpass van Lurling. Het tempo lag daarna een stuk lager waardoor er nog maar weinig kansen konden worden gecreëerd.

NAC had in de tweede helft het beste van het spel. Amoah kopte na tien minuten de 2-1 binnen via het achterhoofd van Schut. Nadat Luijkkx de 3-1 maakte, was de wedstrijd gespeeld, al schoot Van Woflswinkel de bal nog wel tegen de paal.

NAC Breda

3 - 1

FC Utrecht

 12' Fehér
 56' Amoah
 67' Luijckx
   9' Silberbauer
 
 Gele kaart: Lurling, Luijckx, (NAC Breda), Schut, Silberbauer, Wuytens, (FC Utrecht)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.400
Arbiter: Dierick (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Koenders
Penders
Horváth
Fehér
Luijckx
Boussaboun (Gorter/80)
Schilder
Leonardo
Amoah
Lurling (Gilissen/87)
  Vorm
Cornelisse
Schut (Nijholt/72)
Wuytens
v.d.Maarel
Duplan
Silberbauer
Maguire
Lensky (Asare/62)
Mertens
v.Wolfswinkel

Vader castreert vriend (57) van dochter

De 47-jarige Helmut S. uit het Duitse Bielefeld heeft met hulp van twee maten de 57-jarige vriend van zijn dochter gecastreerd. Na zijn daad heeft hij de politie ingelicht. Agenten hebben S. daarop gearresteerd.

Helmut S. was ten einde raad omdat zijn 17-jarige dochter een relatie had met de 57-jarige man. De politie kon echter geen aangifte van S. opnemen, omdat de 57-jarige man geen strafbaar feit pleegde. De man besloot daarom het heft in eigen hand te nemen, en de testikels van de vriend van zijn dochter eraf te snijden.

Verdachte aanval website OM opgepakt

Een 19-jarige man is zaterdagmiddag in het Groningse Hoogezand-Sappemeer aangehouden voor de cyberaanval vrijdagmorgen op de website van het Openbaar Ministerie. Dat heeft het OM bekendgemaakt. De man is vermoedelijk medeverantwoordelijk voor de aanval.

Vanachter zijn computer bestookte de man de website van het OM met zo veel digitaal verkeer, dat deze vrijdagmorgen een paar uur moeilijk bereikbaar en korte tijd zelfs helemaal onbereikbaar was voor het publiek. De man is actief onder de internetnaam Awinee. Hij zou ook andere computergebruikers hebben aangezet deel te nemen aan de aanval.

Het speciale High Tech Crime Team van de Nationale Recherche kon de verdachte betrekkelijk makkelijk opsporen, doordat de software waarmee hij de website aanviel ook het IP-adres van de man meestuurde.

Tientallen auto's vernield in Zaltbommel

Vandalen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag in het Gelderse Zaltbommel tientallen auto's vernield. Bij zo'n vijftig voertuigen in de wijk Spellewaard zijn de ruiten ingeslagen, of werd de lak bekrast. Ook werden uit sommige auto's spullen gestolen.

De vernielingen en inbraken zijn vermoedelijk gepleegd na 03.00 uur. De politie heeft nog geen idee wie de daders zijn en is op zoek naar getuigen.

Minder problematische jeudggroepen op straat

Het aantal jeugdgroepen dat op straat voor problemen zorgt in Nederland is afgelopen jaar behoorlijk afgenomen. Momenteel telt Nederland er 1527. Dat zijn er 233 minder dan vorig jaar. Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond, dat de cijfers heeft opgevraagd bij de politie.

In zes politieregio's nam het aantal jeugdgroepen het afgelopen jaar toe. In de regio Kennemerland is de toename het grootst. De stijging in deze regio bedroeg 60 procent. De regio Midden- en West-Brabant telt met 163 de meeste jeugdgroepen van Nederland, gevolgd door Utrecht met 133 en Gelderland-Zuid met 102.

De politieregio's Utrecht (negentien), Haaglanden (elf) en Midden- en West-Brabant (negentien) hebben de meeste criminele bendes. In totaal zijn er 89 criminele bendes, 284 overlastgevende en 1154 hinderlijke jeugdgroepen.

De politie verwacht dat het aantal jeugdgroepen in de toekomst niet veel verder daalt. "Naar mijn gevoel kunnen we niet veel verder omlaag", aldus Letti Demmers van de Raad van Korpschefs. CDA-Kamerlid Coskun Çörüz en VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert zijn het hier echter niet mee eens. "Het kan niet zo zijn dat we tegen de maatschappij zeggen: dit is het, accepteer het maar", zegt Hennis-Plasschaert.

Politie Moskou slaags met hooligans

De politie van Moskou is zaterdag in de buurt van het Kremlin slaags geraakt met enkele honderden voetbalhooligans en nationalisten. Zeker drie mensen zijn gewond geraakt en 65 werden opgepakt.

Ruim tweeduizend betogers protesteerden tegen de dood van Jegor Svidorov, een lid van de supportersclub van Spartak Moskou. Hij werd afgelopen maandag tijdens een vechtpartij bij een bushalte dodelijk getroffen door rubberkogels. De vermoedelijke schutter werd aangehouden en is afkomstig uit Kabardino-Balkarië in de Kaukasus. Donkergetinte Kaukasiërs zijn vaak mikpunt van geweld door Slavische Russen. Een rechtbank keurde zaterdag de aanhouding van nog twee verdachten goed, beiden afkomstig uit Dagestan.

De demonstranten op het Manezj-plein bij het Kremlin riepen nationalistische leuzen als 'Rusland voor de Russen'. Ze scholden de politie uit, sommigen schoten vuurwerk af en anderen sloopten grote ornamenten van een kerstboom op het plein om daarmee de politie te bekogelen. Toen de menigte door de afzettingen probeerde te breken, voerde de politie charges uit met de wapenstok.

Uiteindelijk ging de menigte uiteen nadat het hoofd van politie Vladimir Kolokoltsev had beloofd dat de dood van Svidorov grondig zou worden onderzocht. Later kwam het in een metrostation onder het plein toch weer tot een treffen met de politie toen enkele demonstranten een trein probeerden te bestormen waarin een passagier met een donkere huid zat.


(Foto: Novum)

Racen door flats in nieuw MotorStorm: Apocalypse-track

De mannen achter MotorStorm Apocalypse hebben een nieuwe track getoond. Op deze track wordt je gedropt vanuit een helikopter bovenop een instortend flatgebouw. Tussen de letterlijk instortende gebouwen moet je over de daken racen richting de finish.

De track bevat veel schansen en sprongen om van het ene gebouw op het andere te komen. Deze jumps zijn zelfs met een Monster Truck goed haalbaar. In-air cooling is een nieuwe mogelijkheid in de game. Hierdoor kun je meer boost verdienen door in de lucht je accelerator los te laten. Hierdoor kun je nog sneller door het level racen.

MotorStorm

MotorStorm

 

Seongnam Ilhwa naar halve finale WK clubteams

Wesley Sneijder treft met Internazionale in de halve finale van het WK voor clubteams Seongnam Ilhwa. De Zuid-Koreaanse club ontdeed zich in de kwartfinale van Al Wahda.

De Aziatisch kampioen zegevierde met 4-1 door doelpunten van Mauricio Molina, Sasa Ognenovski, Cho Byung-Kuk en Cho Dong-Geon. De Braziliaan Fernando Baiano scoorde voor de club uit de Verenigde Arabische Emiraten.

De halve finale tegen Inter, dat pas bij de laatste vier instroomt, wordt woensdag gespeeld. De andere halve eindstrijd gaat tussen de Zuid-Amerikaanse kampioen Internacional en TP Mazembe uit de Democratische Republiek Congo.

Rosenthal zet mes in ambassades

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) gaat snijden in het aantal diplomatieke posten. In landen waar Nederland de ontwikkelingsrelatie mee beëindigt, worden posten gesloten. Ook worden ambassades verkleind.

Rosenthal kondigt dat zaterdag in de Volkskrant aan. Hij wil dat ambassades die openblijven veel meer aan economische diplomatie doen. "Er moet ook echt een mentale verandering plaatsvinden", stelt Rosenthal. "We moeten het postennetwerk volop benutten voor handelsbevordering."

Ook moet de dienstverlening aan de Nederlandse burger in het buitenland volgens Rosenthal beter. "De consulaire poot wordt versterkt."


Rosenthal zet mes in ambassades (Foto: Novum)

Billy Joel komt naar Rock Band

Harmonix en MTV Games hebben aangekondigd dat Billy Joel, bekend van onder andere Piano Man, naar Rock Band 3 zal komen. Vanaf 15 december kan het pakket met 12 liedjes van Joel te downloaden zijn voor de PS3, Wii en Xbox 360. Sommige liedjes zijn ook speelbaar in de pro-mode voor een extra 79 cent.

De tracklist:
Big Shot
Captain Jack
It’s Still Rock and Roll To Me
Movin’ Out (Anthony’s Song) (X)
Only the Good Die Young (X)
Piano Man
Pressure
Say Goodbye to Hollywood
The Entertainer
The Stranger
We Didn’t Start the Fire
You May Be Right

Liedjes zijn los te koop voor €1.49/160 MSP/200 Wii Points, het hele pakket gaat over de digitale toonbank voor €14.99/1,600 MSP/2,000 Wii Points. Liedjes die gemarkeerd zijn met een X ondersteunen pro-modes.

Rock Band 3

Internetoplichters gepakt voor 120 zaken

Met de arrestatie van twee Assenaren van 18 en 19 jaar denkt de politie 120 gevallen van internetoplichting te hebben opgelost. Dat meldt de politie zaterdag. De twee boden op internet spullen te koop aan, inden er geld voor maar leverden vervolgens niet. Hiermee hebben de mannen volgens de politie zo'n tienduizend euro binnengehaald.

Het tweetal werd in november aangehouden, nadat de politie vanaf december vorig jaar tot en met februari aangiftes binnenkreeg uit het hele land. De gedupeerden hadden via internet spullen als Lego, Playmobil en mobiele telefoons gekocht en daarbij geld overgemaakt naar verschillende bankrekeningen, zonder de aangeschafte waar geleverd te krijgen. In de meeste gevallen ging het om kleine bedragen.

De rekeningen stonden allemaal op naam van mensen uit Assen. In een aantal gevallen waren de rekeningen van drugsgebruikers. Tegen betaling stelden zij hun rekening en pinpas beschikbaar aan de hoofdverdachten. Zestien rekeninghouders zijn uiteindelijk verhoord. Hen wordt medeplichtigheid verweten. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

De twee mannen kwamen via de rekeninghouders en verder onderzoek in beeld. De 18-jarige verdachte is na een tijdje vrijgelaten. De 19-jarige man zit nog vast. Hij is eerder veroordeeld voor oplichting via internet. Hij moet vast blijven zitten totdat hij voor de rechter moet verschijnen.

Johan de Witt-gymnasium wint NK Debatteren

Het Johan de Witt-gymnasium uit Dordrecht heeft zaterdag het Nederlands kampioenschap debatteren voor scholieren gewonnen.
De school versloeg tijdens de finale in de Hooglandse Kerk in Leiden het Utrechts Stedelijk Gymnasium. Menno Schellekens van het Utrechts Stedelijk Gymnasium werd gekozen tot beste debater. Dat heeft organisator het Nederlands Debat Instituut bekendgemaakt.

De finalisten debatteerden over de stelling dat 'de warlords en dictators amnestie moet worden verleend in ruil voor een vredesakkoord’. Het Utrechts Stedelijk Gymnasium moest de stelling verdedigen, maar het Johan de Witt-gymnasium slaagde erin voldoende twijfel te zaaien en ging met de titel naar huis.

Massabetoging tegen Berlusconi in Rome

Tienduizenden mensen hebben zaterdag in Rome gedemonstreerd tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. De demonstratie werd geleid door Pier Luigi Bersani van de Democratische Partij. De stoet van naar schatting honderdduizend mensen trok urenlang door de straten van de hoofdstad.

Het Italiaanse parlement stemt komende week over een motie van wantrouwen tegen Berlusconi. De premier pocht dat de motie zal worden verworpen. Justitie in Rome onderzoekt beschuldigingen van een andere oppositieleider, dat Berlusconi en diens medestanders stemmen van weifelende parlementsleden proberen te kopen. Het kamp van Berlusconi ontkent de aantijgingen.


Massabetoging tegen Berlusconi in Rome (Foto: Novum)

Athene plotseling in de kou

Was het donderdagmiddag nog 22 graden Celsius in Athene, zaterdag konden auto's in de noordelijke buitenwijken van de Griekse hoofdstad alleen nog met sneeuwkettingen om de banden tegen de heuvels op.

De temperatuur zakte onder nul en door de ijzige wind uit het noorden voelde het nog kouder aan. De lichte sneeuw die in het centrum van de hoofdstad viel, bleef niet liggen, maar in de bergen ten noorden van Athene moesten verschillende wegen vrijdagavond na hevige sneeuwval worden afgesloten. Vanwege de harde wind mochten de meeste passagiersschepen zaterdag niet uitvaren.


