Nieuw te streamen in april

Het lijkt verdorie wel winter, maar april doet wat-ie wil(t). En de kroegen, bioscopen, restaurants, musea, eigenlijk alles waar je mentaal beter van wordt is nog dicht, dus we schuiven maar weer lekker dicht tegen elkaar aan (mits hetzelfde huishouden, anders op anderhalve meter) op de bank en drukken maar weer op Play bij onze favoriete streamingdienst.

Hier weer onze maandelijkse selectie. Noem vooral jouw favorieten in de reacties en al helemaal als we die onverhoopt hier niet hebben vermeld.

Het is deze maand Earth Day op 22 april en om dat te onderstrepen voegen onder andere Netflix, Disney en Apple themaprogramma's of documentaires toe.

Netflix

The Serpent (nu te zien) is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van meesteroplichter Charles Sobhraj (Tahar Rahim) en de opmerkelijke pogingen van de Nederlandse diplomaat Herman Knippenberg (Billy Howle) om hem voor het gerecht te brengen. Sobhraj, die zich voordeed als juwelenhandelaar, en zijn vriendin Marie-Andrée Leclerc (Jenna Coleman) reisden in 1975 en 1976 door Thailand, Nepal en India. Op de Aziatische 'Hippie Trail' pleegden ze diverse misdaden en werden ze de hoofdverdachten in een reeks moorden op jonge westerse reizigers.

Netflix Original Films zijn er deze maand weer volop. Zo is er Concrete Cowboy (nu te zien), met Idris Elba, over de lokale cowboycultuur in Philadelphia, de Nederlandse romkom Just Say Yes (nu te zien), met Yolanthe Cabau of de superheldenkomedie Thunder Force (9 april) met Melissa McCarthy en Octavia Spencer.

Uit het potje met documentaires kun je deze maand kiezen uit muziekdocu's Dolly Parton: A MusiCares Tribute (nu te zien) en Snelle: Zonder jas naar buiten (16 april) of Life in Colour (22 april, Earth Day) met David Attenborough. Voor meer van deze man, scroll vooral even door naar Apple TV+ hier onder.

De films die Netflix deze maand verder nog toevoegt zijn, onder andere: Shrek 1 & 2, The Big Lebowksi, Seed of Chucky, The Lost World: Jurassic Park, Public Enemies, The Life of David Gale, Liar Liar(allemaal nu te zien) en What Men Want (8 april).

Amazon Prime Video

Them (9 april) is een anthologieserie die de Amerikaanse terreur onderzoekt. Het eerste seizoen speelt zich af in de jaren '50 en draait om een zwarte familie die verhuist van North Carolina naar een geheel blanke buurt in Los Angeles. Dit gebeurde in de periode die bekend staat als The Great Migration. Het ongewone huis van de familie wordt ground zero wanneer kwaadaardige krachten, van zowel de buren als buitenaards, hen dreigen te kwetsen, verwoesten en vernietigen.

We Children from Bahnhof Zoo (9 april) is het verhaal van Christiane, haar vrienden en hun sombere val in drugsverslaving en prostitutie schokte een hele generatie. De serie volgt het verhaal van zes tieners die meedogenloos vechten voor hun droom van geluk en vrijheid, waarbij ze hun ouders, leraren en iedereen die hen niet begrijpt, achter zich laten. Christiane, Stella, Babsi, Benno, Axel en Michi storten zich in de opwindende Berlijnse nachten, zonder grenzen of regels om het leven, de liefde en de verleidingen te vieren - totdat ze gedwongen worden te erkennen dat deze extase niet alleen hun vriendschap zal vernietigen, maar hen ook in een afgrond zal drijven.

Een elite Navy SEAL ontdekt een internationale samenzwering terwijl hij gerechtigheid zoekt voor de moord op zijn zwangere vrouw in Tom Clancy's Without Remorse (30 april). Dit is de explosieve ontstaansgeschiedenis van actieheld John Clark - een van de meest populaire personages in het Jack Ryan-universum van auteur Tom Clancy. Wanneer een groep Russische soldaten zijn familie vermoordt als vergelding voor zijn rol in een top-secret operatie, achtervolgt Sr. Chief John Kelly de moordenaars koste wat het kost. Samen met een collega SEAL en een schimmige CIA-agent onthult Kelly's missie zonder het te weten een heimelijk complot dat de VS en Rusland in een totale oorlog dreigt te storten. Kelly wordt verscheurd tussen persoonlijke eer en loyaliteit aan zijn land. Hij moet zonder wroeging de strijd aangaan met zijn vijanden als hij een ramp wil afwenden en de machtige figuren achter het complot wil ontmaskeren.

Prime Video voegt ook weer mooie films toe deze maand, waaronder The Notebook, Like A Boss, Train To Busan II (Peninsula), Edge Of Tomorrow, Tenet, Blood Diamond (nu te zien), 2001: A Space Odyssey (10 april), Man of Steel (19 april), Batman v Superman: Dawn Of Justice (16 april), The Shawshank Redemption (22 april) en The Intern (25 april).

