FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 december 2015

Wereldgoal Martina en doelpunten Long slopen kansarm Arsenal

Arsenal heeft op bezoek bij Southampton verzuimd de koppositie van Leicester City over te nemen. The Gunners gingen mede dankzij een doelpunt van Cuco Martina hard onderuit: 4-0. Daardoor blijft Leicester ook op Boxing Day koploper van de Premier League. De verrassende lijstaanvoerder verloor vanmiddag op bezoek bij Liverpool (1-0).

In een aantrekkelijke eerste helft kwamen beide ploegen moeizaam op gang. Arsenal – dat dit seizoen behoudender en realistischer speelt – liet Southampton het spel maken. De ploeg van Koeman & Koeman ontbrak het echter aan vertrouwen, doordat het in de laatste vijf wedstrijden slechts een punt had gepakt.

Uitgerekend basisdebutant Cuco Martina bracht dat vertrouwen met één schot terug. De geboren Rotterdammer met Curaçaos paspoort hielp de thuisploeg met een Roberto Carlos-achtig effectschot op voorsprong: 1-0. Hij is de eerste speler van Curaçao die scoort in de Premier League.

Arsenal slaagde er daarna niet in om echt gevaarlijk te worden. De bezoekers blaften wel, maar maakten geen moment de indruk te kunnen bijten. De drang om aan te vallen werd wel groter, alleen dat speelde Southampton perfect in de kaart.

Onder leiding van middenvelder Victor Wanyama en aanvaller Shane Long antwoordden The Saints op hun beurt alert op de kritiek van Koeman dat de absolute winnaarsmentaliteit ontbrak tegen Tottenham Hotspur (2-0 nederlaag).

Waar Virgil van Dijk zijn kopdoelpunt eerst zag worden afgekeurd, telde het doelpunt van de Ierse spits wel. Long tikte Laurent Koscielny in zijn sprint richting het doel al dan niet bewust op zijn hak, waarna hij vrije doortocht kreeg richting het doel. Op aangeven van Sadio Mané tikte de man van de wedstrijd eenvoudig binnen. Even later maakte verdediger Fonte er met het hoofd uit een hoekschop 3-0 van.

In de extra tijd maakte Long de afstraffing compleet. Hij degradeerde de defensie van Arsenal tot los zand. De spits liep de complete defensie aan puin en liet zijn ijskoud voor het doel te kunnen zijn: 4-0.

WK Darts: Titelverdediger Anderson en Caven naar derde ronde

Na een aantal dagen vrij hervatte was op Boxing Day de hervatting van het wereldkampioenschap darts. De eerste wedstrijden uit de tweede ronde stonden op het programma. Onder andere titelverdediger Gary Anderson kwam in actie.

Ricky Evans 0-4 Jamie Caven (23)
Caven begon de partij goed en won de eerste set met 3-1 door onder andere 65 en 97 uit te gooien. Jabba kon zonder legverlies ook de tweede en derde set pakken. Evans, die de vorige ronde nog Simon Whitlock uitschakelde, kon er weinig tegenin brengen en zag Caven met 4-0 winnen.

Caven neemt voor de negende keer deel vaan dit WK en voor het eerst haalt hij de derde ronde. Hij treft in de volgende ronde James Wade of Wes Newton.

Dave Chisnall (13) 4-1 Christian Kist
Chisnall was wel te sterk voor Kist, het werd 4-1. Lees hier verder.

Gary Anderson (1) 4-1 Daryl Gurney
Anderson brak Gurney direct met een elfdarter, maar Gurney antwoordde met een veertiendarter. Het werd 2-2 en met een 85-finish is de eerste set van hoog niveau voor Gurney. Beide spelers hadden een gemiddelde van boven de honderd.

Het niveau bleef hoog. Gurney brak Anderson met een 138-finish, maar Anderson beantwoordde dat met een maximum finish van 170. Het werd 2-2 en via dubbel tien pakte de titelverdediger de tweede set. Het was een spannende wedstrijd en in set drie werd het opnieuw 2-2. Gurney kreeg vijf setdarts, maar faalde om de set binnen te halen. Anderson gooide wel raak en pakte de derde set.

Gurney leek een tikje gekregen te hebben. Anderson pakte de eerste leg van de vierde set. De Noord-Ier herpakte zich en pakte de volgende leg. Het werd 2-1. Anderson was op weg naar een negendarter, maar bij pijl acht ging het mis. Hij pakte een beurt later wel de vierde set.

Anderson opende set vijf met een 155-break. Gurney liet het er niet bij zitten en gaf antwoord met een rebreak van 116. Het werd weer 2-2, maar op het beslissende moment was het toch de wereldkampioen die de partij naar zich toe trok. Anderson won met 4-1 en treft Vincent van der Voort of Kyle Anderson. 

Speelschema zondag. Middagsessie - vanaf 14.00 uur
Michael Smith v Steve Beaton
Dimitri Van den Bergh v Benito van de Pas
Vincent van der Voort v Kyle Anderson

Avondsessie - vanaf 20.00 uur
Raymond van Barneveld v Stephen Bunting
James Wade v Wes Newton
Michael van Gerwen v Darren Webster

Belgische kernreactor Tihange 1 doet het weer

De Belgische kernreactor Tihange 1, gelegen aan de rivier de Maas tussen Namen en Luik, is zaterdag heropgestart. Dat heeft de betrokken elektriciteitsmaatschappij Electrabel zaterdagavond bekendgemaakt. Tihange 1 werd vrijdagavond stilgelegd, nadat er brand was geweest in het niet-nucleaire deel van de centrale.

Electrabel heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de kernreactor Doel 3 bij Antwerpen stilgelegd vanwege een waterlek. Er was in het niet-nucleaire gedeelte een kleine lekkage op een leiding met water met een hoge temperatuur naar de stoomgeneratoren. Voor de reparatie was het nodig de centrale van het net te koppelen, aldus woordvoerster. De centrale wordt volgens Electrabel in 'warme stilstand' gehouden. Het is niet bekend wanneer de centrale weer op volle toeren draait.

Belgische kernreactor Tihange 1 doet het weer
Belgische kernreactor Tihange 1 doet het weer (Foto: ANP)

Camera bij belaagd huis in Pannerden

Bij het huis van een gezin uit Pannerden (Gelderland) dat vorige week werd belaagd, hangt nu een camera. Dat schrijft De Gelderlander zaterdag. Dat is volgens de krant gebeurd na overleg met justitie, politie en de gemeente.

Vorige week donderdag werd met zwaar vuurwerk tegen het huis gegooid. Een ruit en het dak van de carport sneuvelden. Agenten vonden brieven met racistische teksten. De bewoners waren erg geschrokken. De politie noemt de camera een preventiemaatregel.

Camera bij belaagd huis in Pannerden
Camera bij belaagd huis in Pannerden (Foto: ANP)

130.000 Paraguayanen op de vlucht voor water

Naar schatting 130.000 mensen zijn door hevige regenval en hoge waterstanden in het Zuid-Amerikaanse Paraguay op de vlucht voor het water. De grote stromen van de rivieren Paraguay, Paraná, Quarai en Uruguay zijn door het extreem natte weer ver buiten hun oevers getreden en zorgen voor overlast in hun stroomgebieden in Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay.

Paraguayaanse media melden zaterdag dat in de hoofdstad Asunción meer dan 90.000 mensen door het water gedwongen werden hun woningen achter te laten. Elders in het land zijn naar schatting 40.000 mensen naar hoger gelegen gebieden gevlucht.

De Argentijnse stad Concordia, bijna 350 kilometer ten noorden van de hoofdstad Buenos Aires, is voor een groot deel onder het water van de rivier de Uruguay komen te staan. In Argentinië zijn circa 20.000 mensen geëvacueerd uit woningen bij rivieren.

De regens begonnen 18 december. Verscheiden media spreken van de ergste overstromingen in de regio in minstens dertig jaar tijd. De oorzaak zou het natuurverschijnsel El Niño zijn.

130.000 Paraguayanen op de vlucht voor water
130.000 Paraguayanen op de vlucht voor water (Foto: ANP)

'Gemeenten spelen te veel bankje'

Gemeenten in Nederland hebben 9 miljard euro aan leningen uitstaan, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Met het geld dat zij verstrekken aan organisaties als sportclubs, culturele instellingen en woningbouwcorporaties, zijn ze zich echter vaak niet bewust van de risico's van verlies van gemeenschapsgeld, zeggen deskundigen.

Dat het geld niet altijd terugkomt in de gemeentekas, bleek volgens het programma in de gemeente Utrecht, die in augustus een verlies van ruim 20 miljoen euro moest incasseren, toen duidelijk werd dat het grootste deel van een lening voor voetbalstadion de Galgenwaard nooit zal terugkeren.

Andere voorbeelden van dit jaar: de gemeente Groningen verloor dit jaar 2,5 miljoen euro, nadat 3D-Theater Infoversum failliet ging. Middelburg ging voor 5 miljoen het schip in met een lening aan het failliete Waterpark De Veerse Meer.
Volgens RTL Nieuws hebben op vijf na alle Nederlandse gemeenten geld uitgeleend. Ook de afgelopen jaren ging het veelvuldig mis.

Directeur Jan de Ridder van Rekenkamer Metropool Amsterdam denkt niet dat het geld uitlenen altijd overwogen gebeurt. "Je moet goed opletten wat de financiële positie is aan de andere kant; of de organisatie wel in staat is de rente te kunnen blijven betalen."

'Gemeenten spelen te veel bankje'
'Gemeenten spelen te veel bankje' (Foto: ANP)

WK Darts: Chisnall met ruime cijfers langs Kist

Christian Kist is er niet in geslaagd om de derde ronde te bereiken van het wereldkampioenschap darts. In het Alexandra Palace te Londen verloor hij met 4-1 van de als dertiende geplaatste Dave Chisnall. 

Chisnall mocht aan de partij beginnen en opende direct met een 104-finish. Het werd 2-2. In de beslissende leg faalde Chizzy op tops. Kist wist 82 niet te gooien, waardoor Chisnall toch de eerste set kon pakken. De Engelsman ging door en plaatste direct een break in het begin van de tweede set.

Chisnall miste zes pijlen op de break te verzilveren, waardoor Kist direct terug kon breaken. Beide heren braken elkaar opnieuw. In de beslissende leg faalde Kist op tops voor een mogelijke 102-finish. Chisnall, die op 72 stond, sloeg toe en kwam 2-0 in sets voor. Chizzy stoomde op naar 3-0 mede door een 138-break in de tweede leg. Het werd 2-2 in set vier en met een 68-finish kon Kist in ieder geval nog één set pakken. 

De wereldkampioen van de BDO in 2012 had weinig meer in te brengen in de vijfde set. Chisnall won dit duel met 4-1 en treft in de volgende ronde Peter Wright of Ronny Huybrechts. Chizzy heeft met 102,85 het hoogste gemiddelde van dit toernooi genoteerd. 

