FIFA 06

De FIFA-serie, door velen verafschuwd, maar door nog meer mensen geadoreerd. Bovendien is het ook de geduchte concurrent van Pro Evolution Soccer. Wie Pro Evo tof vindt, wantrouwt FIFA en vice versa. Sinds FIFA 2003 lijkt deze serie sneller te veranderen dan welk voetbalspel dan ook. Zo is er door de jaren heen meer diepgang, meer realisme en zelfs een manageroptie toegevoegd. Kan het spel tippen aan de koning van de voetbalgames of zal Pro Evolution Soccer voorlopig nog een stapje voor blijven?

Holland?!
Zoals elk FIFA-spel kun je weer met allerlei competities aan de gang. De Nederlandse, Engelse, Italiaanse, Spaanse en Duitse; alle belangrijke competities zijn van de partij. Mensen die graag voor de Mexicaanse of Noorse competitie gaan komen ook aan hun trekken. Van al deze clubs zijn de spelers met echte namen aanwezig. Geen fopnamen als \'Von Nistelbaum\'; lekker gewoon Van Nistelrooy. De bekende spelers zul je herkennen aan hun \'looks\' maar de onbekende nozem zal eruit zien als een barbaar met een te grote neus.

Natuurlijk kies je voor Ajax als je gaat spelen en zul je met gemak de landstitel, Amstel Cup (ik krijg Gatorade Cup niet uit mijn strot, rochel), Johan Cruijf Schaal en Champions League winnen. Als je echt een uitdaging wilt maak je gewoon je eigen team en win je de Holland Casino Eredivisie.

Naast de clubteams zijn er ook nationale elftallen aanwezig. Met pijn in het hart zul je al snel constateren dat het Nederlands Elftal er niet bij zit. Ook niet met fopnamen. Je zult het moeten doen met onze vijanden, zoals de Duitsers of de Brazilianen. Dat haalt toch wel wat lol weg van de te winnen bekers met nationale teams; helemaal met het WK in het vooruitzicht.

Tikkie breed
FIFA \'06 is niet meer de FIFA waarmee je met een spits vijf tegenstanders kon uitspelen om vervolgens te scoren. In dit spel is het vaak zo dat als je ook maar probeert iemand voorbij te gaan je de bal kwijtraakt. Je bent dan voornamelijk bezig met het afschermen van de bal en het afspelen ervan. Je wordt dus geforceerd over te gaan spelen. Nu is een beetje realisme hartstikke leuk, alleen dit is wel wat te overdreven.

De bal wordt op een betere manier rondgetikt, alleen lijken er af en toe wat dingen niet te kloppen. Vaak zal een speler uit jouw team zich aanbieden, een loopje maken en de handen in de lucht steken als hij diep gaat. Maar als je dan de bal geeft wordt deze vervelend genoeg in de voeten van de tegenstander geschoten. Ook met diepteballen is dit vaak het geval. Dit gaat erg irriteren als dit een deel uitmaakt van je aanvals-strategie en ik neem aan dat dit gewoon een fout is in het spel. Verder kun je de standaard hoge ballen en wegpoeiers ook uitvoeren. Om ballen meer vaart te geven moet je de knop wat langer indrukken.

Wat erg bevalt is het niveau van de scheidsrechters. Goed, hij loopt dan niet mee op het veld, maar zijn beslissingen zijn vaak uitstekend. Een tackle van achter betekent meestal een rode kaart, zoals het hoort. Persoonlijk miste ik het natrappen op de keeper. Ken je dat, als je achter staat, de situatie hopeloos is, de keeper tijd rekt door de bal lang vast te houden en dat één smerige schop die frustratie weghaalt? Nou, dat zit er dus niet meer in.

Goal?
Een doelpunt maken is erg lastig geworden in FIFA 06. Voorheen waren er tal van glitches te vinden in de serie, zoals elke voorzet die een goal opleverde, of scoren vanaf de middellijn na de aftrap. Dit keer heb ik er maar ééntje opgemerkt. Het komt namelijk wel erg vaak voor dat een bal er via de tweede instantie in gaat. De keeper bokst de bal vaak onhandig terug, waarna een spits er simpelweg een goal van kan maken. Toch drukt dit geval de pret niet al te hard, want het is al lastig genoeg om in de 16-meter door te breken.

Het scoren uit een vrije trap is ook erg lastig. Je kunt je speler op de juiste plek zetten en de kracht van het schot bepalen, maar vaak blijft het giswerk. De bal in de hoek plaatsen is er niet bij. Misschien is iets meer diepgang op dat gebied wel nodig, zoals in FIFA 2003 het geval was.

Football Manager
Extra diepgang wordt geboden met de manager-optie. Bij de club die je kiest krijg je dan bepaalde doelen die je moet verwezenlijken, zoals landskampioen worden. Deze optie gaat niet zo diep als de manager-games die op de markt zijn, maar geeft gewoon een extraatje aan de competitie. Het maakt het zeker wat spannender. Ook zul je een sponsor moeten kiezen die jou van geld zal voorzien naarmate je veel wint. Elke sponsor, zoals TMF of Radio 538, heeft een ander aanbod voor je. Na veel winnen kun je op zo\'n moment nieuwe spelers kopen met al het sponsorgeld dat je hebt verdiend.

Als trainer is het van belang voor een lange periode dezelfde groep spelers te behouden. Elk team heeft namelijk een \'teamgevoel\', wat inhoudt hoe de spelers elkaar aanvoelen. Hoe hoger dit gevoel, hoe gesmeerder de motor loopt. Het heeft dus minder nut om een sterrenteam bij elkaar te rapen. Zo\'n team kopen is sowieso lastiger geworden, aangezien je als club ook genoeg prestige moet hebben om grote spelers aan te trekken. Toch werkt dit wel dubieus. Vaak zul je zien dat je met een gerenommeerde club geen sterspelers kunt aantrekken, maar later zie je ze toch vertrekken naar B-clubs. Vage shit.