FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 juni 2005

Utrecht stemt tegen extra koopzondagen

paultjuhhh en defpaul hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Utrechtse bevolking heeft zich massaal uitgesproken tegen een uitbreiding van het aantal koopzondagen. 65,3 Procent van de burgers zei 'nee', 34,2 procent was voor en 0,5% stemde blanco. De Utrechters stemden over het voorstel van de gemeente om van elke zondag plus in aanmerking komende feestdagen koopzondagen te maken.

Het raadplegend referendum viel samen met de volksraadpleging over de Europese grondwet. Ondanks dat lag de opkomst met 60,5 procent lager dan de opkomst bij het referendum rond de Europese Grondwet.

Cipollini ondervraagd in "zaak Armstrong"

De onlangs gestopte Italiaanse wielergod Mario Cipollini werd door de Italiaanse politie ondervraagd met betrekking tot hun onderzoek naar het incident tussen Lance Armstrong en Cipo's toenmalige ploegmaat Filippo Simeoni tijdens de Tour de France vorig jaar.

De politie wilde met Cipollini spreken omdat zijn toenmalige teammanager Vincenzo Santoni hen verteld had dat Armstrong druk op Cipollini had uitgeoefend om te vermijden dat Simeoni de Tour 2004 zou gaan rijden.

De Italiaanse politie onderzoekt of Armstrong schuldig is aan het toebrengen van "psychologisch geweld" en "intimideren van getuigen in een rechtszaak". Simeoni was destijds immers een kroongetuige in de rechtszaak tegen de Italiaanse arts Michele Ferrari die ook Armstrong tot zijn vaste clienteel mocht rekenen. Op basis van onderandere de getuigenis van Simeoni die vertelde dat Ferrari hem verboden producten had toegediend werd Ferrari eerder dit jaar schuldig bevonden voor "sportieve fraude" en het "illegaal opereren als apotheker".

Tijdens de voorbije Tour de France was Simeoni betrokken in een ontsnapping met enkele andere renners. Armstrong reed toen persoonlijk naar het groepje toe en dwong Simeoni om zich terug te laten inlopen door het peleton en gebruikte daarbij volgens Simeoni de nodige bedreigingen en krachttermen richting hem en andere renners in die vlucht.

13-jarige pleegt zelfmoord om in cyberspace te komen

Icoon Games nieuwsXiao Yi van 13 jaar oud uit Tianjin in China sprong gisteren van de 24e verdieping van een gebouw om op deze manier zelfmoord te plegen. In vier achtergelaten brieven deed hij zich voor als een karakter uit een computergame die hij vaak speelde. In deze brieven vertelde hij dat hij op deze manier drie vrienden uit het spel in het paradijs zou ontmoeten. In geen van de vier brieven vermeldde hij echter zijn ouders.

Volgens zijn ouders was Yi zwaar verslaafd aan gamen en gedroeg hij zich als een drugsverslaafde. De vorige keer dat ze hem in een cybercafé vonden had hij al twee dagen niets gegeten. Zijn vader verklaarde dat Yi een goede student was en op elk examen hoge punten scoorde, totdat hij begon met gamen. In Peking maakt men zich grote zorgen over het fenomeen Internet Addiction Disorder (IAD). Volgens een onderzoek onder 600 studenten in Bejing blijkt dat 88% van de studenten wel eens een computerspel speelt. Ongeveer 23% van deze studenten speelt drie tot zes uur per dag computerspellen en 8% heeft wel eens meer dan 20 uur achter elkaar een computerspel gespeeld.

Volgens Liu Min, woordvoerder van de China Software Industry Association, staan de studenten onder grote druk en zullen ze daarom sneller een computerspel gaan spelen om te relaxen. In de virtuele wereld kunnen de studenten meer zelfvertrouwen krijgen en zullen ze ook sneller tevreden met zichzelf zijn. Ongeveer 80% van de spellen in China komen uit het buitenland en de helft hiervan bevat veel geweld wat van slechte invloed is op de jongeren aldus de Chinese regering. China heeft maatregelen getroffen om te zorgen dat er minder gewelddadige games uit het buitenland naar China komen. Een speciale commissie opgezet door het ministerie van cultuur beoordeelt de games die uit het buitenland komen.

-
Voor meer gamesnieuws kijk je natuurlijk op FOK!Games.

Man overlijdt bij redden van een hond

Icoon Binnenlands nieuws In het Zuid-Limburgse Houthem is woensdagmiddag een 37-jarige man omgekomen toen hij een hond van de verdrinkingsdood probeerde te redden. Bij de reddingspoging raakte ook nog een kennis van het slachtoffer onderkoeld. Het ongeval gebeurde bij de rivier de Geul. De hond in kwestie wist het ongeval wel te overleven.

De mannen waren vanmiddag hun honden aan het uitlaten langs de Geul, toen één van de honden in het water terechtkwam. De hond kon daar niet meer zelf uitkomen, waarop de het slachtoffer ook de rivier inging. Toen bleek dat hij er ook niet meer uit wist te komen, ging zijn kennis hem achterna. Ook hij raakte echter in nood.

Toen de politie en de brandweer ter plaatse kwamen, konden de twee mannen en de hond snel uit het water gehaald worden. Ze zijn direct naar een ziekenhuis in Maastricht vervoerd, waar de 37-jarige man later aan zijn verwondingen overleed.

Wilders wil motie van wantrouwen indienen

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsHet onafhankelijk Kamerlid Geert Wilders wil morgen een motie van wantrouwen indienen tegen kabinet Balkenende II. Hij is van mening dat de regering de eer aan zichzelf moet houden, nadat een grote meerderheid van de Nederlandse kiezers vandaag tegen de Europese grondwet stemde.

De motie maakt waarschijnlijk weinig kans. Ruud Koole, voorzitter van de grootste oppositiepartij PvdA, liet in een reactie weten dat zijn partij een dergelijk initiatief niet zal steunen. Ook PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos liet zojuist in een televisiedebat weten dat de uitslag van het referendum geen politieke consequenties voor de regering of afzonderlijke regeringsleden hoeft te hebben.

Volgens een peiling van bureau Interview/NSS is dat ook de mening van een meerderheid van de Nederlanders. 58 procent is het niet eens met de stelling dat het kabinet moet aftreden. Iets meer dan een kwart van de bevolking wil dat Balkenende en zijn ministersploeg wel hun ontslag gaan aanbieden.

Geert Wilders
Wilders geniet van een ijsje tijdens zijn BustoerNEE

De Girlpower slaat door!

Yonderboi stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:


De Girlpower slaat door, ik weet het nu heel zeker! Wat is dat toch met sommige...... nee sommige? Alle vrouwen, lijkt het wel. Het interesseert ze geen ene mallemoer. Ach dan zien we elkaar toch over drie maanden wel weer eens? Wat kan 't schelen, duiken we dan toch nog eens het bed in, dan kunnen we weer minstens een zelfde periode vooruit. Om elkaar dan in die periode compleet te negeren, het lijkt wel een rage tegenwoordig.

Exit-poll: 63 procent tegen EU Grondwet

Icoon politiek binnenland nieuws63 procent van de Nederlanders heeft tegen de Europese Grondwet gestemd. Dat blijkt althans uit een exit-poll, die om 21.00 uur direct na het sluiten van de stembussen bekend werd gemaakt. Later op de avond volgt de voorlopige uitslag gebaseerd op de uitgebrachte stemmen. De opkomst lijkt met 62 procent van de kiezers opvallend hoog te zijn.

De Nederlandse stemgerechtigden konden zich vandaag voor het eerst in een nationaal referendum over een politieke kwestie uitspreken. Na Frankrijk is Nederland het tweede land dat zich heeft uitgesproken tegen de Europese Grondwet. Spanje stemde in februari in een referendum wel voor de Grondwet. Het referendum is niet bindend, maar verwacht wordt dat de politieke partijen het advies van de kiezers over zullen nemen.

-
Wegwijs bij het referendum over de Europese Grondwet 2005

RG : Davidenko in foutenpartij langs Robredo

De Rus Nikolai Davidenko heeft zich voor de halve finale in Parijs geplaatst. Davidenko versloeg in de kwartfinale de Spanjaard Tommy Robredo met de setstanden 3-6 6-1 6-2 4-6 en 6-4.

Beide spelers haalden niet het niveau waarmee ze in de achtste finales respectievelijk Coria en Safin versloegen. Er werden in de vijf sets maar liefst 163 onnodige missers geproduceerd.

In de eerste set ontliepen de spelers elkaar weinig, daarna was de Rus lange tijd de sterkere speler, in de derde set maakte Robredo slechts vier punten op de opslag van Davidenko.

Nadat Davidenko de tweede en derde set binnensleepte leek het lange tijd erop dat de Spanjaard verslagen was. Maar hij gaf niet op en nam in de vierde set zelfs een 2-0 voorsprong. Davidenko kwam snel op 2-2, maar Robredo knokte door, ook toen Robredo zijn 24e breekpunt in de wedstrijd benutte en op een 4-3 voorsprong kwam. Door terug te breaken en een goede eigen servicegame kwam Robredo op 5-4. Davidenko leek aangeslagen te zijn en leverde makkelijk de set in.

De beslissende vijfde set was een kopie van de vierde. Davidenko verprutste drie matchpoints op de service van de Spanjaard. Maar de eerste op zijn eigen service, was echter wel raak.

Davidenko zal het in de halve finale nu moeten gaan opnemen tegen de Argentijn Mariano Puerta.

Tikketikketikketik

We hebben deze week al vaker leuke commercials gepost. En deze keer een commercial voor MusicDNA, een service om muziek te herkennen met je mobiel:
quote:
Je hoort een liedje op de radio, in een cafe of discotheek en je wilt weten van wie het nummer is. Of je wilt het zelfs downloaden als ringtone
2. Bel met je mobiele telefoon 0900-0759
3. Houd je telefoon ongeveer 15 seconden in de richting van de muziek.
4. Binnen een minuut krijg je een gratis sms-je met naam van de track, de artiest en het album.
Erg handig toch?
Nou, deze film laat zien hoe belangrijk het soms kan zijn om te weten wat je hoort

(via http://www.molblog.nl/)

Met dank aan een onbekende voor de submit

Tv-ploeg Vermist in Syrië opgepakt

scannerrob had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Media nieuwsEen tv-ploeg van het Tros-programma Vermist is vorige week vrijdag in de Syrische hoofdstad Damascus opgepakt. Presentator Jaap Jongbloed was daar om een Groningse vrouw te helpen om haar twee kinderen te zoeken, die volgens de vrouw vorig jaar zijn meegenomen door hun Syrische vader.

Een dag voor de arrestatie was er een hevige confrontatie met de man in kwestie, zo meldt een woordvoerder van de omroep. Nadat de vader enigszins gekalmeerd leek werd er een afspraak met hem gemaakt om een dag later bij hem thuis te komen praten. Toen Jongbloed en zijn ploeg voor de deur van de man stond werden ze echter door de politie aangehouden en naar een politiebureau afgevoerd.

In een onbewaakt moment wist Jongbloed echter contact te leggen met de Nederlandse ambassade, die de arrestanten na bemiddeling weer vrij wist te krijgen. Het is niet voor het eerst dat de Nederlandse tv-maker opgepakt wordt in het buitenland, vorig jaar werd hij gearresteerd in het Turkse Istanbul toen hij de helpende hand bood bij een poging tot hereniging tussen een Iraanse vrouw en haar door haar vader ontvoerde dochter.

Iran hangt drie verkrachters op

mrdoctor had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws In de Zuid-Iraanse stad Ravar zijn vandaag drie mannen opgehangen. Ze waren veroordeeld voor de verkrachting van een Iraanse vrouw en diefstal van een schaap. De daders, Afghanen, moesten voor hun strop elk 74 zweepslagen incasseren. Dat heeft het staatspersbureau IRNA woensdag gemeld.

De drie begingen hun daden in december van het vorige jaar, aldus plaatselijke autoriteiten. Een vierde verdachte kreeg drie jaar gevangenisstraf en 164 zweepslagen. Dit jaar zijn al 29 mensen ter dood veroordeeld in Iran.

In de streng-islamitische staat worden na China de meeste executies voltrokken. Vorig jaar waren het er 154. De doodstraf kan worden opgelegd voor moord, verkrachting, gewapende overval, afvalligheid, godslastering, drugshandel, sodomie, overspel, prostitutie, hoogverraad en spionage. De doodstraf kan ook door steniging worden voltrokken.

Opkomst om 4 uur al boven de 30%

Om 16:00 had reeds 31% van de bevolking zijn stem uitgebracht bij het referendum over de Europese Grondwet. De opkomst is daarmee al 10% hoger dan bij de verkiezingen voor het Europese Parlement in 2004.

