FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 december 2011

VS vragen drone terug van Iran

De Amerikaanse regering heeft Iran formeel verzocht het onbemande verkenningsvliegtuig terug te geven dat in handen van de Iraanse strijdkrachten is gevallen. De regering heeft echter weinig hoop dat Iran het verzoek, dat bij het ontbreken van diplomatieke betrekkingen tussen Iran en de VS vermoedelijk is overgebracht door de Zwitserse ambassadeur in Teheran, zal inwilligen.

"Wij hebben het teruggevraagd. Wij zullen afwachten hoe de Iraniërs reageren", zei president Barack Obama maandag op een persconferentie met de Iraakse premier Nouri al-Maliki aan zijn zijde. Minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton zei niet optimistisch te zijn; Iran is volgens haar een weg ingeslagen 'die gevaarlijk is voor henzelf en de regio'.

Volgens de Iraanse parlementariër Parviz Sorouri, die zitting heeft in de parlementscommissie voor nationale veiligheid en buitenlandbeleid, heeft Iran de technische mogelijkheden om de drone op basis van de verzamelde gegevens na te bouwen.

Teheran presenteerde het neerhalen van de drone als een overwinning voor Iran en een nederlaag voor de VS in de gecompliceerde technologische strijd waarin de twee landen met elkaar verwikkeld zijn.

Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde zeggen dat het Iraanse leger de drone heeft neergehaald door middel van een elektronische hinderlaag. Daardoor zou het onbemande vliegtuig nauwelijks schade hebben opgelopen.

Amerikaanse functionarissen zegen echter dat uit inlichtingenrapporten is gebleken dat Iran de drone helemaal niet heeft neergeschoten en evenmin elektronische of cybertechnologie heeft gebruikt om het toestel uit de lucht te halen. Zij beweren dat de drone niet goed functioneerde.

De VS vrezen dat andere mogendheden in staat zijn om te achterhalen wat de chemische samenstelling is van de radarwerende verf of de geavanceerde optische technologie van de drone. Ook bestaat de zorg dat tegenstanders in staat zijn de database van de drone uit te lezen.


VS vragen drone terug van Iran (Foto: Novum)

'Occupy'-betogers proberen havens te blokkeren

Honderden betogers van de Occupy Wall Street-beweging hebben maandag geprobeerd enkele van de drukste havens aan de westkust van de Verenigde Staten te blokkeren. Op sommige plaatsen lukte dat ten dele. De politie verrichtte een handvol arrestaties, maar nergens werden grote botsingen gemeld.

Hoewel het de betogers maar op een paar plaatsen lukte om poorten naar de havens af te sluiten, besloten vakbonden van havenwerkers en in sommige gevallen ook havendiensten zelf dat de omstandigheden voor het personeel onveilig waren. Zo werden in Oakland 150 havenarbeiders naar huis gestuurd, zodat het werk in twee terminals stil kwam te liggen. In Portland werden twee terminals gesloten nadat twee personen waren gearresteerd die wapens bij zich hadden en in Longview in de staat Washington werden arbeiders naar huis gestuurd omwillen van hun 'gezondheid en veiligheid'.

Van de Occupy-beweging, die in het najaar op gang kwam tegen de inhaligheid van het bedrijfsleven en de economische ongelijkheid, zijn de meeste tentenkampen vorige maand door de politie opgeruimd. De beweging richt nu haar pijlen op de havens als de 'economische motoren van de elite'. Zij hoopt met haar de bedrijven te treffen die de havens runnen. Zo is het havenbedrijf SSA Marine voor een belangrijk deel in handen van de bank Goldman Sachs, een geliefd doelwit van de betogers. Ook graanexporteur EGT moet het dikwijls ontgelden.


'Occupy'-betogers proberen havens te blokkeren (Foto: Novum)

Prosinecki zet elf spelers te koop

Coach Robert Prosinecki is zeer ontevreden met de huidige resultaten van zijn ploeg Rode Ster Belgrado. In plaats van zelf op te stappen heeft de Kroatische trainer elf spelers van zijn selectie op de transferlijst gezet.

Rode Ster, ooit een topploeg in het voormalige Joegoslavië en Servië, staat op dit moment tien punten achter op landskampioen en eeuwige rivaal Partizan Belgrado. Prosinecki, die nu de voorkeur wil geven aan talenten uit de eigen jeugd, werd tevens voor de zeveelste keer ook vroegtijdig uitgeschakeld in de Europa League.

Achmea vergoedt robotchirurgie niet meer

Zorgverzekeraar Achmea betaalt ziekenhuizen vanaf 1 januari niet meer extra voor robotingrepen bij prostaatkanker. Een woordvoerster van Achmea heeft een bericht van Nieuwsuur hierover maandag bevestigd.

"Uit onderzoek van het College voor Zorgverzekeraars blijkt dat niet bewezen is dat opereren met een robot betere resultaten geeft dan opereren zonder robot", aldus de woordvoerster.

Robotchirurgie is een stuk duurder dan de gebruikelijke kijkoperaties. Ziekenhuizen krijgen van Achmea vanaf 1 januari alleen nog maar het tarief van de kijkoperatie vergoed. Willen ze toch met operatierobots blijven opereren, dan moeten ze het verschil zelf bijleggen.

Achmea vergoedt robotchirurgie niet meer
Achmea vergoedt robotchirurgie niet meer (Foto: ANP)

Klitchko verdedigt WBC-titel tegen Chisora

Vitali Klitschko zal volgend jaar zijn WBC-titel in het zwaargewicht gaan verdedigen tegen de Brit Dereck Chisora. De partij staat voor 18 februari gepland en vindt plaats in de Olympiahalle in München.

Vitali, de oudste van de twee boksende Klitschko-broers, stond 10 september voor het laatst in de rug. Toen nam de Oekraïense bokser, woonachtig in het Duitse Hamburg, het in het Poolse Wroclaw op tegen de Pool Tomasz Adamek. Deze partij werd in de zevende ronde gestaakt.

De 27-jarige Chisora zou al eerder in actie komen tegen Klitschko, maar dit duel werd tot tweemaal toe uitgesteld vanwege een blessure van de Oekraïner.

[Serie A] AS Roma en Juventus gelijk op

AS Roma beleeft tot nu toe een teleurstellend seizoen, ook vanavond kon de ploeg in eigen huis niet overtuigen tegen Juventus en speelde gelijk met 1-1.

De club van doelman Maarten Stekelenburg begon de wedstrijd zeer goed. Al in de zesde minuut opende Daniele de Rossi de score, dankzij een fraaie assist van Francesco Totti. De Oude Dame kwam pas na de tweede helft op stoom, in de zestigste minuut bracht Giorgio Chiellini Juventus op gelijke hoogte.

In de 65ste minuut kreeg AS Roma een strafschop, maar Francesco Totti benutte de kans om op voorsprong te komen niet. In de 85ste minuut kreeg ook Eljero Elia nog een aantal speelminuten. De slotfase ging op zijn Italiaans, en vooral Juvé was uit op eerherstel. Dankzij een aantal attente reddingen van Maarten Stekelenburg hielden de Romeinen toch een punt over aan het duel.

[LIVE] Chelsea - Manchester City

12-12-2011: Chelsea - Manchester City 2-1

90+4': Scheidsrechter Clattenburg fluit voor het eind van de wedstrijd. Chelsea wint op Stamford Bridge met 2-1 van Manchester City, dat daarmee de eerste nederlaag van dit seizoen incasseert. Chelsea klimt daardoor naar de derde plaats en verkleinde de marge met koploper City tot zeven punten.

90+2': Via Drogba weet Chelsea steeds slim tijd te pakken. Of hij speelt de bal via een tegenstander over de zijlijn, of hij sleept er geslepen een vrije trap uit.

90': De vierde official geeft aan dat er vier minuten blessuretijd bijkomen.

88': Opnieuw een wissel aan de kant van Chelsea. John Obi Mikel komt in de ploeg voor Sturridge.

85': Mancini brengt spits Edin Dzeko binnen de lijnen. De boomlange spits vervangt Lescott.

84': Mata wordt door Villas-Boas naar de kant gehaald. De Spanjaard wordt vervangen door Florent Malouda.

82': DOELPUNT! Frank Lampard zet Chelsea op 2-1. Hij schiet de bal vanaf elf meter achter doelman Hart.

82': PENALTY! Chelsea krijgt een penalty, nadat Sturrigde op de armen schiet van Lescott. Aan deze poging ging een prachtige pass van Lampard vooraf.

80': Na een mooie combinatie door het centrum tussen Drogba en Ramires kan laatstgenoemde uithalen op doel. De poging van de Braziliaan gaat echter recht op doelman Hart af, die de bal eenvoudig pakt.

78': Gele kaart! Opnieuw trekt scheidsrechter Clattenburg de gele kaart. Ditmaal ontvangt Drogba deze vanwege een onbesuisde charge op Zabaleta.

75': Nigel de Jong wordt in het veld gebracht door Mancini. Onze landgenoot is de vervanger van David Silva.

74': Gele kaart! Ramires gaat keihard door op de benen van Balotelli. Scheidsrechter Clattenburg bestraft de overtreding met een gele prent.

73': Raul Meireles, de maker van de 1-1, wordt door trainer Villas-Boas naar de kant gehaald. Zijn vervanger is Frank Lampard.

68': Manchester City weet de bal te onderscheppen en breekt via David Silva uit. Hij geeft de bal af op Mario Balotelli. De Italiaan probeert van grote afstand Cech te verrassen, maar de gemaskerde keeper weet de bal eenvoudig te pakken.

65': Chelsea voert de druk op de verdediging van City nog verder op. Tot echt grote kansen leidt dit echter nog niet voor The Blues.

64': Trainer Roberto Mancini voert zijn eerste wissel door. Hij haalt aanvaller Aguero eraf en brengt verdediger Kolo Touré binnen de lijnen om de leeggevallen plaats van Clichy op te vullen.

63': Gele kaart! Oreol Romeu ontvangt een gele kaart na een tackle op Balotelli.

58':
RODE KAART! Manchester City moet met tien man verder, nadat Clichy zijn tweede gele kaart van de avond ontvangt. Hij haalt Ramires neer, die vol op snelheid ligt.

47': Uit de daaropvolgende vrije trap van Mata wordt Chelsea gevaarlijk via diezelfde Sturridge. Hij mag de bal in volkomen vrije positie aannemen en schiet vervolgens op het doel van Hart. De bal zeilt maar net over.

47': Gele kaart! Clichy heeft geen vat op de pijlsnelle Sturridge en trekt de aanvaller van Chelsea onderuit nadat hij hem is gepasseerd. Clattenburg geeft Clichy daarvoor geel.

46': Clattenburg fluit voor het begin van de tweede helft. Chelsea heeft afgetrapt.

45+2': Scheidsrechter Clattenburg maakt een eind aan de eerste helft en daardoor kunnen beide ploegen op zoek gaan naar de warme, droge kleedkamers. De regen komt namelijk met bakken uit de lucht. De ruststand bij Chelsea - Manchester City is 1-1.

45+2': Na een sterke actie van Balotelli aan de linkerkant van het veld, komt de bal bij Aguero terecht. Zijn poging wordt met de nodige moeite gepakt door Cech.

41':  Gele kaart! - Vincent Kompany krijgt de eerste gele kaart namens Manchester City. De Belgische verdediger werkt Drogba tegen de grond. Uit de daaropvolgende vrije trap van Mata komt John Terry net wat lengte tekort om de bal richting doel te koppen.

36': Gele kaart! De eerste gele kaart is voor doelpuntenmaker Raul Meireles. De Portugees gaat met gestrekt been door op het onderbeen van Zabaleta.

33': DOELPUNT! Raul Meireles weet een voorzet van Sturridge, die Clichy op snelheid weet te kloppen, achter Hart te schieten; 1-1.

25': Voor het eerst in deze wedstrijd laat Didier Drogba zich zien. Hij komt vanaf de zijkant de zestien binnen en probeert het in de korte hoek. De bal gaat echter net naast.

24'
: Bosingwa verliest opnieuw de bal en dit resulteert opnieuw in een gevaarlijke uitbraak voor City. Milner wordt in de zestien bediend door Aguero, maar kan vervolgens geen goed vervolg geven. Chelsea komt hier goed weg.

21': Balotelli komt goed voor zijn man bij een voorzet van Clichy, maar de Italiaan komt net tekort om een poging op doel te ondernemen. Ook Agüero weet de bal niet goed te controleren.

14': Manchester City combineert er lustig op los en de bal komt in de zestien van Chelsea terecht bij David Silva. Hij wordt door Bosingwa onderuit gehaald, maar scheidsrechter Clattenburg ziet er geen strafschop in.

10': Chelsea voert de druk op en daardoor mag Raul Meireles opnieuw aanleggen voor een schot. Via een City-been belandt de bal over het doel van Hart. De corner levert geen gevaar op, maar wel een counter voor City. De bal komt ietswat gelukkig bij David Silva terecht. Hij speelt de halve Chelsea-verdediging uit, maar heeft vervolgens het vizier niet op scherp staan en schiet uit kansrijke positie naast.

4': Raul Meireles produceert namens Chelsea een schot op het doel van City-doelman Hart. De Portugees ziet zijn schot echter ruim naast het vijandelijke doel gaan.

2':  DOELPUNT! Manchester City komt via Mario Balotelli op voorsprong. De Italiaanse spits wordt in het centrum prachtig bediend door Sergio Agüero. Balotelli speelde daarna opvallend gemakkelijk zijn directe tegenstanders uit. Vervolgens wist hij Chelsea-doelman Petr Cech te omspelen en de bal in het lege doel te schuiven; 0-1.

1': Manchester City heeft afgetrapt. De wedstrijd is begonnen!

0': Beide ploegen kwamen vorige week uit in de Champions League en kenden beiden een goede generale in aanloop naar de wedstrijd van vandaag, al kreeg de uitslag van Manchester City naderhand een zure bijsmaak. Chelsea wist in eigen huis met 3-0 van Valencia te winnen. Didier Drogba was met twee doelpunten de grote man, het andere doelpunt kwam op naam van Ramires. Manchester City boekte een 2-0 overwinning op Bayern München. David Silva en Yaya Touré waren trefzeker namens The Citizens. Ook Napoli wist in dezelfde groep tot winst te komen en dit betekende dat Manchester City, in tegenstelling tot Chelsea, de groepsfase van de Champions League niet wist te overleven.

0': Opstelling Chelsea: Cech, Bosingwa, Terry, Ivanovic, Cole, Romeu, Ramires, Meireles, Mata, Drogba, Sturridge

0': Opstelling Manchester City: Hart, Zabaleta, Lescott, Kompany, Clichy, Barry, Y. Touré, Milner, Silva, Balotelli, Agüero

0': De laatste ontmoeting op Stamford Bridge tussen beide ploegen eindigde in een 2-0 overwinning van Chelsea. De Braziliaan Ramires opende na 68 minuten de score en David Luiz besliste in de blessuretijd het duel definitief. Bij City speelde Nigel de Jong destijds het gehele duel mee. Vandaag start hij op de reservebank.|

0': Trainer André Villas-Boas kan vanavond tegen Manchester City geen beroep doen op de geblesseerde Mickael Essien. Ook David Luiz is niet beschikbaar. De verdediger is geschorst. Manchester City-trainer Roberto Mancini moet het vanavond stellen zonder de geblesseerde Aleksandar Kolarov.

[Premier League] Chelsea verslaat Manchester City

Chelsea heeft in eigen huis met 2-1 van Manchester City weten te winnen. Raul Meireles en Frank Lampard scoorden namens The Blues, terwijl Mario Balotelli verantwoordelijk was voor het doelpunt van City. De nederlaag betekende de eerste verliespartij van The Citizens dit seizoen.

De bezoekers kenden een droomstart. Balotelli werd door het centrum prima bediend door Sergio Agüero. De Italiaan wist zijn directe tegenstanders eenvoudig uit te spelen en omspeelde vervolgens ook doelman Petr Cech. Het was vervolgens een koud kunstje om de bal in het lege doel te schieten. Chelsea drong aan voor de gelijkmaker, maar kreeg niet echt kansen. Pas na ruim een half uur spelen wist de ploeg echt gevaarlijk te worden en het was meteen ook raak. Sturridge snelde langs Clichy, gaf voor en zag Meireles scoren.

Na rust gingen beide ploegen op jacht naar de voorsprong, maar grote kansen bleven uit. Na een klein uur veranderde het wedstrijdbeeld, nadat Clichy zijn tweede gele kaart van de wedstrijd pakte. Met tien man bleef City lang overeind, maar kort voor tijd kreeg Chelsea, na een handsbal van Lescott, een strafschp. Invaller Lampard bleef koel en zette zijn ploeg op 2-1. Met Dzeko als invaller binnen de lijnen probeerde City nog een offensief op te zetten, maar de koploper slaagde hier niet in.

Lees hier het live-verslag van deze wedstrijd nog eens rustig na.

Seizoen Van Polen van FC Zwolle voorbij

Bram van Polen komt dit seizoen niet meer in actie. De speler van FC Zwolle heeft zijn kruisband gescheurd.

De rechtsback van FC Zwolle heeft de achterste kruisband in zijn linkerknie gescheurd. Dit bleek uit een scan die op maandag werd gemaakt. Hij staat door de blessure zeker acht maanden aan de kant.

"Dit is wel even een drama, echt zuur", zei de verdediger tegen De Stentor. Hij liep de blessure op in de uitwedstrijd tegen FC Emmen vrijdag, die FC Zwolle met 2-1 won.

De 26-jarige Van Polen tekende vorige maand nog bij tot 2015. "Het betekent een operatie, dit seizoen kan ik verder vergeten. Dat is een klap die flink aankomt, maar het is even niet anders."

Zeldzame schildpad gevonden op strand van Monster

Een zeldzame babyschildpad is zaterdag aangespoeld op het strand van Monster. De Kemps-schildpad komt normaal gesproken alleen voor in de Golf van Mexico. Het is een van de meest bedreigde zeeschildpaddensoorten, meldt Sea Life Scheveningen maandag.

De zeeschildpad werd rond 17.00 uur ontdekt en met de dierenambulance naar Sea Life Scheveningen gebracht. Het dier heeft wonden op zijn schild en zand in de ogen. De komende weken moet de jonge schildpad in quarantaine om aan te sterken. Het krijgt een antibioticakuur om infecties tegen te gaan.

De schildpad is door het zeeaquarium Flip genoemd. Volgens een dierenverzorger is het dier ongeveer twee jaar oud. Hij weegt bijna twee kilo en heeft een schildlengte van 35 centimeter. Flip zal na enige tijd worden uitgezet in de natuur bij Mexico.


Zeldzame schildpad gevonden op strand van Monster (Foto: Novum)

Di Resta: "Vettel is kampioen dankzij zijn auto"

Het is niet Sebastian Vettel zelf, maar de auto die hem naar zijn recente kampioenschap heeft gebracht. Paul di Resta steekt deze mening niet onder stoelen of banken.

Tegenover La Gazetta dello Sport zegt de coureur dat hij de prestaties van Vettel niet tekort wil doen, maar dat hij ook niet onder de indruk is van deze prestaties. "Ik wil Sebastian niet tekort doen, maar hij heeft het kampioenschap gewonnen omdat hij in de beste auto reed", aldus Di Resta.

"Sebastian heeft gewoon zijn werk goed gedaan, maar ik denk wel dat een andere coureur in dezelfde auto ook dezelfde resultaten had behaald", besloot de schot.

Vereniging voor de PVV na halfjaar weer ontbonden

De Vereniging voor de PVV (VvPVV) is na een halfjaar alweer ontbonden. Minder dan dertig mensen hadden zich als lid aangemeld. Gehoopt werd op enkele duizenden leden, laat oprichter Oege Bakker maandag weten.

"De achterban van de PVV wil geen democratisering binnen de PVV", zegt Bakker, die ooit kandidaat was voor de Provinciale Staten en voor de Eerste Kamer. Daarmee heeft de VvPVV volgens Bakker geen bestaansrecht.

Geert Wilders liet bij de oprichting van de VvPVV in april al weten niets te voelen voor de vereniging. "Ze doen maar", zei hij.

Democratisering is al lange tijd een heikel punt binnen de PVV. Kamerlid Hero Brinkman heeft zich hier meerdere keren voor hardgemaakt, maar een meerderheid van de Kamerfractie wil de situatie laten zoals die is.

Weer naamswijziging Blackwater

Het omstreden Amerikaanse beveiligingsbedrijf Blackwater heeft weer zijn naam gewijzigd. Na Xe heet het bedrijf nu Academi. Volgens de nieuwe eigenaren is de naam geënt op de oud-Griekse Akadameia van Plato, een verzamelplaats van zeer gedisciplineerde krijgers, die behalve vechten ook kunnen denken.

Volgens baas Ted Wright was een nieuwe naam nodig om veranderingen weer te geven die het bedrijf heeft ondergaan sinds een groep investeerders het overnam van oprichter Erik Prince. De naam Xe sloeg nergens op en was verwarrend, zei hij.

Blackwater bood trainings- en beveiligingsdiensten voor Amerikaanse overheidsmedewerkers in oorlogsgebieden. Het bedrijf kwam door diverse incidenten in opspraak, onder meer door een schietpartij in een verkeersopstopping in Bagdad waarbij zeventien Irakezen werden doodgeschoten.

Vrouw geëxecuteerd in Saudi-Arabië

De Saudische autoriteiten hebben een vrouw ter dood gebracht die was veroordeeld voor het beoefenen van tovenarij. Dat heeft het Saudische ministerie van binnenlandse zaken maandag bekendgemaakt.

Welk misdrijf de vrouw precies zou hebben begaan is niet bekendgemaakt, maar het in Londen gevestigde dagblad al-Hayat meldde op basis van de Saudische religieuze politie dat de vrouw zich had voorgedaan als genezeres. Ze zou haar patiënten zeshonderd euro per behandeling hebben laten betalen.

De vrouw, een zestiger, werd in april 2009 opgepakt en hoorde een Saudisch hof het doodvonnis tegen haar uitspreken.

Dit jaar zijn volgens een telling van Associated Press in Saudi-Arabië 76 mensen, onder wie drie vrouwen, ter dood gebracht.

Inbreker steelt dummies

Een inbreker die zijn slag dacht te slaan bij een telecomwinkel in het Friese Burgum komt van een koude kermis thuis. Zijn buit is namelijk amper wat waard.

