FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 13 juni 2023

Random Pics van de Dag #961

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NBA: Nuggets na 47 jaar eindelijk kampioen

De basketballers van de Denver Nuggets hebben zich na 47 jaar éindelijk voor het eerst mogen laten kronen tot kampioen van de Noord-Amerikaanse competitie NBA. In de eigen Ball Arena in Denver rekenden de Nuggets in het vijfde duel af met de Miami Heat.

De Nuggets hadden de eerste, derde en vierde wedstrijd al gewonnen en stonden zo op matchpoint. Miami maakte het de thuisploeg echter bepaald niet makkelijk: 22-24 in het eerste kwart en met een 22-27 kwart nam de Heat halverwege een kleine voorsprong. Die raakten ze in Q3 wel weer kwijt, waarna de Nuggets halverwege het vierde kwart met een mooie run op 83-76 kwamen.

Miami gaf niet op, hoewel het vooral allemaal van Jimmy Butler moest komen. Die was aanvankelijk niet echt op dreef, maar ineens kwamen de laatste dertien punten voor Miami allemaal van hem. Het was in een spannende slotfase echter nét niet genoeg: Bruce Brown bracht de Nuggets op 90-89 en via vrije worpen van Kentavious Caldwell-Pope en Brown werd de wedstrijd met 94-89 gewonnen en kon het feest losbarsten.

Medewerker soa-polikliniek geschorst voor zoeken privécontact

De GGD in Amsterdam heeft een hulpverlener op de soa-polikliniek geschorst nadat duidelijk werd dat hij cliënten had benaderd voor privéafspraken. Dat melden burgemeester Femke Halsema en wethouder Alexander Scholtes (Publieke gezondheid en preventie) in een brief aan de raad. De zaak zal verder worden onderzocht.

De zaak kwam aan het licht nadat een cliënt een klacht indiende over de hulpverlener. De GGD concludeert na onderzoek dat de man in elk geval zeker twee cliënten heeft benaderd voor een privéafspraak 'met het kennelijke doel van intiem contact', schrijven Halsema en Scholtes. Één cliënt is daarna bij de hulpverlener thuis geweest. Met andere cliënten was er op de polikliniek contact. Andere details van de uitkomsten van het onderzoek houdt de gemeente vertrouwelijk.

Volgens Halsema en Scholtes zou de soa-polikliniek een omgeving moeten waar contacten met medewerkers van de GGD veilig en betrouwbaar zijn. "Juist hier heeft een medewerker misbruik gemaakt van zijn positie als hulpverlener van kwetsbare cliënten. Hiermee heeft betrokkene het belang van de cliënten, dat van de gemeente en daarmee van de GGD ernstige schade toegebracht."

De burgemeester en wethouder sluiten niet uit dat er meer 'ernstig verwijtbare gedragingen' zijn geweest en willen de zaak dus verder onderzoeken. Ook wil de gemeente nadenken over hoe de drempel om misstanden te melden verlaagd kan worden.

Het CSG zou al langer aandacht besteden aan het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag: "Juist vanwege de kerntaak van het CSG om de seksuele gezondheid te bevorderen." Om de huidige medewerkers te kunnen informeren, is door onderzoeks- en veiligheidsbureau Maruda een bijeenkomst georganiseerd. "Dit bureau zal het team ook de komende tijd ondersteunen."

Aanpak piekbelasting van start, boeren kunnen uitkoopregeling berekenen

De landelijke aanpak piekbelasting is gisteren van start gegaan. Agrarische ondernemers kunnen via een tool en de website www.aanpakpiekbelasting.nl nagaan of ze onder de doelgroep van deze aanpak vallen, op welke manier ze aan de slag kunnen met (verdere) verduurzaming van hun bedrijf en welke mogelijkheden er zijn voor vrijwillige beëindiging. Dat schrijft minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) in een brief aan de Tweede Kamer.

De aanpak piekbelasting is volledig vrijwillig. Ondernemers kunnen als ze dat willen binnen de aanpak zelf met een voorstel komen - in de vorm van een ondernemingsplan. In dat plan staat hoe zij de toekomst van hun bedrijf verder willen vormgeven op zo’n manier dat de stikstofuitstoot fors minder wordt. Er is veel ruimte voor maatwerk. Om tot dit plan te komen, mag een ondernemer gebruik maken van persoonlijke ondersteuning. Daarnaast zijn en komen er verschillende regelingen om de (verdere) verduurzaming mogelijk te maken. Ondernemers die willen stoppen, kunnen gebruik maken van een eenmalige, financieel zeer aantrekkelijke beëindigingsregeling.

Nadenken over het veranderen, verplaatsen of beëindigen van het bedrijf is ingrijpend. Daarom zetten het kabinet, provincies, gemeenten en andere betrokken organisaties zich gezamenlijk in om ondernemers die deze mogelijkheden overwegen, goed en zorgvuldig te ondersteunen.