PvdA en CDA hadden voor dit referendum een opkomstpercentage van 30% gesteld. Zeker is dat de PvdA nu al de keuze van de kiezers zal overnemen. Het CDA eist nog dat 55% tegen moet zijn, wil men de keus overnemen. D66, VVD, GroenLinks en SP hebben ook aangekondigd de keus van de kiezers te zullen respecteren.

De stembussen blijven open tot 21:00 uur. Dan wordt ook meteen de eerste exit-poll verwacht.

FOK!
De FOK!kers die tot nu toe op de FOK! exit-poll hebben aangegeven hoe ze gestemd hebben, zijn in meerderheid tegen. Om 20:00 was de stand: 1289 users (61,2%) tegen, 771 (36,6%) vóór en 31 users (1,5%) blanco. (Niet en niet-mogen stemmers zijn niet meegerekend).

Interesse Heracles voor Van de Haar en Christensen

Om volgend seizoen volwaardig mee te draaien in de eredivisie is Heracles Almelo druk bezig zich te versterken. Nadat eerder Hans van der Haar al werd genoemd, heeft de club nu ook interesse getoond in Kim Christensen van FC Twente.

Nadat hij de afgelopen twee seizoenen voor FC Twente speelde is de Deense aanvaller nu transfervrij. Bij de club uit Enschede speelde Christensen 53 wedstrijden, waarin hij tien maal scoorde. Voordat hij naar Twente kwam speelde hij twee seizoenen voor De Duitse club Hamburger SV.

Van der Haar is overbodig geworden bij FC Utrecht nu de club Robin Nelisse en Marc-Antoine Fortuné heeft aangetrokken. De aanvaller zelf ziet een overgang naar Almelo wel zitten.

Chelsea schuldig in zaak rond Cole

Voetbalclub Chelsea, diens manager José Mourinho en voetballer Ashley Cole van Arsenal zijn schuldig bevonden aan het overtreden van de regels van de Engelse Premier League.

Een onafhankelijke commissie heeft geoordeeld dat Chelsea de Engelse international op onreglementaire wijze probeerde los te weken bij Arsenal. Beide partijen zouden in januari van dit jaar in het geheim onderhandeld hebben in een restaurant.

Chelsea, Mourinho en Cole hebben 2 weken de tijd om in beroep te gaan en ze kunnen rekenen op een flinke boete. Het zou zelfs kunnen dat kampioen Chelsea punten in mindering zal worden gebracht.

Gerard van Barcelona naar AS Monaco

Middenvelder Gerard vertrekt bij Barcelona. De zaakwaarnemer van het Spaanse voetbaltalent maakte woensdag bekend dat Gerard een vierjarig contract bij AS Monaco heeft getekend.

In 2000 verruilde Gerard Valencia voor Barcelona. De Catalaanse formatie betaalde toen ruim 15 miljoen euro voor hem. Mede door de komst van Mark van Bommel naar de Catalaanse club verwachtte Gerard, die transfervrij vertrekt, weinig speeltijd te krijgen bij Barça.

Behalve Gerard heeft de Franse club zich ook versterkt met Toifilou Maoulida, een middenvelder die afkomstig is van Stade Rennes. Ook Maoulida tekende een contract voor vier jaar.

Balkenende boos om advies Europa

yohan.nl had ons via de nieuws-submit te melden:

Op de dag dat Nederland aan het stemmen is over de Europese Grondwet adviseert de Europese Commissie (EC) Nederland in een rapport om de aftrek van hypotheekrente te schrappen. Op die manier kan Nederland ook op de lange termijn de begroting in balans houden, zo meent de EC. De commissie heeft overigens niet de bevoegdheid om in te grijpen in de Nederlandse belastingaftrek, waarvan vrijwel alle huiseigenaren profiteren. Het blijft dus bij een dringend advies.

Premier Jan Peter Balkenende reageerde vanmiddag als door een wesp gestoken: ''Waar bemoeien ze zich mee. Daar gaan we zelf over. Als wij dat willen bepalen we dat zelf, en niet Europa'', aldus de minister-president in het AVRO-radioprogramma 1 op de Middag.

Volgens het dagelijks bestuur van de EU gaat er steeds meer geld naar de aftrekpost. Vorig jaar kostte de aftrek van hypotheekrente de schatkist 3,8% van het bruto binnenlands product. Begin jaren negentig was dat nog 2,2%. De EC vindt dat de hypotheekrenteaftrek ofwel helemaal geschrapt kan worden, ofwel dat er een maximum moet komen aan wat een huiseigenaar kan aftrekken.

Het rapport laat zich ook uit over een ander uiterst gevoelig onderwerp: de AOW-premie. 65-plussers hoeven deze bijdrage in Nederland niet te betalen. De Commissie adviseert echter om ook de ouderen met een aanvullend pensioen aan te slaan. Wel zou er een ruime overgangsperiode in acht moeten worden genomen.

Poging tot moord door kinderen van 11

Icoon Buitenlands nieuwsVijf kinderen zijn in het Britse Yorkshire opgepakt voor een poging tot moord op een vijfjarig jongetje. De kinderen zouden het jochie behoorlijke nekletsel hebben toegebracht. De kinderen waarvan twee elfjarige meisjes, een twaalfjarige jongen en twaalfjarig meisje, worden momenteel nog vastgehouden op het bureau.

De politie werd opgeroepen omdat een jongen in het westen van Yorkshire nekletsel had opgelopen. De jongen zou mogelijk zijn opgehangen door vier andere kinderen. De politie kon dit nog niet met zekerheid zeggen, omdat het onderzoek nog loopt. Wel vond de gebeurtenis plaats in een bebost gebied. Later werd er nog een extra jongen opgepakt die mogelijk ook iets met het voorval te maken zou hebben.

De verwonde vijfjarige werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij werd behandeld aan zijn nekletsel. Vanochtend was hij weer voldoende hersteld zodat hij weer gewoon naar huis kon om verder te herstellen.

Getuige zit vast in vagina bruid

ACT-F had ons via de nieuws-submit te melden:

De Belgische krant Het Laatste Nieuws (HLN) meldt dat in Kroatië een bruid en een getuige die voor de huwelijksinzegening nog even snel met elkaar vreemd wilden gaan, door doktoren van elkaar gescheiden moesten worden. De bruid kreeg tijdens de snelle wip namelijk een enorme door kramp verstijfde vagina, waardoor de getuige zijn penis niet terug kon trekken.

Niet lang daarna werd het duo in hun benarde positie betrapt door een vriend van de bruidegom. In afwachting van medische hulp kwamen toen alle uitgenodigde huwelijksgasten maar eens een kijkje nemen naar de in elkaar vastgeklonken bruid en getuige. Uiteindelijk werden ze door artsen naar het ziekenhuis vervoerd alwaar de vrouw een injectie kreeg toegediend, die haar spieren ontspande.

En eind goed al goed, want het huwelijk ging nog gewoon door ook aldus HLN, dat zich baseert op een artikel uit een Kroatisch dagblad.

Hesp en Hellemons krijgen afscheidswedstrijd

Danny Hesp en Eric Hellemons krijgen op 11 juni hun afscheidswedstrijd. De beide spelers van RBC Roosendaal nemen afscheid na respectievelijk achttien en zeventien jaar betaald voetbal.

Op 11 juni zullen er twee gelegenheidselftallen van oud-collega's tegen elkaar spelen. De ploeg van Hesp bestaat ondermeer uit broer Ruud, Jack de Gier, Anton Janssen en Dennis de Nooijer. Hesp blijft actief in de voetbalwereld, hij wordt voorzitter van de spelersvakbond VVCS.

Het team Hellemons zal ondermeer versterking krijgen van Pierre van Hooijdonk.

Presentatie Dome-Judd S101

Gisteren presenteerde het team Racing for Holland haar Dome-Judd S101 in een verrassende kleurstelling. De presentatie vond plaats op Circuitpark Zandvoort en was allleen toegankelijk voor de pers en sponsoren.

Meest opvallend is de fel oranje kleur van de Dome, waarmee Jan Lammers ook dit jaar aan de 24 uur van Le Mans zal deelnemen. De overige coureurs die met de wagen gaan rijden zijn John Bosch en Elton Julian. In tegenstelling tot vorig jaar kan het team slechts één wagen aan de start van de 24-uurs race brengen.

Lammers: ”Ons unieke concept met ‘sponsor blokken’ leverde niet voldoende op. Het ziet er echter nu wel een stuk beter uit. We zullen nog hard moeten werken de komende maanden, maar dat doen we met veel liefde en plezier.”

Het Racing for Holland team heeft de afgelopen vier jaren behoorlijke successen geboekt. Het heeft twee keer de FIA SCC wereldbeker gewonnen en goede resultaten weten te behalen op Le Mans.

Jan Lammers: "Als je kijkt naar de laatste twee Le Mans races waar we beide keren met twee auto’s uitkwamen, dan kun je stellen dat de wagen uiterst berouwbaar is. Van 96 race-uren waren er maar liefst 94 probleemvrij. De 100 procent werd niet gehaald omdat twee rijders een bocht over het hoofd zagen. Ook dit jaar proberen we weer met dit pakket de luis in de pels van de fabrieksteams te zijn, wat altijd een leuk spel is geweest."

De nieuwe Dome-Judd kent ten opzichte van zijn voorganger natuurlijk weer de nodige verbeteringen. De belangrijkste verbetering betreft de ‘demping’ van de wagen. De nieuwe Dome heeft geen veren en dempers meer maar een hydraulisch 'veer en demp systeem’. Naast een positief effect op de rondetijden heeft het systeem ook een positief effect op de bandenslijtage.

Gert vindt de nieuwe Samson

Gerwin7 had ons via de nieuws-submit te melden:

Peter ThyssenEr is een nieuwe acteur gevonden die Samson gaat spelen. Dat heeft productiehuis Studio 100 bekend gemaakt. De bekende hond uit de serie 'Samson & Gert' werd voorheen gespeeld door Danny Verbiest, maar die gaf in december aan ermee te willen stoppen. Peter Thyssen zal voortaan de honneurs waarnemen.

Thyssen is een bekend tv- en theateracteur die al jaren nauw samenwerkt met Studio 100. Hij was te zien in onder meer de tv-series Stille Waters, Halleluja, Wittekerke, en De wet volgens Milo. Peter heeft ook een ruime ervaring op het podium door in de Studio 100 musicals De 3 Biggetjes, Doornroosje, en recent Sneeuwwitje een prominente rol te vertolken. Nu speelt hij ook al het varkentje Big uit de reeks Big & Betsy.

Het karakter Samson zal niet veranderen. "Alsof je van Mickey Mouse een jeannet zou maken", zo zegt Thyssen

Agent gewond na aanval hond in politiebureau

the-undertaker, marky1 en Aka-Zigor hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een agent is dinsdagmiddag op het politiebureau van Harlingen gewond geraakt toen hij werd aangevallen door een hond van een bezoeker. De bezoeker, die nog een straf had openstaan, meldde zich zonder enige reden op het bureau. Volgens een woordvoerder van de politie kwam de man wel vaker voor niets naar het bureau.

Toen de man van de agenten te horen kreeg dat hij nog een celstraf van zestig dagen moest uitzitten wegens vernieling, ontstak zijn toorn en sommeerde hij zijn hond de agenten aan te vallen. Bij het horen van de woorden "Pak ze" greep de hond een van de agenten in zijn bovenarm.

De agent kon na een behandeling weer huiswaarts keren. De eigenaar van de hond is opgepakt en in een cel opgesloten.

De Graafschap geteisterd door problemen

De Graafschap is zeer gehavend uit de nacompetitiewedstrijd tegen Sparta gekomen. Vooral de inzetbaarheid van Zongo is hoogst twijfelachtig in de komende wedstrijden.

De medische staf van De Graafschap vreest dat Zongo een zware knieblessure heeft opgelopen. De voormalige speler van Vitesse begon juist net lekker op gang te komen.

De ‘superboeren’ zagen gisteravond ook Richard Roelofsen geblesseerd uitvallen. De routinier moest al na een half uur naar de kant. Naast deze blessures zijn Bus en Berck Beelenkamp ook nog eens geschorst voor de komende, cruciale wedstrijd tegen Sparta.

Vrijdag moet De Graafschap winnen van Sparta om nog enigszins kans te maken op het behoud van hun eredivisieschap. Helmond Sport gaat fier aan kop in de poule van De Graafschap.

Naakte Schoonheden - Deel 7

En de open dirs blijven maar komen. Deel 7 ondertussen al. Wil je de rest nog eens zien of heb je die nog niet gezien? Hier staan Deel 1, Deel 2, Deel 3, Deel 4, Deel 5 en Deel 6.

En zoals gewoonlijk weer 2 open dirs met vrouwelijk schoon:
De eerste en De tweede.

Bij de 2e open dir kan deze keer wel weer gespeeld worden. Je kunt het nummertje achter "sex" veranderen van 4 t/m 7.

Veel Kijkplezier...

Met dank aan Tha_Flash voor de submit van de eerste open dir.

