Alien special

Aliens (1986)

Aliens james cameron
James Cameron

In 1986 mocht niemand minder dan de fameuze regisseur James Cameron aantreden om een vervolg te maken op Ridley Scotts succesvolle film. De film zou een nog groter succes worden dan zijn voorganger, een fenomeen wat niet al te vaak voorkomt in Hollywood. Aliens speelt zich 57 jaar na de eerste film af. In de ruimte wordt een shuttle aangetroffen met aan boord een in hyperslaap gevallen Ellen Ripley die met het ruimtevoertuig aan de Alien was ontsnapt. Ripley moet haar opdrachtgever, de Weyland-Yutani corporatie, rapporteren over wat er aan boord van de Nostromo is gebeurd maar kan daar geen bewijs voor aanleveren en wordt op non-actief gezet. Dan verneemt Ripley dat de planetoïde, waar ze ooit het ei vonden, is gekoloniseerd en wordt bewoond. Nadat het contact tussen de aarde en planetoïde LV-426 wordt verbroken neemt Burke, een vertegenwoordiger van de Weyland-Yutani corporatie, contact op met Ripley om haar te vragen voor een missie naar de kolonie. Samen met een groep geharde mariniers en de androide Bishop gaat ze in het oorlogsschip de Sulaco op weg naar de planetoïde. Bij aankomst op LV-426 lijkt de kolonie te zijn verlaten. De enige die ze aantreffen is het getraumatiseerde meisje Newt. En een kolonie Aliens waarvan geen enkel weldenkend mens blij zou worden.

Aliens Pinewood
Pinewood Studio's

James Cameron liep tijdens de voorproductie van Terminator al met een idee in zijn hoofd om een vervolg te gaan maken op Alien. Zo schreef hij in 4 dagen een 45 pagina's dik scenario. 20th Century Fox wees het script echter af omdat Alien volgens hen niet succesvol genoeg was geweest om een vervolg te maken! Toen Cameron tijdens de opnames van Terminator in conflict kwam met hoofdrolspeler Arnold Schwarzenegger liep de film negen maanden vertraging op. In die tijd kon Cameron zich echter wel richten op een nieuw script voor het beoogde vervolg op Alien. Cameron schreef ditmaal een 90 pagina's dik scenario wat door de studio werd geaccepteerd, met de voorwaarde dat ook Terminator een succes zou worden. Mits dit gebeurde kreeg Cameron ook toestemming om Aliens te gaan regisseren. Terminator sloeg wereldwijd aan en zodoende kon Cameron zich helemaal op deze vervolgfilm gaan richten.

Aliens Cameron on set

Het nest van de Alienkoningin zou later nog worden gebruikt in de film Batman. Ook werden er voor de film opnames gemaakt in een verlaten kerncentrale. Toen men ontdekte dat er asbest in het gebouw zat moest men eerst de filmset saneren voordat men verder mocht gaan met de opnames voor de film. De Alienkoningin was een behoorlijk monster. Voor de bediening had men zo'n veertien tot zestien mensen nodig.

Aliens set 2