FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 augustus 2018

Ajax heeft geen kind aan Sturm Graz en gaat door

Ajax is op overtuigende wijze door naar de volgende voorronde van de Champions League. De Amsterdammers wonnen ook de return van Sturm Graz.

Bij de bezoekers kreeg Dusan Tadic van coach Erik ten Hag een basisplaats. De zomeraanwinst debuteerde vorige week als invaller, toen Ajax in de Johan Cruijff ArenA met 2-0 won. Ook in de return in de Merkur Arena kwam de ploeg niet in de problemen. Tadic kreeg de eerste goede kans toen hij met links de bal over de keeper wilde stiften, maar dat mislukte.

Na bijna een halfuur had Klaas Jan Huntelaar moeten scoren uit een prima voorzet van David Neres vanaf de linkerflank. Net als Tadic stuitte de ervaren spits echter op doelman Jörg Siebenhandl. Vlak voor rust was het alsnog raak voor The Hunter. Neres gaf dit keer vanaf rechts hoog voor, Huntelaar controleerde de bal op de borst en hij volleerde met de buitenkant van de rechtervoet keurig raak.

Aan de andere kant kreeg André Onana weinig te doen; de Ajax-keeper werd alleen getest bij een afstandsschot van Stefan Hierländer. Door de voorsprong kon de Amsterdammers na rust niets meer gebeuren, zeker niet toen Tadic bij het begin van de tweede helft al 0-2 maakte. Noussair Mazraoui ontsnapte op rechts aan buitenspel en zijn lage voorzet werd door de Serviër simpel binnengewerkt.

Kort daarna mocht Daley Blind invallen voor Nicolás Tagliafico, die in de eerste helft tegen een gele kaart was opgelopen. Halverwege de tweede helft werd Tadic afgelost door Donny van de Beek, waar dat vorige week nog andersom was. De invaller vond na een steekpass van Ziyech de keeper op zijn weg en na 77 minuten werd het toch 0-3. Invaller Max Wöber zette met een pass door het centrum van de Oostenrijkse defensie Huntelaar alleen voor de keeper. Met een handig stiftje maakte de spits het fraai af.

Een knullig eigen doelpunt van Onana zorgde ervoor dat Sturm Graz in de slotminuten toch nog van de nul af kwam. De Afrikaan kreeg een hobbelende terugspeelbal van Matthijs de Ligt niet onder controle, waardoor de bal zomaar in het Amsterdamse doel belandde: 1-3.

In de voorlaatste voorronde van de Champions League treft Ajax het Belgische Standard Luik, de club van trainer Michel Preud'homme (oud-coach FC Twente). De heenwedstrijd is komende dinsdag al in Luik en de return in Amsterdam volgt precies een week later.

Facebook wil geld per verstuurd Whatsapp-bericht

Grote bedrijven die via WhatsApp bepaalde marketing- of klantenserviceberichten versturen kunnen binnenkort gaan betalen voor hun berichten via de berichtenservice.

Afhankelijk van het land zal dit variëren van 0,5 tot 9 dollarcent per bericht. Hiernaast kunnen bedrijven extra diensten waarmee ze makkelijker kunnen communiceren met hun klanten aanschaffen.

Een aantal jaar geleden was WhatsApp overigens al een betaalde app. Gewone gebruikers moesten een klein bedrag per jaar neertellen voor het gebruik van de app. Er waren toen wel acties met verlenging van een gratis lidmaatschap, waardoor veel mensen nooit daadwerkelijk geld hoefden over te maken, maar begin dit jaar werd aangekondigd dat WhatsApp voor grote bedrijven op den duur niet meer gratis zou zijn.

Facebook, dat WhatsApp in 2014 voor 19 miljard dollar overnam, publiceerde vorige week  zwaar tegenvallende kwartaalcijfers. Het social mediabedrijf ging daarna zwaar onderuit op de beurs in New York, het bedrijf verloor meer dan 120 miljard dollar aan beurswaarde.

Haagse vrouw ontvoerd en misbruikt

Twee nog onbekende mannen hebben in de nacht van zaterdag op zondag een vrouw gedwongen in een bestelbusje te stappen, waarna ze in dat busje is verkracht.

De politie van Den Haag kreeg rond zes uur zondagochtend het bericht dat de 33-jarige vrouw op de Van Ostadestraat omstanders om hulp vroeg. Het slachtoffer verklaarde dat het busje naar een onbekende locatie reed, waar de vrouw dus werd verkracht.

Volgens een buurtbewoner die het slachtoffer zondagochtend zou hebben gezien, gaat het mogelijk om een vrouw die vaker verward in de buurt rondloopt. "Ze sprak mensen aan of ze geld voor haar hadden en haar konden helpen. Het kwam over alsof ze heel erg in de war en in paniek was."

De vrouw droeg weinig kleding, maar de man alarmeerde zelf niet de politie. "Daar heb ik nu wel spijt van. Maar er gebeuren hier vaker rare dingen, dus de alarmbellen gingen niet gelijk af. Ze droeg een shirt zonder bh daaronder. Ze zag er kwetsbaar uit."

Het slachtoffer heeft aangifte gedaan, ook van de beroving van spullen die ze bij zich had. De politie wil verder niets zeggen over de zaak.



Tweeling trouwt tweeling

Kassie en Nick hebben elkaar op een universiteit leren kennen en tijdens hun eerste date vonden ze het een leuk idee om hun spiegelbeeld mee te nemen. Kassie nam haar tweelingzus Krissie mee en Nick zijn tweelingbroer Zack en ook zij werden halsoverkop verliefd op elkaar.

Binnenkort gaan beide stellen trouwen en daarna ook nog eens samen in een appartement wonen. "Ik kan niet geloven dat dit echt gaat gebeuren", verklaarde Nick in een interview met WILX-TV. 

De stellen trouwen niet op dezelfde dag; Kassie en Nick trouwen zaterdag, Zack en Krissie op eigen verzoek een dag eerder. Nadat beide al hun verloving op dezelfde dag vierden, vond Krissie een eigen trouwdag wel belangrijk. "Want als lid van een tweeling krijg je bijna nooit iets voor jezelf, alles moet gedeeld worden." Omdat de gastenlijst er toch bijna identiek uitzag, besloten beide koppels het wel bij één feest te houden.

Beide stellen trekken voor hun huwelijksreis naar Florida. Samen zullen ze enkele dagen in pretpark Disney World doorbrengen, daarna gaan ze hun eigen weg.

Hockeysters Spanje stunten tegen Duitsland in kwartfinales WK

Ook kwartfinales kunnen saai zijn. In een wedstrijd waarin van beide kanten bijzonder weinig werd gecreëerd was Duitsland de beter hockeyende ploeg, maar kocht daar uiteindelijk niets voor. Spanje, de nummer 11 van de wereld, verdedigde prima en kwam zes minuten voor tijd met 1-0 voor door een mooie intikker van Carmen Cano. Dat leidde nog tot een spannende slotfase, maar Spanje gaf het niet meer uit handen.

Net na de afslag speelde Cecile Pieper meteen drie Spanjaarden uit. Marie Mävers had direct een kansje, Spaanse keepster Maria Ruiz moest redden. Het leek een mooie opmaat voor de eerste kwartfinale, maar de Duitsers lieten het daarna afweten. Ze waren niet het hele eerste kwart scherp. Selin Oruz dacht een balletje rustig over de achterlijn te laten rollen, maar er kwam nog een Spaanse stick aan, waardoor Spanje nog bijna gevaarlijk kon worden. Charlotte Stapenhorst, die bij SCHC afgelopen seizoen minder goed tot haar recht kwam, viel positief op in het Duitse team en nam het team op sleeptouw met een aantal mooie acties.

De Duitsers toonden zich in de eerste helft niet zo goed als gedacht na hun sterke poulefase. Kansjes werden er wel hier en daar gecreëerd, maar echte overtuiging zat er niet in. De sleepcorner van Nike Lorenz werd er prima uitgelopen door Spanje, dat hockeyend wel duidelijk de mindere was van Duitsland. De grootste kans in het tweede kwart was echter wel voor Maialen Garcia. Zij bleef diep hangen en werd compleet vrij ingepasst. Ze bleek echter niet snel genoeg, waardoor Janne Muller-Wieland, captain van Duitsland, op het nippertje nog kon verdedigen.

Rust
In de rust zal er een pittig gesprek gevoerd zijn in de Duitse kleedkamer. Feit is in ieder geval dat Duitsland in de tweede helft stukken beter uit de kleedkamer kwam. Lisa Altenburg was dichtbij met een vlammend backhandschot, dat maar net voorlangs vloog. Weer konden Die Danas dat echter niet volhouden. Op een kansje voor Marie Mävers na gebeurde er weinig. Een briljante kwartfinale was het daardoor geenszins. Een collega-journalist op de tribune stelde na het derde kwart: ik heb gewoon pas twee regels geschreven. Het was treffend. Zelfs als er een halve finaleplaats op het WK op het spel staat, kan een wedstrijd saai zijn.

Begin van het vierde kwart lukte het Spanje om in één van de spaarzame aanvallen een strafcorner te halen. Dé kans om te stunten. Maar de Duitsers vochten de strafcorner aan bij de videoscheids en kregen gelijk. Beatriz Perez was daarna nog dichtbij, maar vond van dichtbij de Duitse keepster Julia Ciupka op haar weg. De Duitse tweede keepster Nathalie Kubalski was al aan het inlopen, anticiperend op mogelijke shoot-outs. Dat bleek wat voortvarend, want met nog zes minuten op de klok belandde de bal bij Carmen Cano, die de bal hoog in het dak werkte en Spanje prompt op een 1-0 voorsprong zette.

Dat zorgde nog voor een spannende slotfase, waarin Duitsland al snel keepster Ciupka naar de kant haalde en Nike Lorenz het hesje van vliegende keep aantrok. Diezelfde Lorenz had de kans om Duitsland in de slotminuut op gelijke hoogte te brengen, maar haar sleepcorner ging naast. Spanje gaat dus, bijzonder verrassend, door naar de halve finale. Daarin treft het ofwel India ofwel Ierland.

Man ligt drie weken dood in flat

In de Maastrichtste wijk Malberg is vandaag het stoffelijk overschot van een man aangetroffen. Hij moet volgens de Limburger zeker drie weken in zijn keuken hebben liggen wegrotten voor de buren de stank te erg vonden worden en de politie waarschuwden. 

De man had nauwelijks contact met zijn buren volgens een bewoner: "Je zag hem 's avonds wel eens de straat oversteken om bij de supermarkt aan de overkant drank te halen. Daarna verdween hij snel weer in zijn woning." 

De buren sloegen uiteindelijk alarm omdat de stank ondraaglijk werd. Het blijkt achteraf dus dat de geur van het lijkvocht van de man zich via het luchtafzuigingssysteem door het gebouw verspreidde. 

Volgens de politie is de man een natuurlijke dood gestorven. 

Valve's Artifact lanceert in november

Valve maakt bekend dat hun cardgame Artifact, gebaseerd op het universum van Dota 2,lanceert in november. Specifieker: de game is vanaf 28 november te koop op Steam, Linux en Mac voor 19,99 dollar (vermoedelijk dezelfde prijs in euro's).

In 2019 volgt vervolgens een release voor Android en iOS. De game lanceert met meer dan 280 kaarten, die gekocht en verkocht kunnen worden via de Steam Marketplace. Het is nog niet bekend hoe je kaarten gaat bemachtigen in de game, vermoedelijk horen we daar meer over tijdens Pax, waar de game voor het eerst speelbaar gaat zijn voor het grote publiek.