Minister Van der Wal: “Vanaf vandaag krijgen ondernemers de gelegenheid om aan de slag te gaan binnen de aanpak piekbelasting. Samen met hun omgeving kunnen ze nadenken over de toekomst van hun bedrijf. Het maken van keuzes over de toekomst van het bedrijf heeft impact op boeren, hun gezinnen en directe omgeving, dat begrijp ik goed. Daarom gaan we hen zo goed mogelijk ondersteunen. Voor een sterke natuur, gezond bedrijf, duurzame productie en een leefbaar platteland is het voor elke ondernemer belangrijk om na te denken over de toekomst van het bedrijf”.

Website en rekentool online
Op de website www.aanpakpiekbelasting.nl vinden ondernemers informatie over de aanpak en de regelingen die daar onderdeel van uitmaken. Een ondernemer kan deelnemen aan de aanpak wanneer de stikstofdepositie boven de drempelwaarde uitkomt. Dit is het geval wanneer een bedrijf ten minste 2500 mol stikstofdepositie per jaar veroorzaakt op overbelaste stikstofgevoelige natuur binnen 25 kilometer. Om na te gaan of dit van toepassing is op een bedrijf, kan een ondernemer de tool (genaamd AERIUS-Check) gebruiken. Voor het invullen van de tool zijn bedrijfsgegevens nodig zoals de locatie, het staltype en het aantal dieren. De ingevulde gegevens en uitkomsten worden niet opgeslagen en zijn niet beschikbaar voor de overheid. Voor ondernemers die hulp willen bij het invullen van de tool, vragen hebben over de aanpak óf persoonlijke begeleiding willen, zijn vanaf vandaag de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en BIJ12 telefonisch bereikbaar.

Speciale regelingen voor piekbelastende bedrijven
Ondernemers die onder de aanpak piekbelasting vallen, kunnen vrijwillig door middel van (een combinatie van) extensiveren, innoveren, omschakelen en verplaatsen fors reduceren. Om plannen hiertoe te ondersteunen, werkt het kabinet aan verschillende regelingen. Nog niet alle regelingen van de aanpak zijn rond, daarom beschrijven we op de website zo duidelijk mogelijk hoe de regelingen eruit gaan zien. De komende maanden vullen we deze informatie aan. Ondertussen kunnen ondernemers nadenken over hun mogelijkheden en toekomstperspectief. Het kabinet vindt het belangrijk dat ondernemers voldoende tijd krijgen om een weloverwogen afweging en keuze te maken tussen alle opties. Daarom komt er een periode waarin alle regelingen gelijktijdig openstaan.

Naast het toekomstbestendig maken van het bedrijf, kunnen ondernemers er ook voor kiezen om gebruik te maken van aantrekkelijke beëindigingsregelingen. Vandaag worden de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en de Lbv-plus in de Staatscourant gepubliceerd. De Lbv-plus is een eenmalige, financieel aantrekkelijke regeling die beschikbaar komt voor melkvee-, varkens-, pluimvee- en vleeskalverhouders die onder de doelgroep van de aanpak piekbelasting vallen. De Lbv is beschikbaar voor een grotere groep melkvee- varkens- en pluimveehouders, die ook een aanzienlijke mate van stikstofneerslag op overbelaste Natura-2000 gebieden veroorzaakt. De inschrijving voor deze twee beëindigingsregelingen opent op 3 juli. De sluitingsdatum van de Lbv is 1 december 2023; de Lbv-plus sluit op 5 april 2024.

Een vast aanspreekpunt
Het kabinet wil alle ondernemers die onder de aanpak vallen én openstaan voor een gesprek zo goed mogelijk ondersteunen en adviseren. De menselijke maat staat voorop en daar hoort een vast gezicht bij. Ondernemers die gebruik maken van de aanpak, kunnen op verzoek kosteloos een beroep doen op een zogenoemde zaakbegeleider als vast aanspreekpunt. Provincie en Rijk werken nauw samen om deze ondersteuning beschikbaar te stellen. De zaakbegeleiders starten de komende weken gefaseerd per provincie – om ook te leren van de eerste ervaringen

Kenmerken van de aanpak
De aanpak piekbelasting is een aanpak gericht op de circa 3000 bedrijven die de meeste stikstofneerslag op Natura-2000 gebieden veroorzaken. Deelname is vrijwillig. Het betreft veelal agrarische bedrijven en enkele industriële bedrijven. Voor die laatste groep wordt onder leiding van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gewerkt aan de aanpak industriële piekbelasting.