(Foto: Novum)

Schweinsteiger verlengt contract bij Bayern

Bastian Schweinsteiger heeft zijn contract bij Bayern München verlengd tot medio 2016. Dit maakte de 26-jarige Duitse international vandaag bekend.

De afgelopen weken was er veel te doen over een contractverlenging van Schweinsteiger bij Bayern. De Duitsers wilde de verbintenis van Schweinsteiger, die medio 2012 afloopt, graag verlengen. Aanvankelijk leek de speler zelf niet mee te willen werken, maar hij heeft nu alsnog bijgetekend.

Schweinsteiger speelt sinds 2001 bij Bayern.

Butterbean aangekondigd voor nieuwe Fight Night

Eric Esch, beter bekend als de bokser Butterbean, is één van de dertien nieuwe boksers die hun entree gaan maken in Fight Night Champion. Butterbean versloeg in 1994 Lennox Lewis maar verloor in 2002 van de toen 52-jarige Larry Holmes. In totaal zal Fight Night Champion 54 boksers bevatten om mee los te kunnen gaan.

Fight Night Champion zal op 1 maart 2011 in de VS verschijnen. Een precieze datum voor Europa is nog niet bekendgemaakt, maar de verwachting is dat dit ook diezelfde week zal zijn. Fight Night Champion belooft volgens gameplay producer Brian Hayes "innovatiever en baanbrekender [te] zijn dan enig eerder uitgegeven Fight Night of Knock Out spel tot nu toe".

Fight Night Champions

De nieuw aangekondigde boksers:
"Butterbean" Eric Esch
Chad Dawson
Cristobal Arreola
Danny Jacobs
David Haye
Erislandy Lara
Fernando Vargas
James Leija
Kendall Holt
Kevin Kelley
Peter Manfredo Jr.
Tim Bradley
Zab Judah

Boksers uit eerdere Fight Night-games:
Anthony Mundine
Bernard Hopkins
Billy Dib
Carlos Monzon
Diego Corrales
Eddie Chambers
Emanuel Augustus
Evander Holyfield
George Foreman
Jake LaMotta
Jermain Taylor
Joe Calzaghe
Joe Frazier
Julio Cesar Chavez
Kelly Pavlik
Lennox Lewis
Manny Pacquiao
Marvin Hagler
Miguel Cotto
Mike Tyson
Muhammad Ali
Nonito Donaire
Oscar De La Hoya
Pernell Whitaker
Ricky Hatton
Robert Guerrero
Roberto Duran
Ronald Wright
Roy Jones Jr.
Sergio Mora
Shane Mosley
Sonny Liston
Sugar Ray Leonard
Sugar Ray Robinson
Thomas Hearns
Tommy Morrison
Victor Ortiz
Vinny Paz
Vitali Klitschko
Wladimir Klitschko
Yuriorkis Gamboa

 

 

Holbrooke in kritieke toestand in ziekenhuis

De Amerikaanse gezant voor Afghanistan en Pakistan, Richard Holbrooke, ligt na een operatie in kritieke toestand in een ziekenhuis in Washington. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekend.

"Deze morgen hebben dokters een operatie uitgevoerd om een scheur in zijn aorta te repareren. Zijn toestand is kritiek en zijn familie heeft zich bij hem gevoegd", aldus het ministerie. Holbrooke werd vrijdag opgenomen omdat hij zich ziek voelde.

De 69-jarige Holbrooke is een Amerikaanse topdiplomaat die bekend werd als onderminister van Buitenlandse Zaken in de regering van de Amerikaanse president Bill Clinton. In die functie onderhandelde hij met de strijdende partijen in Bosnië, wat in 1995 tot de Dayton-akkoorden leidde.

Holbrooke in kritieke toestand in ziekenhuis (foto: Novum)

Recordaantal nieuwjaarsduiken verwacht

Nederland gaat op 1 januari massaal te water om het nieuwe jaar goed te beginnen. In totaal vinden op een recordaantal van 81 plaatsen door het hele land serieuze nieuwjaarsduiken plaats, zo meldde een woordvoerster zaterdag.

In totaal verwacht de organisatie dat meer dan 30.000 durfals op nieuwjaarsdag om twaalf uur 's middags het koude water gaan trotseren. Vorig jaar telde Nederland met 63 ook al een recordaantal duiklocaties. Toen deden er ruim 25.000 mensen mee aan het ludieke initiatief om het jaar goed te beginnen.

Deelnemers kunnen zich opgeven via de website Nieuwjaarsduik.nl. Zij krijgen dan een officieel startnummer en de kenmerkende oranje muts van hoofdsponsor Unox. Op de website is ook te vinden waar de 81 officiële duikplaatsen te vinden zijn.

Drie gewonden bij botsing stadsbus met vrachtwagen

Drie vrouwen zijn zaterdagochtend in het Brabantse Berlicum gewond geraakt toen een vrachtauto op een stadsbus botste. De met aardappelen geladen vrachtwagen verleende de bus rond 11.15 uur op de Hasseltsedijk geen voorrang, meldt de politie.

De drie vrouwen, twee vrouwen van 31 en 60 jaar uit Berlicum en een 20-jarige vrouw uit Heeswijk-Dinther, liepen lichte verwondingen op in hun gezicht door glasscherven. Ze zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Kings of Leon kwaad over oproep misvormde fans

De Kings of Leon schamen zich diep voor een oproep van een castingbureau voor hun nieuwe clip. Het bureau vroeg in een advertentie om figuranten met een fysieke misvorming. De zoekactie was gestart voor de videoclip bij het nummer Pyro van de Amerikaanse band.

In een advertentie op internet vroeg het castingbureau 'mensen met littekens, een pokdalige huid, fysieke afwijkingen of misvormingen' om naar een bepaalde locatie te komen voor de opnames van de clip, schrijft de Britse muziekwebsite NME. De figuranten zouden driehonderd dollar voor een dag betaald krijgen.

Volgens Kings of Leon kwam het verzoek niet van de band. "We schamen ons diep, maar we hadden er niets mee te maken", zegt gitarist Matthew Followill. "Ze hebben de advertentie geplaatst en zodra wij die onder ogen kregen, hebben we actie ondernomen. We waren woest."

De videoclip bij Pyro is inmiddels uitgebracht. In de video zijn geen mensen met een opvallende uiterlijke afwijking te zien.

Kings of Leon kwaad over oproep misvormde fans (foto: Novum)

Egypte: eerste kerncentrale in 2019 klaar

Egypte hoopt in 2019 de eerste van in totaal vier geplande kerncentrales in bedrijf te hebben. De andere centrales moeten uiterlijk 2025 gereed zijn. Minister voor Elektriciteit Hassan Youniss heeft dit zaterdag gezegd.

De internationale aanbesteding wordt eind dit jaar geopend, zei Youniss. De kosten van de eerste centrale worden becijferd tussen de 1,5 en 1,8 miljard dollar.

President Hosni Mubarak kondigde in 2007 de bouw van meerdere kerncentrales aan. De regering wilde daarmee de energiebronnen van het land verbreden en de olie- en gasreserves voor toekomstige generaties sparen, zei Mubarak.

Zoon van Madoff pleegt zelfmoord

Een van de zoons van oplichter Bernard Madoff is zaterdag dood in zijn flat in Manhattan aangetroffen. Volgens een zegsman bij de politie heeft Mark Madoff zichzelf vermoedelijk opgehangen.

Tegen Mark Madoff en zijn broer Andrew liep een onderzoek wegens mogelijke betrokkenheid bij het piramideplan dat hun vader in de gevangenis deed belanden, maar dat heeft vooralsnog niet tot een formele aanklacht geleid. Bernard Madoff maakte een lange lijst beleggers miljarden dollars afhandig en is daarvoor tot 150 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Tegendemonstranten bij anti-abortusmars opgepakt

Tijdens een betoging van de christelijke anti-abortusorganisatie Schreeuw om leven in het centrum van Den Haag zijn zaterdagmiddag vijf tegendemonstranten aangehouden. De 'mars voor het leven' is verder rustig verlopen, meldt de politie.

Drie tegendemonstranten die hun demonstratie niet op tijd hadden aangemeld bleken zich bij een controle niet te kunnen legitimeren. Daarop werden de mannen van 24 en 26 jaar en de vrouw van 50 jaar opgepakt. Korte tijd later werden nog een man en een vrouw, vermoedelijk eveneens tegendemonstranten, aangehouden op de hoek van het Spui en de Kalvermarkt voor verstoring van de openbare orde.

Aan de jaarlijkse 'mars voor het leven' deden zaterdag zo'n vijfhonderd mensen mee. Met de mars wilden zij laten zien tegen abortus te zijn. De organisatie Schreeuw om leven kwam eerder in het nieuws toen zij plastic foetussen rondstuurde.

Hannover voorlopig zonder spits Konan

Hannover 96 moet het voorlopig zonder zijn spits Didier Ya Konan doen. De 26-jarige topscorer van de Duitse Bundesligaclub heeft een scheurtje in zijn rechter meniscus opgelopen en moet onder het mes. Het is onduidelijk hoe lang hij uit de roulatie is, meldt de club vandaag.

Ya Konan liep gisteren de knieblessure op in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen VfB Stuttgart. De Ivoriaan nam beide doelpunten voor zijn rekening. Dit seizoen wist hij al negen keer het net te vinden.


Hannover voorlopig zonder spits Konan (Foto: Novum)

Maak je eigen Sonic the Sackboy

Heb je er ooit over nagedacht wat er zou gebeuren als Sackboy en Sonic samen een kind zouden krijgen? Fantaseren hoeft niet meer, want in het onderstaande filmpje zie je wat er dan zou gebeuren. Ook geeft de YouTube-user, genaamd GoldenJellyBean, instructies voor hoe je er zelf een kan maken.

Op haar YouTube-kanaal staan filmpjes met veel meer soorten 'Sackboys' waaronder bijvoorbeeld een Kratos- of Eziovariant. Als je normaal nooit Sackboys maakt kan je het best met de tutorial voor de normale Sackboy beginnen.

Nys wint na pech Albert

Niels Albert zag de winst tijdens de vierde wedstrijd van Gazet van Antwerpen-trofee in rook opgaan. De Belg reed lek in de slotronde en zag vier renners hem nog passeren. Sven Nys bleek daarvan de sterkste. Kevin Pauwels eindigde als derde en nam de leiding in het klassement.

Albert bleef lang verscholen in de kopgroep met, naast Nys en Pauwels, ook nog Bart Wellens. Hij denderde daarna eroverheen en nam een grote voorsprong. Een lekke band op het modderige parcours gooide echter alsnog roet in het eten voor de voormalige wereldkampioen. Gerben de Knegt eindigde als beste Nederlander op plaats acht.

[Gerucht] Release Metal Gear Solid: Rising volgend jaar juni

Na eerdere geruchten dat de toevoeging aan de Metal Gear Solid-reeks, genaamd Metal Gear Solid: Rising pas in 2012 zou verschijnen, heeft de Amerikaanse winkel GameStop een rooskleuriger vooruitzicht. Het is namelijk op de website van GameStop mogelijk om Metal Gear Solid: Rising te bestellen voor 3 juni 2011.

Hoewel dit geen officiële datum is van de uitgever Konami, is GameStop over het algemeen redelijk accuraat als het gaat om releasedata van games. Zodra er meer bekend is, lees je het uiteraard op FOK!games.

MGSR

Hiddink: "Keuze voor WK in Rusland toelichten"

Guus Hiddink heeft geen bezwaar tegen de WK-toewijzing aan Rusland in 2018. Hij pleit wel voor meer objectiviteit in de keuze.

"Ik heb met plezier meegewerkt aan de presentaties in Zürich", blikt de bondscoach van Turkije terug in zijn column in De Telegraaf. "Toch vraag ik me af of de huidige vorm van besluitvorming moet blijven bestaan."

"Gedurende één of twee dagen wordt iedereen opgetrommeld om met een laatste presentatie de twijfelaars over de streep te trekken. Zowel Engeland als Nederland hadden een prima presentatie, maar allemaal zonder resultaat", bekritiseert Hiddink de stemmingsmethode.

"Belangrijk is dat er een nieuw uitvoerend comité komt, dat aan de hand van transparante criteria tot zijn beslissing komt", gaat de oud-bondscoach van Oranje verder. "Een beslissing als deze moet gebaseerd zijn op argumenten, die helder toegelicht moeten worden."

Het besluit is wel positief voor Hiddink: "Uiteindelijk kan ik leven met Rusland als organisator van het WK 2018. Ik heb daar vier jaar gewerkt en in die tijd veel energie in de opbouw van het Russische voetbal gestopt."

Politie verijdelt diefstal bij FC Eindhoven

De politie is er gisteravond in geslaagd om een diefstal bij FC Eindhoven te verijdelden. Een 21-jarige Tilburger kreeg middels een smoes toegang tot het Jan Louwers-stadion, waar op dat moment het duel tegen FC Emmen (1-1) werd gespeeld, en stak vervolgens twee trofeeën in zijn tas.