Nog even geduld dus, meer informatie volgt snel!

Collina weg als Europese scheidsrechtersbaas

Pierluigi Collina stopt als scheidsrechtersbaas bij de UEFA. De voormalig topscheidsrechter was acht jaar lang werkzaam bij de Europese voetbalbond in deze functie en stopt vanwege persoonlijke redenen.

Collina maakte woensdag in Nyon bij een scheidsrechterskamp bekend dat hij stopt als Chief Refereeing Officer. De 58-jarige Italiaan stond sinds 2010 aan het roer bij de UEFA, vijf jaar nadat hij stopte als scheidsrechter. De Europese voetbalbond laat op de website weten Collina dankbaar te zijn voor de manier waarop hij heeft gewerkt en dat er onder hem ‘grote vooruitgang’ is geboekt.

“Pierluigi heeft zijn rol bij de UEFA op dezelfde manier ingevuld zoals hij zijn wedstrijden heeft gefloten, met zijn visie en flair", laat voorzitter Aleksander Ceferin weten op de website van de UEFA. "Ik wil hem bedanken voor zijn toewijding gedurende de afgelopen jaren en voor datgene wat hij aan het Europese voetbal heeft toegevoegd als Chief Refereeing Officer."

"Het was een groot voorrecht om de afgelopen acht jaar als UEFA’s Chief Refereeing Officer te werken. Ik ben enorm trots op de resultaten die we hebben geboekt", reageert Collina. De Italiaan wordt opgevolgd door zijn landgenoot Roberto Rosetti. Laatstgenoemde stopte in 2010 als scheidsrechter. Hij was verantwoordelijk voor het invoeren van de VAR op het WK in Rusland.  De vijftigjarige Rosetti was van 2002 tot en met 2010 zelf scheidsrechter. Op het EK van 2008 mocht hij de openingswedstrijd en de finale leiden.

Oud-winnaar Haase vroeg klaar in Kitzbühel

Robin Haase is woensdag in de tweede ronde uitgeschakeld bij het ATP-toernooi van Kitzbühel. De als vierde geplaatste Nederlander verloor in twee sets van de Spanjaard Jaume Munar: 7-6 (5) en 6-4.

Haase had in de eerste ronde een bye, waardoor de 31-jarige Hagenaar pas in de tweede ronde in voor het eerst in actie hoefde te komen. Haase kwam in de eerste set al snel een break achter tegen, maar wist dat nog te herstellen. In de tiebreak ging de eerste set toch naar Munar, de nummer 88 van de wereld.

Haase staat vijftig plaatsen hoger op de wereldranglijst, maar daar was ook in de tweede set weinig van te merken. De Nederlandse tennisser keek in de tweede set ook snel tegen een break achterstand aan en kon deze niet meer goedmaken.

In het verleden was hij wel succesvol in Kitzbühel. In 2011 en 2012 wist hij het toernooi op zijn te schrijven, en in 2013 bereikte hij de halve finales in Oostenrijk. Sindsdien won hij echter nog maar één van de vijf duels in Kitzbühel en daar was een opgave voor nodig.

Van Persie nieuwe aanvoerder van Feyenoord

Robin van Persie draagt komend seizoen de aanvoerdersband bij Feyenoord. Dat bracht de club woensdagmiddag naar buiten.

Van Persie neemt het aanvoerderschap over van Karim El Ahmadi, die naar Saoedi-Arabië is vertrokken. Bij afwezigheid van de ervaren Rotterdammer zal Jordy Clasie de band dragen, net als in zijn eerdere periode in De Kuip. Eric Botteghin is benoemd tot derde aanvoerder, Steven Berghuis tot de vierde.

"Het is voor mij een hele eer om aanvoerder te zijn van Feyenoord. Zeker omdat ik bij deze club opgegroeid ben", reageert Van Persie. De aanvaller, die maandag 35 wordt, keerde in januari van dit jaar terug bij Feyenoord. Mede door zijn goals wonnen de Rotterdammers vervolgens de KNVB Beker.

Dirk Kuyt gaf in gesprek met RTV Rijnmond aan dat hij de keuze van Giovanni van Bronckhorst begrijpt, al vond Mario Been dat Tonny Vilhena ook wel geschikt zou zijn geweest. "Ik denk dat je een keuze moet maken voor een speler van wie je denkt dat hij altijd gaat spelen. Als je dan binnen dit elftal gaat kijken, kom je misschien wel uit bij Vilhena. Hij is natuurlijk nog vrij jong, maar toch al een paar jaar aanwezig binnen dit elftal."

Man zwaargewond na steekpartij

Een 21-jarige Tilburger is woensdag 1 augustus 2018 rond 15:20 uur zwaar gewond geraakt bij een steekincident nabij de kruising van de Lange Nieuwstraat en de Gasthuisring in Tilburg. Het slachtoffer werd met spoed met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De politie heeft een 20-jarige Tilburger als verdachte aangemerkt. Hij is nog voortvluchtig.

Diverse politie-eenheden zijn naar de verdachte op zoek. Er is een Burgernetbericht verspreid met zijn signalement. Zowel het slachtoffer als de verdachte zijn bekenden van de Tilburgse politie. De recherche heeft het plaats delict afgezet en houdt in de omgeving een buurtonderzoek.

Man zwaargewond na steekpartij (Foto: Politie.nl)
Man zwaargewond na steekpartij (Foto: Politie.nl)

Douane doneert drugsvis aan dierentuinen

Dolfijnen, zeehonden en zeeleeuwen in Nederlandse parken en zeeaquariums mogen zich de komende tijd tegoed doen aan duizenden kilo’s in beslag genomen heek, een kabeljauwachtige witvis.

De grijs/blauwe en zilverachtige heek wordt uitgedeeld door de politie en het Openbaar Ministerie, die beslag legden op de zeevis omdat ze diende als deklading van een drugstransport dat uit drie zeecontainers bestond.

Het transport dat eerder deze maand is onderschept bevatte 1125 kilo cocaïne. De drugs waren verborgen in een van de drie containers uit Ecuador. Zowel de cocaïne als de vis uit de drugscontainer zijn na de vondst vernietigd.

De lading zeevis in de andere containers was door de douane ingeklaard en stond tijdelijk in een door de politie gehuurde vriescel. Het leek een beter idee de vis aan andere zeebewoners te voeren dan ze voor veel geld te verwerken tot vismeel voor biobrandstof.

Voor de dolfijnen, zeeleeuwen, walrussen en pinguïns geldt dat de vis nu eens niet duur betaald wordt.

Explosie Arnhem veroorzaakt door drugsproductie

De politie heeft gisteren de hele dag onderzoek gedaan in en rond de woning in Arnhem waar maandagavond een explosie plaatsvond. Dat onderzoek in en rond het appartementencomplex aan de Daphnestraat is nu afgerond.

In de buurt en in de media zijn veel vragen. Die kunnen nog niet allemaal beantwoord worden, maar we willen we een zo goed mogelijk beeld geven van het onderzoek.

Na de explosie en brand kwamen drie gewonde mannen uit het appartement. Twee van hen zijn overleden. Eén van hen blijkt de 33-jarige bewoner van het appartement te zijn. De andere dode man is nog niet geïdentificeerd. Het derde slachtoffer overleefde de brand en ligt zwaargewond in het ziekenhuis. De politie weet nog niet wie deze man en de tweede overledene zijn. Vermoedelijk komen zij niet uit Nederland. Daardoor kan het zijn dat de identificatie langere tijd gaat duren.

Uit eerste onderzoek blijkt dat er een explosie is geweest waarbij er brand is ontstaan in het appartement aan de Daphnestraat. Al snel werden er aanwijzingen voor drugsgerelateerde zaken gevonden. Het sporenonderzoek heeft dat gisteren bevestigd: er is een hoeveelheid drugs aangetroffen in het appartement. Het lijkt er op dat in het appartement drugs zijn verwerkt en dat door het verwerken van die drugs stoffen zijn vrijgekomen waardoor de explosie is ontstaan.

Maandagavond is het politieonderzoek meteen gestart. Zo wordt er onderzoek gedaan naar de identiteit van de drie mannen. Gisteren is er uitgebreid sporenonderzoek in het appartement gedaan. Via moderne technieken is het hele appartement in beeld gebracht. Verder zijn er sporen meegenomen voor verder onderzoek.

Er zijn ook twee auto’s in beslag genomen voor onderzoek; vermoedelijk zijn dit de auto’s van twee van de slachtoffers. Het appartement is inmiddels vrijgegeven. De politie heeft nog niet kunnen spreken met de overlevende. Op dit moment kan de politie nog niets zeggen over de rol van deze gewonde man in dit onderzoek; medische zorg staat voorop.

Explosie Arnhem veroorzaakt door drugsproductie (foto: Politie.nl)
Explosie Arnhem veroorzaakt door drugsproductie (foto: Politie.nl)

Advies KNMP: 'vervuild hartmedicijn terug naar de apotheek'

Het bestuur van de KNMP roept de Nederlandse apothekers op patiënten te vragen vervuilde valsartan terug te brengen naar de apotheek. De KNMP komt tot dit advies op basis van nieuwe informatie over de kwaliteit van dit geneesmiddel tegen hoge bloeddruk, hartfalen en na een hartinfarct. De betrokken Nederlandse instanties zijn inmiddels op de hoogte gesteld.

"De apotheker in Nederland staat voor een veilig en effectief gebruik van geneesmiddelen", stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP. "Onze geneesmiddelen moeten van onberispelijke kwaliteit zijn en daar moeten we op kunnen vertrouwen. Bij twijfel rest in het belang van de patiënt alleen de keuze om het terug te brengen. Iedere patiënt die ziek wordt door het gebruik van valsartan is er natuurlijk één te veel."

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) besloten op 5 juli tot een terugroepactie bij de apotheek. Patiënten konden volgens de autoriteiten hun voorraad valsartan opgebruiken.

Een recente update van de Amerikaanse FDA heeft het bestuur van de KNMP tot een dieper inzicht gebracht. In deze publicatie wordt ingeschat hoe groot de kans is dat patiënten kanker krijgen. Nederland telt 180.000 gebruikers van vervuilde valsartan. Een deel van hen heeft vervuilde valsartan al teruggebracht of is al omgezet naar een alternatief. Inmiddels is bij de KNMP bekend geworden dat in Duitsland sporen van NDMA niet alleen in de grondstof maar ook in valsartan-tabletten zijn aangetoond.

Klein Nulent: "We realiseren ons dat we met ons standpunt verder gaan dan de zienswijze van IGJ en het CBG. Maar we vinden ook dat we een eigen verantwoordelijkheid dragen. Vandaar dit advies aan de apotheker en de patiënt."

De IGJ adviseert patiënten om niet te stoppen met het gebruik zonder overleg met hun arts of apotheker.

Voor meer informatie over het geneesmiddel valsartan: Apotheek.nl. Op KNMP.nl staan updates over de terugroepacties en een overzicht van de vervuilde en niet vervuilde valsartantabletten.

Dubbelslag voor Lotto Soudal in Wallonie: ritwinst Debusschere en eindzege Wellens

Debusschere heeft de slotrit in de Tour de Wallonie gewonnen. De Belg van Lotto Soudal was in de vijfde rit van Huy naar Waremme over 187,5 kilometer de snelste in de massasprint, voor Álvaro José Hodeg en Ryan Gibbons. De eindwinst in de Waalse rittenkoers ging naar Tim Wellens. De Belg pakte onderweg drie bonificatieseconden en dat was net voldoende voor de eindwinst.