Ondernemers die meedoen aan de aanpak dragen allereerst bij aan het noodzakelijke herstel van de natuur. Hierdoor ontstaat in toenemende mate ruimte om vergunningen te verlenen. De eerst inzetbare ruimte wordt benut om PAS-meldingen te legaliseren. Vervolgens kunnen ook andere belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen weer mogelijk worden gemaakt, zoals groene energietransitie, woningbouw en infrastructuur. Om de verschillende doelen in het landelijk gebied te halen, blijft het noodzakelijk om het Nationaal Programma Landelijk Gebied, het Programma Stikstofreductie en Natuurverbetering en het Legalisatieprogramma uit te voeren.

Skjelmose wint eerste bergrit in Ronde van Zwitserland

Mattias Skjelmose heeft de derde etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De 22-jarige Deen van Trek-Segafredo was op de slotklim naar Villars-sur-Ollon de sterkste voor Felix Gall. Skjelmose is ook de nieuwe leider.

De etappe van 143,8 kilometer van Tafers naar Vilars-sur-Ollon was de eerste bergetappe in de Ronde van Zwitserland. De eerste negentig kilometer was vlak, maar tegen het einde van de etappe lagen er twee beklimmingen van de eerste categorie.

Vier renners trokken vroeg in de rit in de aanval. Het viertal haalde nog wel de top van de eerste klim van de dag, Col de Mosses, maar in de afdaling naar de slotklim van Vilars-sur-Ollon werden ze ingerekend door het peloton.

Aan de begin van de slotklim hield de ploeggenoten van wereldkampioen Remco Evenepoel het tempo hoog, waarna de Belg zelf ten aanval trok. Op zes kilometer van de streep versnelde Evenepoel zelf en alleen Felix Gall en Mattias Skjelmose konden volgen. Wilco Kelderman probeerde ook mee te gaan met de versnelling, maar de Nederlander kon net niet mee.

Evenepoel bepaalde het tempo, maar kon geen grote afstand nemen van de achtervolgende groep en na een versnelling van Gall en niet veel later Skjelmose viel Evenepoel terug naar de eerste achtervolgende groep. Gall en Skjelmose konden wel wegblijven en vochten het samen uit voor de ritzege, waar de Deense klimmer net wat sterker was dan de Oostenrijker. Juan Ayuso kwam op twaalf seconden als derde over de finish.

Results powered by FirstCycling.com

Consumenten en bedrijven beter beschermd met nieuwe Energiewet

Nederlandse energieconsumenten beter beschermen, het elektriciteitsnet flexibeler kunnen gebruiken en veilige gegevensuitwisseling tussen netbeheerders, energiemaatschappijen en afnemers beter organiseren: dat zijn een aantal van de belangrijkste doelen van de nieuwe Energiewet. De nieuwe wet legt het fundament voor belangrijke veranderingen in het energiesysteem van Nederland die helpen klimaatverandering tegen te gaan en minder afhankelijk te worden van de import van fossiele brandstoffen. Daarnaast biedt het consumenten, maatschappelijke instellingen en bedrijven meer mogelijkheden om zelf actief deel te nemen aan de energiemarkt.

Minister Jetten: "Nederland zet de knop om: van de manier waarop we onze energie opwekken tot de manier waarop we ons huis verwarmen. Dat vraagt niet alleen een grote verbouwing van ons energiesysteem, maar ook om nieuwe wetgeving die bij dat nieuwe energiesysteem past. Deze nieuwe wet maakt de noodzakelijke versnelling van de energietransitie mogelijk. Ik hoop daarom dat het parlement het wetsvoorstel snel kan behandelen."

Energietransitie: versnellen
De nieuwe Energiewet vervangt en moderniseert de huidige Gaswet en Elektriciteitswet 1998 en bepaalt de regels voor de veranderingen in de elektriciteits- en gasmarkt en het energiesysteem. De nieuwe wet verheldert en versimpelt bestaande regels en neemt onnodige verschillen tussen regels voor gas en elektriciteit weg. Dat is belangrijk om de energietransitie te versnellen. Veel betrokkenen uit de energiesector en daarbuiten hebben de afgelopen jaren actief bijgedragen aan dit wetsvoorstel, dat ook de uitwerking van een aantal afspraken uit het Klimaatakkoord bevat.

Energiedoelen: meer rechten, meer mogelijkheden
De nieuwe Energiewet biedt meer rechten en bescherming aan onder meer huishoudens, zelfstandigen en kleine bedrijven. Bijvoorbeeld op het gebied van transparante voorwaarden en betere bescherming bij opzegging en facturering van energiecontracten. Ook scherpt de wet de eisen aan waar energieleveranciers aan moeten voldoen. Daarnaast krijgen netbeheerders meer mogelijkheden om problemen met het volle elektriciteitsnet aan te pakken, door slimmer gebruik te mogen maken van de bestaande ruimte op het net. De wet stelt daarnaast nieuwe regels voor het uitwisselen van gegevens, zodat het voor huishoudens en bedrijven eenvoudiger wordt om hun eigen data in te zien of te delen met een dienstverlener zoals een prijsvergelijker of energieverbruiksmanager. Ten slotte, creëert de wet nieuwe mogelijkheden voor mensen en bedrijven om zelf actief te worden op de energiemarkt, bijvoorbeeld via energiegemeenschappen die de door leden geproduceerde elektriciteit verkopen en leveren.

