Pokémonfilms: Gotta watch 'em all! Deel 2

Deel 5: Pokémon Heroes - Latios and Latias

Pokemon Heroes 1

Latios en Latias? Die ken ik! Ik heb Pokémon Ruby echt helemaal doodgespeeld en deze twee Pokémon komen me dan ook bekend voor. Inmiddels in de derde generatie aangekomen (Ruby/Sapphire dus; de GBA-games) vinden we Ash en zijn posse in een soort Pokémonversie van Venetië, genaamd Altomare. Altomare - sfeervol vormgegeven met allerlei kleine straatjes, krappe steegjes en kanalen - heeft zijn eigen volkslegende over de draken Latios en Latias (die tevens broer en zus zijn), die in tijden van nood zullen opduiken om de stad te beschermen tegen gevaar. Verder huist Altomare een schat, genaamd de Soul Dew, waarmee een ultiem wapen geactiveerd zou kunnen worden en dienen Latios en Latias ook als bewakers hiervan.

Maar! Dit zou natuurlijk geen Pokémonfilm zijn als er geen boeven waren die, geheel toevallig, nét op het moment dat Ash aanwezig is hun opwachting maken omdat ze de legende ook kennen. Ditmaal gaat het om twee James Bond-achtige spiondames, genaamd Annie en Oakley. Zij maken ook onderdeel uit van Team Rocket, dat inmiddels flink gegroeid lijkt te zijn, naast de jager uit het vorige deel, baas Giovanni en de klunzen Jesse, James en hun sidekick Meowth die tot nu toe iedere keer hun opwachting hebben gemaakt. Annie en Oakley zijn best leuke personages en beschikken over Mission Impossible-achtige gadgets (zonnebrillen die hittesignalen opvangen, vliegende droneachtige camera's), een lading attitude en een kapsel waar prinses Leia jaloers op zou zijn. Hiermee maken ze jacht op Latios en Latias, die zich door middel van hun speciale krachten schuilhouden in de stad, met als uiteindelijke doel de Soul Dew buit te maken en zo het wapen te activeren.

Pokemon Heroes 2

De plot wikkelt zich op voorspelbare wijze af: Ash redt Latias (die een menselijke gedaante kan aannemen) van Annie en Oakley, wordt vrienden met de twee Pokémon en binnen de kortste keren zit hij tot over zijn oren in de problemen. Misty en Brock zijn wat minder aanwezig omdat Latios en Latias de helft van de screentime opslurpen. Wat ik hier persoonlijk erg vervelend aan vond was dat de Pokémontweeling - net als Celebi in de vorige film - niet beschikt over een menselijke stem maar over hun eigen geluid. Een geluid dat een beetje het midden houdt tussen een nest huilende puppies en een zwerm meeuwen: oortergende "kwiii kwaaa" geluiden de halve film lang. Sorry Nintendo, vreselijk irritant. Verder hebben beide Pokémon vleugels op hun rug die ze niet bewegen, terwijl ze door de lucht vliegen als een soort hovercraft, wat op zijn minst vreemd te noemen is.

Toch is de film best onderhoudend. De beelden zijn erg mooi, Altomare ziet goed uit (de 3D maakt opnieuw zijn opwachting, maar ditmaal voornamelijk in de krappe straatjes en kanalen van Altomare wat stukken beter uit de verf komt) en de stukken waarin Ash, Misty en Brock via de - hoe kan het ook anders - psychische krachten van Latios meekijken terwijl hij door de lucht vliegt of als een soort onderzeeër door de kanalen glijdt zien er geweldig uit. Er is wederom niet veel actie, maar de actie die er is ziet er gelikt uit, met als hoogtepunt een achtervolging tussen Ash op een soort waterski die wordt voortgetrokken door een paar Pokémon, en een woedende Kabutops die van boot, naar muur, naar pier, naar stoepje springt, terwijl hij hem probeert te pakken.

Pokemon Heroes 3

De uiteindelijke confrontatie met het geactiveerde wapen (opgebouwd uit minder geslaagde 3D, helaas) is vrij snel voorbij en uiteindelijk mist de afwikkeling die we gewend zijn een beetje, maar dat mag de pret wat mij betreft niet drukken. Het einde is een klein beetje dramatischer dan de vorige films en ik kan me de huilende gezichten die dit in de bioscoopzaal heeft opgeleverd levendig voorstellen, tevens is dit tot nu toe de kortste film die ik gezien heb. Jammer, want wát ik heb gezien was zeker leuk, de beelden van de stad en de kanaaltjes waren sfeervol en de personages de beste tot nu toe. Wat mij betreft spreekt het boekdelen dat het grootste nadeel van deze film (afgezien van de vreselijke geluiden van Latios en Latias) de te korte tijdsduur was, hier had meer in gezeten. Desondanks: nergens saai, leuke personages, toffe omgeving, leuk.