Tim Wellens verloor dinsdag zijn leiderstrui aan Quinten Hermans, maar de Belg van Lotto Soudal liet het er niet bij zitten. Vroeg in de etappe sprong de renner van Lotto Soudal mee in een vroege kopgroep en bij een bonificatiesprint wist hij drie seconden te pakken, waardoor hij weer virtueel leider was.

Later zou er een grote kopgroep wegrijden van vijftien renners, met daarbij de Nederlanders Nick van der Lijke, Jeroen Meijers en Huub Duijn. De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van drie minuten. Met nog zestig kilometer te fietsen tot de finish wat het Lotto Soudal dat zich op kop van het peloton had gezet. De Belgische ploeg had alles onder controle en bij het ingaan van de laatste vijftien kilometer werden ze ingerekend.

In de finale waren er nog meerdere aanvallen, maar niemand raakte echt weg uit het peloton. In de massasprint die volgde was Debusschere de snelste voor Hodeg. Zijn eerste overwinning van het seizoen voor de Belg. Hermans moest bij de eerste drie eindigen om het eindklassement alsnog te winnen, maar de veldrijder werd in de laatste meters nog voorbij gereden door Gibbons, waardoor Hermans op de vierde plaatst eindigde en daardoor net buiten de bonificatieseconden viel. Daardoor ging de zege naar Wellens en was het dubbel feest voor Lotto Soudal.

's Werelds grootste kolonie koningspinguïns bijna weggevaagd

Slecht nieuws vanaf het door mensen onbewoonde Franse eiland Île aux Cochons in het zuiden van de Indische Oceaan. Daar bevond zich ooit 's werelds grootste kolonie koningspinguïns, met meer dan twee miljoen exemplaren, waaronder een half miljoen broedparen.

Dat bleek in 1982 en nu, ruim 35 jaar later, staat het er beduidend minder goed voor. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat er nog maar tweehonderdduizend pinguïns over zijn, waaronder slechts zestigduizend broedparen, een afname van bijna negentig procent.

In wetenschapsblad Antarctic Science wordt een en ander beschreven door de onderzoekers, die schrijven dat de slechte ontdekking voort is gekomen uit luchtfoto's en satellietbeelden. "De afname is volkomen onverwacht en onduidelijk, hier leefde ooit een derde van alle koningspinguïns op aarde", aldus onderzoeksleider Henri Weimerskirch.

Het vermoeden bestaat dat klimaatverandering een rol speelt, net als een afname van voedsel, maar een volledige verklaring heeft men nog niet kunnen geven. De achteruitgang begon eind jaren negentig, op een moment dat weerfenomeen El Niño de regio beïnvloedde, waardoor een groot gedeelte van een andere kolonie - honderd kilometer van het eiland af - ook grotendeels is weggevaagd.

De populatie kan volgens de onderzoekers ook té groot geweest zijn, waardoor de concurrentie heviger is geworden. Tot slot komt men met een ziekte als mogelijke oorzaak. Andere populaties zeevogels worden op het moment bijvoorbeeld ernstig aangetast door vogelcholera. 

Weimerskirch, ecoloog bij het Centre for Biological Studies in het Franse Chize, hoopt snel voet op het moeilijk bereikbare eiland te kunnen zetten. Dat gebeurde voor het laatst in 1982 en ook toen was hij van de partij. 

Ontsnapte pelikaan uit Artis gevangen

Er is vanmiddag weer een pelikaan ontsnapt uit Artis in Amsterdam. . Hoe dit kon gebeuren is nog niet bekend. Dat meldt AT5 op haar website. 

Om 14.30 uur vanmiddag werd de pelikaan buiten de dierentuin gespot. Een buurtbewoner zag de vogel zwemmen in het water langs het Entrepotdok, waar ook een aantal Artismedewerkers de pelikaan probeerde te vangen. De pelikaan schrok daar zo van, dat hij ervan door is gegaan meldt de bewoner. De pelikaan zou nu richting de Herengracht zijn gevlogen.

Vorige maand vloog er ook al een pelikaan weg vanuit Artis. Die kon na een aantal uur alsnog in goede gezondheid gevangen worden. Of het gaat om dezelfde pelikaan is onbekend.

Update 16:50 uur
De pelikaan is weer gevangen. Morgen worden alle 48 pelikanen in Artis gekortwiekt, maar deze pelikaan leek het aan te voelen door een dag eerder weg te vluchten aldus AT5.  Het gaat overigens niet om dezelfde pelikaan als vorig jaar. 

Opnieuw Chinook ingezet bij bestrijden van afvalbrand

Een Chinook-transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht met een zogenoemde bambi bucket helpt sinds vanmiddag bij het blussen van een zeer grote brand. Die woedt sinds vanmorgen op industrieterrein Nieuw-Dordrecht in Oranjedorp bij Emmen. Een 10 meter hoge afvalberg van plastic, sloopafval en hout staat in de fik.

Het toestel steeg vanmiddag rond 14.15 uur van Vliegbasis Gilze-Rijen op, nadat de Drentse brandweer om hulp had gevraagd. De helikopter kan met de bambi bucket per keer zo'n 10.000 liter water op het vuur gooien.

De brand, die bij het recyclingbedrijf nog voor half 8 werd ontdekt, is moeilijk te blussen en laait steeds weer op. Het nablussen kan nog lange tijd duren.

Diverse keren ingezet
Brandweerkorpsen uit Emmen, Klazienaveen, Coevorden, Emmer-Compascuum en Schoonebeek helpen bij het blussen van de brand. Ze gebruiken water uit een nabijgelegen Oranjekanaal.

Afgelopen maand waren de Chinooks ook al ingezet voor verschillende branden: 4 in Nederland en 1 in de Verenigde Staten.

Opnieuw Chinook ingezet bij bestrijden van afvalbrand (Archieffoto Defensie.nl)
Opnieuw Chinook ingezet bij bestrijden van afvalbrand (Archieffoto Defensie.nl)

Diego is nieuwe fighter in Dead or Alive 6

Tussen al het tietengeweld waar Dead or Alive om bekend is zou je bijna vergeten dat er ook mannelijke fighters zijn. In een nieuwe trailer stelt Koei Tecmo een nieuwkomer voor: Diego, een straatvechter.

In de trailer neemt Diego het op tegen Rig, die meteen is aangekondigd als terugkerend personage. Qua design doet Diego nog het meest denken aan Travis Touchdown, of dat iets positiefs is mag je voor jezelf bepalen. De aankondigingstrailer van Diego vind je hieronder.

Dead or Alive 6 lanceert begin 2019 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

'Internazionale wil stunten en richt pijlen op Modric'

Internazionale wil Luka Modric overnemen van Real Madrid, zo verzekeren Sky Italia en La Gazzetta dello Sport in de nacht van dinsdag op woensdag.

De directie van de Serie A-club zou deze week contact hebben gezocht met het management van de beste speler van het afgelopen WK, die formeel een transferclausule van een half miljard euro heeft. De belangenbehartigers zouden naar verluidt een verrassende transfer naar Milaan niet bij voorbaat hebben uitgesloten.

Piero Ausilio, technisch directeur van Inter, zou achter de schermen reeds bezig zijn om Real Madrid ervan te overtuigen om medewerking te verlenen aan een transfer. De gesprekken verlopen echter moeizaam, maar in Milaan gelooft men in een goede afloop. Het hoge salaris van Modric, een slordige zeven miljoen euro op jaarbasis, is een ander obstakel.

Inter wordt ook al lange tijd met Arturo Vidal in verband gebracht, maar het is nog altijd wachten op witte rook rondom de middenvelder van Bayern München. Italiaanse media suggereren dat Inter eerst wil polsen of de eventuele komst van Modric naar het Giuseppe Meazza reëel is, alvorens men groen licht over de Chileens international geeft.

Modric, 32 jaar, maakte medio 2012 voor minimaal dertig miljoen euro de overstap van Tottenham Hotspur naar Real Madrid, waar hij nog tot medio 2020 op de loonlijst staat. Met het eventuele aantrekken van Modric heeft Inter een antwoord op de transfer van Cristiano Ronaldo naar Juventus. Bij Inter zou Modric landgenoten als Marcelo Brozovic, Ivan Perisic en Sime Vrsaljko treffen. Laatstgenoemde is voor minimaal 6,5 miljoen euro gehuurd van Atlético Madrid en kan daarna voor 17,5 miljoen euro worden overgenomen.

'Keeper Vermeer opnieuw veroordeeld tot reservebank'

Voor de derde keer in zijn carrière lijkt Kenneth Vermeer zijn plek onder de lat kwijt te raken. Volgens De Telegraaf is Justin Bijlow de nieuwe nummer één bij Feyenoord.

Door het vertrek van Brad Jones naar Saudi Arabië moesten de Rotterdammers een nieuwe doelman kiezen. Trainer Giovanni van Bronckhorst kiest verrassend genoeg voor Bijlow in plaats van Vermeer.

Kwetsbaar
De geboren Amsterdammer doorliep de jeugdopleiding van Ajax en kreeg in 2011 een kans als eerste keeper door het vertrek van Maarten Stekelenburg naar AS Roma. Vermeer viel op door zijn katachtige reflexen, maar ook zijn merkwaardige uittrappen en kwetsbaarheid bij hoge ballen.

Na een reeks zwakke optredens kreeg Jasper Cillessen in 2013 de voorkeur van toenmalig trainer Frank de Boer. Vermeer had geen uitzicht meer op een basisplaats en mocht als dank voor zijn bewezen diensten op zoek naar een nieuwe club. Die nieuwe club werd Feyenoord en dat werd hem niet altijd in dank afgenomen.

Vermeer kende twee uitstekende seizoenen in Rotterdam, maar raakte in 2017 voor de zoveelste keer in zijn loopbaan geblesseerd. Als vervanger werd Brad Jones, net als Cillessen afkomstig van NEC, aangetrokken. Toen Vermeer weer terugkwam van zijn blessure was Jones zo goed bevallen, dat hij zijn basisplaats mocht houden.

Club Brugge
Weer op zoek naar een basisplaats kwam Vermeer bij Club Brugge uit, waar hij de tweede seizoenshelft van 2017/18 op huurbasis voor uitkwam. Door blessures kwam hij in België echter maar tot zeven duels. Club Brugge besloot geen gebruik te maken van de optie tot koop, waardoor Vermeer nu weer is teruggekeerd naar Feyenoord. Daar wacht dus hoogstwaarschijnlijk opnieuw een plek op de bank voor hem.

VI: 'Roda JC komt mogelijk in handen van cryptocowboys'

Libereum, een in Vaals gevestigd cryptogeldbedrijf, wil zo snel mogelijk een viertal clubs in verschillende landen opkopen, waaronder ook Roda JC.

Volgens Voetbal International richten de 'cryptocowboys' zich vol op de Limburgse club. Eigenaar Rob Ploum is al vanaf zijn vijftiende seizoenkaarthouder in Kerkrade. Hij verdiende zijn geld in de mobiele telefonie en heeft zich nu fulltime op zijn eigen digitale munt, Liber, gestort. Met zijn bedrijf hoopt hij een internationaal netwerk van voetbalclubs a la Red Bull op te zetten.

Libereum is namelijk al in vergevorderde onderhandeling met Elche en had interesse in FC Den Bosch, maar Kakhi Jordania was het bedrijf te snel af. "Roda is een prachtige club", zegt Ploum in gesprek met het weekblad. "Meer zeg ik er nu niet over. Feit is dat wij met een aantal clubs in onderhandeling zijn, waaronder in Nederland."