Nadat de man de zaak aan de Markt binnenkwam door een ruit te forceren, kraakte hij een vitrine, waarin een veertigtal telefoons leek te liggen. Helaas voor de inbreker ging het hier om dummies, neptelefoons die er alleen lagen om een impressie van de toestellen te geven.

Japan lanceert spionagesatelliet

Japan heeft maandag een spionagesatelliet in een baan om de aarde gebracht. De regering in Tokyo verwacht haar netwerk van informatie verzamelende kunstmanen na een laatste lancering volgend jaar te hebben voltooid. De lancering vanaf het zuidelijke eiland Tanegashima verliep vlekkeloos, zei de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA.

De Japanse vloot spionagesatellieten is nu uitgebreid met een exemplaar dat is uitgerust met een radarsysteem dat, over enkele maanden, in staat is informatie te verzamelen over wat er 's nachts op de grond gaande is. Ook vormt bewolking geen belemmering meer om gebeurtenissen op het aardoppervlak in de gaten te houden.

Uiteindelijk wil Japan de beschikking hebben over twee optische en twee radarsatellieten, zodat op ieder moment van de dag informatie over iedere plek op aarde kan worden verzameld. De vrees voor het Noord-Koreaanse raketprogramma vormde in 2003 aanleiding voor Japan om een netwerk van spionagesatellieten aan te leggen.


Japan lanceert spionagesatelliet (Foto: Novum)

Meisje overleden na aanrijding met bus in Zwolle

Een 14-jarig meisje uit Nieuwleusen dat maandagochtend zwaargewond raakte bij een ongeval met een lijnbus in Zwolle, is maandagavond in een ziekenhuis overleden. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Het slachtoffer reed op de Hermelenweg in de richting van Zwolle toen ze werd aangereden door een achteropkomende lijnbus die werd bestuurd door een 49-jarige man uit Meppel. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

'Iran bijna klaar met uitlezen drone VS'

Iraanse deskundigen leggen de laatste hand aan het uitlezen van gegevens van de Amerikaanse drone die eerder deze maand werd neergehaald. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie maandag gemeld. De informatie zal worden gebruikt om een aanklacht wegens een 'invasie' in te dienen tegen de Verenigde Staten.

Volgens de Iraanse parlementariër Parviz Sorouri, die zitting heeft in de parlementscommissie voor nationale veiligheid en buitenlandbeleid, heeft Iran de technische mogelijkheden om de drone op basis van de verzamelde gegevens na te bouwen.

Teheran presenteerde het neerhalen van de drone als een overwinning voor Iran en een nederlaag voor de VS in de gecompliceerde technologische strijd waarin de twee landen met elkaar verwikkeld zijn.

Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde zeggen dat het Iraanse leger de drone heeft neergehaald door middel van een elektronische hinderlaag. Daardoor zou het onbemande vliegtuig nauwelijks schade hebben opgelopen.

Amerikaanse functionarissen zegen echter dat uit inlichtingenrapporten is gebleken dat Iran de drone helemaal niet heeft neergeschoten en ook geen elektronische of cybertechnologie heeft gebruikt om het toestel uit de lucht te halen. Zij beweren dat de drone niet goed functioneerde.

De VS vrezen dat andere mogendheden in staat zijn om te achterhalen wat de chemische samenstelling is van de radarwerende verf of de geavanceerde optische technologie van de drone. Ook bestaat de zorg dat tegenstanders in staat zijn de database van de drone uit te lezen.


'Iran bijna klaar met uitlezen drone VS' (Foto: Novum)

Zwaargewonde door explosie in woning Den Haag

Een man uit Den Haag is maandagavond zwaargewond geraakt door een explosie in zijn woning. De brandweer trof het slachtoffer in de tuin van het huis aan de Wolmaransstraat, zegt een woordvoerder.

De ontploffing vond rond 20.00 uur plaats op de eerste verdieping van de hoekwoning. Door de kracht van de explosie werd een deel van de achtergevel de tuin in geblazen. Het is niet duidelijk of het slachtoffer ten tijde van de explosie binnen of buiten was. De andere gezinsleden waren op het moment van de explosie niet thuis.

Na de ontploffing brak brand uit. De brandweer kon voorkomen dat die oversloeg naar een naastgelegen woning. De oorzaak van de explosie is nog niet bekend.

'AZ en FC Twente azen op Schilder'

Robbert Schilder is een van de smaakmakers bij NAC dit seizoen. Dat is ook AZ en FC Twente opgevallen.

De twee 'nieuwe' topclubs zouden volgens Voetbal International naar de diensten van de verdediger/middenvelder lonken. Beide clubs zoeken versterking op korte termijn.

AZ wil de 25-jarige Schilder, oud-speler van Ajax en Heracles, graag inlijven als versterking aan de linkerkant. Simon Poulsen zou namelijk weg willen bij de Alkmaarse club om bij Aston Villa aan de slag te gaan. Ook FC Twente wil zich in de breedte versterken.

Schilder heeft bij NAC nog een contract tot 2013. Hij zegt tegenover VI niet na te denken over een andere club. "Ik weet er zelfs niets van en heb er ook nog niet echt over nagedacht. Dat doe ik bewust niet, om mezelf niet gek te maken."

Feyenoord snel in gesprek met Cabral

Feyenoord gaat in het nieuwe jaar meteen met Jerson Cabral om de tafel om contractverlenging. De Rotterdamse ploeg wil de jonge aanvaller graag behouden.

Het contract van de 20-jarige Cabral loopt in 2013 af. Verschillende buitenlandse clubs zouden zich hebben gemeld voor hem. Feyenoord wil hem niet transfervrij laten vertrekken en gaat in januari met hem om de tafel.

Zondag bezorgde hij als invaller Feyenoord met een goal alsnog een gelijkspel tegen FC Utrecht. "Een speler met specifieke kwaliteiten. Hij viel weer sterk in tegen Utrecht, speelde goed en scoorde. Voor een trainer is dat ideaal", aldus trainer Ronald Koeman tegenover VI.

"Sekou Cissé kreeg de laatste weken de voorkeur, maar Cabral laat dan steeds zien dat hij ook nog meetelt. Zo wil je dat graag zien", besloot Koeman over de speler die uit Feyenoords eigen jeugd komt.

Gestrande witsnuitdolfijn overleden

Een witsnuitdolfijn die in juni werd gevonden op het strand van Ameland is maandag overleden in het opvangcentrum van stichting SOS Dolfijn. Het is nog niet bekend waaraan het dier is overleden, meldt de stichting maandag.

Dolfijn Robbie werd sinds hij in juni werd gevonden op Ameland verzorgd in het opvangcentrum van SOS Dolfijn in Harderwijk. De afgelopen weken werd juist een begin gemaakt met de voorbereidingen voor zijn uitzet. Sectie moet uitwijzen waaraan het dier is overleden.

Eerder deze maand moest de stichting al een andere witsnuitdolfijn die was gevonden op het strand bij Den Helder laten inslapen. Het dier verkeerde in erg slechte gezondheid.


Gestrande witsnuitdolfijn overleden (Foto: Novum)

Zonderland, Kromowidjojo sporters van het jaar

Epke Zonderland en Ranomi Kromowidjojo zijn gekozen tot sportman en sportvrouw van het jaar. Ze mochten de Jaap Eden trofee vanavond in Den Haag in ontvangst nemen bij het NOS | NOC*NSF Sportgala.

Epke Zonderland werd net als in 2009 sportman van het jaar. Hij werd dit Europees kampioen turnen op het onderdeel rekstok. Hij kreeg de voorkeur boven Bob de Jong en Bas Verwijlen. Ranomi Kromowidjojo werd gekozen tot sportvrouw van het jaar. De zwemster won goud, zilver en brons op de wereldkampioenschappen langebaan. Daarnaast won ze drie wereldtitels op het WK kortebaan. De andere genomineerden waren Ireen Wust en Marianne Vos.

Het Nederlands honkbalteam werd gekozen tot sportploeg van het jaar. De Nederlandse honkballers werden dit jaar voor het eerst in de geschiedenis wereldkampioen door in de finale Cuba te verslaan. De Nederlandse estafettezwemsters en shorttrackdames waren de andere genomineerden. Dafne Schippers kreeg de Young Talent Award. De negentien jarige atlete werd dit Europees jeugdkampioen op de zevenkamp en bij het WK voor senioren negende op de tweehonderd meter. Daar verbeterde ze ook dertig jaar oude Nederlandse record.

Zeiler Thierry Schmitter werd gekozen tot gehandicapte sporter van het jaar. Hij werd gekozen boven Maikel Scheffers en Esther Vergeer. Brian Farley werd gekozen tot coach van het jaar. Hij is de bondcoach van het Nederlands honkbalteam dat dit jaar de wereldtitel veroverde. Hij kreeg meer stemmen dan Jacco Verhaeren en Roel Verwijlen.

Naast de verkiezingen voor sporters van het jaar werd ook nog de Fanny Blankers-Koen Trofee uitgereikt. Een prijs voor niet meer actieve sporters met buitengewone verdiensten voor de Nederlandse sport. Deze prijs ging dit jaar naar voetbalkeeper Edwin van der Sar.


Edwin van der Sar, Ranomi Kromowidjojo en Epke Zonderland met hun prijs (Foto: Pro Shots)

'Clasie tegen FC Twente weer terug'

Er bestaat een kans dat Jordy Clasie komend weekend alweer in actie kan komen. De speler van Feyenoord liep afgelopen weekend, tijdens het duel tegen FC Utrecht (2-2), een lichte hersenschudding op, maar herstelt snel.

Voor Sekou Cissé was er minder goed nieuws. De aanvaller viel in hetzelfde duel uit met een gekneusde enkel en zal woensdag meer duidelijkheid krijgen over de ernst van de blessure. Hierdoor zal hij de competitiewedstrijd tegen FC Twente moeten missen.

Dries Roelvink vergist zich in datum optreden

Bezoekers van het Hartenfestival in Assen hebben afgelopen weekeinde tevergeefs uitgekeken naar een optreden van Dries Roelvink. De zanger had de afspraak verkeerd in zijn agenda gezet. "Dit is me nog nooit gebeurd."

"Zeker voor een groep met een beperking vind ik het verschrikkelijk", vertelt Roelvink aan Shownieuws. Hij zou zaterdagavond optreden voor mindervalide bejaarden en geestelijk gehandicapten. "Het is gewoon een stomme fout van mezelf. Ik heb 10 januari opgeschreven, terwijl het op 10 december was."

Volgens de volkszanger voelde het 'alsof de grond onder zijn voeten wegzakte' toen hij hoorde van de vergissing. "Ik maak het volgend jaar goed", belooft hij. "Gratis."

Zeven miljoen euro uitgedeeld door KNVB

De vergadering betaald voetbal van de KNVB heeft bekendgemaakt dat het zeven miljoen euro overheeft om te verdelen onder verschillende secties.

Door een winst van twee miljoen euro en een reserve van vijf miljoen euro kon Bert Van Oostveen lachend bekendmaken dat er zeven miljoen euro uit te delen was door de voetbalbond.

"Niet slecht, als je in de begroting nog rekening houdt met een verlies van 2,6 miljoen. De uitstekende resultaten van Oranje bij het WK in Zuid-Afrika in 2010 hebben voor een goed jaar gezorgd bij de KNVB. Op die prestaties kun je vooraf natuurlijk geen begroting afstemmen", tekende De Telegraaf op.

"Dankzij de overschotten kunnen we een aantal belangrijke projecten in het voetbal ondersteunen." Zo gaat er één miljoen naar het vrouwenvoetbal, 3,3 miljoen euro naar de 36 betaald voetbalclubs en een half miljoen naar een fonds voor verschillende projecten. De belastingdienst kon ook juichen, want die incasseert twee miljoen euro.

Gijzeling in Griekse gevangenis

Gedetineerden die hun straf uitzitten in de grootste gevangenis van Griekenland hebben maandag ten minste één bewaker in gijzeling genomen. Dat heeft de Griekse politie gezegd. De gijzeling heeft plaats in de Korydallos-gevangenis nabij Athene.

Een speciale politie-eenheid is naar de gevangenis onderweg. De autoriteiten onderhandelen nu met de gijzelnemers, maar wilden er niets over kwijt.

Volgens het ministerie van justitie zit in de gevangenis ook moordenaar en oplichter Panagiotis Vlastos vast. De 41-jarige Vlastos is volgens het ministerie betrokken bij de gijzeling. Hij is al twee keer eerder uit een gevangenis ontsnapt en wordt op dit moment berecht voor aanklachten met betrekking tot georganiseerde misdaad.


Gijzeling in Griekse gevangenis (Foto: Novum)

Rugbyer Wilkinson stopt als international

De Engelse rugbyer Jonny Wilkinson stopt als international. Dat heeft de 32-jarige flyhalf van het Franse Toulon maandag bekendgemaakt.

Wilkinson speelde tussen 1998 en dit jaar 91 interlands voor Engeland waarin hij 1179 punten liet aantekenen. Hij leidde de Engelse ploeg in 2003 in Australië naar de wereldtitel. Voor de British & Irish Lions speelde hij zes interlands en scoorde hij 67 punten.

Wilkinson debuteerde in april 1998 als 18-jarige voor Engeland. Een jaar later had hij een basisplaats veroverd in de nationale ploeg als flyhalf en nam ook steeds meer taken als kicker op zich. Met zijn karakteristieke voorbereidingspose werd hij een bekende verschijning.

In 2003 won hij met Engeland het Zeslandentoernooi, dat in 2000 en 2001 ook al was gewonnen door de Engelsen. Op het WK won een verdedigend ingesteld Engeland, dat vertrouwde op Wilkinsons accurate trappen, de wereldtitel. Wilkinson besliste de finale tegen Australië door bij een 17-17 stand in de laatste minuut met een drop goal te scoren.

Na twee jaar vol blessures kwam Wilkinson terug. In 2007 stond hij met Engeland opnieuw in de finale van het WK. Daarin was Zuid-Afrika echter te sterk. De laatste jaren had hij, mede door meer blessures, steeds minder vaak een basisplaats. Op het WK van dit jaar in Nieuw-Zeeland werd Engeland in de kwartfinale uitgeschakeld door Frankrijk.


Rugbyer Jonny Wilkinson stopt als international (Foto: Novum)

Na vrijspraak toch weer voor de rechter

Verdachten die zijn vrijgesproken van een ernstig misdrijf, kunnen voortaan opnieuw voor de rechter verschijnen. Vervolging is weer mogelijk als nieuw bewijs opduikt bij onder meer moordzaken.

De Tweede Kamer schaarde zich maandag in meerderheid achter een voorstel van het kabinet om het mogelijk te maken opnieuw achter een vrijgesproken verdachte aan te gaan. Tot nu toe kon iemand niet twee keer voor hetzelfde vergrijp vervolgd worden.

'Kabinet dupeert duizenden gehandicapte ouders'

Het Nederlands Jeugdinstituut is bezorgd over het kabinetvoornemen om te korten op de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De maatregel, die 250 miljoen euro zou moeten opleveren, raakt volgens het kenniscentrum duizenden verstandelijk beperkte ouders en hun kinderen.

Mensen met een IQ tussen de 70 en 85 kunnen binnenkort geen aanspraak meer maken op zorg uit de AWBZ. Nu maken daar naar schatting tienduizend ouders met een IQ hoger dan 70 gebruik van. Zij moeten door de maatregel terugvallen op de hulp van familieleden en andere vormen van informele steun, stelt het instituut.

"Uit onderzoek blijkt dat het slechts bij een derde van de ouders met een verstandelijke beperking goed genoeg gaat, dankzij met door de AWBZ betaalde hulp", zegt Margreth Hoek van het Jeugdinstituut. Een kwart van de kinderen van gehandicapte ouders heeft bovendien zelf een beperking.

Volgens Hoek hoeven die kinderen door de AWBZ-ondersteuning vaak niet uit huis worden geplaatst. "Met de nieuwe maatregelen is het wachten op een stijging van uithuisplaatsingen. En je hoeft geen econoom te zijn om je te realiseren dat dat meer geld gaat kosten dan dat de bezuinigingen opleveren."

FOK!filmtip van de dag: Mission: Impossible II

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Mission: Impossible II.

Mission: Impossible II

IMF-agent Ethan Hunt (Tom Cruise) moet samen met Nyah Hall (Thandie Newton) een ontspoorde collega stoppen. Sean Ambrose (Dougray Scott) wil een gevaarlijk virus loslaten om zo zijn tegengif tegen grove prijzen te kunnen verkopen. Als Nyah geinfecteerd raakt is het aan Hunt de taak om het virus te stoppen en het antigif te bemachtigen, voordat het te laat is.

Mission: Impossible II is vanavond om 20:30 bij Veronica te zien.

Berlijnse gifmenger maakt tiende slachtoffer

Een gifmenger die vorige week zijn slag sloeg op kerstmarkten in Berlijn heeft een tiende slachtoffer gemaakt. In het weekeinde werd een 15-jarig meisje onwel na het drinken van een door de man met drugs aangelengde borrel. Dat heeft de politie maandag gezegd.

Een man in kerstmankostuum bood het meisje en haar vriendin zaterdag op de kerstmarkt op Alexanderplatz een drankje aan. De vriendin sloeg het aangebodene af, waarna de 15-jarige beide papieren bekertjes leegdronk. Kort daarop moest zij overgeven en werd ze opgenomen in een ziekenhuis.

Eerder was al bekend dat zeven bezoekers van Berlijnse kerstmarkten onwel waren geworden na het drinken van verontreinigde borrels. Die werden hun aangeboden door een man die zich voordeed als een kersverse vader die zijn geluk wilde delen door met anderen te proosten. Mogelijk waren de drankjes aangelengd met de partydrug GHB.

Na kennisneming van alle berichten in de media meldde zondagavond ook een 31-jarige vrouw zich bij de politie. Zij en haar vriend voelden zich beroerd nadat zij op 7 december drankjes hadden gedronken die hun waren aangeboden op de kerstmarkt op Alexanderplatz.

Laatste zeemijlen voor oudste marineschip

Het oudste marineschip van Nederland, de Hr. Ms. Zuiderkruis, keert donderdag voorgoed terug in thuishaven Den Helder. Het schip maakt deze dagen zijn laatste zeemijlen. Op 10 februari wordt de Zuiderkruis officieel uit dienst gesteld, meldt het ministerie van Defensie maandag.

Het 36 jaar oude schip keert donderdag terug uit de Golf van Aden, waar het succesvol werd ingezet in de antipiraterij-missie Atalanta voor de kust van Somalië. De Zuiderkruis beschermde er de scheepvaart en voorzag andere marineschepen van brandstof en andere voorraden.

Het schip wordt donderdag welkom geheten door minister van Defensie Hans Hillen (CDA) en Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm.


Laatste zeemijlen voor oudste marineschip (Foto: Novum)

Celtic beboet voor pro-IRA-liederen

Celtic is door de UEFA beboet omdat fans pro-IRA-liederen zongen tijdens een Europa Leagueduel. Dat kost de Schotten vijftienduizend euro. De supporters van de Schotse voetbalclub deden dat begin november tijdens een Europa Leagueduel tegen Stade Rennes.

Celtic is een van oorsprong katholieke voetbalclub. De aanhangers zijn voorstanders van Noord-Ierse onafhankelijkheid van Groot-Brittannië.

In oktober ontsnapte de club al aan een boete in de Schotse Premier League voor hetzelfde vergrijp. Directeur Peter Lawwell riep diezelfde maand de fans nog op de liederen niet meer te zingen, maar daar trokken ze zich niets van aan.

Amrabat belangrijk voor Kayserispor

Nordin Amrabat heeft met een doelpunt zijn ploeg Kayserispor aan de overwinning geholpen. In eigen huis werd met 2-0 gewonnen van laagvlieger Karabükspor. Het was alweer de derde overwinning op rij voor Kayserispor.

Op slag van rust kwam Kayserispor op voorsprong dankzij een doelpunt van aanvaller Gokhan Unal. Hij vormde samen met Amrabat vanaf de eerste minuut de aanval. Onze landgenoot wist acht minuten voor tijd het duel te beslissen door de 2-0 binnen te schieten. In de laatste minuut werd de voormalig speler van onder meer VVV-Venlo en PSV naar de kant gehaald.

De treffer was voor Amrabat, die in de belangstelling staat van de Turkse topclub Galatasaray, de tweede van dit seizoen.

Buren woedend op Paris Hilton

De buren van Paris Hilton zijn laaiend over het gedrag van de hotelerfgename. De blondine hield vorige week woensdag een kerstfeest in haar optrekje in Beverly Hills, wat volgens buurtbewoners veel overlast veroorzaakte.

Buurtgenoten beweren dat er een enorme rij wachtenden ontstond bij het hek dat de wijk waar Paris woont, afschermt. Veel gasten zouden tegelijk zijn aangekomen. "Paris' feesten zijn legendarisch", zegt een ingewijde tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online. "Mensen die niet waren uitgenodigd en andere bewoners wilden bezoeken, moesten meer dan een halfuur wachten voor ze naar binnen konden."

Ook zouden de straten in de wijk vol staan met auto's van Paris' bezoekers. "Ze is de buurvrouw from hell." Op het feestje van de socialite kwamen meer dan honderd mensen af, onder wie de Nederlandse dj Afrojack, die de muziek verzorgde.

De blondine is niet de enige beroemheid in de buurt. Ook Charlie Sheen, Denise Richards en gitarist Slash hebben er een huis. "Slash is de ideale buur", vindt de ingewijde. "Charlie heeft soms zijn vervelende momenten, maar meestal is het rustig rond zijn huis. En Denise is heel erg verlegen, maar erg geliefd in de buurt." Volgens de bron hopen buurtgenoten dat Paris 'haar huis te koop zet en vertrekt'.

Verheijen maakt zich niet populair in Wales

Raymond Verheijen, die de afgelopen periode assistent was van bondscoach Gary Speed, heeft geen punten gescoord in Wales. De Nederlander liet via Twitter weten dat het niet nodig is om van buitenaf een nieuwe bondscoach te zoeken. Hij zou zelf aan het roer willen komen.

"Wij weten wat we moeten doen richting het WK", stond er onder meer te lezen op de pagina van Verheijen. Ook liet hij weten dat het "Gary's wens was" dat Verheijen het team naar het WK zal leiden. Speed pleegde onlangs zelfmoord.

Iwan Roberts, voormalig spits van Wales, liet tegenover de BBC weten de tweets van Verheijen volledig af te keuren. "Ik krijg een heel nare smaak in mijn mond van zijn uitlatingen. Sommige dingen die hij gezegd heeft, hebben me geschokt. Zijn uitlatingen waren heel, heel erg egoïstisch."