Disney+

Ruim een maand is Disney+ nu aan het groeien onder het label Star. Ook deze maand wordt daar weer veel aan toegevoegd. Zo kun je vanaf 9 april het tweede seizoen zien van Solar Opposites, van de makers van Rick & Morty, en is het eerste deel van misdaaddrama Big Sky deze maand afgerond. En er is ook een nieuwe serie:

Big Shot (16 april) volgt coach Marvyn Korn (John Stamos) die, nadat hij uit de NCAA is gezet, een kans krijgt om zijn leven op te pakken door als coach aan de slag te gaan op een particuliere middelbare school. Hij ontdekt al snel dat de tienerspelers empathie en kwetsbaarheid nodig hebben om te kunnen scoren, niet echt bekende eigenschappen voor deze stoïcijnse coach. Door te leren hoe hij contact kan maken met zijn spelers, begint Marvyn te groeien tot de liefdevolle persoon die hij altijd hoopte te zijn.

Disney voegt deze maand een hoop Nederlandse films toe, die vooral leuk zijn voor het hele gezin. Zo kun je nu al kijken naar Abeltje, Gek van Oranje, Het Geheim, In Oranje, Ja Zuster, Nee Zuster, Kidnep, Minoes, Pluk van de Petteflet, Ventoux en Wiplala. Niet-Nederlandse films zijn onder andere Marielle Hellers Can You Ever Forgive Me? (9 april), Joy, Morgan (16 april) en Dodgeball, a True Underdog story (23 april). Bovendien komt de nieuwe film van Chloé Zhao, Nomadland, die eigenlijk deze maand in de bioscoop zou moeten verschijnen, op 30 april beschikbaar op de streamingdienst (zonder extra bijbetalen).

Na de economische ondergang van haar bedrijf op het platteland van Nevada gaat Fern (Frances McDormand) met een bus op pad om de wereld te verkennen als een moderne nomade. In Nomadland, de derde speelfilm van Chloé Zhao, spelen echte nomaden Linda May, Swankie en Bob Wells de mentoren en vrienden die Fern steunen tijdens haar ontdekking van het Amerikaanse westen.

Verder zijn vanaf 23 april alle seizoenen van My name is Earl beschikbaar, wordt op die dag ook seizoen 4 van 9-1-1 toegevoegd en is op 30 april seizoen 3 van 9-1-1 Lone Star te zien.

IFFR Unleashed

In de aanloop naar deel 2 van de vijftigste editie van het International Film Festival Rotterdam (dat vindt plaats in juni) zijn er ook deze maand nieuwe titels te zien op IFFR Unleashed. Tot en met vandaag zijn er titels te zien die in de jaren 70 op het IFFR werden vertoond, de films uit de jaren 80 zijn nog beschikbaar tot 21 april en eind maart zijn er films toegevoegd uit de jaren 90, die tot 12 mei te zien zijn.

Vandaag zijn er tien films toegevoegd die in de jaren 00 op het festival te zien waren, om precies te zijn deze:

Mysterious Object at Noon (Thailand, 2000, Apichatpong Weerasethakul, 85 min)
In deze semidocumentaire worden uiteenlopende Thai uitgenodigd een kettingverhaal te vertellen. Al snel doen aliens, vliegende ballen en ontvoeringen hun intrede. Wat begint als een persoonlijk drama, transformeert tot fantasie, horror en romance. Grappig, intelligent debuut van latere Gouden Palm-winnaar Weerasethakul.

Iles flottantes (Nederland, 2001, Nanouk Leopold, 82 min)
Drie vriendinnen zijn gewend met ironie en zelfspot in de wereld te staan. De dertigste verjaardag van één van hen is aanleiding het leven eens wat serieuzer te nemen. Maar het wordt vooral gecompliceerder.

Happiness of the Katakuris (Japan, 2001, Miike Takashi, 113 min)
Horror, komedie, musical en animatiefilm ineen over een pension waar het met de gasten stuk voor stuk niet goed afloopt, alle goede bedoelingen van de uitbaters ten spijt. Vrolijke, heerlijke gestoorde uitspatting van Miike Takashi, vol tv, muziek en filmverwijzingen.

De bruit et de fureur (Frankrijk, 1987, Jean-Claude Brisseau, 95 min)
De wederwaardigheden van de dertienjarige Bruno, die zich moet handhaven in een arme buitenwijk van Parijs. Deze flamboyante film met een documentaire, soms gewelddadige inslag mengt realisme, droomwereld en lyriek. Een werk dat vragen stelt over onze plaats als toeschouwer – van de film, en van de wereld.

Goodbye, Dragon Inn (Taiwan, 2003, Tsai Ming-liang, 82 min)
Iedereen doet pogingen de eenzaamheid te verdrijven – van de bezoekers tot het kassameisje – in deze nostalgisch cinefiele film over de laatste dag in een bioscoopleven. King Hu’s martial-artsfilm Dragon Gate Inn is er nog één keer te zien. Zijn het echte mensen, of geesten uit een verdwenen filmtijdperk?