"Met eentje zijn we zelfs al rond. Ook in Roemenië en Zuid-Korea hebben we contacten. Er staan grote dingen te gebeuren. Unieke dingen", voorspelt hij, zonder in details te treden. Roda snakt naar meer financiële armslag en grootaandeelhouder Frits Schrouff naar een partij die hem wil uitkopen. Libereum zou in Kerkrade worden gezien als een alternatief voor Aleksei Korotaev, die waarschijnlijk nog maandenlang zijn handen vol heeft aan een slepende strafzaak rondom zijn persoon.

Libereum, dat naar eigen zeggen 'zo transparant mogelijk is', wil dat mensen investeren in cryptomunten en dat geld zal worden aangewend voor clubovernames. "Onze investeerders, die variëren van Jan-met-de-pet tot ervaren beleggers en cryptonerds, hebben in totaal al ongeveer vijf miljoen euro toegezegd. Praten we dus over echte muntjes. Als één dezer dagen onze eerste clubovername een feit is, zal het vertrouwen in onze munt snel toenemen, trekken we nieuwe mensen en zitten we zo op een miljoentje of zeventig", stelt Ploum.

Ploum benadrukt dat cryptocurrency de toekomst is, ook in het voetbal, en dat het zéér onwaarschijnlijk is dat de waarde van de munt instort in dít model. "Onze investeerders zijn erin gestapt zonder dat ze wisten met welke clubs we bezig zijn. Ze geloven in ons algemene verhaal. Wij zetten een speculatief product om in een investeringsproduct, duidelijk toch?" Libereum is niet van plan om clubs te leiden. "Wij gaan de juiste mensen neerzetten bij onze clubs, waarbij we ook kunnen putten uit een sterk voetbalnetwerk."

'Sandler door blessure half jaar buitenspel bij City'

Philippe Sandler begint zijn verblijf bij Manchester City in mineur. De talentvolle verdediger zou kampen met een zeer ernstige knieblessure.

Manchester City verzekerde zich in januari al van de diensten van Sandler, maar het lijkt erop dat the Citizens voorlopig geen beroep kunnen doen op het talent. De Stentor meldt woensdag namelijk dat de verdediger tijdens de laatste competitiewedstrijd van PEC Zwolle (een 6-0 nederlaag tegen AZ) een knieblessure heeft opgelopen die zwaarder blijkt dan gedacht.

De jeugdinternational sukkelde voor die wedstrijd al even met problemen aan zijn knie en raakte in het duel met de Alkmaarders echt geblesseerd aan het gewricht. De regionale krant stelt nu dat beide clubs in eerste instantie de ernst van het probleem niet in de gaten hadden. PEC bracht destijds naar buiten dat Sandler een scheurtje in de meniscus had opgelopen, maar niet onder het mes hoefde.

Manchester City stuurde de nieuwkomer echter in de vakantie naar Barcelona, waar hij een paar weken na de eerdere diagnose toch werd geopereerd. Door die ingreep eind mei ging Sandler plots een revalidatietraject van vijf à zes maanden in, waardoor het nog maar de vraag is of hij dit kalenderjaar nog zijn debuut kan maken voor zijn nieuwe werkgever.

Sandler werd dinsdag officieel gepresenteerd door the Citizens, die verder met geen woord hebben gerept over een blessure, terwijl PEC eveneens geen mededelingen heeft gedaan. De stopper is met een transfersom van minimaal 2,5 miljoen euro, een bedrag dat door mogelijke bonussen nog kan verdubbelen, de duurste uitgaande transfer ooit van de Blauwvingers. Dat record stond eerder nog op naam van Ben Rienstra, die drie jaar geleden voor 1,5 miljoen naar AZ vertrok.

Nederlanders uitgeschakeld op derde dag WK badminton

Op de derde dag van het WK badminton in China zijn alle Nederlanders uitgeschakeld. Soraya de Visch Eijbergen verloor in het enkelspel en ook de dubbels verloren hun tweede ronde partij.

In het vrouwen enkelspel kwam De Visch Eijbergen in actie in de tweede ronde. De 25-jarige Nederlandse was kansloos tegen Nitchaon Jindapol uit Thailand. Ze verloor met twee keer 21-11 van de nummer elf van de wereld.

Jacco Arends en Ruben Jille verloren in het mannendubbelspel met 21-15, 21-11 van Fajar Alfian / Muhammad Rian Ardianto uit Indonesië. De nummer negen van de wereld namen vroeg in beide games een snelle voorsprong en gaven deze niet meer af.

Ook Robin Tabeling / Jelle Maas wisten de derde ronde niet te bereiken op het WK. In Nanjing verloor het Nederlandse koppel met 21-11, 21-19 van Carsten Mogensen en Mathias Boe. In de eerste game was het als derde geplaatste Deense koppel veel te sterk voor de Nederlanders. In game twee wist het Nederlands koppel op een 19-18 voorsprong te komen, maar daarna lieten de Denen hun klasse zien en pakte alsnog de game en de wedstrijd.

In het vrouwendubbelspel is het toernooi ook over voor Selena Piek/ Cheryl Seinen. Het Nederlands koppel had niks in te brengen tegen Shibo Tanaka/ Koharu Yonemoto. Het als vierde geplaatste Japanse team won met 21-7, 21-13 van de Nederlanders.

Ook het koppel Debora Jille / Imke van der Aar wist niet te winnen. Het als achtste geplaatste Indonesische koppel Della Destiara Haris/ Rizki Amelia Pradipta was met 21-8, 21-18 te sterk voor de Nederlandse dames.

Ondergrondse hennepkwekerij aangetroffen bij woonwagenkamp

Agenten hebben woensdagochtend in een bosgebied bij een woonwagenkamp in Heesch een ondergrondse hennepkwekerij ontdekt. De zaak kwam aan het rollen na een anonieme tip.

In de tip werd gesproken over een ondergrondse hennepkwekerij bij het woonwagenkamp aan de Bruijstenhof. Verder onderzoek door de politie leidde vandaag tot actie. In eerste instantie werd niets gevonden, behalve een hok dat was ingericht als hennepkwekerij. Er stonden geen planten in. Door een stroomkabel te volgen kwamen agenten uit bij een bosperceel vlakbij het kamp.

Verscholen onder bladeren en takken stuitten ze op een luik van een ondergrondse kwekerij. Er stond een aantal planten in de ruimte. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Eerst wordt verder onderzoek gedaan. Specialisten van de politie stellen bijvoorbeeld sporen uit de kwekerij veilig. Ook werd vastgesteld dat illegaal stroom werd afgenomen.

Ondergrondse hennepkwekerij aangetroffen in woonwagenkamp (Foto: Politie.nl)
Ondergrondse hennepkwekerij aangetroffen bij woonwagenkamp (Foto: Politie.nl)

Cadby mist World Series of Darts Auckland wegens visumproblemen

Australisch darttalent Corey Cadby doet dit weekend niet mee aan de Auckland Darts Masters. Door visumproblemen komt King Cadby het land niet in, waar het World Series-toernooi wordt gespeeld. De jeugdwereldkampioen van 2016 heeft een strafblad, waardoor het moeilijk voor hem is om aan een visum te komen. 

Cadby speelt daardoor vanaf maart ook al geen toernooien meer in Europa in verband met die visumproblemen. In maart haalde hij nog de finale van de UK Open. Zijn plek wordt in Auckland ingenomen door Ben Robb. Naar verwachting kan Cadby wel meedoen aan de World Series-toernooien in Melbourne en Brisbane. 

De Auckland Darts Masters wordt van 3 t/m 5 augustus gespeeld. De PDC stuurt Michael van Gerwen, Peter Wright, Rob Cross, Gary Anderson, Simon Whitlock, Kyle Anderson, Michael Smith en Raymond van Barneveld. Zji zullen het in de eerste ronde opnemen tegen Cody Harris, Warren Parry, Haupai Puha, Tim Pusey, Tahuna Irwin, Mark McGrath, John Hurring en Ben Robb. De winnaar van dit demonstratietoernooi vangt 20.000 pond. 

Verwarde man: 'Schiet mij maar dood'

De politie heeft dinsdagavond in de wijk IJpelaar in Breda  een verwarde 40-jarige man overmeesterd die met een hakbijl op straat had gelopen. Hij werd onder begeleiding van politie agenten met een ambulance naar een spoedeisende psychiatrische onderzoeksruimte (SPOR) gebracht

De politie kreeg een melding van een buurtbewoner dat een man die een psychose zou hebben met een hakbijl over straat liep. De agenten zagen dat de bedoelde man inmiddels in de deuropening van zijn woning zat. Voor hem lagen twee grote messen en een fles whisky.

De dienders riepen tegen hem dat hij moest opstaan en naar hen moest komen. Hieraan gaf hij geen gevolg. Hij riep: “Schiet mij maar dood”. Uiteindelijk hebben agenten pepperspray in zijn gezicht gespoten waarna ze hem onder controle konden brengen. In overleg met een medewerker van de GGZ is de man in een ambulance met daarin twee begeleidende agenten naar het SPOR gebracht.

'Lords of the Fallen 2 is een frisse start'

Lords of the Fallen 2 wordt een frisse start, aldus ontwikkelaar Defiant Studios. Zij hebben het stokje heeft overgenomen van ontwikkelaar Deck 13 die het eerste deel heeft gemaakt. Al het voorwerk dat gedaan is door Deck 13 wordt genegeerd en Defiant Studios geeft de actie-RPG als het ware een reset.

"Het is echt een reset, een frisse start," zegt Defiant Studios directeur David Grijns in een interview met Eurogamer. "We gebruiken een andere engine – Unreal 4 – en hebben een ander team. Een team dat geen lange geschiedenis heeft met het ontwikkelen van een actie-RPG, maar dat zien we juist als een kracht."

Lords of the Fallen 2 wordt gemaakt in opdracht van uitgever CI Games, die het ontwikkelproces altijd uitbesteed aan een externe ontwikkelaar. Defiant Studios heeft de opdracht gekregen omdat ze in hun pitch de ambitie toonden om From Softwares dominantie in het genre te beslechten. "Het is een niche in de game-industrie die nu bijna als onaantastbaar wordt gezien," aldus Grijns. "Een beetje als 'From Software is hier de baas, laat alle hoop varen iedereen die zich hier aan waagt'. Dat zijn juist de projecten waar wij van houden."

Defiants idee voor Lord of the Fallen 2 haalt natuurlijk alsnog inspiratie uit de Souls-games, net als uit games als Nioh. "Door inspiratie op te doen uit een hoop van dit soort games, hebben we een concept gevormd dat nog verder gaat. Hopelijk doen we dingen die fans van het eerste deel zullen verrassen en lukt het ons de fanbase te vergroten. Ik houd van alles wat From doet, maar ik ben er erg enthousiast over dat wij iets nieuws proberen te brengen."

Veel wil de ontwikkelaar echter nog niet kwijt over de kant die Lords of the Fallen 2 op gaat. Daar is het nog te vroeg voor in het proces. "We zijn nu nog concepten aan het verkennen. We willen erg goed zijn in specifieke aspecten, dat is het mantra van het team. We gaan ons vooral richten op de speelervaring en het gevoel van de combat. Dat is waar volgens ons kwaliteit in doorschijnt – dat je de tijd neemt om er zeker van te zijn dat iets geweldig aanvoelt en dat de wereld het waard is om verkend te worden." 

