FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 december 2020

Ajax ontsnapt in doelpuntrijk bekerduel met Utrecht, PSV en VVV ook door

Ajax heeft de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht met moeite gewonnen. Op eigen veld stond het vlak voor tijd nog met 3-4 achter, maar mede door een prachtige treffer van Dusan Tadic in de 90ste minuut wonnen de Amsterdammers met 5-4 van Utrecht.

Mimoun Mahi zette Utrecht in de tweede minuut al op voorsprong na slecht uitverdedigen van Ajax. Lang kon Utrecht niet genieten van de voorsprong, want in de achtste minuut was het alweer gelijk via een vrije trap van Tadic. Vlak rust scoorde Ajax na een goede aanval via Zakaria Labyad en ging Ajax met een 2-1 voorsprong rusten.

Lang konden de Amsterdammers in de tweede helft niet genieten van de voorsprong, want net zoals als in de eerste helft, scoorde FC Utrecht. Opnieuw was het Mahi die goed voorbereidend werk van Gyrano Kerk. Antony schoot Ajax 6 minuten later via het lichaam van Tommy St. Jago op 3-2 en weer 2 minuten later was het weer gelijk door Sander van de Streek.

In de 70ste minuut kwam Utrecht via invaller Moussa Sylla, die profiteerde van een blunder van Ajax-doelman Kjell Scherpen. FC Utrecht mocht hopen op een nieuwe bekerzege op Ajax, maar in de 80ste minuut was het weer gelijk, Labyad maakte zijn tweede van de avond. Een verlenging leek het te gaan worden voor de beide ploegen, maar met een prachtige treffer zorgde Tadic voor de 5-4, waardoor Ajax naar de volgende ronde gaat in het KNVB Beker toernooi.

Ook PSV en VVV wisten zich te plaatsten voor de volgende ronde. PSV won in de tweede ronde bij De Graafschap met 1-2, onder door een prachtige treffer van Donyell Malen. VVV won met 1-4 van Almere City.

WK darts: Durrant simpel langs Portela, Ashton komt tekort

In de avondsessie op de tweede dag van het WK darts komen met Max Hopp en Glen Durrant twee bekende namen in actie. Hopp opende de avond tegen de Australiër Gordon Mathers en won met 3-0. In de vierde en laatste partij van de avond komt de als twaalfde geplaatste Durrant in actie tegen de Braziliaan Diogo Portela.

Max Hopp (DUI) - Gordon Mathers (AUS) 3-0
In de eerste partij van de avond stonden Max Hopp en Gordon Mathers tegenover elkaar. De pas 24-jarige Hopp won vrij eenvoudig met 3-0. Waar de Duitser een gemiddelde gooide van 95 kwam de Australiër niet verder dan 81.

Max Hopp - Gordon Mathers (Bron: PDC)
Max Hopp - Gordon Mathers (Bron: PDC)

Callan Rydz (ENG) - James Bailey (AUS) 3-1
Rydz liet er geen gras over groeien en pakte in sneltreinvaart de eerste set. In de tweede set waren de rollen omgekeerd. Bailey gunde Rydz geen leg en bracht de stand weer in evenwicht.

In de derde set liet Bailey na om zijn eigen leg te pakken en Rydz profiteerde. Door de winst van de eigen legs en de break ging de set met 3-0 naar de Engelsman. Bailey bood in de volgende set nog tegenstand maar kon niet voorkomen dat Rydz op matchpoint kwam en die kans ook pakte.

Callan Rydz - James Bailey (Bron: PDC)
Callan Rydz - James Bailey (Bron: PDC)

Adam Hunt (ENG) - Lisa Ashton (ENG) 3-2
Ashton begon prima aan de partij en met twee dertiendarters en een bullseyefinish pakte de viervoudig wereldkampioene de eerste set. Hunt kwam in de tweede set overtuigend terug en won met meer moeite ook de derde set.

Ashton stond vooral strk te finishen en met een dijk van een elfdarter trok ze de stand gelijk: 2-2. In de beslissende set had de Lancastershire Rose drie darts om er een beslissende leg uit te slepen, maar dubbel-8 weigerde mee te werken en Hunt strafte dat met een 120-finish af.

Adam Hunt - Lisa Ashton (Bron: PDC)
Adam Hunt - Lisa Ashton (Bron: PDC)

Glen Durrant (ENG) - Diogo Portela (BRA) 3-0
Braziliant kwam er niet echt aan te pas tegen de eerder dit jaar door COVID-19 getroffen Durrant. De meervoudig BDO-wereldkampioen won de eerste twee sets zonder noemenswaardige tegenstand en maakte het in set drie - waarin Portela zowaar twee legs won - keurig af.

Glen Durrant - Diogo Portela (Bron: PDC)
Glen Durrant - Diogo Portela (Bron: PDC)

Random Pics van de Dag #182

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Extreem hoge systeemeisen voor Medal of Honor: Above and Beyond

De nieuwe Medal of Honor-game, een VR-titel, heeft behoorlijke beefy hardware nodig om fatsoenlijk te draaien. Medal of Honor: Above and Beyond, dat onlangs verscheen voor Oculus en Steam VR, heeft voor een goede performance onder andere een RTX 2080 nodig.

Mike Doran, executive producer bij Oculus Studios, benadrukt in een Reddit-post dat je de game wel kunt spelen met andere hardware maar dat een videokaart met dergelijke specificaties wel wordt aangeraden om het spel vloeiend te draaien. Daarnaast legt Doran uit dat de game wel meer afhankelijk is van de processor (CPU) dan van de videokaart (GPU); op dat gebied wordt een i7 9700K geadviseerd. Ook wordt een SSD met klem aangeraden voor de installatie.

Medal of Honor: Above and Beyond neemt de speler mee terug naar de Tweede Wereldoorlog, in de schoenen van een OSS-agent voor de Franse résistance. De game ziet er voor VR-begrippen erg goed uit. Aanvankelijk was het niet bedoeld als VR-titel, maar in een meeting tussen ontwikkelaar Respawn en Facebook werd het over een andere boeg gegooid. Facebook is het moederbedrijf van Oculus VR.

PC-7 lesvliegtuigen van vliegeropleiding worden vervangen

Defensie neemt over 7 jaar afscheid van de Pilatus PC-7 Turbo Trainer. De 13 lesvliegtuigen bereiken dan het eind van de levensduur. Er wordt nu bekeken op welke manier de toestellen worden vervangen, schrijft staatssecretaris Barbara Visser aan de Tweede Kamer.

De Elementaire Militaire Vlieger Opleiding (EMVO) maakt al sinds 1988 gebruik van de PC-7. De toestellen ondergingen vanaf 2013 nog flink onderhoud, zodat ze inzetbaar bleven. De verwachting is dat in 2027 het maximaal aantal vlieguren dan wel het maximaal aantal landingen is bereikt.

