Alien special

Alien vs. Predator (2004)

AVP1 1

Al vanaf 1990 liep men met het idee om een cross-over tussen Alien en Predator te maken. Zo zien we in de film Predator 2 al een schedel van een Alien in een trofeeënmuur van een Predator liggen. Vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw gingen er al geruchten in de wandelgangen van Hollywood en was er een populaire stripboekenreeks. Deze geruchten werden versterkt toen rond 2000 computerspellen, met als thema Aliens versus Predator, verschenen. Pas in 2002 kreeg de film Alien vs. Predator groen licht van de studio.

AVP1 2

In 2004 regisseert Paul W.S. Anderson (bekend van Resident Evil, Mortal Kombat, Event Horizon) de eerste cross-over van de Alien en Predators-films. Anderson, die ook het scenario schreef, kwam met een behoorlijk ander verhaal dan wat er in de strips te lezen was. De film speelde zich in de tegenwoordige tijd af in een piramide onder het ijs van Antarctica. Zodoende was men niet afhankelijk van Sigourney Weaver, daar het verhaal ver voor de tijd van Ripley afspeelt. Anderson mocht aan de slag met een budget van 45 miljoen dollar, een behoorlijk stuk minder dan de 70 miljoen die destijds beschikbaar was voor Alien: Ressurection. Voor de opnames vertrekt de filmcrew naar Praag, een stad waar al vele mooie films waren opgenomen.

Alien vs. Predator begint in 2004 als een satelliet van Weyland Industries - inderdaad een voorouder van het karakter Michael Bishop, de bouwer van de androide Bishop, in Alien3 - een mysterieuze hittebron op Antarctica ontdekt. Charles Bishop Weyland (gespeeld door Alien-veteraan Lance Henriksen) laat een team samenstellen om dit te onderzoeken. De hittebron blijkt een piramide te zijn die door Predators wordt gebruikt als broedplaats voor Aliens om op te jagen. Al snel doet het team afschrikwekkende ontdekkingen en komt terecht in een dodelijke strijd tussen Aliens en Predators.

AVP1 3

Ondanks het interessante concept weet de film het grote bioscooppubliek niet te boeien. Maar toch is de film, die in slechts vier maanden werd gemaakt, zeker niet slecht te noemen. In 2005 zou Alien vs. Predator de BMI Film Music Award winnen.