Hoge opkomst referendum Grondwet verwacht

Icoon politiek binnenland nieuwsDe Nederlandse kiezer lijkt warm te lopen voor het referendum over de Europese Grondwet. Rond elf uur vanochtend had twaalf procent van de stemgerechtigden al gestemd, meer dan rond dat zelfde tijdstip vorig jaar bij de verkiezingen voor het Europees Parlement de stem al had uitgebracht. Destijds kwam bijna veertig procent op.

In Amsterdam, een van de laatste gemeenten waar nog met een rood potlood gestemd wordt, had om half een 17,5 procent van de kiezers zich al gemeld, tegen 9,5 procent in juni vorig jaar. Een stembureau in De Baarsjes meldde vanochtend vroeg zelfs al een opkomst van driehonderd van de duizend stemgerechtigden in het kiesdistrict. Volgens de Amsterdamse tv-zender AT5 lijkt een NEE de overhand te hebben onder de kiezers. "We horen een hoop 'nee' en ik verwacht ook wel dat dat er vanavond uitkomt", zegt een medewerker van een stembureau.

Het is de eerste keer dat in Nederland een nationaal referendum plaatsvindt. De stembussen blijven vanavond tot 21.00 uur open, en meteen na sluiting zal een eerste exit poll over de uitslag bekend worden gemaakt. Utrechters mogen vandaag tevens stemmen over een lokaal vraagstuk. Hierbij moet besloten worden of elke zondag een koopzondag moet worden.