Er wordt nu nog onderzocht op welke manier de PC-7 wordt vervangen. Dat hoeft namelijk niet 1 op 1 te gebeuren. Zo wordt ook naar innovatieve middelen gekeken, zoals een simulatieomgeving. Ook internationale samenwerking en duurzaamheid spelen een rol bij de verwerving. Mogelijk worden de toestellen geleased.

Makkelijk bestuurbaar
Het nieuwe lesvliegtuig moet eenvoudige, militaire vliegeigenschappen hebben. Ook moet het makkelijk te besturen zijn en plek voor vlieger en instructeur bieden. Vergevingsgezindheid van het toestel is ook belangrijk. Vliegers krijgen daardoor de kans een fout makkelijker te herstellen, zonder dat dit direct tot gevaarlijke situaties leidt.

Nederlandse militaire vliegers staan internationaal hoog aangeschreven, onder meer vanwege de hoge eisen die Defensie stelt.

De verwachting is dat er met het project tussen de € 100 miljoen en 250 miljoen gemoeid is. In 2022 is vermoedelijk duidelijk hoe de opvolger van de PC-7 eruit gaat zien.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

BLM woest op Biden om uitsluiting

De komende Amerikaanse president Joe Biden heeft het, een paar weken voor zijn officiële inauguratie, zwaar met een bepaalde groep kiezers. Biden wil zorg dragen voor een divers kabinet en is daarom al begonnen om met mensenrechtenorganisaties te onderhandelen. Daarbij lijkt de liefde van Biden voor één groep over.

De activistische Black Lives Matter beweging (BLM) liet via sociale media luid horen dat ze het een schande vonden dat zij niet waren uitgekozen om te praten over de invulling van het kabinet.

"Joe Biden en Kamala Harris hebben woensdag vergaderd met verschillende mensenrechtenorganisaties, maar BLM is als grootste social justice organisatie niet eens uitgenodigd", zo klonk het teleurgesteld. De organisatie meldde nog maar even dat ze toch al 32 dagen wachten op een reactie op een brief die de beweging heeft gestuurd.

"Om een vergadering met mensenrechtenorganisaties te organiseren zonder BLM is schandalig", zo eindigde de boodschap. "We verdienen een plek aan de tafel. 63.747 ondertekenaars van onze petitie vinden dat ook!"

De bijeenkomst was gericht op onderwerpen zoals stemrecht, rechters, hervorming van het strafrecht, raciale gelijkheid en kabinetsbenoemingen.

Weinig vertrouwen in kandidaten Biden
BLM maakt het zichzelf ook wel moeilijk om serieus genomen te worden bij dit soort belangrijke bijeenkomsten. Zo staan ze inmiddels al een aantal weken te schreeuwen voor het huis van de burgemeester van Los Angeles Eric Garcetti, omdat hij genoemd wordt als kandidaatminister en BLM dat niet ziet zitten.

Daarnaast is BLM erg tegen de aanstelling van Pete Buttigieg als Minister van Transport, omdat hij tijdens zijn periode als burgemeester in South Bend de slechte staat van bepaalde huizenblokken wilde aanpakken. De sloop daarvan zou vooral zwarte families treffen. "Buttigieg zou zijn gedrag van het elke dag kwetsen van zwarte gemeenschappen in zijn besluitvormingsproces voortzetten", aldus BLM-woordvoerders.

Dat BLM hevige kritiek heeft op Buttigieg komt overigens ongelegen voor Biden. Buttigieg is namelijk open homoseksueel en dat is voor Biden's kabinetsdiversiteitsmeter natuurlijk een flinke opsteker.

COVID-19: 11.214 nieuwe besmettingen en 77 doden, totaal 639.746 en 10.245

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 11.214 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 639.746 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 142 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1438 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 28 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 526 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 77 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 10.245 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Update 18.00 uur:
Door een eerdere ICT-storing bij de GGD zijn op maandag en dinsdag niet alle meldingen ontvangen. De achterstanden komen erbij op woensdag, donderdag en vrijdag. Daardoor vallen de dagcijfers op deze dagen hoger uit dan werkelijk.


Pakistan wil verkrachters gaan castreren

Pakistan wil in de toekomst hard optreden tegen seksueel geweld: levenslange gevangenisstraf, de doodstraf of chemische castratie zullen in de toekomst tot de straffen behoren die verkrachters kunnen worden opgelegd.

In september van dit jaar kreeg een vrouw pech met haar auto, op de afrit van een snelweg nabij de stad Lahore, in het westen van Pakistan. Voordat de snelwegpolitie was gearriveerd, zouden een groep jonge mannen de vrouw hebben beroofd en haar vervolgens hebben verkracht onder toeziend oog van haar twee kinderen. De politiechef beschuldigde de vrouw vervolgens en vroeg haar openlijk gevraagd waarom de vrouw alleen in haar auto reed en wat ze op die tijd nog op straat te zoeken had.

De verkrachting, en de reactie van de politiechef, heeft veel ophef veroorzaakt in Pakistan en geleid tot aanhoudende demonstraties: 'Het is een schande voor ons land, voor de regering en de politie', zei een demonstrant in september. 'Dat er überhaupt zoiets vreselijks kan gebeuren! En bovendien worden vrouwen beschuldigd. In een land als dit kan geen enkele vrouw veilig zijn.'

Castratie vereist
Premier Imran Khan kondigde hierop aan dat de straffen voor verkrachters zwaarder zullen worden. Op de Pakistaanse televisie zei hij: 'Net zoals er gradaties zijn in moord, zouden er ook gradaties moeten komen in de strafmaat voor verkrachting. In bijzonder ernstige gevallen van verkrachting moeten de daders worden gecastreerd zodat ze dit niet nog een keer kunnen doen.'

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe deze straf kan worden opgelegd, internationale wetten bepalen dat een veroordeelde in moet stemmen met castratie. Als een hij weigert om een castratie te ondergaan, zou de veroordeelde in Pakistan dan automatisch de doodstraf of levenslange gevangenisstraf moeten krijgen. Pakistan kende tot nu toe een lakse houding ten opzichte van verkrachters, omdat de processen jarenlang bleven voortduren werden ze in het verleden zelden gestraft in Pakistan.

Strengere wetgeving inzake verkrachting
Dit zal dus allemaal veranderen door nieuwe wetgeving: een proces over een verkrachtingszaak zou binnen vier maanden moeten worden afgerond. Volgens een Pakistaans krantenbericht zullen ook ambtenaren en andere functionarissen gestraft worden als ze onderzoeken naar verkrachtingszaken verwaarlozen. Om de slachtoffers te beschermen, mogen hun namen in de toekomst niet meer worden gepubliceerd. De nieuwe wetten moeten nog door het parlement worden goedgekeurd. 

