The Darkness

Halverwege de jaren negentig kwam er een stroom comics op gang die tegen de reguliere good guy vs bad guy verhaallijnen van Marvel Comics en DC Comics in ging. Verhalen die voornamelijk gingen over anti-helden die met zichzelf in de clinch lagen, grimmige tekeningen en geen duidelijke goeierikken en boevemannen. Voorbeelden hiervan zijn Spawn, Witchblade, Savage Dragon en The Darkness.

Deze laatste comic is bedacht door tekenaar Marc Silvestri (ex-Marvel, tekende onder andere Wolverine) en schrijvers Garth Ennis en David Wohl, en vertelt over een kracht die ouder is dan de mensheid: The Darkness. Dit is een manifestatie van één van de drie krachten die het universum kent: Chaos en Creatie. De andere twee zijn Balans en Orde, wiens manifestaties zich uiten als The Witchblade en The Angelus, respectievelijk. The Darkness en The Angelus verhouden zich tot elkaar als chaos en orde, duister en licht. The Darkness is de sterkste van de twee, maar kan alleen in het donker gebruikt worden, terwijl The Angelus zowel in het licht als in het duister gebruikt kan worden. De rol van The Witchblade varieert, en lijkt voornamelijk te bestaan om de balans tussen goed en slecht, chaos en orde en licht en duister te bewaken.

Centraal in de comic staat Jackie Estacado, een wees die samen met zijn beste vriendin Jenny op straat is opgegroeid voordat een weeshuis ze opving. Jackie werd daar door Frankie Franchetti weggehaald, nadat hij daartoe instructies kreeg van een vreemdeling genaamd Sonatine. Frankie Franchetti, één van de belangrijkste maffia-bazen in New York, nam Jackie op in z\'n familie en liet hem vrij snel kennis maken met de familiebusiness. Jackie blijkt een natuurtalent en op jonge leeftijd begint hij al als hitman voor de Franchetti-familie.
In de nacht van zijn 21e verjaardag krijgt Jackie bezoek van een groep gangsters die het op zijn leven voorzien hebben. Terwijl hij bezig is met in leven blijven, hoort hij een stem diep van binnen. Een stem die hem vertelt dat hij los moet laten, niet langer moet nadenken, en puur op instinct moet handelen: The Darkness is na 21 jaar incubatie ontwaakt. De gangsters blijken weinig weerstand te kunnen bieden tegen de hernieuwde Jackie en ook de gevleugelde soldaten die The Angelus stuurde om Jackie gevangen te nemen kunnen niet op tegen de brute kracht die Jackie herbergt.

Jackie krijgt vervolgens te maken met The Brotherhood Of The Darkness. Een sekte die alles van The Darkness weten, met aan het hoofd Sonatine, de man die Frankie beval Jackie op te voeden. Deze sekte lijkt het beste met Jackie voor te hebben, en leggen hem uit wat hij met The Darkness kan; wat het bezit van deze kracht betekent. The Darkness geeft de drager ervan controle over Chaos-energie. Hiermee kan Jackie in feite doen wat hij wil. Hij kan het in elke willekeurige vorm laten materialiseren, hoewel complexere voorwerpen en mens-achtigen meer oefening vergen dan simpele steekwapens of het oproepen van de demonen genaamd Darklings. Die demonen komen feitelijk voort uit het onderbewistzijn van de drager: elke Darkling is een vertegenwoordiging van een deel van z\'n persoonlijkheid. In het geval van Jackie betekent dat dat er een handjevol prettig gestoorde en een heleboel lelijke monsterachtige Darklings zijn. Bovendien kan Jackie met behulp van The Darkness een full body-armor oproepen.
Wanneer Sonatine door krijgt dat Jackie niet geïnteresseerd is in het gebruiken van The Darkness voor wereldheerschappij, besluiten ze dat Jackie vermoord moet worden, zodat The Darkness gedwongen wordt een nieuwe gastheer te zoeken: het liefst Sonatine.

The Angelus zit achter Jackie aan om haar wereldheerschappij veilig te stellen. Zolang The Darkness namelijk een volwassen lichaam bezit, kan zij niet over de nacht heersen. The Angelus kent in principe dezelfde krachten als The Darkness, zij het aan de andere kant van het spectrum van het universum. Zij kan de energie die Orde voorstelt laten materialiseren in alle objecten die ze maar kan bedenken. Aangezien deze versie van The Angelus al enkele honderden jaren oud is, kan zij complexere voorwerpen creëren dan Jackie. Zij is bijvoorbeeld in staat om semi-menselijke soldaten uit Orde-energie te laten ontstaan.
De heerschappij van The Angelus gaat overigens niet bepaald over rozen. Zij wil dat iedereen haar aanbidt en wie dat niet doet zal met haar oneindige toorn te maken krijgen. Ze zal de wereld met wat haar visie van goed is overstromen, en die visie omhelst voornamelijk dat anderen moeten lijden opdat zij gelukkig in licht kan baden.

De Christelijke Kerk laat zich ook niet onbetuigd. Wanneer de gastheer van The Darkness sterft, gaat deze op zoek naar een nieuw lichaam. Aangezien The Darkness alleen een mannelijke gastheer kan aannemen, is er slechts één persoon geschikt om deze, in hun ogen duivelse, verschijning het hoofd te bieden: de Magdalena. De gedachte hierachter is dat als The Darkness niet tijdig een nieuwe gastheer kan vinden, de entiteit af zal sterven. In hoeverre deze theorie klopt is onbekend, aangezien men nog nooit geslaagd is in deze opzet.
De Magdalena is een directe afstammeling van Maria Magdalena, de vrouw van Jezus Christus, en dus de enige met het heilige bloed van Christus in haar aderen. Hierdoor heeft zij net wat meer kracht en uithoudingsvermogen dan de gemiddelde 24-jarige meid.

Buiten deze vijanden die achter The Darkness aan zitten heeft Jackie ook nog kopzorgen omtrent zijn oude leven. Wie pleegde de aanslag op zijn leven? Wie pleegde tegelijk een aanslag op zijn oom? Wie organiseerde het en waarom? Als snel ontdekt Jackie dat Frankies neef Paulie achter de aanslagen zit, om zo hoofd van de familie te worden. Hiervoor moest Frankie opgeruimd worden, zodat de plaats aan het hoofd van de familie vrij zou komen. Jackie moest dood omdat hij de enige zou zijn die loyaal aan Frankie zou blijven, ook na zijn dood, en dus een bedreiging vormt.

Jackie hoeft het gelukkig niet altijd alleen op te nemen tegen zijn vijanden. Vaak weet hij tijdelijke samenwerkingsverbanden met de Magdalena en The Witchblade te smeden, die daarna gemakkelijker verbroken worden dan dat ze gecreëerd zijn.