Everton in extremis langs Newcastle United

Newcastle United en Everton leken de punten te delen op Boxing Day, maar in de slotfase was het Tom Cleverley die in de absolute slotfase voor drie punten zorgde (0-1). 

Newcastle United-manager Steve McClaren had voor het duel met Everton drie Nederlanders in zijn basisopstelling; Daryl Janmaat, Vurnon Anita en Georginio Wijnaldum. Siem de Jong bleef negentig minuten op de bank, terwijl doelman Tim Krul nog altijd ontbreekt door een knieblessure.

Beide ploegen maakten er een leuke wedstrijd van, waarin het tempo enorm hoog lag. Dat er lange tijd geen doelpunten vielen in het St. James' Park was vooral te danken aan de keepers van de twee teams. Zowel Tim Howard als Rob Elliot speelden fantastisch en hadden enkele schitterende reddingen in huis.

Voor rust was Newcastle de iets betere ploeg, terwijl Everton na de pauze meer aanzette. Romelu Lukaku was bezig aan een reeks van zeven duels op rij waarin hij telkens scoorde, maar tegen The Magpies kwam hier een einde aan. Het record (elf) blijft zodoende nog even in handen van Leicester City-spits Jamie Vardy.

Lukaku kreeg een paar aardige kansen, maar het vizier stond tegen Newcastle niet helemaal scherp. Wijnaldum was namens de thuisploeg dicht bij een treffer, maar hij zag zijn kopbal van dichtbij gekeerd worden door Howard. Ook Ayoze Pérez kreeg een goede kanse, evenals collega-aanvaller Aleksandar Mitrovic, maar zij zagen hun doelpogingen net naast gaan.

Zodoende leek het duel op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen, maar Everton-middenvelder Tom Cleverley had andere plannen. Bij een hoekschop reageerde hij het meest attent en kopte hij met een beheerst boogje binnen. Een heel zuur verlies voor Newcastle dus, dat hierdoor in de degradatiezone van de Premier League blijft. Everton kan door de zege weer voorzichtig aan Europees voetbal denken.

VN hopen op vredesoverleg Syrië in januari

De Verenigde Naties hopen op 25 januari een nieuwe vredesconferentie voor Syrië te kunnen beginnen. De VN meldden vanuit het hoofdkwartier in New York dat de speciale gezant Staffan de Mistura de regering van Syrië en zo veel mogelijk oppositiegroepen en andere betrokkenen bijeen probeert te krijgen.

De nieuwe ronde vredesgesprekken zijn volgens de plannen weer in Genève, net als eerdere pogingen de in de loop van 2011 uitgebroken bloedige burgeroorlog te bezweren. In 2011 had Syrië naar schatting 23 miljoen inwoners. De helft is inmiddels omgekomen, ontheemd, gevlucht of verdwenen.

VN hopen op vredesoverleg Syrië in januari
VN hopen op vredesoverleg Syrië in januari (Foto: ANP)

Van Gaal: "Afwachten of club me nog steunt"

Het zijn onzekere tijden voor Louis van Gaal. Met Manchester United leed de coach zaterdag bij Stoke City de vierde nederlaag op rij. Eerst was er de uitschakeling in de Champions League na verlies bij VfL Wolfsburg, daarna bleken Bournemouth, Norwich City en Stoke te sterk. "We hebben vier keer op rij verloren, nu moet ik afwachten of de club nog achter me staat", zei Van Gaal kort na het duel in Stoke.

"Je zou kunnen zeggen dat ik gefaald heb, maar ik denk niet dat dat het is. Ik voel nog steeds steun vanuit de club", zei Van Gaal, die besefte dat de druk alleen maar groter is geworden nadat afgelopen week Britse media al nadrukkelijk speculeerden over een op handen zijnd ontslag. "Wat er geschreven is, komt niet overeen met wat er bij Manchester United gebeurt. Maar de situatie is nu weer anders." Om niet veel later een mogelijk ander scenario te omschrijven: "De club hoeft me niet ontslaan. Soms stap ik zelf op."

Van Gaal noemde de druk op het slecht presterende team een mogelijke oorzaak. "Ik heb het idee dat we voor rust niet durfden te voetballen. En we gaven daarbij een doelpunt weg. Ik weet hoe we getraind hebben. Ze willen zo graag goed voetbal laten zien maar de druk maakt het lastig. De tweede helft ging het beter. We creëerden één of twee kansen, maar dan moet je wel scoren."

Maar het is vooral de coach zelf die onder vuur ligt. "Het is moeilijk", erkende Van Gaal. "Ik ben onderdeel van de ploeg die vier duels heeft verloren, dus de mensen wijzen naar mij. Daar moet ik mee om zien te gaan."Maandag speelt Van Gaal met ManUnited thuis tegen Chelsea.

Van Gaal: afwachten of club me nog steunt
Van Gaal: afwachten of club me nog steunt (Foto: ANP)

Heleboel kandidaten voor verkiezingen Iran

Het enthousiasme voor de parlementsverkiezingen in februari in Iran lijkt erg groot, want er hebben zich 12.000 kandidaten aangemeld voor de 290 parlementszetels. Dit heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Abdolreza Rahmani Fazli, zaterdag bekendgemaakt. Het zijn twee keer zo veel kandidaten als vier jaar geleden. Onder de kandidaten zijn 1400 vrouwen.

De verkiezingen zijn 26 februari en het zijn de eerste sinds de regering de slepende geschillen met grote mogendheden over haar nucleaire ambities in juli beëindigde. Dat doorbreekt het jarenlange isolement van Iran. De huidige hervormingsgezinde president Hassan Rohani hoopt dat daarmee de vastgelopen economie weer opbloeit en er misschien ook een andere politieke wind in zijn land gaat waaien.

Het parlement wordt al meer dan tien jaar gedomineerd door uiterst conservatieve sjiieten. De sjiitische geestelijkheid greep in 1979 de macht. Die heeft ook een toezichtsraad ingesteld die alle kandidaten nog moet af- of goedkeuren. Deze raad van twaalf 'Wachters' blokkeert vaak de deelname van figuren die mogelijk het machtsmonopolie van de aartsconservatieve geestelijkheid in gevaar kunnen brengen.

Heleboel kandidaten voor verkiezingen Iran
Heleboel kandidaten voor verkiezingen Iran (Foto: ANP)

Zonderland kan binnen week weer trainen

Turner Epke Zonderland moet nog een paar dagen herstellen van de operatie die hij op 10 december onderging. Op oudjaarsdag loopt de herstelperiode van drie weken af nadat hij in het ziekenhuis verlost werd van chronisch ontstoken bijholtes. Bij een controle is gebleken dat het herstel naar wens verloopt, meldde zijn trainer Daniël Knibbeler zaterdag.

Zonderland werkte de afgelopen dagen al wel weer aan conditie en lenigheid, maar kon nog niet met de turntoestellen aan de slag. Knibbeler: "Op zijn kop staan of hangen gaat nu even niet omdat dat de wondgenezing hindert. Vanwege de narcose moest Epke het sowieso even rustig aan doen." Hoewel de klachten het turnen niet in de weg stonden, besloot Zonderland zich toch te laten opereren. "Het kon ook met medicatie", vertelde Knibbeler, "maar dan heb je de kans dat de klachten terugkomen en dat kunnen we midden in de voorbereiding op het olympisch kwalificatietoernooi niet gebruiken."

Zonderland moet bij het zogenoemde testevent in Rio (vanaf 16 april) met de Nederlandse turners kwalificatie als team voor de Spelen van Rio zien af te dwingen. Acht landen strijden daar om vier plaatsen. Lukt het Oranje niet zich te plaatsen, dan mag gymnastiekbond KNGU één zelf gekozen turner afvaardigen. De vrouwen verzekerden zich op de WK van Glasgow wel van deelname als team aan Rio 2016.

Zonderland kan binnen week weer trainen
Zonderland kan binnen week weer trainen (Foto: ANP)

Tweede wereldbekerzege op rij Van der Poel

Mathieu van der Poel heeft zaterdag in Heusden-Zolder zijn tweede overwinning op rij in de wereldbeker geboekt. De wereldkampioen veldrijden reed vlak voor het ingaan van de slotronde met succes weg bij zijn medevluchters, de Belg Kevin Pauwels en landgenoot Lars van der Haar. Pauwels eindigde als tweede voor Van der Haar, die in de slotfase een lekke band kreeg.

Van der Poel won vorige week ook de wereldbekerwedstrijd in Namen. Op hetzelfde parcours in Heusden-Zolder verdedigt hij eind januari zijn wereldtitel. De overwinning gaf hem veel vertrouwen voor de WK. "Ik denk dat dit parcours mij wel ligt. De zege zegt op zich niets, want het kan er over vijf weken heel anders bij liggen. Maar ik ben wel tevreden over hoe het is gegaan vandaag."

Hij nam al in het begin van de wedstrijd het initiatief. Hij kreeg Van der Haar met zich mee en ook Pauwels kon nog bij dit tweetal aansluiten. Van der Poel probeerde twee ronden voor het einde al weg te rijden, maar dat lukte niet. Toen Van der Haar een lekke band kreeg, greep hij zijn kans. "Lars was vandaag wel sterker dan ik. Maar ik zag dat hij lek reed en toen pakte ik mijn kans."

Lars Boom

Lars Boom maakte in Heusden-Zolder na een afwezigheid van jaren zijn rentree in een veldrit. De oud-wereldkampioen kon geen rol van betekenis spelen. Hij eindigde als 43e. Boom kampte nog met de naweeën van een griep, waardoor hij de Scheldecross en de wedstrijd in Namen moest laten schieten.

De Belg Wout van Aert, die als achtste finishte, behield de leiding in de wereldbeker met 336 punten, maar zag Van der Haar wel naderen. De Nederlander heeft na zijn derde plek 320 punten.

Veldrijder Joris Nieuwenhuis won bij de beloften. Het was voor het eerst in zijn loopbaan dat hij een wereldbekerwedstrijd won. In het Belgische Heusden-Zolder had de renner uit Zelhem op de finish twee seconden voorsprong op de Belg Daan Hoeyberghs. De Tsjech Adam Toupalik eindigde als derde op vier tellen. Nieuwenhuis eindigde bij de wereldtitelstrijd begin dit jaar in het Tsjechische Tabor als vijfde.

Hij was erg blij met zijn zege in de wereldbeker. "Het doel was om dit jaar toch zo'n wedstrijd te winnen. Ik ben blij dat ik daarin geslaagd ben. Dit is een snel parcours en alles bleef lang samen. Ik had het gevoel dat ik heel sterk was vandaag en op de lastige stukken versnelde ik iedere keer om het mijn tegenstanders lastig te maken. Daan bleef nog lang aanklampen."

Bij de dames ging de zege naar de Belgische veldrijdster Sanne Cant. Voor eigen publiek bleef ze de Amerikaanse Katie Compton en haar landgenote Ellen van Loy voor. De Nederlandse vrouwen eindigden net buiten het podium. Thalita de Jong finishte als vierde. Cant won dit seizoen ook de wereldbekerwedstrijd in Koksijde.