Wanneer de game uit gaat komen is ook nog niet bekend, al kan dat best nog wel een paar jaar duren. Wellicht wordt het een vroege titel voor de volgende generatie consoles, net als Lords of the Fallen was. Het gehele interview met Defiant Studios vind je in het bronartikel.

Lords of the Fallen (Foto: City Interactive)

Honkballer Schoop maakt transfer in MLB: van Orioles naar Brewers

Jonathan Schoop heeft een transfer gemaakt in de Major League Baseball (MLB). De Nederlandse honkbalinternational verruilt de Baltimore Orioles voor de Milwaukee Brewers.

Dinsdagavond verstreek de trade deadline in de Major League en een paar minuten voor de deadline verstreek werd Schoop betrokken in een trade (ruil) tussen de Orioles en de Brewers. Jonathan Villar, Luis Ortiz en Jean Carmona vertrokken naar de Orioles en krijgen daarvoor Schoop terug.

Schoop, die maandag nog werd uitgeroepen tot Player of the Week in de American League, vertrekt nu naar de National League. De Brewers staan momenteel op een tweede plaats in de National League Central divisie, net achter de Chicago Cubs. 

De tweede honkman zal zeer waarschijnlijk veel als kortestop gaan spelen bij de Milwaukee Brewers. Dit seizoen was hij al goed voor zeventien homeruns en veertig binnengeslagen punten. 

Speel de eerste 15 minuten van The Walking Dead: The Final Season

Telltales langlopende serie The Walking Dead is bijna op zijn eind. Of in ieder geval het verhaal van Clementine in de met zombies gevulde post-apocalyptische wereld die Robert Kirkman in de gelijknamige comics heeft gecreëerd. De ontwikkelaar heeft een korte demo vrijgegeven van het eerste hoofdstuk voor PlayStation 4 en Xbox One.

In de demo speel je de eerste vijftien minuten van het eerste hoofdstuk en deze laat je kennismaken met alle vernieuwingen. Zo is de combat nu een stuk minder scripted en is er een over-the-shoulder camerastandpunt. Ook is de grafische stijl wat veranderd, zodat het meer lijkt op de comics waarop de game gebaseerd is.

Je kunt de demo gratis downloaden voor PlayStation 4 en Xbox One. Pre-order je de seizoenspas voor het laatste seizoen, dan krijg je alle voorgaande delen van The Walking Dead erbij. Het eerste hoofdstuk van The Walking Dead: The Final Season komt 14 augustus uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Een versie voor Nintendo Switch volgt later dit jaar. Geen zin om zelf te spelen, dan kun je de eerste vijftien minuten ook hieronder bekijken.

Tommy Robinson op borgtocht vrij

Volgens de rechtbank is de eerdere rechtszaak tegen Robinson 'gebrekkig en overhaast' gegaan, en dus mag Tommy Robinson, een Britse anti-islamactivist, zijn nieuwe rechtszaak in vrijheid afwachten zo meldt het Algemeen Dagblad. 

De zaak tegen Robinson moet opnieuw gedaan worden, met een andere rechter zo oordeelde de rechtbank, die eveneens besloot dat de veroordeling tot 13 maanden voorwaardelijke celstraf wegens minachting van het hof, wel gewoon geldig is. 

Hond achter Twitch-emoji FrankerZ overleden

Wie wel eens een Twitch-stream heeft bekeken, heeft ongetwijfeld de honden-emoji FrankerZ voorbij zien komen in de chat. Frankie, de hond waarop deze geliefde emoji is gebaseerd, is gisteren overleden.

FrankerZ is een Twitch-emoji die in 2012 is geïntroduceerd en is gebaseerd op de hond van Ernie Le, de Twitch director of publishing. Hij heeft gisteren in een tweet bekendgemaakt dat Frankie helaas op achtjarige leeftijd is overleden. Twitch heeft een tweet de wereld in gestuurd met een afbeelding van Frankie en de woorden: "We zijn verdrietig om het nieuws dat ons geliefde lid van de community, Frankie, is overleden. Frankie zal voor altijd een brave jongen zijn."

Bovendien roept Twitch gebruikers op om uit respect FrankerZ te gebruiken in chat. En daar is massaal gehoor aan gegeven. Waar de emoji normaal gesproken tussen de 25 en 50 duizend keer per dag gebruikt wordt, is deze gisteren bijna 150 duizend keer gebruikt.

FrankerZ twitch emoji

Serena Williams van de baan geveegd, zwaarste nederlaag uit carrière

Tennisster Serena Williams heeft niet zo'n beste partij achter de rug op het WTA-toernooi van San José in Californië. Sterker nog, de veelvoudig Grand Slam-winnares werd nog nooit zó hardhandig van de baan gemept als dinsdagavond door de Britse Johanna Konta.

Williams won de eerste game....en dat was het. De Amerikaanse sloeg gemiddeld meer dan twee unforced errors per game en kwam uiteindelijk uit op 25 in totaal. Konta raffelde de partij in rap tempo af en mepte Williams van hot naar her, wat uiteindelijk voor een ongekende 6-1, 6-0 uitslag zorgde.

Sinds haar profdebuut in oktober 1995 kreeg Williams nog nooit zo'n zware nederlaag om de oren. In 2014 vestigde ze haar 'record' tot dinsdag: Simona Halep klopte haar destijds op de WTA Finals met 6-0, 6-2. 

"Ik zit met zoveel dingen in mijn hoofd, dat een wedstrijd waarin ik gewoon slecht speelde mij niet echt van het padje brengt", reageerde Williams na afloop laconiek.

Blu-ray: Red Sparrow

Een spionagethriller met Oscar-winnares Jennifer Lawrence in de hoofdrol klinkt als muziek in de oren. Vooral wanneer je bedenkt dat de actrice een rol van een getrainde Russische verleidster op zich zal nemen. Jammer genoeg duurt het resultaat - Red Sparrow genaamd - net iets te lang, bevat het iets te veel Rusland-clichés en verdwijnt de actie tussen alle onnodige en expliciete scènes waarin Lawrence's personage wordt gekweld. Een gemiste kans dus.

Koeien voortijdig naar de slacht om droogte

In het buitenland moeten de biologische koeien vervroegd naar de slacht omdat er geen gras meer groeit. Volgens EU-afspraken moeten biologische boeren in Denemarken hun koeien minstens 60 procent vers gras laten eten. Omdat het zo ontzettend droog is, dat er geen groene grasspriet meer te bekennen valt, laten de boeren hun koeien nu maar slachten, zodat het vlees nog als biologisch verkocht kan worden. 

Ook  boeren in het oosten van Duitsland brengen hun koeien naar de slachtbank zo meldt de NOS. Ook in Nederland dreigt de slacht volgens landbouworganisatie LTO: hier eten de koeien nu al van de wintervoorraad. Als die voortijdig opraakt, en dat lijkt wel geval te zijn, zullen ook hier koeien (voortijdig) naar de slachtbank geleid worden. 

Deense koeien voortijdig naar de slacht om droogte (foto ter illustratie ©pxhere)
Koeien voortijdig naar de slacht om droogte (foto ter illustratie ©pxhere)

EVA-team pakt voortvluchtige mishandelaar op

Het EVA-team van de politie in Den Haag hield maandagmiddag 30 juli een 41-jarige man uit Den Haag aan omdat hij nog een gevangenisstraf van vijfhonderd dagen moet uitzitten. De rechtbank van Den Haag veroordeelde de man in 2004 voor een dodelijke mishandeling in 2002 in Scheveningen.

De man werd toen veroordeeld tot 8 jaar cel en kwam onder voorwaarden vervroegd vrij. Toen hij in 2016 opnieuw een strafbaar feit pleegde, besliste de rechter dat hij van het niet uitgezeten deel alsnog 500 dagen moest zitten. De man was sindsdien echter spoorloos. Nu de man is aangehouden moet hij deze straf alsnog uitzitten.

EVA-team pakt voortvluchtige mishandelaar op (Foto: Stockfoto politie.nl)
EVA-team pakt voortvluchtige mishandelaar op (Foto: Stockfoto politie.nl)

15-jarige rijdt op gestolen motorscooter van talud af

Dinsdagavond hebben agenten een 15-jarige Haarlemmer aangehouden, die op een gestolen motorscooter reed. Agenten wilden hem rond 23.00 uur op de Dreef in Haarlem controleren. De motorscooter had namelijk geen verlichting aan de achterzijde. Op een stopteken reageerde de bestuurder niet en hij ging harder rijden. Via de N205 reed de scooterrijder op hoge snelheid naar de A9. Daar is hij in de buurt van Spaarndam via een calamiteitenafslag de snelweg afgegaan en van het talud gereden.

Toen agenten ook gestopt waren en beneden aan het talud kwamen, was de verdachte er vandoor gegaan. Even later heeft de politie de jongen in de omgeving aangehouden. Hij was bij zijn val van de motorfiets wel gewond geraakt en is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Uit het eerste onderzoek blijkt dat de scooter begin dit jaar in Amsterdam gestolen werd.

'Agenten' beroven Litouwse vrachtwagenchauffer

Een 44-jarige vrachtwagenchauffeur uit Litouwen is in de vroege woensdagmorgen op de parkeerplaats bij restaurant de  Twaalfmaat in Heemskerk door twee mannen beroofd van een geldbedrag. Rond 05.10 uur kwamen de mannen aanrijden in een donkerkleurige auto. Een van de inzittenden van die auto stapte uit en ’legitimeerde’ zich en vertelde dat hij van de politie was.

De vrachtwagenchauffeur liet zijn paspoort zien en toen hij dit weer terugkreeg bleek het geld dat daarin inzat verdwenen te zijn. De man die het geld heeft gestolen is ongeveer 40 jaar oud, zo’n 1 meter 70 lang en hij droeg zwarte kleding. De mannen reden in een donkere auto, mogelijk een Volkswagen Passat.

De politie vraagt mensen die mogelijk iets gezien hebben zich te melden. Dat kan via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Nieuwe patch Mario Tennis Aces wijzigt meer personages

Enkele weken geleden bracht Nintendo patch 1.12 uit voor Mario Tennis Aces, waarin Bowser Jr. werd generfed. Vandaag komt Nintendo met patch 1.20 waarin nog meer personages zwakker gemaakt worden, om de balans van de game te verbeteren. Tegelijkertijd worden ook enkele personages sterker gemaakt.

Nerfs zijn er voor personages geclassificeerd als Power, Defensive en Tricky. Rosalina, Boo, Wario, Bowser, Waluigi, Bowser Jr. en meer houden het allemaal niet veilig. Zo is de afstand waarbinnen Defensive-personages een bal kunnen terugslaan verkleind en slaan ze ballen minder hard terug. Speedy-personages krijgen juist meer ruimte om de bal effectief terug te slaan en bereiken sneller hun maximale snelheid. De complete lijst met balanswijzigingen vind je in het bronartikel.

De patch 1.20 brengt ook andere wijzigingen mee. Zo kun je in Adventure mode sneller missies opnieuw proberen en heb je in Free Play de mogelijkheid om langere games te spelen en is er de optie om obstakels uit te zetten.

Mario Tennis Aces Karakters

Kinderarts aangeklaagd als seriemisbruiker van kinderen

Een Amerikaanse kinderarts zit flink in de problemen en dat is, als de aantijgingen kloppen, niet geheel onterecht. De 70-jarige Johnnie Wilson Jack Barto zou in de afgelopen decennia namelijk meer dan 25 kinderen, vooral meisjes, seksueel misbruikt hebben.

