FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 mei 2003

Sponsoren Minardi houden geld achter

Minardi, het team wat het toch al niet echt breed heeft, mist op dit moment de juiste (financiële) middelen om iets aan de achterstand te doen. En juist nu laten enkele belangrijke geldschieters het Italiaanse team wachten op de zeer gewenste dollars.

_BlOkKiE_ wist ons vandaag het volgende te melden:

Dit heeft teambaas Paul Stoddart vandaag gemeld in het Algemeen Dagblad. Gazprom, hoofdsponsor van het team, heeft nog geen dollarcent op de rekening gestort, terwijl BSA al naar een logo op de auto kon fluiten door de betalingsachterstand.

"Gazprom beweert te hebben betaald via een tussenpersoon. Die tussenpersoon zegt echter geen geld te hebben ontvangen, en ik heb dus ook geen geld op mijn rekening staan", aldus Paul Stoddart. De Australiër denkt eraan om naar de rechter te stappen, maar hij beseft zich dat dit een zeer hoog kostenplaatje zal hebben. "Ik sta voor de moeilijke keuze het weinige geld van dit team te besteden aan advocaten en juridische procedures om de sponsors tot betalen te dwingen, of mijn verlies te nemen. Maar als ik dat laatste doe kan ik helemaal geen sponsordeals meer afsluiten, omdat ze weten dat ik ze bij wanbetaling toch niet voor de rechter zal slepen."

De normaal zo optimische Stoddart ziet de toekomst niet meer al te rooskleurig, hij geeft zelfs toe dat het chassis van Minardi tekortschiet. "Alle teams maken een stap voorwaarts, terwijl wij geen enkele progressie boeken. Met vijf miljoen dollar kan ik al een nieuw chassis laten maken, want de PS03 voldoet gewoon niet. Met tien miljoen dollar zou het echt een wereld van verschil zijn. Voorlopig zullen we het moeten uitzingen."

Travolta en Newton John samen in Grease 3

Naar alle waarschijnlijkheid zullen Olivia Newton John en John Travolta weer samen spelen in de derde versie van Grease. De twee speelden een kwart eeuw geleden ook samen in het origineel.

Paramount Pictures, dat de film produceert, wil het tweetal neerzetten als ouders. Daartoe speelt Grease 3 ook in een eind jaren '70-setting, in plaats van eind jaren '50, zoals in Grease 1.

De muziek zal echter nog steeds van hetzelfde genre zijn. De kinderen van Danny en Sandy, dus vertolkt door Travolta en Newton John, worden ook gegrepen door de jaren '50 muziek. Ook zetten zij zich net zo af tegen de maatschappij als hun ouders twintig jaar eerder.

GSM-hoesjes met marihuanageur verboden

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dinsdag zijn van een beurs in Sydney hoesjes voor mobiele telefoons die ruiken naar mariuhana, verwijderd op last van de plaatselijke autoriteiten. Opdrachtgever voor het verwijderen van de hoesjes was premier Bob Carr van de Australische deelstaat New South Wales en een aantal andere politici die de verkoop van de hoesjes hadden afgekeurd.

Het betrof de introductie van een serie GSM-hoesjes met een luchtje. Ze waren ook verkrijgbaar met onder andere chocolade-, aardbeien- en koffiegeur. Volgens Carr is "alles wat de indruk wekt van normalisatie van een drug zoals marihuana en de promotie daarvan onder jongeren betreurenswaardig".

Eigenaar van de hoesjes, Robert Punch, zei dat de organisatoren van de beurs voor informatietechnologie CeBIT Australia 2003 hadden geëist dat hij de hoesjes zou verwijderen en dat hij daar verbaasd over was. Hij verklaarde dat hij in de afgelopen drie maanden, sinds hij de import van hoesjes begon er al 1500 van had verkocht.

