De Girlpower slaat door!

Column door Yonderboi

De Girlpower slaat door, ik weet het nu heel zeker! Wat is dat toch met sommige...... nee sommige? Alle vrouwen, lijkt het wel. Het interesseert ze geen ene mallemoer. Ach dan zien we elkaar toch over drie maanden wel weer eens? Wat kan 't schelen, duiken we dan toch nog eens het bed in, dan kunnen we weer minstens een zelfde periode vooruit. Om elkaar dan in die periode compleet te negeren, het lijkt wel een rage tegenwoordig.

Nee, een ander fijn voorbeeld. Kom ik een dame tegen tijdens het stappen, en ja dat gebeurt heel sporadisch, super gesprek en het voelt als minimaal een opbouwende vriendschap. Af en toe wissel ik een blik met één van mijn vrienden om nogmaals te zien hoe trots ze op me zijn, vanwege mijn geweldige vangst van die avond. Leugentje om best wil, in de vorm van een "ik heb beeheeet"-blik, terwijl ik nog geen enkele indicatie had van de uitkomst van deze ontmoeting. Ik begon er net in te geloven, totdat ze me vertelde dat ze niet 'op zoek' was en dat ik niet meteen verliefd moest gaan worden als we wat zouden afspreken. Sorry? We gaan er voor het gemak maar even vanuit dat ik je meteen helemaal geweldig vind? Dat ik met kriebels die avond in mijn, helemaal voor niets, nakkes, nada, opgemaakte bedje zou schuiven? Waarom heb ik überhaupt nog om haar nummer gevraagd?

Maar nu die van mijn eerste frustratie-alinea. Geen liefde, geen verwachtingen of moeilijke dingen, nee pure intimiteit. Oké, we waren gewoon geil! Wat begon als een, weliswaar in haar ogen, onschuldig avondje, eindigde in een zeer avontuurlijk nachtje. Ook zij wist tussen de bedrijven door nog even haarfijn uit te leggen dat het haar alleen ging om de "gezelligheid", ik moest het niet in mijn hoofd halen om dingen van haar te verwachten. Allemaal prima, ik beschouwde het als een formaliteit. Het was mij allemaal vooraf al duidelijk, ik had haar niet voor niets die avond uitgenodigd voor een filmpje en een flesje.
Dus we hadden nog net geen contract ondertekend, maar de regels waren zo helder als die nacht. Ik geen verwachtingen, zij geen verwachtingen en misschien volgende week of die week daarop weer. Zelfde locatie, zelfde gevoelens, ander filmpje, nieuw flesje.

Blijkbaar kan de onafhankelijkheid, waar Girlpower eigenlijk voor staat naar mijn idee, zelfs in de vriendschap nog een betekenis krijgen. Want naast deze intieme nachtjes hadden we ook nog een vriendschappelijke band, of was het nou toch bewolkt die bewuste nacht? Goed, dat ik haar bij onze eerst volgende ontmoeting meteen weer de kleren van het lijf wilde scheuren was misschien een overtreding, maar ik ben hem niet begaan.

Ik voel me op dit moment zo'n gedupeerde vrouw die je altijd hoort in praatprogramma's over relaties, of waar je over leest in tijdschriften bij de kapper. In die programma's moet je altijd aanhoren over vrouwen die als oud vuil behandeld worden, mannen die hun emoties niet tonen etc. Nu voel ik me niet vies vanwege de liefdeloze vrijpartij met deze dame, maar wel door het gebrek aan initiatieven van haar kant om de vriendschappelijke band nog enig krediet te geven. Ik merk pas weer enige toenadering zodra ik haar begin te behandelen als in de verhalen uit eerder genoemde bronnen. Zo was het een paar jaar geleden nog hip om als man je zogenaamde vrouwelijke kanten te ontwikkelen, feminisering heet dat. Vandaag de dag moet je ze allemaal lekker links laten liggen, die dames, want dan komen ze van rechts weer keurig aandraven. Het lijkt wel een omgekeerde rotonde man!

Nee, ik geloof er niet meer in. Liefde? Ha, dat is bedacht door Hollywood! Let maar op, volgend jaar verdwijnt het zelfs uit de Van Dale. Ik zet mijn ontwikkelingen op het gebied van feminisering gauw stop. Dat ik dit niet eerder aan heb zien komen, Youp van ’t Hek waarschuwde een ieder jaren geleden al. Hij vertelde over een opbloeiende liefde, een band met een vrouw waarbij de romantiek elk moment om kon slaan naar hetgeen hij al weken naar hunkerde. Zij stortte haar hart uit bij hem en hij bood zijn luisterend oor, waarin zij fluisterde: "Je bent als een broer voor me."