Tweede wereldbekerzege op rij Van der Poel
Tweede wereldbekerzege op rij Van der Poel (Foto: ANP)

'IS sterker dankzij luchtaanvallen'

In een zaterdag verspreide boodschap die van de geestelijk leider van Islamitische Staat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, zou zijn, wordt gesteld dat het uitstekend gaat met het 'kalifaat' van al-Baghdadi's beweging.

"Hoe heviger de oorlog tegen de beweging wordt gevoerd, des te sterker en zuiverder wordt IS." Hij betoogt dat de hele wereld in het geweer tegen IS is. "Het is geen kruisvaarders-oorlog meer tegen ons, want de hele wereld bestrijdt ons nu." De beweging wordt volgens de boodschap niet zwakker maar sterker door de luchtaanvallen die onder meer door de VS, Rusland, Syrië en andere partijen worden uitgevoerd.

In de boodschap die via kanalen van IS is verspreid, bedreigt al-Baghdadi ook Israël: "Met Gods hulp komen we elke dag dichterbij. De Israëli's zien ons binnenkort in Palestina komen."

"De Israëli's dachten dat we Palestina zouden vergeten en dat we zijn afgeleid, maar dat is niet zo. We hebben Palestina geen moment vergeten", aldus al Baghdadi. Het is niet bekend wanneer de opnames zijn gemaakt en waarom al-Baghadi nu over Palestina begint.

'IS sterker dankzij luchtaanvallen'
'IS sterker dankzij luchtaanvallen' (Foto: ANP)

Leicester onderuit bij Liverpool, City simpel langs Sunderland

Leicester City heeft de tweede nederlaag van het seizoen geleden. De ploeg verloor op bezoek bij Liverpool met 1-0. Leicester City is dit seizoen dé verrassing van de Premier League en gaat sinds enkele weken aan kop. Liverpool doet het de laatste tijd juist wat minder, nadat de ploeg goed was gestart toen Jürgen Klopp in oktober de ontslagen Brendan Rodgers opvolgde.

Op een sfeervol en volgepakt Anfield zagen de toeschouwers dat de thuisploeg voor rust de betere ploeg was. Leicester kwam moeizaam in het spel en de dreiging die normaal van Jamie Vardy en Riyad Mahrez uitgaat was een stuk minder. Klopp had zijn elftal goed ingesteld op de snelle uitbraken van Leicester, waardoor The Reds een duidelijk veldoverwicht hadden.


Grote kansen waren er voor rust niet echt, al was Mahrez wel een keer kansrijk na een goede solo en dito schot. De Algerijn vond echter Simon Mignolet op zijn weg. Na rust ging het tempo nog iets omhoog, wat het spelpeil ten goede kwam. Emre Can was met een goed schot gevaarlijk en aan de andere kant werd Vardy iets vaker gevonden.

Het was echter een andere spits die de score opende op Anfield. Christian Benteke werd met een mooie pass gevonden door Roberto Firmino en de Belgische spits rondde keurig af. In de slotfase ging Leicester op jacht naar de gelijkmaker, maar het was duidelijk niet de dag van The Foxes.

Benteke kreeg in de laatste minuten nog een enorme kans om de wedstrijd te beslissen, maar hij miste af toen hij alleen op het doel van Kasper Schmeichel afging. Evengoed won Liverpool dus van de koploper, waardoor Arsenal later op zaterdag de koppositie kan overnemen.


Manchester City heeft zich goed hersteld van de nederlaag tegen Arsenal. In eigen huis werd Sunderland eenvoudig opzij gezet. Het werd 4-1. Manager Manuel Pellegrini had in tegenstelling tot de nederlaag bij Arsenal geen basisplaats voor Sergio Agüero ingeruimd. In de punt van de aanval stond Wilfried Bony dit keer, gesteund in zijn rug door Raheem Sterling, Kevin De Bruyne en David Silva. Aanvoerder Vincent Kompany was ook van de partij, al moest de Belg al na negen minuten met een blessure vervangen worden.

Bij Sunderland was er geen basisplaats voor Jeremain Lens. De aanvaller was weer in genade aangenomen nadat hij uit de selectie was gezet wegens 'ongedisciplineerd gedrag', maar op een basisplaats hoeft hij nog niet te rekenen. Vanaf de bank zag Lens hoe City vaaf het begin veel sterker was en The Citizens kwamen dan ook vroeg op voorsprong.

Sterling werd via een voorzet van De Bruyne gevonden en de aanvaller kopte keurig bij de tweede paal raak na twaal minuten spelen. Iets later was het Yaya Touré die met links een geplaatst schot losliet en zo doelman Vito Manone verschalkte. Nog voor het eerste halfuur gespeeld was, stond het al 3-0. Opnieuw was De Bruyne de aangever; dit keer vond hij Bony die raak kopte.

Na de pauze bekroonde De Buyne zijn sterke wedstrijd met een doelpunt, toen hij knap raak schoot na een scrimmage rond de zestien. Vervolgens nam City wat gas terug, omdat de wedstrijd lang en breed gespeeld was. Een momentje van slordigheid zorgde er zo voor dat Fabio Borini de eer van The Black Cats kon redden. Het slotakkoord had vervolgens voor Bony moeten zijn, maar de oud-Vitessenaar miste twintig minuten voor tijd een strafschop.

Wesley Sneijder laat Xess Xava zien

Konden we gister al genieten van het geboortekaartje, heeft Wesley Sneijder vandaag een foto op Instagram geplaatst waar hij samen met zijn zoon, die trouwens een vreselijke naam heeft, Xess Xava op staat. Zo vader, zo zoon. Lekker in een net kerstpakje.

"Ik voel me echt de gelukkigste man op aarde. Ik ben zo dankbaar", aldus de kleine Wesley bij de foto waarop hij zijn Mini-Mini-Me in zijn armen heeft. "Mijn lieve zoon Xess Xava en ik willen jullie graag gezellige dagen wensen. En een heel gelukkig, gezond en liefdevol jaar."

Yolanthe Sneijder-Cabau beviel halverwege oktober van hun eerste kindje. Wesley heeft ook al een zoontje uit een vorige relatie.

Uitglijder Oscar kost Hiddink zege tegen Watford

Een fris begin, zwak vervolg en spectaculair slot: dat is het verhaal van de rentree van Guus Hiddink als manager van Chelsea, dat met 2-2 gelijkspeelde tegen Watford.

Chelsea begon fris aan het duel, maar kakte zonder echt gevaarlijk te zijn geweest na een kwartier ver in. Watford nam het initiatief over en maakte het de thuisploeg knap lastig met simpel en effectief veldspel. De subtopper had alleen de pech dat Odion Ighalo veel te wild werd en ver naast schoot, bij de eerste opgelegde kans van de wedstrijd.

Precies op het moment dat Watford Chelsea pijn kon doen, maakte Diego Costa de 1-0. De Spanjaard betaalde het vertrouwen van Hiddink uit en ramde van dichtbij hard raak, achter doelman Heurelho Gomes.

Toch bleef het vertrouwen om door te drukken uit. Watford knokte zich opnieuw terug in de wedstrijd en kreeg door hands van Nemanja Matic een buitenkansje om op gelijke hoogte te komen. Troy Deeney bleef ijskoud vanaf elf meter en scoorde: 1-1.

Pas nadat Watford vroeg in de tweede helft via een van richting veranderd schot van Ighalo op voorsprong kwam (1-2), kwam de drive uit het eerste kwartier terug. Onder leiding van een bevrijde Costa kwam Chelsea dan ook verdiend op gelijke hoogte. De Spanjaard scoorde met klasse en overtuiging de 2-2, na een weergaloze assist van Willian.

Op basis van de tweede helft verdiende Chelsea dan ook de volle buit. De grootste kans daarop werd echter verpest door Oscar, die vanaf elf meter hoog over schoot, omdat zijn standbeen weggleed. Even daarvoor was invaller Eden Hazard onderuit gehaald door Behrami.

Door de uitgijlder van Oscar blijven de zorgen groot voor Hiddink, dat met Chelsea onderin de Premier League blijft bungelen. Tijd om te treuren is er niet. Overmorgen treedt de ploeg alweer aan tegen Manchester United. Costa is er dan niet bij. De goed spelende spits is geschorst, na een lompe overtreding.

Politie Wenen werkt aan dreiging aanslag

De Oostenrijkse politie heeft meer veiligheidsmaatregelen genomen naar aanleiding van een waarschuwing aan verscheidene Europese hoofdsteden over het gevaar van aanslagen. De waarschuwing is voor de kerstdagen gedaan "door een bevriende inlichtingendienst" , zei zaterdag Christoph Pölzl van de politie van Wenen.

Het was een algemene waarschuwing en geen alarm over een specifieke terroristische aanslag, zei Pölzl volgens de krant Der Standard. De waarschuwing is geen aanleiding om evenementen af te gelasten. Wel is er maandag speciaal overleg in Wenen over de dreiging die vooral uitgaat naar samenscholingen van mensen rond oud en nieuw.

De politieleiding overlegt met allerlei instanties zoals de gemeente en het openbaar vervoer over de vraag hoe gereageerd moet worden als er zich bijvoorbeeld op oudejaarsavond inderdaad iets voordoet in Wenen. Zo moeten er politie-eenheden uit de provincie achter de hand worden gehouden om indien noodzakelijk onmiddellijk naar de hoofdstad te sturen.

Politie Wenen werkt aan dreiging aanslag
Politie Wenen werkt aan dreiging aanslag (Foto: ANP)

Islamitische Staat verliest stuwdam bij Raqqa

Tegenstanders van Islamitische Staat (IS) hebben zaterdag een stuwdam ten westen van de stad Raqqa veroverd op de jihadisten.

De Tabqa-dam in de rivier de Eufraat is met luchtsteun van Amerikaanse en andere buitenlandse toestellen zaterdag in handen gevallen van Koerdische en Arabische strijders, meldde een woordvoerder van de Democratische Strijdkrachten van Syrië, kolonel Talal Selo.

Het is een gevoelig verlies voor de soennitische extremisten van IS. Zij hebben hun hoofdkwartier ruim 40 kilometer stroomafwaarts en ten oosten van de dam die ook een belangrijke verbinding tussen beide oevers van de rivier vormt.

Islamitische Staat verliest stuwdam bij Raqqa
Islamitische Staat verliest stuwdam bij Raqqa (Foto: ANP)

Info Belgische dader Parijs bleef hangen

Een speciaal controlecomité onderzoekt in België waarom informatie over de radicalisering van een van de aanslagplegers van Parijs niet bij justitie is terechtgekomen. Dat meldden Belgische media zaterdag.