Wielrenner Marc Lotz betrapt op EPO

marky1 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Sport nieuwsDe Nederlandse wielrenner Marc Lotz is betrapt op het gebruik van EPO. Hij heeft per direct het contract met zijn team, Quick Step - Davitamon, verbroken. De voormalig Rabobankrenner heeft zelf toegegeven de doping te hebben gebruikt met het oog op de Tour de France.

In een fax laat de renner weten: "Ik heb op 30 mei 2005 in het kader van een gerechterlijk onderzoek het gebruik en bezit van EPO met het oog op de Tour van dit jaar toegegeven. Ik heb dit gedaan om voor prestaties te zorgen waarmee ik mijn omgeving en mijn team niet teleur zou stellen. Het spijt me dan ook dat ik het vertrouwen en steun van de ploeg, supporters en familie heb geschaad door deze actie."

Lotz was bezig aan zijn eerste seizoen bij de Belgische wielerploeg Quick Step. Bij de Nederlandse Rabobankploeg was hij jarenlang een belangrijke knecht van kopman Michael Boogerd.

-
Meer sport lees je op FOK!Sport!!

Nederlandse werkloosheid snel omhoog

Icoon economisch nieuwsNederland behoort tot de top-drie van landen binnen de Europese Unie met de snelstgroeiende werkloosheid. Van de 25 EU-landen hebben enkel Portugal en Luxemburg te maken met grotere stijgingen. Volgens statistisch bureau Eurostat steeg de werkloosheid in april van 4,6 naar 5,0 procent.

Met dit percentage blijft de Nederlandse werkloosheid overigens nog ver onder het Europees gemiddelde, dat op 8,9 procent ligt. Vooral de jeugdwerkloosheid is in Nederland relatief laag. Ierland kent de minste werkloosheid, namelijk 4,2 procent. In Polen is 17,9 procent van de beroepsbevolking zonder baan.

Einde loopbaan Luijpers dichterbij

Mark Luijpers zet vermoedelijk een punt achter zijn voetballoopbaan. De 34-jarige speler van Roda JC wil graag nog een jaar voetballen, maar kon dit niet bij Roda. Een gesprek met de Zwitserse voetbalclub Luzern leverde ook niets op.

Roda JC had de verdediger al gezegd dat hij geen nieuw contract zou krijgen. MVV had wel interesse voor Luijpers, maar de ploeg uit Kerkrade zei dat als Luijpers deze stap zou zetten, er geen plaats meer voor hem was in Kerkrade na zijn loopbaan. De kans is groot dat de speler nu zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangt. Roda JC wil hem graag toevoegen als fysiotherapeut in de medische staf.

Lotz bekent gebruik EPO

De Nederlandse wielrenner Marc Lotz is betrapt op het gebruik van EPO. Hij heeft per direct zijn contract met zijn team, Quick Step, verbroken. De voormalig Raborenner heeft zelf toegegeven de doping te hebben gebruikt met het oog op de Tour de France.

In een fax laat de renner weten: "Ik heb op 30 mei 2005 in het kader van een gerechterlijk onderzoek het gebruik en bezit van EPO met het oog op de Tour van dit jaar toegegeven. Ik heb dit gedaan om voor prestaties te zorgen waarmee ik mijn omgeving en mijn team niet teleur zou stellen. Het spijt me dan ook dat ik het vertrouwen en steun van de ploeg, supporters en familie heb geschaad door deze actie."

"Ik neem de volledige verantwoordelijkheid op mij, en heb daarom onmiddellijk ontslag genomen bij de wielerploeg waar ik deel van uitmaakte. Hierdoor hoop ik ervoor te zorgen dat de ploeg geen schade zal ondervinden van mijn acties. Ik wil hierbij ook vragen of de pers mij en mijn familie tijd en rust gunt om alles te verwerken."

RG: Puerta door naar halve finales

Mariano Puerta heeft in de kwartfinales van Roland Garros in vijf sets van Guillermo Canas gewonnen. De twee spelers stonden 3,5 uur op de baan, in een partij waarin veel lange rally’s werden gespeeld.

Puerta speelde vooral een sterke eerste set waarin hij veel harde en goed geplaatste ballen speelde. Hierop had Canas geen antwoord. Na deze set werd het spel van Puerta wat slordiger, hierdoor kon Canas terugkomen in de wedstrijd.

In de vierde set maakte Puerta weer minder fouten en meteen bracht hij hierdoor zijn landgenoot Canas weer in de problemen. Dankzij een break in de zesde game wist Puerta voor een vijfde set te zorgen. Beide spelers misten in de laatste set een break point, Puerta wist echter in game zeven voor het eerst een break point te verzilveren.

Dit bleek genoeg te zijn, ondanks dat Canas in game tien twee matchpoints van Puerta wegwerkte. Het derde matchpoint werd benut doordat Canas de bal buiten de baan sloeg, nadat deze eerst op de netrand was gekomen. De wedstrijd eindigde met de volgende eindstand: 6-2,3-6,1-6,6-3,6-4.

Kunstschaatsen

Schaatsen is voor sommige mensen een moeilijke sport omdat er veel bij komt kijken zoals stabiliteit, op tijd remmen enz.
Het is dus niet voor iedereen weggelegd. Kunstschaatsen is nog even wat moeilijker dan schaatsen. Je ziet het af en toe wel eens op tv en dan zit ik alleen maar te kijken of ze vallen.
Je ziet het helaas te weinig gebeuren op tv maar in het volgende compilatie filmpje zie je genoeg schaatsers vallen.

Jan Marijnissen (SP) niet naar de stembus

Icoon politiek binnenland nieuwsSP-leider Jan Marijnissen kan bij het referendum over de Europese Grondwet niet persoonlijk zijn stem uitbrengen. De politicus is geveld door een hernia, en heeft daar zoveel last van dat hij voorlopig plat moet blijven liggen. Op zijn weblog meldt de SP'er dat dochter Lilian voor hem zal stemmen.

Het is niet voor het eerst dat Marijnissen, die sinds 1986 de SP leidt, te kampen heeft met rugklachten. In een column op de site van de NOS beschrijft de SP'er dat hij twintig jaar geleden liggend campagne voerde bij verkiezingen voor Provinciale Staten. Dat zat er dit keer niet in. Partijgenoot Harry van Bommel nam in de laatste weken al grotendeels de taken van zijn fractievoorzitter over.

"Uitgeschakeld zijn tijdens een campagne is zo ongeveer het ergste wat me kan overkomen", meldde Marijnissen deze week op zijn weblog. Afgelopen zaterdag moest hij tevens een congres van zijn partij aan zich voorbij laten gaan. Het is niet bekend wanneer hij weer aan het werk kan gaan.

Jan Marijnissen

-
Wegwijs bij het referendum over de Europese Grondwet 2005

Vliegtuig Onur Air lekt kerosine

Kjew, IntruderAlert, sjorti, FortunaHome, Louterman, Gerwin7, Ewaldus, Ronhui, Polderdijk, Aka-Zigor en Keromane hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Op het vliegveld van Eindhoven is een vliegtuig van de Turkse maatschappij Onur Air vanochtend aan de grond gehouden. Het toestel dat wilde vertrekken naar het Turkse Antalya lekte namelijk kerosine. Dat gebeurde toen het vliegtuig nog op het platform stond. "Ik zag vanuit mijn kantoor de brandstof lekken uit een van de vleugels", zo zei Directeur B. de Boer van de regionale luchthaven. De 138 inzittenden en vijf man personeel van het toestel konden het vliegtuig normaal verlaten. Zij zijn opgevangen op het vliegveld en krijgen zonodig vervangend vervoer.

De brandweer zette het gebied rond het vliegtuig af. Het lek is na korte tijd gedicht. Onderzoek van de Verkeer en Waterstaat (IVW) moet uitwijzen waardoor het probleem is ontstaan. Volgens een woordvoerder van de inspectie is er een behoorlijke hoeveelheid brandstof gelekt, vermoedelijk uit de vulopening.

Een woordvoerder van Onur Air zegt geen idee te hebben wat er is gebeurd. "Onze technici onderzoeken de zaak. Pas als dat onderzoek is afgerond, weten we meer. Dit kan iedereen gebeuren".

Onlangs nog kreeg de maatschappij een vliegverbod van twee weken nadat er een aantal gebreken bij Onur-toestellen waren geconstateerd. Na het indienen van een actieplan en in overleg met de Turkse luchtvaartinspectie gaf de IVW vorige week dinsdag Onur het groene licht, onder voorwaarde dat de maatschappij wel onder verscherpt toezicht zou blijven staan.

Figo mag vertrekken bij Real Madrid


Volgens de Spaanse Sportkrant Marca mag Luis Figo Real Madrid verlaten. De Portugees zou de gelegenheid krijgen om met andere clubs te gaan onderhandelen.

Het contract van Figo loopt nog tot medio 2006, maar hij verloor onder trainer Vanderlei Luxemburgo zijn basisplaats. Het Italiaanse Internazionale zou interesse hebben.

"De manier waarop ze (Real) mij hebben behandeld toen ik werd gepasseerd was niet juist. Ze hebben me niet verteld dat ik niet ging spelen. Dat deed me veel pijn en tastte mijn eergevoel aan," aldus de aanvaller in de krant.

Figo speelt sinds 2000 voor 'de Koninklijke'. De 32-jarige Portugees kwam toen over van Barcelona.

Voice commands gaat door voor de Xbox 360

Fonix blijft samenwerken met Microsoft voor de voice commands in spellen voor de Xbox 360. Voor de huidige Xbox maken sommige Tom Clancy spellen zoals Rainbow Six 3 en Rainbow Six 3: Black Arrow al gebruik van deze techniek van Fonix. Met deze techniek kan de speler commando's uitspreken, die dan ook daadwerkelijk uitgevoerd worden in het spel. Zo was het mogelijk om in de hiervoor genoemde spellen je team allerlei opdrachten te geven.

De stemherkenning technologie wordt ook toegevoegd aan de development kit van de Xbox 360 zodat developers makkelijker gebruik kunnen maken van deze techniek.

"[...]
"Microsoft is pleased to continue its relationship with Fonix for Xbox 360," says Brian Schmidt, Program Manager, Audio and Voice Technologies, Microsoft. "By incorporating Fonix's speech recognition technology into our Xbox 360 development kit, game developers can give players a fun and natural way of interacting with their games."

"Working with Microsoft enables Fonix to offer market-leading voice command solutions for next-generation products and to offer new interface possibilities for game developers and players," says Tim K. Hong, VP, Fonix Games. "Fonix looks forward to contributing to a new generation of videogames as developers use Xbox 360 to showcase greater possibilities for voice recognition in games."
[...]"


Noorwegen extra deelnemer UEFA Cup

De Noorse voetbalclubs op de Europese velden waren afgelopen seizoen het sportiefste. Viking FK profiteert daarvan, want de club uit Stavanger mag als beloning Europa in.

De Europese voetbalbond stelt drie plaatsen in de UEFA Cup ter beschikking. De nummer één in het Fair Play Klassement mag sowieso een extra club inschrijven. De andere twee tickets zullen worden verloot onder de nummers twee tot en met zeven in het klassement. Nederland eindigde daarin als tiende.

Aankomende zondag zal bekend worden gemaakt wie de andere twee UEFA tickets krijgt. Denemarken, Zweden, Estland, Duitsland, Engeland en Zwitserland zijn nog in de race daarvoor.

Gekkenhuis

In een gekkenhuis werken is geen pretje. Dit komt mede doordat de meeste personen onhandelbaar zijn. Toch zijn er genoeg mensen die er moeite voor doen om deze mensen te helpen. Helaas voor hun zijn de bewoners zich niet bewust van de goedheid van deze verplegers.
Door de komst van medicijnen hebben de verplegers het een stuk makkelijker gekregen, maar dat geld niet voor alle medicijnen. Sommige medicijnen hebben een Duivels effect waardoor deze mensen slimme ideeën krijgen en de verplegers hier de dupe van worden.
Save as

Meisje pleegt moord om de gevangenis in te mogen

Juusjuh en scannerrob hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een 16-jarig Egyptisch meisje heeft een 6-jarig meisje vermoord om zo de gevangenis in te kunnen komen. Het meisje zag geen andere oplossing meer om van haar vader af te komen, die haar kwelde en vernederde.

Ze dacht dat een leven in de gevangenis beter zou zijn dan nog langer in het huis van haar vader te moeten wonen. De 16-jarige lokte het slachtoffer met een smoesje haar huis in Salam-City binnen. Daar speelde ze eerst met het meisje. Vervolgens bond ze haar vast en wurgde haar. Daarna alarmeerde ze zelf de politie.

RG: Schoofs blijft opzien baren

Bij het juniorentoernooi op Roland Garros blijft de Nederlandse Bibiane Schoofs voor verrassingen zorgen. Nadat het talent in de tweede ronde al de nummer één van de plaatsingslijst had uitgeschakeld, versloeg zij woensdag ook Olga Govortsova, die als dertiende was geplaatst.