Advies: Raad van State
De Raad van State heeft eerder een advies gegeven over het wetsvoorstel. Minister Jetten is de Raad erkentelijk voor het uitgebreide advies op basis waarvan de (toelichting bij de) wet verbeterd en verhelderd is. De verschillende adviespunten zijn grotendeels opgevolgd, maar niet allemaal. In de brief aan de Tweede Kamer licht de minister toe waarom het kabinet het advies niet op alle onderdelen overneemt. De Raad heeft onder meer geadviseerd om de Elektrciteitsrichtlijn via een apart wetsvoorstel te implementeren en op dit moment af te zien van samenvoeging van de Elektriciteitswet en Gaswet in één wet.

De belangrijkste overweging voor het kabinet om vast te houden aan één wet is het belang om voor de energietransitie noodzakelijke wetgeving niet verder te vertragen en bovendien direct in te kunnen spelen op belangrijke actuele ontwikkelingen in het energiedomein (zoals hoge energieprijzen, faillissementen van leveranciers, netcongestie en uitspraken van het Europese Hof van Justitie). Daarnaast zijn de huidige Elektriciteitswet 1998 en Gaswet verouderd en aan modernisering toe. De ontwikkelingen die de energietransitie beïnvloeden, wisselen elkaar in hoog tempo op. Ook is er veel Europese regelgeving op komst. Dit maakt het belang van een solide basis voor samenhangende wet- en regelgeving voor energie des te groter. Deze nieuwe Energiewet legt deze solide basis.

Vanaf 1 juli stopt de uitgifte van het Europese Digitale Coronacertificaat (DCC)

Op 1 juli 2023 loopt de Europese Verordening af die de uitgifte van het Europese Digitale Coronacertificaat (DCC) mogelijk maakt. Het ministerie van VWS heeft om deze reden besloten de uitgifte van internationale digitale bewijzen via de CoronaCheck-app per 1 juli 2023 te beëindigen.

Met een DCC kunnen reizigers met een QR-code aantonen dat zij gevaccineerd, hersteld of negatief getest zijn. Zo kunnen reizigers laten zien dat zij voldoen aan de inreisvoorwaarden van hun bestemming. Het DCC is in 2021 ontwikkeld om het vrije verkeer binnen de EU tijdens de Coronapandemie mogelijk te maken. Inmiddels heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaard dat de internationale noodsituatie rondom COVID-19 afgelopen is. De inzet van het Digitale Coronacertificaat (DCC) draagt in deze fase nauwelijks meer bij aan de bescherming van de volksgezondheid. Weinig landen vragen nog om een coronabewijs en de verwachting is dat dit de komende tijd verder afneemt.

Met het aflopen van de Europese DCC-verordening zijn lidstaten niet meer verplicht om digitale vaccinatiebewijzen en digitale test- en herstelbewijzen uit te geven. Lidstaten kunnen vanaf 1 juli zelf bepalen of zij coronabewijzen blijven uitgeven en in welke vorm zij dat doen. Ook in Nederland vervalt hiermee de grondslag en de verplichting om de internationale QR-code in de CoronaCheck-app uit te blijven geven.

Reizen naar landen die vragen om een coronabewijs
Vanaf 1 juli 2023 zullen daarom geen DCC’s meer worden uitgegeven via de CoronaCheck-app. Een archiefversie van de app blijft tot eind 2023 bestaan. Bewijzen die vóór 1 juli zijn ingeladen blijven in de app. Het wordt dan ook mogelijk om bewijzen uit de app als een bestand op te slaan. Als er geen bewijzen in de app staan, zal de applicatie na 1 juli niet meer bruikbaar zijn.

Als alternatief voor de CoronaCheck-app kunnen reizigers hun vaccinatiestatus aantonen met een overzicht van hun vaccinaties via mijn.rivm.nl of via de zorgverlener die de vaccinaties heeft gezet. Ook blijft het mogelijk vaccinaties bij te laten schrijven in het gele boekje. De weinige landen die nog vragen om een vaccinatiebewijs accepteren vaak ook andere vormen dan het Europese DCC.

Landen waar op dit moment nog inreisvoorwaarden gesteld worden, zijn bijvoorbeeld de Filipijnen en Bolivia. Kijk voor actuele informatie over uw bestemming op wijsopreis.nl of op de site van de betreffende ambassade.

