Alien special

Alien: Resurrection (1997)

Alien Ressurection 1

Voor het derde deel van de Alien-filmreeks huurt 20th Century Fox scenarioschrijver Joss Whedon in. Whedon had eerder naam gemaakt met series als Firefly, Buffy the Vampire Slayer, Angel en de sciencefictionfilm Serenity. Alien: Ressurection zou eigenlijk gaan over de belevenissen van het weesmeisje Newt maar Fox koos er voor om het karakter van Ellen Ripley terug te laten keren in deze film. Sigourney Weaver had eigenlijk al afscheid genomen van de reeks maar na het lezen van Whedons script werd ze toch weer enthousiast. Waarschijnlijk hielp het loonstrookje met elf miljoen dollar daar ook aan mee.

Alien: Resurrection werd opgenomen in Fox studio's in Los Angeles, en is daarmee de eerste Alienfilm die niet in Groot Brittannië is opgenomen. Het was nogal een karwei om een studio te vinden aangezien in dezelfde tijd blockbusters werden opgenomen zoals Titanic en The Lost World: Jurassic Park. Alien: Resurrection kreeg nogal uiteenlopende reacties van de kijkers. Zo zijn er fans die de films als de slechtste van de vier films zien maar zijn er ook fans die de film als de beste uit de serie bekijken.

Alien Ressurection 2

Alien: Resurrection speelt zich zo'n 200 jaar na Alien³ af. Met behulp van bloedmonsters weet men een kloon van Ellen Ripley te maken. Het bedrijf United Systems Military, een soort opvolger van Weyland-Yutani, heeft zijn zinnen gezet op het gebruiken van de Aliens als wapen. Omdat Ripley op het moment van haar dood een embryo van een Alien-koningin bij zich droeg willen ze haar klonen om op deze manier aan een Alien te komen. Uit de Ripley-kloon wordt een Alien-koningin gehaald en men weet na twee eeuwen rust weer een Alienkolonie op te bouwen. Omdat de nieuwe Alienkoningin menselijk DNA in haar genen heeft hoeft ze geen eieren meer te leggen maar is ze in staat om levende jongen te baren. Deze zien op hun beurt Ripley als hun 'moeder'. De nieuwe Aliens blijken echter een stuk slimmer te zijn dan hun voorgangers.

Alien Ressurection 3

Met een opbrengst van slechts 47 miljoen dollar is de vierde Alienfilm de minst succesvolle in Amerika. Toch doet de film het wel goed in de rest van de wereld. De film werd geregisseerd door de Franse regisseur Jean-Pierre Jeunet, die op het moment van de productie geen woord Engels sprak en constant een tolk bij zich moest hebben. Naast Weaver zien we ook sterke rollen voor Winona Ryder, Ron Perlman en Dominique Pinon.