WK darts: Smith mist negendarter en verliest, Zonneveld verliest wedstrijd én tourkaart

In het Londense Alexandra Palace is woensdag de tweede dag van het wereldkampioenschap darts begonnen. In de middagsessie komt met Niels Zonneveld de eerste Nederlander in actie, grote namen laten nog even op zich wachten tot de avond.

Ryan Joyce (ENG) - Karel Sedlacek (CZE) 3-2
Sedlacek pakte ietwat verrassend de eerste set met een prima 111-finish, waarna het wat meer gelijk op ging en Joyce de stand tot twee keer toe gelijk wist te trekken: 2-2 en dus was een beslissende set nodig. Daarin kwam Sedlacek op 2-0 en de Tsjech kreeg daarna zelfs zes matchdarts, maar die gingen allemaal mis en in de beslissende leg - na nog eens drie gemiste matchdarts van zijn opponent - sloeg Joyce met dubbel-7 alsnog toe voor de 3-2 winst.

Ryan Joyce - Karel Sedlacek (Bron: PDC)
Ryan Joyce - Karel Sedlacek (Bron: PDC)

Ross Smith (ENG) - David Evans (ENG)
Met een 112-finish trok Smith set één naar zich toe, een weinig enerverende tweede set ging eveneens naar hem. In set drie konden we genieten van een beslissende leg, die zowaar prima ging, en waarin Evans meerdere kansen liet liggen om in de wedstrijd te blijven. Smith maakte het met veel pijn en moeite af en won uiteindelijk met 3-0.

Ross Smith - David Evans (Bron: PDC)
Ross Smith - David Evans (Bron: PDC)

William O'Connor (IRL) - Niels Zonneveld (NED) 3-0
Zonneveld plaatste zich op knappe wijze voor zijn eerste WK, nadat hij op 750 euro deelname via de ranglijst mis was gelopen: hij testte positief op COVID-19, liep daardoor een toernooi met 1000 euro startgeld mis en moest zich - met succes - via een apart toernooi plaatsen. Tot zover het succes van Zonneveld, want vooral in set één was het dramatisch: bij de gratie Gods won hij een leg, in set twee ging het in elk geval nog iets beter. De Ier liet hem echter geen moment in de waan dat er echt iets te halen was en dat was er ook niet, dus Zonneveld's WK zit erop en daarmee verliest hij ook zijn tourkaart voor komend jaar, die zal hij op de Q-School opnieuw moeten verdienen.

William O'Connor - Niels Zonneveld (Bron: PDC)
William O'Connor - Niels Zonneveld (Bron: PDC)

Chris Dobey (ENG) - Jeff Smith (CAN) 3-2
Hobbydarter Smith begon bijzonder lekker aan de wedstrijd, terwijl Dobey - die voor de gelegenheid een weinig spetterend opkomstnummer in elkaar had laten draaien - nauwelijks op kwam dagen. De eerste twee sets gingen met soms wat moeite naar de Canadees, maar met een 116-finish in de beslissende leg ging set drie naar Dobey. Smith begon als een dolle aan leg twee van set vier, maar 147 voor een negendarter ging mis en Dobey gooide zijn leg met twaalf darts gelijk uit. Het bleek de nekslag, want op één leg na was Smith vanaf dat moment gezien en maakte Dobey een indrukwekkende comeback compleet.

Chris Dobey - Jeff Smith (Bron: PDC)
Chris Dobey - Jeff Smith (Bron: PDC)

ILT: Vervoer en het voorhanden hebben van vuurwerk is verboden

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) waarschuwt particulieren dat het vervoer en het voorhanden hebben van vuurwerk niet is toegestaan. Dat geldt ook voor vuurwerk dat in het buitenland wordt gekocht. Uit de weg- en grenscontroles vuurwerk van de ILT blijkt dat consumenten nog steeds vuurwerk over de grens kopen en in de kofferbak meenemen naar Nederland.

'Dat dit verboden is, lijkt niet voor iedereen duidelijk. Dat is jammer, want bij een controle zijn ze hun vuurwerk kwijt en riskeren ze een boete', vertelt Reinder Auwema, inspecteur vuurwerk bij de ILT. 'Vandaar dat we de consumenten hier graag nog een keer op willen wijzen.'

Dit jaar mag in het kader van het tijdelijke en eenmalig vuurwerkverbod geen consumentenvuurwerk worden verkocht aan particulieren en/of worden afgestoken of vervoerd door particulieren. Uitzondering hierop is het zogeheten "fop- en schertsvuurwerk" (F1-vuurwerk) zoals trektouwtjes, knalerwten en sterretjes.

Na deze jaarwisseling 2020-2021 blijft het verboden om knalvuurwerk (rotjes), knalstrengen (Chinese rollen), enkelschotsbuizen (single shots) en vuurpijlen af te steken. Dit is al eerder afgesproken in de Kamerbrief over een veilige jaarwisseling.

Als de ILT in haar controles vuurwerk tegenkomt, wordt het in beslag genomen en de eigenaar van het vuurwerk krijgt een boete. De hoogte van de boete is afhankelijk van hoeveel vuurwerk en wat voor soort vuurwerk wordt aangetroffen. De komende periode voert de ILT extra controles uit langs de grens, bij postpakketdiensten en langs de weg.

Rol van de ILT inzake vuurwerk
De ILT houdt toezicht op de naleving van de wet- en regelgeving voor vuurwerk op grond van de Europese Pyro-richtlijn, de Ract en het Vuurwerkbesluit. Het doel van dit toezicht is het bevorderen van de veiligheid voor de consument. Voorkomen moet worden dat onveilig vuurwerk in omloop wordt gebracht.

Het hele jaar door worden controles uitgevoerd door de ILT, waarbij heel gericht wordt gekeken naar het reguliere (consumenten)vuurwerk dat het grootste risico vormt. Dat zijn onder meer controles op de productveiligheid van vuurwerk, op de in- en uitvoer en het voorhanden hebben van vuurwerk. Deze controles vinden plaats bij de importeurs, postpakketdiensten, aan de grens, in de havens, langs de weg en bij verkooppunten.

De ILT houdt geen toezicht op de opslag van vuurwerk. Bevoegd gezag voor de opslag is gemeente en/of provincie. De Regionale Uitvoering Dienst (RUD) is vaak het uitvoerend toezichthoudend orgaan namens het bevoegd gezag, zijnde de gemeente of provincie. Daarnaast is optreden tegen bezit en afsteken van verboden/illegaal vuurwerk geen taak van de ILT, maar van gemeentelijke handhavers en de politie.

