FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 juni 2024

Turkije klopt tien man van Tsjechië en plaatst zich voor knock-out fase op EK voetbal

Turkije is een ronde verder op het EK. Tegen de Tsjechen kwamen ze al snel met een man meer te staan, maar pas in de blessuretijd werd een overwinning veiliggesteld tegen Tsjechië: 2-1.

Na twintig minuten stond Tsjechië al met één man minder op het veld. Na twee keer geel voor Antonin Barak mocht hij vertrekken. Na de snelle rode kaart bepaalde Turkije de wedstrijd en vijf minuten na rust kwam het op voorsprong dankzij Hakan Çalhanoğlu.

Turkije leek op weg naar de zege en de tweede plaats in de poule, maar ondanks dat Tsjechië met een man minder op het veld stond kwam het toch terug. Tomáš Souček zorgde na gerommel in de zestien van Turkije voor de 1-1, de gelijkmaker werd nog wel even nagekeken, maar telde toch.

Na de gelijkmaker probeerde Tsjechië de aanval te zoeken en gaf in de slotfase veel ruimte weg en daar profiteerde Turkije van en Cenk Tosun schoot de bevrijdende 2-1 voor Turkije binnen. Na het doelpunt werden nog de nodige kaarten uitgedeeld, waaronder een tweede rode kaart. Ook viel er veel geel in de wedstrijd.

Mikautadze helpt Georgië aan zege tegen Portugal en gaat naar de achtste finales op EK

Georgië heeft dankzij een verrassende zege op Portugal (2-0) de achtste finales van het EK voetbal bereikt. De Georgische voetballers werden derde in de groepsfase en nemen het in de achtste finales op tegen Spanje. Portugal was al zeker van groepswinst.

Georgië moest winnen om de knock-outfase te bereiken, terwijl Portugal al zeker was van groepswinst en begon met een B-elftal. Na twee minuten kwam Georgië na twee minuten al op voorsprong via Khvicha Kvaratskhelia op een assist van Georges Mikautadze.

Na de openingsgoal ging Portugal op zoek naar de gelijkmaker en had daarbij ook de nodige kansen, maar was slordig in de afwerking. Ook na de rust kreeg Portugal de kans op de gelijkmaker, maar Georgië overleefde die fase en na een uur kwam het op 2-0. Mikautadze schoot vanaf de strafschopstip raak en maakte alweer zijn derde doelpunt van het toernooi, en is daarmee topscorer op dit EK.

Portugal kwam niet meer terug in de wedstrijd en Georgië pakte zo de winst en plaatste zich voor de achtste finales tegen Spanje.

Door de winst van Georgië neemt het Nederlands elftal het in de volgende ronde op tegen Roemenië.

Lector Energietransitie: "Duitse energiepolitiek probleem voor heel West-Europa"

Martien Visser, Lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool, signaleert een extreme prijspiek voor electriciteit in Duitsland vanavond, ca. 10x de gebruikelijke prijs in deze periode, en wijst op de bredere implicaties van het Duitse energiebeleid.

Hoewel de directe aanleiding een IT probleem is, bewijst dit probleem hoe afhankelijk het land is van import van electriciteit. Die afhankelijkheid is ontstaan doordat het land zichzelf in een moeilijke positie heeft gemanoeuvreerd, zonder veel alternatieve reservecapaciteit. En als gevolg daarvan, zo stelt hij, bedreigt dit de stabiliteit van energiemarkt in heel West-Europa en zou de EU daar iets tegen moeten doen.

Roemenië als groepswinnaar door naar achtste finales na gelijkspel tegen Slowakije

Slowakije en Roemenië hebben zich geplaatst voor de achtste finales. Door een 1-1 gelijkspel werden de Roemenen groepswinnaar, en is Slowakije door als een van de beste nummers drie.

Vooraf was duidelijk dat beide landen genoeg hadden aan één punt om de volgende ronde te bereiken op het EK. In de eerste helft kwam Slowakije halverwege de eerste helft op voorsprong dankzij een rake kopbal van Ondrej Duda. Nog voor rust kwam Roemenië langszij dankzij een rake strafschop van Razvan Marin na een overtreding van Dávid Hancko.

In de tweede helft werd er niet meer gescoord en door het gelijkspel zijn beide landen door naar de achtste finales. Roemenië als groepswinnaar, doordat in de andere groepswedstrijd ook gelijkgespeeld werd. Slowakije is een van de beste nummers drie op dit EK.

