Wileyfox Storm; telefoon met Cyanogen OS

4. Prestaties & software

Natuurlijk is ook de WileyFox Storm aan diverse testen onderworpen waaronder benchmarks. Ik wil er wel op wijzen dat benchmarks alleen een indicatie zijn en zeker niet altijd de praktijk weergeven. Natuurlijk is het toestel ook in de praktijk getest en ook deze resultaten kan je hier vinden.

Benchmarks

De SOC (System on a chip); de Snapdragon 615 is een processor met acht rekenkernen die geklokt zijn op 1.45GHz. Het betreft een midrange processor van Qualcomm. In combinatie met de 3GB RAM zorgt dat voor de volgende benchmarks.

Wileyfox Storm benchmark AntutuWileyfox Storm benchmark geek single Wileyfox Storm benchmark Geek multi

Wil je een speciale benchmark zien? Of tips voor toekomstige benchmarks, laat het weten en wij doen ons best om deze alsnog te draaien en/of de volgende keer mee te nemen.

Connectiviteit

De connectiviteit van een toestel is een belangrijk onderdeel. Hoe werkt de GPS, GSM, wifi? Allemaal redenen waarom je een toestel juist wel of niet zou kopen. In dit hoofdstuk geef ik mijn ervaringen op dit vlak weer.

GPS

De GPS van het toestel is goed en stabiel. Binnen een paar seconden heeft het toestel een stabiele fix met een groot aantal satellieten. Dit komt mede omdat er ondersteuning is voor GLONASS. Er is niets aan te merken op de GPS van de WileyFox Storm.

WIFI

Ook op het gebied van wifibereik is er weinig aan te merken op de WileyFox Storm. Wel is er een gemiste kans door het toestel alleen uit te rusten met 2.4GHz wifi, voor een toestel van meer dan €250,- zou je mogen verwachten dat ondersteuning van wifi AC / 5GHz aanwezig is.

Zoals aangegeven is de wifi van het toestel op het gebied van bereik goed, ook op enige afstand van de router kan je nog met gemak een video streamen.

Bellen

Ook op het bellen van de WileyFox is niet veel aan te merken. De verstaanbaarheid is aan beide kanten van de lijn prima. Het geluid van de speaker zou wel iets harder mogen maar het huidige volume kan ermee door.

3G / 4G

De radiochipset in de Snapdragonchipset ondersteunt een groot aantal 4G-banden. De 4G-banden die op de WileyFox zijn aangezet voldoen ruim voor Europa.

Band: Frequentie: Providers/dekking:
3 1800 MHz T-mobile (Landelijk), KPN, Vodafone (lokaal)
7 2600 MHz Tele2 (lokaal), Vodafone, Ziggo, KPN, T-mobile (Zeer lokaal)
8 900 MHz T-mobile (landelijk)
20 800 MHz Vodafone, Tele2, KPN (landelijk)

Het toestel heeft voor Nederland dus alle benodigde frequenties. Op het bereik zelf valt weinig aan te merken. Het toestel blijft netjes op 4G zitten als deze eenmaal op het 4G netwerk zit.

Daarnaast zijn ook de snelheden op 4G goed, snelheden van 90+ Mbit zijn gehaald in snelheidstesten.

Software:

De software van de WileyFox Storm is een van de verkooppunten van dit toestel. Cynogen OS is de commerciële versie van CynogenMod, deze aangepaste versie van Android kenmerkt zich door de vele mogelijkheden tot aanpassingen. 

Momenteel draait het toestel nog op CM12 maar een update naar versie 13 gebaseerd op Android 6.0 staat in de planning en zal binnenkort worden vrijgegeven. De update naar Android 6.0 kan wel eens erg belangrijk zijn voor dit toestel; zie voor meer informatie het kopje batterij.

CM12 kenmerkt zich zoals aangegeven door de vele opties, zo zagen we bij het scherm dat de kleurtempratuur, kleuren en DPI zijn in te stellen. Daarnaast zijn er diverse andere opties te vinden waarmee je veel dingen kan aanpassen.

Het besturingssysteem werkt in de praktijk prima, het loopt allemaal erg soepel en rare dingen komen we niet tegen. De hoeveelheid instellingen is even wennen maar de vrijheid die het biedt is een erg leuke extra.

Daarnaast heeft het OS als voordeel dat de privacy iets meer gewaarborgd is: zo kan je app-permissies vinden (al is dit bij Android 6 standaard ingebouwd) en heb je truecaller om te zien wie je belt. Natuurlijk zijn de Google-apps nog wel ingebouwd waardoor privacy nog steeds een relatief begrip is.

Wileyfox Storm interface 1Wileyfox Storm interface 2Wileyfox Storm interface 3Wileyfox Storm interface 4

De software-update naar CM13 is op dit moment in ontwikkeling en een ETA kan niet worden gegeven. De uitrol van CM13 komt na die van de WileyFox Swift die nu bezig is.