Carbidschieten: gemeente bepaalt of het is toegestaan of verboden
Carbidschieten is niet altijd toegestaan. Dit verschilt per gemeente. Neem daarom contact op met uw gemeente of carbidschieten is toegestaan en zo ja, onder welke voorwaarden. Mogelijk is een vergunning verplicht. Carbid is geen vuurwerk en valt daarom niet onder het tijdelijke vuurwerkverbod.

Toegenomen dreiging aan grenzen NAVO-gebied vraagt om koop 70 spoorwagons

Defensie heeft vandaag een contract getekend met Wagony Swidnica voor de levering van 70 dieplaadspoorwagons. Dit gebeurt omdat de relevantie van spoorvervoer de laatste jaren weer toeneemt. Zo is er meer behoefte aan materieel voor strategische verplaatsingen door de toegenomen dreiging aan de grenzen van het NAVO-grondgebied.

Ook is de verwachting dat er vaker geoefend gaat worden in Hongarije en Polen. Dit vanwege de voorgenomen sluiting van grote Duitse oefenterreinen. Daarnaast speelt de samenstelling van het wagenpark een rol. Er is sprake van een toename van grotere rups- en wielvoertuigen zoals de CV90 en de Boxer. Ook worden er meer containers per spoor vervoerd. Defensie mist echter de juiste middelen, in zowel aantal als in type.

Erfenis Koude Oorlog
Op dit moment heeft Defensie 248 wagons. Dit zijn zogenoemde platte wagons, die vooral bestemd zijn voor het transport van zware (rups)voertuigen. Dit type spoorwagons is een erfenis van de strategische verplaatsingsplannen uit de Koude Oorlog. Daarin ging men uit van verplaatsing naar de Noord-Duitse laagvlakte door wielvoertuigen over de weg en rupsvoertuigen per spoor. Door de afgenomen dreiging werd het aantal in de jaren ‘90 verlaagd van 478 naar 248. De noodzaak nam verder af doordat Defensie de wagons niet gebruikte voor de missie-inzet in bijvoorbeeld Irak of Afghanistan.

Voor het toenemende vervoer van hoge ladingen (zoals de Scania WLS, de nieuwe Scania Gryphus, Bushmaster-pantservoertuigen en containers) zijn dieplaadwagons benodigd. Daarvoor is Defensie op dit moment nog afhankelijk van het commerciële verhuuraanbod. Op de hele Europese markt zijn er echter maar 200 te huur, waarvan Frankrijk er al 90 permanent leaset.

Te weinig garantie in crisistijd
Om misgrijpen te voorkomen, heeft het Defensie een leasecontract voor 55 stuks afgesloten. Deze constructie biedt alleen te weinig garantie op beschikbaarheid in crisistijden, Daarom koopt Defensie nu 70 dieplaadspoorwagons, met een optie voor verdere uitbreiding. Daarnaast wordt parkeerruimte gecreëerd door het rangeerterrein bij ’t Harde of in Amersfoort uit te breiden.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

GGD waarschuwt: oplichters doen zich voor als GGD-medewerkers

GGD GHOR Nederland waarschuwt op hun website dat er landelijk steeds meer gevallen bekend waarbij zijn waarbij  oplichters zich voordoen als GGD-medewerkers, die zeggen contact met u op te nemen in het kader van bron-en contactenonderzoek COVID-19 / corona.

Het doel van de oplichters: het bemachtigen van financiële en persoonlijke gegevens. De GGD’en gaan uiterst voorzichtig om met persoonlijke gegevens en zullen bij hoge uitzondering om wat persoonlijke gegevens vragen.

Op de website van de GGD staan een aantal tips om te voorkomen dat men in de val van een oplichter loopt:

 • De GGD komt NOOIT onaangekondigd aan de deur
  De GGD komt nooit onaangekondigd bij u langs voor een coronatest of vaccinatie. Heeft u geen afspraak aangevraagd en komt er toch iemand aan de deur die zich voordoet als GGD-medewerker? Laat deze persoon dan niet binnen en neem contact op met uw regionale GGD.
 • De GGD benadert u niet zomaar voor het maken van een afspraak
  De GGD neemt nooit ‘spontaan’ contact met u op om een testafspraak in te plannen. De GGD kan u wel bellen omdat iemand met corona u heeft aangewezen als nauw contact waardoor u onderdeel wordt van een bron- en contactonderzoek. Hierbij zal de medewerker nooit om financiële gegevens vragen en nooit bij aanvang van het gesprek om uw BSN.
 • De GGD vraagt op geen enkele manier om financiële gegevens
  De GGD zal NOOIT vragen om financiële gegevens. Niet per telefoon, niet per SMS en niet per e-mail. Ook niet als u wél een afspraak heeft gemaakt. Geef dit soort gegevens dus nóóit af en klik niet op een link in een verdacht e-mailbericht.
 • Vertrouwt u het niet? Zeg dat dan.
  Mocht u tijdens een telefoongesprek de situatie niet vertrouwen, zeg dit dan tegen de persoon aan de andere kant van de lijn. Een GGD-medewerker vindt dit geen probleem en gaat samen met u op zoek naar een manier om u gerust te stellen. Vraag bijvoorbeeld of u zelf de GGD mag terugbellen. U vindt het nummer van uw regionale GGD op www.ggd.nl.
 • Wees voorzichtig met het plaatsen van persoonlijke informatie op sociale media
  Plaats nooit op sociale media dat u getest bent op het coronavirus en nog wacht op de uitslag. Dit geeft oplichters de mogelijkheid om uw contacten te benaderen onder het mom van bron- en contactonderzoek. Wees voorzichtig wat u deelt.

 De GGD roept op om aangifte te doen bij de politie als men slachtoffer is geworden van deze vorm van criminaliteit. 


Na Audi, Peugeot en Toyota keert ook Porsche terug naar 24 uur van Le Mans

Porsche keert in 2023 terug in de prototype klasse van de 24 uur van Le Mans. Naast de Franse endurance race zal de Duitse fabrikant vanaf dat jaar ook deelnemen aan het FIA World Endurance Championship en het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship.

Porsche in 2023 terug naar 24 uur van Le Mans (Bron: Youtube)

Na 2017 nam Porsche afscheid van de endurance racerij en ging zich richten op de Formule E. Na vijf jaar afwezigheid zal de Duitse fabrikant echter weer terugkeren in de sport waar het de afgelopen vijftig jaar zoveel successen boekte.

Porsche gaat deelnemen met een prototype volgens het nieuwe LMDh-reglement. In deze klasse zijn de wagens gebaseerd op een bestaand LMP2-chassis van de fabrikanten Oreca, Ligier, Dallara of Multimatic. Het hybridesysteem is voor alle deelnemers gelijk. De verbrandingsmotor en aerodynamica moet wel door Porsche zelf ontwikkeld worden.

