Vijf Filmtips voor de maand Augustus

Filmtip 4: The Expendables 2

Releasedatum: 16 augustus 2012
Genre: Actie/Avontuur
Regisseur: Simon West
Acteurs: Sylvester Stallone, Bruce Willis en Jason Statham

Plot
De Expendables, een groep huurlingen, worden in opdracht van Mr. Church (Bruce Willis) op pad gestuurd voor een gevaarlijke missie. Deze missie mislukt door toedoen van een andere groep huurlingen, de Sangunaires, die dezelfde opdracht hadden. In een vijandelijk gebied, waarbij zij duidelijk in de minderheid zijn, proberen de Expendables wraak te nemen.

Verwachtingspatroon
Na het succes van de eerste film, kon een vervolg niet uitblijven. Het geweldige concept waarbij Stallone een aantal actiehelden uit de jaren 80 verzamelde bleek de wens van vele fans. Voor dit tweede deel zijn er zelfs een aantal sterren bijgekomen (Jean- Claude Van Damme, Chuck Norris) en zijn de rollen van Schwarzenegger en Willis vergroot. Daarnaast is het budget aanzienlijk verhoogd en is de originele cast grotendeels ongewijzigd gebleven. Een meesterwerk hoeft niet verwacht te worden, maar de gemiddelde actieliefhebber is voor een avond vol testosteron, vuurgevechten en opgepompte actiesterren bij The Expendables aan het goede adres.

 


Filmtip 5: En Kongelig Affære (A Royal Affair)

Releasedatum: 23 augustus 2012
Genre: Drama/Romantiek
Regisseur: Nikolaj Arcel
Acteurs: Mads Mikkelsen, Alicia Vikander en David Dencik

Plot
Koningin Caroline Mathilde (Alicia Vikander) is al op 15-jarige leeftijd getrouwd met de gestoorde koning Christian VII (Mikkel Boe Følsgaard). In 1769 wordt Johann Friedrich Struensee (Mads Mikkelsen) aangesteld als dokter van de koning. Al snel is er sprake van een geheime affaire tussen de jonge koningin en de dokter die uiteindelijk zal leiden tot een revolutie die de natie voor altijd zal veranderen.

Verwachtingspatroon
De Deense acteur Mads Mikkelsen (Efter Brylluppet, Casino Royale) timmert al een aantal jaar aardig aan de weg. Tijdens het afgelopen Filmfestival van Cannes won hij de prijs voor beste acteur met zijn rol in Jagten (The Hunt) van regisseur Thomas Vinterberg, daarnaast zal hij te zien zijn in de televisieserie Hannibal, waar hij de rol van de legende Dr. Hannibal Lecter op zich zal nemen. Nu toont hij dus zijn veelzijdigheid door ook een belangrijke rol te vervullen in het kostuumdrama En Kongelig Affære, een film van Nikolaj Arcel.

En Kongelig Affære is een film die met behulp van de controversiële regisseur Lars von Trier (Antichrist, Melancholia) tot stand is gekomen. Gezien de trailer lijkt het vooral interessant om te zien wat de rol van de krankzinnige en dus onvoorspelbare koning Christan VII gaat zijn. Met een lengte van 137 minuten, is het te hopen dat En Kongelig Affære niet de slaapverwekkende dialogen bevat van een gemiddeld kostuumdrama. Maar aangezien de film de prijs won voor het beste script tijdens het Filmfestival van Berlijn, lijkt dit een genrefilm te zijn die ook de gemiddelde filmliefhebber zal kunnen waarderen.