Schoofs had 1 uur en twintig minuten nodig om de kwartfinales te bereiken. De Nederlandse won de eerste set met 6-4 en trok de wedstrijd met 7-5 naar zich toe door in de tweede set de tiebreak te winnen.

In de tweede ronde won Schoofs eerder verrassend van de als eerste geplaatste Jessica Kirkland. In een spannende wedstrijd werd het 6-7, 6-1 en 9-7. In de kwartfinales moet Schoofs het nu gaan opnemen tegen de eveneens ongeplaatste Japanse Ayumi Morita.

Rubix Records

In de klaarkomen-blog kon je naar mensen luisteren die aangaven dat ze binnen 20 sec of 30 sec het Rubix speeltje konden oplossen.
Het echte wereldrecord staat op 12.11 seconde. Dit is geen geintje en het wordt mega snel gedaan door deze jongeman.
Het bovenstaande record wordt met 2 handen gedaan maar het is ook mogelijk om het met 1 hand uit te voeren. Hier is natuurlijk de moeilijkheidsgraad iets hoger en de tijd ook wat langer natuurlijk.
Het is toch wel knap als je het met 1 hand kan.
Met dank aan sizzler voor het-1-hand-actie-filmpje

Non-stop gamerecord verbroken

In een poging om het wereld gamerecord te breken en om geld in te zamelen voor de lokale school, heeft de 25-jarige Brandon Erickson uit Portland, Oregon van 16 mei 8.00 uur tot 18 mei 14.10 uur non-stop Star Wars van Atari gespeeld in het beroemde Ground Kontrol Classic Arcade. En dat allemaal met één kwartje!
"[...]
I think I definitely got my money's worth. Star Wars only lets you rest for about 7 seconds between levels. The gameplay is absolutely relentless. If I had left the controls for even 30 seconds, it would have been over. It's the most mentally and physically exhausting thing I've ever done.
[...]"


Uitputting was niet de enige uitdaging waar Erickson mee te kampen had. Na bijna 35 slopende gameuren begonnen de controls het te begeven. Erickson dacht dat ie zijn recordpoging wel kon vergeten, maar hij ging verder en paste zijn gameplay gaandeweg aan. Toen hij eindelijk het vijandelijke vuur in de Death Star greppel het zwijgen had op weten te leggen, was hij al 54 uur en 10 minuten non-stop aan het spelen. Hiermee heeft hij het record uit 1984, dat op naam stond van Robert Mruczek met hetzelfde spel en een tijd van 49 en een half uur, ruim verbroken.

Naast het feit dat Erickson een nieuw record heeft gezet en ruim 1500 keer de Death Star heeft opgeblazen, heeft hij ook nog eens 800 dollar opgehaald voor de Portland Schools Foundation.

13-jarige pleegt zelfmoord om in cyberspace te komen

Xiao Yi van 13 jaar oud uit Tianjin sprong gisteren van de 24e verdieping van een gebouw.

In vier achtergelaten brieven verklaarde hij zijn gamende vrienden te willen ontmoeten in de hemel. Geen van de brieven vermeldde zijn ouders.

Volgens zijn ouders was Yi zwaar verslaafd aan gamen en gedroeg hij zich als een drugsverslaafde. De vorige keer dat ze hem in een cyber café gevonden hadden had hij al twee dagen niets gegeten.

Zijn vader verklaarde dat Yi een goed student was en op elk examen hoge punten scoorde, totdat hij begon met gamen.

In Beijing maakt men zich grote zorgen over het fenomeen Internet Addiction Disorder (IAD).

Meeuwis weigert extra concert

Icoon Muziek nieuwsGuus Meeuwis heeft zich niet populair gemaakt in Stadskanaal. Het management van de zanger weigert namelijk om extra concerten in theater Geert Teis te geven, dit omdat de zaal te klein zou zijn. Theaterdirecteur Bé Lamberts wilde extra concerten geven omdat er een enorme vraag is naar de Brabantse zanger.

Lamberts werd razend toen hij het bericht te horen kreeg via het management. "Laat het publiek van Geert Teis maar naar Groningen gaan", was de reactie. "Het schoot me in het verkeerde keelgat. Zo werkt dat natuurlijk niet.", aldus de theaterdirecteur.

Volgens Lamberts is het niet terecht dat zijn theater nu benadeeld wordt. "Toen Guus Meeuwis twee jaar geleden nog niet zo populair was, hebben wij onze nek uitgestoken. Ik vind dat het management een morele verplichting heeft om ons in ieder geval nog één extra voorstelling te gunnen".

In een reactie laat het management van de zanger weten dat het een 'bewuste keuze' is geweest om Meeuwis niet vaker in Stadskanaal op te laten treden: "Om te voorkomen dat hij en de bandleden zich over de kop werken is gekozen voor grote zalen. Daar kunnen alle fans terecht. Het is dus puur ter bescherming".

Guus Meeuwis
Guus Meeuwis geeft geen extra concert in Stadskanaal

Kalou gekozen tot Talent van het Jaar

Salomon Kalou is gekozen tot Talent van het Jaar in een verkiezing onder twaalf topcoaches onder wie Marco van Basten, Johan Cruijff en Guus Hiddink. De 19-jarige Ivoriaan zal hiervoor de Johan Cruijff Prijs ontvangen, die eerder werd gewonnen door Arjen Robben (2003) en Wesley Sneijder (2004).

De aanvaller van Feyenoord brak het afgelopen seizoen door, en scoorde 20 maal in de competitie, waarmee hij als tweede eindigde achter ploeggenoot Dirk Kuijt op de topscorerslijst.

Als Talent van het Jaar krijgt Kalou een beeldje en en mag een 'Cruyff Court' laten aanleggen dat zijn naam zal dragen. "Ik weet nog niet waar ik het veldje wil laten aanleggen. Daar moet ik eerst goed over nadenken, maar misschien in Ivoorkust. Het is een hele mooie prijs," aldus Kalou.

Bomberman voor DS vertraagd

In een update van de officiële site van Bomberman wordt gemeld dat deze aankomende game voor de Nintendo DS is vertraagd. De release van het spel, die eerste gepland stond voor deze zomer, is nu verplaatst naar oktober.
Bomberman voor de DS zal meer dan 100 stages gaan bevatten, multiplayerondersteuning voor twee tot acht spelers via wireless LAN en het zal gebruik maken van het touchscreen voor het beheren van power-ups en andere items.

Spanje stelt al-Qaeda-verdachten op vrije voeten

Icoon Buitenlands nieuwsVijf vermeende leden van al-Qaeda zijn door een Spaanse rechtbank vandaag voorwaardelijk vrijgelaten. Ze behoren tot een groep van 24 verdachten die momenteel terechtstaan. Volgens deskundigen duidt de vrijlating mogelijk op een vrijspraak van de vijf in het proces. De aanklachten zijn echter nog niet ingetrokken.

De vrijgelaten personen worden verdacht van lidmaatschap van een gewapende groepering. Drie medeverdachten staan terecht voor massamoord. Zij worden beschuldigd van betrokkenheid bij de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001, die toe worden geschreven aan het moslimterroristennetwerk al-Qaeda.

PS3 sneller naar Europa

Ken Kutaragi van Sony Computer Entertainment heeft gezegd dat Sony de PlayStation 3 zo snel mogelijk in Europa wil lanceren. Tegenwoordig (en vroeger) is Europa het continent waar de PlayStation-consoles het laatste worden gelanceerd, kijk bijvoorbeeld maar naar de PSP. Europa is qua PS2-verkopen groter dan Amerika en dus is het voor Sony interessant om de PS3 snel te lanceren in Europa

Een wereldwijde launch zal er niet inzitten voor Sony, maar wel zullen de lanceringen in de verschillende continenten sneller achter elkaar plaats vinden. Volgens EA zal de PS3 pas eind 2006 op de Europese markt verschijnen, maar dat zal volgens Gerhard Florin, managing-director van EA, zelfs nog moeilijk gaan worden.

Pokémon 100 miljoen keer verkocht

Super Mario mag dan wel het meeste herkenbare Nintendo-icoon zijn, maar de loodgieter wordt snel ingehaald door de Pokémon-franchise, aangezien de serie vanaf heden wereldwijd in totaal al 100 miljoen keer uitgeleverd is.

De Fire Red- en Leaf Green-edities zijn in het financiële jaar 2005 (eindigend op 31 maart 2005) in totaal 6,09 miljoen keer uitgeleverd. Ook Pokémon Emerald deed een aardige duit in het zakje met 1,72 miljoen eenheden. Fire Red en Leaf Green waren Nintendo's bestverkopende titels in 2005, alhoewel diverse andere games over de 1 miljoen-grens heen zijn gegaan, waaronder Super Mario 64 DS, Mario Kart: Double Dash, Mario Party 6 en Wario Ware Twisted. De Classic NES-serie op de GameBoy Advance bleek ook een groot succes en de cumulatieve verkopenaantallen daarvan liggen rond de 7,57 miljoen eenheden

Ondanks dit succes zal Nintendo nog flink hun best moeten doen met de Pokémon-franchise, aangezien er van de Mario-franchise 181,17 miljoen uitgeleverd zijn. Andere franchises die goed verkocht hebben zijn onder andere de Donkey Kong-franchise (46,51 miljoen) en The Legend of Zelda-franchise (46,33 miljoen).

Hoge opkomst referendum Grondwet verwacht

Icoon politiek binnenland nieuwsDe Nederlandse kiezer lijkt warm te lopen voor het referendum over de Europese Grondwet. Rond elf uur vanochtend had twaalf procent van de stemgerechtigden al gestemd, meer dan rond dat zelfde tijdstip vorig jaar bij de verkiezingen voor het Europees Parlement de stem al had uitgebracht. Destijds kwam bijna veertig procent op.

In Amsterdam, een van de laatste gemeenten waar nog met een rood potlood gestemd wordt, had om half een 17,5 procent van de kiezers zich al gemeld, tegen 9,5 procent in juni vorig jaar. Een stembureau in De Baarsjes meldde vanochtend vroeg zelfs al een opkomst van driehonderd van de duizend stemgerechtigden in het kiesdistrict. Volgens de Amsterdamse tv-zender AT5 lijkt een NEE de overhand te hebben onder de kiezers. "We horen een hoop 'nee' en ik verwacht ook wel dat dat er vanavond uitkomt", zegt een medewerker van een stembureau.

Het is de eerste keer dat in Nederland een nationaal referendum plaatsvindt. De stembussen blijven vanavond tot 21.00 uur open, en meteen na sluiting zal een eerste exit poll over de uitslag bekend worden gemaakt. Utrechters mogen vandaag tevens stemmen over een lokaal vraagstuk. Hierbij moet besloten worden of elke zondag een koopzondag moet worden.

Nog meer tegenslag voor van Basten

Roy Makaay heeft zich woensdagmorgen geblesseerd in het trainingskamp van het Nederlands elftal gemeld.

In de openingswedstrijd van het nieuwe Allianz-stadion in München viel de Nederlander een minuut voor de rust uit met een blessure aan zijn bovenbeen. De kwetsuur is niet ernstig, al mag Makaay twee dagen niet meetrainen met de selectie van Oranje.

Het Nederlands elftal bereidt zich in Katwijk voor op de WK-kwalificatiewedstrijd aankomende zaterdag tegen Roemenië. De woensdag daarop moeten ze het tegen Finland opnemen. Naast Makaay herstellen ook Bouma, Van Bommel, Robben, Boulahrouz en Ooijer van blessures. Het is nog niet zeker of ze aankomende zaterdag inzetbaar zullen zijn.

Anime naar de PSP

De Anime publisher Geneon Entertainment heeft aangekondigd dat ze twee van hun grootste titels ook op het UMD-formaat gaan uitgeven. Deze twee titels zijn Hellsing en Gungrave en de eerste twee afleveringen zullen beschikbaar zijn op 16 augustus voor een adviesprijs van $14.98.
"[...]
"Japanese animation and video games have always gone hand-in-hand; the anime fan base is largely the same group of consumers that's purchasing the PlayStation Portable already, so it's only natural for us to gravitate to that format," said Jim Yardley, Vice President of Sales, Geneon Entertainment. "The episodic action makes great on-the-go viewing."
[...]"


Of deze Anime UMD's ook naar Europa komen is nog niet bekend gemaakt.

Niet Jezelf Blijven

In de Jezelf Blijven-blog was het zo dat de twee geliefdes wat geheimen voor elkaar hadden, dit hebben ze nu gelukkig allemaal uitgepraat.
Toch zijn er altijd nog mensen die zichzelf niet blijven en daarmee wordt dan vooral het uiterlijk bedoeld. Als vrouw zijnde doe je een laag plamuur (lees make-up) op en als man zijnde zorg je ervoor dat je wat vulling in je kleren stopt zodat het lijkt alsof je wat breder bent.
Maar waarom zou je niet gewoon alles in 1 beweging aanpassen?