België na gelijkspel als tweede door naar volgende ronde EK voetbal

België heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de achtste finale van het EK voetbal. De Rode Duivels speelden in Stuttgart met 0-0 gelijk en gaan als tweede naar de volgende ronde.

Vooraf hadden alle ploegen drie punten na twee wedstrijden en was nog van alles mogelijk in groep E. België hinkte op twee gedachtes tegen Oekraïne. Gelijkspel was voldoende voor plaatsing in de volgende ronde, maar bij winst was groepswinst mogelijk en dus speelden de Rode Duivels heel gecontroleerd tegen Oekraïne. Toch kreeg België via Romelu Lukaku in de eerste helft een goede kans, maar verder kwam het niet.

Na rust was het in het eerste half uur van de tweede helft nog meer aftasten en waren er weinig kansen voor zowel België als Oekraïne. In de laatste tien minuten namen de Oekraïners meer risico en kregen daarbij ook kansen en werd een corner van de lijn gehaald, Ook België kwam er een aantal maal gevaarlijk uit, maar gescoord werd er niet. België is als tweede door in de poule en speelt in de achtste finales tegen Frankrijk. Voor Oekraïne is het einde toernooi.

Geweldexplosie Kenia bij bestorming parlement, 23 doden

In Kenia zijn er sinds vorige week protesten tegen de belastingplannen van de regering. Aanvankelijk verliepen de protesten vreedzaam, maar op dinsdag escaleerde de situatie toen de politie het vuur opende op demonstranten en het parlement werd bestormd, hierbij vielen 23 doden en tientallen gewonden.

Delen van het parlementsgebouw werden bij de bestorming in brand gestoken, demonstranten zouden er in geslaagd zijn de Senaatskamer binnen te dringen. "We verwerpen het wetsvoorstel, elke clausule. We vragen niet om een amendement. We vragen om het voorstel te verwerpen. Ze zijn bang voor ons. We gaan de macht met onze eigen handen grijpen en we zijn niet bang," zei een niet nader genoemde demonstrant. De protesten verspreidden zich van de hoofdstad Nairobi naar steden als Mombasa en Kisumu.

In Nairobi, de hoofdstad, blijven zwaarbewapende agenten patrouilleren. Desondanks zijn er online oproepen om donderdag opnieuw te demonstreren. Het leger van Kenia is ingezet om de politie te ondersteunen.

Het parlement heeft de voorgestelde belastingverhogingen al goedgekeurd, wat tot woede leidde bij Kenianen die vrezen dat het daardoor nog moeilijker wordt om rond te komen. President William Ruto moet de wet nog ondertekenen, maar volgens Keniaanse media is hij dit inmiddels niet meer van plan. Later op woensdag zal hij het land toespreken. 

Kamervoorzitter Bosma niet aanwezig bij nationale slavernijherdenking

Kamervoorzitter Martin Bosma zal niet aanwezig zijn bij de Nationale Herdenking Slavernijverleden aankomende maandag. Bosma heeft na overleg met Ninsee, het Nederlands Instituut voor Slavernijverleden, besloten om de herdenking aan zich voorbij te laten gaan. 

Dat laat Ninsee weten aan Nu.nl. De organisatie liet eerder weten dat Bosma pas welkom was bij de herdenking als hij eerst zijn excuses maakt en reflecteert op zijn eerdere uitspraken, anders zou zijn uitnodiging worden ingetrokken. Bosma en Ninsee zijn na een gesprek vandaag gezamenlijk overeengekomen om de uitnodiging in te trekken. "De herdenking moet niet over mij gaan, maar over het slavernijverleden", laat hij aan verschillende media weten. 

Ninsee-voorzitter Linda Nooitmeer heeft aan de NOS verteld dat er niemand namens de Tweede Kamer een krans zal leggen tijdens de herdenking. 

Veel om te doen
Om de mogelijke komst van Bosma was de afgelopen tijd veel om te doen. Stadsdelen Zuidoost en Oost om Kamervoorzitter Martin Bosma niet te laten komen naar de slavernijherdenking vanwege eerdere uitlatingen. "Hij gaat tekeer tegen alles wat te maken heeft met diversiteit en inclusie. Zo iemand heeft niets te zoeken bij herdenkingen in onze diverse stad, ook niet in een rol als Kamervoorzitter", aldus Dylan Bakker van BIJ1 tijdens de stadsdeelcommissievergadering van Zuidoost. 