Een aanwezige steward vertrouwde het gedrag van de man, die zijn tas in een heg aan de overkant van de straat verstopte, niet en waarschuwde de politie. De man in kwestie liep inmiddels alweer in het stadion rond.

Uiteindelijk slaagde de poltie er in om de dief aan de hand van het verkregen signalement in de kraag te vatten. De Tilburger kon niet anders dan de diefstal bekennen, maar verklaarde daarbij ook dat het om een grap zou gaan.

FC Eindhoven kon hier echter niet om lachen en deed aangifte. De dief hield aan zijn grap een fikse boete over en werd naar huis gestuurd.

Kuyt ziet vooruitgang bij Liverpool

Dirk Kuyt gelooft dat het eindelijk een beetje begint te lopen bij zijn club Liverpool. De Reds kenden een moeilijke seizoensstart maar volgens de 30-jarige spits ziet de toekomst er nu rooskleurig uit onder leiding van coach Roy Hodgson.

"Iedereen kon zien dat we het moeilijk hadden in het begin, maar de wedstrijden waren ook niet gemakkelijk", zegt Kuyt in gesprek met de Britse krant Daily Star. "Maar na verloop van tijd raakten we meer gewend aan de manier van werken en spelen van Hodgson."

Hodgson verving in de zomer Rafael Benitez, maar kreeg zijn team de eerste wedstrijden niet aan het voetballen. Na acht duels had Liverpool slechts zes punten gepakt en bevond het zich in de degradatiezone van de Premier League.

Inmiddels heeft Liverpool zich hersteld en staat de ploeg op de achtste plaats in de competitie. "We hadden even de tijd nodig maar alles ziet er nu veel beter uit", aldus Kuyt.


Kuyt ziet vooruitgang bij Liverpool (Foto: Novum)

Rasmussen: "Vijftig renners willen in mijn ploeg"

Michael Rasmussen heeft niks te klagen over zijn nieuwe ploeg. Volgens de Deen hebben tientallen renners interesse getoond in een plek in de nieuwe Bianchi-M1 ploeg.

"Ik heb vijftig cv’s ontvangen, afkomstig uit Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk en natuurlijk Denemarken", aldus Ramussen in de krant Sporten. De nieuwe ploeg zal komend seizoen uitkomen in de derde professionele niveau. Desondanks zouden er enkele toppers onder de 'sollicitanten' zitten.

"Ik heb het over coureurs die afkomstig zijn uit de ProTour", aldus Rasmussen. "Enkelen eindigden zelfs op het podium bij belangrijke koersen."

Platini: "Ontbreken Sneijder kan niet"

Xavi liet eerder deze week al niet te snappen waarom Wesley Sneijder geen kans meer maakt op de Gouden Bal. Nu heeft ook de voorzitter van de Europese voetbalbond, Michel Platini, zijn ongenoegen geuit.

"Mijn klassement is: Xavi, dan Sneijder en dan Iniesta", aldus Platini in een interview met de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. Naast Xavi en Iniesta is maakt ook Lionel Messi kans op deze prestigieuze prijs, waardoor de international van het Nederlands elftal buiten de boot viel.

"Dat Sneijder niet bij de beste drie zit, klopt niet", vervolgde Platini. Sneijder won in het afgelopen seizoen de landstitel met Internazionale. Daarnaast pakte de ploeg uit Milaan ook de Italiaanse beker en greep het de titel in de Champions League.

Ook daarna bleef Sneijder pieken door het Oranje de finale van het WK voetbal in Zuid-Afrika te behalen. Het Nederlands elftal ging in Johannesburg uiteindelijk met 1-0 onderuit tegen Spanje.

Voor Platini weegt het behalen van de eerdergenoemde finale veel meer mee. "Messi en Cristiano Ronaldo zijn weliswaar de beste voetballers, maar het WK gaat boven alles."

De afspraken van klimaattop Cancún

De onderhandelingen op de VN-klimaattop hebben zaterdag geleid tot een aantal bescheiden afspraken. Alle landen, behalve Bolivia, stemden in. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste onderwerpen waarover de meer dan 190 landen het eens zijn geworden.

Het tegengaan van klimaatverandering:
- De tekst dringt aan op 'diep snijden' in de uitstoot van broeikasgassen, die verantwoordelijk worden gehouden voor de opwarming van de aarde. Op die manier moet worden voorkomen dat de aarde de komende jaren meer dan 2 graden Celsius warmer wordt dan voor het industriële tijdperk. Ook wordt onderzocht of een maximale stijging van 1,5 graad uitvoerbaar is.

- De tekst eist dat rijke landen hun uitstoot met 25 tot 40 procent verminderen in 2020 ten opzichte van 1990. Deze afspraak is gemaakt in een werkgroep over het Kyotoprotocol en geldt dus niet voor de Verenigde Staten.

- De tekst biedt ruimte voor een onderzoek naar marktmechanismen die arme landen kunnen helpen hun uitstoot te verminderen. De voorstellen die daaruit komen, zullen op de volgende klimaattop in 2011 in Zuid-Afrika worden besproken.

Hulp voor arme landen:
- Er wordt een nieuw internationaal orgaan (het Groene Klimaat Fonds) opgericht, dat geld van rijke landen doorspeelt aan arme landen die kampen met de gevolgen van klimaatverandering. De Europese Unie, de Verenigde Staten en Japan hebben daarvoor toegezegd tot en met 2012 jaarlijks 30 miljard dollar ter beschikking te stellen. Dat bedrag zal tot 2020 oplopen tot 100 miljard dollar per jaar. Daarmee zijn de toezeggingen van de klimaattop in Kopenhagen vorig jaar nu officieel vastgelegd.

- De Wereldbank zal de interim-beheerder worden van het Groene Klimaat Fonds, voor een periode van drie jaar.

- Er komt een raad van bestuur van 24 leden, die het Groene Klimaat Fonds gaat leiden. Daarin zijn afgevaardigden van rijke en arme landen gelijk vertegenwoordigd en mogen ook eilandstaten, die het water letterlijk aan de lippen staat, meepraten.

- Er komt een Klimaat Technologie Centum en Netwerk om te helpen bij het verspreiden van de kennis en technologie die nodig zijn om klimaatverandering tegen te gaan en om landen aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Verminderen van ontbossing:
- De tekst ondersteunt de inspanningen om het verwoesten van bossen tegen te gaan, een belangrijke oorzaak van klimaatverandering omdat bossen veel broeikasgassen opnemen. De tekst vraagt de ontwikkelingslanden plannen te maken. De tekst gaat niet in op de rol van de markt bij het tegengaan van ontbossing.

- Roept alle landen op de rechten van de inheemse bevolking te respecteren.

Toekomst van het Kyotoprotocol:
- Roept rijke landen op nieuwe onderhandelingen aan te gaan over het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen onder het Kyotoprotocol, dat in 2012 afloopt, 'om te voorkomen dat er een gat ontstaat' tussen de periodes waarvoor afspraken gelden.

- Vooralsnog zijn landen niet verplicht hun doelstellingen voor na 2012 vast te leggen onder het Kyotoprotocol. Vooral Japan is tegenstander van een tweede termijn. Dat is omdat aan China geen eisen worden gesteld en omdat de Verenigde Staten het protocol niet hebben geratificeerd. Japan wil een akkoord waar ook deze twee grote vervuilers onder vallen.

De afspraken van Cancún
De afspraken van Cancún (Foto: ANP)

Van Beukering verlaat training vroegtijdig

Jhonny van Beukering hoopt zondag iets te kunnen betekenen voor Feyenoord. Zaterdag verliet hij echter om onbekende redenen de training vroegtijdig. De reden is volgens Feyenoord Netwerk nog niet bekend, waardoor het toch wel mogelijk zou zijn dat Van Beukering morgen speelt. 

De spits gaf op het digitale kanaal van Feyenoord aan dat hij hoopt in de stadsderby tegen Excelsior zijn eerste minuten te maken. "Tegen Willem II was ik al klaar om in te vallen, maar dat liep helaas anders," vertelde Van Beukering. "Nu kijk ik uit naar komende zondag, ik hoop dat ik dan speelminuten krijg. Het is natuurlijk afwachten wat de trainer wil, maar ik ben er klaar voor."

"Elke week doen we testen, daar kun je aan zien dat ik vooruitgang boek," ging de oud-NEC'er verder. "Ik train keihard, dus conditioneel gaat het nu prima, dat merkte ik ook afgelopen dinsdag bij de beloften. Ik wilde graag iets laten zien bij mijn eerste wedstrijd in het Feyenoord-shirt."

In de stadsderby van zondag vechten Excelsior en Feyenoord onderling uit wie op de veertiende plaats komt te staan. Hier staat Feyenoord nu, maar Excelsior is gevaarlijk dichtbij op twee punten en met een wedstrijd minder gespeeld. Bij winst kan Feyenoord Heracles Almelo inhalen, dat vrijdag 2-2 gelijkspeelde tegen VVV-Venlo. De heenwedstrijd op Woudenstein eindigde in 2-1 voor de thuisclub.

Wekelijkse Nederlandse top 10

Welkom bij de Nederlandse Top 10 van 04-12 tot en met 10-12-2010. Cataclysm komt binnen op de eerste plaats en stoot daarmee Gran Turismo 5 weg die gelijk verder afzakt. Donkey Kong stijgt en Mario komt nieuw binnen op de vijfde plaats vanwege zijn 25-jarige bestaan.

Plaats Hardware Game Plaats vorige week Aantal weken in lijst
1 PC
WoW: Cataclysm
NIEUW
1
2 Wii
Donkey Kong Country Returns 5 2
3 PS3
CoD: Black Ops 2 5
4 PS3
Gran Turismo 5
1 3
5 Wii
Super Mario: All Stars Edition
NIEUW 1
6 Xbox 360
CoD: Black Ops 4 5
7 Wii Wii Party
3 9
8 Wii
Michael Jackson: The Experience 7 2
9 PS3
Assassins Creed: Brotherhood 6 3
10 PS3
FIFA 11
9 11
RE is Re-Entry, een game die terugkeert in de top 10

Hodgson volgde advies over verkoop Babel niet op

Liverpool-manager Roy Hodgson heeft afgelopen zomer transferadvies genegeerd. Christian Purslow gaf hem een lijst met spelers die weg mochten.

Op deze lijst zouden onder meer Lucas Leiva en Ryan Babel staan. Eerder deze week zei Hodgson al dat hij Babel nooit afgeschreven heeft en dat hij hem vertrouwen wilde geven. Dit vertrouwen gaf hij al vroeg in het seizoen, zo blijkt nu.

"Ik kreeg een lijst van Christian", vertelt Hodsgon aan The Guardian. "Ik heb naar hem geluisterd, maar hem ook duidelijk gemaakt dat ik zijn advies niet zijn uitvoeren."

Volgens de oefenmeester ziet Purslow nu in dat Hodsgon juist gehandeld heeft. "Hij zegt me dat het een goede zaak is dat we de transfers niet hebben uitgevoerd." In plaats van spelers verkopen, wil de trainer zijn selectie juist versterken. "Er zijn nog steeds plaatsen in de selectie die niet goed bezet zijn", besluit Hodgson.

Trailer Uncharted 3 op VGA is real time

Uncharted 3 is van de week aangekondigd en komende nacht zal op de Video Game Awards de eerste trailer getoond gaan worden. Volgens de organisator van de VGA's zal de trailer zeker geen CG zijn. De Uncharted 2-trailer die twee jaar geleden getoond is was ook geen CG maar gewoon real time.

De organisator van de VGA's gaf dit aan in deze tweet; "I think you'll be pleasantly surprised by what we show. Definitely not cg." Naast de trailer die komende nacht uitgezonden gaat worden zal er maandag ook de eerste publieke demo zijn in de Late Night-show van Jimmy Fallon.

De Video Game Awards zullen vannacht om 02:00 Nederlandse tijd beginnen.

Uncharted 3

Ligety wint reuzenslalom Val d'Isère

De Amerikaan Ted Ligety heeft bij wereldbekerwedstrijden in Val d'Isère de reuzenslalom gewonnen. Ligety bleef op de Franse piste de Noor Aksel Lund Svindal en de Italiaan Massimiliano Biardone voor.

Ligety toonde in de eerste mache al zijn goede vorm door alleen Svindal in zijn buurt te dulden. In de tweede manche, die lastiger was, maakte Svindal echter een aantal foutjes waardoor Ligety onbedreigd naar zijn zevende overwinning in een wereldbekerwedstrijd gleed.

Ligety had ook de eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen op de reuzenslalom gewonnen.

Zuivering Amsterdamse Wallen zit vast

De gemeente Amsterdam en woningcorporaties hebben te weinig geld in kas om grote aantallen prostitutiepanden of ander criminogeen vastgoed op te kopen. Daarmee komt het zogeheten Project 1012 om het Wallengebied op te schonen, vast te zitten.