De directie van de school in Brussel, waar de latere terrorist Bilal Hadfi op zat, heeft onder andere geprobeerd om justitie op de hoogte te stellen van sympathieën die de latere aanslagpleger had voor de de daders van de aanslag op Charlie Hebdo. Hij zou die aanslag in de klas hebben toegejuicht. De informatie kwam niet verder dan de onderwijsadministratie in de Belgische hoofdstad.

Hafdi zat eerder dit jaar nog op de Anneessens-Funck-school in Brussel. Toen hij in het voorjaar vertrok naar Syrië, informeerde de directeur van de school de Brusselse onderwijsadministratie daarover en overhandigde een heel dossier over de man. De administratie had dat meteen moeten doorsturen naar justitie maar deed dat niet. Pas na de aanslagen in Parijs op 13 november kwam men achter de informatie.

Het onderzoek wordt gedaan door het zogenoemde Comité P. Dat is een extern orgaan dat de politie controleert.

Info Belgische dader Parijs bleef hangen
Info Belgische dader Parijs bleef hangen (Foto: ANP)

Israëlische politie doodt Palestijn

De Israëlische politie heeft zaterdag in Jeruzalem een gewapende Palestijn doodgeschoten. De man trok volgens een woordvoerder van het leger een mes toen hij door surveillerende politiemensen werd aangesproken.

Dat gebeurde nabij de oude stad in Jeruzalem. Volgens de politie gedroeg de Palestijn zich verdacht en werd hij daarom aangesproken.

In de afgelopen twaalf weken zijn 126 Palestijnen gedood door Israëlische veiligheidsdiensten en gewapende burgers. Palestijnen doodden in die periode twintig Israëli's en een Amerikaan.

Israëlische politie doodt Palestijn
Israëlische politie doodt Palestijn (Foto: ANP)

China stuurt Franse journaliste weg

China dwingt een Franse journaliste het land te verlaten omdat zij in een bericht kritiek had geleverd op de manier waarop Peking omgaat met de minderheid van Oeigoeren. De werkgever van journaliste Ursula Gauthier, het weekblad L'Obs, heeft dat verklaard.

Gauthier moet voor 31 december China verlaten want dan verlopen haar visum en perskaart. Ze heeft van de autoriteiten te horen gekregen dat die niet worden verlengd omdat ze in haar berichten acties van Oeigoeren heeft gesteund. China beschouwt die acties als terroristisch geweld.

De Franse journaliste berichtte eind vorige maand dat China de aanslagen van Parijs gebruikt als excuus om Oeigoeren in de regio Xinjiang te onderdrukken.

China stuurt Franse journaliste weg
China stuurt Franse journaliste weg (Foto: ANP)

Horner vol vertrouwen over 2017

Afgelopen seizoen werden Formule 1-volgers geteisterd door een terreur aan Red Bull Racing-krantenkoppen. De voormalige wereldkampioenen vochten eerst een openlijke en vaak onvriendelijke strijd uit met Renault, maakte vervolgens avances met achtereenvolgens Mercedes, Ferrari en tot slot nog Honda, dumpte ondertussen hun longtime-partner Renault, om uiteindelijk te schoorvoetend te besluiten dat de Franse fabrikant ook voor 2016 de way to go was, maar dan met een TAG Heuer-stickertje als camouflage. De media smulden ervan, maar zullen het komend jaar zonder deze soap moeten doen. Dat is althans de overtuiging van Red Bull-teambaas Christian Horner.

"Het is lastig om er al te veel over te zeggen," stelt Horner, "zonder prijs te geven wat onze plannen precies zijn, maar we zitten in een veel betere positie. Alles is open, er gaan een hoop dingen veranderen." De plannen om een onafhankelijke fabrikant toe te staan in de F1 zijn recent afgewezen, maar volgens Horner wordt er aan een alternatief gewerkt. "De FIA zit er bovenop. Jean Todt is er constant mee bezig omdat hij hier een oplossing voor wil, hij is een man met een missie. Ik denk dat 2017 een nieuw begin zal zijn." Los van de motoren ziet de Brit meer voordelen voor zijn team vanaf 2017. "Klopt. Er komen nieuwe regels betreffende het chassis, wat voor ons nieuwe mogelijkheden oplevert. De toekomst ziet er voor ons team heel goed uit." 

  

Stoke City bezorgt Van Gaal en Manchester United oudejaarscrisis

Manchester United heeft voor de zevende keer op rij niet gewonnen. De ploeg van Louis van Gaal ging op Boxing Day onderuit bij Stoke City. Het werd 2-0.

De druk op manager Louis van Gaal nam de afgelopen weken al flink toe door het matige spel van Manchester United. De coach deed daar zelf nog een schepje bovenop door afgelopen dinsdag weg te lopen bij een persconferentie. Het uitduel met Stoke City werd vervolgens geen fijne middag voor Van Gaal en de zijnen.

Captain Wayne Rooney werd door Van Gaal verrassend buiten de basis gehouden. Memphis Depay en Daley Blind mochten wel starten in het Britannia Stadium. De start was echter dramatisch voor United, want na nog geen halfuur spelen stond de ploeg al met 2-0 achter. Eerst was het oud-Ajacied Bojan Krkic die profiteerde van een grote fout van Depay, toen de Oranje-international te zacht terugkopte naar doelman David De Gea. Marko Arnautovic (ex-FC Twente) kon zodoende Bojan bereiken die van dichtbij raak prikte.

Vervolgens was het Arnautovic zelf die doel trof. Na 26 minuten spelen nam Bojan een vrije trap, die via de muur bij de Oostenrijker terecht kwam. Zonder aarzelen haalde de aanvaller hard uit en liet hij De Gea kansloos. United was vervolgens niet bij machte om een vuist te maken tegen The Potters.

Deze kopbal van Memphis Depay leverde Stoke City uiteindelijk de voorsprong op. (Bron: Twitter)

Na rust bleef United slap spelen, ondanks dat Rooney als aanjager nog werd ingebracht. Depay moest in de kleedkamer achterblijven en dat betekende al weer de derde keer dat hij in de rust werd gewisseld. Rooney leek belangrijk te zijn toen hij Marouane Fellaini in staat stelde om de aansluitingstreffer te maken, maar de Belgische middenvelder vond doelman Jack Butland van dichtbij.

Zodoende stevende United opnieuw op een nederlaag af, al weer de vijfde van het Premier League-seizoen en de vierde op rij in alle competities. De grote vraag is of Van Gaal aankomende maandag nog trainer is bij The Mancunians, wanneer de ploeg het in eigen huis opneemt tegen het Chelsea van Guus Hiddink.

Bobber De Bruin wil in het oranje naar Pyeongchang

Hij vertrok naar Canada, maar dit seizoen staat er weer een Nederlands vlaggetje achter zijn naam in de wedstrijduitslagen. Bobsleeër Ivo de Bruin komt weer uit voor Nederland en is dit jaar al bezig met een doel dat over iets meer dan twee jaar waarheid moet worden; deelname aan de Olympische Spelen in Pyeongchang.

In 2014 koos de Nederlander voor Canada, mede omdat zijn vrouw daar vandaan komt en omdat de faciliteiten daar beter zijn. "Vorig jaar heb ik met veel plezier voor Canada gesleed", blikt de Nederlander terug, nog altijd vanuit het Noord-Amerikaanse land. Want hoewel hij dit seizoen weer voor Nederland uitkomt, zit hij nog altijd aan de andere zijde van de Atlantische Oceaan.

"De BSBN en ik gaan er alles aan doen om bij de Olympische spelen in Pyeongchang. Met een jonge groep Nederlandse remmers is dit jaar een bouwjaar. De start van het seizoen is goed verlopen, we hebben goede resultaten gehaald in de North-American Cup", doet hij de start van het seizoen uit de doeken. Met name in de tweemansbob waren de resultaten aansprekend in het Noord-Amerikaanse circuit. In het Canadese Whistler sleede De Bruin twee keer naar een tweede plaats, bijvoorbeeld.

Veel punten

"Het is een erg goede slee, hij loopt erg goed. We halen veel punten, waardoor we komend jaar een heel jaar wereldbekerwedstrijden kunnen draaien", concludeert de 29-jarige piloot, die in de tweemans- en viermansbob uitkomt, met een wisselend team aan remmers. "Voor de jonge remmers is het een hele uitdaging om voor zestien weken in Canada te zijn. Het trainen en de beleving is hier in Calgary veel groter dan ze gewend zijn. Als groep maken we grote stappen op fysiek gebied, maar ook mentaal."

Na een lange trainingsperiode zullen De Bruin en zijn team mee gaan strijden in het wereldbekercircuit, eerst in Noord-Amerika en later in Europa. " We starten met een World-Cup in St. Mortiz. Vanuit daar gaan we richting het wereldkampioenschap in Igls. En we sluiten het seizoen af in Koningssee."

De hele reeks van wedstrijden staat in het teken van een groter doel; Pyeongchang. Want hoewel het NOC*NSF na het vertrek van succespiloten Edwin van Calker en Esmé Kamphuis de geldkraan dichtdraaide, is de ambitie niet veranderd bij de bond en bij onder anderen De Bruin. Met sponsorgeld en goede prestaties moeten de Spelen alsnog binnen handbereik komen.

De Bruin wil in het oranje naar Pyeongchang
De Bruin wil in het oranje naar Pyeongchang (Foto: ANP)

'Geen kans op aanslagen bij WK in 2018'

Het is uitgesloten dat er bij het wereldkampioenschap voetbal in 2018 in Rusland een aanslag wordt gepleegd. De baas van het organisatiecomite van de wereldtitelstrijd, Alexej Sorokin, heeft dit zaterdag gezegd in een interview met de Duitse krant Die Welt. "Onze overheid heeft een concept en een strategie ontwikkeld waardoor het onmogelijk is om bij het WK in 2018 een aanslag te plegen", zegt Sorokin. "Ondanks alle ontwikkelingen moeten we ook niet vergeten dat er bij een WK nog nooit een terroristische aanslag is geweest. We zijn er zeker van dat dit ook in Rusland niet zal gebeuren."

De organisatie heeft het veiligheidsplan niet aangepast na de recente aanslagen in Parijs in november. "Dat was niet nodig. We zijn ons ervan bewust dat er altijd iets kan gebeuren, maar we zijn overal op voorbereid."

'Geen kans op aanslagen bij WK in 2018'
'Geen kans op aanslagen bij WK in 2018' (Foto: ANP)

'Wilders negatiefste politicus'

Geert Wilders is de politicus die zich dit jaar in negatieve zin het meest heeft onderscheiden als het om de opvang van vluchtelingen gaat. Dat vindt Jos Wienen, burgemeester van Katwijk en bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verantwoordelijk voor de commissie asiel en integratie.

"Als hij zegt 'grenzen dicht voor terroristen', dan denk ik wat een onzinnigheid", zei de VNG-voorman zaterdag in het programma Kamerbreed (AVROTROS) op NPO Radio1. "Er zijn gewoon mensen in dit land en daar moet je iets mee. Dat is geen kwestie van grenzen dicht. Bovendien vind ik het bijna tragisch voor mensen die op de vlucht zijn voor geweld en terroristen, dat ze vervolgens worden neergezet als terroristen."

