Oukitel U8, compleet plaatje

6. Software

 

Standaard komt de U8 met Android 5.1. Het is een stock ROM met hier en daar wat kleine aanpassingen. Standaard worden meerdere talen ondersteund, waaronder Engels en Nederlands. En op een paar kleine spelfouten na heb ik Oukitel niet op grote fouten kunnen betrappen. Ze hebben hun best gedaan op de vertalingen. De U8 heeft een budget SoC en 2 GB werkgeheugen maar toch is het bladeren door pagina's, wisselen tussen apps en de algehele ervaring soepel en vloeiend. Bij 'normaal' gebruik zoals internetten, berichten sturen en simpele apps gaat alles gewoon lekker. Alleen bij zwaardere games zoals Asphalt bijvoorbeeld merk je dat de telefoon wat kracht tekort komt.

De U8 heeft, zoals meerdere Chinese smartphones, 'wakeup gestures'. Niet alleen in de vorm van het tekenen van een symbool op het scherm wanneer de telefoon vergrendeld is, maar ook bijvoorbeeld het wuiven met je hand boven het scherm. Standaard is er al een aantal gestures ingebouwd maar je kan er ook nog een aantal zelf koppelen aan bepaalde handelingen of apps.

oukitelu8-gestures (Foto: Kenzi)

Vingerafdruksensor

De vingerafdruksensor van de U8 kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld het ontgrendelen van de smartphone. Voordat je de functies kan gebruiken moet je een vingerafdruk registeren. Bij dit registreren moet je de vinger meerdere malen van de sensor halen en terugplaatsen. Dit proces kan wat langer duren en een beetje frustrerend zijn. Gelukkig hoef je het maar 1 maal te doen.

Zodra je een vingerafdruk hebt ingesteld kan je deze gebruiken om je telefoon te ontgrendelen, maar Oukitel heeft meer functies toegevoegd. Ook kan je bepaalde applicaties vergrendelen met een vingerafdruk, een kleine bug hierbij is wel dat je via een notificatie toch de beveiliging kan omzeilen. Wil je dit voorkomen zal je de notificaties voor die app moeten uitzetten. Voor een bankierenapp is het bijvoorbeeld wel handig.

De sensor zelf werkt ook goed, en 9 van de 10 keer herkende deze mijn vinger. Het ontgrendelen met een vingerafdruk duurt maar een fractie van een seconde. 

oukitelu8-vinger1 (Foto: Kenzi)oukitelu8-vinger2 (Foto: Kenzi)

Data Protection

Met deze functie kan je bepaalde data, denk aan foto's, audio of tekstdocumenten, vergrendelen. Deze data kan je dan alleen benaderen via de 'data vault'. Foto's kan je bijvoorbeeld niet meer zien in de galerij. Wel zo handig voor die selfies waarvan je niet wilt dat iedereen die kan zien.

oukitelu8-dataprotection (Foto: Kenzi)