Barto werd in januari gearresteerd op verdenking van het misbruiken van een 12-jarige patiënte, waarna nog meer zaken aan het licht kwamen, allemaal van grofweg hetzelfde type: de verdachte viespeuk zou de meisjes met zijn vingers gepenetreerd hebben, terwijl hij bij de jongetjes aan hun genitaliën zat.

Zo was er vorig jaar een jongen die last had van de griep, waarna Barto zijn moeder vroeg om in de wachtkamer te wachten. Toen ze toch maar even naar binnen kwam, zag ze dat de arts de genitaliën van haar zoon wel erg uitgebreid aan het bestuderen was, doorgaans toch niet een standaard handeling bij onderzoek naar een griepje.

De moeder sprak Barto er op aan, waarna de arts zonder enige uitleg vertrok. In 1998 werd hij al eens beschuldigd van het misbruiken van twee jonge patiëntes, maar een aanklacht kwam er niet en wegens een gebrek aan bewijs besloten de medische autoriteiten dat Barto zijn dokterslicentie mocht behouden.

In totaal zijn 69 aanklachten ingediend tegen Barto, van wie de licentie sinds zijn arrestatie in januari voorlopig ingetrokken is. De aanklager was duidelijk: "Hij heeft elke plicht die hij als dokter en als degelijk mens heeft geweld aangedaan en het vertrouwen van zijn slachtoffers, hun ouders en de hele gemeenschap verwoest om zijn eigen, zieke seksuele verlangens te voeden."

Aanklager Josh Shapiro bedankt de slachtoffers voor hun moed om, soms na lange tijd, naar buiten te komen: "Het kan voor slachtoffers vaak erg lang duren om enigszins te accepteren wat er is gebeurd en om er vertrouwen in te hebben dat iemand hun waarheid gelooft. Dat is heel normaal en daar moeten slachtoffers nooit over bekritiseerd worden. Niemand zou bang moeten zijn om naar buiten te komen, deel de informatie met ons."

De autoriteiten denken dat er mogelijk nog meer slachtoffers zijn van de kinderarts, die een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd hangt. Zo kwam er al een zaak naar boven uit de jaren negentig: een 12-jarig meisje ging met een oorinfectie naar dokter Barto, maar haar oor werd niet bekeken. In plaats daarvan vond een en ander plaats waarvoor Barto aangeklaagd werd met involuntary deviate sexual intercourse, wat grofweg neerkomt op 'orale of anale seks, seks met een dier of het binnendringen van een slachtoffer met een voorwerp'.

Een moeder van een 10-jarig meisje en haar 11-jarige broertje kwam ook naar buiten met een klacht bij de huisarts van het gezin, over Barto. De kinderarts zou zijn hand in het ondergoed van de kinderen gestoken hebben om daar 'even rond te voelen'. De betreffende huisarts verklaarde tegenover de politie dat Barto een 'aparte manier van omgaan met patiënten' heeft en dat hij 'mogelijk het syndroom van Asperger heeft'.

De lokale vereniging van kinderartsen heeft pogingen tot contact met de media nog niet beantwoord, maar kwam wel met een kort statement. "Weet dat dit voor alle betrokkenen een moeilijke tijd is. Onze voornaamste prioriteit blijft het verzorgen van de beste zorgt voor uw familie en we vragen u dan ook om uw kinderen gerust te stellen: onze artsen en medewerkers zijn er om voor hen te zorgen wanneer dat nodig is."

Derde DLC van South Park: The Fractured But Whole is uitgebracht

De derde DLC van South Park: The Fractured But Whole, Bring the Crunch, is nu beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc. Bring the Crunch voegt een heel nieuw verhaal en de ‘Final Girl’-superheldenklasse toe aan het spel.

In Bring the Crunch verandert een idyllische zomer aan het Tardicacameer in een nachtmerrie als de zomerkampleiding vermist raakt. Werk samen met FastPass, Doctor Timothy, Professor Chaos en het nieuwste lid van de Coon & Friends, Mint-Berry Crunch, om het zomerkamp te redden. Spelers zijn ook in staat om de nieuwe ‘Final Girl’-klasse te ervaren, die nieuwe gevechtstactieken en valstrikken met zich mee brengt om spookachtige vijanden neer te halen.

South Park: The Fractured But Whole is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Destiny 2: Forsaken krijgt Legendary Edition

Bungie, High Moon Studios en Activision onthullen dat de Destiny 2: Forsaken - Legendary Collection vanaf 4 september verkrijgbaar is en vanaf nu beschikbaar is als pre-order.

Destiny 2: Forsaken - Legendary Collection geeft toegang tot alle content en updates van Destiny 2 in één pakket, verkrijgbaar voor PlayStation 4, de Xbox One en pc. De pc-versie is exclusief beschikbaar via Battle.net, Blizzard Entertainments online-gamingplatform.

De Legendary Collection bestaat uit: Destiny 2, Destiny 2: Expansion I: Curse of Osiris, Destiny 2: Expansion II: Warmind en Destiny 2: Forsaken. Bij de lancering bevat de Legendary Collection ook een character-boost die spelers de optie geeft om direct in het nieuwste avontuur, Forsaken, te duiken. Wie direct Destiny 2 en de huidige uitbreidingen wil spelen, kan na pre-purchase van de digitale Legendary Collection meteen beginnen aan die content.

Spelers die de Legendary Collection pre-orderen, ontvangen digitale bonussen. ‘Cayde’s Exotic Stash pre-order bonus’ bevat een wapenornament voor zijn handkanon Ace of Spades, Cayde's schip, een emote in het exotische revolverheldenthema en shaders van Cayde om elk stuk pantser met zijn kleuren te versieren.

In Forsaken nemen spelers het recht in eigen handen door wraak te nemen op hun gevallen mentor, de Hunter Vanguard Cayde-6. In de loop van dit avontuur krijgen spelers de mogelijkheid om nieuwe gebieden te verkennen, nieuwe vaardigheden te ontgrendelen, nieuwe wapens te verdienen en verloren Awoken-geheimen te ontdekken.

Het avontuur van Xenoblade Chronicles 2 gaat verder

Nintendo heeft een nieuwe trailer vrijgegeven voor Xenoblade Chronicles 2: Torna ~ The Golden Country, de nieuwe DLC dat ook een stand-alone release krijgt. De DLC voegt nieuwe blades (onder andere Fiora en Shulk) en quests toe.

Daarnaast bevat de DLC een Battle Challenge Modus en een compleet nieuwe verhaallijn dat 500 jaar voor Xenoblade Chronicles 2 plaatsvindt. De focus ligt op de Aegis Oorlog, een oorlog tussen de titanen van de wereld. Je speelt dit verhaal voornamelijk door de ogen van Lora. De nieuwe beelden vind je hieronder.

Xenoblade Chronicles 2: Torna ~ The Golden Country is vanaf 14 september speelbaar voor eigenaren van de Battle Pass en vanaf 21 september ook fysiek verkrijgbaar.

Tower-modus in WWE 2K19

2K maakt de toevoeging bekend van de nieuwe 'Towers'-modus die zijn debuut maakt in WWE 2K19. In deze modus strijden WWE Superstars of hun MyPlayer's tegen een reeks WWE Superstar-tegenstanders. Elke toren zal een uniek thema bevatten of zal een eerbetoon zijn aan een specifiek type match.

In elke toren worden spelers uitgedaagd met specifieke voorwaarden, zoals het bereiken van een bepaalde score, het starten van een match met een finisher of het voltooien van een evenement door te beginnen met een speler die een lage health heeft.

Zodra je vaardigheden optimaal zijn, kunnen spelers in deelnemende landen het opnemen in de uitdagende AJ Styles Million Dollar Tower, de eerste stap in de strijd tegen "The Phenomenal One" in eigen persoon met de WWE 2K19 Million Dollar Challenge.

WWE 2K19 komt 9 oktober 2018 uit op PlayStation 4 en Xbox One. 

WWE 2K19 - Tower (Foto: 2K Games)

WWE 2K19 - Tower AJ Styles (Foto: 2K Games)

MLB: Recordscore voor Nationals tegen Mets

De honkballers van de New York Mets hebben een uitermate pijnlijk pak slaag gekregen. Op bezoek bij de Washington Nationals werden de Mets hardhandig over de knie gelegd: 25-4, de hoogste score die de Nationals ooit hebben gehaald in de MLB.

Startende werper Steven Matz begon al niet zo lekker namens de Mets: hij kreeg al in de eerste inning zeven runs om de oren en werd vervangen door Jacob Rhame, die zelf na zes runs tegen te hebben gekregen na de derde inning weer mocht gaan douchen.

Tim Peterson en Tyler Bashlor namen plaats op de werpheuvel en ook zij kregen beiden drie runs om de oren van de stevig meppende Nationals-aanval. Dankzij Jerry Blevins en Drew Smith konden de Mets even ademhalen: in de zesde en zevende inning kwamen de Nats niet tot scoren.

Jeff McNeil sloeg in de zevende inning zowaar een homerun, waardoor de Mets de eer konden redden. Een heel klein beetje dan, want inmiddels stond het al 19-1. In de achtste inning nam werper Jose Reyes het over en dat was voor de Nationals het signaal om weer verder te gaan.

Matt Adams en Mark Reynolds timmerden homeruns de tribunes in: 25-1, wat door de Mets nog een klein beetje opgeleukt werd tot 25-4. 

Uitslagen MLB dinsdag
San Diego Padres - San Francisco Giants 2-3
New York Yankees - Baltimore Orioles 6-3
Pittsburgh Pirates - Chicago Cubs 5-4
Washington Nationals - New York Mets 25-4
Boston Red Sox - Philadelphia Phillies 1-3
Detroit Tigers - Cincinnati Reds 2-1
Tampa Bay Rays - Los Angeles Angels 10-6
Atlanta Braves - Miami Marlins 11-6
Chicago White Sox - Kansas City Royals 2-4
Minnesota Twins - Cleveland Indians 2-6
St.Louis Cardinals - Colorado Rockies 3-6
Arizona Diamondbacks - Texas Rangers 6-0
Oakland Athletics - Toronto Blue Jays 6-2
Los Angeles Dodgers - Milwaukee Brewers 0-1
Seattle Mariners - Houston Astros 2-5

Nationals - Mets (Bron: YouTube)

Politiebescherming voor jongeren die gehandicapte vrouw besmeurden

Stel, je bent als groep tieners zo dapper dat je een gehandicapte vrouw volledig ondersmeert met bloem, water en eieren. Vervolgens ben je ook nog zo heldhaftig om er bij te gaan poseren voor een foto om die vervolgens online te zetten. Wat kun je dan verwachten? In het Engelse Bury St. Edmunds, Suffolk, krijg je dan politiebescherming. 

Het slachtoffer zat afgelopen vrijdag op een bankje in het park en riep iets tegen het vijftal. Dat stond hen blijkbaar niet aan, en uit wraak smeerden ze vrouw in met het kleverige goedje. Volgens de politie was de vrouw flink van slag door de gebeurtenis. De vrouw zou een zware aandoening hebben die niet meteen zichtbaar is voor de buitenwereld. 

Heksenjacht
Nadat de foto op social media gezet werd ontstond er volgens het Algemeen Dagblad een 'heuse heksenjacht' op het vijftal; waarbij ook de naam van één van de daders op internet gelekt werd. Het was daarom dat de familie de politie belden of de jongens geen bescherming konden krijgen; ze vonden dat de tieners wel erg hard werden aangepakt. Ze vrezen dan ook, niet geheel onterecht volgens uw redacteur, voor wraakacties. 