Zowel de gemeente als de corporaties zitten te krap bij kas om grote hoeveelheden panden in een keer op te kopen, aldus wethouder Lodewijk Asscher tegenover Het Parool. Bordeelhouder Klaas de Weerd spreekt van een impasse: gesprekken tussen hem, de gemeente en andere spelers zouden 'muurvast' zitten.

Amsterdamse WallenMet Project 1012 wil Amsterdam buiten de Oudezijdse Achterburgwal helemaal geen hoerenpanden meer, wat zonder megadeals onmogelijk is. Tevens moet het totale aantal ramen sterk worden ingeperkt, en moet het aantal coffeeshops omlaag. De gemeente wil hiermee de criminaliteit terugdringen en het gebied een stijlvoller karakter geven. De bedoeling is onder meer om de 'betere toeristen' aan te trekken.

Critici stellen dat de sluiting van prostitutieramen ertoe leidt dat prostituees in de illegaliteit verdwijnen. Ook wordt erop gewezen dat veel van de zogenaamde betere toeristen waarop de stad jaagt, in hun jonge jaren de stad al bezochten en toen op de Wallen en in de coffeeshop te vinden waren.

Sauerbreij snel klaar in Limone Piemonte

Nicolien Sauerbreij is er niet in geslaagd de finale te halen van de wereldbeker parallel slalom in het Italiaanse Limone Piemonte. De Olympisch kampioene werd uitgeschakeld in de kwalificaties.

Sauerbreij, die gisteren nog zevende werd op de reuzenslalom, moest bij de eerste zestien eindigen om door te gaan naar de knock-outfase. Ze kwam 0,07 seconden te kort en eindigde op plaats zeventien. Ook haar zus Marieke Sauerbreij miste de finales. Zij kwam niet verder dan de 26e plaats.

'SBS in de verkoop'

Het Duitse mediabedrijf ProSiebenSat.1 sluit de verkoop van buitenlandse tv-zenders niet langer uit. Dit heeft topman Thomas Ebeling gezegd in een interview met de Frankfurter Zeitung. Ook de SBS-zenders NET 5, SBS 6 en Veronica kunnen daardoor van eigenaar gaan wisselen. ProSiebenSat.1 is sinds drie jaar eigenaar van SBS Broadcasting.

Het bedrijf wil zich meer gaan richten op de Duitse markt. Ebeling is echter niet van plan om SBS volledig af te stoten, maar overweegt de groep in delen te verkopen: "Een verkoop van activa is het overwegen waard als dat tegen een aantrekkelijke waardering gebeurt of als het een strategische premie oplevert. We willen in ieder geval niet de hele SBS Groep verkopen."

Mediatycoon John de Mol heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij geïnteresseerd is in SBS. "Je kunt pas een huis kopen als er een te koopbord staat. Als de kans komt, ga ik er zeker naar kijken", zei hij recentelijk nog. Met SBS gaat het al tijden slecht door lage kijkcijfers.


'SBS in de verkoop'

Minister komt studenten niet tegemoet

Demonstraties van studenten tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs hebben geen nut. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) is niet van plan de studenten tegemoet te komen. Dat zei ze zaterdag in het TROS-radioprogramma Kamerbreed.

Universitaire studenten die lang over hun studie doen, mogen maximaal twee jaar vertraging oplopen, voordat zij worden beboet met een hoger collegegeld. Eén jaar voor de bachelor en één jaar voor de master, heeft het kabinet vrijdag besloten. Wie langer studeert, moet jaarlijks drieduizend euro extra collegegeld betalen. Voor hbo-studenten geldt dat zij één jaar mogen uitlopen.

Van Bijsterveldt vindt de plannen van het kabinet 'heel reëel'. "Studenten krijgen in de beginjaren alle steun van de overheid met onder meer een ov-jaarkaart en een basisbeurs. Ze mogen een jaar langer over hun studie doen dan gepland. Als je dan nog niet klaar bent, gaat de eigen verantwoordelijkheid meespelen."

De minister gaf aan de bijdrage van drieduizend euro die studenten moeten betalen als ze te lang over hun studie doen 'heel redelijk' te vinden.

Vrijdagmiddag demonstreerden duizenden studenten in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Wageningen tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. De acties waren een opmars naar een grote landelijke actie op 21 januari in Den Haag.

[WB] Elgersma: "Ik had sneller gekund"

Lars Elgersma eindigde eerder vandaag als vierde op de 1.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in het Japanse Obihiro. Na afloop zei de Nederlander dat hij nog wel wat sneller had gekund.

Elgersma kwam al in de eerste rit op het ijs en noteerde een tijd van 1.10,45. "Ik was wel een beetje teleurgesteld. Mijn race verliep niet helemaal zoals gehoopt,” aldus de schaatser van APPM.

Elgersma zag in de ritten na hem dat maar drie rijders sneller dan hem waren. Denny Morrison, de nummer drie, was uiteindelijk maar zes honderdsten van een seconde sneller. "Dit geeft aan dat ik nog steeds goed bezig ben. Ik hoop zondag weer zo hoog te eindigen".

Renshaw wil in 2011 ook voor eigen kans gaan

Mark Cavendish kent in Mark Renshaw zijn ideale gangmaker voor zijn sprints. Renshaw ging vaak zelfs zo hard, dat hij eventueel zelf voor de zege had kunnen gaan. Dit hoopt hij dan ook in 2011 wat vaker te kunnen doen en wil dan ook als de kopman voor Australië naar het WK wielrennen in Kopenhagen gaan.

"Natuurlijk is het een eretaak om als laatste renner Cavendisch bij de finish af te zetten, maar ik heb ook mijn eigen ambities," aldus de 28-jarige Renshaw. "Ik denk dat ik komend seizoen de kans krijg om een paar van mijn eigen doelen na te jagen en een wedstrijd of twee te winnen. Dat is iets wat ik wil doen met het oog op het WK. Daar wil ik kopman zijn."

"Of er in Australië sprinters zijn die sneller zijn bij een dergelijke aankomst weet ik niet, maar het is duidelijk dat ik wat resultaten achter mijn naam moet krijgen om mijn kandidatuur kracht bij te zetten."

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Ik presenteer jullie de wekelijkse Japanse verkoopcijfers van 29 november tot en met 05 december. Wat een week, Monster Hunter Freedom 3 knalt alle concurrentie weg en tilt de PSP naar nieuwe hoogtes. Helaas lijkt Gran Turismo 5 het in Japan niet zo heel goed te doen want die zakt weg naar de vijfde plaats.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 PSP
Monster Hunter Freedom 3 1.950.717
2 PS3
Tales of Graces F 215.187
3 Wii
Mario Sports Mix 59.007
4 DS
Mario Vs. Donkey Kong: Miniland Mayhem 57.474
5 PS3
Gran Turismo 5 55.682
6 DS
Pokemon Black / White 54.848
7 Wii
Super Mario All-Stars 45.904
8 DS
Momotaro Railway: World 45.126
9 PSP
Kamen Rider: Climax Heroes Os 36.856
10 Wii
Kamen Rider: Climax Heroes Os 35.132

Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
323.653 +247.964
2 Wii
56.095 +14.828
3 PS3
41.760 -27.080
4 DSi XL
40.465 +12.095
5 DSi
36.481 +9.933
6 Xbox 360
3.497 -832
7 PSPgo
1.875 +200
8 DSL
1.580 +41
9 PS2
1.440 +108
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 1.987.573 325.528
DS 157.448 78.526
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL).

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 2.258.442 368.728
Microsoft - 3.497
Nintendo 297.491 134.621
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 2.224.774 15.892.107
PS3 1.354.075 5.855.442
Wii 1.286.265 10.891.464
DSiXL 1.168.694 1.675.601
DSi 935.482 5.274.428
DS Lite
209.096 18.056.852
Xbox 360
194.399 1.404.071
PSP GO
66.353 142.108
PS2 76.593 21.686.770
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Handheld Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 2.291.127 16.034.215
DS 2.313.272 31.592.352
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de twee handhelds van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Oud-wielrenner Pereiro aan de slag als voetballer

Oscar Pereiro Sio heeft een opvallende carrièreswitch gemaakt. De oud-wielrenner, die in 2006 nog de Tour de France won, gaat aan de slag als voetballer bij het Spaanse Coruxo. De 33-jarige Spanjaard heeft gisteren een contract getekend bij de club uit de derde divisie.

Volgens Pereiro, die eerder dit jaar zijn wielerloopbaan beëindigde, gaat een oude wens van hem in vervulling. "Spelen bij een voetbalclub is al van jongs af aan een van mijn dromen", reageert hij in de Spaanse krant AS. "Ik ben fit en enthousiast. Dit is een mooie uitdaging."

Pereiro hield eerder al eens zijn conditie op pijl bij Coruxo. Voorzitter Gustavo Falqué is blij met de komst van de ex-renner. "Hij kan een geweldig voorbeeld worden voor de jeugd."

Pereiro fietste afgelopen seizoen bij Astana. Hij kroonde zich in 2006 als winnaar van de Tour de France, nadat Floyd Landis betrapt werd op doping. Twee jaar later kwam hij in de Tour ernstig ten val. Sindsdien was hij opzoek naar zijn oude vorm, maar wist die niet meer te vinden.


Oud-wielrenner Pereiro aan de slag als voetballer (Foto: Novum)

WikiLeaks: 'Vaticaan weigerde steun misbruikonderzoek'

Het Vaticaan weigerde vorig jaar mee te werken aan een Iers onderzoek naar kindermisbruik door katholieke priesters. Dat meldde de Britse krant The Guardian zaterdag, op basis van een Amerikaans diplomatiek bericht gepubliceerd door WikiLeaks.

Het Vaticaan was boos omdat informatieverzoeken niet via de officiële diplomatieke kanalen door de Ierse ambassade werden ingediend, maar direct door de Murphy-commissie die een groot misbruikschandaal in de Ierse katholieke kerk onderzocht.

De verzoeken om informatie door de onderzoekers 'beledigden velen in het Vaticaan', volgens de Amerikaanse ambassade. Het Vaticaan weigerde om zijn functionarissen te laten getuigen voor de commissie.
Het bericht uit februari 2009 is afkomstig van de Amerikaanse ambassade in de Italiaanse hoofdstad Rome.

Reconstructie autopsie Michael Jackson op tv

Discovery Channel gaat een reconstructie uitzenden van de autopsie van Michael Jackson. Fans van de King of Pop zijn woedend. Zij vinden de documentaire mensonterend. De zanger overleed vorig jaar juni op 50-jarige leeftijd.

De boze fans hebben volgens entertainmentwebsite TMZ al zo'n vijftienhonderd handtekeningen verzameld om de uitzending tegen te houden. "Dit soort sensationele en gewetenloze verslaggeving kan alleen maar kwaad doen", luidt de petitie.

Uit het autopsierapport bleek dat Jackson overleed aan een overdosis propofol. De zanger gebruikte het narcosemiddel tegen zijn chronische slapeloosheid. De documentaire staat in Groot-Brittannië gepland voor 13 januari. Of de uitzendig ook in Nederland op de buis komt, is niet bekend.

Reconstructie autopsie Michael Jackson op tv (foto: Novum)

Ruziënde trucker drukt auto tegen vangrail

De politie heeft vrijdagavond een 23-jarige vrachtwagenchauffeur aangehouden die eerder op de dag met zijn truck een 30-jarige automobilist tegen een vangrail op de A67 had gedrukt. Volgens de politie raakte de auto van het slachtoffer zwaar beschadigd.

Aanleiding voor de manoeuvre van de verdachte was een verkeersruzie. De politie pakte hem op voor poging tot doodslag.

Die aanhouding was niet eenvoudig. Getuigen gaven het kenteken van de vrachtwagencombinatie door, waarna de politie telefonisch contact opnam met de man. Die dreigde agenten dood te rijden of te schieten. De politie had ook al informatie gekregen dat de man de beschikking zou hebben over vuurwapens. De man kon uiteindelijk in zijn auto worden aangehouden, de vrachtwagen stond toen al op een bedrijventerrein in Helmond. In de woning van de verdachte lagen twee 'op vuurwapens gelijkende voorwerpen'.

[K1] Uitslag finale Tokyo

Alistair Overeem heeft de wereldtitel in de K1 gepakt. Overeem, die zich voor het eerst in zijn loopbaan de beste van de wereld in de K1 mag noemen, versloeg in de finale zijn landgenoot Peter Aerts. De wedstrijd was na meer dan een minuut beslist.

Aerts versloeg in de halve eindstrijd Sem Schilt. Aerts, die 17 jaar geleden voor het eerst in een K1-finale stond, won op beslissing. In de andere halve eindstrijd, die ook geheel Nederlands was, won Alistair Overeem binnen een ronde van de Turkse Nederlander Gokhan Saki, die geblesseerd raakte en moest opgeven. Later bleek dat Saki zijn arm heeft gebroken.