Recent maakte zustermerk Audi bekend ook terug te keren in de endurance racerij. Net als Porsche zal het deelnemen in de LMDh-klasse. Eerder maakten Peugeot en Toyota hun terugkeer bekend. Beide zullen van start gaan in de LMH-klasse. In deze klasse voor ‘hypercars’ is meer technische vrijheid.

GGZ vreest voor meer jongeren met psychische problemen door harde lockdown

Meer kinderen en jongeren zullen door de nieuwe, harde lockdown mentaal in problemen komen, waarschuwt de Nederlandse GGZ. 'De sluiting van scholen voor de komende vijf weken is reden voor grote ongerustheid', aldus de brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg.

Volgens de GGZ liet de eerste lockdown al zien dat vooral kwetsbare kinderen en jongeren hard geraakt worden als ze verstoken zijn van gewoon sociaal verkeer. 'Angst, depressieve gevoelens en suïcidaliteit namen in die periode toe, kwetsbare kinderen raakten buiten beeld', aldus de organisatie. Recentelijk is er volgens de GGZ een stijging te zien van mensen met onder meer eetstoornissen en complexe psychische problemen. Dat geldt niet alleen voor jongeren, maar voor alle leeftijdscategorieën. Zo meldt Skipr

De Jonge: begin volgende week meer informatie over vaccineren

Zorgminister Hugo de Jonge kon gisteren nog niet zeggen wat de eerder verwachte goedkeuring van de eerste vaccins door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gaat betekenen voor de planning van de eerste vaccinaties in Nederland. Hij wil de Tweede Kamer begin volgende week daarover informeren, zei hij tijdens het coronadebat.

Volgens hem wordt er hard gewerkt om zo snel mogelijk met de vaccinaties te beginnen. Eerder zei hij dat Nederland daar “zo vroeg mogelijk in januari” mee gaat beginnen. Zo meldt Skipr.

UWV betrapt voor 1,8 miljoen euro frauderende medewerker, FIOD grijpt in

De FIOD heeft eergisteren in Rotterdam twee woningen doorzocht. Een 31-jarige man wordt verdacht van verduistering en valsheid in geschrift gedurende zijn werkzaamheden bij UWV. Tijdens de doorzoeking is beslag gelegd op diverse fysieke en digitale documenten en mobiele devices. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

UWV kwam de mogelijke verduistering vorige week op het spoor en ondernam direct actie. Hierop is de FIOD een onderzoek gestart. Het vermoeden is dat een medewerker van UWV verzoeken van werkgevers voor compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid heeft vervalst en daarmee ruim 1,8 miljoen euro heeft laten overmaken naar bankrekeningen van andere bedrijven dan die van de indieners.

Vanaf dit jaar kunnen bedrijven met terugwerkende kracht aanvragen voor compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid indienen bij UWV. Aanvragen worden voornamelijk digitaal ingediend via eHerkenning. De verdachte heeft vermoedelijk een aantal digitale aanvragen opnieuw op papier opgemaakt, maar voor andere bedrijven met bijbehorende rekeningen. Het vermoeden is dat hier sprake is van samenspanning tussen verdachte en deze bedrijven. UWV heeft snel ingegrepen, waardoor een aantal onterechte uitbetalingen op tijd kon worden tegengehouden.

COVID-19: Hema, Action en Wibra op slot

Met het ingaan van de nieuwe lockdown gisteren ontstond er een hoop onduidelijkheid over welke winkels nu wel en welke niet mochten openblijven. Bronnen rondom het kabinet melden dat de winkelketens Action en Wibra hun deuren toch niet mogen openen.

Het gerommel begon gisteren nadat de Hema besloot de afdeling voedingswaren van de winkels wel open te houden. Hierop reageerden onder andere de winkelketens Action en Wibra op door ook aan te kondigen weer open te gaan voor 'essentiële goederen'. Dit omdat ze circa 40 procent van de omzet binnenhalen met de verkoop van voedingsmiddelen en schoonmaakproducten.

De Rijksoverheid hanteert een grens van minimaal 30 procent voor het mogen openblijven van de winkels. De eerder genoemde ketens wilden vandaag de deuren weer openen met alle 'niet-essentiële' goederen afgeschermd.

Direct nadat de Hema de vrijbrief kreeg om open te mogen blijven voor essentiële goederen wilden diverse andere winkels dat voorbeeld volgen. In de Tweede Kamer is gelijk kritisch gereageerd op het besluit omdat het niet meer te verantwoorden valt dat kleine lokale ondernemers massaal op slot moeten terwijl de grote ketens de regels buigen om open te kunnen blijven.

Update 14.00 uur:
Hema sluit alsnog de deuren, een dag nadat de winkelketen bekend had gemaakt open te gaan voor de verkoop van ‘essentiële producten’, zoals voedingsmiddelen en hygiëneproducten. Het besluit volgt op de aanscherping van de openingsregels door het kabinet, nadat vanmorgen bekend werd dat ook Action en Wibra de deuren weer wilden openen.

Volgens de CEO van Hema, Tjeerd Jegen is daartoe besloten vanwege alle ‘onduidelijkheid’. "Het is jammer dat de eerder gemaakte heldere afspraken die konden leiden tot een bijdrage van Hema aan de spreiding van het winkelbezoek niet gerealiseerd kon worden’’, zegt hij in een statement. "Tegelijkertijd vraagt deze tijd om flexibiliteit en verdraagzaamheid. Dat geldt ook voor ons. Als dat betekent dat wij onze deuren moeten sluiten om de gezondheid te waarborgen, dan doen we dat."

Het kabinet maakte vanmiddag bekend dat winkels tijdens de lockdown alleen open mogen als ze minimaal 70 procent van de omzet halen uit ‘essentiële producten’, zoals voedingsmiddelen en hygiëneproducten. Dat was 30 procent. 

Skicrossers openen seizoen op sprintpiste en met nieuwe winnaars

In het Zwitserse Arosa, het skioord bij het fraaie Lenzerheide, is het World Cup-seizoen voor de skicrossers eindelijk begonnen. Dat gebeurde op de sprintpiste in Arosa: het parcours duurt een goede halve minuut en kent slechts drie serieuze bochten.

Vrouwen
De Australische Sami Kennedy-Sim, Alexandra Edebo uit Zweden, de Française Alizeé Baron en thuisskiester Fanny Smith streden in de finale om de winst. Edebo pakte bij de start de leiding, voor Smith, die er uit alle macht langs probeerde te komen. Dat lukte niet en dus ging de winst voor het eerst in haar carrière naar Edebo, voor Smith en Kennedy-Sim - Baron kwam buiten de piste terecht.