[upd] GroenLinks wil het referendum terug

GroenLinks wil wederom gaan proberen om een referendum in Nederland mogelijk te maken. Dat zei fractievoorzitter Femke Halsema vanochtend in het Radio 1 Journaal. "De discussie over Europa is nog nooit zo goed geweest als rond dit referendum van vandaag". Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt het daar mee eens. "Afgelopen week bleek de VVD ook voor te zijn, dus dit is onze kans". Volgens Halsema is het van groot belang dat de politieke elite het volk vaker laat spreken. Ze noemt de toetreding van Turkije een geschikt nieuw onderwerp.

Het is opvallend dat GroenLinks dit doet. De tijdelijke proef met het (raadgevend) referendum is juist net afgelopen. Het besluit over de volksraadpleging van vandaag werd net voor dat verstrijken genomen. "We moeten op z'n minst het raadgevend referendum terug krijgen", aldus Halsema.

De kans dat het plan daadwerkelijk lukt is klein. Om een bindend referendum mogelijk te maken, is namelijk een wijziging van de grondwet nodig. Het voorstel tot wijziging ligt er nu van GroenLinks, maar zowel de Eerste als de Tweede Kamer moeten er twee keer over stemmen. De tweede keer moet dan ook nog eens een tweederde van de afgevaardigden voor zijn.

In 1999 was het bijna gelukt om het bindende referendum erdoor te krijgen. Toen liep het echter stuk in de 'nacht van Wiegel'. VVD'er Hans Wiegel stemde toen op 18 mei in de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel, waarop het niet door ging.

Update
Inmiddels staat hier wat meer over het plan van GroenLinks. PvdA, D66, LPF en SP waren al voor een herinvoering van het referendum. Nu de VVD ook voor is zou een meerderheid in de Kamer ontstaan.

Update 12:55 uur
Halsema zal zodadelijk vanaf 13:30 uur ook te horen zijn in Stand.nl op Radio 1. Daarin geven ook de luisteraars hun mening of ze vinden dat er vaker een referendum moet worden gehouden.

Wijzigingen in de FP-crew (mei)

Icoon Sitenews
Zoals jullie van ons gewend zijn iedere eerste dag van de nieuwe maand een overzichtje van de crewwijzigingen van de maand daarvoor. Hieronder de wijzigingen van mei:


Afscheid
We namen vorige maand afscheid van reviewster Ingrid78. Bedankt voor je werkzaamheden!

Welkom!
Op het nieuwspostersvlak kwam er aardig wat versterking afgelopen maand. Uit de sollicitatieronde haalden we DvZ, stbabylon (die inmiddels helaas alweer gestopt is), theborg en Reya. Verder kwam eSSe terug als nieuwsposter, gaat Ferdo naast FP-moderaten ook parttime aan de slag als nieuwsposter en gaat kepler gamesnieuws op de FP plaatsen (hij is ook al crewlid van FOK!games). Verder versterkten Together-Alone en poebeertjuh het reviewteam. Allen nogmaals welkom en succes!

[upd] Premier Balkenende staat te koop

Tamarinde en sjorti hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Jan-Peter BalkenendeBalkenende kopen? Dan moet je nu je slag slaan. Onze premier staat namelijk te koop op Speurders.nl. "Nu voor weinig geld een tweedehands minister-president", staat te lezen in een gisteren geplaatste advertentie.

"Wat krijg je? Eén minister-president en een heel volk tegen je. Wegens onvoldoende presteren en niet na komen van afspraken, nu beschikbaar voor persoonlijk gebruik." Vanochtend werd er 1000 euro geboden op Balkenende. Inmiddels is dat bedrag opgelopen tot bijna een miljard euro. Het openingsbod was aanvankelijk 2,50 euro.

Update 12:20 uur
In navolging van Balkenende staat inmiddels ook de grondwet te koop. "Nog niet afgeschreven, maar ik wil er wel graag van af. Er zit een klein frans luchtje aan, maar dit zal slijten. Bij succes zullen wij, de Staat der Nederlanden, ook een munteenheid veilen", zo staat in de advertentie.

'Balkenende II slecht voor de economie'

Icoon Financieel nieuwsDe onlangs opgerichte Raad van Economisch Adviseurs (REA) veegt de vloer aan met pogingen van het kabinet Balkenende om Nederland uit een economisch dal te trekken. Geen concreet innovatiebeleid, een verkeerd getimede bezuinigingsdrift, pensioenfondsen die te snel hun tekorten weg moeten werken en stelselwijzigingen die de burger onzeker maken doet de economie afremmen, stelt de REA.

"Het herstel is de afgelopen jaren al eerder aangekondigd, maar steeds uitgebleven", menen de aan de Raad verbonden economen Buiter, Eijffinger, Koedijk, Teulings en Van Witteloostuijn. Zij oordeelden op verzoek van de Tweede Kamer over de voorjaarsnota 2005 en gaven een kritische analyse van de huidige stand van de Nederlandse economie. De bezuinigingen van de laatste jaren kwamen op het verkeerde moment, vinden de wetenschappers. De operatie had tot effect dat de groei van de economie juist afgeremd werd.

Overigens wijst het advies ook op eerdere foute beslissingen. De belastingverlaging die het tweede kabinet-Kok in 2000 doorvoerde, op het hoogtepunt van de conjunctuur, lijkt volgens de economen vooral ingegeven uit electorale motieven. Het beleid van de laatste kabinetten is volgens de REA 'pro-cyclisch'. De regering geeft geld uit als het goed gaat met de economie, maar haalt de broekriem aan als het slecht gaat.

Een van de weinige complimenten aan het kabinet is dat de overheidsfinanciën redelijk op orde zijn gebracht. "Het financiële verslag is echter een momentopname. Onder de oppervlakte van het geschreven woord in de voorjaarsnota doemt een minder florissant perspectief op, omdat de groei van de Nederlandse economie maar niet van de grond wil komen en de jarenlange divergentie in de arbeidsproductiviteit met buitenlandse concurrenten niet wordt gekeerd." De economen denken dat innovatie van groot belang is om de kloof met het buitenland te dichten.

Wrong Place Wrong Time

Het begint hevig te stormen. Je loopt over straat waar het eigenlijk helemaal niet zo veilig is vanwege de storm. Je zou het beste thuis op je bankje kunnen zitten maar het is nu eenmaal zo dat jij toevallig daar in de storm moet lopen. Soms heb je gewoon pech maar er is een verschil tussen pech en heel erg veel pech en over heel erg veel pech kan het volgend slachtoffer over mee praten want zij was simpelweg gewoon op het verkeerde moment op het verkeerde plek. Het gevolg is dat ze het niet meer kan navertellen.
Het blijkt dat de storm nogal wat los rammelde aan de gebouwen die er stonden.

Brandstichters Uden krijgen taakstraffen

Pim_In_Memoriam had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon misdaad nieuwsVijf jongeren uit het Brabantse Uden zijn vandaag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot taakstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen. De vijf zijn schuldig bevonden aan brandstichting in een moskee en in de islamitische basisschool Bedir. De basisschool brandde een week na de moord op Theo van Gogh volledig af.

De tieners, tussen de 14 en 17 jaar oud, werden eind november aangehouden. Ze hebben hun betrokkenheid bekend. De brandstichtingen waren een reactie op de moord op Van Gogh. Op de school waren leuzen aangebracht als 'kutmoslims' en 'Theo R.I.P.', en werd een 'white power'-teken aangetroffen. De brand wekte in de nasleep van de moord op de cineast veel beroering. Premier Jan Peter Balkenende bezocht kort na de brand persoonlijk de uitgebrande school.

Brand bij de islamitische basisschool Bedir
Eerste beelden van de brand op 9 november (Foto: Maanvis)

Babos mag vertrekken bij Feyenoord

Gabor Babos mag uitkijken naar een andere werkgever. De nieuwe trainer van Feyenoord, Erwin Koeman, heeft laten weten dat Patrick Lodewijks de voorkeur zal krijgen onder de lat in Rotterdam.

Babos heeft te horen gekregen dat hij reservedoelman zal zijn, maar voor de Hongaarse sluitpost is dat geen optie. Lukt het de Rotterdammers niet om Babos te verkopen, dan zal de club meewerken aan verhuur. NAC Breda en RBC Roosendaal zijn geïnteresseerd in de huur van Babos.

Game Critics Awards, de nominaties

De Game Critics Awards komen tot stand via 33 Amerikaanse game-media instanties als EGM, Gamespot en Game Informer). De uitslag wordt op 7 juni bekend gemaakt.

Best of Show*
- F.E.A.R. (Monolith Productions/Vivendi Universal Games for PC)
- Gears of War (Epic Games/Microsoft Games Studio for Xbox 360)
- Spore (Maxis/Electronic Arts for PC)
- The Legend of Zelda: Twilight Princess (Nintendo for GameCube)
- Xbox 360 (Microsoft)

* PS3 en Revolution komen niet in aanmerking omdat er geen speelbare shit getoond werd voor de twee.

Best Original Game
- Indigo Prophecy (Quantic Dream/Atari für PC, PlayStation2, Xbox)
- Nintendogs (Nintendo for Nintendo DS)
- Okami (Clover Studios/Capcom for PlayStation2)
- Shadow of the Colossus (SCEI/SCEA for PlayStation2)
- Spore (Maxis/Electronic Arts for PC)

Best PC Game
- Age of Empires III (Ensemble Studios/Microsoft Games Studios for PC)
- Battlefield 2 (Digital Illusions/Electronic Arts for PC)
- F.E.A.R. (Monolith Productions/Vivendi Universal Games for PC)
- Prey (Human Head Studios/3D Realms/2K Games for PC)
- Spore (Maxis/Electronic Arts for PC)

Best Console Game
- Black (Criterion Games/Electronic Arts for PlayStation2, Xbox)
- Gears of War (Epic Games/Microsoft Games Studios for Xbox 360)
- Okami (Clover Studios/Capcom for PlayStation2)
- Shadow of the Colossus (SCEI/SCEA for PlayStation2)
- The Legend of Zelda: Twilight Princess (Nintendo for Gamecube)

Best Handheld Game
- Burnout Legends (Criterion Games/Electronic Arts for PSP)
- Infected (Planet Moon Studios/Majesco Games for PSP)
- Mario Kart DS (Nintendo for Nintendo DS)
- Nintendogs (Nintendo for Nintendo DS)
- SOCOM: U.S. Navy SEALs Fireteam Bravo (Zipper/SCEA for PSP)

Best Peripheral / Hardware
- Game Boy Micro (Nintendo)
- Gizmondo (Tiger Telematics)
- PlayStation 3 (Sony Computer Entertainment/ Nvidia/IBM)
- Xbox 360 (Microsoft)

Best Action Game
- Battlefield 2 (Digital Illusions/Electronic Arts for PC)
- Black (Criterion Games/Electronic Arts for PS2, Xbox)
- Call of Duty 2 (Infinity Ward/Activision for PC, Xbox 360)
- F.E.A.R. (Monolith Productions/Vivendi Universal Games for PC)
- Gears of War (Epic Games/Microsoft for Xbox 360)

Best Action/Adventure Game
- Okami (Clover Studios/Capcom for PlayStation2)
- Peter Jackson's King Kong (UbiSoft for all Platforms)
- Shadow of the Colossus (SCEI/SCEA for PlayStation2)
- The Legend of Zelda: Twilight Princess (Nintendo for Gamecube)
- Ultimate Spider-Man (Treyarch/Activision for Gamecube, PlayStation2, Xbox)

Best Fighting Game
- Marvel Nemesis: Rise of the Imperfects (Nihilistic/EA for GC/PS2/Xbox/PSP)
- Mortal Kombat: Shaolin Monks (Paradox/Midway Games for PlayStation2/Xbox)
- Soul Calibur III (Namco for PlayStation2)
- The Con (Think and Feel/Sony for PSP)

Best Role Playing Game
- City of Villains (Cryptic Studios/NC Soft for PC)
- Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King (Level 5/Square Enix for PS2)
- Hellgate: London (Flagship Studios/Namco for PC)
- Kingdom Hearts II (Square Enix for PS2)
- The Elder Scrolls IV: Oblivion (Bethesda Software for PC / Xbox 360)

Best Racing Game
- Burnout Legends (Criterion Games/Electronic Arts for PSP)
- Burnout Revenge (Criterion Games/Electronic Arts for PlayStation2/Xbox)
- Full Auto (Pseudo Interactive/Sega for Xbox 360)
- Mario Kart DS (Nintendo for Nintendo DS)
- Need für Speed Most Wanted (Electronic Arts for All Platforms)

Best Simulation Game
- Nintendogs (Nintendo for Nintendo DS)
- Sims 2 (Electronic Arts for All Consoles)
- Spore (Maxis/Electronic Arts for PC)
- The Movies (Lionhead Studios/Activision for PC)
- Trauma Center: Under the Knife (Atlus Co. for Nintendo DS)

