Cipollini ondervraagd in "zaak Armstrong"

De onlangs gestopte Italiaanse wielergod Mario Cipollini werd door de Italiaanse politie ondervraagd met betrekking tot hun onderzoek naar het incident tussen Lance Armstrong en Cipo's toenmalige ploegmaat Filippo Simeoni tijdens de Tour de France vorig jaar.

De politie wilde met Cipollini spreken omdat zijn toenmalige teammanager Vincenzo Santoni hen verteld had dat Armstrong druk op Cipollini had uitgeoefend om te vermijden dat Simeoni de Tour 2004 zou gaan rijden.

De Italiaanse politie onderzoekt of Armstrong schuldig is aan het toebrengen van "psychologisch geweld" en "intimideren van getuigen in een rechtszaak". Simeoni was destijds immers een kroongetuige in de rechtszaak tegen de Italiaanse arts Michele Ferrari die ook Armstrong tot zijn vaste clienteel mocht rekenen. Op basis van onderandere de getuigenis van Simeoni die vertelde dat Ferrari hem verboden producten had toegediend werd Ferrari eerder dit jaar schuldig bevonden voor "sportieve fraude" en het "illegaal opereren als apotheker".

Tijdens de voorbije Tour de France was Simeoni betrokken in een ontsnapping met enkele andere renners. Armstrong reed toen persoonlijk naar het groepje toe en dwong Simeoni om zich terug te laten inlopen door het peleton en gebruikte daarbij volgens Simeoni de nodige bedreigingen en krachttermen richting hem en andere renners in die vlucht.