Fernandes zet rechtszaak tegen Groep Lotus door

Peterselieman

Tony Fernandes zet de rechtszaak tegen Groep Lotus door. De eigenaar van 1Malaysia Racing Team gaat volgend jaar onder de naam Team Lotus rijden, maar zag eerder deze week ook Lotus-Renault GP op de grid voor 2011 verschijnen.

Groep Lotus werkte aanvankelijk samen met Fernandes, maar de samenwerking is inmiddels beëindigd. De Maleisiër is hierover teleurgesteld. "We kregen aanvankelijk een mandaat van vijf jaar om een Formule 1-team op te bouwen. Er doken in de Maleisische media verhalen op dat Proton teleurgesteld was over onze prestaties, wat een van de redenen was die ze opgaven. Ik weet niet hoe iemand het in zijn hoofd kon halen dat we met de topteams op de grid mee konden doen of zelfs maar met het middenveld, terwijl we in september vorig jaar pas toestemming kregen om mee te mogen doen."

"Ik vind dat we het dit jaar zeer goed hebben gedaan en ik denk dat 99% van de paddock het met ons eens is als je ziet waar we vandaan komen. We hebben een eersteklas team opgebouwd dat de pitstops in dezelfde tijd als Ferrari kan doen. De auto's zagen er goed uit, we hadden een goed motorhome en op de baan deden we het met twee goede rijders prima. We waren de beste van de nieuwe teams, dus ik ben teleurgesteld dat we van Proton (Groep Lotus, red.) geen kans hebben gekregen."

"We hadden het merk Lotus samen op kunnen bouwen. Als iemand zegt dat we dit jaar Lotus niet geholpen hebben dan is diegene gek. De reacties van het publiek steunen ons. Als we de tijd hadden dan hadden we samen iets goed op kunnen bouwen en het perfecte scenario was voor mij dan ook geweest dat we gefuseerd waren en samen één doel voor ogen hadden."

Het liep anders en Groep Lotus kocht zich in bij het Formule 1-team van Renault. Hierdoor zullen volgend jaar twee Lotus-teams op de grid staan, een situatie die volgens Fernandes niet wenselijk is. Daarom zet hij de rechtszaak tegen Groep Lotus door om te kijken of de rechter helderheid kan bieden.

"Je kunt niet zomaar mensen voor je winnen. Wij hebben de steun over het hele jaar heen weten op te bouwen. Dingen hebben tijd nodig en moeten goed gedaan worden. Je kunt jezelf niet zomaar als enorm merk in de markt zetten. Ik geloof in organische groei. Het heeft een fundament en een goede strategie nodig. Je kunt je niet zomaar ergens instorten en zeggen dat het van jou is."

"Ik ben geen Colin Chapman. Hij is een legende en we gaan niet wedijveren met hem, maar alles wat hij deed doen wij ook. We bouwen het team vanuit het niets op en kopen niets op. Je hebt merken waar mensen van houden. Er is veel competitie en mensen moeten respect hebben voor wat je doet."