Vers uit de VS - NCIS: LA

De cast van NCIS' spinoff NCIS: LA is opvallend te noemen. De hoofdrol wordt gespeeld door Chris O'Donnell, bij velen toch het meest bekend om zijn twee Robin-vertolkingen, naast Batmannen George Clooney en Val Kilmer, die stammen uit een iets minder succesvolle periode van de Batman-franchise in de filmwereld. Vorig jaar speelde hij nog in de geflopte Max Payne-film, maar nu gaat hij dus zijn succes beproeven in de wereld van de televisieserie.

Naast Chris O'Donnell is de tweede hoofdrol voor LL Cool J. Hoewel hij in de jaren '90 wel in de sitcom 'In the house' speelde, bestaat zijn acteercarrière toch vooral uit diverse leuke bijrollen. Tsja, een beetje scepsis is hier toch wel op zijn plaats. Terecht?


En... Actie!
De vaart zit er vanaf het begin meteen goed in. De openingsscène laat een vuurgevecht zien tussen agenten en drugsbaronnen, die een hoge militair op de achterbank blijken te hebben liggen. Het NCIS-team moet uit zien te vinden of deze marinier informatie aan het drugskartel heeft doorgespeeld en zo de missie waarbij hij betrokken was in gevaar heeft gebracht. Een missie die binnen enkele uren moet gaan beginnen, dus haast is geboden. Terwijl het NCIS op zoek gaat naar de toedracht van de kidnap, maakt de kijker kennis met het hele team. Hun kantoor bevindt zich in een soort Spaans hotel, compleet met gietijzeren balustrades en pergolaatjes, maar wel voorzien van de laatste technische snufjes. Een beetje ongeloofwaardig, maar de setting ziet er leuk uit, en zo is het natuurlijk ook meteen duidelijk dat het hier NCIS Los Angeles betreft.

Een bont gezelschap
Vanaf het moment dat agenten Callen (O'Donnell) en Hara (LL Cool J) samen in beeld zijn, verdwijnt de eerder genoemde scepsis als sneeuw voor de zon. De twee zorgen samen voor een geweldige dynamiek en zijn perfect op elkaar ingespeeld. Goed werk van de casting director op dit vlak. Hij had waarschijnlijk een mindere dag toen hij Linda Hunt castte als de baas van de afdeling. Ze ziet eruit als een combinatie van M uit James Bond en Edna Mode uit de Incredibles en komt totaal niet geloofwaardig over. Verder maken we nog kennis met computernerd Eric, leuk, maar hij haalt het natuurlijk niet bij Abby uit de originele NCIS. Het verplichte stukje vrouwelijk schoon is aanwezig in de vorm van Daniela Ruah. Ze acteert prima en ziet er geweldig uit, het lijkt wel Sandra Bullock in haar jonge jaren. In tegenstelling tot de originele versie heeft het Los Angeles team ook een psycholoog in huis, die in de eerste aflevering meteen laat zien dat hij feilloos kan bepalen of iemand liegt. Handig! Maar of zijn bijdrage iedere aflevering zo nuttig kan zijn, moet nog maar blijken.




Conclusie
De makers hebben hun best gedaan om een spannende pilot neer te zetten en dat is goed gelukt. Er zitten een aantal leuke wendingen in, die je zeker niet altijd ziet aankomen. De ontknoping is helaas wat over de top, het handgemeen op het einde is een beetje te 'A-team', zullen we maar zeggen. Maar dat is een kleine smet op een hele goede aflevering, die smaakt naar meer.




Advies:
Hou je van series als Numb3rs, Bones en CSI? Dan mag je deze zeker niet missen!

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.