Het blijft tot en met 30 juni 2023 mogelijk om een QR-code als PDF te downloaden en te printen via coronacheck.nl. Dit bewijs is dan nog 1 jaar te gebruiken. Eerdere testuitslagen zijn alleen nog zichtbaar via coronatest.nl. Bij een voorgenomen reis blijft het mogelijk via een commerciële testaanbieder een testcertificaat te verkrijgen. Kijk voor vragen rondom coronabewijzen op Coronabewijs | Rijksoverheid.nl

'De langste golf ter wereld'

Hawaï wordt beschouwd als een surfparadijs, en de woeste golven aan de Portugese kust trekken ook talloze surfliefhebbers. Watersportliefhebbers vinden echter de langstdurende golven in de Amazone-delta in Brazilië. Het natuurverschijnsel "Pororoca" voert mensen tot wel 30 minuten over het water. De golf die vanuit de Atlantische Oceaan in Para de Amazone-delta binnen stroomt is aan zijn naam gekomen door de inheemse bevolking. Ze noemen de golf Pororoca, wat zich vertaalt naar 'groot gebrul'. Je hoort de golf echt bulderend aankomen. Het is riskant om op de Pororoca te surfen omdat het water vol zit met slangen, piranha's en afval.

Spanje: 128 slachtoffers Franco-dictatuur opgegraven voor identificatie

Experts in Spanje gaan 128 van de tienduizenden slachtoffers van de Franco-dictatuur te identificeren die destijds anoniem werden begraven. Er vinden opgravingen plaats in een enorm mausoleum nabij Madrid, de zogenaamde Valle de Cuelgamuros. 

Er liggen meer dan 30.000 naamloze doden begraven. Een 15-koppig team van forensisch pathologen, archeologen en tandartsen begon met het nemen van eerste monsters uit dozen. Zoals het verantwoordelijke ministerie op Twitter heeft aangekondigd, zullen de stoffelijke overschotten van 128 lichamen worden opgegraven.

De Spaanse regering van de socialistische premier Sánchez heeft zich tot doel gesteld de wreedheden van de dictatuur onder generaal Franco (1936 tot 1975) te accepteren. Tot nu toe zijn alleen de lichamen van Franco en een fascistische leider herbegraven. Valle de Cuelgamuros was jarenlang een bedevaartsoord voor rechtse nationalisten.

Het monument is gebouwd door dwangarbeiders. Het moet een plaats van herinnering en verzoening worden.

Glyfosaat veroorzaakt misvormingen bij kikkervisjes

Het herbicide glyfosaat veroorzaakt misvormingen bij kikkervisjes. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Ulm. Zelfs in lage concentraties en zonder verdere chemische toevoegingen veroorzaakt het middel veranderingen in bijvoorbeeld het hart, de hersenzenuwen en het lichaam.

Het onderzoeksteam schrijft dat glyfosaat mogelijk deels verantwoordelijk is voor het wereldwijde uitsterven van amfibieën, aangezien het een van de meest gebruikte chemicaliën ter wereld is.

Het team van de Universiteit van Ulm had kikkerlarven gekweekt en hierbij verschillende hoeveelheden glyfosaat toegevoegd, net zoals het in de natuur voorkomt: in bijvoorbeeld Duitsland is de vervuiling in beken, vijvers en andere watermassa's relatief lager dan in Portugal, China of Argentinië waar veel hogere concentraties worden gemeten. Uit de tests bleek dat zelfs kleine hoeveelheden glyfosaat misvormingen in de kikkervisjes veroorzaakten. Het team pleit daarom voor een herbeoordeling van het gebruik van glyfosaat.

Er zijn al langer verschillende aanwijzingen dat glyfosaat schadelijk is voor de gezondheid. Toch verlengde de EU de goedkeuring zes jaar geleden opnieuw. Daar wordt momenteel opnieuw over onderhandeld.

Tweede Kamer eist brief verkenners over kwestie Pieter Omtzigt

De Tweede Kamer wil opheldering over een schimmige episode uit de laatste kabinetsformatie waarin Pieter Omtzigt een hoofdrol speelde. Er wordt duidelijkheid geeist van oud-Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en oud-formatieverkenners Annemarie Jorritsma, Kajsa Ollongren, Wouter Koolmees en Tamara van Ark over hoe er in 2021 tijdens de kabinetsformatie is gesproken over toenmalig CDA'er Omtzigt.

De kwestie kwam aan het licht door een uitzending van Nieuwsuur afgelopen weekend, hieruit bleek dat niet alleen premier Mark Rutte sprak over een 'functie elders' voor Omtzigt, maar dat verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren op de eerste dag als verkenner in de kabinetsformatie Omtzigt al als gevaar bestempelden voor de stabiliteit van een nieuw te vormen kabinet. Dat hebben zij niet gemeld aan de Kamer.