Brands houdt verhuur Depay tegen

FC Eindhoven is er niet in geslaagd om Memphis Depay voor de rest van het seizoen van stadsgenoot PSV te huren. Technisch directeur Marcel Brands is niet van plan om de 17-jarige voetballer uit te lenen.

Hans Smulders, directeur van FC Eindhoven, heeft Youness Mokhtar dit seizoen van PSV gehoord en deed onlangs een poging om ook Imad Najah en de eerdergenoemde Depay naar het Jan Louwers Stadion te halen.

Een groot aantal spelers van Jong PSV zijn volgens Smulders een versterking voor FC Eindhoven. Zo heeft hij regelmatig contact met de grote broer om de mogelijkheden te bespreken om meer spelers bij zijn club onder te brengen.

In de winterstop bekijken PSV en FC Eindhoven of een tijdelijk overgang van Najah haalbaar is.


Memphis Depay in de bekerwedstrijd tegen VVSB (Foto: Pro Shots)

Keeper Lokeren met bivakmuts op veld

Doelman Boubacar Copa van het Belgische Lokeren had een mooie oplossing tegen de kou. In de competitiewedstrijd tegen Standard Luik verscheen de Afrikaanse doelman met een bivakmuts op het veld, maar moest deze van scheidsrechter Serge Gumienny af doen.

Opvallend genoeg zag de arbiter pas na een kwartier spelen dat de donkere keeper een bivakmuts op had tegen de kou. Toen hij erachter kwam, beveelde hij Copa om de bivakmuts af te doen, aangezien het volgens de regelementen niet is toegestaan om deze tijdens een wedstrijd te dragen.

Copa snapte niets van het besluit van de scheidsrechter. "Mijn gezicht was toch duidelijk zichtbaar. En het viel ook niet op. Chelsea-doelman Petr Cech draagt toch ook een hoofddeksel. Wat is het verschil? En wie kan nu al die reglementen kennen", aldus de doelman tegenover Sporza. De keeper kreeg daarnaast ook nog een gele kaart van de arbiter.

Ook Gumienny reageerde na afloop op het voorval: "Toen ik naar Copa stapte om hem geel te geven, zag ik dat hij een soort sjaal droeg. Het was mij daarvoor nog niet opgevallen. Dat is niet toegestaan en dus heb ik hem gevraagd die uit te trekken."

"Een gewone muts hadden we nog kunnen tolereren aangezien doelmannen soms ook petjes dragen tegen de zon, maar dit niet. Het staat duidelijk in de reglementen", aldus de zelfverzekerde scheidsrechter. Over de gele kaart liet Gumienny weten: "Die gele kaart kreeg hij voor tijdrekken." De wedstrijd eindigde overigens in 1-1.

Klik hier om een foto te zien van de keeper met bivakmuts.

Dost evenaart Eredivisie-record

Bas Dost was afgelopen weekend op dreef in de wedstrijd tegen Excelsior (5-0). De aanvaller van sc Heerenveen nam alle treffers voor zijn rekening en schaarde zich daarmee in een illuster rijtje.

In de rijke historie van de Eredivisie lukte het slechts vijf spelers om vijf keer in een uitwedstrijd te scoren. Marco van Basten was de laatste speler, die er in slaagde om vijf keer het net te doen bollen. De voormalig spits van Ajax deed dit op 15 september 1985 in de wedstrijd tegen Heracles Almelo.

Naast Dost en Van Basten troffen ook Bert Theunissen, Coen Dillen (beide PSV), Henk Schouten (Feyenoord) en Jan Seelen (Ajax) vijf keer doel in een uitwedstrijd in de Eredivisie. De laatstgenoemde speler heeft ook nog de snelste hattrick ooit op zijn naam staan. Hij had slechts twee minuten nodig om drie keer te scoren.

Het grootste aantal doelpunten staat nog altijd op naam van Afonso Alves. De Braziliaan maakte in 2007 zeven van de negen doelpunten in de wedstrijd tegen Heracles Almelo. De Heraclieden slaagden er destijds niet in om een tegengoal te produceren.


Bas Dost vier zijn derde treffer tegen Excelsior (Foto: Pro Shots)

Götze tot januari aan de kant bij Borussia

Borussia Dortmund moet het de rest van het jaar zonder spelmaker Mario Götze stellen. De 19-jarige Duitser heeft een spierscheuring in zijn dij. Dat maakte de regerend Duits kampioen maandag bekend. Götze staat zeker tot januari aan de kant en mist het Bundesligaduel met SC Freiburg en de wedstrijd tegen Fortuna Düsseldorf in de DFB Pokal.

Götze, die dit seizoen vijf keer scoorde in veertien wedstrijden in de Bundesliga, startte afgelopen zondag niet toen Dortmund met 1-1 gelijkspeelde tegen FC Kaiserslautern. Hij had een liesblessure, maar viel desondanks 25 minuten voor tijd in. In de 82e minuut raakte hij de lat.

'Valve begint nieuwe ARG'

Het is mogelijk dat Valve een nieuwe ARG is begonnen voor een aankondiging die ze gaan maken. ARG staat voor Alternate Reality Game en het is niet de eerste voor Valve. Door middel van hints in trailers, games, nieuwtjes of gewoon cryptische codes via Twitter probeert Valve de gamers bij een nieuwe onthulling te betrekken.

Het is niet zeker dat Valve iets van plan is maar de hints en gebeurtenissen lijken er wel op. Het begon met een brief van 4Chan naar Gabe Newell. Newell gaf antwoord met volgende “I don’t suppose it would ease your wrath if I told you we’re announcing all of your favourite things at E3 2012?”.

Daarna kwam er een post op Reddit van Newell, er stond het volgende “I can see how the wording caused some confusion there. Yes, we are announcing something with a three in it.” Het kan allemaal nep zijn maar er gebeuren ook andere dingen

Zo liep er laatst een valve-medewerker in een Half-Life 3 t-shirt. Afgelopen weekend waren de VGA's, hier kwam personage Wheatley in beeld met in het beeld verschillende cijfers en codes. Daarnaast is het Twitter-account van Doug Rattman sinds afgelopen weekend weer actief. Rattman is een werknemer uit de Portal-games en was voor lange tijd stil op Twitter. Afgelopen weekend stuurde hij rare Tweets die je hier allemaal kan bekijken. Sommigen die de Valve ARG's volgen geven aan dat Rattman zijn Twitter niet echt is.

Of er serieus wat speelt of niet, de laatste tijd lijkt er wel meer te gaan gebeuren rondom Valve en mogelijk een nieuwe game van ze.

Attenborough verdedigt filmen in dierenpark Rhenen

David Attenborough verdedigt het gebruik van beelden van een zogende ijsbeer uit een Nederlandse dierentuin in de documentaire Frozen Planet. De programmamaker en wereldberoemde voice-over zegt dat het besluit om in Ouwehands Dierenpark Rhenen te filmen is genomen om de veiligheid van het dier te garanderen.

"Als je had geprobeerd in het wild een camera in het hol van een ijsbeer te stoppen, zou ze of haar welp of de cameraman gedood hebben", zei Attenborough maandag op televisiezender ITV 1. Een vermelding hierover bij het commentaar tijdens de aflevering zou de sfeer verpest hebben, legde hij uit.

"Het is geen leugen en we hebben het ook niet geheim gehouden", stelt Attenborough, die ook bekend is van de natuurserie Planet Earth. De Britse omroep BBC, die de serie maakt, ontkent eveneens dat het kijkers heeft misleid. Op de site zou 'duidelijk' worden uitgelegd waar het beeldmateriaal is opgenomen.

De BBC filmde de beelden van de ijsbeer en haar pasgeboren jongen in Rhenen. Het filmmateriaal werd in de documentaire afgewisseld met beelden uit het wild.

De dierentuin zegt dat het heel gebruikelijk is dat makers van natuurfilms aankloppen bij dierentuinen. "We worden maandelijks benaderd met verzoeken voor dit soort beelden", zegt Dirk-Jan van der Kolk, manager dierenverzorging van Ouwehands Dierenpark op Radio 1. "Het is zo dat 99,9 procent in drie jaar tijd in het wild is opgenomen. Dan is het nogal kinderachtig om hier zo over te vallen."

De jonge ijsbeertjes uit Frozen Planet zijn inmiddels naar een andere dierentuin overgebracht. Hun moeder is er nog wel en kreeg onlangs twee nieuwe jongen.


Attenborough verdedigt filmen in dierenpark Rhenen (Foto: Novum)

Groupama leidt in tweede etappe Ocean Race

De Groupama ligt na ruim een etmaal aan de leiding in de tweede etappe van de Volvo Ocean Race. Het Franse zeiljacht heeft een voorsprong van 1,6 zeemijlen op Team Camper. Puma ligt derde, voor Team Sanya, Abu Dhabi Ocean Racing en Telefonica. De tweede etappe voert de vloot van Kaapstad naar Abu Dhabi.

Abu Dhabi Ocean Racing voerde de vloot de eerste nacht aan, maar kwam in de luwte terecht en werd ingelopen door de rest van de vloot. Bij gebrek aan wind moeten de boten een keuze maken voor een oostelijke route dicht onder de Zuid-Afrikaanse kust of juist een meer zuidelijke koers op zoek naar wind.

Russische leiding bij duel FC Twente

De Europa Leaguewedstrijd tussen Wisla Krakau en FC Twente staat woensdag onder Russische leiding. De UEFA stelde Vladislav Bezborodov aan. De 38-jarige oud-voetballer wordt bijgestaan door assistent-scheidsrechters Nikolai Golubev en Vyacheslav Semenov. Vitali Meshkov is de vierde official. Aleksei Eskov en Stanislav Sukhina houden de strafschopgebieden in de gaten.

De wedstrijd tussen Wisla en Twente gaat voor de Enschedeërs gaat alleen om de winstpremie. De poulewinst werd in de vorige speelronde al veiliggesteld. Wisla staat derde met een punt achter op nummer twee Fulham. De Polen moeten winnen om eventueel nog naar de tweede plaats te kunnen stijgen. Dan moet Fulham wel punten laten liggen tegen Odense.

'Uitkeringsfraude ambtenaar sociale dienst'

Bij invallen in twee woningen in Kerkrade heeft de sociale recherche maandagochtend twee mensen opgepakt onder wie een 37-jarige ambtenaar van een sociale dienst. Zij wordt verdacht van medeplichtigheid aan uitkeringsfraude door een 56-jarige man, maakte de politie bekend.

Ook de man werd aangehouden. De recherche nam bij de invallen de administratie in beslag, evenals 48 gram hennep en een nepvuurwapen. Meer wil de politie over de zaak niet kwijt.

'Uitkeringsfraude ambtenaar sociale dienst'
'Uitkeringsfraude ambtenaar sociale dienst' (Foto: ANP)

Trailer: The Flowers of War

Hieronder zie je de nieuwe trailer van The Flowers of War. Regisseur is Zhang Yimou, op dit moment een van de meest bekende Chinese regisseurs. Christian Bale tekens voor de hoofdrol.

De film handelt tijdens de tweede Sino-Japanse oorlog en meer in het bijzonder het bloedbad van Nanjing in 1937. Een groep moedige vluchtelingen vind onderdak bij een kerk, waar ze met man en macht het leven van de schoolkinderen proberen te beschermen ondanks de hevige oorlog.

THQ kondigt Nexuiz aan

THQ heeft vandaag Nexuiz aangekondigd. De remake van de arena-shooter uit 2001 dat oorspronkelijk op pc uitkwam zal voor Xbox 360, Windows en PlayStation 3 via download verkrijgbaar zijn vanaf begin 2012.

Nexuiz wordt ontwikkeld door IllFonic en maakt gebruik van de CryEngine 3. Spelers trekken ten strijde in futuristische arena's met hun favoriete wapens. Tot acht spelers kunnen de natuurkundige wetten a la minute aanpassen door op speciale triggers, Dynamic Mutators genaamd, te stappen. Met mijoenen mogelijke combinaties van triggers is geen enkel potje hetzelfde.

"Digitale distributie heeft nieuwe kansen gegeven voor onze industrie en geeft indie-ontwikkelaars zoals Illfonic echt de kans om op te vallen", zegt Tim Walsh, vice-president van THQ Partners. "In het geval van Nexuiz geloven we dat spelers al een tijdje hebben gezocht naar een arena-shooter en wij denken dat Nexuiz precies die game is, en dat met een geweldige prijs van 9.99 dollar."

BNN-presentatoren eten elkaars vlees

Valerio Zeno en Dennis Storm maken zich voor hun nieuwe programma schuldig aan kannibalisme. De BNN-presentatoren krijgen voor de show Proefkonijnen een stukje van elkaars vlees opgediend.

Volgens BNN hebben Storm en Zeno chirurgisch een stukje vlees van een paar vierkante centimeter uit hun zij en bil laten verwijderen. In de tweede aflevering van Proefkonijnen, die volgende week woensdag wordt uigezonden, eten ze het bereide vlees.

"In de film Alive eten de overlevenden van een vliegtuigcrash de doden op om in leven te blijven", zegt Zeno. "Na het zien van die film heb ik me altijd afgevraagd hoe dat zou smaken. Daar ga ik nu eindelijk achter komen."

Proefkonijnen is een populair-wetenschappelijk programma, waarin de twee presentatoren 'nuchtere antwoorden op bezopen vragen' trachten te geven. De eerste aflevering is woensdag te zien.

Gratis kranten uit protest tegen uitblijven cao

Uit protest tegen het uitblijven van een nieuwe cao voor dagbladjournalisten delen vijf regionale kranten dinsdag gratis kranten uit. Het gaat om het Noordhollands Dagblad, BN/De Stem, de Leeuwarder Courant, het Haarlems Dagblad en de Provinciale Zeeuwse Courant. Dat meldt journalistenvakbond NVJ maandag.

Woensdag nemen journalisten van het Dagblad van het Noorden, het Eindhovens Dagblad en De Limburger het stokje over. De kranten worden uitgedeeld op centrale plekken in steden waar de kranten worden verspreid. Hoe langer het echter duurt tot een oplossing is gevonden, hoe ingrijpender de acties worden.

Na ruim negen maanden onderhandelen is er nog geen nieuwe cao voor dagbladjournalisten. Alle krantenredacties vinden het pakket van de werkgevers 'beschamend' laag.

Muziekalbum gericht op gameslechteriken

Een muziekcollectief genaamd OverClock ReMix brengt regelmatig een muziekalbum uit dat gericht is aan gamers. Zo is er gisteren een album uitgekomen genaamd BadAss: Boss Themes. Dit album neemt achttien nummers die bij slechterikken uit verschillende games horen en hier geven verschillende artiesten een eigen draai aan.

Het gratis album is te downloaden via deze website. Bekijk hieronder een trailer van het album met de numers die gebruikt worden in het nieuwe album. Benieuwd naar het Zelda-album of naar een eigen interpretatie van Mega Man-muziek? Dan kan je hier meer albums beluisteren van OverClock ReMix.

Ecclestone: "Management Hamilton een ramp"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone vindt dat Lewis Hamilton er geen goed aan heeft gedaan om XIX Entertainment, van Simon Muller, zijn management te laten doen. De Brit vindt dat zijn landgenoot niet met het bureau dat vooral in de entertainment wereld actief is in zee had moeten gaan.

"Ik denk dat het een ramp is. Hij ontmoet nu mensen die hij anders niet ontmoet zou hebben en die geen goede invloed op hem hebben. Hij is nu op die leeftijd, en heeft het geld, dat wanneer iemand hem beïnvloedt, hij daarin meegaat. Iets wat hij anders niet zou doen," zei Ecclestone in The Guardian.

"Hij kende dit jaar wat persoonlijke problemen gehad en heeft daar veel last van gehad. Veel van deze dingen hadden te maken met de mensen om hem heen en de mensen die invloed op hem hadden. Ik denk dat hij dit jaar te maken had met mensen die niet goed voor hem waren. Eerder keek zijn vader naar hem uit, maar dat beviel Lewis blijkbaar niet, waardoor ze hun samenwerking stopten. Ik denk niet dat Lewis doorhad hoeveel hij aan zijn vader had."

Het jaar 2011 was voor Hamilton op persoonlijk vlak een zwaar jaar. Mede hierdoor eindigde hij in het kampioenschap als vijfde. Voor de eerste maal in zijn F1-loopbaan eindigde de Brit achter zijn teamgenoot; Jenson Button werd tweede.

Vrachtwagen rijdt man op vluchtstrook dood

Een man die maandagmiddag op vluchtstrook van de A30 de lading van zijn aanhangwagen vastzette is overleden toen hij werd gegrepen door een passerende vrachtwagen. Waarschijnlijk was het slachtoffer afkomstig uit Litouwen. Een 38-jarige vrachtwagenchauffeur uit het Duitse Rees is aangehouden als verdachte, meldt de politie.

Het ongeluk vond rond 15.00 uur plaats. De politie doet verder onderzoek naar de toedracht van het ongeval. De weg van Ede richting Barneveld is ter hoogte van afrit Scherpenzeel afgezet. De politie is een onderzoek begonnen.

Door het onderzoek blijft de A30 nog geruime tijd afgesloten, meldt de Verkeersinformatiedienst rond 17.45 uur. Verkeer richting Barneveld wordt omgeleid.

Kempi rapt tegen kanker

Kempi zet zich in tegen kanker. De Eindhovense rapper, die onlangs zijn grootmoeder verloor aan de ziekte, brengt volgende week de EP #Tegenkanker uit. De opbrengst gaat naar KWF Kankerbestrijding.

Kempi gebruikte het woord kanker voorheen vaak als scheldwoord, maar wil daar nu verandering in brengen. "Voor mijn oma overleed heb ik het woord te veel gebruikt met vloeken, dat moet stoppen van mijn kant", vindt de rapper. "Ik wil de luisteraars meegeven dat kanker meer dan een scheldwoord is."

#Tegenkanker komt op 21 december uit via iTunes. Voor zijn project werkte de 25-jarige rapper samen met onder anderen Gers Pardoel. "Deze EP is gebouwd op steun en liefde."

Site NIOD plat na publicatie werk Loe de Jong

Het standaardwerk over Nederland in de Tweede Wereldoorlog van historicus Loe de Jong was maandag urenlang niet te downloaden. Door de grote belangstelling raakte de site van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) overbelast.

Het NIOD publiceerde zondag de digitale versie van Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. De 14-delige serie, die in totaal zo'n achttienduizend pagina's telt, verscheen tussen 1969 en 1994 op papier en is nu compleet met reacties en register op internet te raadplegen.

Het NIOD probeerde met man en macht om alle delen zo snel mogelijk weer online te krijgen. De bestanden zijn inmiddels op een andere server geplaatst. De website moet nu ook veel downloads tegelijk aankunnen.

Geen online multiplayer voor The Last of Us

De exclusief op de PlayStation 3 uit te komen zombiegame The Last of Us zal geen online multiplayer bevatten. Dit is te zien op de officiële website van de game.

Op de website is bij de beschrijving van de game te zien dat er geen network play inzit. Dit betekent dat er geen online multiplayer zal zijn. Het is nog niet bekend of de game een offline multiplayer zal bevatten. 

Geen online

Buma/Stemra beschuldigd van illegaal downloaden

Buma/Stemra heeft zich schuldig gemaakt aan illegaal downloaden op internet. Dat beweert Geen Stijl maandag na het natrekken van enkele ip-adressen van de auteursrechtenorganisatie. Een woordvoerder van Buma/Stemra noemt de ontdekking 'absolute onzin'.

Geen Stijl vulde ip-adressen van het hoofdkantoor van Buma/Stemra in op de website youhavedownloaded.com. Op die site wordt bijgehouden wat er wordt gedownload naar een bepaald ip-adres. Buma/Stemra, dat strijdt tegen illegaal downloaden, zou onder meer een aflevering van de Amerikaanse televisieserie Entourage en het computerspel Battlefield 3 via internet hebben binnengehaald.

Volgens Geen Stijl rapporteert de gebruikte site slechts vier tot zes procent van het totaal aantal gedownloade bestanden wereldwijd. Het werkelijke aantal kan daardoor nog veel hoger liggen.

Een woordvoerder van Buma/Stemra vindt de beschuldiging onzin. Volgens hem kunnen de bewuste ip-adressen niet worden gebruikt door het personeel. Hij vermoedt dat criminelen de ip-adressen hebben gebruikt.

Succesvol weekeinde voor New Kids Nitro

New Kids Nitro heeft dit weekeinde een vliegende start gemaakt. De film, die donderdag in première ging, was de bestbezochte film. Meer dan honderdduizend mensen zagen de film, waardoor de film meteen goud werd.

De tweede film over vijf jongeren uit Maaskantje verdrong met zijn succes een andere Nederlandse film naar de tweede plek. Vorig weekeinde was Nova Zembla, het 3D-spektakel van Reinout Oerlemans, de bestbezochte film in de Nederlandse bioscopen. New Kids Nitro wordt overigens geproduceerd door Oerlemans' bedrijf Eyeworks.

New Year's Eve en Puss in Boots zijn de andere hoogste binnenkomers van deze week. De romantische komedie en animatiefilm staan respectievelijk op de derde en vierde plaats.

Kinderboek Mees Kees wordt verfilmd

Het kinderboek Mees Kees wordt een bioscoopfilm. De Nederlandse regisseuse Barbara Bredero neemt de regie op zich. Dat maakt distributeur Entertainment One Benelux maandag bekend. De film is gebaseerd op de boeken van Mirjam Oldenhave.

De opnamen van Mees Kees gaan in februari van start. Tijs van Marle, bekend van de films Bon Voyage en Van God Los, schrijft het scenario. Bredero werkte mee aan de tv-series Vrijland en Floor Faber. De film moet in oktober volgend jaar in de bioscopen draaien.

De film gaat over invalleraar Mees Kees. Die komt op het juiste moment naar de school van Tobias, die vaak door zijn juf de klas uit werd gestuurd. Mees Kees geeft op een heel andere manier les.

In totaal zijn er al meer dan 120 duizend exemplaren verkocht van de zes kinderboeken over Mees Kees. De film is gebaseerd op verschillende verhalen uit de eerste drie delen van de serie.

Verbeteringen van FFXIII-2 in één trailer

Square Enix is erg blij met de hoge scores dat Final Fantasy XIII-2 in Japan behaalt. Zo blij, dat we naast nieuwe screenshots nog een video met uitleg over de verbeteringen krijgen.

