Football Manager 2007

De nieuwe Football Manager is uit! Aangezien de game zo uitgebreid is, laat ik je een seizoen of twee meeloeren over mijn schouder, kun je zien hoe een meestertacticus aan het werk gaat. Als cluppie neem ik Ajax, want ik ben een jood ja. Ajax heeft poen, goede spelers en poen, dus een uitstekende club om het spel eens mee te verkennen.

Lief dagboek, we schrijven 16-06-2006 . Henk ten Cate maakte een geintje door te zeggen dat hij naar Ajax kwam. Zodoende hebben ze mij, een broekie van de school (maar wel met veel talent), aangesteld op aanraden van voetbalgod Johan. Kan ik eindelijk bewijzen tegenover de oude garde dat ook beginnende coaches als ik zonder een verleden een team groot kunnen maken.

Lief dagboek, we schrijven 17-06-2006. De doelstellingen van de club zijn aan me gepresenteerd. De supporters verwachten van me dat ik de titel binnensleep. Voorzitter John Jaakke en het bestuur verwachten dit eveneens. Dit kan nog knap lastig worden met clubs als AZ en PSV als concurrenten.

Tevens heeft de assistent-coach een paar oefenwedstrijdjes ingepland voor het seizoen van start gaat. Hier heb ik niet echt zin in, ik wil alleen wedstrijden spelen die er om gaan. Dus ik heb instructies achtergelaten te spelen in de tactiek waarmee ik de titel wil gaan binnenslepen. Als dan de echte wedstrijden komen zijn mijn spelers er op ingespeeld.

Lief dagboek, we schrijven 08-08-2006. Ik voel me een allemachtige ezel, omdat ik de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal heb gemist. Ik ben iets te lang op vakantie geweest. We hebben gewonnen van PSV met 2-1 onder leiding van de assistent-coach. Gelukkig heb ik geen uitbrander van het bestuur gekregen.

Ik moet ook eerlijk zeggen dat er wel erg veel op me af komt. Ik heb zojuist gehoord dat ik niet alleen mijn eigen staf moet samenstellen, maar ze ook aan het werk moet zetten. Ik heb meteen al mijn scouts naar een werelddeel gestuurd om nieuwe talenten binnen te slepen. Voorlopig geen vakantie meer!

Lief dagboek, we schrijven 10-08-2006. We moesten tegen Rode Ster Belgrado spelen om een plekje in de Champions League. Het betrof een uitwedstrijd, altijd lastig. We hebben 1-1 gespeeld, wat een uitstekende uitgangspositie is voor de return in Amsterdam.

Het slechte nieuws is dat Klaas Jan Huntelaar een gebroken been heeft opgelopen. Hij is zes maanden niet inzetbaar! Aangezien Rosenberg ook niet al te best presteert zal ik moeten improviseren. Ik ga met Babel in de spits spelen. Ook zal Mitea zijn kans krijgen om voorin te laten zien wat hij kan, hoewel hij eigenlijk een aanvallende middenvelder is.

Verder lijkt het team het beste te spelen in een 4-4-2 opstelling met een ruit op het middenveld. Ik speel met een defensieve middenvelder in het centrum en een aanvallende middenvelder in het centrum. De linksmid mag opkomen om de spitsen te bedienen en het veld breed te houden.

Lief dagboek, we schrijven 26-09-2006. Het huidige systeem werkt prima! De competitie verloopt voortvarend en het ziet er naar uit dat we de tweede ronde van de Champions League gaan halen. Vandaag moeten we tegen Manchester United, uitwedstrijd. Het wordt moeilijk, maar met een beetje geluk slepen we er een gelijk spel uit.

Het bestuur heeft al laten weten blij te zijn met de prestaties en dan met name op het binnengehaalde geld. Mijn budget voor transfers is groter gemaakt. Binnenkort zal ik me gaan oriënteren op de markt om een paar spelers te kopen en te verkopen.

Lief dagboek, we schrijven 27-09-2006. Ik heb slaag gekregen door met 4-0 bij Manchester te verliezen. Ik heb mijn jongens dan ook zwaar beledigd met hun matige inzet. Stelletje luie honden zijn het, de club voor lul gezet voor de hele wereld.

Lief dagboek, we schrijven 7-12-2006. Ik sta eerste in de competitie en ben door naar de knock-out fase van de Champions League. De vernedering bij Manchester heb ik rechtgezet door thuis met 3-0 van ze te winnen. Mijn spelers zijn gemotiveerder dan ooit en de titel kan me niet ontgaan als ik zo blijf spelen.

Verder heeft Barcelona me Maxi Lopez op proef aangeboden. Altijd handig zo\'n extra spits erbij. Frank Rijkaard heeft al laten weten best vrienden met me te willen worden. Dat is heel aardig van hem, zolang hij vaker met dit soort spelers op de proppen komt. Ik heb echter ook een talentje uit de jeugd van Barca in de gelederen gehad, Pedro, en die bakte er niks van helaas. Gelukkig is Lopez een grote naam.

Lief dagboek, we schrijven 22-02-2007. Ik heb Chelsea op bezoek gehad en 2-1 gewonnen. Nu wacht ons nog de uitwedstrijd. Verder heb ik mijn scouts de wereld rondgestuurd en heb daardoor zo hier en daar wat Braziliaanse en Argentijnse talenten op het oog. Sommigen zijn helaas nog 17 jaar en kan ik dus nog geen contract aanbieden.

Ronald Koeman heeft me onlangs met 1-0 verslagen en zei in de pers dat hij geen titelkansen voor Ajax ziet. Daarop heb ik gereageerd door te zeggen dat hij in de eerstvolgende wedstrijd toch wel geklopt wordt door mij. Hierop werd ik aangesproken door Wesley Sneijder met de opmerking me niet zo amateuristisch te gedragen. Maar andere spelers als Emanuelson en Babel konden zich wel vinden in wat ik zei. Tja, je kunt niet iedereen tevreden houden blijkbaar, of misschien is het verstandiger de volgende keer mijn mond te houden.

Lief dagboek, we schrijven 27-05-2007. KAMPIOEEEENUH KAMPIOE-OE-NUH OLE OLE OLE. De titel is van mij! Na het winnen van de JC Schaal mijn tweede prijs, dat betekent meer geld voor transfers en directe plaatsing voor de Champions League. Helaas heb ik van Utrecht verloren in de bekerfinale. Had ik bijna de triple op zak in mijn eerste jaar...

Ook zijn de winnaars van het jaarlijkse prijzenfestival bekend geworden:

Manager van het jaar: ik.
Talent van het jaar: Ryan Babel.
Doelman van het jaar: Maarten Stekelenburg.
Topscorer van het jaar: Nicolae Mitea.
Europees topscorer van het jaar: Ryan Babel.
Gouden Schoen: Jaap Stam

Nu is Huntelaar weer fit, ben ik kampioen geworden met een elftal dat gemiddeld 23 jaar oud is en heb dus een zonnige toekomst voor me. Op naar seizoen twee.