Zie ook: Verkenners zagen Pieter Omtzigt al vanaf dag één als probleem

Nieuwe Beatles song, met John en George dankzij AI

Paul McCartney mag dan tegenwoordig een krasse tachtiger zijn, dat betekent allerminst dat hij 'old school' is. In een interview voor de BBC Radio wist hij te vertellen dat er een allerlaatste Beatles song is gemaakt, dankzij de hulp en de toepassing van kunstmatige intelligentie.

McCartney onthulde deze primeur, nadat hem was gevraagd hoe hij het vond dat zijn stem was 'verjongd' met AI, en hoe de stemmen van de inmiddels overleden John Lennon en George Harrison opnieuw 'tot leven' waren gewekt. “We maakten deze song af, omdat deze nog bestond als demo waar John [Lennon] aan had gewerkt Dankzij AI konden we de stem van John isoleren en gebruiken. Daarna is het liedje afgemixt, zoals met elke song gebeurt.”

Volgens McCartney waren de stemmen van Lennon en Harrison met AI 'hersteld' voor de door Peter Jackson geregisseerde documentaire 'The Beatles: Get Back' uit 2021, over het laatste Beatles album 'Let It Be.' "Het is mooi dat zoiets kan met AI, maar er zit toch ook wel een enge kant aan vast", aldus McCartney. “We moeten maar gewoon zien waar dit toe kan leiden.” Het radio-interview met Paul McCartney is hier terug te luisteren.

Alternatief weerbericht!

Hallo daar!

Dat ik nu met een alternatief weerbericht kom is het feit dat ook ik niet meer om hooikoorts heen kan. Derhalve moest ik toch even naar binnen toe. Misschien zou het zelfs een zonnesteek kunnen zijn gezien de onzin die er nu aan zit te komen.  

Goedemorrege!

In het westen van het land is inmiddels een WEERALARM van kracht. In de rest van het land geldt code ORANJE. 

Het weeralarm geldt voor Noord- en Zuid-Holland vanwege groot bliksemgevaar, enorme hoeveelheden regen en kans op een tornado. Code Oranje geldt voor de rest van het land vanwege de hoge temperaturen. 

De situatie: Het is zonnig en heet. Vrijwel overal wordt het méér dan 30 graden. Echter, in het oosten en zuiden valt in de middag ineens de zeewind, pardon, de landwind in.. en dat zorgt ervoor dat de lucht daar zeer stabiel zal worden en uiteindelijk zal stratus en mist deze provincies gaan overspoelen, zonder noemenswaardige afkoeling.  

In het westen gaan dus die heel zware buien vallen. De modeluitvoer laat met name tussen Leiden en Alkmaar een gebied zien waar méér dan 150 mm kan vallen, door een gebrek aan stroming kan dit zelfs nog veul meer worden, in het gunstigste geval zelfs tot 300 mm.

Toevallig ligt Haarlem precies goed! 

Men wordt dan ook geadviseerd om de berichtgeving in de gaten te houden. 

Het leuke van dit alles is dat dit patroon zich de komende drie dagen zal blijven herhalen. In theorie zou de 1000 mm best mogelijk zijn op een enkele plek.  

Ook elders kunnen er dan een aantal forse buien gaan vallen, alleen de jackpot blijft toch voor de eerder genoemde gebieden.

Winterweer is beslist nog niet in zicht. 

*Droommodus uit*   

Weerman P. 

Buitje
BuitjeZoiets, alleen dan een paar maatjes groter uiteraard! ( Eigen foto)  

'Pro-War / Anti-War - Voices Inside Russia'

Reportages vanuit de Russische samenleving zijn de laatste tijd zeldzaam geworden. Onderstaande documentaire geeft een diepgaand inzicht in het privéleven van gezinnen waarvan de mannen vechten in een oorlog die niet als zodanig kan worden beschreven. Het is een conflict dat gedreven wordt door propaganda.

'Pro-War / Anti-War - Voices Inside Russia' toont ongepubliceerde beelden van een natie die veel minder toegankelijk is geworden voor buitenlandse media sinds de invasie van Russische troepen in Oekraïne. De in de documentaire geïnterviewde families zijn woonachtig in de regio's Tver en Pskov in het noordwesten van Rusland. Ze zijn meegesleurd in een oorlog die - volgens de Russische staatspropaganda - niet als zodanig kan worden omschreven. Deze families hebben hun zonen, broers en echtgenoten gestuurd om te vechten in wat officieel wordt omschreven als een 'broederstrijd met een ander Slavisch volk'. Hun motivaties variëren: in sommige gevallen zijn ze financieel en in andere gevallen ideologisch.

Bij hun terugkeer van het front of tussen twee uitzendingen door vertellen de soldaten over hun vreselijke ervaringen als onderdeel van de 'militaire speciale operaties'. Hun missie, zoals Poetin ze voorstelde, was de bevrijding van een bevolking die zogenaamd onderdrukt werd door het fascistische regime van Oekraïne. Maar ter plaatse werd al snel duidelijk dat de 'missie' propaganda was, en een leugen. Bovendien werd de gebrekkige voorbereiding van het leger al snel duidelijk voor de Russische soldaten. Tevens waren ze getuige van oorlogsmisdaden tegen Oekraïense burgers, uitgevoerd op bevel van hun superieuren.

