Archeologen graven duidelijke bewijzen Romeinse slavernij op in Pompeii

In de ruïnes van Pompeii is een bakkerij ontdekt waar tot slaaf gemaakte mensen gevangen werden gehouden en werden uitgebuit om brood te produceren. Dit is het meest schokkende voorbeeld van slavernij in de oude Romeinse stad.

De krap behuisde bakkerij met kleine ramen met ijzeren tralies maakte deel uit van een huis dat tevoorschijn kwam tijdens opgravingen in het Regio IX-gebied van het archeologische park van Pompeii in Zuid-Italië. De ontdekking levert meer bewijs voor het dagelijks leven van de slaven van Pompeii, die vaak worden vergeten door historische bronnen, maar die de meerderheid van de bevolking uitmaakten en wier harde werk de economie van de stad en de cultuur en het weefsel van de Romeinse beschaving ondersteunde.

Men denkt dat het huis werd gerenoveerd toen de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 AD plaatsvond. Maar de afgelopen maanden zijn overblijfselen van drie slachtoffers gevonden in een van de kamers van de bakkerij, wat erop wijst dat het huis tijdens de uitbarsting bewoond werd.