Toppers plannen extra concert

De Toppers geven niet een maar twee concerten in mei. Dat heeft de groep zaterdag laten weten. Oorspronkelijk stonden René Froger, Jeroen van der Boom, Gordon en Gerard Joling alleen 28 mei in de Amsterdam ArenA, nu is ook vrijdag 27 mei toegevoegd.

Een speciale voorverkoop voor fans, die vrijdag van start ging, bleek zo succesvol dat de groep besloot een tweede concert te plannen. "Het is ieder jaar weer indrukwekkend en prachtig om te zien hoe de mensen genieten en zo veel moeite doen om zich prachtig uit te dossen om dit feest samen met ons te vieren", laten de Toppers weten.

Het spektakel staat elk jaar in het teken van een thema. In 2011 is dat 'the royal party for kings and queens'. De Toppers vragen bezoekers in het koninklijk goud en wit te komen. De landelijke kaartverkoop voor beide concerten gaat maandag van start.

 

Toppers plannen extra concert (foto: Novum)

FF XIV op de schop en uitgesteld voor PS3

Er lijkt geen einde aan te komen voor het debacle rondom Final Fantasy XIV. Het team achter de schermen is namelijk op de schop gegaan en er zijn nieuwe mensen uit het bedijf bijgehaald. Die nieuwe mensen moeten gaan zorgen dat het spel weer op het juiste spoor komt te staan.

Daarnaast is de PS3-versie van het spel uitgesteld. Square Enix wil niet dat de PS3 een port van de PC krijgt in de staat zoals het nu is. De PS3-versie zal dezelfde updates als de PC krijgen en is daarom uitgesteld tot na maart 2011. Wat de nieuwe datum zal gaan worden is nog niet bekend.

Square Enix snapt dat klanten gedupeerd zijn door alle problemen rondom het spel en ze hebben aangegeven dat de gratis periode die je krijgt verlengd zal worden tot dat Square Enix concrete plannen kan presenteren rondom de ontwikkeling en verandering van het spel.

FF XIV
Voorlopig nog geen feest

'Stop met bouwen kolencentrales'

Zestien hoogleraren roepen energiebedrijven op geen kolencentrales meer te bouwen. In een open brief aan de bedrijven en de overheid schrijven de wetenschappers dat Nederland achteropraakt door zich vast te leggen op kolencentrales. "Nederland wordt de vieze man van Europa door te kiezen voor vervuilende kolencentrales", stellen de briefschrijvers.

Volgens de hoogleraren zijn steenkolen de meest vervuilende brandstof om energie uit op te wekken. "Door de aanleg van vijf kolencentrales kiezen overheid en energiebedrijven voor een extra CO2-uitstoot, zoveel als negen miljoen auto's."

De ondertekenaars van de brief, onder wie oud-astronaut Wubbo Ockels, willen dat energiebedrijven en de regering gaan investeren in duurzame energieopwekking. Volgens hen kan de Nederlandse stroomvoorziening in 2050 volledig draaien op duurzame energie.

'Duizend man bij begrafenis Hells Angel'

Zo'n duizend mensen zullen zaterdagmiddag aanwezig zijn bij begrafenis van de vorige week in Haarlem doodgeschoten Hells Angel Rob Schilders. Dat schat de politie in. Een groot deel van hen is lid van de omstreden motorclub en komt volgens de politie dan ook op de motor.

De 52-jarige Hells Angel werd vorige week vrijdag op klaarlichte dag vermoord in de Dr. Schaepmanstraat. Reanimatie van de hulpdiensten mocht niet meer baten. Ooggetuigen meldden op het lokale station AB-Radio dat vier mannen de liquidatie hebben uitgevoerd. Er zou zijn geschoten met een groot wapen. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

Uit heel Europa komen leden van de motorclub naar Haarlem. In een stoet rijden ze van het clubhuis waar het lichaam ligt opgebaard naar de begraafplaats. De politie begeleidt de stoet en zet onder meer een aantal kruispunten af. Om 15.00 uur begint de uitvaart.

'Duizend man bij begrafenis Hells Angel' (foto: Novum)

VN wil dat Irak doodstraf afschaft

De Iraakse regering moet de doodstraf afschaffen. Daartoe heeft de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Irak Ad Melkert vrijdag opgeroepen. Ondertussen heeft de Iraakse minister van Binnenlandse Zaken Jawad al-Bolani gezegd dat terreurverdachten snel moeten worden geëxecuteerd.

De oproep van Melkert komt op het moment dat verscheidene Europese regeringen en het Vaticaan Irak hebben verzocht Tariq Aziz, het vroegere gezicht van het regime van Saddam Hussein, gratie te verlenen. Aziz is ter dood veroordeeld voor het vervolgen van leden van sjiitische politieke partijen. De huidige president Jalal Talabani heeft evenwel gezegd het executiebevel niet te zullen tekenen.

Vorige week eiste Al-Bolani dat 39 verdachte opstandelingen de doodstraf krijgen, nog voordat ze berecht zijn, vanwege mogelijke betrokkenheid bij bomaanslagen in Bagdad. De minister van Binnenlandse Zaken staat onder grote politieke druk vanwege het uitblijven van resultaten op het gebied van veiligheid.

De doodstraf werd in 2004 opnieuw ingevoerd in Irak, nadat deze na de Amerikaanse invasie buiten werking was gesteld. Sindsdien is van circa 250 ter dood veroordeelden bekend dat ze zijn geëxecuteerd; officiële cijfers zijn er niet. De bekendste executie is die van de voormalige Iraakse leider Saddam Hussein. Hij werd eind 2006 opgehangen wegens de moord op 140 sjiieten in 1982.

Executie Saddam Hussein in 2006
Executie Saddam Hussein in 2006

Marco Borsato wil geen messias zijn

Marco Borsato doet graag liefdadigheidswerk, maar wil niet worden gezien als heilige. De 43-jarige zanger gebruikt zijn bekende naam al jaren om aandacht te vragen voor kindsoldaten in oorlogsgebieden. Dat voelt hij als een roeping, niet als een heldendaad.

"Het is een heel groot contragewicht voor de vluchtige wereld waarin we nu zitten", zegt de zanger in een interview met Trouw. "Die kinderen maken de hulpverlener in mij wakker, die er kennelijk inzit. Dat is een inzicht geweest: dat ik door mijn vak en mijn bekendheid een aantrekkingskracht heb op mensen, dat ze meer waarde aan mijn mening hechten. Ik dacht: laat ik mijn rol dan ook maar pakken."

Borsato is blij dat hij iets kan bijdragen op kleine schaal. "Ik wil geen messias zijn, ik ben niet heilig, maar ik wil de wereld iets teruggeven van wat ik zelf ontvang. Bono doet het op wereldschaal, ik mag het op zakformaat doen. En het heeft z'n uitwerking doordat ik me er zo mee verbind, dat maakt het authentiek."

Marco Borsato wil geen messias zijn (foto: Novum)

'Ferrer wil Barça-talent Thiago naar Arnhem halen'

Thiago Alcantara staat op het verlanglijstje van Vitesse-trainer Albert Ferrer. Het 19-jarige talent, dat momenteel onder contract staat bij FC Barcelona, moet het seizoen op huurbasis afmaken in Arnhem. Dat meldt het Spaanse Sport zaterdag.

Ferrer zou al contact hebben opgenomen met zijn oude club over een overstap van Thiago. De oefenmeester wil het middenveld van de Arnhemmers versterken en is er van overtuigd dat Vitesse, nu twee punten boven de degradatiezone, bovendien een uitstekende springplank voor het Spaanse talent kan zijn.

Thiago maakte in mei 2009 zijn debuut voor Barcelona. Sindsdien mocht hij tien keer zijn opwachting maken in de ploeg van trainer Pep Guardiola. Afgelopen week speelde de middenvelder voor het eerst mee in de Champions League tegen Rubin Kazan.


(Foto: Novum)

Belgische vrouw heeft maanden sonde in keel

Een ziekenhuis in het Belgische Wilrijk, vlak bij Antwerpen, is zaterdag opnieuw in opspraak geraakt. Volgens de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws heeft een 55-jarige vrouw maanden rondgelopen met een sonde van 1,3 meter in haar buik.

Het voorwerp was na een operatie vergeten. Hoewel de vrouw geen voedsel kon binnenhouden en 30 kilo afviel, deden de artsen niets. Tenslotte ontdekte haar man de sonde in haar keel en wist die los te trekken.

Eerder deze week werd bekend dat een chirurg in hetzelfde ziekenhuis na een operatie twee scharen achterliet in de buik van een patiënt. Ondanks voortdurende klachten van de man werden die pas na een jaar verwijderd.

Australian Open rekent op complete top

Alle tennissers uit de mondiale top honderd hebben zich ingeschreven voor de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi in januari. Het vervulde toernooidirecteur Craig Tiley met trots: "Het bewijst hoezeer de spelers de Australian Open waarderen."

Ook de Argentijn Juan Martin del Potro en Dmitri Toersoenov hebben zich gemeld voor het toernooi. Beide spelers waren dit jaar lang geblesseerd en maken gebruik van hun beschermde status. Roger Federer is de titelverdediger in Melbourne, Rafal Nadal kan zijn vierde grandslamtoernooi op rij winnen.

Bij de vrouwen ontbreken twee speelsters uit de top honderd. De Amerikaanse Serena Williams is de voornaamste. De vijfvoudig winnares van de Australian Open is nog altijd niet volledig hersteld van een voetkwetsuur. De tweede topspeelster die ontbreekt is de Hongaarse Agnes Szavay.

Australian Open rekent op complete top
Australian Open rekent op complete top (Foto: ANP)

Nieuwe cao voor NS-personeel

De NS en de vakbonden hebben zaterdag een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao. Tot februari 2013 worden de salarissen van de ongeveer vijftienduizend werknemers van het bedrijf drie keer verhoogd. Ook is afgesproken dat de onregelmatigheidstoeslag met 10 procent omhooggaat.

De cao heeft een looptijd van 27 maanden. In die tijd worden de lonen van de werknemers drie keer verhoogd. Per 1 november 2010 met 1,8 procent, per 1 januari 2012 met 1,5 procent en per 1 januari 2013 met 0,5 procent.

De NS en de vakbonden hebben verder afgesproken dat er een 'Spoorcollege' komt waar de NS werknemers op mbo-niveau kan opleiden.


Nieuwe cao voor NS-personeel (Foto: Novum)

Mido twijfelt over langer verblijf in Amsterdam

Ahmed 'Mido' Hossam weet niet of hij nog lang voor Ajax speelt. Mido zag deze week Martin Jol vertrekken en zijn opvolger Frank de Boer wil veel jeugd de kans geven. Mido wil veel spelen en heeft geen zin om veel op de bank plaats te gaan nemen.

"Als de insteek wordt: zoveel mogelijk eigen jeugd opstellen, no matter what, dan kunnen Ajax en ik beter afscheid van elkaar nemen," aldus Mido in het Algemeen Dagblad. "Maar wil de trainer de beste nummer 9, dan zal hij in deze selectie altijd bij mij uitkomen."

Mido maakt zich echter geen zorgen over zijn loopbaan als voetballer. "Ik ben bereid om elke minuut die ik speel 125.000 procent voor Ajax te geven, maar als het perspectief onder de nieuwe coach ontbreekt, dan zijn er ook vier, vijf andere clubs die interesse hebben."

De Egyptenaar werd door Jol naar Amsterdam gehaald en lijkt zijn draai gevonden te hebben in Amsterdam. De laatste twee competitieduels was Mido trefzeker.

 

Playstation Home is twee jaar oud

Playstation Home is twee jaar oud en Sony viert dat door een paar extra spellen te introduceren speciaal voor deze service. Hieronder de spellen en hun informatie:

 

  • Novus Prime (nu beschikbaar): gemaakt door Hellfire Games, een nieuwe multiplayer space-shooter voor Playstation Home. Spelers kunnen samen werken om hun ruimtestation te beschermen. Buiten dat je je eigen schepen kan aanpassen en daar grootse ruimtegevechten mee kan voeren kunnen spelers in een 'Zero G' stappen en daarmee het ruimtestation beschermen op microscopische formaten.
  • Midway 2 (nu beschikbaar): Mass Media zag een groot succes toen ze het eerste deel uitbrachten voor Playstation Home. Nu komen ze terug voor meer met deel 2. Dit deel brengt negen nieuwe spellen met zich mee plus de tijdloze klassieker Miz Fortune, samen met de al zo robuuste spellen in de Midway-serie. Samen met de nieuwe spellen zullen honderd prijzen te halen zijn en nog een extra prijs voor ieder die alle twintig spellen uitspeelt.
  • Conspiracy (begin 2011): Conspiracy is een debuut voor Jet Set Games en neemt de speler in een wereld gevuld met infiltratie en spionage mee. Spelers kunnen bij elkaar komen in verschillende 'factions' en goederen stelen van andere bedrijven. In dit actie-/puzzelspel zullen spelers de echte samenzwering meemaken.
  • Sodium 2 (lente 2011): Outso, een oude bekende voor Playstation Home, brengt ook een vervolg uit. Sodium 2 zal de welbekende gameplay van deel één overnemen en deze uitbreiden met volledig aanpasbare jet racers, supersonische snelheden en geweldige sondtracks.