De soldaten keren geschokt terug van de frontlinie en worden geplaagd door twijfels over de legitimiteit van de Russische aanwezigheid in Oekraïne en hoe de oorlog zal eindigen. "Eerlijk gezegd denk ik dat we aan het verliezen zijn", is de gedesillusioneerde mening van een jonge soldaat die terugkeert naar de garnizoensstad Pskov.

Terwijl sommigen het falen van het Poetin-regime toegeven, noemen anderen rechtvaardigingen voor dit diepgewortelde conflict en blijven ze onder de invloed van de officiële propagandamachine. De documentaire onthult een Russische samenleving die in de greep is van een identiteitscrisis. De filmmaker volgt de lotgevallen van de families sinds 24 februari, het begin van de Russische invasie. Om veiligheidsredenen blijft de filmmaker anoniem.

Man (21) die drenkeling wilde redden verdrinkt zelf in Vinkeveense Plassen

Een 21-jarige man uit Amsterdam is overleden nadat hij een drenkeling probeerde te redden bij de Vinkeveense Plassen, schrijft de politie vandaag in een persbericht. Een 25-jarige man uit Frankrijk is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Zo meldt AT5.

De politie kreeg maandag rond 21:00 uur een melding binnen dat twee mannen tijdens het zwemmen in de Vinkeveense Plassen in de problemen zijn geraakt. Volgens ooggetuigen wilde de man uit Amsterdam het andere slachtoffer te hulp schieten, waarna hij zelf in in de problemen kwam en verdronken is. 

De politie heeft het onderzoek afgerond en gaat uit van een noodlottig ongeval.

Nederlandse hulp- en reddingsmiddelen onderweg naar overstromingen Oekraïne

Vijftien vrachtwagens met hulp- en reddingsmiddelen zijn maandagmiddag vanuit Nederland vertrokken richting het gebied in Oekraïne dat getroffen is door de verwoesting van de Kachovka-dam.

Afgelopen donderdag maakte minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bekend dat Nederland Oekraïne gaat helpen met hulp- en reddingsmiddelen. Sindsdien zijn er extra bijdragen bij gekomen. De waterschappen hebben inmiddels in totaal 40 boten, 75 waterpompen, 20 reddingsboeien, 370 reddingsvesten en 120 waadpakken beschikbaar gesteld. Daar zitten ook bijdragen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij bij. Reddingsbrigade Nederland levert 22 reddingsboten (vletten).

Het Nederlandse materieel wordt verzameld in een Defensie-depot in Vriezenveen (Overijssel). Vanuit het depot zijn vandaag vijftien vrachtwagens vertrokken met het eerste deel van de goederen. Het transport wordt deels vergoed door de humanitaire hulporganisatie van de EU (de UCPM). Het ministerie van Buitenlandse Zaken coördineert de noodhulp namens Nederland.

Seksuele gedragingen met overleden personen wordt strafbaar

Seksuele gedragingen met overleden personen wordt strafbaar. Het huidige recht biedt onvoldoende bescherming tegen strafwaardige lijkschendende gedragingen en daarom wordt het wettelijk kader aangepast. Het gaat daarbij met name om een zelfstandige strafbaarstelling van de fysieke aantasting van een lijk, necrofilie en het maken van afbeeldingen van seksuele aard van een overleden lichaam. Dat schrijven de ministers Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid en Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Yeşilgöz-Zegerius: “Ik vind dat we een duidelijk signaal moeten afgegeven dat seksuele gedragingen en ook andere zeer ingrijpende vormen van (fysieke) lijkschennis niet geaccepteerd zijn in onze samenleving. Het leed dat nabestaanden hiermee kan worden aangedaan is groot.”

Op verzoek van de toenmalig minister van Justitie en Veiligheid heeft het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) onderzoek gedaan naar de strafbaarstelling van lijkschennis. Het gaat dan bijvoorbeeld om het wegmaken en/of verbergen van een lijk ter verheling van de doodsoorzaak, fysieke aantasting van een lijk; het verrichten van seksuele gedragingen met een lijk (necrofilie), het (ver)kopen van (delen van) een lijk of het maken van afbeeldingen of nemen van vingerafdrukken van een lijk. De onderzoekers komen tot de conclusie dat het gestorven lichaam een bijzondere juridische status en beschermwaardigheid kent. Hoewel er juridische oplossingen zijn gevonden om lijkschennis te vervolgen, is de minister net als de onderzoekers van mening dat een strafzaak op basis van artikel 350 van het wetboek van Strafrecht niet passend is bij het leed dat wordt aangedaan en het respect dat het overleden lichaam verdient. Artikel 350 staat beschreven dat het vernielen, beschadigen en onbruikbaar maken van een goed dat aan een ander toebehoort, strafbaar is gesteld.