Wat Wilders zegt, heeft effect op mensen, aldus Wienen. Hetzelfde geldt volgens hem voor sociale media. "Als ik zie wat daar nauwelijks gefilterd op mensen afkomt."

VNG-voorman: Wilders negatiefste politicus
VNG-voorman: Wilders negatiefste politicus (Foto: ANP)

Demonstratie tegen kerst in Turkije

In het seculiere Turkije zijn fans van de Erdogan de straat opgegaan om te protesteren tegen de kerstman. Ze omschrijven het fantasiefiguur van Coca Cola als een 'slinkse en vuile' man.

De menigte was bijeen gekomen op het Maltepeplein te Istanboel om te laten zien dat ze niet bepaald in een feeststemming zijn. Ze protesteerden tegen de 'charlatan' Kerstman, cadeautjes, kerstbomen en de viering van Oud en Nieuw. Veel demonstranten droegen een voorbedrukt bord bij zich, waarop de uiting 'Musluman noel kutlamaz' te lezen viel. Dat zou zoveel betekenen als: moslims vieren geen kerst.

Volgens een jeugdorganisatie zijn veel activisten boos dat er geen rekening wordt gehouden met hun islamitische gevoeligheden. Een activist op het plein drukte zijn wanhoop als volgt uit: "de charlatan genaamd de Kerstman is de vader van de christenen. Wij zijn echter een natie van de profeet Mohammed".

Ook in de provincie liet de AKP-jeugd (de partij van Erdogan) zich van zijn beste kant zien. In het westen van het land werden er flyers uitgedeeld met de oproep om de 'kerstdreiging' eens aan nader onderzoek te onderwerpen. De nieuwjaarsviering ligt eveneens onder vuur.

Ankarali Jan,een Turkse analist, zegt dat islamo-nationalistische organisaties al wat langer dergelijke acties voeren. "Er bestaat een behoorlijk netwerk van kleinere bewegingen, geleid door chagrijnige oude mannen”, aldus Jan. “Het lijkt erop dat de AKP-jeugd zich bij hen heeft aangesloten".

"Dankzij de invloed van de westerse media, zijn verschillende ouders begonnen om hun kinderen cadeautjes te gaan geven met het Oud en Nieuw." Aanhangers van het extreem-rechtse BBP organiseerden vorig jaar al een demonstratie tegen dit feest.

Ahmad Hakan, een columnist van de Hurriyet, een seculier-nationalistische krant, viert nieuwjaar uit pure wrok jegens degenen die hierop tegen zijn: "waarom willen jullie zo graag van zo'n simpel feestje een botsing van beschavingen maken? Dit terwijl jullie zeggen nogal tegen het idee van botsende beschavingen zijn? Waarom willen jullie zo graag je bemoeien met hoe iemand anders zijn leven leeft, terwijl jullie tegen mensen zijn die hetzelfde bij jullie doen?"

In naam is Turkije een seculiere staat. Zo'n 99 procent van de bevolking bijstaat uit islamieten, waarvan het grootste deel Soenniet dan wel Aleviet is. Voordat in 1923 de republiek werd uitgeroepen, woonden er veel meer Christenen op het Anatolische schiereiland. Die bestond voornamelijk uit Assyriërs, Armeniërs en Grieken. De eerste twee groepen werden echter in 1915 zo'n beetje volledig uitgeroeid. Veel van de Grieken verhuisden naar Griekenland. Tegelijkertijd bewandelden veel Turkse Grieken de tegenovergestelde weg.

Meer joden emigreren naar Israël

Bijna 30.000 joden zijn het afgelopen jaar naar Israël geëmigreerd. Dat blijkt uit cijfers van het Joods Agentschap voor Israël waarover Israëlische media zaterdag berichtten. Het is het hoogste aantal nieuwkomers in het land in vijftien jaar.

Er verhuisden opvallend veel Fransen naar de joodse staat. Het waren er met zo'n 7900 ongeveer 10 procent meer dan vorig jaar. Volgens deskundige spelen de aanslagen in Parijs, waarbij ook een aantal joden de dood vonden, een belangrijke rol bij de beslissing om naar Israël te emigreren. Behalve uit Frankrijk, kwamen ook veel immigranten uit Oekraïne.

Meer joden emigreren naar Israël
Meer joden emigreren naar Israël (Foto: ANP)

Pieters tot 2020 in dienst bij Stoke City

Erik Pieters voetbalt ook de komende jaren bij de Engelse club Stoke City. De oud-PSV'er heeft zijn contract verlengd tot de zomer van 2020.

"Ik kan nu vooruitkijken naar een mooie toekomst hier", zegt Pieters op de website van zijn club. "Ik vind het geweldig hier. Ik heb het hier al sinds mijn eerste dag naar mijn zin. Ik denk dat we komende tijd als team alleen maar sterker kunnen worden."

Pieters maakte in de zomer van 2013 de overstap van PSV naar Stoke City. "Toen we om de tafel gingen om te praten over een nieuw contract wilde ik het zo snel mogelijk rond hebben".

Vaste waarde

De 27-jarige speler is uitgegroeid tot een vaste waarde in de ploeg van manager Mark Hughes, waar ook Marco van Ginkel en Ibrahim Afellay onder contract staan. Directeur Tony Scholes is blij dat Pieters zich voor lange tijd aan de club heeft verbonden. "Het is belangrijk voor ons dat spelers zich thuis voelen bij de club. Het is fijn dat Erik nog zeker vijf jaar bij ons blijft."

Pieters speelt zaterdagmiddag met Stoke City tegen het Manchester United van Louis van Gaal.

Pieters verlengt contract bij Stoke City
Pieters verlengt contract bij Stoke City (Foto: ANP)

Curry verslaat James in NBA

De strijd tussen de Cleveland Cavaliers en de Golden State Warriors gold vrijdagavond als een duel tussen twee basketbalvedettes. Stephen Curry van de Warriors won van LeBron James, de grote man uit Cleveland: 89-83.

Buiten een strijd tussen twee giganten uit de sport was het duel ook een herhaling van de NBA-finale van dit jaar. De Warriors wonnen die strijd in juni van dit jaar uiteindelijk met 4-2. Ook dit keer was de ploeg uit Oakland de beste. Met name in het eerste kwart walsten de dit seizoen nagenoeg ongeslagen Warriors over de Cavaliers heen. De thuisploeg liet daarna echter wat steken vallen, waardoor de Cavs nog wat terrein konden goedmaken.

Opvallend genoeg was Curry bij de Warriors niet de uitblinker met 19 punten en 7 assists. Draymond Green (22 punten en 7 assists) troefde hem af. James blonk met 25 punten en 2 assists wel uit.

Onderonsje

Later op vrijdag wonnen de LA Clippers een onderonsje in hun thuishaven. Ze versloegen stadsgenoot LA Lakers met 94-84. Opvallend genoeg namen de Clippers een enorme voorsprong op de rivaal uit Los Angeles, maar dreigde de ploeg die bijna weer weg te geven in een vreemd vierde kwart. Daarin scoorden de Lakers plots 27 punten, terwijl de Clippers er met slechts negen genoegen moesten nemen. Chris Paul was de grote man bij de Clippers met 23 punten en zes assists.

De Oklahoma Thunder kreeg klop van de Chicago Bulls (105-96). Voor koploper Oklahoma was dat geen probleem in hun divisie, waarin Utah Jazz liefst acht winstpartijen achter staat. Chicago kon de zege wel goed gebruiken in de jacht op Cleveland.

Curry verslaat James in NBA
Curry verslaat James in NBA (Foto: ANP)

'Vluchtelingen nodig bij Belgische bedrijven'

De baas van de Nationale Bank van België wil dat vluchtelingen sneller aan de slag kunnen in Belgische bedrijven. Zakenkrant De Tijd publiceerde op tweede kerstdag een interview waarin centrale bankgouverneur Jan Smets het belang van vluchtelingen voor de economie van onze zuiderburen aanstipt.

"Ik pleit ervoor vluchtelingen sneller in te schakelen in de bedrijven", liet hij optekenen. "Op die manier kunnen ze leren op de werkvloer en zo de taal vlugger machtig worden. De ondernemingen moeten beseffen dat ze die mensen hard nodig zullen hebben als de vergrijzingsgolf binnenkort toeslaat bij de autochtone Belgen."

Net als in Nederland kost ook in België de grote toestroom van vluchtelingen uit landen als Syrië veel geld. "Als je het budgettair bekijkt, leidt de vluchtelingencrisis tot extra kosten voor de begroting, ook in België. Er moeten opvang en huisvesting worden gecreëerd", geeft Smets toe. "Maar die extra overheidsuitgaven leiden ook tot meer economische groei. Al is die niet erg groot."

De Nederlandsche Bank (DNB) zei eerder deze maand ook al dat de grote stroom vluchtelingen die ons land te verwerken krijgt, de komende tijd waarschijnlijk een miniem positief effect heeft op de economie. In 2017 zou het gaan om een extra economische groei van 0,14 procentpunt ten opzichte van bestaande ramingen. Ook in ons land zijn het vooral de extra uitgaven van de overheid die voor een kleine stimulans van de economie zorgen. De werkloosheid zou dan met 0,1 procentpunt extra omlaag kunnen gaan, terwijl het Nederlandse overheidstekort volgens DNB marginaal verslechtert.

'Vluchtelingen nodig bij Belgische bedrijven'
'Vluchtelingen nodig bij Belgische bedrijven' (Foto: ANP)

Schippers zesde bij verkiezing L'Equipe

Dafne Schippers is als zesde geëindigd bij de verkiezing 'kampioen van de kampioenen' van de gezaghebbende Franse sportkrant L'Equipe. De wereldkampioene op de 200 meter kreeg in totaal 178 punten. De Amerikaanse tennisster Serena Williams won de trofee voor de derde keer in haar loopbaan.

De winnares van drie van de vier grandslamtoernooien zegevierde met 802 punten voor haar landgenote Katie Ledecky (704), winnares van vijf keer goud bij de WK zwemmen en de Franse renster Pauline Ferrand-Prevot (318), wereldkampioene veldrijden, op de weg en mountainbike.

Bij de mannen ging de titel van kampioen van de kampioenen voor de vierde keer naar de Jamaicaanse atleet Usain Bolt met 818 punten. De wereldkampioen op de 100 en 200 meter eindigde voor de Servische tennisser Novak Djokovic (736) en de Nieuw-Zeelandse rugbyer Dan Carter (409).

Schippers zesde bij verkiezing L'Equipe
Schippers zesde bij verkiezing L'Equipe (Foto: ANP)

Indringers vallen Drake en Kylie lastig

Drake en Kylie Jenner waren deze week allebei op het kerstfeestje van Kris Jenner, maar volgens TMZ is dit niet het enige wat de zanger en realityster gemeen hebben. De twee hebben deze week allebei te maken gehad met een indringer.