Home lanceerde in december 2008 en heeft inmiddels zeventien miljoen gebruikers wereldwijd, meer dan tweehonderd spellen en zestig ruimtes om te ontdekken.
Namens iedereen bij FOK!games, gefeliciteerd!

Geen vervanger voor Mosquera bij Vacansoleil

Mocht Ezequiel Mosquera geschorst worden voor dopinggebruik, dan zal Vacansoleil geen nieuwe klassementsrenner binnen halen. Dit zei commercieel manager Frank Kwanten tegen Wielerflits. Mosquera riskeert een schorsing nadat hij tijdens de Vuelta een positieve dopingtest in leveren.

"Het onderzoek duurt inmiddels erg lang maar voorlopig wachten dit nog even af," vertelde Kwanten over de situatie. "Onze ploeg is momenteel in balans en we zijn voorlopig niet van plan een vervangende klassementsrenner van zijn niveau te zoeken mocht Mosquera alsnog geschorst worden."

Wel wil Vacansoleil alsnog drie renners aantrekken, om zo met een selectie van 28 renners het drukke programma aan te gaan, al is dat alleen het geval als Vacansoleil mag starten in de drie grote rondes.

"Afhankelijk van het aantal grote rondes dat akkoord gaat met het voorstel van de UCI zullen we kijken of het nog nodig is renners aan te trekken. Bij geen grote rondes is 25 renners voldoende."

Het is niet vanzelfsprekend dat de nieuwe aankopen de Nederlandse nationaliteit zullen hebben. "We vinden een Nederlandse basis belangrijk en die hebben we ook met de huidige Nederlandse renners," zo besloot Kwanten.

 

CD: The Beatles -1962-1966 / 1967-1970 Remastered

Afgelopen jaar werden fans van The Beatles al erg verwend met de nieuwe remasters van de catalogus. Er kwam een ware run op de platen en de speciale boxen. Dit jaar kwam de kers op het toetje uit. De rode en de blauwe ultieme The Beatles verzamelaars zijn nu ook volledig geremasterd verkrijgbaar. In 1973 waren deze uitgaven de eerste officiële verzamelalbums nadat de band in 1970 uit elkaar was gegaan. Beide platen geven een uitgebreid overzicht van wat de band muzikaal allemaal voor elkaar gekregen heeft in al die jaren en zijn voor de generaties die The Beatles 'gemist' hebben het beste instapmodel.

Manager Menchov overweegt stappen tegen Tchmil

De manager van wielrenner Denis Menchov, Raimondo Scimone overweegt juridische stappen tegen Katusha-teambaas Andrei Tchmil. Hij is boos over de verklaring die Tchmil afgelopen donderdag aflegde over de motieven van Menchov om niet naar Katusha te komen. Volgens Tchmil wou het management van de ex-Rabobankrenner niet akkoord gaan met de anti-dopingregels van de ploeg.

"De verklaring bevat meerdere onwaarheden en de goede naam van mijn renner Denis Menchov en mijzelf wordt beschadigd," vertelde hij tegen Cyclingnews"Onze advocaten bestuderen momenteel de tekst waarna we zullen besluiten of we juridische stappen nemen."

"Ik werk met vijf Russische renners van Katusha, dus dat toont aan dat Tchmil zijn bewering over mijn werkwijze onwaar is," zo besloot Scimone, die zei dat de echte reden was dat het na het eerste contact in januari te lang stil bleef aan de kant van Katusha.

Shorttracker Knegt stunt met zilver

Bij wereldbekerwedstrijden shorttrack in Sjanghai heeft de Nederlander Sjinkie Knegt voor een verrassing gezorgd door zilver te pakken op de 1.000 meter bij de mannen. Het is voor het eerst dat een Nederlander bij de mannen zo hoog op het podium eindigt.

In de halve eindstrijd wist Knegt verrassend de Franse WB-leider Fayconnet achter zich te houden. In de finale profiteerde hij vervolgens van een val van de Koreanen Lee en Suk. Noh Jinkyu, een andere Koreaan, pakte het goud.

Niels Kersholt strandde in de halve eindstrijd van de kilometer en eindigde uiteindelijk als zevende. Bij de vrouwen slaagde Jorien ter Mors er niet in de eindstrijd te halen. Ze won vervolgens wel de B-finale en werd daarmee vijfde.

Ongedeerd na te zijn overreden door trein

Een dronken Japanner moet gisteravond een engeltje op zijn schouder hebben gehad toen hij zijn roes uitsliep op het spoor. De man werd in de stad Chiba overreden door een trein, maar bleek dit zonder kleerscheuren te hebben doorstaan.

De machinist van een goederentrein ontdekte even voor middernacht een man tussen de rails. Wild rukte hij aan de noodrem, maar kon niet voorkomen dat de trein over de man heen reed. De man onwaakte vanuit zijn roes, ontdekte dat hij onder een trein lag en wist op eigen kracht onder de trein vandaan te komen. Ongedeerd, welteverstaan.

Volgens onderzoekers had de man geen schrammetje omdat er voldoende ruimte was tussen hem en de goederentrein. De man verklaarde te diep in het glaasje te hebben gekeken en op het spoor in slaap te zijn gevallen. Door het incident hebben drie treinen vertraging opgelopen.

Schaapjes tellen in Catherine

Er is wat meer bekend over Catherine, het licht erotische spel van Atlus. In het spel worden jonge mannen dood gevonden in hun bed, en door middel van filmpjes wordt het verhaal uit de doeken gedaan, maar wat nu de bedoeling van het spel zelf is, was tot voor kort onbekend.

De actie zal zich in de nachtmerries van Vincent, het hoofdpersonage afspelen. Vincent zal in zijn slaap allerlei puzzels moeten oplossen om de nacht te overleven. Omdat het zich in de droomwereld afspeelt kan er van alles gebeuren, dus bereid je maar vast voor op een goed gesprek met schapen en het betere klauterwerk om elke nacht weer binnen de gestelde tijd bij de uitgang van je droom te komen. Natuurlijk zullen de puzzels vol met vallen zitten en zul je last hebben van wezens die je niet uit je droom willen helpen. De screenshots spreken voor zich, er gebeuren rare dingen in de dromen van Vincent.

CatherineCatherine

CatherineCatherine

CatherineCatherine

CatherineCatherine

CatherineCatherine

CatherineCatherine

Catherine

Daarnaast komt er nog een soundtrack en boekje met allerlei conceptart bij de special editie van dit spel. Catherine komt uit op 17 februari in Japan voor PlayStation 3 en Xbox 360. Of het spel vertaald en uitgebracht wordt in Amerika en Europa is nog onbekend.

Catherine

Sneijder: "Ajax-jeugd profiteert van trainerswissel"

Wesley Sneijder denkt dat Frank de Boer de jeugd weer een echte kans geeft bij Ajax. Sneijder hoopt ook dat zijn broertje, Rodney, snel zijn debuut zal gaan maken.

"Ik denk dat de jeugd onder Frank de Boer weer een echte kans zal krijgen", aldus Sneijder in De Telegraaf. "Ik heb van veel mensen die er verstand van hebben, gehoord dat mijn broertje het op dit moment prima doet in het tweede. Ik denk dat hij een kans in het eerste verdient. Niet omdat hij Sneijder heet, want hij moet het zelf afdwingen."

De middenvelder van Inter heeft ook nog een tip voor de jongens die dicht tegen het eerste aanzitten. "Voor Rodney geldt nu - net als voor elke andere jonge jongen - dat hij bij het eerste moet komen of moet wegwezen."

De international hoorde van zijn broertje dat de talenten bij Ajax niet altijd even blij waren met Martin Jol. Sneijder: "Zelfs in het bekerduel met Veendam stelde Jol geen speler uit Jong Ajax of de A1 op. De deur naar Ajax 1 is een tijd dicht geweest."

[Video] Halle Berry kreunt van popcorn

Een interview met Halle Berry heeft tijdens de Jay Leno Show heel wat stof doen opwaaien. De actrice fakete donderdagavond bij de talkshowhost een orgasme. Dit deed zij na het eten van haar favoriete popcorn.

De 44-jarige Berry liet door een hulpje van de show speciale popcorn uit Chicago aanrukken. "Ik leefde vroeger voor de smaak van Chicago", vertelde ze aan Jay Leno. "Ik heb hier een portie Garrett's popcorn. Dit is de beste soort, een mix van maïs, caramel en kaas."

De actrice moedigde de talkshowhost aan zelf ook wat van de popcorn te eten en reikte hem de enorme emmer aan. "Je moet de caramel en kaas samen eten, het is net een orgasme", verklaarde ze. Vervolgens demonstreerde ze dit door luidkeels te kreunen.


Het bewuste filmpje. De popcorn komt na vier minuten in beeld

Mass Effect 3 onthuld in EA Store

Er dreigt een mogelijk ontslag of ieder geval een goede berisping voor iemand. De reden? Mass Effect 3 heeft voor een korte periode op de webwinkel van EA gestaan. Dit hoort natuurlijk niet en dit is ook snel weer teruggedraaid, maar gelukkig is er nog wel wat informatie bewaard gebleven.

Zo zal het verhaal van het spel draaien over machines die de aarde aanvallen en dat onze Shepard alle rassen zal moeten oproepen om de aarde te gaan redden. Daarnaast zien we dat het spel uit zal komen voor de Xbox 360, PS3 en de PC. Vanavond zullen de Video Game Awards gehouden worden en mogelijk zal daar de onthulling van Mass Effect 3 zijn.

Lees hieronder ieder geval de beschrijving van het spel en bekijk twee screenshots van het spel op de website van EA.

"Earth is burning. Striking from beyond known space, a race of terrifying machines have begun their destruction of the human race. As Commander Shepard, an Alliance Marine, your only hope for saving mankind is to rally the civilizations of the galaxy and launch one final mission to take back the Earth."

ME3ME3

Volgende week meer auto's voor Forza 3

Ontwikkelaar Turn 10, de mensen achter de Forza Motorsport-serie, heeft bekendgemaakt dat er vanaf volgende week weer een nieuwe auto-pack te downloaden zal zijn van Xbox LIVE. Het pakketje kost 400 Microsoft Points.

Het betreft hier de Community Choice Classics Car Pack, dat uitkomt op 14 december, met de volgende rits aan klassieke auto's:

  • 1971 AMC Javelin-AMX
  • 1973 BMW Motorsport 2002 Turbo
  • 1970 Chevrolet El Camino SS 454
  • 1971 De Tomaso Pantera
  • 1982 DeLorean DMC-12
  • 1987 Ford Sierra RS500 Cosworth
  • 1990 Mercedes-Benz 190E 2.5-16 Evolution II
  • 1978 Saab 99 Turbo
  • 1983 Volvo 242 Turbo Evolution
  • 1957 Ferrari 250 California

Ubisofts planning voor 2011

Ubisoft heeft zijn voorlopige planning voor komend jaar uit de doeken gedaan. Niet alle data is bekend, en natuurlijk is alles onder voorbehoud. Ook in 2011 is er genoeg te schieten, te dansen en te racen als we de planning bekijken. De spellen op een rij:

  • Dance Juniors - Dans-spel voor de Wii - 2 april
  • Assassin's Creed: Brotherhood voor de PC - eerste kwartaal
  • Child of Eden - Muziek/Ritme/Actie - Xbox 360, PS3 - eerste kwartaal
  • Might & Magic: Heroes VI - RPG - 2011
  • Michael Jackson: The Experience - Muziek/Dans - Xbox 360/Kinect, Ps3 - 2011
  • Splinter Cell Conviction - Actie - Mac - 2011
  • Driver: San Francisco - Racen/Actie - PC, PS3, Wii, Xbox 360 - 2011/2012
  • Ghost Recon: Future Solider - Shooter - PS3, Xbox 360 - 2011/2012
Daarnaast heeft Ubisoft Assassin's Creed: Altair's Chronicles een oppoetsbeurt gegeven voor de iPad. De game was al uit voor de iPhone en iPod Touch, maar nu is er dus een HD versie voor de iPad. Naast de verbeterde graphics, is ook de camera aangepakt en heb je als speler ook een aanpasbare interface. Het spel is nu verkrijgbaar in de AppStore.

[NBA] Stoudemire leidt Knicks naar winst

In de Amerikaanse NBA heeft New York Knicks zijn zevende overwinning op rij geboekt. Washington Wizards werd met 101-95 verslagen.

Amare Stoudemire was de grote man bij New York. Voor de zevende maal op rij kwam de 28-jarige power forward boven de 30 punten uit. Stoudemire scoorde 36 punten.