Man probeert agent in brand te steken

Robbie_Eco had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Gorinchem heeft een 22-jarige inwoner van het daar gevestigde asielzoekerscentrum dinsdag geprobeerd een politieman in brand te steken.

Het incident gebeurde toen de politie het centrum bezocht om een aantal mensen uit te zetten. De verdachte was daarover boos, liep vervolgens met een afwasteiltje gevuld met benzine op de agent af en goot de inhoud deels over hem heen. Ook had de man een aansteker in de aanslag. Echter voordat de man de agent in brand kon steken, overmeesterden de andere agenten hem.

De man is daarop in de boeien geslagen. Hem wordt poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel ten laste gelegd.

Aanpassing aan subleagues

Tot vandaag was het mogelijk om met een subleague waarin maar één iemand zich bevond deel te nemen aan de manager. Een aantal mensen wezen ons op het feit dat dit onjuist is, omdat de bedoeling van een subleague juist is om met een groep te strijden om de beste subleague te worden (naast de concurrentiestijd in de league zelf overigens).

Wij hebben gemeend dat dat juist is en vanaf vandaag worden subleagues met minder dan twee personen dan ook uit de klassementen geweerd. Zij kunnen wel gewoon mee blijven doen, maat worden dus niet opgenomen in een klassement.

Bovenstaande regel is geldig tot het moment dat de subleague meerdere personen gaat tellen. Dan wordt deze als volwaardig aangezien. Er wordt dus niet een individueel onderscheid gemaakt tussen aantallen deelnemers per race, maar het gaat om het totaal aantal deelnemers op het moment dat het klassement wordt opgevraagd.

Naast deze regel is nu ook in de klassementen terug te vinden hoeveel deelnemers een league telt en is er nog een klein bugje verwijderd.

De redactie.

Geen screening reizigers op SARS

Er komt geen algemene screening van mensen die uit gebieden waar SARS heerst komen. De ministers van Gezondheid van EU-landen hebben tegen een dergelijk voorstel gestemd. Het plan, dat alleen door de Italiaanse minister werd gesteund, stelde voor om reizigers bij aankomst op de besmettelijke longziekte te controleren.

Volgens staatssecretaris Ross zou een dergelijke controle een scheinveiligheid geven. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft aan dat het beter is reizigers te onderzoeken voordat ze uit een SARS-gebied vertrekken.

De ziekte is in China nog steeds niet op haar hoogtepunt. Het dodental in dat land is inmiddels opgelopen naar 214. Er zijn 4409 besmettingen geteld.

Australië herdenkt dierlijke slachtoffers oorlogen

In Australië zijn in de oorlogen die het land heeft gekend honderdduizenden paarden, ezels, honden, duiven en andere dieren omgekomen bij gevechten. Hoog tijd dus voor een monument om deze slachtoffers te herdenken, vindt de Australische tak van de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA). Aan het eind van dit jaar wordt met de bouw van dit ruim 214.000 euro kostende herdenkteken begonnen.

"We hebben naar schatting alleen al 100.000 paarden in de Eerste Wereldoorlog gestuurd. Slechts één kwam terug," aldus een woordvoerder. Het monument moet de paarden, ezels en kamelen die wagens, artillerie en mensen trokken, herdenken. Maar ook aan de duiven die berichten vervoerden en gebruikt werden als teken van een gasaanval, honden die naar mijnen zochten en mensen opjoegen en de apen die als mascotte werden gebruikt, wordt met het monument de eer gegeven die zij zouden verdienen.

Volgens de RSPCA wordt er ook in Groot-Brittannië aan een dergelijke dierenmonument gewerkt.

Baby-schildpadjes in de war door stadslichten

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Langs de Indiase kust zijn duizenden baby-schildpadden omgekomen, doordat ze, aangetrokken door het licht van de stad en diens auto's, vanuit hun ei niet naar de zee, maar naar de weg kropen. Dat heeft een natuurvereniging gezegd.