In de video zien we de grotere bewegingsvrijheid in het spel. Daarnaast wordt op het verder ontwikkelde gevechtssysteem ingegaan. Het is bijvoorbeeld mogelijk om meer dan 150 verschillende monsters te verzamelen en in te zetten tijdens het gevecht. Er wordt meer getoond van de strategische, snelle gevechten, aanpassingsmogelijkheden en gameplay gebaseerd op het maken van keuzes. 

Final Fantasy XIII-2 komt op 3 februari in Europa uit voor Xbox 360 en PlayStation 3.

'Zelda-serie alleen nog maar Motion Controls'

Eiji Aonuma, baas van de Zelda-serie, heeft aangegeven dat het systeem voor controls van The Legend of Zelda: Skyward Sword zal blijven, ook voor toekomstige delen. Aonuma gelooft dat een standaard controller iets van het verleden is geworden.

Tijdens de E3 is voor de Wii U een nieuwe Zelda-game getoond, de Wii U-controller wordt daar gebruikt voor het inventaris. Voor het rondlopen en vechten wordt de oude Wii-controller gebruikt. De handheld-versies houden waarschijnlijk dezelfde controls aan zoals het nu is. Aankomende Zelda-game voor de handheld zal een volledig nieuwe game worden in de Zelda-serie.

Amerikaanse bioscopen beleven weer dieptepunt

Het gaat niet goed met het Amerikaanse bioscoopbezoek. Na het teleurstellende weekeinde vorige week vallen de cijfers ook dit weekeinde weer tegen. De bezoekersaantallen waren dit weekeinde zeventien procent lager dan in hetzelfde weekend vorig jaar.

Dit weekeinde brachten de bioscoopfilms in totaal 77 miljoen dollar binnen. De cijfers zijn net wat beter dan het dieptepunt in 2008, toen de bioscopen 67,6 miljoen dollar ophaalde in het weekeinde na de Amerikaanse feestdag Labor Day. Vorig weekeinde leverden de bioscoopfilms in totaal 81 miljoen dollar op.

De afgelopen twee weekeindes gingen in totaal zo'n 19,8 miljoen mensen naar de bios. Dat zijn er minder dan na de aanslagen van 11 september 2001. Toen keken 22,3 miljoen Amerikanen een film in de bioscoop.

De komedie New Year's Eve wist dit weekend nog de meeste bezoekers naar de bioscoop te trekken. Ook de tweede plaats is voor een komedie, The Sitter. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 heeft dit jaar het meeste geld in het laatje gebracht. Het laatste deel van de Potter-reeks bracht in het openingsweekend alleen al meer Amerikanen naar de bios dan alle films in de twee afgelopen weekeindes bij elkaar.

Filmmaatschappijen hoopten dat 2011 een recordjaar zou worden, maar de filmindustrie stevent eerder af op een rampjaar. De Amerikaanse website Hollywood schat de totale opbrengst van het bioscoopbezoek in de Verenigde Staten in 2011 op 9,7 miljard dollar, dat is vier procent minder dan vorig jaar.


Amerikaanse bioscopen beleven weer dieptepunt (Foto: Novum)

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maak je kans op een hoodie van Assassin's Creed! Het enige wat je moet doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Hoe heet het eerste DLC-pack van Assassin's Creed: Revelations?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

'Vannacht en vrijdag storm'

Wederom koppen de dagbladen met bewoordingen als: 'Zet je morgen schrap voor een zware storm'. Een zware storm komt er vannacht in ieder geval niet.

De recente berekeningen laten zien dat er een stormachtige wind komt te staan in de kustgebieden van 8 Bft, mogelijk even een 9 Bft. In het binnenland zal na de recente modelbeoordeling te maken gaan krijgen met een krachtige en mogelijk even een harde wind 6-7 Bft. Wat vannacht en morgenvroeg wel hinder kan gaan geven zijn de windstoten. Het verkeer moet rekening houden met zware windstoten die makkelijk op kunnen lopen tot zo'n 110 tot 115 kilometer per uur in de kustgebieden, in het binnenland mogelijk oplopend tot 95 kilometer per uur. Het hoogtepunt van de windstoten lijkt te liggen rond de klok van 04.00 uur in het westen, in het oostelijk deel van het land lijkt het hoogtepunt te liggen rond 07.00 uur.

Naast de windstoten kan ook de hoeveelheid neerslag een probleem gaan worden voor het wegverkeer. De hoeveelheden die verwacht worden tot morgenmiddag 13.00 uur zijn ongeveer 14mm.

Vrijdag
Ook vrijdag wordt door de diverse dagbladen aangehaald als zijnde mogelijk stormachtig weer. Echter niets is nog beslist. De positie van een stormdepressie wordt telkens weer anders berekend en daardoor is het nu moeilijk in te schatten hoe het zal gaan verlopen. Wel opvallend is dat de twee rekenbreinen, het Europees weermodel ECMWF en het Amerikaanse weermodel GFS de mogelijke storm al een week op de kaart heeft staan.

De recente uitdraai van het Amerikaans weermodel laat zien, dat de stormdepressie recht over ons land gaat. In dat geval zullen wij weinig merken van de storm. De hoogste windstoten die dan berekend worden zijn 85 kilometer per uur voor het zuiden van Limburg. De laatste uitdraai van het Europees weermodel ECMWF laat de stormdepressie ten noorden van ons land gaan. Een opvallend detail is de luchtdruk, die wordt in de recente run berekend op 958 hPa in het uiterste noorden. De laagste luchtdruk die ooit door het KNMI in De Bilt is gemeten bedraagt 956,4 hPa op 26 februari 1989. In Vlissingen werd die dag een luchtdruk gemeten van 954,4 hPa, maar het eeuwrecord voor Nederland bedraagt 954,2 hPa, gemeten op 27 november 1983 in Eelde. Kortom, een situatie die we niet moeten onderschatten. Aanstaande vrijdag kan er dus een (zware) storm komen, maar wellicht een storm in een glas water!

Volg ook de laatste stand van zaken op het Weer en Klimaatforum van Fok!
http://forum.fok.nl/forum/134

Russische prijs voor Nederlandse documentaire

De Nederlandse documentaire 900 Dagen - Mythe en Werkelijkheid van het Beleg van Leningrad heeft op het Artdocfest in Moskou de speciale juryprijs gewonnen. Documentairemaakster Jessica Gorter nam de prijs zaterdag in ontvangst.

De documentaire over het beleg van Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers, won vorige maand op het documentairefestival IDFA in Amsterdam de prijs voor beste film. 900 Dagen - Mythe en Werkelijkheid van het Beleg van Leningrad draait vanaf 12 januari in de Nederlandse bioscopen.

Gouden theezakjes voor Indie-winnaars

Dit weekend zijn in Engeland de 'End of Year Awards Golden Teabag' uitgedeeld voor de beste Indiegames van 2011. Verschillende websites hielpen mee met het organiseren waaronder indiegames.com en RockPaperShotgun.com. Minecraft, die begon als een indiegame, is verkozen tot GOTY.

Bekijk hieronder alle categoriën en de winnaars ervan.

IndieGames.com Strategy GOTY
Frozen Synapse – Mode7

IndieGames.com Platformer GOTY
Explodemon – Curve Studios

IndieGames.com Adventure GOTY
I Fought the Law and the Law One – ben304

IndieGames.com Arcade GOTY
Scoregasm – Charlie’s Games

IndieGames.com RPG GOTY
Project Zomboid – Indie Stone

IndieGames.com GOTY
Minecraft – Mojang

Most at one with nature
Proteus from Twisted Tree

Rudest-Sounding
Vertex Dispenser by Michael Brough

Best Auralgasms
Eufloria by Omni Systems

Most Fun in the Toilet
Super Spike Dislike from Jayenkai

The Rob Fearon Award for having all the ideas and not leaving any for anyone else
Honeyslug for Frobisher Says

RockPaperShotgun best weird ambient rambling music thing
Proteus – TwistedTree

RockPaperShotgun best use of the Unreal engine
Waves – Squid In a Box

RockPaperShotgun best spaceship combat game
Stellar Impact

RockPaperShotgun best attempt to do what mainstream devs will not
Xenonauts- Goldhawk

RockPaperShotgun best co-operative experience
At a Distance – Terry Cavanagh

RockPaperShotgun best game of the year, best story, best doctors, best scene featuring a rabbit that makes you cry, and so on
To The Moon

RockPaperShotgun best use of a dead cat, 2011
Binding of Isaac – Edmund McMillen

Best Placeholder Art
Proteus – Twisted Tree

Best Glowing Lines
Frozen Synapse – Mode7

Loneliest Room
Kairo – Richard Perrin

Best Minecraft
Minecraft – Mojang

Nicest Man
Alex Tutty

Excellence in Character Design
Thomas Was Alone – Mike Bithell

The “Why the fuck is this free?” award for hating money
Stealth Bastard- Curve Studios

Notch’s Game of the Year
“It hasn’t been released yet, but the game that’s inspired me the most in the last twelve months is Proteus by Ed Key and David Kanaga. It’s a wonderful game about exploring and understanding. Not much is explained, and not much happens, but the style works amazingly well, and it’s full of atmosphere and personality. It’s affected how I do game design from now on. Using small tools to convey big messages that might not even be there is a wonderful thing.”

Adriaanse spaart vijftal in Europa League

FC Twente-trainer Co Adriaanse geeft woensdagavond enkele spelers vrij voor het Europa-League duel met Wisla Krakow. De club uit Enschede heeft zich al geplaatst voor de volgende ronde van het toernooi, waardoor Adriaanse een vijftal spelers rust gunt.

Peter Wisgerhof, Nicolai Michailov, Douglas, Wout Brama en Roberto Rosales reizen niet mee naar Polen, meldt De Telegraaf. Adriaanse spaart het vijftal met het oog op het belangrijke competitieduel met Feyenoord van komende zondag in Rotterdam. Als vervangers neemt de trainer van de Tukkers de jongelingen Chris David, Stefan Thesker en Thijs Bouma op in zijn selectie.

"Vanuit sportief oogpunt zou het het eerlijkst zijn om met de sterkste selectie af te reizen. De kunst is nu om een goed resultaat te boeken en zo fit mogelijk het duel uit te komen", aldus Adriaanse. De geblesseerde Leroy Fer, Thilo Leugers en Sander Boschker ontbreken eveneens tegen Wisla Krakow.

Scream-masker zorgt voor vondst vuurwapen

Een scooterrijder met een Scream-masker reed zaterdagavond in Rotterdam rond met een vuurwapen en een mes op zak. Agenten vonden het verdacht dat de man met het masker, dat in de film Scream wordt gedragen door een moordenaar, over straat reed en hielden hem staande. Daarbij werden de wapens gevonden.

De 28-jarige man werd rond 22.00 uur aangehouden en gefouilleerd op de Zwaardecroonstraat. Agenten besloten na de vondst van de wapens ook zijn woning aan dezelfde straat te onderzoeken. Hier troffen zij een holster en munitie aan. Twee Rotterdammers die in de woning aanwezig waren, werden ook aangehouden.

Mark Hamill hekelt rommelige Video Game Awards

De Amerikaanse acteur Mark Hamill vindt dat de Video Game Awards zaterdag raar verlopen zijn. De 60-jarige acteur, genomineerd voor zijn rol als de stem van The Joker in Batman: Arkham City, laat weten dat hij niet eens door had dat de award voor de beste ingesproken stem werd uitgereikt.

"Tara Strong en ik hadden nog slechte plaatsen ook. Boe!", beklaagt Hamill, bekend van zijn rol als Luke Skywalker in de Star Wars-films, zich. Tara Strong sprak de stem in van Harley Quinn, een ander personage uit de Batman-game.

Hamill won de prijs voor de beste voice-over niet. Die prijs ging naar Stephen Merchant voor de stem van het Portal 2-personage Wheatley. "Dat vind ik niet zo erg", twitterde Hamill na de uitreiking. "Maar ik zou graag willen weten wanneer het precies gebeurde. Heb ik het gemist? Gebeurde het buiten beeld?"

De twee uur durende show zat vol aankondigingen van nieuwe spellen, maar de prijzen werden tussen neus en lippen door uitgereikt. Zo werden de prijswinnaars van de beste mannelijke en vrouwelijke voice-over bekendgemaakt via een computerfilmpje met de twee winnende gamepersonages. Van de 25 prijzen werden er slechts drie op het podium uitgereikt.

De SpikeTV Video Game Awards werden zaterdagavond uitgereikt in Los Angeles. Tijdens de show werd de avonturenreeks The Legend of Zelda opgenomen in de Hall of Fame en ging The Elder Scrolls V: Skyrim met de prijs voor de game van het jaar naar huis.


Mark Hamill hekelt rommelige Video Game Awards (Foto: Novum)

'Toekomst Football Manager is mobiel'

Het managementspel Football Manager gaat zich in de toekomst meer richten op mobiele apparaten. Gamestudio Sports Interactive wil zich onder meer richten op tablets en online functies. Dat heeft studiobaas Miles Jacobson gezegd in een interview met gamevakblad Develop.

De studiobaas vindt dat de toekomst voor Football Manager ligt bij clouddiensten, waarbij al het rekenwerk voor spellen door online servers wordt gedaan. "Dan zouden we hetzelfde spel op verschillende computers en tablets kunnen aanbieden. Dat zou ideaal zijn", zei hij tegen het vakblad.

Hoewel Football Manager grafisch niet geavanceerd is, vergt de game veel rekenkracht door de grote hoeveelheid data die continu verwerkt wordt. Daardoor is de draagbare versie van het spel, Football Manager Handheld, op dit moment een uitgeklede versie van zijn grote broer op de pc.

De nieuwste versie van Football Manager Handheld is vorige week uitgebracht voor de iPhone. Van Football Manager 2012 zijn sinds eind oktober bijna zeshonderdduizend exemplaren verkocht in Europa.


'Toekomst Football Manager is mobiel' (Foto: Novum)

Merckx: "Boonen haalt topniveau niet meer"

Wielerlegende Eddy Merckx vreest dat Tom Boonen zijn oude topniveau nooit meer zal gaan halen. De Belgische wielerlegende is van mening dat zijn landgenoot, die de afgelopen twee jaar te maken kreeg met diverse blessures, geen grote koers meer op zijn naam kan schrijven.

"Ik denk niet dat Boonen nog de renner is die hij ooit was. Vorig jaar had hij problemen met zijn hand en zijn knie. Hij is geen jonge renner meer," zei Merckx tegen Cyclingnews. Hij weet dat de Omega Pharma-Quick Step-renner door een polsbreuk in de Vuelta een streep door de rest van dit najaar moest zetten.

Daarnaast denkt Merckx dat de inzet van Boonen niet altijd meer optimaal is. "Voor hem is het ook een kwestie van motivatie. Als hij zichzelf weet te inspireren, kan hij wellicht nog een rol van betekenis spelen in de klassiekers. Het zal afhangen van de start van zijn seizoen."

Dirt Showdown zoekt stunts op

Het volgende spel in de raceserie Dirt draait meer om trucjes en botsingen dan zijn drie realistische voorgangers. Zo bevat Dirt Showdown een spelfunctie waarbij spelers stunts moeten uitvoeren. Bovendien wordt het makkelijker capriolen uit te halen omdat de besturing minder gevoelig is. Dat schrijft de website Gamespot.

De eerste drie spellen in de reeks draaiden om de simulatie van de autorallysport. Naast verschillende spelfuncties om te stunten en te racen kunnen spelers het in de racegame die in mei op de markt moet komen tegen elkaar opnemen. Dirt Showdown kan online met acht spelers tegelijk gespeeld worden of met twee spelers tegelijk op een scherm.

Dirt Showdown verschijnt voor de pc, PlayStation 3 en Xbox 360. De game wordt gemaakt door Codemasters Racing. Er zijn ruim vijf miljoen Dirt-spellen verkocht. De verkoop van Dirt 3, het recentste deel, viel met minder dan een miljoen exemplaren tegen.

Modern Warfare 3 haalt miljard in zestien dagen

Activision heeft bekendgemaakt dat Modern Warfare 3 binnen zestien dagen een miljard dollar heeft opgebracht. De film Avatar, haalde dit bedrag op in zeventien dagen na de release. Bobby Kotick is blij en dit geeft hem bevestiging dat mensen steeds meer de interactieve entertainment verkiezen boven de passieve entertainment.

“Call of Duty as an entertainment franchise has made an indelible mark on popular culture and its broad and continued success is further validation that audiences increasingly value interactive experiences over passive experiences.”

Wat de verkoopcijfers zijn van de eerste maand is niet bekendgemaakt. De game bracht in de eerste 24 uur in Amerika en Engeland alleen al 400 miljoen dollar op en na vijf dagen was dit 775 miljoen dollar. Afgelopen weekend won de game de titel "Best Shooter" bij de Video Game Awards.

The making of van The Lorax online

Er is een nieuwe versie gemaakt van de film The Lorax. Dr. Seuss' The Lorax zal pas vanaf 11 april 2012 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn, maar voor degenen die niet kunnen wachten is er sinds vandaag een 'Making of' online gezet.

Dr. Seuss´ De Lorax en het Verdwenen Bos, zoals de film in Nederland gaat heten, is een bewerking van het beroemde boek van Dr. Theodor Seuss Geisel. Ted is een 12-jarige jongen die op zoek naar iets dat hem kan helpen om indruk te maken op Audrey, het meisje van zijn dromen. Om zijn plan te laten slagen moet hij op zoek naar het verhaal van het norse maar charmante bosbewoner, de Lorax. 

In de originele versie van de film horen we de stemmen van Danny DeVito, Zac Efron, Ed Helms, Taylor Swift, Rob Riggle en Betty White. De film is geregisseerd door Chris Renaud en Kyle Balda, die bij animatieliefhebbers ook bekend zijn van Despicable Me.


Making Of van The Lorax.

MDI doet aangifte tegen Google

Het Meldpunt Discriminatie Internet heeft vrijdag aangifte gedaan tegen Google vanwege discriminatie. De organisatie vindt dat op de websites YouTube en Blogger, die eigendom zijn van Google, discriminerende uitingen steeds langer blijven staan. Het MDI kreeg over de sites veel meldingen binnen, meldt de organisatie maandag.

Een voorbeeld zijn volgens het MDI de video's van de extreemrechtse gabbergroep de Kale Vandale. In de video Kutaap zijn teksten te horen als 'Oprotten stelletje kankerapen'. De clip staat al ruim een jaar op de site.

In het verleden werden discriminerende uitingen volgens de organisatie redelijk snel verwijderd. De laatste tijd ziet het MDI een verslechtering in de communicatie, waardoor discriminerende uitingen steeds langer online blijven staan.

Het meldpunt vindt dat de sites hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen. Volgens de organisatie blijven discriminerende uitlatingen weken, maanden en soms zelfs meer dan een jaar staan.

De organisatie hoopt dat de aangifte voor een verandering zorgt aan de kant van Google en er een oplossing komt om discriminerende video's en teksten sneller van de websites te verwijderen.

Christian Bale verdedigt controversiële film

De Britse acteur Christian Bale vindt zijn film The Flowers of War over de Japanse inname van Nanking in 1937 geen Chinese propaganda. "Mensen die de productie afdoen als propaganda, kijken niet goed genoeg", zegt de acteur tegen de Britse omroep BBC. Het controversiële drama gaat over de gruwelen van de bezetting, die ook wel 'het bloedbad van Nanking' worden genoemd. Bale speelt een Amerikaan die zich voordoet als priester en zijn eigen leven riskeert om de levens van studentes en prostituees te redden. Bale is maandag in Beijng om de Chinese film te promoten.

Critici noemen de Mandarijns gesproken film anti-Japans en Chinese propaganda. De 37-jarige acteur vindt dat de film laat zien hoe de mensen onder extreme druk kunnen veranderen en extreem reageren op zeer ingrijpende gebeurtenissen.

De Japanse verovering van Nanking zorgt nog steeds voor een gespannen verhouding tussen Japan en China. Veel Chinezen vinden de Japanse excuses voor de massamoord, waarbij naar schatting 140 duizend doden vielen, niet genoeg. The Flowers of War is de Chinese inzending voor de Oscars die in februari worden uitgereikt. Of de film ook in Nederland uitkomt, is nog niet bekend.

Aandeelhouders klappen voor Cruijff

Honderden aandeelhouders van Ajax zijn maandagmiddag rond 14.15 uur naar de algemene vergadering voor aandeelhouders van de Amsterdamse club gekomen. De voorgenomen benoeming van Louis van Gaal en Martin Sturkenboom als directeuren is vanwege een uitspraak van de voorzieningenrechter maandag in Haarlem van de agenda gehaald. Er wordt wel informeel over de beoogde aanstellingen gesproken.

Steven ten Have, voorzitter van de rvc, zit de vergadering voor. De directie van Ajax en alle leden van de rvc, inclusief Johan Cruijff, zitten ook achter een lange tafel op een podium. De beroemde nummer 14 kreeg veel applaus toen hij de zaal binnen liep.

Aandeelhouders klappen voor Cruijff
Aandeelhouders klappen voor Cruijff (Foto: ANP)

Opstelten tevreden met burger als speurneus

Burgernet, het programma waarbij burgers mee speuren naar een verdacht persoon of voertuig, heeft inmiddels ruim 600.000 deelnemers en zal nog dit jaar worden gebruikt in 280 gemeenten.

Maandelijks zijn er zo'n 400 oproepen via de mobiele telefoon van mensen die zich al vrijwillige speurneus hebben aangemeld. In 10 procent van de gevallen leidt dat direct tot aanhouding van een verdachte of het oplossen van een vermissing.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie toonde zich maandag dik tevreden bij de presentatie van de eindrapportage in Utrecht.

Opstelten tevreden met burger als speurneus
Opstelten tevreden met burger als speurneus (Foto: ANP)

Menchov tekent contract bij Katusha

Denis Menchov heeft een contract getekend bij de Russische wielerploeg Katusha. De 33-jarige renner koerste afgelopen seizoen voor het Spaanse Geox, maar die wielerformatie houdt op te bestaan. Het is niet duidelijk voor hoeveel jaar Menchov heeft getekend.

Menchov reed in het verleden zes jaar bij Rabobank en won onder meer de Giro d'Italia en Ronde van Spanje. Bij Katusha wordt Menchov herenigd met Oscar Freire. De Spanjaard maakte eerder al de overstap van Rabobank naar Katusha.

Problemen Vodafone met mobiel internet

Vodafone kampt maandag sinds het begin van de middag met netwerkproblemen. Sommige klanten van Vodafone kunnen daardoor geen of slechts beperkt gebruikmaken van mobiel internet, zegt een woordvoerder.