In januari dit jaar heeft de tweede Kamer de regering verzocht om necrofilie als misdrijf op te nemen in het Wetboek van Strafrecht en om fysieke aantasting van een lijk zelfstandig strafbaar te stellen.

Tien minuten aan gameplay voor Star Wars Outlaws

Ubisoft heeft een gameplay-demo getoond van Star Wars Outlaws, de eerste open wereld game in het Star Wars-universum. De demo toont wat mooie beelden, de diverse mogelijkheden om missies te voltooien, traversal en meer.

Het is de bedoeling om de game ergens in 2024 uit te brengen op pc, PlayStation 5 en Xbox Series X | S. Een exacte release date is echter nog niet bekendgemaakt.

Eerste gameplay voor Prince of Persia The Lost Crown

Ubisoft heeft een narrated gameplay trailer voor Prince of Persia The Lost Crown getoond. De game is een metroidvania-achtige game met een semi-open wereld om te verkennen. Uiteraard betekent dit dat je ook power-ups, speciale vaardigheden en meer tegenkomt in je avontuur.

In de game betreed je Mount Qaf om Prins Hasan te bevrijden. Je raakt echter gescheiden van je team en raakt verstrikt in een gevaarlijke citadel waar het verleden en de toekomst samenkomen. De gameplaytrailer kun je hieronder bekijken. De game komt naar Nintendo Switch, pc, PlayStation en Xbox op 18 januari 2024.

Apollo Justice: Ace Attorney Trilogy aangekondigd

Capcom kondigt Apollo Justice: Ace Attorney Trilogy aan, een nieuwe collectie van drie Ace Attorney-games. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het om de drie games waarin niet Phoenix Wright alleen, maar ook Apollo Justice centraal staat in het verhaal.

De drie games zijn: Apollo Justice: Ace Attorney, Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destiniesen Phoenix Wright: Ace Attorney - Spirit of Justice. De collectie is aangekondigd voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One en moet begin 2024 uitkomen.

FOK! Wat een weer: we gaan nog even door

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Ook vandaag is het weer op verschillende plekken tropisch warm. De zon is er de hele dag bij en het blijft droog. In het noordelijk kustgebied komt het nog niet eens tot de 20 graden maar in het zuiden is 30 graden haalbaar. De wind komt uit het noordoosten.

Morgen wat meer bewolking en een paar graden minder warm. Neerslag krijgen we pas volgende week mee te maken, mits dat in de kaarten blijft. De komende 14 dagen blijft de temperatuur boven de 25 graden, dit kunnen nog wel eens hele lange, lokale hittegolven worden. Het record staat op 29 dagen op de weerstationsstations Hupsel en Twente. We gaan het zien allen.

Tot morgen!

Zonsondergang aan zee (Foto: DJMO)
Zonsondergang aan zee (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

VS bezorgd over mogelijke wapenexport vanuit Noord-Korea naar Rusland

De VS maken zich zorgen over mogelijke wapenverkopen van Noord-Korea aan Rusland. Ondanks tegengestelde verklaringen van de regering in Pyongyang, heeft Noord-Korea in november 2022 een lading wapens, waaronder infanterieraketten en raketten, afgeleverd aan de Wagner-huurlingengroep, zegt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

"We vrezen dat de DVK van plan is meer militair materieel aan Rusland te leveren." Democratische Volksrepubliek Korea (DVK) is de officiële naam van Noord-Korea. In maart zeiden de Verenigde Staten dat Rusland probeerde extra wapens uit Noord-Korea te halen in ruil voor voedselhulp. Ze legden sancties op aan een persoon die zou hebben geprobeerd Noord-Koreaanse wapens aan Rusland te leveren. Noord-Korea streeft naar nauwere banden met het Kremlin en verdedigt de Russische invasie van Oekraïne.

VS: Illinois verbiedt censuur in openbare bibliotheken

De Amerikaanse staat Illinois zal in de toekomst actie ondernemen tegen boekverboden. Gouverneur Pritzker ondertekende wetgeving die openbare bibliotheken verbiedt om materiaal te beperken of te verbieden om 'dogmatische' zorgen.

Bij overtredingen lopen bibliotheken de kans dat ze geen geld meer van de staat ontvangen. De nieuwe wet gaat in op 1 januari 2024. Democraat Pritzker zei dat Illinois de eerste staat in de VS was die boeken verbood.

In maart maakte de American Library Association bekend dat er in 2022 meer pogingen waren om boeken in scholen en openbare bibliotheken te censureren dan in de 20 jaar daarvoor – en twee keer zoveel als in het vorige recordjaar 2021. Het gaat dan ook vaak om boeken over seksualiteit.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.