Een achttienjarige vrouw genaamd Skylar zou woensdag over een hek rondom het huis van Drake zijn gesprongen. De vrouw zou het huis niet zijn binnengekomen, want vlak daarvoor werd ze opgemerkt door beveiligers. Ze werd volgens de website in de boeien geslagen en naar het politiebureau gebracht.

De man die Kylie lastigviel, meldde zich volgens de website aan het hek bij Kylie's huis. Op dat moment werd gelijk alarm geslagen, de man was namelijk een bekende van het beveiligingsteam. Hij verscheen in de afgelopen weken al tien keer eerder bij het hek omdat hij het terrein van Kylie wilde betreden. Ook hij werd in de boeien geslagen, maar later weer vrijgelaten.

Of Skylar, de vrouw die het huis van Drake probeerde binnen te dringen, ook op vrije voeten is weet de website niet zeker. Haar borgsom werd vastgesteld op 1000 dollar, dus volgens de website is de kans groot dat ze weer vrij rondloopt.

Indringers vallen Drake en Kylie lastig
Indringers vallen Drake en Kylie lastig (Foto: BuzzE)

Brooklyn zet vader David te kijk

Brooklyn Beckham heeft zijn vader weer eens voor gek gezet op social media. De zoon van David en Victoria Beckham deelde via Instagram een foto van zijn slapende vader.

Op het plaatje is te zien dat Brooklyn zijn vader heeft bedekt met chocolaatjes en snoepjes. "Ik heb mijn vader al slapend gevonden", schrijft de zestienjarige tiener bij de foto.

Brooklyn en David delen wel vaker gekke foto's van elkaar via social media. Het lijkt erop dat de twee er een sport van hebben gemaakt om elkaar voor gek te zetten. David deelde deze week al eens een foto van zijn zoon naast een verkleed kerstfiguur. "Brooklyn en zijn stoere look... Sorry, maar deze foto moest ik even met jullie delen. Ik hou van je hoor grote jongen", schreef hij bij het kiekje.

 

Caught my dad asleep. @davidbeckham @victoriabeckham #kissesfromthebeckhams

Een foto die is geplaatst door Brooklyn Beckham (@brooklynbeckham) op25 Dec 2015 om 10:20 PST

Brooklyn zet vader David te kijk
Brooklyn zet vader David te kijk (Foto: BuzzE)

Inbrekersgilde bezorgt politie veel werk

De politie heeft de tijdens de kerstdagen weer de handen vol gehad aan inbrekers. Op tal van plaatsen in Nederland werden dieven betrapt en aangehouden.

In een woning in Krommenie werden drie Kosovaren betrapt. Een van hen had zich een kast verstopt toen de politie poolshoogte kwam nemen na een melding van buurtbewoners. Ook in Purmerend werden drie inbrekers, bezig in hun eigen woonplaats, betrapt door agenten. Op verscheidene andere plaatsen in Noord-Holland konden eveneens inbrekers worden ingerekend. "Drukker dan in andere jaren is het evenwel niet", zei een politiewoordvoerder zaterdag.

Tijdens de feestdagen is er, net als in de zomervakantie wanneer mensen voor langere tijd weg zijn, altijd een piek te zien in het aantal inbraken. Rond Sinterklaas, Kerstmis en de jaarwisseling zijn veel mensen een avondje weg en laten een lichtje branden om de indruk te wekken dat ze thuis zijn, maar daar trappen inbrekers niet in, zei de woordvoerder.

Inbrekersgilde bezorgt politie veel werk
Inbrekersgilde bezorgt politie veel werk (Foto: ANP)

French Montana geeft bonus van P. Diddy weg

French Montana heeft de bonus die hij van zijn platenbaas P. Diddy heeft gekregen, weggegeven. TMZ meldt dat de artiest het bedrag van 1 miljoen dollar heeft geschonken aan een goed doel dat zich inzet voor de jongeren in The Bronx, een wijk in New York.

French Montana, die onder contract staat bij het label van Diddy: Bad Boy Records, kreeg de bonus voor al het harde werk dat hij dit jaar heeft verricht. De rapper had kennelijk al genoeg verdiend, want hij besloot het geld gelijk weg te geven.

French Montana deelde via Instagram een foto van een groep mensen met een cheque. "Bedankt P. Diddy voor de bonus van een miljoen dollar", schrijft de artiest bij het plaatje.

 

Shout out to @iamdiddy for that million dollar gift bonus 🙏 🙌 #happyholidays

Een foto die is geplaatst door French Montana (@frenchmontana) op24 Dec 2015 om 12:35 PST

French Montana geeft bonus van P. Diddy weg
French Montana geeft bonus van P. Diddy weg (Foto: BuzzE)

Vrees voor nieuwe overstromingen in Engeland

De autoriteiten in Groot-Brittannië vrezen voor nieuwe overstromingen door zware regenval in het noordwesten van het land. Het nationale weerbureau heeft voor het graafschap Lancashire een code rood afgegeven omdat rivieren buiten hun oevers dreigen te treden.

Het graafschap is samen met Cumbria eerder deze maand al getroffen door overstromingen door een storm. De gevolgen daarvan zijn nog zichtbaar. Sommige plaatsen in Cumbria zijn de afgelopen weken al drie keer ondergelopen.

De bewoners van de twee graafschappen zijn nog niet opgeroepen om te vertrekken maar moeten zich wel gereed houden om snel een goed heenkomen te zoeken.

Vrees voor nieuwe overstromingen in Engeland
Vrees voor nieuwe overstromingen in Engeland (Foto: ANP)

Opnieuw auto in brand in Dongen

Opnieuw is er in de Brabantse plaats Dongen brand gesticht in een auto. De brandweer moest in de nacht van vrijdag op zaterdag in actie komen om het voertuig te blussen.

De Peugeot stond geparkeerd in de Rijnstraat. Het is al de zesde autobrand in Dongen in een paar maanden tijd. De politie Zeeland-West Brabant heeft een team samengesteld om de brandstichtingen te onderzoeken. Afgelopen weekeinde was het ook al mis in Dongen. In de nacht van zondag op maandag ging in de Van Kinsbergenstraat een BMW in vlammen op.

Opnieuw auto in brand in Dongen
Opnieuw auto in brand in Dongen (Foto: ANP)

Sharapova tegen Oranje in Fed Cup

Maria Sharapova zal meestrijden tegen de Nederlandse vrouwen in de Fed Cup. Oranje treft begin februari Rusland in het tennistoernooi en de Russische kopvrouw zal daarbij zijn, maakte teamcaptain Anastasia Myskina vrijdag bekend in Russische media.

De deelname van Sharapova was voorafgaand aan het treffen in Moskou twijfelachtig. De Russische tennisster liet wel vaker verstek gaan bij ontmoetingen in de Fed Cup en het Nederlandse team hoopte dat ze ook dit keer niet zou komen opdagen. Maar die hoop boorde Myskina de kop in. "We zijn erg bij dat ze weer meedoet. Sharapova heeft het besluit zelf genomen. Het lijkt mij erg belangrijk dat ze weer verschijnt voor de Russische fans."

Afgelopen november verloor Rusland de finale van de Fed Cup van Tsjechië. Oranje promoveerde eerder dit jaar dankzij een zege op Australië.

Sjarapova tegen Oranje in Fed-Cup
Sjarapova tegen Oranje in Fed-Cup (Foto: ANP)

Mijnwerkers vast na instorten mijn China

Reddingswerkers zijn in China druk bezig achttien mensen te redden uit een ingestorte mijn in het noordoosten van het land. Door nog onbekende oorzaak stortte de gipsmijn in de provincie Shandong vrijdag in.

Op dat moment waren daar 29 mensen aan het werk. Elf personen konden worden gered, aldus het Chinese persbureau Xinhua. Reddingwerkers hebben de achttien overige mijnwerkers gelokaliseerd op twee plaatsen in de mijn. Het reddingswerk wordt bemoeilijkt doordat de mijn nog niet stabiel is.

Mijnwerkers vast na instorten mijn China
Mijnwerkers vast na instorten mijn China (Foto: ANP)

Demonstranten verwoesten moskee op Corsica

Een groep demonstranten heeft in de stad Ajaccio op het Franse eiland Corsica een moskee verwoest. Volgens Franse media braken zij door een glazen deur en sloegen zij het interieur kapot. Ook probeerden zij korans in brand te steken.

De demonstranten behoorden tot een groep van zo'n zeshonderd actievoerders. Die waren vrijdag de straat opgegaan na een incident eerder op de dag waarbij een politieman en twee brandweermannen gewond waren geraakt toen zij in actie kwamen in een wijk met overwegend sociale woningbouw.

Tijdens de demonstratie sloeg de vlam in de pan en viel een kleine groep de moskee binnen. De Franse premier Manuel Valls en de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve veroordeelden de aanval op het gebedshuis.

Demonstranten verwoesten moskee op Corsica
Demonstranten verwoesten moskee op Corsica (Foto: ANP)

Steam heeft technische problemen, check je gegevens!

Allemaal even opletten: er is een technisch probleem met Steam wat ervoor kan zorgen dat mensen met je gegevens aan de haal gaan. Wanneer je inlogt op steam en je krijgt de steam-website in een vreemde taal te zien, dan kan het goed zijn dat je bent ingelogd op het account van een ander, hoewel je je eigen gegevens hebt gebruikt. En dat houdt dus in dat je ook bij hun privégegevens kan, zoals betalingsinformatie en e-mailadressen. Dit geldt ook andersom, wat inhoudt dat mensen ook bij jouw account kunnen.

Edit: het gaat hier om een probleem met de cache, de manier waarop pagina's worden weergegeven aan gebruikers. Anderen kunnen niet echt op je account, maar kunnen wel je vertrouwelijke gegevens zien, zoals creditcardgegevens, aankoopgeschiedenis, telefoonnummers en e-mailadressen.  

Op het moment van schrijven is de steam store offline gehaald, vermoedelijk om het probleem te fixen. We houden jullie op de hoogte.

Voor de mensen die momenteel niet op steam ingelogd zijn, is het het beste om steam de komende tijd te vermijden. Ga maar op een console spelen ofzo.

Update 26-12 @ 8:16

Je creditcardgegevens zijn gewoon veilig, omdat je creditcardnummer niet volledig wordt weergegeven. Wel is het mogelijk dat je Naam en Adres automatisch zijn ingevuld als iemand jouw account gebruikte en daaraan probeerde een betalingsmogelijkheid toe te voegen. Volgens diverse gebruikers zouden je persoonsgegevens dan automatisch worden ingevuld. Ook is het mogelijk dat mensen je paypaladres hebben kunnen inzien. Het probleem zou inmiddels zijn opgelost. 

Overigens is het aan te raden om binnen steam gebruik te maken van steamguard. De screenshots die zijn gepost hebben één ding gemeen, en wel dat op de screenshots waarop de steamguardstatus zichtbaar is steamguard niet was ingeschakeld. 