Het gaat om zeer zeldzame Warara-schildpadden. De dieren worden met uitsterven bedreigd. Vrijwilligers doen er dan ook van alles aan om andere baby-schildpadden hetzelfde lot bespaard te laten blijven. Met netten en de inzet van vrijwilligers om de dieren naar de zee te brengen moet meer leed worden voorkomen.

Superman geen geschikte naam voor baby

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een stel in Zweden heeft haar baby niet mogen noemen zoals ze zelf graag wilde. De naam 'Superman' was de autoriteiten iets te gortig, waardoor Sara Lindenger en Johan Leisten een andere naam voor hun zoontje mochten verzinnen.

In Zweden houdt een instantie toezicht op de namen die ouders hun kinderen willen geven. Lindenger en Leisten wilden hun pasgeboren baby de naam Staalman, de Zweedse vertaling van Superman, meegeven, maar dat mocht niet omdat de naam zou kunnen leiden tot ongemak voor degene die hem draagt.

Het stel ziet het probleem van de supernaam niet. "We wilden hem David Rune Staalman Leisten noemen," aldus Lindenger. "Het zou veel erger zijn om 'Fantomen' (het Spook) of Tarzan te heten."

Hoofd motorafdeling Renault op straat

Vandaag is bekend gemaakt dat Jean-Jacques His, het hoofd van de motorafdeling van Renault, aan het eind van de maand opstapt.
De Fransman was verantwoordelijk voor de werkzaamheden in de fabriek in Viry-Châtillon, maar die taak is al door Flavio Briatore overgenomen. His staat nu alleen nog aan het hoofd van de ontwikkelingsafdeling, en is daar dus aan het eind van de maand ook weg.

His heeft belangrijk werk voor Renault verricht voor de successen tussen 1992 en 1997. His begon in 1973 bij Renault en is daar eigenlijk altijd gebleven. Tussen 1986 en 1988 werkte hij echter voor Ferrari.

His speelde ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de 111-graden V10 motor, een ware revolutie in F1-motorenland. Het gebrek aan PK's van die motor zou niets te maken hebben met het vertrek van de 56-jarige His. Ook is onbekend hoeveel invloed de komst van de motorenbouwer Bernard Didot heeft op het vertrek van Jean-Jacques His.

Muggenbestrijding loopt fout af

Een Braziliaanse man heeft per ongeluk zijn eigen huis in lichterlaaie gezet toen hij radicale maatregelen nam om een zwerm muskieten in zijn huis te bestrijden.

Rogerio Assis Cavalcante besloot een stuk papier in brand te steken in de hoop daarmee een aantal muskieten uit de woning te verdrijven. Het vuurtje greep echter snel om zich heen en zorgde ervoor dat niet alleen de muggen, maar ook de man uit het huis werden verdreven.

"Toen we aankwamen en de man uit de woning haalden, was de man nog steeds kwaad, en bleef vragen of de muskieten nu weg waren. Mensen zouden dergelijk briljante ideeën niet moeten uitvoeren," aldus een woordvoerder van de brandweer.

Met dank aan bluebit voor het vertalen en submitten van dit bericht!

Pieter Storms opgepakt na 'ludieke actie'

Presentator Pieter Storms van het SBS6-programma Breekijzer is dinsdag in Alkmaar door de politie aangehouden, nadat hij op 22 april een kunstwerk heeft gestolen bij het Inter Keuken Gilde in Den Dolder. Volgens J. de Vries van The Storms Factory betrof de diefstal een ludieke actie.

Storms was voor zijn programma bij een keukenwinkel in Alkmaar 'te gast', voor een item over een cash-back-actie. Twee vrouwen uit Castricum zouden, na aankoop van een keuken, hun geld vijf jaar later volledig terugkrijgen. Ze ontvingen het bedrag echter niet, waarna Breekijzer werd ingeschakeld.