Hoeveel mensen door de storing zijn getroffen is lastig te zeggen. "In sommige gevallen werkt het internet prima", aldus de woordvoerder. Vodafone onderzoekt waar het probleem vandaan komt. Hoelang de problemen nog duren, is onduidelijk. "We zoek zo snel mogelijk naar een oplossing."


Problemen Vodafone met mobiel internet (Foto: Novum)

Vrouw krijgt bloed door rappe ambassade Uganda

Een Nederlandse vrouw is zondag in Uganda aan de dood ontsnapt dankzij een oproep van de Nederlandse ambassade in dat land. Daardoor kreeg ze van vier onbekende landgenoten een bloedtransfusie. De studente medicijnen had een grote hoeveelheid bloed verloren nadat zij in de hoofdstad Kampala onder een vrachtwagen was gekomen.

De ambassade had een nood-sms verstuurd naar Nederlanders die geregistreerd staan in Uganda met de oproep om bloed te geven. Via sociale media als Facebook en Twitter verspreidde het bericht zich razendsnel.

Bijna twintig Nederlanders reageerden op de oproep van de Nederlandse ambassade. Onder hen was ook ambassadeur Jeroen Verheul, maar hij bleek niet de juiste bloedgroep te hebben.

Vier donoren bleken uiteindelijk genoeg om het slachtoffer te redden. De kliniek waar zij eerste hulp kreeg heeft in principe donorbloed in voorraad maar niet voldoende van de benodigde groep.

De studente is voor verdere behandeling naar Nairobi gebracht, in buurland Kenia. Ze was met twee vriendinnen op bezoek in het Afrikaanse land. Ze liep coschappen in Tanzania.

Trailer: Men In Black 3

Er is een veelbelovende trailer uitgekomen voor Men In Black 3. Nadat er eerder al een aantal posters rondom de film waren verschenen wordt er nu een tip van de sluier over het verhaal opgelicht. Zo zien we onder meer hoe Will Smith een enorme doodsprong moet maken

In Men In Black 3 moet Agent J (Will Smith) terug in de tijd reizen om een aanslag op zijn collega Agent K (Tommy Lee Jones) te voorkomen. Terug in 1969 moet Agent J samenwerken met de nog jonge Agent K (zeer overtuigend neergezet door Josh Brolin) om de moordaanslag te voorkomen.

Gedurende de productie van de film waren er wat strubbelingen en onderbrekingen maar het lijkt er nu op dat de deadline van 25 mei 2012 gehaald gaat worden. Men In Black 3 is, net als zijn twee voorgangers, geregisseerd door Barry Sonnenfeld.


De trailer voor Men In Black 3.

'Pyromaan 't Zandt weer opgepakt'

De politie heeft maandag een 24-jarige man uit Harkstede aangehouden op verdenking van brandstichting in een schuur in het Groningse Ten Post. Volgens RTV Noord gaat het om Johnny B, de veroordeelde pyromaan van 't Zandt, maar een politiewoordvoerder wil dat niet bevestigen. De schuur in Ten Post raakte bij de brand op 18 november ernstig beschadigd.

De verdachte werd opgepakt in Siddeburen. Zijn huis in Harkstede is doorzocht. Er zouden onder meer een laptop, een usb-stick en een trui zijn meegenomen voor onderzoek. De verdachte wordt later op de dag verhoord.

B. werd in december 2008 veroordeeld tot twee jaar cel voor brandstichting in 't Zandt. Het Groningse dorp werd in het najaar van 2007 geteisterd door een serie branden. B. werd in de kraag gevat nadat hij met een brandende kaars en brandbaar materiaal bij een schuur was gezien. De rechtbank achtte slechts een brandstichting en twee pogingen bewezen.

De branden zorgden destijds voor grote onrust in 't Zandt. Zelfs het leger werd ingezet om de dader op te sporen.

Stinkende kerel verraadt druiper

Kijk niet vreemd op als een PINO (potentieel interessant neukobject) binnenkort jouw lichaamsgeur diep tot haar neusgaten laat doordringen. Ze wil dan slechts controleren of je een SOA hebt. Een stinkende man zou wel eens een druiper kunnen hebben.

Bovenstaande is de conclusie uit een onderzoek van het Russische Institute of Cytology and Genetics. Met gonorroe besmette mannen verspreiden volgens de dames namelijk een 'weerzinwekkende, bedorven en verotte' lichaamsgeur.

"Ons onderzoek toont aan dat SOA's de lichaamsgeur van mannen aantasten, wat invloed heeft op hun aantrekkingskracht bij vrouwen", verklaart onderzoeksleider Mikhail Moshkin. "De afstotende geur kan subtiel zijn, het is meer een chemische waarschuwing dan een stinkende lichaamsgeur, maar het heeft wel effect op vrouwen."

Dit is volgens Moshkin het bewijs dat mensen, net als bijvoorbeeld honden, hun neus gebruiken voor het vinden van een geschikte partner. Voor het bewuste onderzoek werd bij 34 Russische mannen tussen de 17 en 15 jaar okselzweet en speeksel afgenomen. Onder hen bevonden zich 13 mannen met een druiper, vijf die een druiper hebben overleefd  en zestien gezonde kerels.

Vervolgens moesten achttien jonge Russinnetjes aan de staaltjes ruiken. De mannen met een SOA werd door hen minder dan de helft zo aangenaam en aantrekkelijkgevonden als gezonde mannen.

Robin Williams speelt boze, zieke New Yorker

Robin Williams overweegt de hoofdrol te gaan spelen in het komische drama The Angriest Man in Brooklyn. "Onderhandelingen zijn momenteel in volle gang", zegt de acteur tegen filmwebsite Moviehole.

De film gaat over een man die ontdekt dat hij een tumor heeft, waardoor hij nog maar anderhalf uur heeft te leven. Het verhaal is gebaseerd op de Israëlische film Mar Baum uit 1998. De Australische schrijver Daniel Taplitz, bekend van het dit jaar verschenen Red Dog, heeft het scenario aangepast voor de Engelstalige versie.

De 60-jarige Williams heeft twee jaar geleden een hartoperatie ondergaan en nam daarna gas terug. Hij is momenteel te horen in de animatiefilm Happy Feet 2 en heeft net de opnamen afgerond van de komedie The Big Wedding met Robert De Niro. The Angriest Man in Brooklyn zou zijn eerste hoofdrol worden sinds de operatie.

Ajax en commissarissen mogelijk in beroep

De NV Ajax en de vier leden van de Raad van Commissarissen gaan mogelijk in beroep tegen de uitspraak van de rechter in Haarlem, meldt het ANP.

Johan Cruijff en enkele jeugdtrainers spanden een rechtzaak aan tegen NV en Raad van Commissarissen. Daarin werden El Salvador en consorten door de rechter grotendeels in het gelijk gesteld.

De aanstellingen van Louis van Gaal als algemeen directeur en Martin Sturkenboom als interim-directeur worden drie maanden opgeschort tot de aandeelhouders de mogelijkheid hebben gehad om te beslissen over de positie van de Raad van Commissarissen. De rechter vindt dat de aandeelhouders van Ajax zich moeten uitspreken of de visie van Cruijff of Van Gaal wordt gevolgd.

De NV Ajax en vier commissarissen van de Amsterdamse club overwegen nu of ze in beroep gaan tegen de uitspraak. Ajax wacht voorlopig met een officiële uitspraak. Zij wil eerst het vonnis bestuderen en komt mogelijk daarna met een verklaring.

Westerhof en Berkhout starten sterk op WK zeilen

Lisa Westerhof en Lobke Berkhout zijn uitstekend begonnen aan het WK zeilen in Perth. Het duo eindigde maandag in de eerste twee races van de 470-klasse als vierde en tweede. Daarmee staan Westerhof en Berkhout tweede in het klassement achter het Japanse duo Ai Kondo en Wakako Tabata.

Dorian van Rijsselberghe deed in Australië ook goede zaken in zijn strijd om de wereldtitel. In de RS:X-klasse werd Van Rijsselberghe in de eerste twee races eerste en derde, waardoor hij voorlopig de derde plaats in het klassement bezet.

'Bianchi in beeld bij Sauber'

Jules Bianchi zou volgens diverse Franse media in beeld zijn om bij het Formule 1-team Sauber coureur Kamui Kobayashi te gaan vervangen. Teameigenaar Peter Sauber reageert in Blick verrast op dit nieuws omdat er niet aan de line-up voor 2012 gesleuteld gaat worden.

Kobayashi kwam in 2010 bij Sauber en liet meteen in zijn eerste jaar gewaagde inhaalacties zien. Hij zou nu bij de Zwitsers plaats moeten maken voor Bianchi die in het opleidingsprogramma van Ferrari zit. Ook huidig Sauber-rijder Sergio Perez zit in dat programma en door ze bij hetzelfde team te laten rijden zou Ferrari kunnen evalueren welke rijder het meest geschikt is om Felipe Massa na 2012 op te volgen.

Lindsay Lohan vreesde voor cel na diefstal tas

Lindsay Lohan was afgelopen weekeinde op Hawaï enige tijd in paniek omdat haar tas was gestolen. Daarin zat haar paspoort en ze vreesde niet op tijd terug naar huis te kunnen voor een geplande hoorzitting. Dat zou betekenen dat de actrice, die zich in haar proeftijd bevindt, achter de tralies kon worden gegooid.

De Chanel-tas van Lohan, ter waarde van vijfduizend dollar, werd zaterdagavond gestolen op een feest, schrijft entertainmentsite TMZ. Naast haar paspoort zaten in haar tas documenten waarin staat dat ze mag reizen tijdens haar proeftijd en tienduizend dollar.

"Mijn vader vermoordt me", zei de 25-jarige actrice toen ze zich realiseerde dat ze weer eens in de problemen kon belanden. De tas werd de volgende ochtend echter teruggevonden, inclusief paspoort en documenten. De tienduizend dollar waren wel verdwenen.

Lohan werd de afgelopen jaren verschillende keren opgepakt, onder meer voor rijden onder invloed en diefstal. Tot maart moet ze zich elke maand bij de rechter melden. Als de blondine zich niet aan de regels van de rechter houdt, draait ze 270 dagen de bak in.

Politiemedewerker stak boetegeld in eigen zak

Een 23-jarige politiemedewerker uit Flevoland heeft maandag een taakstraf van 120 uur opgelegd gekregen, omdat hij geïnde boetes in eigen zak stak. De man drukte zo bijna 2700 euro achterover. Dat bedrag moet hij van de rechter in Lelystad terugbetalen, meldt een woordvoerder van de rechtbank.

De dader was werkzaam op het hoofdbureau van de politie in Lelystad. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de administratie van de betalingen van boetes. De man verwijderde gegevens uit het computersysteem en kon zo het geld zelf opstrijken. De frauduleuze praktijken werden na een paar weken ontdekt.

Militairen: geen Haagse bemoeienis

Er is tijdens de militaire missie in Uruzgan geen sprake geweest van verregaande bemoeienis uit Den Haag. Dat verklaarde maandag een aantal hoge militairen die tussen 2006 en 2010 waren gelegerd in de Zuid-Aghaanse provincie.

Instituut Clingendael concludeerde in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van hulporganisatie Cordaid dat in Uruzgan meer kunnen worden bereikt als de Tweede Kamer zich niet zo gedetailleerd met de missie had bemoeid. Als voorbeeld noemen de onderzoekers het angstvallig mijden van contact met omstreden krijgsheren, dat contraproductief heeft gewerkt.

De Kamer eiste onder meer dat gouverneur Jan Mohammed Khan werd vervangen. Generaal Ton van Loon noemde het maandag een lastige kwestie, maar staat nog steeds achter die aanpak. "Ik denk dat het goed is dat zo'n powerbroker niet meer ondersteuning krijgt dan strikt noodzakelijk." Ook wees hij erop dat snelle en gemakkelijke oplossingen niet voorhanden waren in Afghanistan.

Ook andere hoge militairen voelden zich niet gehinderd door Haagse bemoeienis, verklaarden zij. "Ik heb altijd begrip gehad voor het feit dat men graag wilde weten wat gebeurde", zei kolonel Hans van Griensven. Wel was af en toe een 'realitycheck' nodig, omdat de ontwikkelingen in Afghanistan minder snel gingen dan de Tweede Kamer wilde, zei kolonel Gerard Koot.

Als voorbeeld noemde hij projecten om de positie van vrouwen te verbeteren. Den Haag eiste dat meteen meters werden gemaakt, maar zo snel kon dat niet. "De uitdaging was wel om het realisme van Uruzgan ter plaatse matchend te maken met wat in Nederland speelde."

De militairen hebben zich verder verbaasd over de discussie die in Nederland speelde over de vraag of het een wederopbouw- of vechtmissie was. "Dat heb ik nooit zo goed begrepen", zei Koot. Er valt namelijk geen onderscheid tussen te maken. "Je kunt alleen maar opbouwen als je alles tegelijk doet." Hij toonde zich verbaasd dat hem als commandant tijdens die discussie niet naar zijn mening werd gevraagd.

Vrees voor Chinese cyberoorlogvoering groeit

De Verenigde Staten moeten zich veel harder opstellen tegen landen die cyberaanvallen op Amerikaanse bedrijven toelaten. Dat zeggen deskundigen en analisten die hebben achterhaald dat zo'n twaalf Chinese hackersgroepen, gesteund en gestuurd door de regering in Beijing, het leeuwendeel van de cyberaanvallen uit dat land uitvoeren.

De buit die met de aanvallen wordt vergaard, veelal intellectuele eigendommen en digitale gegevens, loopt in de miljarden dollars. Toch weten analisten vaak precies te achterhalen welke groepering achter welke aanval schuilging en in sommige gevallen zelfs waar de hackers zich ophouden en wie zij zijn.

De vrees voor de groeiende dreiging die van de Chinese cyberoorlogvoering uitgaat, lijkt door de toename van het aantal doelwitten terecht. Veel bedrijven, waaronder de defensieindustrie en nutsbedrijven, gaan gebukt onder de digitale diefstal van hun technologieën.

De druk op de Verenigde Staten om zich daadkrachtiger op te stellen tegen China neemt evenredig toe, ook al is het zo goed als onmogelijk om de verantwoordelijke hackers te vervolgen. Daartoe zijn speciale verdragen nodig en zelfs dan is het niet eenvoudig onomstotelijk bewijsmateriaal tegen specifieke personen te overleggen. De Chinese regering zelf volhardt bovendien in haar ontkenning bij de cyberaanvallen betrokken te zijn.

Deskundigen zijn het erover eens dat Washington, net als ten tijde van de Koude Oorlog, klip en klaar moet stellen dat aanvallen repercussies zullen hebben.

De Amerikaanse regering is vooralsnog terughoudend om met een beschuldigende vinger richting Beijing te wijzen. Toch zeggen analisten inmiddels zoveel aanvallen te hebben herleid tot de specifieke locatie vanwaar zij geopend werden dat er geen twijfel meer mogelijk is over de betrokkenheid van Beijing, of het nu om de Chinese regering of om het Volksbevrijdingsleger gaat. Soms valt zelfs te achterhalen wie er precies van een gestolen technologie heeft geprofiteerd.

Uit onderzoek blijkt dat hackersgroepen taken of opdrachten krijgen om achter een specifieke technologie aan te gaan of een specifieke bedrijfstak op de digitale korrel te nemen. In sommige gevallen krijgen twee of meer groepen precies dezelfde opdracht en voeren zij een onderlinge strijd om te bepalen wie zich het beste van zijn taak kwijt.

Er is een verschil tussen cyberaanvallen uit China, waarbij al genoemde intellectuele eigendommen en gevoelige of geheime informatie het doelwit vormen, en aanvallen waarbij creditcardgegevens of financiële informatie worden gestolen. Deze aanvallen hebben hun oorsprong doorgaans in Oost-Europa of Rusland.

De systemen van internetgigant Google zijn al tweemaal slachtoffer geworden van geraffineerde aanvallen, waarbij gegevens van Google werden buitgemaakt. Ook de e-mailaccounts van enkele honderden personen, onder wie medewerkers van de Amerikaanse regering, militairen en politiek activisten, werden hierbij gekraakt. Gegevens van energiemaatschappijen en bedrijven die op het punt staan een Chinese onderneming over te nemen zijn evenmin veilig.

Washington moet een beleid ontwikkelen waarin duidelijke maatregelen worden getroffen tegen aanvallers en de landen die hackers herbergen, zegt James Cartwright, generaal in ruste van de mariniers en voormalig vicevoorzitter van de gezamenlijke chefs der staven van de Amerikaanse krijgsmacht. Zodra een aanval wordt opgemerkt moet het ministerie van buitenlandse zaken in Washington contact opnemen met het land om een einde te maken aan de aanval, aldus Cartwright. Als het land medewerking weigert, moeten de VS volgens hem het recht hebben de server met alle middelen die voorhanden zijn stil te leggen.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken wilde in een reactie niet ingaan op de Amerikaanse aantijgingen, maar liet wel weten dat internetveiligheid mondiaal moet worden gewaarborgd. Het is aan de internationale gemeenschap om te voorkomen dat 'het internet een nieuw strijdtoneel wordt', zei woordvoerder Liu Weimin.

Staatsbosbeheer gaat meer bomen kappen

Staatsbosbeheer gaat de komende vijf jaar meer bomen kappen. Dat laat de natuurorganisatie maandag weten. De komende jaren wordt tussen de 250 duizend en 400 duizend kubieke meter hout geoogst uit ruim de helft van de bossen die worden beheerd.

In totaal beheert Staatsbosbeheer negentigduizend hectare van de 356 duizend hectare bos in Nederland. Met het kappen van de bomen wordt gezorgd voor meer verjonging van het bos, waardoor de houtproductie voor de lange termijn wordt veiliggesteld.

Staatsbosbeheer heeft daarnaast geld nodig, aangezien de rijksbijdrage de komende jaren terugloopt. De bomen worden op een duurzame manier gekapt en de opbrengst worden alleen gebruikt voor het beheer van de natuurgebieden, belooft de organisatie.

Rijbewijs kwijt voor scheuren met Ferrari

Een 31-jarige man heeft zondagochtend zijn rijbewijs moeten inleveren, omdat hij op de A2 zijn Ferrari flink op de staart trapte. Hij raasde in zijn bolide met een topsnelheid van 220 kilometer per uur langs politieagenten. Agenten hebben de bestuurder staande gehouden en zijn rijbewijs afgepakt. Ook kan hij een fikse boete verwachten.

Agenten surveilleerden rond 11.15 uur in een onopvallende auto op de A2. Ter hoogte van Nieuwersluis werden zij ingehaald door de Ferrari die vanuit Amsterdam richting Utrecht reed. De politie ging achter de laagvlieger aan. De gemiddelde snelheid waarvoor de man beboet werd was 193 kilometer per uur.

Nadat de boete was uitgedeeld, mocht de passagier van de Ferrari verder rijden.

Cruijff tevreden met uitspraak rechter

Johan Cruijff reageerde verheugd op de uitspraak van Haarlemse rechtbank in zijn kort geding tegen Ajax NV en de Raad van Commissarissen. "Het voetbal heeft gewonnen. Ik ben heel tevreden", sprak Cruijff na afloop van het kort geding. De rechter bepaalde dat de aandeelhoudersvergadering beslist over de aanstellingen van de nieuwe directieleden.

"Het plan dat we hebben opgesteld hebben, gaat uitgevoerd worden. We gaan door waar we begonnen zijn met zijn allen." Cruijff vindt dat Sturkenboom en Blind zich moeten aanpassen aan het plan dat hij heeft opgesteld voor Ajax.

De voormalig nummer veertien hoopt dat de Raad van Commissarissen opstapt. "Als zij opstappen, dan ben ik ook weg." Cruijff ziet zichzelf dan niet terugkeren in een officiële functie bij Ajax. "Ik blijf wel contact houden met de spelers."

Broers Bryan verbeteren record McEnroe

De broers Mike en Bob Bryan hebben een oud tennisrecord van John McEnroe verbroken. De dubbelspelers staan nu 271 weken aan de leiding van de wereldranglijst, terwijl McEnroe in zijn loopbaan als dubbelspeler tot 'slechts' 270 weken kwam.

"Dat we John McEnroe - iemand waar we altijd tegenop keken - voorbijgaan, dat is geweldig. Dit toont aan dat we onze hele carrière op een constant hoog niveau spelen," zei Mike Bryan. Zijn broer Bob vult aan: "McEnroe is één van de beste dubbelspelers ooit. Om met hem in één adem te worden genoemd, is een eer."

Remake van Vlaamse filmhit Hasta La Vista

De Vlaamse komedie Hasta La Vista krijgt een Nederlandse versie. Filmproductiebedrijf Bosbros maakte maandag bekend de rechten te hebben gekocht voor een remake te maken van de film van Geoffrey Enthoven.

Hasta La Vista trok in België dit jaar meer dan 225 duizend bezoekers naar de bioscoop en draait momenteel in de Nederlandse bioscopen. De komedie gaat over drie gehandicapte jongens die houden van wijn en vrouwen. Ze zijn vastberaden om hun twee hobby's te combineren in een vakantie naar Spanje.

Bosbros, het productiebedrijf van filmmaker Burny Bos, heeft Anne Barnhoorn gevraagd een Nederlandse versie te maken van het filmscript. De schrijfster is bekend van de korte films Zwemparadijs en Alex in Amsterdam. Wie de film gaat regisseren, is nog niet bekend.

George Clooney maakt film over komische broers

George Clooney werkt aan een film over de komieken Tom en Dicky Smothers. De twee broers hadden in de jaren zestig een controversiële show op de Amerikaanse televisie. De acteur en regisseur heeft al twee scenaristen aangesteld, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Clooney heeft Brian Hecker en Craig Sherman gevraagd het boek Dangerously Funny: The Uncensored Story Of The Smothers Brothers Comedy Hour van David Bianculli te bewerken tot een script. De twee hebben pas het scenario afgerond over de oprichter van gamebedrijf Atari. De 50-jarige Clooney gaat de film over de gebroeders Smothers produceren. Of hij ook tekent voor een rol of de regie is onbekend.

Tom en Dicky Smothers hadden van 1967 tot 1969 de televisieshow The Smother Brothers Comedy Hour, waarin zij de politiek op de hak namen en kritisch waren over de oorlog in Vietnam. Onder anderen Steve Martin en Rob Reiner schreven voor de show. Tv-zender CBS trok uiteindelijk de stekker uit de show, volgens geruchten vanwege de kritiek die de broers uitten op president Richard Nixon.