Voor het eerst in vier seizoenen won Chicago Bulls van LA Lakers. Chicago versloeg de titelverdediger met 88-84. Het was voor het eerst dit seizoen dat LA Lakers zo weinig punten maakte.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Indiana Charlotte 100-92
Washington New York 95-101
Toronto Denver 116-123
New Orleans Oklahoma 92-97
Chicago LA Lakers 99-84
Minnesota Detroit 109-99
Milwaukee Houston 97-91
San Antonio Atlanta 108-92
Phoenix Portland 94-101
Utah Orlando 117-105
Golden State Miami 84-106

Veel gewonden na voetbalwedstrijd in Jordanië

Honderden mensen zijn vrijdag gewond geraakt tijdens rellen bij een voetbalwedstrijd in Jordanië. Dat meldden lokale media.

Nadat voetbalclub Al Wihdat had gewonnen van AL Faisali ontstonden rellen tussen beide supporterskampen. De oproerpolitie blokkeerde alle uitgangen, trad hard op en zette traangas in. Daarop ontstond een stormloop. Een metalen hek dat de supporters van het speelveld scheidt, bleek niet bestand tegen de menigte en stortte in. Meer dan 250 mensen raakten gewond.

Al Wihdat heeft een Palestijnse achterban terwijl Al Faisali door vooral etnische Jordaniërs wordt gesteund. De wedstrijden tussen beide teams weerspiegelen de spanningen tussen de Palestijnen, de grootste bevolkingsgroep in het land en de etnische Jordaniërs.

Sneeuwstorm hindert WB bobslee Park City

Het weer heeft bij de wereldbekerwedstrijden bobslee in het Amerikaanse Park City roet in het eten gegooid. Door harde wind en zware sneeuwval moest de vrouwenwedstrijd in de tweezitsbob na zes sleeën worden afgebroken. Deze kon ook niet meer worden afgemaakt.

De mannenwedstrijd ging wel door. De Rus Aleksandr Zoekbov (met remmer Dmitri Troenenkov) was met  1.37,33 de snelste over twee runs. De Italiaan Simone Bertazzo zette de tweede tijd neer (1.37,47) en de Duitser Manuel Machata werd derde (1.37,67).

[WB] Zege Davis, Elgersma vierde

Shani Davis heeft bij wereldbekerwedstrijden in het Japanse Obihiro de 1.000 meter bij de mannen op zijn naam geschreven. De Amerikaanse schaatser zette een tijd neer van 1.09,56.

De Zuid-Koreaan Kyou-hyuk Lee eindigde als tweede in 1.09,80. Denny Morrison uit Canada werd derde in 1.10,39. Alkmaarder Lars Elgersma miste het podium met 1.10,45 maar net en werd vierde. Jan Bos klokte met 1.10,59 de zesde tijd.

[WB] Richardson wint bij absentie Nesbitt

Heather Richardson heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Obihiro de 1.000 meter voor vrouwen op haar naam geschreven. De Amerikaanse zegevierde in een tijd van 1.16,46. Christine Nesbitt laat de wedstrijden in Obihiro aan zich voorbij gaan,

Noa Kodaira eindigde als tweede op 0,87 seconden achterstand. Sang-Hwa lee, de winnares van de 500 meter, eindigde als derde. Roxanne van Hemert was de enige Nederlandse deelneemster op de kilometer. Zij werd tiende in een tijd van 1.18,65.

Veel ongelukken door partydrug ghb

Bij een kwart van de verkeersongelukken die worden veroorzaakt onder invloed van drugs, heeft de bestuurder ghb gebruikt. Onder invloed van de partydrug gebeuren rare ongelukken, schrijft Trouw.

Van de 750 bloedmonsters die vorig jaar drugsgebruik aantoonden, ging het in 172 gevallen om ghb. Dat blijkt uit een onderzoek dat de krant liet uitvoeren door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Dit jaar zijn tot november 131 bestuurders van de weg gehaald die ghb hadden genomen.

De politie wil aandacht voor het ghb-probleem omdat het kabinet van plan is agenten met een nieuwe speekseltest te laten werken. Deze test kan ghb niet waarnemen. Volgens deskundigen is het hoog tijd dat fabrikanten een test ontwikkelen die dat wel kan. Bloedonderzoeken komen vaak te laat omdat de drug snel uit het bloed verdwijnt.

Bij 10 tot 25 procent van het aantal verkeersdoden is drugsgebruik de oorzaak. Rijden met ghb is gevaarlijk, omdat het feitelijk een slaapmiddel is en gebruikers ervan bewusteloos kunnen raken.

Bosz: "Ik ben hier doodziek van"

Heracles Almelo gaf gisteren een zeker lijkende overwinning weg tegen VVV-Venlo. De ploeg uit Almelo stond lange tijd met 2-0 voor, maar in blessuretijd kwam VVV langszij.

"Ik ben hier doodziek van", baalde Peter Bosz tegen Eredivisie Live. "Complimenten naar VVV. Ze hebben dan wel niet gewonnen, maar als je de gelijkmaker maakt in de laatste minuut, dan mag je spreken van een winstpunt."

Heracles ging de rust in met een 2-0 voorsprong. VVV kwam er niet aan te pas. Bosz: "We verzuimden na de pauze een derde treffer te maken. Na de 2-1 waren we het helemaal kwijt."

De oefenmeester kon wel met een verklaring komen voor het matige laatste half uur van zijn ploeg. "We durfden niet meer te voetballen en liepen alleen maar achteruit. We hebben dit seizoen al vaker punten verspeeld in de slotfase en dat is zuur."

[WB] Lee Kang-seok laat Japanners achter zich

De Japanse schaatsers zijn er zaterdag in eigen land net niet in geslaagd de 500 meter te winnen. Bij wereldbekerwedstrijden in Obihiro ging de zege naar de Zuid-Koreaan Lee Kang-seok, die met 35,11 de snelste was.

De Japanners Keiichiro Nagashima (35,16), Akio Ota (35,16) en Joji Kato (35,17) eindigden respectievelijk als tweede, derde en vierde.

Van de twee Nederlandse deelnemers was Jacques de Koning de rapste. De rijder van APPM zette met 35,37 de negende tijd neer. Hein Otterspeer eindigde in 35,67 als vijftiende. Jan Bos kwam in de B-groep niet verder dan 36,17 en werd daarmee zesde. Sjoerd de Vries noteerde met 36,28 de zevende tijd. Pim Schipper werd gediskwalificeerd.

Uitslag 500 meter mannen:

# Naam Land Tijd
1 Kang-seok Lee ZKo 35,11
2 Keiichiro Nagashima Jap 35,16
3 Akio Ota Jap 35,16
4 Joji Kato Jap 35,17
5 Dmitry Lobkov Rus 35,20
9 Jacques de Koning Ned 35,37
15 Hein Otterspeer Ned 35,67

Tussenstand Wereldbeker 500 meter:

# Naam Land Punten
1 Kang-seok Lee ZKo 550
2 Joji Kato Jap 515
3 Keiichiro Nagashima Jap 408
4 Kyou-Hyuk Lee ZKo 405
5 Tucker Fredricks Vs 389
6 Jan Smeekens Ned 312

[WB] Derde zege op rij voor Lee Sang-hwa

Lee Sang-hwa heeft zaterdag bij wereldbekerwedstrijden in Obihiro de 500 meter gewonnen. De Zuid-Koreaanse schaatsster deed in de Japanse stad 38,18 seconden over haar race. Daarmee bleef Lee Sang-hwa de Chinese rijdster Jing Yu (38,21) net voor. Jenny Wolf uit Duitsland eindigde in 38,25 als derde.

Voor Lee Sang-hwa was het haar derde overwinning op rij op de kortste afstand. Ook vorig weekeinde, in Changchun, legde ze de 500 meter tot twee keer toe als snelst af.

Thijsje Oenema en Anice Das vertegenwoordigden Nederland zaterdag in Obihiro. Oenema zette een tijd neer van 39,52 seconden en eindigde daarmee als zeventiende. Das noteerde 39,83 en vond zichzelf in de eindrangschikking terug op de 23e plek.

Zwerfkatten in Velsen-Noord erven vermogen

Een miljonair heeft zijn erfenis nagelaten aan zwerfkatten in het havengebied van Velsen-Noord. De man overleed onlangs aan een hartaanval en bleek zijn vermogen van tien miljoen euro nagelaten te hebben aan een stichting die zich inzet voor zwerfkatten in het havengebied.

De Telegraaf schrijft dat de katten een grote passie waren van de man die handelde in oude zeecontainers. Hij was een bekende verschijning in Velsen en omgeving en droeg smoezelige oude kleren. "Als je niet beter wist, zou je hem eerder aanzien voor een zwerver dan voor de miljonair die hij was", zegt de stichting.

De stichting gaat met de miljoenen donaties doen aan initiatieven tegen dierenleed.

Bernard Wientjes invloedrijkste Nederlander

Bernard Wientjes, de voorzitter van VNO-NCW, is dit jaar de meest invloedrijke Nederlander. De 67-jarige voorman van de werkgeversvereniging lost voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) Alexander Rinnooy Kan af. Die voerde de afgelopen drie jaar de jaarlijkse ranglijst van de Volkskrant aan.

Wientjes is gestegen naar de eerste plaats van de Volkskrant Top 200 doordat werkgevers over grote onderwerpen als de pensioenen steeds vaker rechtstreeks zaken doen met de werknemers. Ook voerde VNO-NCW volgens de krant een succesvolle lobby bij de kabinetsformatie voor een groot en sterk ministerie van Economische Zaken. Vorig jaar stond Wientjes nog op de tweede plek.

Rinnooy Kan staat nu op nummer twee, gevolgd door KPN-topman Ad Scheepbouwer. De meest invloedrijke vrouw is FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Zij staat op de zevende plek.

De hoogste nieuwe binnenkomer in de lijst is burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan op plek 22.

Kalezic wil defensieve versterking

Doordat De Graafschap het de rest van dit seizoen moet doen zonder Muslu Nalbantoglu, heeft coach Darije Kalezic de vurige wens om de achterste linie van nieuw elan te voorzien.

"Komende week ga ik met de clubleiding praten over een eventuele vervanger voor Muslu, maar het heeft natuurlijk alles te maken met de financiële middelen", aldus de coach tegenover Omroep Gelderland.

Dit weekeinde neemt De Graafschap het in eigen huis op tegen PSV. Coach Kalezic is duidelijk over het duel. "Het zijn allemaal internationals", aldus de oefenmeester.

Kalezic vervolgt: "Ze hebben enorm veel kwaliteit. De vraag is of wij bij machte zijn om PSV op de rug te gooien. Wij willen zeker naar voren proberen te voetballen."

Quake Arena Arcade komt woensdag naar XBLA

Drie jaar geleden werd Quake Arena Arcade aangekondigd, maar de game kwam maar niet uit. Aankomende woensdag komt daar verandering in, want dan is de first person shooter te downloaden vanaf Xbox Live Arcade. Quake Arena Arcade is een opgepoetste versie van Quake III Arena, dat in 1999 uitkwam op de PC, Mac, Dreamcast en PlayStation 2.

Quake Arena Arcade draait vooral om de online multiplayer, maar de game bevat ook een compleet nieuwe singleplayer-campaign. Het online knallen doe je met 15 andere gamers op 30 oude maps en er zijn 12 nieuwe maps toegevoegd. Naast 'Deathmatch' kan je nog in 5 andere modes knallen, waaronder 'Capture the flag' en 'Harvester'.

Quake Arena Arcade is vanaf woensdag 15 december te downloaden via Xbox Live Arcade. Hoeveel Microsoft Points de game gaat kosten is nog niet bekend.

Quake Arena Arcade komt woensdag naar XBLA

Been gaat voor revanche tegen Excelsior

Feyenoord speelt zondag met Excelsior een degradatieduel. Eerder dit seizoen ging de ploeg van Mario Been onderuit tegen Excelsior. Been gaat voor revanche.

"We moeten gewoon duidelijk laten merken dat de drie punten voor ons zijn", aldus Been. Feyenoord heeft de drie punten hard nodig in de strijd tegen degradatie.

Vorige week stond er ook al een degradatiekraker voor Feyenoord op het programma. Tegen Willem II werd het 1-1. "De spelers hebben zelf ook aangegeven wat er in hun ogen goed en fout ging. Op die manier blijft het ook beter hangen bij ze. Ze waren zelf net als ik ontevreden over wat we tegen Willem II hebben laten zien."

Aanvoerder Ron Vlaar was vorige week evenmin te spreken over het resultaat tegen de hekkensluiter. Vlaar liet dat ook merken in de kleedkamer. Been: "Ron geeft wat dat betreft wel vaker zijn visie in de kleedkamer. Er is intern genoeg discussie over hoe we met de ploeg vooruit kunnen komen. Daar vallen soms harde woorden bij. Het besef dat het veel beter moet is er binnen de spelersgroep."

Britse vandalen kappen eeuwenoude meidoorn

De Britse politie heeft vrijdag een zoektocht opgezet naar vandalen die een eeuwenoude meidoorn deels hebben omgekapt. De heilige meidoorn van Glastonbury wordt al eeuwen door christenen vereerd, maar van de boom rest nu niets meer dan een twee meter hoge stronk.