In de betreffende winkel werd Storms doorverwezen naar het hoofdkantoor in Den Dolder. Ook daar kreeg de televisieploeg nul op het rekest. De presentator stelde voor om "dan maar het kunstwerk mee te nemen". The Storms Factory beweert dat de directeur hiermee instemde, maar dat de zaak eerst nog inhoudelijk bekeken zou worden.

Nadat Storms te horen had gekregen dat de twee vrouwen hun geld niet zouden terugkrijgen, bracht hij opnieuw een bezoek aan het hoofdkantoor om het kunstwerk op te halen. "De directeur stond erbij en bood ons zelfs nog koffie aan", aldus De Vries.

Vlak voor een kort geding van de gemeente Alkmaar tegen The Storms Factory en SBS Broadcasting werd Pieter Storms aangehouden. Na het kort geding is hij via de arrestanteningang afgevoerd en naar het politiebureau in Zeist gebracht waar hij is verhoord. Volgens De Vries mocht hij daarna weer naar huis. Woensdag zijn de beelden van de 'diefstal' op tv te zien.

Oorlogsspelletje zorgt voor invasievrees

bluebit vertaalde voor ons het volgende opmerkelijke bericht, waarvoor dank!

Een Oostenrijkse jochie heeft half Oostenrijk in rep en roer gebracht nadat de jongen in camouflagepak door de bossen zwierf en hierbij werd gezien door een 53-jarige wandelaar.

De wandelaar dacht dat het land aangevallen werd door een buitenlandse macht en belde meteen met de politie. Die nam de melding klaarblijkelijk zeer serieus en startte een zoektocht op waarbij gebruik gemaakt werd van helikopters, 'cobra'-elitetroepen en honden.

De jongen in camouflagepak werd uiteindelijk gevonden, maar deze vertelde de politie dat hij op weg was naar wat vriendjes om 'oorlogje' te spelen, nadat de Irak-oorlog wekenlang op de tv was.

"Aanwijzingen dat Arjan Erkel nog in leven is"

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is weer een sprankje hoop voor familie en vrienden van Arjan Erkel. De authoriteiten in de Russische republiek Dagestan hebben aanwijzingen dat de coördinator van Artsen zonder Grenzen (AzG) nog leeft. Dat heeft de hulporganisatie laten weten.

Volgens AzG is het contact een positieve ontwikkeling. "Voor ons is het een positief signaal. We moeten ervan uitgaan dat Arjan nog in leven is", aldus een woordvoerder. De organisatie liet eerder vandaag weten dat de ontvoerders contact op zouden hebben genomen, maar dit is later weer ontkend.

Arjan Erkel werd op 12 augustus door gewapende mannen ontvoerd. Hij werkte in Dagestan als algemeen coördinator. AzG hield een handtekeningenactie, maar die heeft tot op heden nog niets opgeleverd.

Man rijdt ruim 160 op N46

bluebit had ons via de newssubmit het volgende, herschreven, te melden:

Een 18-jarige automobilist heeft maandagmiddag op een gevaarlijke manier bevrijdingsdag gevierd. De politie kreeg de man op de N46 in het oog nadat hij enkele onverantwoorde inhaalmaneuvres maakte. Hierna vervolgde de man zijn weg met een snelheid die bij vlagen boven de 160 km lag.

De jonge coureur kon staande gehouden worden bij Startenhuizen, nadat hij met 110 km per uur aan het bumperkleven was. De man bleek onder invloed van softdrugs te zijn. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingevorderd.

Herdenking Pim Fortuyn van start

victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Pim Fortuyn 2Aanhangers van Pim Fortuyn zijn aan een herdenkingstocht door zijn woonplaats Rotterdam begonnen. Ongeveer 1.000 mensen lopen van de Diergaarde Blijdorp naar de Korte Hoogstraat waar om 18.00 uur het beeld van Pim Fortuyn zal worden onthuld.



In Hilversum op het Mediapark zal een plaquette worden onthuld. Daar werd Fortuyn precies een jaar geleden door Volkert van der Graaf doodgeschoten.

