CD: Electronic - Get The Message (The Best Of)

Een paar dagen voordat ik het levenslicht zag werd één van mijn toekomstige favoriete bands opgeheven. Waarom precies is nog steeds niet duidelijk, maar na veel geruzie stapte Johnny Marr in augustus 1987 uit The Smiths. Ook met de andere grote band uit Manchester, New Order, ging het niet al te lekker. Marr en Bernard Sumner, zanger/toetsenist/gitarist bij New Order, vonden elkaar en richtten Electronic op. Het werd uiteindelijk meer een hobbyproject van de twee muzikale grootheden, en leverde maar drie albums op. Een 'best of' album lijkt daarom wat overdreven.




Het duurde tot 1989 voordat er een eerste single was: 'Getting Away With It'. Pet Shop Boys Neil Tennant en Chris Lowe en The The-drummer David Palmer verleenden hun diensten. Van de kenmerkende sound van The Smiths was weinig meer merkbaar, van New Order des te meer. Opgewekte danspop met heldere hoge synthesizers en keyboards. Kenmerkend voor de algehele sound van Electronic, alhoewel het later een stuk drukker en energieker zou worden. In 1991 kwam het titelloze debuut uit, dat algemeen gezien wordt als hun beste. In '96 volgden Raise the Pressure en in '99 Twisted Tenderness. De keuze is weinig verrassend, negen van de dertien nummers komen van de reguliere albums. Van Twisted Tenderness staat bijvoorbeeld het wat mij betreft absolute hoogtepunt erop, 'Vivid'. De verschrikkelijk aanstekelijke melodie die het nummer kenmerkt kan bijna alleen maar van Marr afkomstig zijn.

Ook van Raise the Pressure, duidelijk het minste album, zijn de beste songs aanwezig, zoals het epische, meezingbare 'Second Nature' en het meer Smiths-achtige 'Out of My League'. Toch blijft het opvallend dat van het debuut maar drie nummers te vinden zijn, maar Get The Message geeft wel een duidelijk beeld van de algehele sound van Electronic. Belangrijk voor de fans zijn natuurlijk de extra's en liedjes die niet op de studioalbums te vinden waren. Helaas zijn er maar twee B-kantjes te ontdekken: 'All That I Need' en ' Imitation of Life'. De laatste doet wel heel erg denken aan 'Opportunities' van de Pet Shop Boys.




Verder is er nog een remix van 'Disappointed', typische blije jaren '80 pop. Het originele nummer stond op de soundtrack van de animatiefilm Cool World ('92) en is alles behalve teleurstellend, maar voegt ook weinig toe. Wel leuk zijn de zeven video's op de bonus dvd. Voor de echte fans is wegens het gebrek aan B-kantjes en andere rarities een aankoop echter niet noodzakelijk. Maar het is wel een mooi overzicht van een samenwerking tussen twee genieën. Voor fans van The Smiths, New Order en de Pet Shop Boys is het dan ook een mooie introductie tot een band die een aantal verdomd goede liedjes heeft geproduceerd.



Label: EMI Releasedatum: 26-09-2006 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!