Boek: Buthler & Öhrlund - Moord.net

Stel je voor dat er een soort Marktplaats zou bestaan voor moorden. Je plaatst je bestelling online en zorgt ervoor dat je op de tijd dat de moord gepleegd wordt een alibi hebt. In ruil daarvoor pleeg jij een moord voor iemand anders. Strangers on a train 2.0 zeg maar. Rond dit gegeven schreven de Deense Dan Buthler en de Zweedse Dag Ohrlund de spannende thiller Moord.net.

 

 

 

Moord.net verhaalt over een groot aantal personages; van de vijf agenten die de moordzaken onderzoeken en de criminelen die achter het netwerk zitten tot diverse deelnemers aan de moordcomplotten. Dit is meteen een van de grootste minpunten van het boek. Net als je lekker in een verhaallijn zit, wordt deze afgebroken en wordt er zomaar op pagina 167 nog een nieuwe verhaallijn ingezet. Dat is zonde, want alle personages zijn goed neergezet en je kunt je echt inleven in bijna alle karakters. Extra jammer dus dat de afloop van vele personages onbekend blijft.


Een tweede min is het feit dat de rechercheurs die de zaak onderzoeken al vanaf het begin het gevoel hebben dat er iets niet helemaal in de haak is en dat dat waarschijnlijk iets met internet te maken heeft. Het is totaal niet geloofwaardig dat ze die conclusie zouden trekken, zonder dat er echt een reden voor is. Deze hunch, die door alle agenten gedeeld wordt, doet afbreuk aan wat een spannende internationale zoektocht had moeten zijn. Verder is het heel irritant dat in de beschrijving van de technische kant de termen net niet helemaal kloppen, dat leidt heel erg af. 

Toch is moord.net wel aardig om te lezen, de vaart zit er lekker in, de personages zijn erg leuk en het idee van moord op bestelling blijft - alhoewel het natuurlijk al vaker in films en boeken is beschreven - fascinerend. Door de diverse minpuntjes blijft de score echter steken op 2.5 ster.