CD: KoRn - The Path Of Totality

KoRn is bij de meeste mensen vooral bekend als de band die hits scoorde met nummers als 'A.D.I.D.A.S.', 'Freak On A Leash' en 'Twistend transistor'. De nu-metal band uit Bakersfield Californië draait inmiddels al zo'n dikke achttien jaar in de muziekscene en heeft al menig muzikale koersverandering meegemaakt. Of diehard KoRn-fans blij zullen zijn met het nieuwe album is maar de vraag.

KoRn The Path Of Totality

Jonathan Davis was begin 2011 in de studio aan het jammen over een aantal nummers van Skrillex en liet het resultaat aan zijn medebandleden horen die direct enthousiast reageerden. Nadat Davis met Skrillex (die in het normale leven Sonny Moore heet) had gebeld was er snel een afspraak gemaakt voor een opname in een studio. Afgelopen mei konden we voor het eerst kennismaken met het vernieuwde geluid van KoRn. 

"Coming onto you. The hell you got me through. What would I have to do to kiss that frown. I know whats wrong with you. That fucked up part of you. Is gonna bury me underground." Wat wel meteen opvalt aan The Path of Totality is dat het, ondanks de aanwezigheid van zeer ervaren dubstepproducers, een zeer onsamenhangend album is geworden. Zo staan er sterke nummers op zoals 'Chaos Lives In Everything', 'Burn The Obedient', 'My Wall' en 'Get Up' maar ook zeker een aantal tracks die als opvulling dienen. KoRn lift duidelijk mee op het momentele succes van het genre dubstep en Davis geeft dat stiekem ook al aan in de tekst van het door de Canadeze producers Excision en Downlink gemixte 'My Wall'. "Well, I'll never be the same. It's the greatest lie ever told. No, I'll never be the same. I sold my soul."

Ook Obama krijgt er behoorlijk van langs in het nummer 'Illuminati'. "You rape our hope. Too proud to cope. You built this house of shame. You smile, you gloat. This disease you promote. An infection is what we are now." Volgens Davis is Barack een marionet van de Illuminati en heeft hij er mede voor gezorgd dat het ooit zo bewonderde Witte Huis is veranderd in een "house of shame". Ach ja wat zal ik hiervan denken? Davis slaat wel vaker de plank mis. Zo beweerde de zanger onlangs nog in een interview met het Amerikaanse muziekvakblad Billboard dat KoRn zo ongeveer de uitvinders van het dubstepgenre waren, wat natuurlijke de grootst mogelijke onzin is die je kunt bedenken. De groep heeft zich daarmee niet bepaald populair gemaakt binnen de dubstep-scene.

KoRn

The Path Of Totality is zeker een album dat het verdient om beluisterd te worden. Vooral de producties van Nik Roos, Martijn van Sonderen en Thijs de Vlieger, oftewel 'onze' Groningse grootmeesters NOISIA zijn om van te smullen. Het album is ook zeker aan te raden aan eenieder die de eerste drie albums van KoRn tot hun beste rekent. Zanger Jonathan Davis omschrijft The Path of Totality zelf als "future metal." "We're mixing metal and electro music, and you're not supposed to do that. Since day one, Korn has always been all about going against the grain, experimenting, and trying to take music different places," aldus de officiële biografie van de groep bij Roadrunner Records. Dat klinkt als een veelbelovende toekomst!