Mannen
David Mobärg vertegenwoordigde Zweden in de finale, die verder volledig werd gevuld met de Zwitserse thuisskiërs Alex Fiva, Joos Berry en Jonas Lenherr. De beste start was voor Mobärg, Fiva en Berry vochten om plek twee. Daar profiteerde Mobärg uitstekend van: de Zweed gaf de hele Zwitserse armada het nakijken en pakte niet alleen zijn eerste World Cup-zege, maar zelfs pas zijn eerste podiumplek. Fiva werd tweede, voor Berry en Lenherr.

Tsunoda met AlphaTauri in Formule 1, Kvyat moet vertrekken

Yuki Tsunoda rijdt komend seizoen voor het Formule 1-team van AlphaTauri. De Japanner wordt teamgenoot van Pierre Gasly.

Na successen in de Japanse Formule 4 maakte Tsunoda in 2019 de overstap naar Europa. Met Jenzer Motorsport werd hij negende in het Europese Formule 3-kampioenschap. In Euroformula Open viel hij met een vierde plaats net buiten het podium.

Bij zijn debuut in de Formule 2 werd hij direct derde en daarmee beste rookie. Dat resultaat overtuigde Red Bull om hem komend seizoen te promoveren naar de Formule 1.

“Red Bull volgt de loopbaan van Yuki al een tijdje. Ik weet zeker dat hij een geweldige toevoeging voor ons team is”, aldus teambaas Franz Tost. “Dit jaar heeft hij in de Formule 2 de juiste mix van race-agressie en goed technisch vernuft laten zien. Tijdens zijn test op Imola, waar hij in onze bolide uit 2018 reed, waren zijn rondetijden tijdens de racesimulatie zeer consistent. Hij boekte gedurende de dag vooruitgang en gaf onze engineers nuttige feedback. Bovendien verliep zijn integratie met de Honda-engineers vlekkeloos, wat zeker helpt. Tijdens de test in Abu Dhabi bewees hij een snelle leerling te zijn en hij is klaar voor de stap naar de Formule 1.”

Tsunoda wordt de eerste Japanse coureur in de Formule 1 sinds Kamui Kobayashi in 2014. De aankondiging betekent ook het einde van Daniil Kvyat bij AlphaTauri.

Sneijder staat open voor rol bij FC Utrecht

Wesley Sneijder staat open voor een rol bij FC Utrecht. Na het vertrek van John van den Brom is de club op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Mark van Bommel wordt genoemd als mogelijke opvolger, Sneijder zou dan zijn assistent kunnen worden.

Dit seizoen gaat het niet voorspoedig met FC Utrecht. Met twaalf punten staat de club uit de Domstad slechts op de tiende plaats.

“Het is een moeilijke situatie”, aldus Sneijder tegen de NOS. “Heel veel verwachten de supporters hier echt niet. Maar als je hardop uitspreekt dat je de topdrie wilt aanvallen en je staat tiende, dan hebben ze alle reden tot morren.”

De 36-jarige recordinternational ziet een rol bij de club wel zitten, al beschikt hij nog niet over een trainersdiploma. Inmiddels heeft hij zich wel ingeschreven voor de versnelde trainerscursus.

“En Utrecht mag me altijd bellen. Een mooie club, met veel ambitie. En het blijft mijn stad. Maar ik weet ook hoe ik ben. Als ik me ergens bij aansluit, dan wil ik wel iets te zeggen hebben. Ik moet niet het gevoel hebben dat ik het vijfde wiel aan de wagen ben.”

Over een eventuele samenwerking met Van Bommel is hij positief.

“Ik ken Mark al zowat de helft van mijn leven. En ik heb altijd fantastisch met hem samengewerkt. Laat ik het zo zeggen: als ze ons vanuit Utrecht benaderen, sta ik er in elk geval positief in.”

Cast en crew over The Expanse seizoen 5: persoonlijker dan ooit

Vanaf woensdag 16 december start Amazon Prime Video met het streamen van het 5e seizoen van science-fiction hit The Expanse. Gebaseerd op de boekenreeks van James Corey laat de serie zich nog het beste omschrijven als een soort Game of Thrones in space. Epische avonturen, verre werelden, politieke intriger en rauwe personages maken de serie tot een hit. We spraken een deel van de cast en crew voorafgaand aan de première van het 5e seizoen.

Nieuw spelmechanisme Battle Styles voor de Pokémon Trading Card Game

The Pokémon Company International heeft het nieuwe spelmechanisme Battle Styles bekendgemaakt voor de Pokémon Trading Card Game. Deze wordt geïntroduceerd met de nieuwe uitbreiding Sword & Shield: Battle Styles.

Battle Styles is geïnspireerd op de videospellen Pokémon Sword en Pokémon Shield en omvat Single Strike Style, aanvallen waarmee een tegenstander met één klap uitgeschakeld kan worden, en Rapid Strike Style, dat gebruikmaakt van technische aanvallen waarmee een tegenstander aangevallen kan worden wanneer hij dat het minst verwacht.

Elke Pokémon in de Pokémon TCG kan een Battle Style hebben. Hierbij zijn Single Strike-kaarten uitgerust met een vleugje rood en Rapid Strike-kaarten met een vleugje blauw. Daarnaast zijn Single Strike- en Rapid Strike-kaarten verkrijgbaar als Trainer- en Energy-kaarten. Hiermee kunnen Pokémon met de betreffende Battle Style ondersteund worden en kunnen spelers een Single Strike- of Rapid Strike-deck samenstellen.

Spelers kunnen in de nieuwe uitbreiding Sword & Shield: Battle Styles allerlei nieuwe kaarten verwachten, zoals Single Strike Urshifu V, Rapid Strike Urshifu V, Single Strike Tyranitar V en Rapid Strike Empoleon V. Single Strike Urshifu VMAX en Rapid Strike Urshifu VMAX zijn er ook in hun Gigantamax-vorm, bekend van de uitbreiding The Isle of Armor voor Pokémon Sword en Pokémon Shield.

De uitbreiding Sword & Shield: Battle Styles wordt op 19 maart 2021 uitgebracht en zal verkrijgbaar zijn in booster packs, Elite Trainer Boxes en speciale collecties. Ze bevatten:

 • 60 Battle Style-kaarten
 • 12 Pokémon V en 16 full-art Pokémon V
 • 6 Pokémon VMAX
 • 19 Trainer-kaarten en 6 full-art Supporter-kaarten
 • 2 Special Energy-kaarten

World of Tanks Console verwelkomt 80's actiehelden en update 6.0

Wargaming brengt actieleden uit de jaren 80 actiehelden Rambo, Snake en Braddock naar seizoen 3 van World of Tanks Console. Daarnaast wordt update 6.0 uitgerold.

De update biedt spelers een verbeterde game-ervaring en een complete herziening van de huidige game-engine, waardoor de graphics, gebruikersinterface en tankervaring aangepakt worden. Verwacht verbeterde zichtbaarheid, details, belichting en textures.

