Resident Evil Zero HD Remaster

Vroeger, toen exclusiviteit voor 1 console ook nog echt exclusief was, wilde Capcom nog wel eens rare stappen zetten. Zo kon je Resident Evil 1 weer niet op een Nintendo 64 console spelen en in ruil daarvoor was Resident Evil 0 dan niet speelbaar op een Sony console. Geen idee of reden achter deze theorie klopt, maar Capcom heeft nooit de moeite genomen om de game naar een andere console van die generatie te porten. Wel naar de Wii, maar dat vond ik geen denderend succes dankzij de Wii controller. 5 jaar later probeert Capcom het nog een keer en pakt dit keer alle oude en nieuwe generatie consoles mee, behalve de Wii U. Over een dikke middelvinger gesproken…

 

Maar goed, de Nintendo fanboys hebben al hun kans gehad om dit deel te spelen. Daarom moeten wij het nu doen met een remaster van een remaster. Een remaster moet aan een paar punten voldoen. Een daarvan is dat het er beter uit moet zien. Uiteraard is dit het geval in Resident Evil Zero. De achtergronden zien er scherper uit, de personages en monsters lijken wat meer op echte mensen. Helaas zijn de tussenfilmpjes niet aangepakt, waardoor deze er weer lekker klungelig uit zien. Ook dit keer kun je weer kiezen voor beeldvullend 16:9 resolutie, alleen dan wordt er boven en onder wel wat van het beeld weggevaagd. Dit heeft als nadeel dat je sommige items dus amper tot niet ziet. Een ander camerastandpunt had dit kunnen verhelpen.

 

Een ander punt is de gameplay, speelt het nog hedendaags een beetje lekker weg. Je kunt dit deel los kopen in elke denkbare downloadstore, of in de winkel waar hij gebundeld is met de originele Resident Evil (de remaster, uiteraard). Als snel merk je dat er een aantal jaar en een consolegeneratie tussen beide delen zit, waarbij het itemmanagement het grootste struikelblok is van beide games. Je kunt namelijk bijna niets meedragen, dus je moet keuzes maken tussen wat je meeneemt. Nu stond Resident Evil er nou niet echt bekend om dat je wordt doodgegooid met ammunitie en healhtpacks, maar in Zero is er genoeg te vinden in Normal mode. Dit geldt ook voor de vele items die nodig hebt om puzzels op te lossen. Gelukkig kun je items achterlaten en weer terugvinden als je de map van de locatie hebt, maar continu moeten backtracken gaat op de lange duur vervelen.

 

Backtracke zul je vaak moeten doen, want Resident Evil Zero introduceerde ook voor het eerst het buddy systeem. Kreeg je in Resident Evil 5 al het zuur van Sheva, dan zal je diep moeten investeren in Rennies. Helaas is de A.I. in deze remake ook niet aangepast, dus je lieve collega zal meer kogels en plantjes opvreten dan je lief is. Maar wat ik helemaal vergeten ben, is dat je in Resident Evil Zero kunt zeggen dat je partner niet moet schieten, je partner je niet moet volgen, of juist allemaal wel. Capcom heeft het dus de eerste keer goed gedaan en in latere edities van Resident Evil geclusterfucked. Dus je kunt je partner zich ergens in een kamertje laten verstoppen zodat je in je eentje alles kunt onderzoeken. Alleen doe dit niet te lang, want dan hoor je via de walkie talkie dat je partner in nood is. En dan mag je hopen dat je hem of haar wat ammunitie had toegestopt.

 

Als laatste moet er wel wat toegevoegd worden aan een remaster om een herkoop te rechtvaardigen. Behalve een paar andere pakjes die je kunt kopen voor je personages zit er nu, na 1 keer uitspelen van de game, een Wesker modus in. En zoals de naam doet vermoeden, je kunt dan met Wesker spelen die bezeten is door Uroboros virus. Behalve dat hij er cool uit ziet, kan Wesker hard rennen (wat speedruns makkelijker maakt) en kan hij zombies opblazen met zijn super powers (wat ammunitie uitspaart). Verder verandert er niets aan de game, behalve dat Billy dus niet meer speelbaar is. Maar het zou Capcom sieren als ze ook de filmpjes hierop hadden aangepast, want in de cutscenes hoor je Billy nog steeds.

 

Resident Evil Zero is een beetje een love-it-or-hate-it game. Zero is de meest toegankelijke Resident Evil-game. Alle gameplay-elementen zijn uitgekristalliseerd en zijn zo gebruikersvriendelijk dat het bijna hoofdpijn oplevert. Maar aan alle kanten merk je dat de rek er na vijf delen wel een beetje uit was. Daardoor blinkt nog steeds nergens in uit, maar sloot het Resident Evil-tijdperk af dat zich meer richtte op puzzels dan op actie. Dus wil je rustig instappen en niet meteen helemaal hardcore gaan, dan is Resident Evil Zero HD Remaster de game om te beginnen.