A Fugitive from the Past (Japan, 1965, Uchida Tomu, 182 min)
Opnieuw een meesterwerk van Uchida in korrelig zwart-wit-Cinemascope. Modernistisch detective-epos over een roofmoord tijdens een verwoestende tyfoon in 1947, en hoe de daders tien jaar later geconfronteerd worden met hun verleden. Tevens een maatschappijkritisch onderzoek van naoorlogs Japan.

Old Joy (VS, 2005, Kelly Reichardt, 73 min)
Twee oude vrienden van in de dertig gaan een weekend lang wandelen in de bergen. De een wordt binnenkort vader en de ander rooit het net zo’n beetje. Prachtig geacteerde en zwijgzame elegie voor de verloren vreugde van de jeugd, en voor een heel tijdperk dat ten einde lijkt.

Red Road (VK, Denemarken, 2006, Andrea Arnold, 113 min)
Intense, beklemmende en soms choquerende thriller. De jonge vrouw Jackie beheert in Glasgow de camerabewaking van de openbare ruimte. Wanneer er een man uit een pijnlijk verleden op een van haar beeldschermen opduikt, beweegt ze zich langzaam maar zeker naar hem toe. Winnaar Juryprijs in Cannes.

Limite (Brazilië, 1931, Mário Peixoto, 120 min)
De meest legendarische en ‘onzichtbare’ stille film uit de Braziliaanse geschiedenis toont het lot van drie schipbreukelingen in een klein bootje op zee. Het thema blijkt al uit de titel: de limieten waarmee de mens te maken krijgt bij zijn strijd om het bestaan. Peixoto liet zich sterk beïnvloeden door de Franse avant-garde.

Los herederos (Mexico, 2008, Eugenio Polgovsky, 90 min)
Polgovsky filmde maandenlang op het ruwe, ontoegankelijke platteland van Mexico. Met hypnotiserend camerawerk wilde hij de woede en bewondering delen die hij voelde. Woede, omdat de kinderen gevangen zitten in een vicieuze cirkel. Maar ook bewondering en vertedering: de kinderen zijn trots dat ze een bijdrage leveren.

Op 21 april worden de films uit de jaren 10 toegevoegd; hierover lees je meer in de update van volgende maand, of op IFFR.com. Je kunt alle films zien als je een abonnement hebt, of je kunt een film los huren via de website.

Apple TV+

Apple voegde op de valreep van maart een nieuwe aflevering van The Oprah Conversation toe, waarin Oprah praat met de dichter Amanda Gorman, die bekend werd met haar gedicht The Hill We Climb tijdens de inauguratie van president Joseph R. Biden in januari.

Dat het een bewogen jaar was hebben we allemaal wel door, maar herinner je je nog de berichten dat door het stilvallen van vaar- vlieg- en autoverkeer een jaar geleden er ineens weer dieren opdoken op plekken waar ze zich anders verre van hielden? In The Year Earth Changed (16 april) vertelt David Attenborough hoe de diverse lockdowns over de gehele wereld hun effect op de natuur hebben gehad en wat ons dat kan leren over hoe we met onze planeet omgaan.

Naast deze documentaire komen er op dezelfde datum ook nieuwe afleveringen van Tiny Earth en Earth At Night In Colour, waarin respectievelijk Paul Rudd en Tom Hiddleston te horen zijn als vertellers.

Op 30 april wordt de serie The Mosquito Coast toegevoegd, gebaseerd op het gelijknamige boek van Paul Theroux, dat in 1986 ook al werd verfilmd. Hierin volgen we het gevaarlijke avontuur van de radicale idealist en briljante uitvinder Allie Fox (Justin Theroux, neef van Paul) die zijn familie mee naar Mexico sleept als ze plotseling op de vlucht moeten voor de Amerikaanse overheid.

Ziggo Movies & Series

In de fantasy/sciencefictionserie The Nevers, dat zich afspeelt aan het einde van de negentiende eeuw in Londen, wordt een klein deel van de bevolking 'geraakt' door iets mysterieus en misschien wel buitenaards, waardoor ze speciale krachten ontwikkelen. De serie is bedacht en gedeeltelijk gemaakt door Joss Whedon, bekend van Buffy the Vampire Slayer en The Avengers. De serie is wekelijks te zien vanaf 11 april, in zes delen. Op een later moment volgen nog zeker vier afleveringen.

In de miniserie Mare of Easttown (19 april, daarna wekelijks, 7 afleveringen) speelt Kate Winslet de hoofdrol als Mare Sheehan, een detective uit het kleine stadje Pennsylvania. Ze probeert zich staande te houden, terwijl ze een lokale moord onderzoekt in een hechte gemeenschap met duistere kanten. 

Alan Tudyk is in de SyFy-serie Resident Alien (nu te zien) een buitenaards wezen die de identiteit aanneemt van een dokter uit een kleine stad in Colorado. Terwijl hij worstelt met het morele dilemma van zijn geheime missie op aarde, moet hij ook zien te dealen met een 9-jarige jongen die weet dat hij een alien is.

En wie de FOX-serie War of the Worlds, lichtjes gebaseerd op het verhaal van H.G. Wells, gemist heeft toen deze werd uitgezonden op tv, kan de zes afleveringen vanaf nu alsnog on demand bekijken bij Ziggo.