De onderhandelaars in de kabinetsformatie, Jan-Peter Balkenende (CDA), Gerrit Zalm (VVD) en Boris Dittrich (D66), zullen even na 18.00 uur hun beraadslagingen onderbreken om Pim Fortuyn te herdenken. Alle drie onderstreepten vandaag de betekenis van Fortuyn, vooral zijn strijd tegen de Haagse regelzucht en zijn vermogen dingen bij de naam te noemen.

''De bureaucratie en overbodige regels worden aangepakt in de geest van Fortuyn. Hij heeft veel opgeschud'', aldus Zalm. Balkenende is van mening dat Fortuyn als geen ander ''dat wat bij burgers leeft onder woorden kon brengen'''. Bovendien heeft hij de aanzet gegeven tot structuurverandering van de gezondheidszorg. Boris Dittrich noemde de invloed van Fortuyn heel verstrekkend: 'Hij doorbrak taboes. Zijn invloed reikt zover dat die ook in de toekomst nog voelbaar zal zijn''.

Japan vreest voor aanslagen Pana Wave sekte

De Japanse sekte Pana Wave Laboratory zegt dat de regering elektromagnetische golven gebruikt om hun aan kankerlijdende sekteleider Yuko Chino, die zij als een profeet zien te laten sterven. Honderden politieagenten hebben door het hele land de sekteleden opgepakt wegens overlast. De sekte zegt dat ze de mensheid gaan uitroeien als hun leider sterft.

Hidekiko Sato, de directeur-generaal van de politie vreest het ergste: "De groep is gelijk aan Aum Supreme Truth in zijn beginstadium". Die sekte pleegde een gifgas aanval in de Tokyo metro in 1995.

Pana Wave Laboratory gelooft dat een 10e onbekende planeet op 15 mei 2003 de aarde zal passeren, waardoor getijdengolven zullen ontstaan, het magnetisch veld van de aarde omdraait en navigatiesystemen van vlieg- en ruimtevaartuigen zullen disfunctioneren.

Joegoslaaf loopt met afgehakt hoofd op straat

hemmes, Izeman, Woef, Erik en bluebit hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De wetsdienaren van het Duitse plaatsje Ubach-Palenberg, vlak over de grens bij Landgraaf, hebben vanmorgen een 24-jarige Kosovaar gearresteerd die op de markt rondliep met een afgehakt hoofd in de ene hand én een mes in de andere hand.

De man had kort daarvoor het hoofd van zijn schoonzus afgehakt, en met haar hoofd liep hij de Karlplatz op, waar beiden woonden. Hevig geschrokken omstanders belden direct de politie die de man oppakten.

Zowel het slachtoffer als de dader hebben de Joegoslavische nationaliteit. De politie maakte bekend dat tot nu toe geen reden gegeven is door de man voor zijn lugubere aktie.

Eerste 'Pim Fortuyn tulp' naar familie Fortuyn

De eerste 'Pim Fortuyn tulp' is dinsdag door de familie Fortuyn in de Keukenhof in Lisse in ontvangst genomen. Marten Fortuyn, broer van Pim, betitelde de bloem in een dankwoord als een 'stevige ijdele bloem' die goed het karakter van zijn broer symboliseert.

De kinderen van Marten Fortuyn, Erik en Jordana, lazen voor de overhandiging van de tulp het certificaat van de bloem voor aan de verzamelde pers.

Later op de dag zal de familie Fortuyn aanwezig zijn bij de onthulling van een standbeeld van Pim Fortuyn in de Korte Hoogstraat in Rotterdam door burgemeester Ivo Opstelten.

Eddie Jordan wil tweedaags GP weekend

Als het aan Eddie Jordan, teambaas van Jordan, ligt worden de Grand Prix weekends van drie naar twee dagen ingekort. Met als belangrijkste punt een kwalificatie op zondagochtend.

