Theater: Hans Klok - The Beauty of Magic (try-out)

Vrijdag 4 april stond de magiër Hans Klok in de Meerpaal te Dronten voor een speciale try-out. De show The Beauty of Magic, die zondag 6 april officieel in première ging in Groningen, laat gegarandeerd veel mensen met open mond naar vele illusies kijken. Fok!ker MrManiak (René) zat op rij 5 en liet zich betoveren.


Voordat de voorstelling begint komt eerst iemand van het management op. Er wordt verteld dat dit de tweede try-out is en dat er waarschijnlijk iets mis kan gaan. "Is dit het geval, dan wordt er 'STOP' geroepen en hopen we zo snel mogelijk door te gaan". Na een applaus gaan de gordijnen open en vrijwel meteen worden we weggeblazen door muziek met een harde bas erin. Langzaam schijnen de letters "Stage Entrance" op en een deur zwaait open. Een oogverblindende lamp schijnt de zaal in en een schim loopt door de deuropening. Als de persoon dichter bij de rand van het podium komt zien we wie het is; Hans Klok.
Hans praat kort met het publiek over de show van vanavond en zegt nog iets wat iedereen in de zaal denkt; "Ik weet het, jullie hopen dat ik zal 'bloeden' voor jullie vanavond dat ik vanavond op mijn bek ga." Stiekem hopen we dat wel; we willen weten hoe de trucs werken!

De show is een twee uur durende voorstelling met vele magische trucs, maar ook met persoonlijke verhalen van Hans. Hij vertelt ons over het ontstaan van zijn goochelverslaving op jonge leeftijd en hoe hij steeds groter werd. Ook komt er een slideshow voorbij van zijn tijd in Las Vegas. Beelden van onze Hollander bij vele bekende talkshow presentatoren, headlines van Amerikaanse krantenkoppen, Hans voor het alom bekende Vegas-bord en Hans naast Pamela Anderson zijn natuurlijk dingen waar je als toeschouwer jaloers op bent.


Het eerste deel van de show is aardig. Zoals verteld lossen korte, persoonlijke verhalen elkaar af met verbazingwekkende illusies. Wel valt op dat sommige trucs een beetje rommelig in elkaar lijken te zitten. Als illusionist probeer je zo goed mogelijk het geheim achter een truc te verbergen, maar hier en daar had ik het idee dat ik wel wist hoe de vork in de steel zit. Maar aangezien het een try-out is, zie ik het al snel door de vingers. Het tweede deel is adembenemend. Van het ontsnappen van de zwaartekracht tot het laten zweven van een voorwerp de zaal in tot de "simpele" kaarttrucjes, het wordt in een rap en spetterend tempo afgelost.

De show eindigt met een korte dialoog van Hans. Hans: "Ik heb toch nog gebloed voor jullie vanavond." Hij wijst naar twee van zijn vingertoppen ergens tussen zijn gekomen en een fikse hoofdwond die hij in het eerste deel heeft opgelopen. Dan eindigt hij met een geweldig vers, die ik jullie niet wil onthouden;

"Er zijn van die dingen in het leven, die je amper kunt verklaren. Dromen zijn het vaak, dromen die je wilt bewaren. In uw slaap met uw ogen dicht, wordt u door dromen beslopen. Vanavond droom u ook, maar dit keer met uw ogen open." - Hans Klok

Op de terugweg naar huis probeer je allerlei mogelijke dingen te bedenken hoe sommige trucs in elkaar zitten. Waar haalt hij de tientallen kaarten vandaan terwijl zijn mouwen opgestroopt zijn? Hoe kun je verdwijnen uit een kist waar brandende zwaarden in vallen? En hoe kun je binnen enkele seconden van locatie verwisselen met een assistente? Jammer genoeg zijn dat dingen, waar we enkel van kunnen dromen hoe ze werken...

Met dank aan MrManiak voor de submit!


Locatie: Dronten Datum: 4 April 2008 Waardering: