Hardware: Mini Pad controllers

Roy
Het probleem

We hebben al laten zien dat controllers er in alle soorten en maten zijn. Het probleem met controllers is echter dat we niet allemaal even grote handen hebben; zo was er vooral bij de eerste generatie Xboxcontrollers commentaar op de grootte van deze controller. Microsoft is toen met de controller S gekomen welke kleiner is. Vooral (kleinere) kinderen hebben vaak problemen met de controllers en kunnen niet altijd bij alle knoppen zonder de controller steeds anders vast te nemen. BigBen heeft nu de oplossing: Mini Pad controllers.

De PS2 Mini Pad

Het eerste dat opvalt aan de PS2 Mini Pad is dat deze helemaal niet zo mini lijkt. Schijn bedriegt echter want hij is wel degelijk kleiner zoals je op de foto kan zien. Het tweede dat opvalt is dat de d-pad (ook wel \'vierpuntsdruktoets\' genoemd) op een soort pookje zit. In plaats van de gewone d-pad is er dus gekozen voor een soort van mini-joystick. Waarom er voor is gekozen weet ik niet, maar het speelt, na een paar minuten wennen, zowat hetzelfde als een gewone d-pad. De knoppen op de PS2 Mini Pad zijn wat hoger en van een ander, harder materiaal dan op de officiële Dual Shock van Sony. Dit is even anders, maar het werkt gewoon goed. De knoppen reageren ook allemaal even snel als de Dual Shock.

De Cube Mini Pad

De Mini Pad voor de GameCube is echt enorm klein. De Cube controller is sowieso al een kleinere controller natuurlijk, maar deze mini-uitvoering is echt mini. Qua vorm is hij een exacte kopie van de officiële controller van Nintendo zelf met als enige verschil weer de d-pad. Deze keer gelukkig niet een d-pad op een pookje, maar een \'standaard\' acht-richtingen pad. De knoppen zijn uitstekend en de L- en R-triggers verdienen zelfs een speciale vermelding, die zijn van dezelfde kwaliteit als die van Nintendo zelf. Vaak zijn third party controllers op dit punt erg slecht.

Conclusie

De Mini Pads zijn prima voor kinderen en mensen met kleine handen. De kwaliteit is goed te noemen, al zijn de officiële controllers van Sony en Nintendo nét wat steviger gebouwd. De antislip-stroken voelen prettig aan en de enige minpunten aan de controllers zijn dat er soms vreemde keuzes gemaakt zijn bij de knoppen, vooral de d-pads op beide controllers zijn raar, en dat de snoeren erg kort zijn (korter dan de standaard Cube kabel).

De Mini Pads zijn dus niet perfect, maar gewoon goed voor kinderen. Ze zullen minder snel pijn in hun handen krijgen doordat ze deze controllers niet krampachtig vast hoeven te houden en dat alleen al is een reden om ze te overwegen als je gamende kinderen hebt. Mijn neefje van acht (die mede-reviewer was voor de Mini Pads) is er in ieder geval erg blij mee. De Mini Pads krijgen van mij een 7 met een + voor de Cube-uitvoering omdat die net iets beter is.