Deliberator wist ons vandaag het volgende te melden:

De Ierse teambaas stelt voor om de laatste kwalificatiesessie op zondagochtend te houden. Hierdoor zou de vrijdagsessie naar zaterdag verplaatst kunnen worden, zodat er een tweedaags GP weekend gerealiseerd zou kunnen worden. Hiermee zouden de teams veel geld kunnen besparen.

"Ik zou graag met het testen op vrijdag stoppen en een vrije dag hebben", aldus Jordan. "Op zaterdag rijden we vier uur met de race-auto's. Kun je 't dan voorstellen dat we om 09.30 uur kwalificeren, vijf uur later gevolgd door de race? Dat is fantastisch."

De eigenlijke bedenker van dit idee is Gary Anderson, de race engineer van hetzelfde team. Eddie Jordan heeft dit idee onlangs voorgelegd aan de overige teambaszen. Paul Stoddart, teambaas van Minardi, was minder enthousiast over het idee: "Het zal iedereen geld besparen, maar er spelen andere zaken mee. Ik denk niet dat dit plan doorgaat."

Vonnis Hans Janmaat gehandhaafd

De Hoge Raad heeft het vonnis tegen de voormalige leider van de Centrumdemocraten (CD), Hans Janmaat, gehandhaafd. Eind vorig jaar had Wil Schuurman, de voormalig levenspartner van de vorig jaar overleden oud-politicus, een herzieningsverzoek ingediend. Ze wilde de veroordeling van Janmaat uit 1997 wegens discriminatie ongedaan maken.

Tijdens een betoging van de CD in Zwolle in 1996 had Janmaat geroepen dat als de CD het voor het zeggen zou krijgen, hij de multiculturele samenleving meteen zou afschaffen. Twee andere personen riepen leuzen als: 'eigen volk eerst', 'vol is vol' en 'Nederland is voor Nederlanders'. Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde Janmaat indertijd tot een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een boete van 7.500 gulden.

Voor een herzieningsverzoek moeten nieuwe feiten worden aangedragen, die tijdens de eerdere behandeling door de Hoge Raad nog niet bekend waren. De weduwe van Janmaat betoogde in haar verzoek dat de laatste tijd is gebleken dat ,,de wens tot afschaffing der multiculturele samenleving in brede kringen in de samenleving leeft''. Daarmee gaf ze aan te verwijzen naar uitlatingen van diverse politici in het afgelopen jaar.

De Hoge Raad stelt echter dat het feit dat meerdere politici en opiniemakers in het afgelopen jaar hebben gesproken over het afschaffen van de multiculturele samenleving, niets afdoet aan de strafbaarheid van de uitlatingen van Janmaat.

Barca 100 miljoen in het rood

Interim-voorzitter Enric Reyna, die vandaag voor het laatst als preses fungeert van de Catalaanse club, maakte bekend dat Barça kampt met een schuld van rond de honderd miljoen euro.

Als gevolg van dit astronomisch bedrag, zullen er tot het aantreden van de nieuw verkozen president van de club geen uitgaven meer worden gedaan. Dit heeft onder andere gevolgen voor de contractverlengingen van Phillip Cocu en Frank de Boer, deze spelers zullen moeten wachten.
In het lopende seizoen verloor Barca 55 miljoen euro, een van de redenen waarom voormalig president Joan Gaspart moest opstappen. De prestaties van de club blijven voor de 'socios' echter belangrijker en ook die waren matig, hoewel Barcelona zich nog wel voor Europees voetbal kan plaatsen.

Lijst van 20 best betaalde spelers

NLBADBOY wist ons vandaag het volgende te melden:

David Beckham is met 15 miljoen euro per jaar de beste betaalde voetballer van de wereld. Dat staat in een gepubliceerd onderzoek van France Football.

In de top 20 van de wereld staat geen Nederlandse voetballer. Wel staan er 4 spelers van Real Madrid en Inter Milan in en 3 van Manchester United.

