Hardware: Xplorer HDTV Player

De eerste stap is in het hoofdmenu van de PS2 de output veranderen naar component. Vervolgens moet je je eigen kabel verwisselen door de componentkabel en deze aansluiten op je HDTV. Voordat je een spel kunt starten moet je de Xploder DVD in je PS2 stoppen waarna de software wordt opgestart. Iets dat je overigens elke keer voordat je een spel start moet doen. In het Xploder HDTV Player menu dat je te zien krijgt moet je allereerst aangeven of je over een Europese (PAL) of een Amerikaanse (NTSC) console beschikt. Hierna kun je kiezen uit de volgende resoluties: 480p, 576p, 720p en 1080i. Tenslotte moet je je Xplorer DVD verwisselen door de game die je wilt spelen.



Menu
<\/center>


Zoals eerder gezegd ondersteunt de PS2 hardwarematig geen HDTV. De Xploder HDTV Player is een softwarematig foefje dat ervoor zorgt dat je games op een hogere resolutie getoond worden. Het werkt als volgt. De pixels waaruit het spel bestaan worden op een kleiner oppervlakte getoond waardoor het spel scherper lijkt. Net zoals alle iconen Windows scherper maar kleiner worden als je de resolutie van je scherm verhoogt. Of omgekeerd, net als foto\\\'s die je met je mobiele telefoon neemt. Op het display van je telefoon ziet het er scherp uit, op je monitor zie je de foutjes. Dus kleiner oppervlak, evenveel pixels, scherper beeld.

Bij lagere resoluties (480p en 576p) ontstaan zwarte randen rondom het spel. Echter, de Xploder HDTV Player maakt het beeld niet alleen kleiner maar vervormt het ook. Zo worden spellen met een widescreen mode opeens in een 4:3 ratio getoond. Deze vervorming wordt bij de hogere resoluties (720p en 1080i) nog groter. Het beeld wordt dan steeds kleiner en platter. Vanuit het Xploder HDTV Player menu kun je dit niet verder aanpassen. Door met de instellingen van je TV te klooien, en dan met name de horizontale en verticale instellingen van je scherm kun je het beeld weer rechttrekken. Kun je deze niet afzonderlijk wijzigen, dan heb je pech en blijven de hogere resoluties buiten je bereik. Dit gold overigens ook voor mijn TV. Xploder gaat er dus vanuit dat je over een HDTV beschikt waarbij je de horizontale en verticale assen afzonderlijk kunt instellen, en over voldoende kennis beschikt om dit daadwerkelijk te doen. En ik heb het vermoeden dat dit van de meeste casual gamers erg veel gevraagd is. Bijkomend nadeel is dat wanneer je de component ingang op je TV voor meerdere apparaten gebruikt je elke keer weer de instellingen moet veranderen.

Wil je een spel dus in de juiste verhouding spellen of niet geconfronteerd worden met zwarte randen, dan moet je het beeld uitrekken. Nadeel hiervan is natuurlijk dat je de net behaalde scherpte weer voor een groot deel ongedaan maakt. Ook is het moeilijk te zien hoeveel van de kwaliteitsverbetering nu wordt behaald door de software van Xploder en hoeveel door de bijgeleverde componentkabel. Want deze zorgde meteen al voor een flinke kwaliteitsverbetering, zelfs zonder de software van Xploder te starten.





Overzicht resoluties en weergaven
<\/center>

Tenslotte had ik nog problemen met het geluid. Het geluid van spellen, en dan met name in cut scènes liep erg haperend na het gebruik van de Xploder software, ongeacht de gekozen resolutie. Iets dat tot veel grotere ergernis leidde dan de iets grovere graphics.