De ontheiliging van de boom vond plaats nadat donderdag bij een ceremonie een twijg van de boom was geknipt om aan de Britse koningin Elizabeth te geven, aldus burgemeester van Glastonbury John Coles. Hij meent dat de ceremonie, die werd uitgezonden op de lokale televisie, mogelijk aanleiding is geweest voor de vernieling van de meidoorn.

Volgens de overlevering is de meidoorn ontsproten aan een boom die door Jozef van Arimathea -de rijke koopman die volgens de Bijbel zijn graftombe afstond aan Jezus- werd geplant toen hij tweeduizend jaar geleden in Groot-Brittannië kwam.

Katherine Gorbing, de directeur van het museum dat is gevestigd in de abdij van Glastonbury, zei dat er wel hoop is dat de boom de vernielingen overleeft. "We hopen dat hij teruggroeit", zo zei ze.

Enkele duizenden studenten protesteren

Enkele duizenden studenten zijn vrijdag op een aantal plaatsen in Nederland bijeengekomen om te demonstreren tegen plannen van het kabinet. De regering wil besparen op de studiebeurs en het hoger onderwijs. Dat gebeurde onder meer in Utrecht, Wageningen en Amsterdam en Nijmegen.

Het kabinet wil onder meer studenten financieel straffen als ze langer dan gemiddeld over hun studie doen. Het collegegeld kan daardoor voor deze groep oplopen tot 5000 euro per jaar per student. Ook universiteiten en hogescholen krijgen een boete als ze de studenten niet op tijd hebben klaargestoomd. Daarbij moeten studenten in de toekomst meer geld lenen om te kunnen studeren. De studiebeurs van de overheid wordt kariger.

De studenten willen in januari een grote landelijke demonstratie houden.

Enkele duizenden studenten protesteren
Enkele duizenden studenten protesteren (Foto: ANP)

Dossier Puttense moordzaak niet verder uitgebreid

Het huidige strafdossier in de zaak tegen de verdachte in de Puttense moordzaak, wordt niet aangevuld met ontbrekende digitale processtukken. Ook worden niet alle documenten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aan het dossier toegevoegd. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem vrijdag bepaald.

Volgens de rechters blijkt uit eerdere mededelingen van justitie dat er helemaal geen digitaal dossier in de zaak voorhanden is. Er zijn volgens het hof wel digitale stukken, maar die zouden niet zodanig geordend zijn dat ze een leesbaar geheel opleveren. Ook worden niet alle gevraagde NFI-stukken aan het huidige strafdossier toegevoegd. Er wordt wel een door justitie geschoonde cd met NFI-documenten aan het dossier toegevoegd.

Ruud van Boom, advocaat van Ronald P., had de rechters om voeging van onder meer NFI-stukken gevraagd. Hij stelt dat de ontbrekende stukken mogelijk bewijs kunnen bevatten voor de onschuld van zijn cliënt. Onder de documenten bevindt zich materiaal van personen die in verband met de zaak ooit als verdachten in beeld zijn geweest. P. wordt verdacht van de moord op stewardess Christel Ambrosius in 1994.

Het verzoek van de raadsman om oude processtukken aan het dossier toe te voegen, werd door het hof opnieuw afgewezen. Het hof meent dat het om stukken gaat die normaliter niet in een strafdossier zitten en daarom niet van belang zijn voor de zaak. In januari wordt de inhoudelijke behandeling van de zaak voortgezet. Dan wordt onder meer een DNA-deskundige van het NFI als getuige gehoord.

Duitse troepen naar Frankrijk

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog worden er Duitse troepen in Frankrijk gestationeerd. Het stationeren van de militairen is onderdeel van een poging van de twee Europese machten te laten zien dat ze hun vroegere vijandschap hebben afgelegd.

Een Duits bataljon dat onderdeel uitmaakt van een Frans-Duitse militaire brigade nam vrijdag bij een ceremonie in Straatsburg, in het oosten van Frankrijk, voor het eerst de wapens op. Bij de ceremonie waren de Franse en Duitse minister van Defensie aanwezig.

De zesduizend man sterke Frans-Duitse brigade werd opgericht in 1989. Tot dit jaar waren er echter geen Duitse militairen in Frankrijk gestationeerd. Andersom was dit wel het geval; het gevolg van de naoorlogse bezetting van Duitsland door de bondgenoten.

"Dat we vandaag kunnen zeggen dat Duitse soldaten welkom zijn op Frans grondgebied na de gruweldaden die begaan zijn onder het nazi-regime is een krachtig symbool dat perfect onze samenwerking illustreert", zo zei bondskanselier Angela Merkel tijdens een bijeenkomst in het Duitse Freiburg.

De Franse president Sarkozy zei meer balans te willen creëren tussen de twee landen. "Voor de Franse bevolking is de aankomst van Duitse soldaten in ons land een nieuw teken van de diepte van onze vriendschap en een teken van het verlangen om de vriendschap tussen de Duitse en Franse bevolking definitief te omarmen."

Polio eist ruim 200 levens in Republiek Congo

Een uitbarsting van polio in de Republiek Congo (Brazzaville) heeft aan ruim tweehonderd mensen het leven gekost. Dat heeft Unicef vrijdag gemeld.

De uitbarsting is bijzonder, omdat vooral mannen tussen de 15 en 24 jaar worden getroffen. Ook het sterftecijfer, 42 procent van de getroffenen, is 'buitengewoon hoog', zegt Martin Dawes, woordvoerder van Unicef in West-Afrika.

Het is voor het eerst sinds vijf jaar dat polio in de Republiek Congo de kop weer opsteekt. Er is geen geneesmiddel voor de verlammende ziekte, die alleen voorkomen kan worden door inenting.

AzG hekelt staat Griekse migrantencentra

De omstandigheden waarin iIlegale migranten in Noordoost-Griekenland in overvolle detentiecentra worden opgesloten zijn onmenselijk. Dat zegt Artsen zonder Grenzen, dat twee detentiecentra en drie posten van de Griekse grenspolitie in de aan Turkije grenzende regio Evros heeft bezocht.

In de centra zitten twee tot drie keer zoveel mensen als waarop ze zijn berekend. Er is zo veel gebrek aan ruimte, dat sommige mensen bij de toiletten op de vloer moeten slapen. AzG roept de Griekse regering op onmiddellijk maatregelen te treffen voor een opvang waarin de 'menselijke waardigheid' van asielzoekers en migranten wordt gerespecteerd.

Het Griekse ministerie voor Burgerbescherming liet in een reactie weten dat het 'extreem hoge' aantal ongeregelde migranten, 150 tot 350 per dag, dat Griekenland binnenkomt, 'de capaciteit van de opvangfaciliteiten ver te boven gaat'. De autoriteiten 'doen hun best deze uitermate lastige situatie het hoofd te bieden met volledig respect voor mensenrechten en maximale aandacht voor kwetsbare groepen en minderjarigen zonder begeleiding'.

Artsen zonder Grenzen dringt er bij de Europese Unie en haar lidstaten op aan een deel van de verantwoordelijkheid voor de opvang op zich te nemen, 'in plaats van zich te concentreren op restrictieve maatregelen, zoals de inzet van Frontex'.

Frontex is de Europese grensbewakingsdienst, die vorige maand werd ingezet in Evros. Sinds deze inzet is het aantal illegale migranten dat de landgrens met Turkije oversteekt volgens de Griekse politie met ruim 42 procent gedaald. Werden in oktober nog 7773 mensen opgepakt, in november waren dat nog maar 4462.

'Baas Mexicaans drugskartel gedood'

In een vuurgevecht met de politie is volgens de Mexicaanse regering vermoedelijk een van de leiders van het gevreesde drugskartel La Familia gedood. Het zou gaan om Nazario Moreno Gonzalez, bijgenaamd 'De Gekste', zei een regeringswoordvoerder vrijdag.

Gewapende politiemensen leverden sinds woensdagavond in de westelijke deelstaat Michaocan slag met bendeleden, die uiteindelijk op de vlucht sloegen. Op hun vlucht namen zij de lijken van gesneuvelde bendeleden mee. De politie zei over informatie te beschikken dat onder de doden ook Moreno was. Bij de gevechten kwamen ook vijf politieagenten, een baby en een jong meisje om het leven.

Moreno wordt gezien als de ideologische leider van La Familia, degene die als de operationele leider wordt beschouwd is de voormalige leraar Servando Gómez. Het Mexicaanse ministerie van Justitie stelde vorig jaar een beloning van twee miljoen dollar in het vooruitzicht voor informatie die leidde tot hun aanhouding.

President Felipe Calderón heeft sinds zijn ambtsaanvaarding vier jaar geleden duizenden militairen en politieagenten in de strijd tegen drugscriminelen geworpen. Het geweld heeft tot dusver meer dan 28 duizend mensen het leven gekost.

Non verdacht van verduistering

De Amerikaanse kloosterzuster Marie Thornton (62), die bekendstond om haar reizen naar de gokstad Atlantic City, wordt ervan verdacht voor ongeveer 850.000 dollar (bijna 650.000 euro) te hebben gefraudeerd.

Zij zou naar het Iona College in New Rochelle in de staat New York neprekeningen hebben gestuurd om haar persoonlijke uitgaven te kunnen betalen. Thornton was adjunct-hoofd financiën van die onderwijsinstelling.

De non, bekend als Sister Susie, zou de fraude hebben gepleegd van 1999 tot 2009, toen zij bij de school vertrok. Zij zegt onschuldig te zijn. Als ze schuldig wordt bevonden, kan ze tot tien jaar cel worden veroordeeld.

'Paus wilde Turkije niet in EU'

Het Vaticaan ziet misschien liever dat Turkije een speciale band met de Europese Unie ontwikkelt in plaats van EU-lid te worden. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur in 2009 aan de Amerikaanse president Barack Obama bericht, voor diens komst naar Vaticaanstad. Hierover berichtte vrijdag de Britse krant The Guardian, op basis van door WikiLeaks gelekte documenten.

In 2004 sprak kardinaal Ratzinger, de toekomstige paus Benedictus XVI, zich uit tegen EU-lidmaatschap van een islamitisch land, hoewel het Vaticaan destijds een neutrale positie innam over toetreding van Turkije. De documenten laten zien dat Ratzinger de drijvende kracht was achter de onsuccesvolle poging van het Vaticaan om een referentie naar 'Europa's christelijke wortels' in de EU-grondwet te krijgen. De Amerikaanse diplomaat merkt op dat Ratzinger 'duidelijk begrijpt dat het toestaan van een moslimland binnen de EU zijn zaak voor christelijke wortels zou verzwakken'.

CDA: Brinkman als lijsttrekker

Als de leden ermee instemmen, voert Elco Brinkman bij de komende Eerste Kamerverkiezingen de lijst van het CDA aan. Het partijbestuur heeft de oud-fractievoorzitter, die in 1994 lijsttrekker was voor de Tweede Kamerverkiezingen, vrijdagavond voorgedragen.

De Eerste Kamer wordt na de Provinciale Statenverkiezingen van begin maart getrapt gekozen. Brinkman (62) is tegenwoordig voorzitter van Bouwend Nederland. Onder premier Ruud Lubbers was hij minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur.

Het CDA-bestuur noemt Brinkman 'een zwaargewicht, die breed actief is in de maatschappij'. Volgens de partij zal hij een aanmerkelijk deel van zijn nevenfuncties binnenkort neerleggen. Brinkman bekleedt talloze bestuursfuncties en een aantal commissariaten, onder meer bij advies- en ingenieursbureau Movares, vastgoedbedrijf AM en sigarettenfabrikant Philip Morris.

Brinkmans eerste ervaring als lijsttrekker in 1994 verliep desastreus. Het CDA verloor 20 zetels in de Tweede Kamer. Met de vorming van het eerste paarse kabinet onder Wim Kok belandde de partij voor het eerst in haar bestaan in de oppositie.

Op 2 maart mogen burgers naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. De kersverse Statenleden kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer.

CDA-leden mogen zich op 12 februari tijdens een partijcongres uitspreken over de voordracht.

Bestuur CDA wil Brinkman als lijsttrekker
Bestuur CDA wil Brinkman als lijsttrekker (Foto: ANP)

'Keith Bakker al vaak gewaarschuwd'

Keith Bakker is door zijn collega's van Smith and Jones vaak gewaarschuwd dat hij geen meisjes meer mee naar huis moest nemen.
Dat zegt Telegraaf-journalist John van den Heuvel tegen AT5. Van den Heuvel onthulde vrijdagochtend dat meerdere oud-patiënten en collega's de verslavingsdeskundige beschuldigen van seksueel misbruik.

Ook zouden veel patiënten en collega's bang zijn voor Bakker, die volgens Van den Heuvel erg intimiderend kan zijn en graag schermt met zijn contacten met de Hells Angels.

De beschuldigingen waren reden voor de NCRV om de nieuwe serie van Bakkers tv-programma Family Matters te schrappen. Zelf ontkent de verslavingsdeskundige alle aantijgingen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
review
Tales of Kenzera: ZAU
special
Random Pics van de Dag #1261
©FOK.nl e.a.