De lijst van de 20 best betaalde spelers is:
1. Beckham (Manchester United). 15 miljoen euro,
2. Zidane (Real Madrid) 14 miljoen euro;
3. Ronaldo (Real Madrid) 11,5 miljoen euro;
4. Rio Ferdinand (Manchester United) 9,6 miljoen euro;
5. Del Piero (Juventus) 9,5 miljoen euro;
6. Nakata (Parma) 9,3 miljoen euro;
7. Raul (Real Madrid) 9,3 miljoen euro;
8. Vieri (Inter Milan) 9,2 miljoen euro;
9. Owen (Liverpool) 8,9 miljoen euro;
10. Keane (Manchester United) 8,6 miljoen euro;
11. Figo (Real Madrid) 8,6 miljoen euro;
12. Batistuta (Inter Milan) 8,6 miljoen euro;
13. Campbell (Arsenal) 8,1 miljoen euro;
14. Kahn (Bayern München) 7,6 miljoen euro;
15. Recoba (Inter Milan) 7,6 miljoen euro;
16. Totti (AS Roma) 7,3 miljoen euro;
17. Rivaldo (AC Milan) 7,2 miljoen euro;
18. Henry (Arsenal) 6,2 miljoen euro;
19. Cannavaro (Inter Milan) 6,0 miljoen euro;
20. Maldini (AC Milan) 6,0 miljoen euro.

Europa belooft meer bèta-studenten

daanharmsen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ook de Europese Unie is er inmiddels achter dat er te weinig bèta-studenten zijn. Daarom hebben de Europese ministers van onderwijs afgesproken dat er in 2010 minstens 10% meer afgestudeerde bèta-studenten genoteerd kunnen worden. Onze Nederlandse minister van Onderwijs, Maria van der Hoeven wil laten onderzoeken of het mogelijk is om het collegegeld voor bèta-studies te verlagen en voor alpha-studies te verhogen en of dit effect zal hebben.

In Nederland zal het krijgen van 10% meer afgestudeerde bèta-studenten nog moeilijker zijn omdat in Nederland bij de landen met het minste bèta-studenten hoort. Ook is er in Nederland minder budget, maar 4,7% van het Bruto Nationaal Product wordt uitgegeven aan onderwijs, dit is in de EU gemiddeld 5%.

De ministers hebben ook nog afgesproken dat van alle mensen boven de 22 jaar er in 2010 minstens 85% hoger voortgezet onderwijs (minstens havo) moet hebben gevolgd. Dat percentage is nu 69%. Ook streven ze er naar om het aantal schooluitvallers te verlagen naar 10% in 2010.

Ecclestone niet blij met kwalificatiesysteem

Bernie Ecclestone heeft kritiek geleverd op het kwalificatiesysteem dat dit seizoen gebruikt wordt. De spanning is weg, aldus de Formule 1 baas.
Dit seizoen hebben de coureurs 1 ronde waarin ze hun tijd moeten zetten, zonder herkansing. Omdat na de kwalificatie niet meer getankt mag worden rijden de auto's nu ook met vollere tanks.

De Brit is wel van mening dat nog een paar races afgewacht moet worden, om te zien wat het werkelijk oplevert. Ook heeft hij het idee dat de startopstelling weinig verschilt met die van vorig jaar.

Ecclestone geeft Michael Schumacher een goede kans om zijn titel dit jaar met succes te verdedigen. Ook was hij uitermate positief over Fernando Alonso. "Hij heeft alles wat nodig is om wereldkampioen te worden", aldus Ecclestone.

Engelse zwerfkat erft fortuin

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Londense villa ter waarde van een half miljoen euro, dat is de erfenis die een zwarte zwerfkat, genaamd Tinker, heeft gekregen. Daarnaast wordt de kat onderhouden door een eigen fonds van 150.000 euro. De erfenis heeft de kat te danken aan een kinderloze 89-jarige weduwe.