Clooney heeft dit jaar de politieke film The Ides of March geregisseerd en gooit hoge ogen met zijn rol in het drama The Descendants. Wanneer de film over de gebroeders Smothers in productie gaat, is nog onbekend.


George Clooney maakt film over komische broers (Foto: Novum)

Critici vinden Clooney's The Descendants beste film

The Descendants is zondag door de Los Angeles Film Critics Association gekozen tot beste film van het jaar. Michael Fassbender, die dit jaar onder meer te zien was in Shame en X-Men: First Class, werd verkozen tot beste acteur.

The Descendants gaat over een egocentrische vader, gespeeld door George Clooney, die het contact met zijn dochters probeert te herstellen nadat hun moeder in een coma belandt. De beste animatiefilm van het jaar was volgens critici aan de westkust Johnny Depp's Rango.

De Zuid-Koreaanse actrice Yun Jung-hee werd uitgeroepen tot beste actrice voor haar rol in Poetry en Terrence Malick was de beste regisseur voor zijn The Tree of Life, met Brad Pitt in de hoofdrol. Danceduo The Chemical Brothers maakte volgens critici de beste filmmuziek voor de actiethriller Hanna.

De keuze van de Los Angeles Film Critics Association wordt gezien als indicator voor de winnaars van de Oscars. Die prestigieuze filmprijzen worden op 26 februari uitgereikt.


Critici vinden Clooney's The Descendants beste film (Foto: Novum)

Kans op aanslag Nederland blijft klein

De kans blijft klein dat terroristen in Nederland een aanslag plegen, maar is niet helemaal uit te sluiten. Het dreigingsniveau in ons land blijft daarom 'beperkt'. Dat staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland, dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De afgelopen maanden zijn op jihadistische websites minder dreigementen tegen ons land en Nederlanders geplaatst dan in de periode daarvoor. Dat betekent (nog) niet dat Nederland een minder prominent doel is dan voorheen. Zorgwekkend blijft het volgens Opstelten wel dat, hoewel in beperkte mate, personen uit Nederland of Nederlanders die elders wonen, zich aansluiten bij jihadistische groepen.

Kans op aanslag Nederland blijft klein
Kans op aanslag Nederland blijft klein (Foto: ANP)

Time Warner: miljard voor Endemol

Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner heeft een nieuw bod uitgebracht op het Nederlandse mediabedrijf Endemol. Het bod bedraagt één miljard euro contant, maakt een woordvoerder van Endemol maandag bekend.

"Time Warner heeft een nieuw bod uitgebracht zonder daarbij de prijs of voorwaarden te veranderen", aldus Charles Armitstead. "Het verschil met het eerdere bod is dat het nu geheel in contanten is."

Het Italiaanse mediabedrijf Mediaset, dat eerder al een tegenbod uitbracht, heeft geen direct commentaar op het bod van Time Warner. Het bedrijf, dat samen met Goldman Sachs en Cyrte een derde van de aandelen Endemol bezit, deed een bod om de resterende aandelen op te kopen. Twee derde van Endemol is momenteel in handen van schuldeisers als Barclays Capital, Royal Bank of Scotland en een groep hedgefondsen.

Endemol heeft van haar schuldeisers tot 13 december de tijd gekregen om een besluit te nemen over hoe de schuldenlast van 2,8 miljard euro moet worden aangepakt.

Actie truckers leidt niet tot files

De actie waarbij truckers zestig kilometer per uur op de snelweg reden heeft niet tot files geleid. Dat zei een woordvoerder van de ANWB rond 11.30 uur. "Heel Nederland is filevrij." Ook de Verkeersinformatiedienst zag nergens files.

Uit protest tegen 'oneerlijke' concurrentie van Oost-Europese collega's reden vrachtwagenchauffeurs tussen 11.00 uur en 12.00 uur niet harder dan 60 kilometer per uur. Volgens initiatiefnemer Vereniging Eigen Rijders Nederland (VERN) halen Oost-Europese truckers binnen twee uur hun rijbewijs, terwijl Nederlandse chauffeurs twee jaar rijles hebben.

De belangenvereniging voor vrachtwagenchauffeurs van kleine transportondernemingen wil dat Brussel ingrijpt, zodat de veiligheid op de weg groter wordt. De grotere brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland is kritisch op de actie. "Op deze manier worden alleen de mensen die hier niets mee te maken hebben getroffen", zegt een woordvoerder.

Dit moet volgens hem aan de onderhandelingstafel worden opgelost. "Dit bezorgt de truckers bovendien een slechte naam."

The Blue Lagoon opnieuw verfilmd

The Blue Lagoon wordt voor de derde keer verfilmd. Het romantische verhaal over een jong verliefd stel op een onbewoond eiland wordt verplaatst naar het heden, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De verfilming uit 1980 betekende de doorbraak van Brooke Shields.

De opnamen voor The Blue Lagoon staan gepland voor februari. De filmtak van de Amerikaanse tv-zender Lifetime is druk bezig met de casting, maar namen van acteurs en actrices circuleren nog niet.

De vertelling grijpt terug op het bijbelverhaal van Adam en Eva en is gebaseerd op het boek The Blue Lagoon van de Ierse schrijver Henry De Vere Stacpoole uit 1908. In 1949 werd de eerste verfilming gemaakt met Jean Simmons in de hoofdrol.

Shields was in 1980 te zien als Emmeline, die samen met Richard, gespeeld door Christopher Atkins, na een schipbreuk opgroeit op een verder onbewoond eiland. In 1991 brak Milla Jovovich door dankzij haar rol in de vervolgfilm Return to the Blue Lagoon, ook gebaseerd op een verhaal van Stacpoole.

Flinke loonstijging jongeren in cao supermarkten

In de maandagochtend gesloten cao voor supermarktpersoneel gaan jongeren onder de 18 jaar er flink op vooruit. Zij krijgen in twee jaar tijd 6,8 procent loonsverhoging, melden CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten. Driekwart van de 260 duizend supermarktmedewerkers is jonger dan 18.

De loonsverhoging bestaat uit verschillende delen. Voor iedereen geldt dat het loon vanaf oktober met 1,8 procent stijgt. De bonden hadden ingezet op twee procent. Vanaf augustus volgend jaar stijgt het loon nog eens met twee procent. Voor jongeren geldt dat het loon vanaf 1 januari nog eens met anderhalf procent stijgt. Dat wordt in 2013 herhaald.

Vanuit het pensioenakkoord wordt bekeken wat nog meer voor de oudere werknemers kan worden gedaan. Verder wordt de zogenoemde Commissie Nalevingsinstrument Supermarkten verder opgetuigd. Als een bedrijf zich niet aan de cao houdt, kan een werknemer dat hier melden. De commissie, een initiatief van de bonden en de supermarkten, kan dan een boete opleggen.

De onderhandelingen duurden negen maanden en zijn niet soepel verlopen. FNV Bondgenoten voerde uiteindelijk acties, CNV Dienstenbond vond dit niet nodig.

Aankomende donderdag PSN-onderhoud

Aanstaande donderdag zal het PSN van 17:00 uur tot vrijdagochtend 03:00 uur offline zijn voor onderhoud. Mensen die tijdens dat tijdstip inloggen kunnen mogelijkerwijs niet inloggen, wie daarvoor ingelogd is zal vermoedelijk geen hinder ondervinden van het onderhoud.

Wat de reden is voor het onderhoud is niet bekendgemaakt. In september gaf Howard Stringer, Sony CEO, aan dat dit soort onderhoudsbeurten gedaan worden voor de veiligheid en verbetering van de service.

Fortnite bevat geen Dudebro's

Cliff Bleszinski heeft na de VGA's aangegeven dat Fortnite geen 'dudebro's' zal bevatten zoals in de Gears of War-serie. Bleszinski geeft aan dat Fortnite anders is dan anders maar het wel lekker is even wat anders te doen dan dat ze al zovaak gedaan hebben.

Het idee van het spel kwam vanuit intern en alhoewel Lee Perry de hoofdontwikkelaar is voor de game geeft Bleszinsky aan dat hij het volledig steunt. Op de vraag of je totale vrijheid hebt om schuilplaatsen te bouwen geeft de ontwikkelaar aan dat het niet gescript is en dat je niet bezig bent bestaande gebouwen te verbeteren. Bleszinski reageerde op een Tweet met de vraag of dat er een mogelijkheid komt om eigen wapens en vallen te maken, ondergronds te verkennen, een level-systeem en baasgevechten te hebben dat de kans groot is dat dit er in zit.

Rechter schort benoeming Van Gaal op

De rechtbank in Haarlem heeft de benoeming van Louis van Gaal als directeur van Ajax opgeschort. De benoeming van interim-directeuren Danny Blind en Martin Sturkenboom is wel rechtsgeldig. Dat bleek vandaag tijdens de uitspraak van het kort geding dat Johan Cruijff had aangespannen tegen Ajax NV en de Raad van Commissarissen. Cruijff was zelf aanwezig in de rechtszaal.

Binnen twee weken moet er een nieuwe aandeelhoudersvergadering worden uitgeschreven. Daar moeten de aandeelhouders kiezen tussen de lijn van Johan Cruijff en die van zijn vier medecommissarissen. Ook de benoeming van Sturkenboom als statutair directeur van de vennootschap staat door de uitspraak van de rechter op de helling.

Ook vanmiddag vindt een aandeelhoudersvergadering plaats over de benoeming van de drie directeuren. Er kunnen dan echter geen besluiten worden genomen over de Raad van Commissarissen of de omstreden benoemingen.

Namco bezig met Tales of-browsergame

Namco is momenteel bezig met een browsergame die Tales of the World: Dice Adventures zal gaan heten. De game moet in het voorjaar uitkomen in Japan en zal speelbare personages bevatten uit de Tales-games. De game zal gratis zijn maar of het een traditionele Tales-RPG zal worden is niet bekendgemaakt.

Hieronder zie je een eerste screen van het spel waar de hoofden, op zijn Japans, groter zijn dan het lichaam. Of er plannen zijn voor een Westerse release is nog niet bekendgemaakt.

Tales of the World

Ellen Page niet in The Last of Us

Na de onthulling van The Last of Us afgelopen weekend ging al snel het gerucht dat actrice Ellen Page uit Juno en Inception de stem van Ellie, het meisje uit de trailer, zou vertolken. Neil Druckmann van Naughty Dog heeft in een Tweet laten weten dat dit niet waar is.

De stem van Ellie zal vertolkt worden door Ashley Johnson die nog redelijk onbekend is in de gamewereld. De stem van Joel, de bebaarde man in de trailer, zal vertolkt worden door Troy Baker. De naam zegt je misschien niks maar hij deed de stemmen voor Snow (Final Fantasy XIII en XIII-2), Vincent (Catherine), Two-Face (Arkham City) en Booker DeWitt (BioShock Infinite).

Druckmann heeft ook bekendgemaakt dat Mark Richard Davies aan het spel meewerkt. Davies was 'Lead Designer' voor Enslaved.

Explosief ontploft in sportschool in Drachten

In een sportschool in het Friese Drachten is zondagavond een explosief ontploft. Mogelijk gaat het om vuurwerk. Door de ontploffing sneuvelden zes ruiten. Ook kwam er rook uit het gebouw en was een waterleiding gesprongen, zegt een politiewoordvoerder maandag. De sportapparaten moeten als verloren worden beschouwd.

Het explosief is vermoedelijk rond 20.45 uur in de sportschool aan de Melkkelder gegooid. De sportschool was op het moment dat het explosief ontplofte gesloten. De elektriciteit en het water werden afgesloten om verdere schade te voorkomen. De eigenaar doet maandag aangifte.

'Veel vlees in Skyrim-DLC'

In een gesprek na de VGA's heeft 'Game Director' Todd Howard van Skyrim aangegeven dat er DLC aankomt voor Skyrim. Er is momenteel nog geen tijdschema en ze zijn nog aan het uitzoeken wat de DLC zal gaan inhouden.

Ze kijken voornamelijk hoe de DLC het spel beter kan maken en niet perse groter. Daarnaast zal de DLC volgens Howard genoeg 'vlees' bevatten dus verwacht niet alleen maar een stukje 'Horse Armor'.

“We’re going through ideas right now, and processing everything people are doing in the game, and trying to think of ways that we can improve it,”  en “[We] don’t have a timetable. They won’t be quick, and they’ll have a lot of meat on them.”

Op de vraag of er ooit een MMO of multiplayer-spel uit hun handen zal komen geeft Howard aan dat ze nooit, nooit kunnen zeggen. Maar bij dit soort games als Skyrim ligt hun hart en ze willen zich blijven concentreren op de singleplayeraspecten van een spel.

McClaren wil weer naar Eredivisie

Steve McClaren heeft zijn zinnen gezet op een terugkeer naar de Eredivisie. De Britse oefenmeester werd in het seizoen 2009-2010 kampioen met FC Twente en wil dit graag nog een keer meemaken. Daarom heeft hij gebroken met zijn zaakwaarnemer Colin Cordon en FIFA-agent Rob Jansen in de arm genomen.

De voormalig bondscoach van Engeland vertrok na zijn kampioensjaar bij FC Twente en ging aan de slag bij VfL Wolfsburg. Daar kreeg hij voortijdig de zak en ook zijn avontuur bij Nottingham Forest was maar een kort leven beschoren. De naam van McClaren zingt momenteel vooral in Eindhoven rond omdat PSV kan besluiten om na dit seizoen niet verder te gaan met trainer Fred Rutten. "Jansen heeft een groot internationaal netwerk, dan is een plus een voor mij twee," zei McLaren over zijn nieuwe zaakwaarnemer.

Al Sadd wil zestien spelers opstellen tegen Barcelona

De winnaar van de Aziatische Champions League, Al Sadd, plaatste zich vorige week voor de halve finale van het WK voor clubteams. De ploeg uit Qatar moet het in Japan voor een plaats in de finale op gaan nemen tegen FC Barcelona en heeft voor deze wedstrijd al een strijdplan klaar liggen.

"Als we met 15 of 16 spelers op het veld mogen, dan hebben we een goede kans," zei de coach van Al Sadd, Jorge Fossati. "Een bekend sportmerk zegt altijd 'nothing is impossible' en daar houd ik me aan vast." De wedstrijd staat voor komende donderdag op het programma.

Fossati hoopt dat zijn team kan stunten tegen de Catalanen, zoals Getafe met een 1-0 overwinning in de Primera División onlangs deed. "Die overwinning klinkt onlogisch en onmogelijk. En dat is de sleutel. Zolang we ons nederig opstellen en een sterke wil tonen, dan hebben we een kans. We gaan er hoe dan ook van genieten om tegen het beste team van de wereld te voetballen."

CDA komt met initiatiefwet zilvervlootsparen

Het CDA komt met een initiatiefwet om het sparen bij de jeugd meer te stimuleren, zoals vroeger met de Jeugdspaarwet die ook wel de Zilvervloot werd genoemd. Tweede Kamerlid Mirjam Sterk van de regeringspartij zei maandag de initiatiefwet aan te kondigen tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken later deze week.

Volgens Sterk zijn in de huidige economisch onzekere tijden schulden een toenemend probleem aan te worden. Vooral jongeren (tot 25 jaar) staan volgens haar relatief vaak rood.

Het CDA pleit met de andere christelijke partij in de Kamer, ChristenUnie, al langer voor herinvoering van het Zilvervlootsparen, maar zij krijgen daarbij tot nu toe weinig voet aan de grond. Volgens Sterk vrezen de banken op de vingers getikt te worden door kartelwaakhond NMa als zij voor de jeugd eenzelfde soort product aanbieden. Daarom moet er volgens de CDA-politica weer een wettelijke regeling komen.

Sterk zou het mooi vinden als de overheid, net als vroeger, de jongeren met een Zilvervlootrekening weer een spaarbonus geeft. Bij de oude Jeugdspaarwet werd nog een premie van 10 procent gegeven op het spaartegoed en dit zou volgens haar nu ongeveer 25 miljoen euro kosten.

ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega benadrukt ook al langer dat het leren sparen van groot belang is. "Dit bewustzijn begint bij kinderen die leren hoe leuk sparen is." Ortega komt bij de begrotingsbehandeling ook met een voorstel om kinderen vanaf 10 jaar te laten beginnen met sparen en een spaarbonus te geven als het gespaarde bedrag ongeveer 10 jaar later vrijkomt.

Man bovenop wordt vrouw fataal

Susan Nicholson heeft onlangs op bizarre wijze het loodje gelegd. De 52-jarige vrouw uit het Engelse Worthing is gestikt nadat haar 47-jarige vriend op haar in slaap was gevallen.

Robert Trigg, 82 kilo schoon aan de haak, werd op een ochtend in april wakker. Onder hem lag het levenloze lichaam van zijn vriendin, bij wie hij zojuist was ingetrokken. Hij bleek Nicholson voor slechts 15 seconden te hebben verstikt, hetgeen haar fataal werd.

In april vroeg de vrouw haar vriend de avond op de bank liggend op de bank door te brengen. De beste man klom bovenop haar waarna hij uiteindelijk in slaap was gevallen. "De volgende ochtend werd ik bovenop haar wakker en besefte me dat ze niet meer ademde", zo luidt Triggs verdediging.

Pathologisch onderzoek staaft die bewering. De bloedingen op het lichaam van het slachtoffer blijken overeen te komen met de druk van een persoon. "Er bestaat geen twijfel dat haar dood is veroorzaakt doordat Trigg op haar gezicht lag", verklaart lijkschouwer Michael Kendall. "Er is geen bewijs dat dit het gevolg was van een ruzie."

'Platinum Games is de redder van Metal Gear Rising'

Kojima Productions heeft gereageerd op de ophef die is ontstaan na het tonen van de nieuwe trailer voor Metal Gear Rising: Revengeance. Er was aangegeven dat de tijdslijn was verschoven naar een aantal jaar na het verhaal uit Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots. Maar Kojima Productions geeft aan dat Metal Gear Rising geen deel uit de Metal Gear Solid-serie is.

Volgens een Japanse podcast was Metal Gear Solid: Rising op het puntje van gecanceld te worden. De makers van de game, Kojima Productions, wisten namelijk totaal niet meer hoe ze verder moesten gaan. Ze konden namelijk geen game bouwen rondom het alles doormidden hakken ondanks dat het verhaal al klaar lag.

Leden van Platinum Games kwamen toevallig op bezoek toen Kojima een eind aan het project wou maken en Rising de koelkast in wilde duwen. Platinum Games zag nog wel licht in het project en na onderhandelingen met Kojima Productions mocht Platinum Games een nieuw verhaal bedenken en verder gaan waar Kojima Productions gestopt was.

De vijanden uit de E3-demo zullen nog steeds in Metal Gear Rising: Revengeance zitten. Waar in de E3-demo nog aangegeven werd dat alles kapotgesneden kon worden geeft Kojima nu aan dat het gelimiteerd is aan bepaalde objecten en alle vijanden. Het was anders onmogelijk om levels te maken als alles kapotgemaakt kon worden.

Metal Gear Rising: Revengeance moet in 2012 uitkomen en zal afgemaakt worden door Platinum Games, de makers van Bayonetta. Hideki Kamiya, de originele bedenker van Bayonetta en de hoofdontwikkelaar voor dat spel werkt momenteel niet mee aan Metal Gear Rising: Revengeance.

Schlecks mogelijk in Giro 2012

De Luxemburgse wielerbroers Fränk en Andy Schleck zullen volgend jaar als voorbereiding op de Tour de France mogelijk de Giro d'Italia gaan rijden. Dit heeft hun teammanager Johan Bruyneel van RadioShack-Nissan-Trek laten weten.

"Als ze deelnemen aan de Giro, zullen ze ook mee willen doen om de eindzege. De Tour rijden we sowieso, we houden van die koers," zei Bruyneel in L'Équipe. Hij weet dat Alberto Contador de combinatie van het winnen van de Giro en de Tour niet kon voltooien, omdat hij in Frankrijk vijfde werd. "In 2011 was de Giro verschrikkelijk zwaar. Dat is volgend jaar niet het geval."

Voor Andy Schleck zal het een terugkeer worden naar een ronde waarin hij vier jaar geleden doorbrak met een tweede plaats. De afgelopen jaren viel hem deze plaats ook in de Tour de France ten deel omdat hij tekort komt in de tijdritten.

Terug naar Bastion vanaf woensdag

Aanstaande woensdag, 14 december, zal de eerste DLC voor Bastion uitkomen. Deze DLC zal gratis te downloaden zijn Steam- en pc-gebruikers. Xbox Live-gebruikers moeten 80 MSP betalen omdat het Microsoft-beleid aangeeft dat patches met nieuwe content niet gratis mogen zijn.

De DLC, genaamd Stranger's Dream, neemt enkele nieuwe modi met zich mee. Sommige van deze modi zoals de Stranger's Dream en New Game + vereisen dat het spel al één keer is uitgespeeld. Lees hieronder meer over de nieuwe features in de DLC.

  • The Stranger’s Dream: een volledig nieuwe 'Who Knows Where' level dat groter en uitdagender is dan de andere levels. In dit level zal je meer leren over Rucks zijn achtergrond en een stukje geschiedenis uit het spel.
  • Score Attack Mode: Herspeel alle levels en krijg een keuring op hoe je vecht.
  • No-Sweat Mode: Mensen die alleen het verhaal willen beleven kunnen in deze mode ongelimiteerd doorgaan als ze doodgaan.
  • Leaderboards: De Steam- en XBLA-versie van The Stranger's Dream en Score Attack Mode zullen nieuwe leaderboards bevatten.

Gouden muntstuk verkocht voor 5,6 miljoen euro

Een zeldzame gouden munt uit 1787 is verkocht voor 5,6 miljoen euro. Daarmee is de dubloen van Amerikaanse makelij een van de duurste gouden munten ter wereld.

Het bedrijf Blanchard and Co uit New Orleans, dat hielp bij de deal, zei dat de munt werd gekocht door een investeringsfonds op Wall Street. De identiteit van zowel de koper als de aanbieder is niet bekendgemaakt.

De munt die nu is verkocht, werd gemaakt door goudsmid Ephraim Brasher, tevens buurman van de eerste president van de VS, George Washington. De dubloen van Brasher wordt gezien als de eerste in de Verenigde Staten geslagen munt die een waarde in dollars vertegenwoordigde.