De plaatselijke politie heeft inmiddels bevestigd dat zowel de jongeren als hun families onder politiebscherming staan. Daarnaast hebben de dappere tieners toegang tot een 'noodnummer' waarmee ze direct contact kunnen zoeken met de politie. De lokale bevolking vind de bescherming zacht gezegd nogal opmerkelijk: "Het is walgelijk. Wat een uitschot." De politie zei eerder dat het gedrag van de jongens 'compleet onaanvaardbaar' was. 

Verjaardag verpest
De moeder van één van de tieners is bang dat de zestiende verjaardag van haar zoon verpest wordt: "We ontvangen dreigberichten omdat de naam van mijn zoon gelekt is op het internet. Dat meldde ik aan de politie en daarom worden we nu beschermd. Deze commotie hebben we momenteel echt niet nodig. Mijn zoon wordt 16 en er is hier familie voor zijn verjaardagsfeest."

Een andere moeder vind dat haar stiefzoon geen tuig is: "Zover ik weet, nam mijn zoon gewoon de foto. Hij gooide niet met eieren en bloem. Hij is geen tuig. Hij is gewoon stom geweest."

Italiaans hockeysprookje voorbij, Engeland en India naar kwartfinales

Tien speelsters met een Argentijnse achtergrond stonden aan de basis van het hockeysprookje van Italië, dat voor het eerst in 42 jaar aan een WK deelnam en dankzij twee overwinningen meteen de volgende ronde haalde. Maar een nederlaag tegen het India van Sjoerd Marijne (0-3) in de cross-overs betekende een uitschakeling voor de nummer zeventien van de wereld, het laagst geklasseerde land van dit WK.

Veertig jaar is verdediger Agata Wybieralska, de oudste speelster van dit toernooi. Vijfendertig jaar is Maryna Vynohradova, maar de ervaren speelsters hadden er geen antwoord op toen de bal in het eerste kwart voor de stick van de Indische speelster Lalremsiami belandde en ze "m met haar backhand in het doel tipte: 1-0.

Het was natuurlijk al prachtig voor de Italianen dat ze deze wedstrijd überhaupt mochten spelen. Nooit wilde het lukken met het Italiaanse vrouwenteam, tot een centraal programma werd gestart en Italië zich met behulp van meerdere speelsters met een Argentijnse achtergrond plaatste voor de halve finales van de Hockey World League in Brussel. Daar werd een zesde plaats veroverd, genoeg voor kwalificatie voor het WK in Londen.

Enigszins geholpen door het tegenvallende Zuid-Korea en China - die landen hebben de pijlen vooral op de Aziatische Spelen later dit jaar gericht - begonnen de Italianen hun eerste WK in 42 jaar met twee overwinningen op rij. Resultaten die ze na het laatste fluitsignaal vol passie vierden alsof ze wereldkampioen waren geworden, een prachtig gezicht. Ook in de laatste poulewedstrijd tegen Nederland begonnen de Italianen niet eens zo slecht, maar uiteindelijk liepen ze heel naïef in het mes en verloren ze met de grootste nederlaag ooit op een WK (12-1).

Op een gegeven moment leken ze zich bij een groot verlies te hebben neergelegd, terwijl Nederland - simpelweg te goed voor hen - doordenderde. Het wakkerde de discussie over het WK met zestien landen opnieuw aan en het deed enigszins afbreuk aan het sprookje dat de speelsters zelf hadden geschreven.

Tegen India trof Italië na Zuid-Korea en China weer een ietwat gelijkwaardige tegenstander. Het was van tevoren niet eens uitgesloten dat Italië zich zou plaatsen voor de kwartfinales, maar India was hockeyend beter en ging in het derde kwart op zoek naar de 2-0.

In de 44ste minuut maakte India een doelpunt uit een strafcorner en was de wedstrijd gespeeld. Het sierde de Italianen dat ze in het laatste kwart met de borst vooruit bleven lopen, zoals ze ook tegen Nederland begonnen. Maar toen vijf minuten voor tijd India uit een strafcorner ook de 3-0 maakte, was uitschakeling voor Italië een feit.

Engeland - Zuid-Korea 2-0
Gastland Engeland is erin geslaagd om van Zuid-Korea te winnen (2-0) in de cross-overs, en staat daardoor donderdag in de kwartfinale tegen Nederland. De Engelsen domineerden de wedstrijd, maar gingen - net als in de poulefase - niet effectief om met hun kansen. "Dat afronden is een kwestie van de puntjes op de i", stelt Engelse aanvoerder Alex Danson. "We zijn klaar voor Nederland. I believe in that game."

De 1-0 van Sophie Bray in het eerste kwart bleef tergend lang op het scorebord. Engeland creëerde een hoop kansen, maar verzilverde die niet. Daardoor kon Zuid-Korea nog bijna verrassen. In de laatste drie minuten moest Maddie Hinch twee keer haar ploeg op de been houden. In de laatste minuut bevrijdde Lily Owsley haar ploeg, door de 2-0 binnen te flatsen.

"We hebben ons aan ons plan gehouden", stelt Danson. "Daar ben ik blij mee." Dat er weinig gescoord werd, noemt ze een kwestie van de laatste dingen. "We komen er wel." Danson was in de wedstrijd tegen Zuid-Korea bijzonder belangrijk, en stak met kop en schouders boven haar ploeg uit. Samen met keepster Maddie Hinch, die in de hectische slotminuten haar waarde bewees.

Danson heeft de Nederlandse uitslagen in de poulefase ook gezien, maar is niet bang. "We spelen altijd hele goede wedstrijden tegen Nederland. Het zijn vaak close games." Hoe ze precies tegen Nederland gaan spelen, dat weet de aanvoerder nog niet. "Maar we gaan in ieder geval aanvallend hockey laten zien."

Oranje heeft op het afgelopen EK al revanche genomen op Engeland, maar toch: de olympische finale en het EK in Londen daarvoor staan ook nog in het geheugen gegrift. Net als bij de Engelsen. "Het is al even geleden, maar natuurlijk hebben we daar toen zelfvertrouwen uit gekregen. Nederland is te verslaan, daar geloof ik in."

Jones verlaat Feyenoord voor miljoenencontract bij Al-Nasr

Brad Jones heeft Feyenoord verruild voor Al-Nasr. Dat maakt de club uit Saoedi-Arabië woensdagochtend bekend via de officiële kanalen.

De 36-jarige doelman stond in totaal twee seizoenen onder contract bij de Rotterdammers, waar hij in zijn eerste jaar een grote rol speelde in het kampioenschap. Vorig seizoen maakte hij wat missers en het jonge talent Justin Bijlow klopte steeds nadrukkelijker op de deur. Trainer Giovanni van Bronckhorst wilde eind deze week zijn keuze maken tussen de twee, maar Jones lijkt dat besluit niet af te willen wachten, of heeft intern al gehoord dat hij de strijd zou verliezen.

Als WK-ganger mocht hij van toenmalig bondscoach Bert van Marwijk geen minuten maken, maar dat weerhoudt Al-Nasr er niet van om hem in te lijven. Hij is volgens Voetbal International een goede bekende van de keeperstrainer aldaar. Hij heeft zijn medische keuring al ondergaan en zijn krabbel gezet onder een tweejarige verbintenis die hem 'miljoenen' op moet leveren. Ook is er de mogelijkheid om tussentijds met nog eens twee jaar te verlengen.De belangstelling voor de Australiër speelde al tijdens het WK.

Behalve Bijlow, heeft Van Bronckhorst nog een prima doelman tot zijn beschikking. Ook Kenneth Vermeer staat immers nog altijd onder contract bij de bekerhouder. Afgelopen seizoen speelde hij op huurbasis bij Club Brugge. Aangezien de Amsterdammer tijdens die huurperiode geblesseerd raakte, revalideert hij nu nog. Maar Vermeer is op korte termijn weer inzetbaar voor de Rotterdamse club.

'Chileense pruimen uit de Betuwe'

Foodwatch start vandaag een klachtenprocedure bij de Reclame Code Commissie tegen Albert Heijn en Jumbo om hun foutieve land-van-oorsprongsaanduiding op groente en fruit. Vorige week ontstond commotie om Nederlandse pruimen die dreigden te worden doorgedraaid terwijl Albert Heijn net pruimen in de aanbieding had uit Chili en Zuid-Afrika; althans dat stond op het pruimenschap en een bonusposter in de winkels.

Achteraf stelde Albert Heijn dat hun pruimen wél uit Nederland kwamen en dat de oorsprongsaanduiding een fout was. Deze fout staat niet op zich. Foodwatch concludeert op basis van een steekproef dat veel te slordig met de wettelijke plicht over oorsprongsaanduiding wordt omgegaan. In een steekproef in enkele supermarkten kwam foodwatch foute oorsprongsaanduiding tegen bij mango, paprika, pepers, pruimen, granaatappel, spitskool, wortels, verschillende soorten appels en avocado.

Verkeerde of ontbrekende vermelding van het land van oorsprong is kwalijk omdat uit de commotie rond de pruimen wel weer bleek dat veel consumenten dit belangrijke informatie vinden. Daarom bestaat in Europa het recht voor consumenten om informatie te krijgen over de oorsprong van producten zoals groenten en fruit. foodwatch wil dat zowel supermarkten als NVWA hier meer aandacht voor hebben en start daarom klachtprocedures bij de Reclame Code Commissie tegen Albert Heijn en Jumbo om een vijftiental groente- en fruitproducten.

Afgelopen week ontstond commotie over de zestigduizend pruimen van boer Hamelink die dreigden te worden doorgedraaid omdat ze 3 millimeter te klein waren. Tegelijkertijd verkocht Albert Heijn pruimen in de bonus, met vermelde landen van oorsprong Chili en Zuid-Afrika. Albert Heijn, die veel kritiek kreeg te verduren, verweerde zich door aan te geven dat de in haar winkels vermelde oorsprong van de pruimen een fout was: de oorsprong was niet Chili maar Nederland (de Betuwe). Vanuit het hoofdkantoor van Albert Heijn werd aangegeven dat de AH-filialen inmiddels waren gevraagd de informatie op het schap aan te passen. In de winkels bleek echter dagen later dat dit lang niet altijd was gebeurd.

Foodwatch deed naar aanleiding hiervan een steekproef in enkele supermarkten en zag veel fouten. De oorsprongsvermelding op de schapkaart kwam in vele gevallen niet overeen met de oorsprongsaanduiding op het product of het krat. Welke de juiste is, is niet duidelijk. Bij Albert Heijn kwamen we dit tegen bij mango, paprika, granaatappel, pepers, pruimen, spitskool, wortelmix. Bij Jumbo bij verschillende soorten appels en bij avocado. Het ligt voor de hand dat er in werkelijkheid nog meer oorsprongsaanduidingen niet kloppen, maar foodwatch kon een groot deel van de oorprongsvermeldingen niet controleren omdat het fruit of de groente onverpakt was en dus geen etiket had waardoor de vergelijking met de schapkaart niet kon plaatsvinden.

Ook andere fouten werden geconstateerd, zoals bij de paprika’s van Albert Heijn met op het schapkaartje ‘Land van oorsprong: zie verpakking’, zonder dat op de plastic folie van de paprika een land van oorsprong was vermeld. Regelmatig werden bij de oorsprongaanduiding meerdere landen genoemd, zoals avocado’s bij Albert Heijn met vermelding ‘land van herkomst: Chili/Spanje/Peru/ZA/Israël’. Soms ontbrak de oorsprongaanduiding in het geheel.

