Politie Moskou slaags met hooligans

De politie van Moskou is zaterdag in de buurt van het Kremlin slaags geraakt met enkele honderden voetbalhooligans en nationalisten. Zeker drie mensen zijn gewond geraakt en 65 werden opgepakt.

Ruim tweeduizend betogers protesteerden tegen de dood van Jegor Svidorov, een lid van de supportersclub van Spartak Moskou. Hij werd afgelopen maandag tijdens een vechtpartij bij een bushalte dodelijk getroffen door rubberkogels. De vermoedelijke schutter werd aangehouden en is afkomstig uit Kabardino-Balkarië in de Kaukasus. Donkergetinte Kaukasiërs zijn vaak mikpunt van geweld door Slavische Russen. Een rechtbank keurde zaterdag de aanhouding van nog twee verdachten goed, beiden afkomstig uit Dagestan.

De demonstranten op het Manezj-plein bij het Kremlin riepen nationalistische leuzen als 'Rusland voor de Russen'. Ze scholden de politie uit, sommigen schoten vuurwerk af en anderen sloopten grote ornamenten van een kerstboom op het plein om daarmee de politie te bekogelen. Toen de menigte door de afzettingen probeerde te breken, voerde de politie charges uit met de wapenstok.

Uiteindelijk ging de menigte uiteen nadat het hoofd van politie Vladimir Kolokoltsev had beloofd dat de dood van Svidorov grondig zou worden onderzocht. Later kwam het in een metrostation onder het plein toch weer tot een treffen met de politie toen enkele demonstranten een trein probeerden te bestormen waarin een passagier met een donkere huid zat.


(Foto: Novum)