In het muntstuk zit 26,7 gram goud. Het was destijds vijftien dollar waard. De waarde van het goud zou nu verhonderdvoudigd zijn en goed zijn voor omgerekend elfhonderd euro.

'Roken is een mannending'

Mannen roken vaker en meer dan vrouwen. Dat geldt voor bijna alle landen ter wereld, behalve Zweden. In Nederland rookt iets meer dan een kwart van de mannen dagelijks, tegenover een op de vijf vrouwen. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2009.

Het aandeel rokers in Nederland is de afgelopen 10 jaar gedaald, net als bijna overal in de wereld.

Commotie om 'racistische' grap over Obama

De Amerikaanse president Barack Obama is volgens de website van de rechts-populistische Patriot Freedom Alliance 'net een bunzing: voor de helft zwart, voor de helft wit, en bijna alles wat hij doet stinkt'. Maar die omschrijving is volgens de Alliance niet racistisch, maar satirisch bedoeld.

De actiegroep uit de staat Kansas, verbonden met de rechts-populistische Tea Party-beweging, reageerde op de verontwaardiging die over de vergelijking is ontstaan. De plaatselijke afdeling van burgerrechtenorganisatie NAACP noemde de woorden een botte racistische uiting.

Volgens de lokale Tea Party-aanhanger Chuck Sankey verbleekt de belediging van Obama bij de beschimpingen die de Republikeinse Sarah Palin moest verduren.

[Serie A] Uitslagen speelronde 14

Afgelopen weekend werd in de Italiaanse Serie A de veertiende speelronde afgewerkt. Udinese is op dit moment de nieuwe koploper, maar kan maandagavond weer worden gepasseerd door Juventus. Zij spelen dan hun veertiende competitiewedstrijd tegen AS Roma. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor volgend weekend.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Lecce Lazio Roma 2-3
AC Siena Genoa 0-2
Internazionale Fiorentina 2-0
US Palermo Cesena 0-1
Atalanta Catania 1-1
Cagliari Parma 0-0
Udinese Chievo 2-1
Bologna AC Milan 2-2
Novara Calcio Napoli 1-1

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Udinese 14 9 3 2 30 18-7
2 Juventus 13 8 5 0 29 24-10
3 AC Milan 14 8 4 2 28 31-16
4 Lazio Roma 14 8 4 2 28 22-11
5 Napoli 14 5 6 3 21 22-14
6 US Palermo 14 6 2 6 20 16-16
7 Genoa 13 5 3 5 18 16-16
8 Cagliari 14 4 6 4 18 12-13
9 Catania 14 4 6 4 18 15-20
10 Internazionale 13 5 2 6 17 16-18
11 AS Roma 13 5 2 6 17 15-17
12 Parma 14 5 2 7 17 15-20
13 Atalanta 14 5 7 2 16 17-16
14 Fiorentina 14 4 4 6 16 13-13
15 Chievo 14 4 4 6 16 11-18
16 Bologna 14 4 3 7 15 13-20
17 AC Siena 14 3 5 6 14 14-14
18 Cesena 14 3 3 8 12 7-15
19 Novara Calcio 14 2 5 7 11 15-25
20 Lecce 14 2 2 10 8 13-26

Topscorers
# Spelers Club Doelpunten
1 Germán Denis Atalanta 10
2 Antonio Di Natale Udinese 9
3 Miroslav Klose Lazio 8
Zlatan Ibrahimovic AC Milan 8
5 Edinson Cavani Napoli 7
Sebastian Giovinco Parma 7

Programma speelronde 15
Datum Thuis Uit
ma 12 dec, 20:45 AS Roma Juventus
di 13 dec, 20:45 Genoa Internazionale
za 17 dec, 18:00 Chievo Cagliari
za 17 dec, 20:45 Fiorentina Atalanta
za 17 dec, 20:45 AC Milan AC Siena
zo 18 dec, 15:00 Catania US Palermo
zo 18 dec, 15:00 Cesena Internazionale
zo 18 dec, 15:00 Genoa Bologna
zo 18 dec, 15:00 Juventus Novara Calcio
zo 18 dec, 15:00 Parma Lecce
zo 18 dec, 20:45 Lazio Roma Udinese
zo 18 dec, 20:45 Napoli AS Roma

Dode bij frontale botsing in Uffelte

Een 45-jarige automobilist uit het Drentse Smilde is maandagochtend om het leven gekomen bij een verkeersongeval. De man botste op de N371 frontaal op een landbouwvoertuig, meldt de politie. De bestuurder van het landbouwvoertuig bleef ongedeerd.

De man reed tussen Uffelte en Havelte en wilde een auto inhalen. Waarschijnlijk zag hij het tegemoetkomende voertuig over het hoofd. De man overleed kort na het ongeval. De bestuurder van het landbouwvoertuig bleef ongedeerd.

De weg werd enige tijd afgesloten voor onderzoek. De politie is op zoek naar de bestuurder van de auto die door het slachtoffer werd ingehaald.

'Files kosten bedrijfsleven een miljard euro'

Files op Nederlandse snelwegen kostten het bedrijfsleven vorig jaar 900 miljoen tot 1,2 miljard euro. Dat heeft TNO berekend in opdracht van de brancheorganisaties Transport en Logistiek Nederland en EVO. Door het tijdverlies en het extra brandstofverbruik kosten files het bedrijfsleven veel geld.

Voor transportbedrijven was de schade vorig jaar volgens het rapport 401 miljoen euro. In 2009 was dat nog 387 miljoen euro. De toename komt volgens een woordvoerder van EVO doordat de economie vorig jaar nog aantrok, waardoor meer werd gereden en dus ook meer schade werd geleden door files.

Voor dit jaar wordt een daling verwacht. "Doordat het werk aan onder meer de A2 is voltooid staan er minder files. Ook kwakkelt de economie nu weer, maar wat de effecten precies zijn weten we nog niet." Wel roepen de organisaties het kabinet op te blijven investeren in uitbreiding van de wegcapaciteit.

De onderzoekers hebben een top twintig van duurste trajecten samengesteld. De A2 tussen de knooppunten Holendrecht en Oudenrijn staat met een kostenpost van 24,7 miljoen euro op de eerste plaats. Op de tweede plaats staat de A12 tussen Gouwe en knooppunt Oudenrijn met 16,3 miljoen euro, gevolgd door de A50 tussen de knooppunten Grijsoord en Valburg.

De meeste knelpunten in de top worden volgens de brancheorganisaties inmiddels aangepakt. Wel vinden zij het jammer dat er niets gebeurt met de A15 tussen Gorinchem en Papendrecht, die op de negende plaats staat.

'Presentatoren betalen hun boetes zelf maar'

Presentatoren moeten zelf opdraaien voor de boetes die ze krijgen in het kader van een tv-programma, vindt regeringspartij CDA. BNN-presentatrice Nicolette Kluijver trok voor Try Before You Die een aantal jaar geleden aan de noodrem van een rijdende trein. Dat werd bestraft met een forse geldboete, die werd betaald uit de omroepsubsidies.

"We betalen geen belasting om anderen de wet te laten overtreden, dat is geen rol voor de publieke omroep", zegt CDA-kamerlid Maarten Haverkamp maandag in De Telegraaf. Hij heeft genoeg van presentatoren die schade veroorzaken voor hoge kijkcijfers en stelt het onderwerp maandag aan de orde in een debat over de mediabegroting.

[Premier League] Uitslagen speelronde 15

Afgelopen weekend is in de Engelse competitie de vijftiende speelronde afgewerkt. FOK!sport geeft je wekelijks een overzicht van de gespeelde wedstrijden, de actuele stand, de topscorers en het programma voor speelronde 16.

Uitslagen speelronde 15:

Thuis Uit Uitslag
Bolton Wanderers Aston Villa 1-2
Liverpool Queens Park Rangers 1-0
Manchester United Wolverhampton Wanderers 4-1
Norwich City Newcastle United 4-2
Swansea City Fulham 2-0
West Bromwich Albion Wigan Athletic 1-2
Arsenal Everton 1-0
Sunderland Blackburn Rovers 2-1
Stoke City Tottenham Hotspur 2-1
Chelsea Manchester City ma 12 dec, 21:00 uur


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester City 14 12 2 0 38 48-13
2 Manchester United 15 11 3 1 36 35-14
3 Tottenham Hotspur 14 10 1 3 31 30-18
4 Arsenal 15 9 2 4 29 31-23
5 Chelsea 14 9 1 4 28 31-17
6 Liverpool 15 7 5 3 26 18-13
7 Newcastle United 15 7 5 3 26 21-19
8 Stoke City 15 6 3 6 21 16-24
9 Aston Villa 15 4 7 4 19 18-19
10 Norwich City 15 5 4 6 19 24-28
11 Swansea City 15 4 5 6 17 16-20
12 Everton 14 5 1 8 16 15-18
13 Queens Park Rangers 15 4 4 7 16 15-26
14 Fulham 15 3 6 6 15 16-18
15 West Bromwich Albion 15 4 3 8 15 14-23
16 Sunderland 15 3 5 7 14 18-18
17 Wolverhampton Wanderers 15 4 2 9 14 16-28
18 Wigan Athletic 15 3 3 9 12 14-29
19 Blackburn Rovers 15 2 4 9 10 22-34
20 Bolton Wanderers 15 3 0 12 9 20-36


Topscorers:

# Player Team Goals
1 Robin van Persie Arsenal 15
2 Wayne Rooney Manchester United 11
= Sergio Agüero Manchester City 11
= Demba Ba Newcastle United 11
5 Edin Dzeko Manchester City 10
6 Yakubu Aiyegbeni Blackburn Rovers 9
7 Emmanuel Adebayor Tottenham Hotspur 8
8 Ivan Klasnic Bolton Wanderers 7
= Daniel Sturridge Chelsea 7
= Mario Balotelli Manchester City 7


Programma speelronde 16:

Datum Thuis Uit
za 17 dec, 16:00 uur Blackburn Rovers West Bromwich Albion
za 17 dec, 16:00 uur Everton Norwich City
za 17 dec, 16:00 uur Fulham Bolton Wanderers
za 17 dec, 16:00 uur Newcastle United Swansea City
za 17 dec, 16:00 uur Wolverhampton Wanderers Stoke City
za 17 dec, 18:30 uur Wigan Athletic Chelsea
zo 18 dec, 13:00 uur Queens Park Rangers Manchester United
zo 18 dec, 15:05 uur Aston Villa Liverpool
zo 18 dec, 16:00 uur Tottenham Hotspur Sunderland
zo 18 dec, 17:10 uur Manchester City Arsenal

'Rinnooy Kan afgewezen bij Raad van State'

Alexander Rinnooy Kan heeft tevergeefs gesolliciteerd voor de functie van vicevoorzitter van de Raad van State. Dat meldt de Volkskrant op basis van ingewijden. De 63-jarige voorzitter van de Sociaal-Economisch Raad (SER) zou het hebben afgelegd tegen de gedoodverfde favoriet voor de functie, minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA).

Tijdens de kabinetsformatie zouden de VVD en het CDA hebben afgesproken dat de post naar een CDA'er gaat. De sollicitatieprocedure moest echter open zijn, en nadat de vacature in de Staatscourant was verschenen schreef D66'er Rinnooy Kan een sollicitatiebrief.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), die verantwoordelijk is voor de sollicitatieprocedure, heeft Rinnooy Kan voor een sollicitatiegesprek ontvangen. De functie van 'onderkoning van Nederland', zoals de vicevoorzitter van de Raad van State wel wordt genoemd, is echter vergeven aan Donner.

Rutte heeft beloofd dat voor Kerstmis bekend is wie de opvolger voor Herman Tjeenk Willink wordt. Onduidelijk is wie Donner gaat opvolgen als minister.

Vakbonden Italië zetten staking door

ROME - De Italiaanse vakbonden zetten de voor maandag aangekondigde algemene staking tegen de pensioenhervormingen door. Premier Mario Monti probeerde zondagavond de vakbondsleiders te overreden van hun voornemen af te zien, maar slaagde daar niet in.

Monti overlegde zondag in zijn kantoor met de leiders van de grootste vakbonden. Na afloop verklaarde Susanna Camusso, die de bond CGIL aanvoert, dat ze geen genoegen nam met de al te algemene belofte van de premier dat hij zich over de eisen van de bonden zal buigen. CISL-leider Raffaele Bonanni zei dat de vakbonden het met Monti eens zijn dat Italië voor een 'ernstige crisis' staat, maar dat zij erop staan dat de lasten eerlijker moeten worden verdeeld.

De regering-Monti wil rigoureus het mes zetten in het royale Italiaanse pensioenstelsel, enkele belastingen verhogen en een huizenbelasting herinvoeren. Die maatregelen moeten een staatsbankroet afwenden.

VVD wil 'bijstandstoeristen' land uitzetten

Mensen die nog maar kort in Nederland hebben gewerkt en dan al een beroep doen op de bijstand, moet onmiddellijk hun verblijfsrecht worden afgepakt. De Immigratie- en Naturalisatiedienst moet dan direct aan de uitzetting beginnen, zegt VVD-Kamerlid Malik Azmani maandag in De Telegraaf.

Er zijn volgens hem steeds meer Oost-Europese arbeidsmigranten die al snel hun baan verliezen en bijstand aanvragen. Hij wijst erop dat in de Limburgse grensplaats Vaals al een op de drie bijstandsgerechtigden uit het buitenland komt.

In 2009 vroegen nog 4300 EU-burgers in Nederland bijstand aan. Vorig jaar waren dat er al meer dan vijfduizend. De VVD vreest voor een verdere toename door de oplopende werkloosheid in Griekenland en Spanje.

Door Europese regelgeving hebben arbeidsmigranten in Nederland recht op een uitkering als ze na een jaar werken hun baan verliezen. Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) wil die termijn opschroeven naar vijf jaar. Hij kondigde eerder al aan dat gemeenten vooraf moeten controleren of een bijstandsaanvrager verblijfsrecht heeft. Nu gebeurt dat vaak achteraf, waardoor onterecht uitkeringen worden verstrekt.

Kalasjnikov gevonden bij lid Sharia4Belgium

De Belgische politie heeft tijdens een huiszoeking bij een lid van de radicaal-islamitische beweging Sharia4Belgium een kalasjnikov gevonden. Dat schrijft de Belgische krant Het Belang van Limburg maandag.

De politie viel de woning in Deurne binnen nadat de man het wapen op internet te koop had aangeboden. De vondst wijst er volgens de Vlaamse pers op dat Sharia4Belgium meer is dan een geïsoleerde groep wereldvreemde fanatici. Sharia4Belgium zou zich ontwikkelen tot een jihadistische kern die terreurnetwerken steun verleent.

Abu Imran, de excentrieke leider van de beweging, moet in januari voor de rechter verschijnen omdat hij tot discriminatie zou hebben aangezet.

Woensdagavond verstoorden vermoedelijke aanhangers van Sharia4Belgium een bijeenkomst over modernisering van de islam in het Amsterdamse debatcentrum De Balie.

[Primera División] Uitslagen speelronde 15

Afgelopen weekend werd de vijftiende speelronde afgewerkt in de Spaanse Primera División. Er stonden twee wedstrijden op het programma tussen ploegen uit Madrid en Barcelona. Barcelona kwam beide keren als beste uit de strijd. FC Barcelona won met 1-3 bij Real Madrid, terwijl Espanyol in eigen huis met 4-2 won van Atlético Madrid. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en programma voor volgend weekend.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Real Betis Sevilla Valencia 2-1
Real Madrid FC Barcelona 1-3
Rayo Vallecano Sporting de Gijón 1-3
Getafe CF Granada CF 1-0
Villarreal Real Sociedad 1-1
Real Zaragoza Real Mallorca 0-1
Malaga CF Osasuna 1-1
Athletic de Bilbao Racing Santander 1-1
Espanyol Atletico Madrid 4-2
Levante UD Sevilla FC 1-0

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Barcelona 16 11 4 1 37 50-8
2 Real Madrid 15 12 1 2 37 50-13
3 Valencia 15 9 3 3 30 24-16
4 Levante UD 15 9 2 4 29 24-17
5 Sevilla FC 15 6 6 3 24 16-11
6 Malaga CF 15 7 3 5 24 20-20
7 Osasuna 15 5 7 3 22 19-27
8 Athletic de Bilbao 15 4 7 4 19 21-18
9 Atletico Madrid 14 5 4 5 19 21-21
10 Real Mallorca 15 4 6 5 18 14-20
11 Espanyol 14 5 2 7 17 11-17
12 Real Sociedad 15 4 4 7 16 16-23
13 Getafe CF 15 4 4 7 16 15-22
14 Real Betis Sevilla 15 5 1 9 16 15-22
15 Granada CF 15 4 4 7 16 8-15
16 Rayo Vallecano 16 4 4 8 16 17-25
17 Villarreal 15 3 6 6 15 12-21
18 Sporting de Gijón 15 4 3 8 15 15-25
19 Racing Santander 15 2 7 6 13 11-21
20 Real Zaragoza 15 2 4 9 10 12-29

Topscorers
# Speler Club Doelpunten
1 Cristiano Ronaldo Real Madrid 17
Lionel Messi Barcelona 17
3 Gonzalo Higuaín Real Madrid 12
4 Roberto Soldado Valencia 9

Programma speelronde 16
Datum Thuis Uit
za 17 dec, 18:00 Real Mallorca Getafe CF
za 17 dec, 18:00 Sporting de Gijón Espanyol
za 17 dec, 20:00 Athletic de Bilbao Real Zaragoza
za 17 dec, 22:00 Sevilla FC Real Madrid
zo 18 dec, 12:00 Atletico Madrid Real Betis Sevilla
zo 18 dec, 16:00 Granada CF Levante UD
zo 18 dec, 18:00 Osasuna Villarreal
zo 18 dec, 19:45 Racing Santander Real Sociedad
zo 18 dec, 21:30 Valencia Malaga CF

Veel meer drank- en drugsgebruik in jeugdzorg

Jongeren in de jeugdzorg en het speciaal onderwijs drinken, blowen en roken veel eerder dan hun leeftijdsgenoten in het regulier onderwijs. Zo heeft een op de drie 12- en 13-jarigen in de jeugdzorg al eens geblowd, concluderen de Universiteit Utrecht en het Trimbos-instituut uit een onderzoek onder drieduizend jongeren.

In het speciaal onderwijs heeft een op de vijf 12- en 13-jarigen al eens geblowd, terwijl dat in het regulier onderwijs slechts vier procent is. Bijna een kwart van hun leeftijdsgenoten in de jeugdzorg rookt dagelijks sigaretten. Daarbuiten is dat een procent.

Dat in het speciaal onderwijs en in de jeugdzorg meer wordt gebruikt, komt volgens de onderzoekers deels doordat de jongeren hier vaker psychiatrische problemen hebben. Daardoor zijn ze eerder geneigd drugs te gebruiken. Ook zou meespelen dat deze jongeren minder sociale vaardigheden hebben, waardoor ze gevoeliger zijn voor groepsdruk.

Over het gebruik van alcohol en drugs in de jeugdzorg en het speciaal onderwijs is volgens de onderzoekers nog maar weinig bekend. "En dat terwijl juist de situatie hier erg interessant is", stellen zij in een bericht. Op basis van het onderzoek moeten adviezen voor hulpverleners worden opgesteld.

Waarnemers noemen verkiezing Congo ongeloofwaardig

De uitslag van de presidentsverkiezingen in Congo is niet geloofwaardig. Dat stelt de waarnemersmissie van het Amerikaanse Carter Centrum. Tot dusver hielden waarnemers vol dat de door president Joseph Kabila gewonnen verkiezing weliswaar leed onder logistieke problemen, maar dat niets wees op stelselmatige fraude.

De waarnemers van het centrum in Atlanta voerden in een zaterdagavond uitgebrachte verklaring bewijs aan voor geknoei met stemmen. Ook wijst het centrum op uitzonderlijk hoge opkomstcijfers in Kabilagezinde kiesdistricten, terwijl voor oppositiebolwerken het omgekeerde geldt.

De zittende president Kabila werd volgens de kiesraad met 49 procent van de stemmen herkozen. Oppositieleider Etienne Tshisekedi, die met 32 procent tweede werd, zegt de uitslag te verwerpen en zichzelf als gekozen president te beschouwen.

Hoewel de gemiddelde opkomst rond de 59 procent lag, zou in de Kabilagezinde provincie Katanga 99 tot 100 procent van de kiezers zijn komen opdagen. Het gebrekkige wegennet in de oostelijke provincie maakt zo'n hoge opkomst volgens het Carter Centrum echter onmogelijk. In de hoofdstad Kinshasa, waar Tshisekedi veel aanhang heeft, zijn juist veel stemmen verloren gegaan.

Chinese visser belaagt kustwacht Zuid-Korea

De kapitein van een Chinese vissersboot heeft maandag twee Zuid-Koreaanse kustwachtofficieren neergestoken. De kustwacht had de kotter naar eigen zeggen geënterd omdat die illegaal viste in visrijke Zuid-Koreaanse wateren in de Gele Zee.

Een van de officieren is met een wond in zijn zij per helikopter naar een ziekenhuis in de havenstad Incheon gebracht, maar dat mocht niet baten. Zijn collega en de Chinese schipper, die bij het handgemeen ook zelf gewond raakte, worden nog aan hun verwondingen behandeld.

De Zuid-Koreaanse minister van buitenlandse zaken heeft de Chinese ambassadeur op het matje geroepen om zijn ongenoegen over de steekpartij kenbaar te maken. Vorige week had Seoul de ambassadeur gevraagd op te treden tegen de clandestiene Chinese visserij omdat die de onderlinge betrekkingen dreigt te schaden.

Kwart aanvullende zorgpolissen dekt minder

Een kwart van de aanvullende polissen van de zorgverzekeraars voor komend jaar heeft een mindere dekking dan in 2011. Ondanks dat veel premies omhoog gaan, krijgen consumenten daar minder voor terug. Dat blijkt uit een analyse van vergelijker Verzekeringssite.nl.

Een aanvullende zorgverzekering wordt volgend jaar gemiddeld tien procent duurder. Bijna een kwart (24 procent) van de verzekeringen heeft een mindere dekking. Van de tandverzekeringen gaat bijna veertig procent achteruit. Zo verlagen CZdirect en Univé de vergoeding voor tandartscontrole naar respectievelijk 80 en 75 procent.

Directeur van Verzekeringssite.nl, Erik Hordijk, raadt consumenten aan om goed te kijken of de verzekering nog wel bij hun past en indien nodig over te stappen op een andere verzekeraar. Op die manier kan tot duizend euro worden bespaard.

