Paaspop 2024

2. Vrijdag

Als dat eerste pilsje erin zit en je een blik werpt op het terrein, vallen er gelijk wat dingen op. Zo zijn er een aantal podia uitgebreid qua grootte en is er nog meer de focus gelegd op het thema 'het Las Vegas van Brabant'.

Dat is niet alleen 's avonds te merken als het donker wordt, maar ook de kleine tussenstraatjes die zijn toegevoegd aan het terrein, waar je onder andere mee kan doen in een RC-race en je eigen feeststok kan bouwen, zodat je hele groep bij elkaar kan blijven. Paaspop blijft elk jaar vernieuwen en ook op de vrijdag wordt dat al snel weer duidelijk.

Wat betreft het muziekprogramma trappen wij af bij Sophie Straat, een muzikante die bij het grotere publiek bekend is geworden door haar bescheiden hit met de monsterfestivalmachine die Goldband heet. 'Tweede Kamer', een protestlied over de hoeveelheid mannen in de politiek die de dienst uitmaken over iedereen, ligt niet alleen lekker in het gehoor, maar weet met de rake tekst je ook echt aan het denken te zetten. Straat laat in de Phoenix meerdere malen haar eigen tagline 'De Smartlap is niet dood' zien (of je er nou van houdt of niet) en dat is dan ook goed te horen als ze zelf een paar politiek geëngageerde volksliederen ten gehore brengt. Die zijn overigens soms niet zo goed te horen omdat het geluid haar een beetje in de steek laat. Wel is het een mooi begin voor het tweede podium van dit festival, dat er inmiddels 17 rijk is.

Naast het eerder genoemde Goldband, die vorig jaar op zo'n beetje elk festivalaffiche te bekennen was, gold dat ook voor een andere band. Prins S. en de Geit, de formatie van frontman Scott Beekhuizen, is bezig aan een glorietocht van inmiddels dik twee jaar en die wordt nu nog een tandje bijgezet door een gloednieuw album 'Partijtje', dat op deze vrijdag is uitgekomen. "Dus dit is dan ook door ons inmiddels benoemd als releaseshow" laat Beekhuizen weten na luid gejuich. Niemand kan bijna om kersverse cultknaller 'Kinderboerderij (Keiblij)' heen en ook de nieuwe nummers zoals 'Goochelaar' en 'Grabbelton' liggen zeer aangenaam in het gehoor, bijgestaan door de techno- en eurodancebeats die de Phoenix op haar grondvesten laat trillen. Als er nou ook nog nèt een tikkeltje minder stroboscoop wordt gebruikt zodat we enkel verblind worden door de passen van de band zelf, hebben we hier echt te maken met de perfecte festivalact.

Paaspop 2024: Acda en de Munnik (Foto: Bart Heemskerk)
Paaspop 2024: Acda en de Munnik (Foto: Bart Heemskerk)

Om even bij te komen van al dat geitengeweld brengen we ons eerste bezoekje aan het hoofdpodium voor een van de meest interessante reünies van de afgelopen jaren. Waarom zo interessant? Omdat hij vooral heel erg onverwachts kwam. Acda en de Munnik traden al jaren af en toe samen op bij de Vrienden van Amstel Live, maar spraken dan allebei nooit de wens uit om weer bij elkaar te komen. Er is inmiddels veel gezegd over de verzoening en het heeft geleid tot een volle agenda met uitverkochte Ziggo Dome en Ahoy shows, maar ook festivals zoals Pinkpop én natuurlijk Paaspop. De heren hebben er zichtbaar zin in en het publiek ook, als gelijk 'De Kapitein Deel II' en 'Niet of Nooit Geweest' er doorheen gejaagd worden als openingssalvo's.

Echter, daar schuilt ook gelijk het nadeel in van deze show; de hits zitten te vroeg. Bij het middenstuk met 'Groeten Uit Het Maaiveld' en 'De Stad Amsterdam' valt het een beetje stil en dat is jammer, want er is nog genoeg energie over bij het publiek; er is gewoon simpelweg even geen herkenning. Die wordt weer vakkundig teruggepakt in de vorm van 'Het Regent Zonnestralen' en de terugkomsthit 'Morgen Wordt Fantastisch'. Het wordt vooral interessant om te zien of deze setlist nog aangepast gaat worden voor andere festivalshows, maar dat de heren passen op het hoofdpodium van een groot festival is wel weer bevestigd met deze show.

Snel terugrennen naar de Phoenix, want daar staat ook iets heel bijzonders te gebeuren. Wat als je al meer dan vier jaar niet meer hebt opgetreden? Er is een hoop gebeurd in die tijd, van gecancelde optredens tot een hele reeks aantijgingen aan het adres van frontman Ninja en frontvrouw Yolandi Visser, maar Die Antwoord is terug in gevulde tent en klaar voor de Reanimated-tour. Er moeten na dit optredens ook wat bezoekers gereanimeerd worden zo lijkt het, want het tempo ligt, na wat opstartproblemen tijdens vallen van het doek, heel erg hoog. 'Fatty Boom Boom' knalt uit de speakers zoals nooit tevoren, 'Ugly Boy' is nog net zo'n banger als jaren geleden en 'I Fink U Freeky' is nog steeds zo lekker raar, alles volledig in de Zef-style van dit collectief. Het publiek is na een aantal nummers goed opgewarmd en gaat dan ook uiteindelijk écht mee als Ninja daar om vraagt. 

Paaspop 2024: DI-RECT (Foto: Stef Geraets)
Paaspop 2024: DI-RECT (Foto: Stef Geraets)

Op het hoofdpodium is het daarna de beurt aan Anouk en DI-RECT, die allebei doen wat er van hen verwacht; het toegestroomd middagpubliek goed vermaken op hun eerste festivaldag. Vooral leadzanger van laatstgenoemde act Marcel Veenendaal geeft werkelijk alles, maar daar staat hij ook inmiddels om bekend. Verder zijn nog ands als Amen-Ra en August Burns Red te zien op de Jack Daniels Stage. 

Paaspop 2024: Kees van Hondt (Foto: Bart Heemskerk)
Paaspop 2024: Kees van Hondt (Foto: Bart Heemskerk)

Wij sluiten onze dag af bij een act die inmiddels niet meer wordt uitgenodigd op Lowlands omdat het voor onveilige situaties leidden met hele bamboebossen en grote bomen die de tent in gesleept werden. Hier in Brabant zijn de bossen die bij Kees van Hondt de Loco Royale worden ingesleept beschaafd, maar het maakt het er zeker niet minder geestig door. En waar het op slaat? Absoluut werkelijk helemaal nergens op, maar dat is nou precies de bedoeling. Proost!