Best Sports Game
- Blitz: The League (Midway for PS2/Xbox)
- Madden NFL 06 (EA Sports/Electronic Arts for All Platforms)
- Tony Hawk’s American Wasteland (Neversoft/Activision for All Platforms)
- Top Spin 2 (2K Sports for Xbox 360)
- Virtua Tennis: World Tour (Sega for PSP)

Best Strategy Game
- Age of Empires III (Ensemble Studios/Microsoft for PC)
- Civilization IV (Firaxis Games/2K Games for PC)
- Company of Heroes (Relic/THQ for PC)
- Rise of Nations: Rise of Legends (Big Huge Games/Microsoft for PC)
- Star Wars Empire At War (Petroglyph Games/LucasArts for PC)

Best Puzzle/Trivia/Parlor Game
- EyeToy: Kinetic (SCEE London Studio/SCEA for PS2)
- Mario Party 7 (Hudson/Nintendo for Gamecube)
- Meteos (Q Entertainment/Nintendo for Nintendo DS)
- We Love Katamari (Namco for PS2)
- Yoot Saito's Odama (Vivarium/Nintendo for Gamecube)

Best Online Multiplayer Game
- Auto Assault (NetDevil/NCSoft for PC)
- Battlefield 2 (Digital Illusions/Electronic Arts for PC)
- City of Villains (Cryptic Studios/NCSoft for PC)
- SOCOM 3: U.S. NAVY SEALs (Zipper Interactive/SCEA for PS2)
- Star Wars Battlefront II (Pandemic Studios/LucasArts for PC, PS2, Xbox)

Inbrekers rijden medewerkers bedrijf aan

gammapooka en scannerrob hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon misdaad nieuwsInbrekers die gisteravond op heterdaad werden betrapt bij een transportbedrijf in het Limburgse Horst hebben tijdens de vlucht twee medewerkers van het bedrijf ernstig verwond. De beide werknemers probeerden de vlucht van de criminelen te voorkomen door de toegangspoort af te sluiten.

Met een auto reden de inbrekers echter in volle vaart dwars door de poort heen. De personeelsleden die er nog achter stonden raakten daarbij gewond. Direct na het voorval werd er in de directe omgeving en op een nabijgelegen snelweg tevergeefs gezocht naar de daders. De slachtoffers zijn opgenomen in een ziekenhuis.

Kromkamp teleurgesteld in AZ

Jan Kromkamp is boos op AZ. De international hoopte zijn trainer Co Adriaanse achterna te gaan naar FC Porto, maar de Portugese club is afgehaakt omdat AZ vasthoudt aan een zeer hoge transfersom.

De Portugese club is op zoek naar een nieuwe rechtsback omdat Yourkas Seitaridis vorige week verkaste naar Dinamo Moskou. De Dragoes willen Kromkamp graag inlijven, maar komen niet tot een akkoord met AZ. De club uit Alkmaar vraagt vijftien miljoen euro voor de 24-jarige Fries, en dat vindt Porto te veel.

AZ vraagt zo veel geld omdat de club Kromkamp niet kwijt wil. Maar de voetballer zelf is er niet blij mee."Ik ben heel erg teleurgesteld. Dit is mijn grote kans. Porto is een grote club en daar had ik graag voor willen spelen. En ik ken de trainer".

Toen het contract van Kromkamp bij AZ verlengd werd tot medio 2008 werd er afgesproken dat de verdediger voor een aanzienlijk lagere transfersom weg mocht, dan de vijftien miljoen die de club nu vraagt.

MDI wil vervolging internetcartoonist

Pim_In_Memoriam had ons via de nieuws-submit te melden:

Van de VenDe omstreden moslimprediker Abdul Jabbar van de Ven heeft een aanklacht ingediend tegen internetcartoonist Gregorius Nekschot, bekend van zijn 'misselijke grappen'. De zelfbenoemde jongerenimam heeft moslims op een aantal websites, zoals Marokko.nl en Islaammail.com, opgeroepen een aanklacht tegen Gregorius Nekschot in te dienen bij Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). De bekeerde moslim is vooral boos over een cartoon waarop hijzelf wordt afgebeeld.

Cartoonist Nekschot ligt sowieso al niet lekker bij internettende moslims en fervente voorstanders van de multiculturele samenleving vanwege de in hun ogen vele onsmakelijke cartoons over moslims en allochtonen. De tekeningen op de site van Nekschot kunnen inderdaad als hard en soms zelfs keihard worden bestempeld. Hij neemt zeker geen 'blad voor de pen'. Veel mensen zien er echter geen humor in of vinden ze gewoon onsmakelijk en grof. Volgens Van de Ven zet de cartoonist aan tot haat jegens moslims en belediging.

Het MDI is inmiddels 'overspoeld met klachten' over de cartoonist en probeert het Openbaar Ministerie dit keer zover te krijgen een strafzaak te beginnen. Eerder had men gepoogd de tekenaar te bewegen de gewraakte cartoon van zijn site te verwijderen, maar daar ging Gregorius Nekschot niet op in. Volgens de cartoonist heeft het MDI ''zich ontpopt als een instituut dat zich graag laat gebruiken door politiek en religieus geïnspireerde tegenstanders van De Gulle Lach en De Vrijheid Van Meningsuiting.''

-
De gewraakte cartoon.

NB: Geen cartoons in je reacties verwerken. Een link volstaat. (i.v.m. © en vernaggelen layout)

[Upd]Flinke schorsing voor Fortes Rodriquez

José Fortes Rodriquez hangt de dreiging boven het hoofd een flinke schorsing te krijgen voor zijn rode kaart in de nacompetitiewedstrijd tegen FC Volendam.

De aanklager van de KNVB heeft de verdediger van RBC Roosendaal een schikkingsvoorstel gedaan van zes wedstrijden schorsing. De club uit Roosendaal heeft het voorstel nog in beraad.

Afgelopen zaterdag sloeg Fortes Rodriquez tegenstander Jeroen Ketting in de wedstrijd tegen Volendam. De scheidsrechter zag het incident niet, maar op aanwijzing van zijn assistent deelde de arbiter direct rood uit.

Update 10:25

Fortes Rodriquez heeft het schikkingsvoorstel van zes wedstrijden schorsing geaccepteerd, en voor de speler van RBC Roosendaal is het seizoen nu voorbij.

Brits stel viert 'eiken bruiloft'

Icoon opmerkelijk nieuwsEen echtpaar uit het Engelse Hereford viert vandaag een eiken bruiloft; ze zijn tachtig jaar getrouwd. Volgens het Guinness Book of Records is de verbintenis zelfs het langste bestaande huwelijk ter wereld. Percy (105) en Florence (100) Arrowsmith trouwden op 1 juni 1925 en wonen nog altijd in een huis dat ze twee jaar na het huwelijk betrokken.

Florence Arrowsmith liet BBC News weten nog altijd erg gelukkig te zijn met haar partner. Het koppel ontmoette elkaar in 1922. "In het begin vond ik hem nors en serieus, en was ik niet bepaald ondersteboven van hem. Later kwam hij meer los, en raakten we verliefd", verklaarde de honderdjarige vrouw. De twee hebben drie kinderen, zes kleinkinderen en negen achterkleinkinderen voortgebracht.

Behalve het langste huwelijk heeft het echtpaar ook het record van de oudste gezamenlijke leeftijden; 205 jaar en 267 dagen. Een woordvoerder van het Guinness Book heeft inmiddels vastgesteld dat de geboorte- en huwelijkscertificaten van Percy en Florence kloppen. Het stel verdringt een Japans echtpaar, dat in 1926 in het huwelijk trad, uit de annalen.

Brits echtpaar is tachtig jaar getrouwd
Percy en Florence Arrowsmith in 1925 en 2005

Miskraam na schop in Alkmaarse disco

Een 19-jarige vrouw uit Alkmaar heeft maandag een miskraam gekregen nadat ze afgelopen vrijdagnacht een schop in haar buik kreeg in de Alkmaarse nachtclub/discotheek Extase aan de Molenbuurt. Dader is de 19-jarige A. M. die het aan de stok kreeg met de 23-jarige E. B., de vriend van de zwangere vrouw.

Volgens B. was M. handtastelijk en gaf hij hem daarom een knal. Bij de vechtpartij die ontstond liep M. een gebroken neus op. M. zou bij het handgemeen de zwangere vriendin van B. in de maag hebben geschopt.

M. heeft een ander verhaal. Volgens hem had B. hem geslagen omdat hij te lang naar diens vriendin keek.

Beide kemphanen hebben tegen elkaar aangifte gedaan van mishandeling. De politie zoekt nog getuigen. Mocht overigens blijken dat M. doelbewust de vrouw in de maag heeft geschopt, wetende dat zij zwanger was, kan hij aangeklaagd worden voor moord danwel doodslag.

RKC en Roda JC azen op Vonlanthen

Johann Vonlanthen staat in de belangstelling van RKC Waalwijk en Roda JC. De Zwitserse aanvaller is eigendom van PSV, maar die verhuurde hem het afgelopen seizoen aan het Italiaanse Brescia. Vonlanthen mag in het aankomende seizoen wederom worden verhuurd.

De 19-jarige Vonlanthen slaagde er vooralsnog niet in om zich bij coach Guus Hiddink in de kijker te spelen. Bij het nationale team van Zwitserland krijgt het jonge talent wel regelmatig speelminuten.

De jonge aanvaller maakte een veelbelovend debuut bij PSV in het seizoen 2003/2004, maar zat daarna meer op de tribune dan dat hij deel uitmaakte van het eerste elftal.

De grondwet verklaard

Het hoe en waarom van de grondwet en de EU in 10 vragen:

Heeft Europa een grondwet nodig ?

Ja. Omdat de opeenvolgende Europese Verdragen (eerst Rome, dan Maastricht, tenslotte dat van Nice in 2000) de Unie zeer ingewikkeld hadden gemaakt om te besturen. Een aantal experten zoals de Belg Jean-Luc Dehaene werd gevraagd om één enkele heldere tekst te schrijven, een 'Grondwet voor Europa'. Alle vorige verdragen worden daardoor vervangen.

Maakt de grondwet van de EU een superstaat?

Nee. De EU wordt geen superstaat zoals de USA, waarin Nederland opgaat als een provincie. De lidstaten blijven onafhankelijk. Elke grondige wijziging aan de grondwet moet door alle landen worden goedgekeurd. Toch krijgt de nieuwe EU meer en meer de eigenschappen van een federale staat: een munt (de euro), een vlag, een president, een volkslied, een feestdag, (het begin van) een leger en een grondwet.

Wordt Europa voortaan efficiënter bestuurd?

Nee. Europa blijft een evenwichtsoefening tussen drie instellingen: de Europese Raad van Ministers, de Europese Commissie en het Europees Parlement. De grootste macht blijft bij de Raad van Ministers, dus bij de lidstaten en hun premier of staatshoofd. Zij houden twee keer per jaar een topconferentie. Het dagelijks bestuur blijft bij de Europese Commissie, een soort regering, die bijna het monopolie van wetsvoorstellen (in Europa 'richtlijnen') heeft. Het medebeslissingsrecht van het Europarlement wordt sterk uitgebreid. Maar de maandelijkse verhuis van het Europarlement naar Straatsburg blijft en een vereenvoudiging van de 97.000 bladzijden wetten zit er niet in.

Maakt de grondwet Europa democratischer?

Ja. De grondwet bepaalt dat beslissingen moeten genomen worden op een niveau dat zo dicht mogelijk bij de mensen staat. Minstens acht nationale parlementen kunnen vragen een voorstel op nationaal niveau te behandelen. Het Europees parlement krijgt zijn zeg over landbouw, visserij, criminaliteit, veiligheid enzovoort. En de vergaderingen van de ministerraad worden openbaar, als het gaat om wetgevend werk.

Verliest Nederland aan invloed?

Ja, Nederland verliest invloed omdat het vetorecht verdwijnt op 40 terreinen en omdat de zes grote landen meer stemmengewicht krijgen. Zo zullen de grote zes (Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Spanje, Polen) de 19 kleine landen kunnen overstemmen. Bijna alles zal voortaan worden beslist bij 'dubbele meerderheid. Tenminste 55% van de lidstaten die tenminste 65 % van de bevolking vertegenwoordigen, wordt de nieuwe regel. Om een beslissing te blokkeren, moeten ten minste vier landen samengaan. Het vetorecht blijft alleen nodig op fiscaal en sociaal terrein en inzake veiligheid en defensie.

Behoudt ieder land zijn "minister" in de "regering" van Europa?

Nee. Tot2014 nog wel, maar daarna wordt het aantal Commissarissen (te vergelijken met ministers) beperkt tot twee op drie lidstaten, dus 18op 27 landen, Roemenië en Bulgarije meegerekend, volgens een beurtrol. Het aantal leden van het Europarlement, nu 732, mag niet hoger stijgen dan 755, met een minimum van 6 en een maximum van 96 per lidstaat. Er komt ook een echte minister van Buitenlandse Zaken en de Raad van Ministers krijgt een eigen voorzitter - een Europese president - met beperkte bevoegdheden die wordt benoemd voor 2,5 jaar en een keer kan worden herkozen.

