Vierschansentournee 2015/2016 - FOK!sport Tourneegids

5. De vier schansen

Zoals altijd begint de Vierschansentournee in het Duitse Oberstdorf. Daar springt men van de Schattenbergschanze, waar Stefan Kraft vorig jaar de overwinning pakte. Het opende voor hem de weg naar de eindzege. Klein detail: Hayböck werd er tweede, Prevc derde en dat zou ook precies de eindstand in de tournee worden. Het schansrecord is met 143,5 meter al sinds 2003 in handen van de Noor Sigurd Pettersen.

De Schattenbergschanze in Oberstdorf (Foto: Getty)

De tweede comptitie vindt traditiegetrouw op Nieuwjaarsdag plaats in Garmisch-Partenkirchen. Daar wordt gesprongen van de Große Olympiaschanze, waar in 1936 de Olympische Winterspelen plaatsvonden. De schans is wat groter dan die in Oberstdorf, maar ook hier staat het record op 143,5 meter, dankzij Simon Ammann in 2010. Anders Jacobsen won vorig jaar, voor Ammann en Prevc. Tragisch detail: de Rus Pavel Karelin was in 2010/2011 bezig aan zijn grote doorbraak en pakte met plek twee in Garmisch zijn eerste en uiteindelijk enige podiumpositie: In oktober van 2011 kwam hij om het leven door een auto-ongeluk.

De Große Olympiaschanze in Garmisch-Partenkirchen (Foto: Getty)

Na Nieuwjaarsdag steken we de grens met Oostenrijk over: op naar Innsbruck voor het springen op de majestueuze Bergiselschanze, een van de zeer weinige schansen waar het na de landing nog een stuk omhoog gaat. In het schitterende stadion boekte Richard Freitag vorig jaar de zege, voor Kraft en een gedeelde derde plek van de oldies Ammann en Kasai. Overigens zorgde Anssi Koivuranta een jaar eerder voor een tegenwoordig zeer zeldzame Finse zege, nadat de wedstrijd door de wind na één ronde afgeblazen werd.

Weinig schansen bieden zo'n indrukwekkend uitzicht als de Bergisel in Innsbruck (Foto: Getty)

Als de tournee nog niet beslist is gaat dat in Bischofshofen gebeuren op de Paul-Ausserleitner-Schanze, waar de toeschouwers bijna half in het weiland staan. Sinds 2005 slaagden alleen Janne Ahonen (2006 en 2008) en Tom Hilde (2011) erin de Oostenrijkse hegemonie te doorbreken. Vorig jaar was Hayböck de beste, voor Kasai en Kraft, die de eindzege definitief pakte. 

Op de Paul-Ausserleitner-Schanze wordt het uiteindelijk allemaal beslist (Foto: Getty)