Film Review: Shaolin Soccer

Amerikaanse films over sport lijken vaak op elkaar. Er is vrijwel altijd een kansloos team dat aan het begin van de film slecht presteert, maar tenslotte toch die ene felbegeerde beker weet te veroveren. Zo'n algemene structuur betekent niet dat al deze sportfilms per definitie slecht zijn, maar voorspelbaar zijn ze zeker. Dit is ook het geval bij het Chinese Shaolin Soccer. Want hoewel de opbouw enigszins afwijkt van de bovengenoemde Amerikaanse sportfilms, is het geen verrassing hoe de film zal eindigen.
Voorspelbaar?
Een beetje.
Daarom slecht?
Zeer zeker niet!



Shaolin Soccer is namelijk een erg leuke film. Want het is misschien niet gebleken uit de korte synopsis, maar deze Chinese prent is behalve een sportfilm vooral ook een komedie. Van komedie moet Shaolin Soccer het dan ook hebben; het romantische plotlijntje stelt niks voor, erg spannend is de film niet en de dialoog is - voor zover ik dat uit de ondertitels kon opmaken - beroerd. Maar natuurlijk gaat het regisseur Stephen Chow daar helemaal niet om. De man, wiens naam in Azië gelijk staat aan amusement, wil ons vooral laten proeven van zijn ongeremde humor.



En humor is wat we krijgen. De film staat er bol van en hoewel sommige grappen typisch Aziatisch zijn - en ons wat absurd aandoen - zul je de zaal met een glimlach op je gezicht verlaten. Een lach die ook veroorzaakt zal worden door de vele verwijzingen naar andere films. Jurassic Park, Face/Off, Michael Jackson's Thriller, Seven Samurai, The Matrix, het is een feest van herkenning. En natuurlijk kan de Hong Kong fanaat zijn of haar hart ophalen met de vele Bruce Lee imitaties en het nodige Kung Fu spektakel.

De special effects zijn prominent aanwezig in Shaolin Soccer en gelukkig zijn ze van een hele behoorlijke kwaliteit. In het promotiemateriaal wordt nadrukkelijk de link gelegd met de effecten uit The Matrix en dit is zeker geen grootspraak. Een voetbal die verandert in een vlammende draak, mensen die met een bal de lucht in worden geschoten, wegbrandende shirtjes en natuurlijk alle Kung Fu moves; het ziet er allemaal prima uit. The Matrix goes Shaolin.



Wat betreft het plot is Shaolin Soccer misschien niet de meest originele film, qua uitvoering is hij dat zeker wel. De combinatie van voetbal en Kung Fu, de bijna non-stop humor en de gelikte special effects; het draagt allemaal bij aan de fijne film die Shaolin Soccer is. Wat mij betreft de leukste film van dit moment.

Score: 8

GenreSport/Actie/Komedie
Lengte90 minuten
RegieStephen Chow
CastStephen Chow, Vicky Zhao, Ng Man Tat e.a.
Releasedatum15 mei 2003
Officiële siteShaolin Soccer