Alien special

Alien (1979)

Tussen 5 juli tot 21 oktober 1978 worden de opnames gemaakt voor de eerste Alienfilm. De opnames worden gemaakt in de befaamde Shepperton Studio's in Londen. Voor de film werd gebruikgemaakt van drie verschillende filmsets. Het aardoppervlak van een buitenaardse planetoïde, het interieur van het ruimteschip de Nostromo en nog een extra ruimteschip. De filmset van de Nostromo bestond uit drie verschillende sets die door middel van gangen met elkaar verbonden waren zodat men ook de overgangen van de ene set naar de andere kon filmen. Doordat men gebruik had gemaakt van afval en schrootmetaal zag het schip er behoorlijk oud en gebruikt uit.

Alien set 2

Wat de film in de eerste plaats sterk maakt is de beperkte cast die uit slechts zeven acteurs bestond. Het script was dan ook zo geschreven dat elke rol door zowel een man als een vrouw gespeeld kon worden. Uiteindelijk bestond de cast voor Alien uit Tom Skerritt als Dallas, Sigourney Weaver als Ellen Ripley, Veronica Cartwright als Lambert, Harry Dean Stanton als Brett, John Hurt als Kane, Ian Holm als de androide Ash en Yaphet Kotto als Parker. Dan was er nog Bolaji Badejo die in het pak van de Alien mocht kruipen en Helen Horton van wie we alleen de stem te horen krijgen als moeder.

Alien set 1

In eerste instantie moest de film gemaakt worden met een budget van slechts 4,2 miljoen dollar. Nadat de studio echter de prachtige storyboards van Scott hadden gezien waren ze overtuigd en verhoogden ze het budget naar 8,4 miljoen dollar. Wat Alien vooral zo sterk maakt is dat de film een zeer hoge spanningsboog kent. Gedurende de hele film krijg je het monster zo goed als niet te zien tot aan het einde waar de film een epische climax heeft. Alien ging op 25 mei 1979 in première. De reacties op de film waren nogal verdeeld. Waar sommige bezoekers de zaal kotsend verlieten prezen andere filmliefhebbers de film de hemel in. De film was dan ook een perfecte kruising tussen een sciencefiction- en een horrorfilm. Niet eerder zagen we zulke beklemmende en claustrofobische beelden als in de eerste Alienfilm waar veel van het gebeuren aan de fantasie van de kijker wordt overgelaten. Donkere ruimtes waar je de meest angstaanjagende geluiden hoort maar geen idee hebt wat de bron van die geluiden is. Dit in combinatie met de ijzersterke filmmuziek van Jerry Goldsmith zorgde voor menige huivering in de diverse bioscoopzalen.

Alien premiere

De film Alien zou wereldwijd zo'n 104 miljoen dollar opleveren. Met het succes van de film werd een nieuw genre in het leven geroepen. De ruimtehorror. Geïnspireerd en meeliftend op het succes van de epische film van Ridley Scott waren er diverse regisseurs die een graantje probeerden mee te pikken van de film. Zo zien we films verschijnen zoals Luigi Cozzi's Contamination (1980, ook wel bekend als Alien Contamination en Toxic Spawn), Norman J. Warren's Inseminoid (1981) en Harry Bromley Davenport's cultklassieker Xtro (1982). De Italiaanse regisseur Ciro Ippolito is nog wat onbeschaamder en brengt in 1980 de film Alien 2 - Sulla terra uit. In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden heeft deze film dus verder helemaal niks met de originele Alienfilms te maken.