Automobilisten zijn vandaag massaal gaan tanken

Aangezien de korting op brandstofaccijns per 1 juli vervalt, waardoor benzine fors duurder uitvalt aan de pomp zijn velen vandaag nog even hun tank vol gaan gooien. Met als gevolg dat enkele tankstations zelfs met een lege tank stonden.

De reductie die op 1 april 2022 werd doorgevoerd, betekende een prijsverlaging van 17,3 cent voor een liter benzine, 11,1 cent voor een liter diesel en 4,1 cent voor een liter lpg. Let wel: het gaat hier om de 'kale' prijzen, die niet overeenkomen met de daadwerkelijke prijzen voor de consument. Zo wordt het btw-tarief van 21 procent geheven over het gehele bedrag inclusief accijnzen, waardoor een prijsreductie van 17,3 cent voor de consumentenprijs – in theorie – een verlaging van bijna 21 cent betekende.

Daarvan komt zaterdag de helft te vervallen, waardoor de prijs van een liter benzine al met ruim tien cent stijgt. Daar blijft het niet bij, de stijging zal uiteindelijk zelfs zo'n 13,8 cent zijn. Doordat ook de jaarlijkse inflatiecorrectie van het accijnstarief dit jaar op 1 juli plaatsvindt. Diesel wordt naar verwachting zo'n tien cent duurder, lpg ruim drie cent.