'Pro-War / Anti-War - Voices Inside Russia'

Reportages vanuit de Russische samenleving zijn de laatste tijd zeldzaam geworden. Onderstaande documentaire geeft een diepgaand inzicht in het privéleven van gezinnen waarvan de mannen vechten in een oorlog die niet als zodanig kan worden beschreven. Het is een conflict dat gedreven wordt door propaganda.

'Pro-War / Anti-War - Voices Inside Russia' toont ongepubliceerde beelden van een natie die veel minder toegankelijk is geworden voor buitenlandse media sinds de invasie van Russische troepen in Oekraïne. De in de documentaire geïnterviewde families zijn woonachtig in de regio's Tver en Pskov in het noordwesten van Rusland. Ze zijn meegesleurd in een oorlog die - volgens de Russische staatspropaganda - niet als zodanig kan worden omschreven. Deze families hebben hun zonen, broers en echtgenoten gestuurd om te vechten in wat officieel wordt omschreven als een 'broederstrijd met een ander Slavisch volk'. Hun motivaties variëren: in sommige gevallen zijn ze financieel en in andere gevallen ideologisch.

Bij hun terugkeer van het front of tussen twee uitzendingen door vertellen de soldaten over hun vreselijke ervaringen als onderdeel van de 'militaire speciale operaties'. Hun missie, zoals Poetin ze voorstelde, was de bevrijding van een bevolking die zogenaamd onderdrukt werd door het fascistische regime van Oekraïne. Maar ter plaatse werd al snel duidelijk dat de 'missie' propaganda was, en een leugen. Bovendien werd de gebrekkige voorbereiding van het leger al snel duidelijk voor de Russische soldaten. Tevens waren ze getuige van oorlogsmisdaden tegen Oekraïense burgers, uitgevoerd op bevel van hun superieuren.

De soldaten keren geschokt terug van de frontlinie en worden geplaagd door twijfels over de legitimiteit van de Russische aanwezigheid in Oekraïne en hoe de oorlog zal eindigen. "Eerlijk gezegd denk ik dat we aan het verliezen zijn", is de gedesillusioneerde mening van een jonge soldaat die terugkeert naar de garnizoensstad Pskov.

Terwijl sommigen het falen van het Poetin-regime toegeven, noemen anderen rechtvaardigingen voor dit diepgewortelde conflict en blijven ze onder de invloed van de officiële propagandamachine. De documentaire onthult een Russische samenleving die in de greep is van een identiteitscrisis. De filmmaker volgt de lotgevallen van de families sinds 24 februari, het begin van de Russische invasie. Om veiligheidsredenen blijft de filmmaker anoniem.