Steam
Steam heeft een lek, check je gegevens!

Kerst 2015 warmste kerst ooit

De kerst van 2015 gaat de boeken in als de warmste 'ooit'. Het was nog nooit zo warm sinds het begin van de metingen in 1901. Eerste kerstdag brak met 13,9 graden het oude record uit 1997 en kort na middernacht sneuvelde ook het record voor tweede kerstdag.

Het was vrijdag nog even spannend of het oude record op de eerste kerstdag wel gebroken zou worden. Daarvoor moest de temperatuur in De Bilt hoger uitkomen dan 12,8 graden, het oude record. Dat lukte aan het begin van de avond, waarna de temperatuur alleen maar opliep.

Warmtegolf
Direct na middernacht ging daardoor het tweede record eraan; het moest warmer worden dan de 12,1 graden die in 1974 werden gemeten op tweede kerstdag. Al snel werd een maximumtemperatuur van 14 graden gemeten in De Bilt en dus is deze kerst overtuigend de warmste 'ooit'.

Het blijft de komende dagen warm voor de tijd van het jaar, is de verwachting. Ook voor zondag wordt een record verwacht. Dan wordt het met mogelijk maxima van 12 à 13 graden dan ook de warmste 27 december, stelt weeronline. De volgende warmtegolf is voorzien op 30 en 31 december. Dan kan het tussen de 10 en 15 graden worden.

Witte kerst
In 2010 kende Nederland voor het laatst een witte kerst. "Dat wil zeggen een gesloten sneeuwdek in De Bilt op beide kerstdagen. Daarna hebben we geen noemenswaardige sneeuwval meer gehad tijdens de kerst", aldus de zegsman van weeronline vrijdag.

Volgens Weerplaza passen de hoge kersttemperaturen bij het beeld van de hele, recordzachte, decembermaand, die ongeveer zes graden boven normaal eindigt.

Recordwarmte op beide kerstdagen
Recordwarmte op beide kerstdagen (Foto: ANP)

Volkskrantcolumnist Van Kuijk brengt boek uit

Cabaretier en wetenschapper Jasper van Kuijk gaat het komende jaar twee boeken uitbrengen. In de zomer komt onder de titel Hoe moeilijk kan het zijn? een bundeling van columns uit die hij in de Volkskrant publiceerde. Het tweede boek, dat later verschijnt, wordt een populair wetenschappelijk boek over gebruiksgericht ontwerpen.

Dat heeft uitgeverij Maven Publishing zaterdag bekendgemaakt. In de columns in de Volkskrant fileert Van Kuijk wekelijks denkfouten in hedendaagse ontwerpen. Hij schrijft ook voor vakblad De Ingenieur. Van Kuijk is behalve cabaretier universitair docent gebruiksgerichte innovatie aan de TU Delft. In februari gaat zijn derde theaterprogramma Onder de streep in première.

In het verleden maakte Van Kuijk deel uit van de elfkoppige cabaretformatie Delfts Blok, die in 2001 alle prijzen in de wacht sleepte op het Groninger Studenten Cabaret Festival.

Volkskrantcolumnist Van Kuijk brengt boek uit
Volkskrantcolumnist Van Kuijk brengt boek uit (Foto: BuzzE)

'A Single Life bij 5 beste korte films 2015'

Het filmpje A Single Life van de Nederlandse makers Job, Joris en Marieke behoort tot de vijf beste internetvideo's van 2015. De animatie, die eerder dit jaar werd genomineerd voor een Oscar, staat in de jaarlijst van het gezaghebbende blad The New Yorker.

De korte film vertelt over een vrouw die dankzij een plaat door haar eigen leven kan reizen. A Single Life won geen Oscar, maar wel een groot aantal andere internationale prijzen. De animatie was in de bioscopen te zien als voorfilmpje bij megahit Gooische Vrouwen II.

Job, Joris en Marieke maakten dit jaar ook een veelbekeken en veelgeprezen animatie over de Tour de France die in Utrecht van start ging. Momenteel werken zij aan een prentenboek, Wie doet dat toch?. De 'geïllustreerde whodunnit' moet eind 2016 uitkomen.

'A Single Life bij 5 beste korte films 2015'
'A Single Life bij 5 beste korte films 2015' (Foto: BuzzE)

Negen fraudemeldingen bij Defensie

Van joyriding met militaire voertuigen op kosten van de baas tot regelrechte fraude. Het afgelopen jaar is bij Defensie negen keer melding gemaakt van dit soort voorvallen of vermoedens ervan. Dat blijkt uit gegevens uit het interne meldingssysteem die het ministerie heeft vrijgegeven.

Een geval ging om een brandweermedewerker op vliegbasis Gilze-Rijen die spullen zou hebben besteld op naam van de brandweer, om die te gebruiken voor zijn eigen paintball-bedrijf. Een andere kwestie is die van een medewerker van de landmacht die geld in ontvangst nam om een rekening van 2900 euro te betalen, maar die nooit voldeed.

In de jaren 2012 tot en met 2015 is er in totaal 38 keer melding gemaakt van fraude. Gemiddeld gaat het om zo'n tien gevallen per jaar. Een woordvoerder wijst erop dat dit aantal klein is ten opzichte van de bijna 60.000 medewerkers die bij Defensie in dienst zijn. "Defensie blijft echter scherp op integriteit en besteedt hier intern ook aandacht aan", aldus de woordvoerder.

Declaraties
In totaal gaan 23 meldingen in de jaren 2012-2015 over declaraties. Dit jaar is bijvoorbeeld een intern onderzoek ingesteld naar medewerkers van de Marine die over langere tijd onjuiste dienstreisdeclaraties zouden hebben ingediend.

Acht meldingen gaan over misbruik van dienstvoertuigen. Zo werd een terreinopzichter er dit jaar van verdacht zijn Volkswagen Amarok-dienstauto (met gps-tracker) te hebben gebruikt voor woon-werkverkeer, terwijl hij ook een reiskostenvergoeding kreeg.

Ontslag
Bij de marechaussee, de militaire politie, is van 2012 tot en met 2015 twaalf keer melding gemaakt (van de 23 in totaal bij Defensie) van declaratiefraude. Eén keer heeft dat tot ontslag geleid. De andere gevallen zijn afgedaan met een stevig gesprek of een tuchtstraf.

De informatie is opgevraagd door advocatenkantoor Diekstra Van der Laan. Volgens de advocaten wordt er in integriteitszaken van militairen te vaak met verschillende maten gemeten. "De ene keer wordt iemand direct ontslagen als hij een declaratie verkeerd invult, de andere keer volgt alleen een mondelinge waarschuwing", aldus advocaat Sébas Diekstra. "Verder zien wij ook dat foutieve declaraties eerst worden goedgekeurd en werknemers dan later plotseling keihard worden aangepakt".

Negen fraudemeldingen bij Defensie
Negen fraudemeldingen bij Defensie (Foto: ANP)

Azië herdenkt tsunami

In Zuidoost-Azië wordt zaterdag de tsunami van 2004 herdacht. De vloedgolven die volgden op een zware aardbeving in de Indische Oceaan kostten in dat jaar aan ongeveer 230.000 mensen het leven.

De meeste mensen kwamen om in Indonesië, waar de herdenking volgens media vooral wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat zo'n ramp zich niet nog eens kan voltrekken. Met de herdenkingen en processies hopen de inwoners van de getroffen gebieden de vaart in de verbetering van veiligheidsmaatregelen te houden. In Sri Lanka, waar zo'n 40.000 mensen omkwamen door de tsunami, wordt de ramp herdacht met twee minuten stilte.

In het Indiase Chennai zijn de herstelwerkzaamheden nog altijd bezig. Veel vissers willen niet in nieuwe onderkomens trekken, omdat die te ver van de zee liggen, schrijft de Deccan Herald. Toen de tsunami de kust van India bereikte, waren het juist de vissers die zwaar werden getroffen.

Azië herdenkt tsunami
Azië herdenkt tsunami (Foto: ANP)

Tientallen gewonden na aardbeving Pakistan

Tientallen mensen zijn vrijdag gewond geraakt, toen een aardbeving Pakistan en Afghanistan trof. Een woordvoerder van de hulpdiensten in Pakistan sprak over zeker dertig mensen die verwondingen opliepen toen huizen en muren instortten in de Pakistaanse stad Peshawar. Anderen meldden dat 41 mensen naar het ziekenhuis zijn gebracht, aldus Pakistaanse media.

De beving van 6,2 op de schaal van Richter trof een gebied dat twee maanden terug ook al werd getroffen door een aardschok. Die had een kracht van 7,5 en kostte driehonderd mensen het leven. Ditmaal lijken de gevolgen minder erg, al zijn er wel gebouwen vernield. Volgens getuigen renden direct na de beving mensen in paniek de straat op. Ook viel op tal van plaatsen de stroom uit.

De beving werd gevoeld in de Afghaanse hoofdstad Kabul en de hoofdstad van Pakistan, Islamabad. Zelfs in New Delhi in India werden trillingen gevoeld. Het USGS zegt dat het epicentrum op 81 kilometer ten zuidoosten van de Afghaanse stad Feyzabad lag. De aardbeving vond plaats op een diepte van 203 kilometer.

Tientallen gewonden na aardbeving Pakistan
Tientallen gewonden na aardbeving Pakistan (Foto: ANP)

Ramp Shenzen kwam door menselijke fouten

De Chinese overheid heeft bevestigd dat menselijke fouten de oorzaak zijn van de verwoestende aardverschuiving in Shenzen. Dat was al langer duidelijk, maar een statement van de autoriteiten bevestigde het nog eens.

Zondag begon een grote berg zand te schuiven na een regenbui. Zeker 33 gebouwen werden bedolven, vier mensen kwamen om en tientallen mensen worden nog vermist. Volgens de autoriteiten zijn er regels overtreden door de mensen die de grote berg met bouwafval op het industriële complex hadden aangelegd. "Zij die verantwoordelijk zijn, zullen verantwoording moeten afleggen", klonk het dreigend.

Ramp Shenzen kwam door menselijke fouten
Ramp Shenzen kwam door menselijke fouten (Foto: ANP)

Arrestatie na brand in Eys

Een man is in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden, omdat hij vermoedelijk een huis in het Limburgse Eys in brand heeft gestoken. Volgens een woordvoerder riep de man dat hij het huis in brand zou steken.

Er wordt nog onderzocht wat er precies is voorgevallen, maar het pand aan de Hamerstraat is inderdaad in lichterlaaie gevlogen. Het dak is deels weggeslagen en de schade is aanzienlijk. Ook een naastgelegen woning vloog in brand, maar de schade bleef daar beperkt.