In seizoen 3 brengt World of Tanks Console actihelden Rambo, Snake en Braddock naar het slagveld. Spelers krijgen de kans om Premium- en Hero-skins te bemachtigen voor elk van de nieuwe personages, bruikbaar in verschillende tanks.

Help mee om een Space Jam: A New Legacy-videogame te bedenken

Voor de release van de film Space Jam: A New Legacy, die in 2021 komt, zullen LeBron James, Bugs Bunny en Xbox samenwerken om een arcade-achtige videogame te creëren, geïnspireerd door de nieuwe film. De spelers mogen bepalen wat voor soort game het gaat worden.

De videogame-wedstrijd vormt de start van een partnership tussen Microsoft en Space Jam: A New Legacy in de aanloop naar de release van de film.
Het is niet nodig om te kunnen coderen voor de wedstrijd, maar voor de geïnteresseerden komen er gratis themaworkshops om mensen te helpen meer te leren over coderen en de ontwikkeling van videogames.

Tot en met 30 december kunnen er game-ideeën ingediend worden via de officiële wedstrijdwebsite. Het enige dat je hoeft te doen, zijn de regels doornemen, het spelgenre van je keuze selecteren en je spelidee beschrijven in minder dan 500 woorden.

Twee winnaars zullen hun ideeën tot leven zien komen in de Space Jam: A New Legacy-game, beschikbaar voor Xbox Game Pass Ultimate-leden in 2021. De winnaars ontvangen ook de volgende prijzen: hun namen in de game credits, een exclusieve bundel met gesigneerde LeBron James-memorabilia, Space Jam: A New Legacy-merchandise en Nike VIP-pakketten, een gepersonaliseerde Xbox Series S-console, een privé-vertoning van de film voor vrienden en familie en een virtuele Microsoft-programmeerworkshop.

Opening Cinematic Hitman 3 onthuld

IO Interactive heeft de opening van Hitman 3 online gezet, zodat we alvast in de 'mood' kunnen komen om te moorden en de start van de afsluiting van de World of Assassination-trilogie kunnen zien.

Wanneer Agent 47 wordt herenigd met zijn lang verloren gewaande vriend Lucas Gray, gaan ze samen op jacht naar de partners van Providence.

Hitman 3 is vanaf 20 januari 2021 beschikbaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X, Xbox One, Google Stadia en pc. Het spel komt ook naar Nintendo Switch, en is dan speelbaar via cloud-streamingtechnologie.

DLC in stijl voor Project Cars 3

Project Cars 3’s tweede DLC, de Style Pack, is nu verkrijgbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc. Deze maakt onderdeel uit van de Season Pass, maar kan ook apart worden gekocht.

De Style Pack introduceert drie nieuwe wagens: de meest krachtige Ferrari en Lamborghini uit de geschiedenis, alsook de 1,817hp Hennessey Venom F5, enkele maanden voor diens officiële release. Naast de “Style Pack” ontvangt iedereen een gratis nieuw circuit: het Hermann Tilke-designed Bahrain International Circuit met vier layouts.

De “Style Pack”-wagens:

 • Lamborghini Sian FKP 37
 • Ferrari SF90 Stradale
 • Hennessey Venom F5

De “Style Pack” bevat ook:

 • 16 thema-events
 • Nieuwe achievements en trophies
 • 12 liveries / 20 stickers / 5 patronen
 • 5 velgen / 10 banden
 • 10 nummerplaten / 5 racenummers
 • 1 nieuw personage met 10 outfits en 10 helmen

De “Style Pack” is de tweede DLC voor Project Cars 3. De “Legends Pack” is reeds verkrijgbaar en de twee volgende packs, de “Power Pack” en “Electric Pack”, verschijnen in 2021 en zullen elk nieuwe wagens en unieke items introduceren. Ieder pakket komt samen met een gratis circuit voor alle spelers.

Project Cars 3 - Style DLC (Foto: Bandai Namco)

Cross-play nu beschikbaar voor Hyper Scape op consoles

Cross-play is nu beschikbaar voor Hyper Scape op consoles, samen met de start van het Hyper Scape Winter Festival. Naast deze updates zijn er tal van nieuwe verbeteringen doorgevoerd in de Team Deathmatch-modus (bèta), het vechtsysteem, de Arcadium free roam-modus en de in-game winkel.

Met cross-play voor consoles spelen PlayStation- en Xbox-spelers samen in alle modi van Hyper Scape, inclusief Crown Rush Battle Royale-modi en Team Deathmatch. Pc-spelers die samen met consolespelers willen spelen, hebben ook de mogelijkheid om samen in een squad te gaan om vervolgens deel te nemen aan de matchmaking pool voor pc.

Van 15 tot 29 december is het Winter Festival in Hyper Scape. Spelers ontdekken het met sneeuw bedekte Neo-Arcadia en gloednieuwe, feestelijke, cosmetische items om er extra feestelijk uit te zien.

Team Deatchmatch (bèta), de nieuwe modus die op 18 november werd geïntroduceerd, heeft tal van verbeteringen ontvangen, waaronder:

 • Random Map Rotation: elke match wordt op een willekeurig map gespeeld (Foundry, Hillside of Bus Depot).
 • Nieuwe Score Cap: de totaalscore benodigd voor de winst is verhoogd van 40 naar 50 en de maximale lengte van een match is verlengd van 10 naar 12 minuten.
 • Uitdagingen zijn nu ingeschakeld voor Team Deathmatch.

Hyper Scape is reeds gratis beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Ubisoft Connect en de Epic Games Store.

Politie treedt op tegen ongeregeldheden jongeren in Oost-Souburg

Een groep van ongeveer vijftig jongeren heeft dinsdagavond onrust gestookt in Oost-Souburg. Twee jongens zijn gearresteerd. Tien jongeren kregen een bekeuring voor het overtreden van covid-maatregelen.

De politie zag op social media dat opgeroepen werd om te rellen in Oost-Souburg. Zo'n 20 agenten waren vanaf 20.00 uur zichtbaar en onzichtbaar aanwezig en hielden toezicht. Bij een school werd een container in de brand gestoken. De brandweer bluste het vuur. In de buurt van een sporthal werden enkele ruiten vernield. Een groep van tien jongeren kreeg ter plaatse een bekeuring omdat ze onvoldoende afstand hielden. De twee aangehouden jongens, een voor het afsteken van vuurwerk en de andere voor baldadigheid zijn naar een politiecellencomplex gebracht. Ze worden woensdag verhoord. Na het politieoptreden keerde rond 22.45 uur de rust in Oost-Souburg weer terug.

