PES 2015

Hoewel PES 2015 op meerdere platformen verschijnt, kunnen we dit jaar voor het eerst aan de slag met een PES op PlayStation 4 en Xbox One. Konami heeft bewust een jaartje overgeslagen zodat ze een volwaardige 'next-gen' game konden neerzetten, in plaats van een simpele poort van de last-gen consoles.

PES2015

Als men aan PES denkt, dan komen er vaak gemende gevoelens naar boven. Voornamelijk bij de trouwe fans zal PES 6 nog steeds warme gevoelens boven brengen, maar bij alles wat de laatste vijf jaar uitgekomen is, zullen die gevoelens snel afkoelen tot onder nul. Ondertussen pakte EA met FIFA de kroon af en PES degradeerde tot een hofnarretje.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: PES 2015 speelt heerlijk en lijkt totaal niet op de PES die we vorig jaar voorgeschoteld kregen. De balcontrole, het passen en met name het positiespel van de AI voelen heel natuurlijk aan. Iedere PES-speler herkent het gevoel wel: je staat met 1-0 voor en er zijn nog maar een paar minuten te gaan. Bij ieder balbezit van je tegenstander loopt de spanning torenhoog op. Je zorgt ervoor dat je verdediging de linies smal en kort houdt en tegelijkertijd probeer je de aanval naar de buitenkant te forceren. Je zet druk op de balbezittende speler en bij een overname gooi je je tactiek om, maak je het veld lang en breed en zet je vervolgens een vlijmscherpe counter in. Dit is zoals we het willen zien en Konami is er zeker in geslaagd om ons dat gevoel weer terug te geven. Geen wedstrijd is hetzelfde: won je het eerste potje overtuigend dan kun je, ook al speel je nog zo goed, de volgende wedstrijd alsnog de bietenbrug op gaan.

PES15

Natuurlijk zijn de oude vertrouwde ‘Master League' en 'Become a Legend' competities terug, maar Konami heeft goed naar de concurrent gekeken. Dit jaar zijn er twee nieuwe modi geïntroduceerd, waaronder 'MyClub'. MyClub is een eerste poging om een gelijke ervaring aan te bieden als FIFA Ultimate Team. Hoewel het een leuke toevoeging is, blijft het qua diepte - zeker door het ontbreken van een offline transfermarkt - nog wel achter op Ultimate Team. Een andere nieuwe en veelgevraagde feature die is komen overwaaien uit FIFA is ‘Online Season’. Hiermee kun je, met je eigen team, meedoen aan online competities of er zelf een starten. In de basis werkt het goed, alleen is de balans nog en beetje zoek, want als je je eerste wedstrijd met je beginnersteam gelijk tegen een ander team met alle topspelers moet spelen is dat toch iets minder leuk. Hopelijk komt Konami dan ook snel met een patch die voor meer balans zorgt.

PES15

Eindelijk, na al die jaren, lijkt Konami het licht weer te hebben gezien, want voor het eerst sinds jaren lijkt PES zich weer te kunnen meten met FIFA. Ik durf zelfs bijna te zeggen dat dit het laatste jaar is dat FIFA op de troon zit. Is PES 2015 dan eindelijk die langverwachte 'perfecte' game? Het antwoord daarop is helaas nee. Grafisch valt de game namelijk een beetje tegen en ook is de algehele presentatie, en zijn met name de menu’s, zeer matig. De supporters mogen dan wel in 3D zijn, veel dynamiek zit er niet in. Ook het commentaar is nog altijd even slecht en het blijft jammer – ook al is het niet helemaal de schuld van Konami - dat er nog steeds veel belangrijke licenties missen.

Dit alles neemt niet weg dat PES 2015 gewoon een heerlijke voetbalgame is, die zeker veel verloren PES-zieltjes weer terug zal weten te winnen. FIFA heeft dit jaar eindelijk zijn geduchte concurrent terug en bij EA zullen ze flink aan de bak moeten om volgend jaar niet links en rechts voorbij gelopen te worden.

Pluspunten
Minpunten
  • Voetbaltechnisch beste PES sinds jaren
  • AI van teamgenoten en tegenstanders
  • MyClub
  • Online competities
  • Commentaar
  • Licenties
  • Menu's
Gespeeld op Xbox One. Ook beschikbaar op pc, PlayStation 4, Xbox 360 en PlayStation 3.