In de pakketten met fysiotherapie is in 30 procent van de gevallen het pakket verminderd. Bij eerstelijnspsychologie is dat 24 procent.

"Fysiotherapiebehandelingen en tandartskosten zijn de grootste kostenposten voor consumenten van de aanvullende verzekeringen. Consumenten kunnen tegen onvoorziene kosten aanlopen, omdat hun aanvullende zorgverzekering in 2012 minder vergoedt", aldus Hordijk.

Moody's heroverweegt ratings EU-landen

De staatsobligaties van EU-landen blijven onder druk staan door een gebrek aan doorslaggevende maatregelen om de schuldencrisis te bezweren. Dat stelt kredietboordelaar Moody's maandag. Moody's gaat de kredietbeoordelingen van alle EU-landen op korte termijn heroverwegen.

Volgens Moody's biedt het akkoord van de EU-top van vorige week weinig nieuwe maatregelen en blijven de risico's voor de cohesie van de eurozone toenemen. Als de omstandigheden op de geldmarkten binnen afzienbare tijd niet stabiliseren, kunnen de ratings van alle EU-landen worden herzien, aldus Moody's.

De kredietbeoordelaar wil in het eerste kwartaal van 2012 een besluit nemen over de ratings. Eerder dreigde een andere kredietbeoordelaar, Standard& Poor's, met een afwaardering van de kredietwaardigheid van 15 van de 17 eurolanden.

Moody's heroverweegt ratings EU-landen
Moody's heroverweegt ratings EU-landen (Foto: ANP)

Australiër doet langste interview ooit

De Australische radiopresentator Richard Glover heeft maandag een plekje in het Guinness Book of Records verworven door het langste interview ooit te doen: hij deed een vraaggesprek van maar liefst 24 uur met de Australische schrijver Peter FitzSimons.

Dit heeft de omroep ABC laten weten. Het wereldrecord stond tot nu toe op naam van de Spanjaard Pedro Ruiz. Die deed in 2009 in Madrid een interview van 12 uur en 30 seconden.

Medewerkers van het Guinness Book of Records zagen er tijdens Glovers recordpoging op toe dat de strenge regels werden nageleefd. Zo was het verboden om dezelfde vraag twee keer te stellen.

Amerikanen boos op Nederlandse architecten

Familieleden van de slachtoffers van de aanslagen van 11 september zijn woedend op het Rotterdamse architectenbureau MVRDV.

Het bureau toonde vorige week het ontwerp van een tweetal wolkenkrabbers in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, die in het midden met elkaar worden verbonden door iets dat lijkt op een wolk. Volgens de nabestaanden lijken de twee gebouwen te veel op de ontploffende Twin Towers in New York. Zij vinden het ontwerp respectloos en zien het als een goedkope publiciteitsstunt.

Het bureau heeft op de eigen website excuses aangeboden. "Dat was niet onze bedoeling. We wilden slechts de eenzaamheid die een wolkenkrabber typeert opnieuw uitvinden."

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 16

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de zestiendee speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Hertha BSC FC Schalke 04 1-2
Werder Bremen VFL Wolfsburg 4-1
FSV Mainz 05 Hamburger SV 0-0
1.FC Nürnberg 1899 Hoffenheim 0-2
1.FC Köln SC Freiburg 4-0
FC Augsburg Borussia Mönchengladbach 1-0
Hannover 96 Bayer Leverkusen 0-0
Borussia Dortmund FC Kaiserslautern 1-1
VFB Stuttgart Bayern München 1-2

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 Bayern München 16 11 1 4 34 40-10
2 Borussia Dortmund 16 9 4 3 31 31-11
3 FC Schalke 04 16 10 1 5 31 33-22
4 Borussia Mönchengladbach 16 9 3 4 30 24-11
5 Werder Bremen 16 9 2 5 29 30-26
6 Bayer Leverkusen 16 7 5 4 26 22-19
7 VFB Stuttgart 16 6 4 6 22 23-19
8 Hannover 96 16 5 7 4 22 19-23
9 1899 Hoffenheim 16 6 3 7 21 18-18
10 1.FC Köln 15 6 2 7 20 26-31
11 Hertha BSC 16 4 7 5 19 23-25
12 Hamburger SV 16 4 6 6 18 20-26
13 FSV Mainz 05 15 4 5 6 17 21-27
14 VFL Wolfsburg 16 5 2 9 17 22-34
15 FC Kaiserslautern 16 3 6 7 15 12-20
16 1.FC Nürnberg 16 4 3 9 15 14-28
17 FC Augsburg 16 3 5 8 14 14-27
18 SC Freiburg 16 3 4 9 13 20-35

topscorers:

# speler club goals
1 Gomez Bayern München 15
2 Huntelaar Schalke 04 14
3 Podolski 1. FC Köln 13
4 Pizarro Werder Bremen 12

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
di 13 dec, 20:30 1.FC Köln FSV Mainz 05
vr 16 dec, 20:30 Bayern München 1.FC Köln
za 17 dec, 15:30 Bayer Leverkusen 1.FC Nürnberg
za 17 dec, 15:30 Hamburger SV FC Augsburg
za 17 dec, 15:30 SC Freiburg Borussia Dortmund
za 17 dec, 15:30 1899 Hoffenheim Hertha BSC
za 17 dec, 15:30 VFL Wolfsburg VFB Stuttgart
za 17 dec, 18:30 FC Schalke 04 Werder Bremen
zo 18 dec, 15:30 FC Kaiserslautern Hannover 96
zo 18 dec, 17:30 Borussia Mönchengladbach FSV Mainz 05

Uitspraak in kort geding Cruijff

De 'soap' rond Johan Cruijff bij Ajax krijgt weer een nieuwe aflevering. De rechtbank in Haarlem doet maandagochtend uitspraak in het kort geding dat het team rondom Johan Cruijff heeft aangespannen tegen de nv Ajax en de vier overige leden van de raad van commissarissen.

Ook staat maandag een aandeelhoudersvergadering van Ajax op het programma. Daar kan nog niet gestemd worden over het vertrek van de voltallige rvc, waarop de ledenraad van Ajax eind vorige maand heeft aangedrongen.

Uitspraak in kort geding Cruijff
Uitspraak in kort geding Cruijff (Foto: ANP)

Vrouwen betogen tegen machocultuur Italië

Ongeveer 20.000 Italiaanse vrouwen hebben zondag betoogd tegen de machocultuur in hun land. Ze eisen meer rechten en een einde aan discriminatie.

De demonstraties in Rome, Turijn en Venetië volgden op massaprotesten in februari. Toen zeiden vrouwen 'basta' tegen de toenmalige premier Silvio Berlusconi, bekend om zijn playboy-houding en de 17-jarige prostituee Ruby. "De regering is sindsdien veranderd, maar het land niet", zei Cristina Comencini, een van de leidsters van de beweging 'Se non ora quando?'

Nichi Vendola, leider van de linkse partij Sinistra Ecologia Libertà, zei dat de torenhoge staatsschuld en politieke crisis het "resultaat zijn van een vulgaire en machocultuur."

Vrouwen betogen tegen machocultuur Italië
Vrouwen betogen tegen machocultuur Italië (Foto: ANP)

'Kamer hinderde missie Uruzgan'

In de Afghaanse provincie Uruzgan had meer kunnen worden bereikt als de Tweede Kamer zich niet zo gedetailleerd met de missie had bemoeid. Dat concluderen onafhankelijke deskundigen en de hulporganisatie Cordaid op basis van een eigen onderzoek, schrijft Trouw maandag.

Het angstvallig mijden van contact met omstreden krijgsheren heeft volgens experts, Instituut Clingendael en Cordaid contraproductief gewerkt. Zo moest gouverneur Jan Mohammed Khan (JMK) van de Kamer worden vervangen omdat hij als krijgsheer met de Taliban had samengewerkt. Daarbij stond hij te boek als bruut en meedogenloos. De commandant van de snelwegpolitie, Matiullah Khan, moest om vergelijkbare redenen het veld ruimen.

"Hoe vervelend en politiek incorrect ook, figuren als JMK en Matiullah Khan waren in Uruzgan nu eenmaal belangrijke machtsfactoren", schrijven de onderzoekers in hun rapport. Nederlandse militairen en diplomaten kregen in Uruzgan tegenwerking omdat belangrijke machthebbers werden genegeerd. De Haagse werkelijkheid stond volgens de onderzoekers soms 'mijlenver van de situatie in Uruzgan'.

Toen Nederland vertrok, herstelden de Verenigde Staten direct het contact met Matiullah Khan. JMK werd in juli vermoord.

De Tweede Kamer houdt maandag een rondetafelgesprek met onder meer het leger, ministeries en non-gouvernementele organisaties (ngo). Onderwerp van gesprek is een eindevaluatie van het ministerie van Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In de in september naar buiten gebrachte evaluatie wijzen de ministeries erop dat de veiligheid is verbeterd, leger en politie beter zijn getraind en dat de economische ontwikkeling op gang komt. Daarbij hebben meer mensen toegang tot zorg en onderwijs. Wel waarschuwt de evaluatie dat de vooruitgang verloren kan gaan. Nederland heeft er in vier jaar niet voor kunnen zorgen dat de Afghaanse bevolking zelfstandig verder kon.

De Kamer bespreekt de evaluatie in februari. De bedoeling hiervan is dat wordt bekeken hoe het bij volgende missies beter kan.


'Kamer hinderde missie Uruzgan' (Foto: Novum)

Gilbert maakt debuut BMC in Qatar

Wielrenner Philippe Gilbert zal begin februari tijdens de Ronde van Qatar zijn debuut maken voor zijn nieuwe ploeg BMC. Dit maakte de Amerikaanse wielerformatie vandaag bekend. Gilbert verruilde dit jaar Omega Pharma-Lotto na een enorm succesvol seizoen voor BMC.

In 2011 won Gilbert onder meer de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik, de Clasica San Sebastian en een etappe in de Ronde van Frankrijk. "De Ronde van Qatar is een goed georganiseerde race, waarin ik kan wennen aan mijn nieuwe ploeggenoten", aldus de Belgische wielrenner, die dit seizoen als eerste eindigde op de wereldranglijst.

Ook de Noor Thor Hushovd zal namens BMC zijn debuut maken in Qatar. De beer van Grimstad kwam over van Team Garmin-Cervélo.

Heynckes: "Winst op Stuttgart cruciaal"

Bayern München boekte zondagmiddag een belangrijke overwinning bij VfB Stuttgart. Trainer Jupp Heynckes toont zich tevreden.

Mario Gómez was weer eens van levensbelang voor Der Rekordmeister. De spits scoorde tweemaal tegen zijn oude club en boog zo eigenhandig een achterstand om in een belangrijke overwinning. Bayern loopt door de zege uit op nummer twee Borussia Dortmund, dat thuis tegen 1. FC Kaiserslautern niet verder kwam dan 1-1.

Ook Heynckes spreekt van een zeer belangrijke overwinning. "Het was vandaag cruciaal om drie punten te pakken bij Stuttgart, waar het nooit vanzelfsprekend is dat je wint", zo laat de oefenmeester weten op de clubsite van Bayern. "Er zijn echter nog achttien wedstrijden te spelen."

Heynckes had ook complimenten over voor Gómez. "Niet alleen scoorde hij twee doelpunten, maar hij werkte ook heel hard als hij niet in balbezit was. Wedstrijden tegen Stuttgart zijn erg speciaal voor hem. Gelukkig scoorde hij de doelpunten vandaag. We zijn heel erg blij met hem."

De Boer: "Weer glaszuivere goal afgekeurd"

Ajax zag zondagmiddag tegen RKC Waalwijk (1-0 winst) voor de derde keer deze week een glaszuiver doelpunt afgekeurd worden. Trainer Frank de Boer wordt er moedeloos van.

Ajax leek in de tweede helft op 2-0 te komen, toen Nicolas Lodeiro op aangeven van de mee opgekomen Daley Blind van dichtbij binnentikte. Arbiter Jan Wegereef annuleerde de treffer echter op aanraden van de grensrechter.

Uit de beelden bleek dat de Uruguayaan geen buitenspel stond. Ook woensdag tegen Real Madrid werden twee zuivere doelpunten afgekeurd.  De Boer begrijpt het niet. "Jammer dat je volgens mij een glaszuivere goal weer niet krijgt toegekend", aldus de oefenmeester tegenover De Telegraaf. "Als je dan de 2-0 maakt, wordt het waarschijnlijk 5-0 of 6-0."

Nu bleven de Amsterdammers worstelen met de promovendus. In de slotfase had RKC zelfs nog op gelijke hoogte kunnen komen, maar erger leed werd de regerend landskampioen bespaard. Ajax blijft door de overwinning aansluiting houden met de top-drie.

Gevangenissen bouwen met Prison Architect

Introversion heeft een eerste inkijk gegeven in hun nieuwste project Prison Architect. Zij hadden eerst een reeks aanwijzingen verstopt in een ander spel, welke uiteindelijk hebben gewezen op de officiële website van Prison Architect. Hierop is ook de eerste trailer te zien.

Hoewel spelers in het spel hun eigen gevangenis moeten bouwen en onderhouden en voorzien van stroom en andere faciliteiten, is het spel wel verhaalgedreven en zitten er een aantal cutscenes in verwerkt.

Prison Architect komt in 2012 uit op pc, maar er is nog geen releasedatum bekend.

Man doodgeschoten in Barendrecht

Na een melding van een schietpartij heeft de politie zondagnacht een dode man gevonden in een bedrijfspand in Barendrecht. Rond middernacht belde een man bij een woning in de buurt van het bedrijfspand aan met de vraag of de politie kon worden gebeld omdat er was geschoten. Agenten vonden daarop het lichaam in het pand aan de Brugge, meldt de politie.

De man die de politie liet bellen is aangehouden. Wat zijn betrokkenheid bij de schietpartij is, moet nog blijken. Twee auto's die in de buurt stonden geparkeerd zijn weggesleept omdat ze mogelijk iets met de zaak te maken hebben.

Daum gelooft in succes Club Brugge

Christopher Daum bleef ook in zijn vierde wedstrijd als trainer van Club Brugge zonder puntenverlies. De Belgische topclub versloeg Sint-Truiden op eigen veld met 1-0.

Sinds de komst van Daum lijkt Brugge patent te hebben op overwinningen met miniem verschil. Voor de vierde achtereenvolgende keer won Brugge met 1-0. De club stijgt door de overwinning naar de tweede plaats in de Belgische competitie en staat nog maar twee punten achter op koploper RSC Anderlecht.

Daum is dan ook tevreden. "Als je ziet hoeveel kansen we afgedwongen hebben en met Dirar nog een goal onterecht afgekeurd zagen, zit er duidelijk progressie in. De hele ploeg boekt vooruitgang. Laat het duidelijk zien dat zijn dat er nog veel meer in dit Club Brugge zit."

Toch zag Daum ook verbeterpunten. "Ons spel over de vleugels is nog niet perfect, de laatste pass kan beter. Maar het is er wel. Voor STVV telde ik twee kansen. Dat zijn er nog twee teveel natuurlijk", aldus de Duitser tegenover Het Laatste Nieuws.

Binary Domain-trailer promoot stemgebruik

Heb je altijd al robots willen afschieten en tegelijkertijd een team van mensen willen aansturen? Dan is Binary Domain een spel voor jou. Het spel zegt een uitgebreide hoeveelheid stemcommmando's te hebben en een grote multiplayer.

Waarschijnlijk wordt er in de onderstaande trailer nog veel meer uitgelegd, maar dan zul je echt de Japanse taal machtig moeten zijn.

Binary Domain komt 17 februari 2012 uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

[Video] Ludieke actie van Ajax-supporters

Ajax-supporters hebben gisteren tijdens de competitiewedstrijd tegen RKC Waalwijk (0-1 winst) op ludieke wijze geprotesteerd tegen het 'moderne voetbal'. De ontwikkelingen in het internationale voetbal nemen volgens hun zorgwekkende vormen aan.

Na ruim twintig minuten spelen werden er vanaf de parkeerplaats zo'n vijftien ballen over het dak van het stadion op het veld geschoten. Tegelijkertijd hielden fans in het bezoekersvak spandoeken omhoog met teksten als "Nu spelen wij de bal", "UEFA maffia" en "Hoge ticketprijzen". Het publiek van RKC had waardering voor de actie en begon te klappen, terwijl de spelers van Ajax en RKC de ballen van het veld trapten.

Ook werd met de actie nog eens herinnerd aan afgelopen woensdag, toen Ajax op doelsaldo uitgeschakeld werd in de Champions League. De Amsterdammers verloren zelf met 0-3 van Real Madrid, terwijl Olympique Lyon een miraculeuze 1-7 overwinning boekte op Dinamo Zagreb.

Hieronder beelden van de ludieke actie.

Darksiders 2-trailer mist VGA's

Wie de VGA's niet via de televisie heeft gevolgd heeft de nieuwste trailer voor Darksiders 2 gemist. Deze werd namelijk niet getoond tijdens de show zelf maar in een reclameblok. De trailer heeft de subtitel Death Lives. Of dit ook de subtitel van het spel wordt is niet bekend.

Darksiders 2 komt in juni 2012 uit op Xbox 360. PlayStation 3 en pc. Een versie op Wii U wordt verwacht rond de launch van de console.

Waarom ik de 60s haat

“Als ik een architect ontmoet die actief was in de jaren zestig, vraag ik altijd 'wat deed je in die jaren?' Het is een beetje alsof je een voormalige Duitse soldaat tegen het lijf loopt, en je wilt weten wat ze gedaan hebben. Misschien vochten ze eervol voor hun land, maar misschien deden ze gruwelijke dingen. Hetzelfde geldt voor architecten in de sixties. Was je de historische stadscentra van Birmingham en Cambridge aan het slopen? Ontzettend bedankt. Was je 18e-eeuwse steden uit elkaar aan het halen om ze te vullen met betonnen monsterachtigheden? Deze mensen deden heel kwaadaardige dingen.”

Trailer: Jiro Dreams Of Sushi

Jiro Dreams Of Sushi is een documentaire over de 85-jarige Jiro Ono, uitbater van Sukiyabashi Jiro. Sukiyabashi Jiro is een kleine Sushibar (met slechts tien zitplaatsen) gelokaliseerd in een metrostation in Tokio.

Liefhebbers van Sushi moeten maanden van tevoren reserveren om een stoel te bemachtigen in Jiro’s populaire sushi bar. In de pas verschenen trailer zien we hoe de oude uitbater nog steeds naar perfectie streeft. Daarnaast speelt zijn relatie met zijn oudste zoon Yoshikazu een grote rol in de documentaire. Jiro Dreams Of Sushi is gemaakt door de debuterende regisseur David Gelb. De film is vanaf 9 maart 2012 in de Amerikaanse bioscopen te zien.


De trailer voor Jiro Dreams Of Sushi.

Schotland woest over Brits EU-veto

Schotland is boos over het Britse veto tegen een nieuw EU-verdrag vrijdag bij de EU-top. De Schotse premier Alex Salmond beschuldigde de Britse premier David Cameron er maandag van dat hij de Schotse belangen heeft geschaad.

In een boze brief stelde de Schotse nationalist dat Cameron eerst de eigen autoriteiten had moeten raadplegen, waaronder die in Schotland. "Cameron verknalt de hele relatie met de EU zonder te overleggen met zijn vicepremier en de regionale regeringen", foeterde Salmond.

De Schotse regering heeft aanzienlijke bevoegdheden. De regionale regering werkt aan een referendum over afscheiding van Groot-Brittannië.

Het veto van Cameron irriteerde zondag al zijn pro-Europese vicepremier Nick Clegg, leider van de liberaal-democraten. Die waarschuwde dat Groot-Brittannië zo wordt geïsoleerd en gemarginaliseerd in de EU.

Schotland woest over Brits EU-veto
Schotland woest over Brits EU-veto (Foto: ANP)

Amerikanen ruimen Libische wapens op

Amerikaanse wapendeskundigen hebben sinds september ongeveer vijfduizend vanaf de schouder af te vuren raketwerpers onklaar gemaakt in Libië. Dat heeft de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Andrew Shapiro zondag gezegd.

Shapiro keek zondag samen met de Amerikaanse ambassadeur in Libië toe hoe zo'n zeshonderd kilo aan wapens en munitie door experts werden opgeblazen in de woestijn even buiten Tripoli. "Ons doel is het Libische volk te helpen deze rondzwervende wapens op te ruimen", zei Shapiro. Experts zijn bang dat wapens die tijdens de opstand tegen Moammar Gadhafi uit de Libische arsenalen zijn geroofd in verkeerde handen kunnen vallen.

[Serie A] Napoli verspeelt punten in Novara

Napoli heeft zondag aan de uitwedstrijd tegen laagvlieger Novara slechts een puntje overgehouden. De ploeg van trainer Walter Mazzarri kwam twintig minuten voor tijd door toedoen van Ivan Radovanovic zelfs op achterstand. Blerim Dzemaili zorgde zes minuten voor tijd voor de 1-1 eindstand.

Napoli bereikte deze week een mijlpaal door zich voor het eerst in de clubhistorie te plaatsen voor de knock-outfase van de Champions League. In de Serie A loopt het wat minder soepel. De club staat na veertien speelronden op de vijfde plaats, negen punten achter koploper Udinese. Novara heeft alleen hekkensluiter Lecce onder zich.


Napoli verspeelt punten in Novara (Foto: Novum)

Kinect Disneyland Adventures

Iedereen die wel eens in een park van Disney is geweest weet wat voor magie het heeft. Alle Disneyfiguren bij elkaar, mooie attracties en een geweldige sfeer. De nadelen horen er natuurlijk ook bij, de lange rijen, de drukte en het prijskaartje dat aan alles hangt. Daarom komt Microsoft nu met Kinect Disneyland Adventure, zodat je het Disneyland-gevoel in je woonkamer kunt beleven. Is het een sprookje van een game geworden, of moet dit spel voor tienduizend jaar worden opgesloten?

Wat hebben ze met je gedaan!?

Soms zit je naar iets te kijken en kun je het afgrijzen wat je voelt maar slecht verbergen. Verschrikkelijke rapportages bij het journaal of de nieuwste aflevering van Oh Oh Cherso zijn hier natuurlijk goede voorbeelden van. Het komt maar weinig voor dat ik dit ook bij trailers heb. Ik schrok dan ook toen ik dat gevoel van afgrijzen kreeg bij het zien van de trailer van één van de games waar ik enorm naar uitkeek. Wat hebben ze met je gedaan!?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.