FOK! Wat een weer: mistig,

De dag begint op veel plaatsen met (dichte) mist die vooral in het zuiden en westen verkeersbelemmerend kan zijn. In de loop van de ochtend komt de zon van het oosten uit op steeds meer plaatsen tevoorschijn. In de middag breiden de opklaringen zich verder over het land uit. In het westen en noorden kan het echter lang bewolkt blijven. Het blijft droog en de maximumtemperaturen lopen uiteen van 8°C in het noorden tot lokaal 11°C in het zuiden. De wind draait naar zuidoost en wordt matig, langs de kust mogelijk vrij krachtig.

In de nacht naar donderdag neemt van het westen uit de bewolking toe en trekt een gebied met regen van west naar oost over het land. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer soms vrij krachtig.

Donderdagochtend trekt de regen naar het oosten weg en klaart het van het westen uit op. De rest van de dag wisselen zon en stapelwolken elkaar af en komt er een enkele bui voor. De maximumtemperatuur bedraagt ca. 10°C. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, soms krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Blauw e mistig (Foto: Scherpschutter)
Blauw en mistig (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Compensatieprojecten voor gemeenschap Hawija starten in 2021

Het herstel van het elektriciteitsnetwerk is 1 van de compensatiemaatregelen voor de Iraakse stad Hawija. 2 organisaties gaan namens Nederland ook aan de slag met projecten ter verbetering van de werkgelegenheid, essentiële infrastructuur en het ruimen van puin. Dit gebeurt als vrijwillige compensatie voor de gevolgen van de Nederlandse wapeninzet in de nacht van 2 op 3 juni 2015. Dit liet minister Ank Bijleveld-Schouten vandaag weten aan de Tweede Kamer.

Een interdepartementale werkgroep bracht in kaart waar de gemeenschap in Hawija behoefte aan heeft. En specifiek de behoeften die zijn te herleiden naar de schade door de ontploffing van een ISIS-bommenfabriek. Dit gebeurde toen een Nederlandse F-16 de fabriek bombardeerde.

De grootste behoeften blijken te liggen op het gebied van de elektriciteitsvoorziening, economische activiteiten, werkgelegenheid, waterinfrastructuur en het herstel van woningen. Hierop is aan 3 organisaties gevraagd om concrete hulpvoorstellen aan te leveren. Uit die voorstellen is gekozen voor een combinatie van projecten die het beste past bij de doelstellingen en het gewenste tempo.

In samenspraak met de gemeenschap
Het United Nations Development Programme– Funding Facility for Stabilization zorgt op de korte termijn voor het herstel van het lokale elektriciteitsnetwerk. Hier profiteren zowel het getroffen industriegebied als de omliggende woonwijk direct van. De International Organization for Migration richt zich op puinruimen, herstel van essentiële infrastructuur en het op langere termijn bevorderen van werkgelegenheid. Dit gebeurt in directe samenspraak met de gemeenschap.

De exacte startdatum van de projecten is afhankelijk van de contractafspraken die nog gemaakt moeten worden met de organisaties. De projecten worden over een periode van 1,5 jaar uitgevoerd. De minister stelt er ruim €4 miljoen voor ter beschikking. Dit geld komt uit het Budget Internationale Veiligheid. Met de projecten wordt uitvoering gegeven aan de motie van de Kamerleden Salima Belhaj en Joël Voordewind. Defensie komt de getroffen gemeenschap zo namens het kabinet tegemoet voor het geleden leed en de materiële schade.

Pieter Omzigt verbetert Thierry Baudet's foute berichtgeving oversterfte 2020

Thierry Baudet is druk aan het ageren tegen het coronabeleid van het kabinet en twittert daartoe cijfers over oversterfte 2020. Noemt daarbij een website waar mensen een petitie kunnen tekenen tegen de lockdown (en een donatie kunnen doen). Maar Thierry vergeet dat het jaar 2020 nog niet is afgelopen. Concullega Pieter Omzigt legt Baudet uit waar hij de fout in is gegaan.

In maart van dit jaar..

Levenslang geëist tegen Thalys-terrorist (2015), ook hoge eisen tegen handlangers

Een Franse aanklager eist levenslang tegen een van terrorisme verdachte Ayoub el Khazzani. die in 2015 het vuur opende in een Thalys-hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Parijs. Tegen drie handlangers zijn celstraffen van acht tot dertig jaar cel geëist. Zo meldt de Stentor.

Op 21 augustus 2015 loste El Khazzani enkele schoten in de Thalys van Amsterdam naar Parijs ter hoogte van Oignies. Hij was gewapend met een kalasjnikov, een pistool en een mes. Vier passagiers, een Brit, twee Amerikaanse militairen en een Amerikaanse student, wisten hem te overmeesteren. El Khazzani had genoeg munitie bij zich om 300 mensen te doden.

President François Hollande verleende de vier passagiers later de Légion d'Honneur. Een van de militairen raakte tijdens de overmeestering gewond door messteken, een vijfde passagier werd getroffen door een verdwaalde kogel. De trein werd omgeleid naar Arras, waar de schutter aan de politie werd overgedragen.

Verliefde Schot op jetski vaart 4,5 uur naar COVID-19 vrij eiland en moet de cel in

De 28-jarige Dale McLaughlan heeft een celstraf van vier weken gekregen, omdat hij met een jetski van Schotland naar het eiland Isle of Man reisde. Vanwege de COVID-19 pandemie alleen met speciale documenten naar dit eiland worden gereisd. Dit geldt ook voor  het reizen met een jetski. Zo meldt de Stentor.

De Schot miste zijn vriendin enorm zodat hij besloot om te gaan jetskiën om zijn liefje te kunnen ontmoeten. Vrijdagochtend vertrok McLaughlan vanaf het plaatsje Whithorn met een jetski en voer in één stuk naar het eiland Isle of Man, waar de afgelopen twee weken slechts één coronabesmetting is vastgesteld.

De verliefde Schot dacht dat de oversteek maar veertig minuten zou duren. Door de slechte weersomstandigheden deed hij er uiteindelijk meer dan 4,5 uur over.
Op het eiland aangekomen moest hij nog zo’n 25 km lopen om bij de woonplaats van zijn vriendin te komen.

Nadat hij met zijn liefje op stap was gegaan, werd het stel op straat gecontroleerd door agenten.

FOK!Kerstprijsvraag: 16 december

Voor mensen die wel willen hacken en slashen met Dynasty Warriors, maar niet van de nieuw ingeslagen weg houden van het negende deel is er vandaag een alternatief te winnen. In Warriors Orochi 4 speel je niet alleen met helden uit Dynasty Warriors, maar ook Samurai Warriors en personages uit de eerdere Orochi-reeks. Dit vierde deel van de cross-over geeft je zelfs nog de keuze om met goden te vechten.

Vandaag mogen we een exemplaar van Warriors Orochi 4 weggeven voor Nintendo Switch. Daarvoor moet je wel even de volgende vraag beantwoorden.

Pheno schreef de review van dit spel op fok.nl. Op welke datum schreef hij die review? 

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.