In navolging van de motie vanuit stadsdeel Zuidoost schreef een groep van ongeveer 150 personen en 35 organisaties uit de Surinaamse en Caribische gemeenschap een open brief aan de Kamervoorzitter om niet komen. 

Love don't judge: 'Mijn vriendin is een furry'

Jade en Dimetrius hebben sinds een jaar een relatie en zijn sinds kort gaan samenwonen. Jade is een furry en content creator waar Dimetrius haar, naast zijn fulltime baan, bij helpt. Ze is al meer dan vijf jaar een furry en dit is een belangrijk onderdeel van haar leven geworden. Ze heeft meer dan $25.000 uitgegeven aan fursuits en is naar meerdere conventies gereisd. Het stel is onlangs samen gaan wonen. Het stel maakt content voor volwassenen waarin ze fursuits dragen en ontvangen daar veel kritiek over op sociale media. Reacties zijn onder andere: "alle furries zouden op de brandstapel moeten", "hij is een hondenneuker", en beweringen dat ze zich bezig houden met bestialiteit. Hoewel de reacties zeer negatief zijn, is voor Jade is de steun van Dimetrius het belangrijkst. Dimetrius heeft een aantal vrienden verloren vanwege de 'furry-activiteiten' van Jade. In Love Don't Judge doen ze hun verhaal.

Hoe Iran slim z'n macht gebruikt

Na de plotse dood van de Iraanse president Raisi zijn er op 28 juni nieuwe presidentsverkiezingen in Iran. Of een nieuwe president de politieke koers van het land gaat veranderen is niet bekend. Maar wat is deze koers tot nu toe geweest? Dat vertelt Irandeskundige Maaike Warnaar van de Universiteit Leiden. Binnen die koers is Iran de afgelopen jaren namelijk bij veel gewelddadige conflicten in het Midden-oosten betrokken geweest. Hierbij heeft de moeizame relatie met de Verenigde Staten altijd een rol gespeeld. Hoe ontstond die ingewikkelde relatie met de VS? En nog belangrijker: is deze op te lossen? Maaike neemt je mee door de geschiedenis tussen de twee landen.

0:00 Is Iran de bron van al het kwaad?
0:30 Oorlog Israël en Hamas
0:42 Eerste keer gevecht tussen Iran en Israël
0:55 Moeizame relatie VS en Iran
1:25 Geschiedenis van Iran
3:47 Relaties tussen landen in het Midden Oosten
4:13 Welke landen zijn pro-VS en anti-VS?
5:23 Poging relatie verbeteren tussen VS en Iran
6:22 Groeperingen in Midden Oosten
6:52 Iran en Hamas
7:39 Iran en Houthi's
7:54 Iran en Hezbollah
8:21 Relatie Iran met groeperingen: afschrikking
8:58 VS militair sterker
9:40 Militaire confrontatie Iran en Israël
10:46 Is de gespannen situatie tussen Iran en de VS oplosbaar?
11:16 Iran is niet het bron van het kwaad in het Midden Oosten

Met dank aan Universiteit van Nederland

Rusland blokkeert de toegang tot 81 Europese media

Rusland heeft aangekondigd dat het Europese media-aanbod zal blokkeren als reactie op het verbod op vier Russische staatsmedia in de EU. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou staan 81 kranten, tijdschriften en omroepen op de zwarte lijst.

Van Nederlandse media zal de toegang tot de NOS, NRC en het AD worden geblokkeerd. 

De EU-lidstaten hebben in mei sancties opgelegd aan twee Russische kranten, het staatspersbureau Ria Novosti en het platform 'Voice of Europe'. De EU beschuldigt hen van het verspreiden van pro-Kremlin propaganda. De blokkade is sinds afgelopen maandag van kracht.

Ook ultraorthodoxe Israëliërs moeten in dienst, onvrede bij Netanyahu

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft bepaald dat ultraorthodoxe joodse studenten voortaan ook dienstplichtig zullen zijn. Deze beslissing betekent het einde van de uitzonderingspositie van de charedim. Het besluit kan spanningen veroorzaken in Israël en mogelijk zelfs verdeeldheid zaaien binnen de regeringscoalitie van premier Netanyahu, volgens BNR-correspondent Ralph Dekkers.