In het goeddeels verwoeste huis woonden een man en zijn moeder. De vrouw was niet thuis, de man stond buiten. Of hij degene is die dreigde met de brandstichting, kon de brandweerwoordvoerder niet zeggen. De bewoner en een paar politieagenten zijn na de brand onderzocht door ambulancepersoneel, omdat ze rook hadden ingeademd. Verder raakte niemand gewond.

Er is wat asbest vrijgekomen bij de brand. Dat is in de buurt van het huis neergekomen.

Arrestatie na brand in Eys
Arrestatie na brand in Eys (Foto: ANP)

Noodtoestand na extreem weer Alabama

Noodweer blijft delen van de Verenigde Staten teisteren. Vrijdagavond (lokale tijd) werd vooral de staat Alabama getroffen door zware onweersbuien. Een tornado trok door de stad Birmingham en zware overstromingen dwongen de gouverneur van de staat tot het uitroepen van de noodtoestand.

Door dat bevel van Robert Bentley kunnen de hulpdiensten sneller uitrukken in de staat, die zucht onder de zware regenval. De komende tijd zal er nog meer water naar beneden komen. "We zullen de overstromingen in de gaten houden en uitrukken zodra dat nodig is", zei de gouverneur volgens regionale media. Wegen zijn gesloten en gevreesd wordt dat een 22-jarige vrouw en een vijfjarig kind zijn omgekomen toen hun auto werd meegesleurd door het water bij het plaatsje Jack.

In de stad Birmingham verwoeste een tornado huizen, al zijn er nog geen meldingen over slachtoffers.

Noodtoestand na extreem weer Alabama
Noodtoestand na extreem weer Alabama (Foto: ANP)

Bosbranden verwoesten Australische huizen

Tientallen huizen in het zuiden van Australië zijn verwoest door natuurbranden. Op vrijdag gingen zeker 53 huizen in vlammen op en moesten honderden mensen in het zuiden van de staat Victoria worden geëvacueerd vanwege de vuurzee. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Langs de beroemde Great Ocean Road woedt het vuur. Stadjes als Wye River en Separation Creek, in trek bij toeristen, werden volgens Australische media deels verwoest. Omdat evacuatie te risicovol was, moesten mensen zolang het kon binnen blijven. Zo'n 1600 mensen moesten het plaatsje Lorne vrijdag wel verlaten, omdat de wind dreigde te draaien. Dan zou het vuur ook dat stadje bedreigen.

Inmiddels is het vuur goeddeels bedwongen en kunnen de inwoners, surfers en andere toeristen weer terugkeren naar de idyllische kustplaatsjes.

Bosbranden verwoesten Australische huizen
Bosbranden verwoesten Australische huizen (Foto: ANP)

Agent gewond bij aanhouding Tilburg

Een agent is vrijdagavond gewond geraakt bij een gevecht in Tilburg. De politieagent wilde samen met een collega twee mannen aanhouden, maar die gingen met de agenten op de vuist en vluchtten vervolgens.

De agenten in burger zagen het tweetal lopen met een tv. Het met een mes bewapende duo liet zich echter niet zomaar aanhouden en viel aan, waardoor één agent gewond raakte aan het gezicht. Na een waarschuwingsschot wisten de daders tijdelijk te ontkomen. Later werden de twee mannen in vluchtauto gezien op de Ringbaan West en kon het tweetal alsnog worden opgepakt.

Agent gewond bij aanhouding Tilburg
Agent gewond bij aanhouding Tilburg (Foto: ANP)

IS verdedigt Ramadi tegen Iraakse troepen

IS is niet van plan Ramadi zomaar op te geven. De staatstelevisie van dat land meldde vrijdag dat de regeringstroepen inmiddels diep in de stad zijn doorgedrongen. Volgens de extremisten is het offensief niet zonder bloedvergieten verlopen; er zouden tientallen militairen zijn gedood in de strijd in de Iraakse stad.

Het offensief tegen de extremisten in de provinciehoofdstad, gelegen op ongeveer 100 kilometer ten westen van Bagdad, begon dinsdag. Islamitische Staat, dat een derde van het land controleert, veroverde de stad afgelopen voorjaar. De Iraakse regering heeft steeds gezegd dat na de herovering van Ramadi, de strijd zal worden verlegd naar Mosul, in het noorden van het land. Mosul is de grootste stad die in handen is van IS.

De extremisten waren de afgelopen tijd vrij stil wat betreft communicatie, maar meldden volgens de New York Times sinds donderdag plots veel militaire successen. Zo zouden zelfmoordterroristen een aantal politieagenten in een hinderlaag hebben gelokt in Ramadi. In een ander bericht meldde de terreurgroep de dood van zeker dertig Iraakse militairen.

De Amerikaanse luchtmacht ondersteunt de opmars van het regeringsleger nog steeds met uitgebreide luchtaanvallen op stellingen van de extremisten. Washington deelde vrijdag mee dat donderdag in totaal negentien aanvallen op IS werden uitgevoerd in Irak. Drie daarvan waren gericht tegen stellingen in Ramadi.

IS verdedigt Ramadi tegen Iraakse troepen
IS verdedigt Ramadi tegen Iraakse troepen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: restjes gourmet opmaken

Vandaag blijft het droog, met hier en daar wat (hoge) bewolking. Op veel plaatsen breekt de zon door, de temperaturen liggen gemiddeld tussen de 12 en 14 graden, wat uitzonderlijk zacht is voor de tijd van het jaar. De wind komt uit het zuidwesten en blijft, net als afgelopen nacht, krachtig waaien.

Zon op: 08.47 uur
Zon onder: 16.33 uur

Dven maakte onderstaand panorama gisterenochtend in de heuvels van Veliko Tarnovo in Bulgarije. Ik ben simpelweg jaloers op Dven. Wat een omgeving!(even klikken voor het grote formaat!)

Veliko Tarnovp (Bulgarije)  (Foto: Dven)
Veliko Tarnovp (Bulgarije) (Foto: Dven)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1898 vond Marie Curie het radium uit.

* In 2004 landt het grootste vrachtvliegtuig (De Antonov An-225) ter wereld op de Zwanenburgbaan van Schiphol.

* In 1952 ontsnappen de oorlogsmisdadigers Herbertus BikkerSander BorgersKlaas Carel FaberJacob de JongeWillem van der NeutWillem Polak en Antoine Touseul uit de Koepelgevangenis in Breda.

* In 1963 komt de eerste Amerikaanse single van The Beatles uit: I Want To Hold Your Hand.


The Beatles - I Want To Hold Your Hand

Ziekenhuiskoor leidt Britse kerst-hitlijst

Niet Justin Bieber, maar een speciaal ziekenhuiskoor heeft de prestigieuze 'Christmas Number One' in het Verenigd Koninkrijk te pakken. The Lewisham and Greenwich NHS Choir maakte een mash-up van Simon & Garfunkel en Coldplay: A Bridge Over You. De opbrengsten gaan naar het goede doel.

Het nummer werd ruim 127.000 keer verkocht; ruim 30.000 keer vaker dan de nummer-2: Love Yourself van Justin Bieber. A Bridge Over You is een medley van Bridge Over Troubled Water van Simon & Garfunkel en Fix You van Coldplay. The Lewisham and Greenwich NHS Choir bestaat uit medewerkers van de Britse nationale gezondheidsdienst, zoals artsen en verpleegkundigen.

Steun
Er is flink campagne gevoerd om A Bridge Over You op nummer-1 te krijgen. Met succes, want woensdag lag het nummer nog 662 exemplaren achter op Bieber. De Canadese zanger toonde zich bijzonder sportief: hij moedigde zijn fans woensdag op Twitter aan om het koor op 1 te krijgen. De koorleden reageren opgetogen: 'We zijn overdonderd en zouden niet gelukkiger kunnen zijn.'

Christmas Number One is in het Verenigd Koninkrijk een prestigeuze titel. Veel artiesten brengen in de weken voor kerst een single uit, in de hoop dat deze met kerst op 1 staat. Een goed voorbeeld is Merry Xmas Everybody van Slade, dat in 1973 op 1 stond met kerst.

The Beatles stonden vier keer op 1 tijdens kerst, de Spice Girls drie keer. Het nummer Do They Know It's Christmas voerde de hitlijst in drie verschillende uitvoeringen aan (Band Aid, Band II en Band Aid 20). Bohemian Rhapsody van Queen stond in 1975 op 1 en in 1991, kort na het overlijden van zanger Freddie Mercury, opnieuw.

X Factor
Sinds de opmars van talentenjachten zoals Popstars en X Factor, stond de winnaar van die tv-show regelmatig op 1. Daar werd in 2009 met succes een stokje voor gestoken. Na een succesvolle Facebook-campagne kwam Killing In The Name van Rage Against The Machine (uit 1992) binnen op 1. Louisa Johnson, die X Factor dit jaar won, strandde vrijdag overigens kansloos op nummer 12 in de kerst-hitlijst.

Voormalig FIFA-lid geeft corruptie toe

Voormalig vicevoorzitter van werelvoetbalbond FIFA Eugenio Figueredo heeft toegegeven dat er in het Zuid-Amerikaanse voetbal sprake is geweest van een groot corruptienetwerk. Dat heeft de openbaar aanklager Juan Gómez vrijdag in Montevideo bekendgemaakt. Figueredo was een dag eerder door de Zwitserse justitie uitgeleverd aan zijn vaderland waar hij meteen in hechtenis werd genomen.

Figueredo heeft toegegeven dat hij "grote sommen geld" heeft ontvangen, verklaarde Gómez. Dat geld investeerde hij elders. Figueredo was twintig jaar vicevoorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol, in 2013 en 2014 was hij voorzitter. Hij hoorde bij de zeven FIFA-functionarissen die op 27 mei, twee dagen voor de voorzittersverkiezing van de FIFA, in Zürich werden opgepakt door de Zwitserse politie.

Voormalig FIFA-lid geeft corruptie toe
Voormalig FIFA-lid geeft corruptie toe (Foto: ANP)

Brand in geboortehuis Bill Clinton

In het geboortehuis van de Amerikaanse oud-president Clinton heeft afgelopen nacht korte tijd brand gewoed, meldt de NOS. De politie gaat uit van brandstichting.

Het vuur woedde aan de buitenkant van het houten gebouw in het stadje Hope in de staat Arkansas. De gevel en enkele vertrekken liepen rook- en waterschade op.

Na de brand werd er ook graffiti op het pand aangetroffen. Daarom denkt de politie dat de brand is aangestoken. Er zijn geen verdachten in beeld en ook een motief is niet bekend.

Oud-president Clinton steunt momenteel zijn vrouw Hillary, die de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen in 2016 wil binnenslepen.

Bill Clinton woonde de eerste vier jaar van zijn leven in het huis, dat eigendom was van zijn grootouders. Sinds 1997 is het open voor publiek. Hope is overigens ook de geboorteplaats van de Republikeinse politicus Mike Huckabee, die ook meedoet aan de huidige presidentsrace.

Bill Clinton
Bill Clinton was tussen 1993 en 2001 president van de Verenigde Staten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.