25 prachtige sportmomenten uit 2016

2. Van Vleuten krijgt verschrikkelijke valpartij op weg naar goud

De Nederlandse dameswielerploeg heerst tijdens de olympische wegrit en alles leek volgens plan te gaan toen Annemiek van Vleuten in de laatste ronde samen met Mara Abbott aan de leiding kwam op de beslissende klim. Eenmaal op de top aangekomen ging Van Vleuten er vlot vandoor omdat ze veel sneller koan dalen dan Abbott, ze bouwde al snel grote voorsprong op. Een combinatie van vermoeidheid en een enorm lastige afdaling werden de Nederlandse fataal in het laatste deel van de afzink.

Terwijl heel Nederland vol spanning voor de buis zit zagen ze Van Vleuten een ware doodsmak maken en keihard op de stoeprand terecht komen, de wielrenster blijft doodstil liggen. De fans thuis op de bank hielden hun adem in, hoe zou het met de Oranje-renster gaan. Ondertussen passeerden Abbott en later ook de achtervolgers Anna van der Breggen, Emma Johanson en Elisa Longo Borghini de voor dood langs de weg liggende Van Vleuten.

Terwijl Abbott met haar frêle lichaam probeerde de achtervolgers voor te blijven spookten bij Van der Breggen vele gedachten door het hoofd. Ze moest haar hoofd bij de wedstrijd houden maar ze kon het beeld van Van Vleuten niet vergeten. In de laatste kilometer wisten de drie dames Abbott bij te halen en denderden ze over haar heen. Van der Breggen legde haar collega's erop in de sprint en greep het goud.

Meteen na de streep kon chef de mission Maurits Hendriks de Nederlandse rensters geruststellen dat het relatief goed ging met Van der Vleuten en dat ze bij was en op weg naar het ziekenhuis ging. Dankzij die medeling wisten de Nederlands thuis voor de televisie ook dat ze opgelucht adem konden halen.

Nederland beleefde een bizarre tijd vol gemengde emoties bij de finale van de olympische wegrit.

De horrorchrash van Van Vleuten (Bron: YouTube):

Een korte samenvatting van de wegwedstrijd (Bron: YouTube/Olympic):

Van Vleuten herstelde wonderbaarlijk snel en verscheen na enkele dagen alweer op televisie (Bron: YouTube):