Nieuw PR-neerslag voor Primeurman.

Goeiedag daar! 

Nu denkt u ongetwijfeld: een nieuw PR qua neerslag voor de Primeurman uit Haarlem, maar daar bleef het gisteren toch droog? Eeh jazeker, dat klopt, maar deze jongen had in dit zeer karige jaar niet zoveel behoefte aan die droge flauwekul die het westen weer eens zou treffen. 

De onweersbui van een paar dagen eerder was de moeite waard, maar op één been kan je uiteraard niet staan, gezien de weerkaarten van die dagen qua vooruitzichten. 

Enfin, er zou een strook over het land komen te liggen waar lokaal zeer veel regen kon gaan vallen. Dat ik regen zou gaan zien, dat was wel zeker, maar hoe of in welke mate wist ik uiteraard nog niet, en dat kun je ook niet uitkiezen. 

Zeker als treinreiziger moet je ook rekening houden met de tijd, en eventuele calamiteiten onderweg. En het blijft natuurlijk ook gewoon een gok. 

Ik zat te twijfelen: richting de Achterhoek of naar Zuid-Limburg. Gezien de mogelijke kans op een Supercel besloot ik toch voor Zuid-Limburg te gaan. Ook gezien de tijd en trekrichting.

Aldoende vertrok deze sympathieke Primeurman ( ) rond 07.45 uur richting station alwaar Heerlen het centrale punt zou gaan worden. 

Ik kwam daar rond 11.45 uur aan en er zou een band met regen aankomen, dus eigenlijk was de winst al binnen, aangezien het ook veel later had gekund. 

Ik ging op een terrasje zitten en bestelde een Cappuchino, en daarna nog eentje. Ik liet de regenzone overkomen en er viel zo'n 6 mm. In het mandje.. dacht ik.

Ik besloot een omelet te bestellen, en toevallig appte iemand van het weerforum mij, die in Heerlen woont. Reuze gezellig uiteraard, samen iets doen is toch leuker dan  alleen, zeker ook met zijn kennis erbij. 

Achter die regenzone klaarde het een beetje op, en meteen werd het zeer benauwd en vloog de temperatuur omhoog. De atmosfeer was er klaar voor. 

We wandelde door de stad en gingen op 5 hoog even wat eten en drinken. Het werd steeds donkerder, en meer hoefden we niet te doen.. in Haarlem noemen wij dat een Stratus-dagje, maar nu wist ik wel beter.

Uiteindelijk liepen we weer naar het eerste café, en de eerste druppels vielen en ook de wind begon wat zee-trekjes te vertonen.  

We zaten nog niet koud, of de regen zette in... en zonder aankondiging begon het ook flink te onweren. De bliksems waren soms aardig dichtbij, doch vaak wel op hoogte. 

Uiteindelijk gingen we helemaal los. Wat een water kwam er naar beneden zeg! Dit maak je in Haarlem ook hoogst zelden mee, of eigenlijk niet, want in een uur tijd viel er ruim 62 mm. Dat heb ik in Haarlem nooit meegemaakt, ondanks de soms wel forse hoeveelheden. Ineens roken we een sterke riool-lucht, nou dan weet je het wel. Ook de hulpdiensten begonnen uit te rukken.

Ook kregen we duidelijk rotatie te zien, en er kwam zelfs een tornado-verschijnsel tevoorschijn. Wat een woeste luchten, het ging echt alle kanten op. Heel bijzonder. Ook dat is in Haarlem zelden tot nooit zichtbaar, laat staan de temperatuurschommelingen en de wind. Dan weer koud/warm en veel/weinig wind. 

De supercel hield zich zeer lang in leven, terwijl hier alles meestal zo voorbij is. 

Uiteindelijk moest ik toch naar huis en dat deed ik rond 18.19 uur. Tot aan Eindhoven viel er ook soms zware regen, wat je ook duidelijk aan de weilanden kon zien op sommige plekken. 

Het bleef in mindere mate door regenen tot Breukelen. De eerste plek waar echt geen spoor van regen te vinden was, was vanaf Holendrecht. 

Uiteraard kon je vanaf Utrecht al zien waar niets gebeurd was, en waar je weer naar toe moest.  

Uiteindelijk op de dag dus zo'n 68 mm zien vallen, waarvan 62 mm in een goed uur dus. Dat is dus een uur-record en tevens komt deze 68 mm ook in een Top-5 van mijn hoogste som ooit gekregen.

Achter buien aanzitten is lastig en eigenlijk met het OV niet te doen. Je moet dan ook echt mazzel hebben, en ik denk ook eerlijk dat dit mij niet zo snel een 2e keer zal gaan lukken.  

Mijn seizoen is uiteraard helemaal geslaagd nu.  

Puntje van kritiek: ik zou graag voortaan in de VIRM van NS een volledige coupe 1e klasse willen en niet half 1e en half 2e, want dat zet geen zode aan de dijk.  

Heerlen7 (Foto: Stephan5)
Ik heb veel filmpjes en foto's, maar deels staan er ook mensen op, of mislukten ze. Dit was al na de bui. ( Foto: Primeurman)