De vrijstellingsregel, die decennialang van kracht was, liep in april af. Premier Netanyahu bekritiseerde de uitspraak. Zijn coalitieregering steunt op streng religieuze partners die de dienstplicht van jonge mannen uit hun gemeenschap ten strengste afwijzen.

Veel ultraorthodoxe mannen in Israël zetten zich volledig in voor de studie van de Thora, de oude joodse wetboeken. Sinds de oprichting van Israël in 1948 genieten zij een vrijstelling van de militaire dienstplicht die geldt voor alle Israëlische mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder. De discussie over de uitzonderingspositie van ultraorthodoxe Israëliërs is al jaren aan de gang.

De procureur-generaal het leger opgedragen om onmiddellijk 3.000 strikt religieuze Yeshiva-studenten te rekruteren voor militaire dienst. Dit was volgens de media een start, het leger moet plannen op stellen om meer Yeshiva-studenten op te gaan roepen. 

Vaker 130 km/u rijden op de lange baan geschoven

Het lijkt er steeds meer op dat we niet op korte termijn op meer plaatsen 130 km p/u mogen rijden zoals de toekomstige regeringscoalitie had beloofd in het hoofdlijnenakkoord. Een motie die is aangenomen in de Tweede Kamer benadrukt dat boeren en vissers prioriteit moeten krijgen bij het verkrijgen van een natuurvergunning voordat er eventueel sprake kan zijn van een verhoging van de snelheidslimiet op snelwegen.

Het is opmerkelijk dat zelfs coalitiepartners VVD en NSC de motie van de ChristenUnie en het CDA steunen. Volgens BNR Mobility-journalist Noud Broekhof willen ze eerst de natuurvergunning van boeren en garnalenvissers legaliseren voordat de maximumsnelheid van 130 km/u overdag wordt heringevoerd.

Eerder werd al duidelijk dat op veel snelwegen het plan om de snelheid te verhogen niet haalbaar is, omdat een hogere snelheid een negatief effect kan hebben op de stikstofdaling op nabijgelegen natuurgebieden.

De legalisatie van PAS-melders blijft een voortdurend politiek probleem. Zo'n 2500 boeren hebben geen vergunning omdat ze vóór 2019 alleen hun stikstofuitstoot hoefden te melden. Na een uitspraak van de Raad van State is een vergunning verplicht geworden, maar die is momenteel lastig te verkrijgen vanwege beperkte stikstofruimte. De politiek wil deze boeren snel bijstaan vanwege hun nijpende situatie.

Rutte officieel benoemd tot secretaris-generaal NAVO

Mark Rutte is officieel aangesteld als de volgende baas van de NAVO. Zijn benoeming was een formaliteit nadat zijn enige concurrent, de Roemeense president Klaus Iohannis, uit de race stapte. De ambassadeurs van de NAVO-landen hebben nu definitief voor Rutte gekozen. Rutte zal per 1 oktober aantreden als secretaris-generaal van de NAVO. 

Rutte kreeg snel veel steun en was vanaf het begin de favoriete kandidaat van de VS, de belangrijkste NAVO-partner. Nederland krijgt met Rutte zijn vierde secretaris-generaal van de NAVO. De grootste uitdagingen voor Rutte zullen onder andere de oorlog in Oekraïne, Poetins dreiging richting de NAVO, het behouden van de eenheid onder alle 32 lidstaten en de mogelijke herverkiezing van Trump in de VS zijn.

FOK! Wat een weer: plaatselijk tropisch wam

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het zonnig en droog. Aan de kust staat een matige noordoostenwind, landinwaarts is er weinig wind.

Vanmiddag ontstaat er landinwaarts wat bewolking, maar het blijft tamelijk zonnig. De maximumtemperaturen liggen tussen 28 en plaatselijk 31°C, op de Wadden rond 25°C. Er staat een zwakke tot matige (noord)oostenwind. In de middag wordt de wind aan de westkust noordelijk en koelt het daar enkele graden af.

Vanavond schijnt eerst de zon en blijft het nog lang warm. De noordoostenwind is zwak tot matig.

Vannacht is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 18°C. Er is weinig wind.

Blauwe lucht boven de Oostvaardersplassen (Foto: Ouwesok)
Blauwe lucht boven de Oostvaardersplassen (Foto: Ouwesok)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1313

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1398
special
VrijMiBabes #229 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1397
special
Random Pics van de Dag #1396
special
Random Pics van de Dag #1395
review
The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom
©FOK.nl e.a.