Boek: Pelle Sandstrak - Mr. Tourette en ik

Pelle Sandstrak groeit op in een klein Scandinavisch dorpje en droomt ervan walvisvaarder te worden. Maar dat valt niet mee, wanneer je je schoenen moet uittrekken als er een vliegtuig overvliegt. Als je dat niet doet, zal het immers neerstorten. En rood is uit den boze, want het staat gelijk aan bloed. Vooral salami, het zou verboden moeten worden...

 Pelle groeit op met Gilles de la Tourette in een omgeving die geen enkele weet heeft van zijn ziekte, en het soms afdoet als kwajongensstreken en vaak als grappenmakerij. Maar zijn tics worden steeds erger, tot op het punt dat er echt niet meer mee te leven valt.

Het boek begint in 1978, als de hoofdpersoon 12 is, en eindigt in 1990. In de tussenliggende tijd heeft hij leren begrijpen wat er met hem aan de hand is, en hoe hij er redelijk normaal mee kan leven. Die zoektocht is moeilijk geweest, van de homeopatische arts die ijzer en zink voorschreef naar de dokter die zei: 'Tourette, dat hebben we hier niet'. Iedere stap naar vooruitgang wordt in detail beschreven; het kost hem bijvoorbeeld maanden om over zijn angst voor drempels heen te komen. Toch is het boek nergens saai of langdradig, de hoofdpersoon is zo intrigerend dat je helemaal in zijn huid kruipt. Aan de ene kant is hij zo slim en redelijk, maar aan de andere kant toch ook wel heel gek. De doorzettingskracht van Pelle en zijn vader is wonderbaarlijk te noemen, een mindere persoon had het misschien veel eerder opgegeven. Pelle Sandstrak heeft niet voor niets diverse karakterprijzen gewonnen.

Maar het moet gezegd worden: het lezen van Mr. Tourette en ik valt niet mee. De dwanggedachtes die door Pelle's hoofd gaan worden direct zo beschreven als ze gevoeld moeten hebben; zonder structuur of logica. Vaak moet je dus even doorlezen voordat je weet wat er aan de hand is. Gek genoeg wordt de structuur van het boek minder warrig naarmate het verhaal vordert en de tics van Pelle juist verergeren. De lezer die vol weet te houden wordt echter beloond, die zal Pelle voorgoed in zijn hart sluiten.