Krijgen de burgers ook iets te zeggen?

Ja. Heel voorzichtig maakt Europa met het 'volksinitiatief' een kleine opening. Als er een miljoen handtekeningen worden verzameld tegen een bepaalde maatregel, moet de Europese Commissie naar het voorstel van de bevolking luisteren. Maar de Commissie moet er niet noodzakelijk op ingaan, als ze daar geen zin in heeft. Een voorbeeld: een initiatief om het stierenvechten te verbieden, is gedoemd om te mislukken, omdat het gaat om een cultureel goed dat volgens de grondwet moet worden beschermd.

Wordt Turkije hierdoor ook lid van de EU?

Nee. De toetreding van Turkije heeft niets met de grondwet te maken. De onderhandelingen met Turkije moeten nog beginnen en zullen zeker tien jaar duren. De kwestie Cyprus moet
dan eerst geregeld zijn, de mensenrechten gerespecteerd en de minderheden, zoals de Koerden, menswaardig behandeld. Op termijn zal Turkije bij de EU gaan aansluiten, met of zonder grondwet.

Kan een land dat niet akkoord gaat uit de EU stappen?

Ja, ook dat staat in de grondwet. Nu is er geen enkel wettige regeling voor een land om uit de EU te stappen. Met de grondwet kan dit wel. Een land dat uit de EU stapt, moet weliswaar een overeenstemming met de andere lidstaten bereiken en een schadevergoeding betalen, maar komt daarna wel terecht in de handelsorganisatie waardoor ook landen als Noorwegen en Zwitserland mee met de EU samenwerken op economisch vlak.

Valt Europa stil als na Frankrijk ook Nederland tegenstemt?

Nee. Dan blijft Europa werken volgens het huidige verdrag van Nice, maar zonder uitbreiding van de bevoegdheden. In principe dient de grondwet door alle 25 lidstaten goedgekeurd. Maar als 20 van de 25 leden de grondwet binnen de 2 jaar hebben bekrachtigd en enkele lidstaten hem afwijzen moet de Europese Raad van Ministers uitmaken of de grondwet toch van kracht wordt. Afwijzing dooreen kleintje als Nederland is geen probleem. Frankrijk is misschien wel andere koek.

Met dank aan Joost-mag-het-weten voor deze uitleg.

Klachten over knullige examensituaties

Dagelijks komen er bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) duizenden klachten binnen over de afgelegde eindexamens VMBO, HAVO en VWO. Hoewel het merendeel van de klachten over de examens zelf gaat, zijn er ook klachten die betrekking hebben op de examenomstandigheden. Situaties die soms best knullig zijn.

Naast de gebruikelijke conciërges die de theekopjes te luidruchtig ophaalden, te warme examenruimtes en rinkelende mobieltjes, werd er ook wat minder alledaags geklaagd. Zo hadden enkele eindexamenkandidaten deze week last van een schoonmaker die tijdens de examens de vloer begon te dweilen. Ook is het voorgekomen dat bezitters van naast de examenruimte gelegen tuinen tijdens de examens besloten hun tuintjes met behulp van een bladblazer bladvrij te maken.

Totti langer bij AS Roma

Francesco Totti blijft het Italiaanse AS Roma trouw. De 28-jarige aanvoerder van de Romeinse ploeg tekende een nieuwe contract bij de Italiaanse club dat loopt tot medio 2010. In ruil daarvoor zal Totti zo'n 10,4 miljoen euro per seizoen gaan verdienen.

De aanvaller speelt sinds het seizoen 1992/1993 voor de club uit Rome, sindsdien speelde hij 311 competitiewedstrijden waarin hij 110 maal scoorde.

Totti had gedreigd met vertrek als de club zich niet zou gaan versterken. Maar ondanks het teleurstellende afgelopen seizoen heeft hij toch besloten te blijven. Roma speelt nog wel de finale van de Italiaanse beker tegen Internazionale. Totti werd overigens door bondscoach Marcello Lippi van Italië niet geselecteerd voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen van aanstaande zaterdag.

Dan Wheldon ziet F1 wel zitten

De winaar van de Indianapolis 500, Dan Wheldon, ziet een overstap naar de Formule 1 wel zitten. Al wil hij dan wel bij één van de betere teams terecht komen.

De 27-jarige Wheldon was de eerste Brit die de Amerikaanse race won na de overwinning van Graham Hill in 1966. Nu hij in de Verenigde Staten de belangrijkste race aldaar heeft gewonnen, liet hij weten ook wel wat te voelen voor een overstap naar de Formule 1. Hoewel hij al sinds 1999 in Amerika woont, vindt hij de Formule 1 zeker nog een interessante klasse om in te rijden.

Maar wil hij Formule 1 gaan rijden, dan wel onder de juist omstandigheden: "Formule 1 is iets wat ik nog graag zou rijden, maar ik wil er niet heen gaan om alleen het veld vol te maken. Ik wil dan het goed kunnen doen, met een team dat het mogelijk maakt om voor de titel te gaan."

IGZ doet inval bij kliniek Breukhoven

geldropse_polleke en scannerrob hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft gisteren een inval gedaan bij de schoonheidskliniek van Connie Breukhoven. Uit de Haagse kliniek zijn monsters meegenomen van pillen die aan klanten worden verstrekt als onderdeel van een afslankkuur. De vetverbranders bevatten mogeljk de verboden stof efedrine.

Aanleiding voor de inval was een artikel in de Nieuwe Revu van deze week. Daaruit zou blijken dat Conny, alias Vanessa, in verboden pillen handelt. Het tijdschrift liet de pillen onderzoeken door het Labarotorium der Nederlandse Apothekers in Den Haag. Uit deze testen zou blijken dat de pillen efedrine bevatten, een stof die alleen artsen mogen voorschrijven.

Breukhoven ontkent dat de afslankpillen efedrine bevatten. Volgens haar zitten er alleen afgeleiden van de ephedra-plant in de pillen. Sinds vorig jaar is de verkoop hiervan echter ook verboden.

NBA : Detroit komt weer op gelijke hoogte

In de finale van de Eastern Conference hebben de Detroit Pistons de stand weer gelijkgetrokken. De titelverdediger won de thuiswedstrijd met 106-96 van Miami Heat en bracht de stand daarmee op 2-2 in de best-of-7-series.

Uitblinkers bij Detroit waren Rasheed Wallace (goed voor 20 punten), Richard Hamilton (28 punten) en Ben Wallace. Met sterk verdedigen en scoren op de belangrijke momenten werd tegenstander Miami kansloos gelaten.

"Detroit speelde geweldig, ze deden echt alles goed. Wij misten daarentegen alle discipline. Vooral verdedigend was het slecht," aldus de coach van Miami, Stand van Gundy, na de wedstrijd.

Vitesse wil contract Schaars verlengen

Vitesse wil het contract met Stijn Schaars openbreken. Dinsdag hebben de twee partijen daarover met elkaar gesproken.

"Ze willen mijn contract verlengen en me dan mogelijk verhuren. Een speler met mijn kwaliteiten moet gewoon spelen, daarom is het goed om verhuurd te worden. Over jaartallen en bedragen is verder nog niet gesproken. Het verlengen van hetcontract is natuurlijk ook in hun belang",aldus Schaars. "Als ik dan toch word verkocht wordt, dan kunnen ze meer aan me verdienen met een contract dat nog langer loopt," zei de voetballer tegenover Omroep Gelderland.

Koeman in beeld bij Benfica

Ronald Koeman is kandidaat om Giovanni Trapattoni op te volgen als trainer van Benfica. Dinsdagavond bevestigde zijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk dat de Portugese kampioen zich gemeld heeft voor Koeman. Een afspraak om te komen onderhandelen, is nog niet gemaakt.

"Ik heb inderdaad een telefoontje gekregen", aldus Lagendijk, "maar nog niet kunnen controleren of het serieus is of dat het iemand via-via betrof. De lijn was nogal slecht. Ik heb gezegd dat ik alleen met de president of de technisch directeur wil praten. Mij werd verteld dat de president woensdag contact zal opnemen."

Koeman zou de tweede Nederlandse oefenmeester kunnen worden in de Portugese competitie. Onlangs koos Co Adriaanse voor een dienstverband bij FC Porto.

Naast Benfica zouden volgens Lagendijk ook Atletico Madrid, dat Cesar Ferrando aan de dijk zette, en Deportivo la Coruna, dat na zeven jaar afscheid nam van Javier Irureta, interesse hebben in Koeman. "Hij ligt daar goed in de markt, maar ook in deze gevallen weet ik niet hoe serieus het is. Er wordt zo veel geroepen".

CNN bestaat 25 jaar

CNNCNN bestaat vandaag precies 25 jaar. De Amerikaanse nieuwszender was de eerste zender die 24 uur per dag uitzond en bijna overal ter wereld te bekijken was. Vandaag de dag heeft Cable News Network (CNN) 260 miljoen kijkers en een bereik van ongeveer 1,5 miljard mensen in meer dan 200 landen. "We hebben het wereldwijde succes van CNN te danken aan Fidel Castro. De Cubaanse leider stelde oprichter Ted Turner voor CNN overal ter wereld uit te zenden", zo zegt nieuwschef Eason Jordan.

Toch gaat het nu wat minder met de zender. CNN heeft te kampen met dalende kijkcijfers en een meedogenloze concurrentie van de Bush-getrouwe Rupert Murdochzender FoxNews. Als gevolg daarvan zijn een aantal technici ontslagen en is CNN verplicht meer sensationeel en lichter verteerbaar nieuws te brengen om concurrentieel te blijven.

Irureta na 7 jaar weg bij Deportivo

Javier Irureta neemt na zeven jaar afscheid als trainer van Deportivo La Coruña. De 57-jarige trainer werd door de voorzitter van de Spaanse club, Augusto Lendoiro, ontslagen omdat de Galiciërs afgelopen seizoen slechts als achtste eindigde. Volgens Lendoiro was de beslissing 'in goed overleg genomen'.

In 1998 kwam Irireta van Celta de Vigo naar Deportivo. In zijn eerste jaar daar als trainer werd de club nog zesde, maar een jaar later werd Deportivo kampioen van Spanje. De daaropvolgende seizoenen eindigde de club twee maal als tweede en drie maal pakte het een derde plaats. Vorig jaar bereikte de club bovendien de halve finales van de UEFA Champions League, maar daarin was FC Porto te sterk.

Nederland naar de stembus

Icoon politiek binnenland nieuws Nederland gaat naar de stembus. Op 25 januari kreeg het referendum het groene licht. Zojuist zijn de stemlokalen in het hele land open gegaan. Iedere stemgerechtigde kan zich dan uitspreken over de vraag of hij/zij vóór of tegen de komst van een Europese Grondwet is. Tot 21.00 uur vanavond kan er gestemd worden. Een kort resumé van wat er zich allemaal heeft afgespeeld.

Peilingen
De afgelopen maanden zijn er talloze peilingen gehouden, in binnen- en buitenland. In het begin van 2005 leek de Grondwet nog niet te leven, gezien de frequentie van de peilingen. Een onderzoek in februari wees uit dat 29 procent zei voor te zijn, 42 procent tegen en dertig procent wist het nog niet. In Frankrijk hadden de NEE-stemmers al in maart de overhand. De NEE-stemmers nemen langzaam maar zeker in aantal toe. In April werden voor het eerst percentages van boven de vijftig procent gemeld.

In mei werden we bijna dagelijks voorzien van peilingen. Voor het eerst leek er een forse meerderheid van 62 procent tegen te gaan stemmen. Andere peilingen tonen een minder groot NEE-kamp en een groter JA-kamp aan, zoals deze, deze, deze, en deze. Wat de Franse polls de hele tijd al aangaven, bleek werkelijkheid te worden. Een forse meerderheid heeft NEE gestemd. De laatste peilingen in Nederland zijn licht verdeeld. De ene voorspelt een nek-aan-nek-race, anderen toch een meerderheid van NEE-stemmers. Een peiling op FOK! heeft laten zien dat ongeveer 54 procent vandaag zal gaan tegen stemmen.

Politiek
De politici kwamen enkele maanden terug nog nauwelijks in het nieuws wat betreft de Grondwet. Naarmate 1 juni naderderde, veranderde dit snel. Op 12 januari werd de Europese Grondwet door het Europese Parlement goedgekeurd. Een week later, kort na één van de eerste peilingen, gaf het kabinet aan een NEE te negeren. Weer een week later werd de stemdatum bekend, nu dus. In april staken hardnekkige geruchten de kop op dat het kabinet het referendum wilde afzeggen. Desondanks werd in mei besloten door het kabinet om extra geld in een JA-campagne te steken.

