Dillon's Rolling Western: The Last Ranger

Dillon's Rolling Western: The Last Ranger is een leuke game die op een bijzondere wijze twee gameplay-stijlen weet te combineren. De eerste is een Tower Defence-stijl, waarin je grote open levels moet verkennen en torens ter verdediging kunt bouwen. De andere is meer een adventure-stijl, waarin je mijnen, geheime schatten en planten moet vinden. De besturing is helemaal georiënteerd op het touchscreen en biedt een leuke, maar soms ook lastige uitdaging.

De game heeft een vrij simpel verhaal en draait voornamelijk om het redden van verschillende stadjes en het beschermen van een goederentrein tegen de Grocks, een ras dat vanuit de kleine vulkanen 's nachts omhoog komt, om het vee, Scrogs genaamd, op te eten. Aangezien de bewoners de Grocks zelf niet kunnen verslaan roepen ze de hulp in van Dillon en zijn partner Russ.

Dillon

Het doel van ieder level is, net zoals in Tower Defence-games: overleef drie waves van Grock-aanvallen die 's nachts plaatsvinden. Tussen de waves door heb je maar beperkt de tijd om de levels te verkennen en op zoek te gaan naar mijnen voor grondstoffen, geheime schatten en scruffles waarmee je kunt zorgen dat je Scrogs zich kunnen voortplanten. Vooral dit laatste is erg belangrijk want het is game over als tijdens een wave alle scrogs zijn opgegeten. Dit klinkt makkelijk, maar dat is in de praktijk toch echt anders, want dit is geen makkelijke game.

Dillon map

Om te voorkomen dat de Grocks in de buurt van de stad kunnen komen, kun je tijdens het verkennen van de kaart op verschillende plekken torens bouwen die opgedeeld zijn in de categorieën hout of staal. Daarnaast kun je ook wapens equipen, die na het doden van een bepaald aantal vijanden levelen en steeds sterker worden. Zo heb je een shotgun voor veel schade op korte afstand, een Gatlinggun voor middelmatige afstand en een kanon voor het echte grove werk. Alle uitbreidingen kosten geld en dat kun je verdienen door grondstoffen te delven in mijnen en deze te verkopen. Ook na het voltooien van een wave krijg je een beloning die je weer kunt besteden in de volgende wave. Echter, geld is schaars en dat zorgt ervoor dat je van tevoren goed moet nadenken waaraan je het gaat besteden.

Dillon

Naast het bouwen van torens moet je tijdens een wave ook zelf de Grocks aanvallen. De battles zijn korte gevechten waarin je een aantal Grocks, die steeds groter en sterker worden, moet zien te verslaan. Het unieke van de gevechten is dat je alle aanvallen doet met het touchscreen. Sleep de stylus naar beneden en je doet een rol-aanval, door goed te timen en te tikken op het scherm geef je vervolgens ook nog eens een paar rake klappen. De truc is om alle vijanden zo snel mogelijk te verslaan en door te gaan naar de volgende. Want hoe sneller je de waves haalt, hoe hoger de beloning en helaas houden je torens niet alles tegen.

Dillon en Ranger

Naast de waves biedt elke stad ook drie side-missies. Deze missies zorgen ervoor dat niet elke stad weer als een herhaling voelt. Later in de game krijg je ook de mogelijkheid om Rangers, die je verschillende opdrachten kunt geven, in te huren. Hierdoor kun je jezelf bijvoorbeeld op het delven van grondstoffen in mijnen richten, terwijl de Ranger op zoek gaat naar scruffles. Ook zal de Ranger je bijstaan tijdens de waves en kun je zelf bepalen waar deze zich moet opstellen en Grocks moet afknallen.

Conclusie:

Dillon's Rolling Western: The Last Ranger heeft mij met zijn unieke combinatie van Tower Defence en Adventure-game, positief verrast. Grafisch is de game prima in orde en ook de muziek draagt goed bij aan de Western-sfeer, hoewel wat variatie prettig was geweest. De controls zijn even wennen, maar goed te doen. Hou je van een uitdaging en vindt je Tower Defence-games leuk, maar wil je toch wat meer variatie en vrijheid? Dan is deze game een goede optie.

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.