Puzzle League DS

Puzzle League DS is het zoveelste puzzelspel op de Nintendo DS. Het touch screen maakt het ook wel erg aantrekkelijk om simpele puzzlegames in elkaar te flansen. Yay or nay?

Uitgebreid
Puzzle League DS is in grote zin hetzelfde als eerder verschenen games zoals Zoo Keeper en Meteos. Je dient gekleurde blokken verticaal of horizontaal op een rijtje te zetten en zodra er drie of meer op een rij staan verdwijnen de blokjes en krijg je punten. Je kunt de blokjes alleen horizontaal verschuiven en als je scherm vol zit met blokken dan ben je af. Klinkt nogal afgezaagd, maar gezien de hoeveelheid speelmodi is het juist allesbehalve dat.

Om te beginnen hebben we een uitdagende puzzelmode. Hierin dien je dus puzzels met de blokjes op te lossen. Je hebt een \'x\'-aantal moves om een puzzel op te lossen. Het begint met makkelijke puzzels en de echte braniacs kunnen zich later nog wagen aan de moeilijke puzzels die je vrij kunt spelen. Het enige nadeel aan de puzzlemode is het feit dat je op een \'hint\' knop kunt drukken, waarna je ziet hoe je de puzzel op moet lossen. Ja, zo gaat de uitdaging er wel een beetje af.

Als je puzzelmoe bent kun je de Endless Mode eens proberen. Zoals de naam al zegt gaat het spel net zolang door tot je af bent. Als het je te traag vooruitgang boekt kun je met een knop nieuwe bloks op het scherm toveren. Dan hebben we nog Garbage Challenge. Hierin verschijnen er blokken met rotzooi die je speelruimte verkleinen. Je dient dus snel te handelen om deze bagger van je scherm af te toveren. Ook kun je nog aan de slag met Time Trial, hierin moet je zo snel mogelijk de levels uitspelen. De Clear mode houdt in dat je blokken moet wegwerken tot een bepaalde lijn, langzaamaan gaat de snelheid van het verschijnen van de blokken omhoog en kom je al gauw in een uitdagend gevecht tegen de tijd terecht. Er is ook nog een Daily Play mode die erg veel weg heeft van Brain Training. Je krijgt in een korte tijd een aantal van bovengenoemde speelmodi voorgeschoteld. Je resultaten worden opgeslagen en weergegeven in een grafiekje, waarin je dus kunt zien of je beter of slechter wordt.

De meest uitdagende modes moeten wel de Versus en Online modes zijn. In Versus kun je spelen tegen een computer met een zelf ingestelde moeilijkheidsgraad. Op het ene scherm ben jij dan bezig en op het andere scherm zie je je tegenstander aan de gang. Online werkt precies hetzelfde, maar dan speel je tegen een menselijke tegenstander. Als je met iemand Friend Codes hebt uitgewisseld, dan kun je zelfs tegen elkaar praten via de microfoon. Altijd leuk om je frustratie te botvieren tijdens het spelen...

Het toffe aan Puzzle League DS is dat het vrij diep kan gaan. Je kunt er natuurlijk voor kiezen makkelijke combo\'s te maken, maar je verdient pas echt punten, of kan pas echt je tegenstander dwars zitten, door zogenaamde active combo\'s te maken. Je dient dan een kettingreactie van combo\'s te ontketenen door de blokjes op de juiste posities te schuiven.

Niet perfect
De enige op- en aanmerkingen op de game zijn de karige look en het geluid. Visueel gezien ziet het er nogal goedkoop uit, het zou veel aantrekkelijker zijn geweest om alles wat hipper en strakker te maken, zoals in Meteos. De muziek, waar je toch aan vast zit tijdens het spelen, is ook niet van het beste niveau. De deuntjes komen al gauw je strot uit, terwijl dit juist in andere puzzelgames een aanvullend en positief onderdeel kan zijn. Wie zegt er nee tegen funky beats tijdens het puzzelen? Wederom heeft concurrent Meteos een missend onderdeel van Puzzle League DS, namelijk toffe muziek, maar dat spel mist weer de uitgebreide speelmodi en de lange speelsessies.