Dan de uitspraken van diverse politici. Die deden regelmatig het nodige stof opwaaien. In een interview met dagblad Trouw zei minister Donner van Justitie te vrezen voor een oorlog bij een NEE-stem. De uitspraken leidden tot kamervragen. Ook premier Balkenende waarschuwde de kiezers, en dan met name de NEE-stemmers. Andere politici vreesden voor de Nederlandse economie bij een NEE-stem, of zagen een referendum niet zitten. De VVD veroorzaakte nog de nodige opschudding met haar holocaust-filmpje. Zaken die in het hele land voor commotie zorgen, ook op FOK! Dit gezien de vele honderden reacties op zowel de frontpage als het forum.
_
Zie voor meer info: U komt toch ook? en Grondwet Europa of het topic Wegwijs bij het referendum over de Europese Grondwet 2005 in het Politieke forum van FOK!. De uitslag van de peiling op FOK! peiling over de Grondwet. Er loopt ook een Exit-poll over de Grondwet op de frontpage.

[upd] Help ziekten bestrijden met je computer

Vanaf 1 juni gaat de vierde zogeheten 'stampede' van start, waarbij een grote groep computergebruikers hun krachten bundelt en hun computers voor een goed doel inzet. Ditmaal is de keus gevallen op het project Find-a-Drug, dat zoekt naar medicijnen voor ziekten als kanker, AIDS en malaria. Voor het eerst zal ook FOK! aan deze actie meedoen. Daarbij kunnen we de hulp van iedereen gebruiken!

De stuwende kracht achter de stampede wordt geleverd door de Dutch Power Cows (DPC), een team dat aan diverse rekenprojecten meedoet en dat je wellicht kent van Tweakers. Alles in deze projecten wordt gedaan met een programma dat berekeningen uitvoert op de momenten dat de processor niet actief wordt gebruikt. De computer wordt er dus niet langzamer van. Zo ook de Find-a-Drug client, die chemische reacties simuleert tussen moleculen en eiwitten die betrokken zijn bij ziekten, in de hoop dat zo'n molecuul als basis voor een medicijn kan dienen.

Het leuke van deze projecten is dat er ook wordt bijgehouden wie er aan bijdraagt, en hoe veel. Individuele deelnemers kunnen zich verenigen in teams, en zo met andere teams strijden om de eerste plaats in het klassement. DPC bewijst al jarenlang dat ons kleine landje tot veel in staat is op dit gebied.

Ditmaal heeft FOK! voor het eerst ook een eigen stampedeteam, dat gaat proberen de Tweakers te verslaan. De stampede duurt een maand, en je mag zelf bepalen hoe lang je meedoet. Je zit dus nergens aan vast.

Lijkt het je wat om met andere FOK!kers de competitie aan te gaan, en tegelijkertijd je pc in te zetten voor een goed doel? Volg dan het onderstaande (korte) stappenplan, wat je niet meer dan een paar minuten kost!

1) Download de client voor Windows of voor Linux.
2) Installeer de client, en vul daarbij je correcte gegevens in.
3) Vul als teamnummer 2047 in, waarmee je het DPC-team versterkt.
(Het teamnummer kun je invullen als je op 'Advanced' klikt na het invullen van je email.)
4) Join het FOK! stampedeteam door je naam in te vullen.

Wil je wel graag meedoen, maar kom je ergens niet uit? In Digital Corner op het forum is een speciaal topic geopend waarin je al je vragen kwijt kunt. Hier kun je alvast zien wie er meedoen.

Schopje op 1 juni 07.21 uur
Vandaag is het zo ver, de stampede gaat officieel van start. Als je nog mee wilt doen, kun je jezelf nog de hele maand juni inschrijven volgens de bovenstaande stappen. Vanaf vandaag zijn er ook statistieken beschikbaar, ondere andere op een pagina speciaal voor het FOK!-stampedeteam!

Iedereen die mee doet veel plezier (en succes)!


'JA-stemmers in opmars'

Een peiling van dinsdag van Interview/NSS in opdracht van het tv-programma NOVA wijst uit dat het vandaag toch nog spannend kan worden bij het referendum over de Europese Grondwet. Waar twee andere peilingen een grote voorsprong laten zien voor het NEE-kamp, wijst de peiling van Interview/NSS op een inhaalslag van de JA-stemmers.

Volgens Interview/NSS is de verhouding JA-NEE nu 46 tegen 54%. De onderzoekers zeggen dat veel twijfelaars nu toch vóór willen stemmen. Zo'n 7% van de kiezers zal morgen pas zijn of haar keuze maken.

De twee andere peilingen, van Maurice de Hond (Peil.nl) en van TNS Nipo, geven hele andere cijfers. De Hond houdt het op 41% JA tegen 59% NEE, en TNS Nipo komt zelfs uit op 38% JA tegen 62% NEE.

-
Peiling TNS Nipo
Peiling De Hond
Peiling Interview/NSS

Ministers willen stiletto en vlindermes verbieden

RDJ134 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsVolgens betrouwbare bronnen willen de ministers Donner van Jusitie en Remkes van Binnenlandse Zaken stiletto's en vlindermessen gaan verbieden. Ook vinden ze dat leden van schietclubs vaker gecontroleerd moeten worden en moet er gewerkt worden aan een betere registratie van wapenvergunningen.

Vrijdag bespreekt de ministerraad de plannen van de ministers. Zo willen Remkes en Donner bijvoorbeeld een wapeninleveractie gaan houden onder jongeren, op scholen en in horecagelegenheden.

In november 2004 riep de Tweede Kamer het kabinet al op een nieuwe inzamelactie te houden, waarbij mensen hun wapens in kunnen leveren zonder daarvoor vervolgd te worden. In 1999 en 2000 werden zo al 3800 illegale wapens ingenomen.

FOK! van 50 naar 61 miljoen views!

De vorige update met betrekking tot de pageviews is alweer twee maanden geleden.
In de maand maart haalde FOK! in totaal 50.030.184 views binnen.
Vorige maand was er geen update, maar ik kan wel melden dat FOK! met 55.949.646 views in april een stijging van 11,83% kende ten opzichte van maart.
In mei is het wederom feest met alweer een nieuw record, namelijk 61.106.252 views; een stijging van 9,22% ten opzichte van april en een totale stijging in twee maanden tijd van maar liefst 22,14%
Gemiddeld komt dit neer op 1.971.169 views per dag. Afgelopen maand behaalden we overigens 18x meer dan 2 miljoen views waarvan 8x 2,1 miljoen, 4x 2,2 miljoen en 1x dik 2,3 miljoen.

In twee maanden tijd van 50 miljoen pageviews naar dik 61 miljoen pageviews is een enorme stijging, en een waar we met z'n allen enorm trots op kunnen en mogen zijn, temeer omdat dit bereikt is zonder enige vorm van reclame anders dan mond-tot-mond en via google zoekresultaten.

De verdeling van views per onderdeel was in mei als volgt:
Frontpage.fok.nl27.869.024
Forum.fok.nl28.317.791
Sport.fok.nl1.463.228
weblog.fok.nl1.556.502
Fotoboek.fok.nl1.240.996
Games.fok.nl658.741
Totaal61.106.252


Van de verschillende onderdelen worden ook dagrecords bijgehouden. Hieronder een klein overzichtje van de dagrecords van de diverse onderdelen.

Frontpage1.173.668(wo 20-04-2005)
Forum1.182.280(zo 01-02-2004)
Fotoboek86.907(za 06-11-2004)
Weblog92.195(ma 21-02-2005)
Sport (+managers)102.553(ma 21-03-2005)
Games56.653(di 17-05-2005)
Totale dagrecord2.327.339(ma 23-05-2005)
Totale maandrecord61.106.252(Mei 2005)


Als de huidige groei van ongeveer 10% per maand aanhoudt zou dat betekenen dat we in januari de 100 miljoen zouden gaan halen. Nu is dat wellicht erg optimistisch gedacht. Laten we eerst maar eens die 75 miljoen gaan halen

Zoals altijd wil ik al onze trouwe users en bezoekers bedanken voor hun loyaliteit, en de volledige crew bedanken voor hun enorme inzet!

Het aantal unieke bezoekers wordt niet overal gemeten, maar voor de geïnteresseerden:
De frontpage had er in de afgelopen maand iets meer dan 540.000 (unieke ip adressen en sessies die maar 1x voorkwamen die maand).

Overigens is de verwachting dat we aankomende maand iets minder hard groeien in verband met de vakanties, maar natuurlijk ook omdat we a.s. zaterdag grotendeels down zullen zijn.

That's it. Ik hoop jullie zo snel mogelijk te kunnen berichten over het behalen van 75 miljoen pageviews. Eerder zal ik jullie er niet meer mee 'lastig vallen'

Voetballers niet blij met spelen op kunstgras

Uit een enquête van de spelersvakbonden FIFPro en VVCS blijkt dat veel voetballers in de eredivisie niet blij zijn dat ze komend seizoen bij Heracles Almelo moeten spelen op kunstgras.

De enquête sloot af met een reactie van 393 spelers. In totaal zei 91 procent tegen het spelen op kunstgras te zijn. Slechts 2,3 procent vindt het geen probleem af en toe op deze ondergrond te spelen. De uitslagen van het onderzoek zullen volgende week worden gepubliceerd in het blad De Contractspeler.

Heracles Almelo werd afgelopen seizoen kampioen in de eerste divisie. Daardoor promoveerde de club naar het hoogste niveau. Omdat de club alleen de beschikking heeft over een kunstgrasveld, vroeg het bestuur bij de KNVB dispensatie aan. Dit verzoek had tot gevolg dat Heracles nu de thuiswedstrijden 'gewoon' op kunstgras mag spelen.

De enquête van de spelersvakbonden werd uitgezet voordat bekend werd dat de voetbalbond toestemming verleende. "We zijn verbaasd dat de spelers, die in deze kwestie toch op z'n minst een relevante partij zijn, helemaal niet gehoord zijn", aldus VCCS-directeur Luis Everard. "In Schotland werd de spelersvakbond wel geraadpleegd."

Voorzitter Jan Smit van Heracles zegt de enquête-uitslag voor kennisgeving aan te nemen. "Ik hecht er verder geen waarde aan. Ik ken ook enquêtes waarin spelers positief zijn. Het is ook wetenschappelijk uitgezocht dat kunstgras tot minder blessures en minder ernstige blessures leidt. Ik geloof niet dat deze enquête ergens op is gebaseerd."

Smit verklaarde overigens dat ook de wereldbond FIFA en Europese bond UEFA positief zijn over kunstgras. "Dat is ook niet voor niks. We gaan komend seizoen gewoon op kunstgras voetballen, ik zie geen enkel probleem. De VCCS kan zich ook beter gaan bezighouden met het opkomen van de belangen van de spelers dan met zo'n enquête."

Voetballers niet blij met spelen op kunstgras

Uit een enquête van de spelersvakbonden FIFPro en VVCS blijkt dat veel voetballers in de eredivisie zijn niet blij zijn dat ze komend seizoen bij Heracles Almelo moeten spelen op kunstgras.

De enquête sloot af met een reactie van 393 spelers. In totaal zei 91 procent tegen het spelen op kunstgras te zijn. Slechts 2,3 procent vindt het geen probleem af en toe op deze ondergrond te spelen. De uitslagen van het onderzoek zullen volgende week worden gepubliceerd in het blad De Contractspeler.

Heracles Almelo werd afgelopen seizoen kampioen in de eerste divisie. Daardoor promoveerde de club naar het hoogste niveau. Omdat de club alleen de beschikking heeft over een kunstgrasveld, vroeg het bestuur bij de KNVB dispensatie aan. Dit verzoek had tot gevolg dat Heracles nu de thuiswedstrijden 'gewoon' op kunstgras mag spelen.

De enquête van de spelersvakbonden werd uitgezet voordat bekend werd dat de voetbalbond toestemming verleende. "We zijn verbaasd dat de spelers, die in deze kwestie toch op z'n minst een relevante partij zijn, helemaal niet gehoord zijn", aldus VCCS-directeur Luis Everard. "In Schotland werd de spelersvakbond wel geraadpleegd."

Voorzitter Jan Smit van Heracles zegt de enquête-uitslag voor kennisgeving aan te nemen. "Ik hecht er verder geen waarde aan. Ik ken ook enquêtes waarin spelers positief zijn. Het is ook wetenschappelijk uitgezocht dat kunstgras tot minder blessures en minder ernstige blessures leidt. Ik geloof niet dat deze enquete ergens op is gebaseerd."

Smit verklaarde overigens dat ook de wereldbond FIFA en Europese bond UEFA positief zijn over kunstgras. "Dat is ook niet voor niks. We gaan komend seizoen gewoon op kunstgras voetballen, ik zie geen enkel probleem. De VCCS kan zich ook beter gaan bezighouden met het opkomen van de belangen van de spelers dan met zo'n enquête."

Meer sportnieuws lees je op FOK!sport!
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.