Foodwatch heeft na deze kleine steekproef sterk de indruk dat het recht van consumenten om informatie over het land van herkomst te kunnen zien, zoals ook vastgelegd in de wet, onvoldoende serieus wordt genomen door de supermarkten. Om die reden is foodwatch een klachtenprocedure gestart bij de Reclame Code Commissie tegen Albert Heijn en Jumbo om hierover een uitspraak van de Reclame Code Commissie te krijgen. Een klachtenprocedure bij de Reclame Code Commissie neemt over het algemeen, inclusief verweer en zitting, 2 tot 3 maanden in beslag.

Chileense pruimen uit de betuwe  (Foto: foodwatch)
Chileense pruimen uit de betuwe (Foto: foodwatch)

Mentale problemen in The Sinking City

Bigben en Frogwares Games hebben een nieuwe gameplaytrailer onthuld voor The Sinking City, een actie-onderzoeksspel in een open wereld, geïnspireerd door het werk van H.P. Lovecraft. Deze nieuwe trailer onthult meer over de mentale toestand van de hoofdrolspeler, zijn interactie met de grote open stad Oakmont en de sfeer van het spel.

Charles W. Reed is een privédetective in het New England van de jaren 1920. Geteisterd door zijn verleden en buitenaardse visioenen, belandt hij in Oakmont, Massachusetts, op zoek naar verlossing van de waanzin die hem bekruipt. De stad Oakmont, ooit een handelshaven die bekend stond om zijn lucratieve smokkelactiviteiten, is door een overstroming van bovennatuurlijke oorsprong van de rest van de wereld afgesneden. In deze plaats van verval en bijgeloof krijgen spelers te maken met het laagste van de mensheid. Door aanwijzingen te volgen die ze liever niet hadden gevonden, komen spelers op het spoor van een kosmische horror die de wereld bedreigt.

The Sinking City verschijnt op 21 maart 2019 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

'Door studieschuld geen hypotheek'

Uit de rapportage van NOSop3 blijkt dat de gevolgen van het leenstelsel, of beter schuldenstelsel, levenslang voelbaar zijn. Veel afgestudeerden zullen door hun torenhoge studieschuld moeilijker een huis kunnen kopen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is verbijsterd.

Volgens Geertje Hulzebos, voorzitter van de LSVb, is dit het zoveelste bewijs dat het schuldenstelsel aan alle kanten faalt: “Door het schuldenstelsel zitten studenten een groot deel van hun leven opgezadeld met hoge afbetalingen. Naast de basisbeurs wordt hen nu ook zowat een eigen huis ontnomen. Het is tijd dat de politiek actie onderneemt: de basisbeurs moet terug en de rente mag niet verder opgeschroefd worden”.

Rente gaat omhoog en daarmee dus de schuld
Afgestudeerden zijn verplicht om hun studieschuld te vermelden bij het aanvragen van een hypotheek. Door het afschaffen van de basisbeurs moeten meer studenten lenen én méér lenen. Ook dreigt de rente op de studielening verhoogd te worden, waardoor de schuld nóg hoger wordt. Het kopen van een huis zal door deze extra maatregel haast onmogelijk worden. Hulzebos: “Afgestudeerden zijn voortaan schuldenaar. Een studie volgen lijkt beboet te worden in deze maatschappij”.

Toegankelijkheid verder in het nauw
Opnieuw worden minder bevoorrechte studenten het hardst geraakt. Deze studenten hebben minder spaargeld en moeten over het algemeen meer lenen. Zij komen daardoor nog moeilijker aan een huis áls ze gaan studeren. Tegelijkertijd blijkt uit de Monitor Beleidsmaatregelen dat de leenangst bij deze groep groter is. De drempel om te studeren wordt dus verhoogd, opnieuw. Hulzebos: “De teloorgang van de toegankelijkheid van het onderwijs heeft niet alleen effect op gelijke kansen, maar raakt nu ook direct aan de kans om aan een huis te komen”.

Voorarrest volkszanger Mick Harren verlengd

Volkszanger Mick Harren blijft langer vast zitten. De Amsterdammer, die in Purmerend woont, zou daar vorige week in een kroeg een pistool tegen het hoofd hebben gezet van zijn 24-jarige ex-stiefzoon

Het incident vond plaats in café De Stallen aan de Koemarkt in Purmerend. De zanger zou een wapen getrokken hebben na een opmerking van zijn voormalige stiefzoon. Hij zou Harren gevraagd hebben om zijn moeder voortaan met rust te laten, zo schreef De Telegraaf.

Vechtscheiding
Vier jaar geleden gingen Harren en zijn ex-vrouw uit elkaar en dat is inmiddels uitgelopen op een langdurige vechtscheiding. Het Openbaar Ministerie verdenkt Harren van bedreiging en van overtreding van de Wet Wapens en Munitie.

Nepwapen
Harren's zoon Bowy gaf maandag een uitgebreid interview aan de De Telegraaf. Daarin zegt hij dat zijn vader al jaren bedreigd wordt door zijn stiefzoon. Het wapen dat hij gebruikt zou hebben was een nepwapen. 'We hebben een lamp, een soort kandelaar met een revolver eraan, nep natuurlijk. Die had mijn vader er toen afgezaagd. Hij heeft hem niet altijd bij zich en achteraf kun je zeggen: dat was niet slim, maar ik snap 'm heel goed. Het zijn geen lieve jongens die hem bedreigen'.

FOK! Wat een weer: droogte gaat onverminderd voort

Goeiedag!

Nou, dat was even leuk gisteren in het westen en noordwesten van het land. Een nauwelijks noemenswaardig koufront bracht met name in Noord-Holland en Friesland een aantal stevige regen- en onweersbuien voort. Later viel er ook in Groningen een bui. Maar mensen, voor we er erg in hadden waren de buien alweer met een noodgang het land weer uit. Vervolgens brak de zon weer door en was het alsof er niets gebeurd was. Toch viel er plaatselijk nog net 15 mm. Op de meeste plaatsen bleef de neerslag beperkt tot 5 tot 10 mm. Puur omdat de treksnelheid erg hoog lag. Wel kwamen er fraaie foto's van de buienluchten binnen.

In de rest van het land gebeurde eigenlijk niets. 

Mijn weerbericht eindig ik nu met een korte samenvatting voor de komende zeven dagen: Veel zon, droog, verscherpende droogte zelfs en maxima die tussen de 25 en 30 graden liggen. (De kans op een bui in het zuidoosten is morgen aanwezig, maar klein)

Vandaag is het aan Monique.   (Of ze moet me wel héél lief aankijken.   )

Groetjes!  

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Bui op afstand (Foto: DJMO)
De Noord-Hollandse bui gezien door DJMO. Ik verlang naar meer! (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Vliegtuig stort neer, 85 gewonden

In Mexico is een vliegtuig neergestort met aan boord 97 passagiers en vier bemanningsleden. Het toestel stortte neer in de Noordelijke deelstaat Durango. Volgens de eerste lokale berichten zouden er 85 gewonden zijn gevallen. 

Het ongeluk gebeurde vermoedelijk vlak na het opstijgen, in de buurt van het vliegveld Guadalupe Victoria International Airport. Het zou gaan om een binnenlandse vlucht, tusseen Mexico-Stad en Durango. 

Update 07:15 uur
Er zijn 37 mensen overgebracht naar het ziekenhuis. Onder hen zijn twee zwaargewonden, waaronder de piloot die aan zijn rug moest worden geopereerd, en een klein meisje dat brandwonden opliep. 

De oorzaak van de crash is nog onduidelijk, mogelijk wilde de piloot de start op het laatste moment afbreken, omdat het er zwaar weer op komst zou zijn. Bij de crash zijn geen doden te betreuren volgens de Mexicaanse autoriteiten. 

Wat lieten de doden na in 2015?

Het nagelaten vermogen van overledenen is in 2015 na enkele jaren van krimp weer groter geworden. Ruim 146.000 overledenen lieten 15,5 miljard euro aan vermogen na, 680 miljoen euro meer dan in 2014. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Het nagelaten vermogen in 2015 is het saldo van 18,7 miljard euro aan bezittingen en 3,2 miljard euro aan schulden. De waarde van de nagelaten woning, dit is de waarde van de woning minus de hypotheekschuld, vormt met 5,9 miljard euro de grootste post. In 2007 waren de nalatenschappen 13,1 miljard euro waard. In de jaren daarna steeg het totale nagelaten vermogen naar bijna 16 miljard euro in 2011. Daarna daalde de waarde van de nalatenschappen tot 14,8 miljard euro in 2014.

In vergelijking met 2007 is het saldo van de bank- en spaartegoeden een belangrijker onderdeel geworden van het nagelaten vermogen. Het aandeel hiervan ging van 30 procent in 2007 naar 34 procent (5,3 miljard euro) in 2015. Het aandeel van de eigen woning is met 38 procent voor beide jaren gelijk. Het saldo van overige bezittingen en schulden (overig onroerend goed, ondernemingsvermogen en roerende zaken minus alle schulden naast hypotheekschuld) is een kleiner onderdeel gaan vormen.

De doorlooptijd van het invullen en definitief vaststellen van de aangifte successie is lang. Dat is de reden dat de meest recente cijfers betrekking hebben op nalatenschappen over 2015.

Grote verschillen in nagelaten vermogens
Het doorsnee nagelaten vermogen van alle overledenen kwam in 2015 uit op 23.700 euro. Dat wil zeggen dat de helft van de nalatenschappen meer waard was en de andere helft minder. Dit bedrag was 800 euro hoger dan in 2014, maar nog steeds 1 700 euro lager dan in 2011 (25,400 euro).

Toenemend eigenwoningbezit onder oudere overledenen
Vergeleken met 2007 is de doorsnee waarde van de nagelaten woning gedaald. In 2007 was deze 150.000 euro, in 2015 135.000 euro. De daling begon na 2010 en ging samen met de woningmarktcrisis, die tot 2014 duurde. Doordat nabestaanden de (lagere) WOZ-waarde van 2014 mochten opgeven en zo minder erfbelasting betaalden, is in 2015 nog geen stijging zichtbaar.

Dat de totale waarde van de nagelaten eigen woningen toch gestegen is, komt doordat het woningbezit is toegenomen. In 2007 liet nog een op de vier overledenen een eigen woning na, in 2015 was dat gestegen naar een op de drie. Het gaat vooral om de oudere overledenen. Het aandeel 75-plussers die een woning nalieten, is gestegen van 18 procent in 2007 naar 26 procent in 2015.

65-plussers laten steeds meer vermogen na
Erflaters van 65 tot 75 jaar lieten in 2015 het meeste vermogen na, in doorsnee 33.000 euro. Bij overledenen van 75 tot 85 jaar was dat 28.000 euro. Onder de oudste overledenen (95 jaar of ouder) lag het nagelaten vermogen met 20,6 duizend euro een stuk lager. In 2007 lag de piek in het doorsnee vermogen nog bij de 55- tot 65-jarigen.

Het opschuiven van de piek laat het verschil tussen de voor- en de naoorlogse generatie zien. In 2007 waren de overledenen van 65 tot 75 jaar voor het merendeel geboren voor de oorlog. In 2015 was een groot deel van de 65-tot 75 jarige overledenen geboren na de oorlog. Vooroorlogse generaties hebben minder vermogen kunnen opbouwen.

Het doorsnee vermogen van overledenen van 35 tot 65 jaar is daarentegen gedaald. De nalatenschap van overledenen van 35 tot 55 jaar nam relatief het sterkst af. Dit heeft niet alleen te maken met de al vermelde gedaalde woningwaarde vanaf 2010, ook de nagelaten hypotheekschuld nam bij hen het sterkst toe.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.