De kat mag beschikken over het geld op voorwaarde dat hij in het huis blijft wonen. Indien de kat er niet blijft wonen, maar uit zwerven gaat, dan wordt het fonds opgeheven en krijgen de buren het huis. Sinds weduwe is overleden heeft de kat twee zwerfkatten als logee gekregen in de drie slaapkamers van het huis.

Première Lord of the Rings in gevaar

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De wereldpremière van het derde deel van The Lord of the Rings is in gevaar. Het laatste deel zou in december in Wellington (Nieuw-Zeeland) voor het eerst worden vertoond, dit omdat de film voornamelijk in dit stadje is opgenomen. Het stadsbestuur vindt de kosten echter te hoog en kon er geen besluit over nemen.

De betrokken bioscoop moet voor de première grondig verbouwd worden, maar de kosten blijken te hoog te zijn (7 miljoen euro). De raad wil er nog maar 2 miljoen euro voor uittrekken en dat betekent dat de renovatie minder groots kan worden aangepakt.

Verder dreigden de producers dat de première naar Los Angeles verplaatst zou worden. Inmiddels heeft de burgemeester van Auckland, een nabij gelegen stad, laten weten dat de stad over een prima bioscoop beschikt. Morgen praat de gemeenteraad van Wellington verder over de kwestie.

John Travolta koopt visje voor 350 euro

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dat John Travolta een visliefhebber is wisten we misschien al langer, maar dat hij laatst zoveel trek had in een visje en daar 350 euro voor neertelde is wel heel opmerkelijk.

Filmster John Travolta wilde in een hotel-restaurant in Beverly Hills graag de red snapper van de menukaart hebben, maar de kelner moest hem teleurstellen; de laatste snapper was zojuist besteld via de roomservice.

Travolta had echter wel heel veel trek in deze vis en zei tegen de kelner: "Zeg maar tegen het stel dat ik hun hele rekening betaal in ruil voor de snapper." Het voorstel werd door het stel geaccepteerd met als gevolg dat de 49-jarige Amerikaan in plaats van 70 euro zo'n 350 euro moest neertellen voor zijn avondmaal.

Man studeert na 75 jaar af aan universiteit

De 96-jarige Don Flickinger uit Ohio heeft onlangs zijn bul aan de universiteit van Toledo gehaald. Zo te merken aan zijn studietijd heeft de man niet echt veel last gehad van studiedruk. De bejaarde man deed liefst 75 jaar over het behalen van zijn diploma.

Flickinger begon in 1928 aan zijn studie. Tijdens de economische recessie in de jaren dertig moest hij noodgedwongen de schoolbanken verlaten. In 1966 hervatte hij zijn studie.

Festivalnieuws: Fields Of Rock, Lowlands

Fields Of Rock
De organisatie van Fields Of Rock heeft de eerste namen bekend gemaakt van bands die zullen spelen op het 'Locals Only' podium. Enkel Nederlandse amateurbands mogen hierop spelen. Tot nu toe zijn dit:
F33l3r, Brainshake, Cancelled en V-Male.

Daarnaast is bekend geworden dat Glassjaw af heeft moeten zeggen. Verder zijn Nile, The Blood Brothers en Autumn ook aan het programma toegevoegd.

Lowlands
Vanaf 5 mei worden de hele week tien nieuwe bands bekend gemaakt die op Lowlands zullen spelen. De eerste twee zijn Lamb en Feeder. Eerder deze maand werden al de namen van Bettie Serveert, Kamagurka, Finch, Ska-P en Less Than Jake bekend gemaakt. Lowlands vindt plaat op 29, 30 en 31 augustus in Biddinghuizen.

Voetbal: Barcelona kan salaris Kluivert halveren

In de zomer van 2005 loopt het contract van Patrick Kluivert bij FC Barelona ten einde. Nog voor 15 mei zal er echter een beslissing worden genomen over zijn toekomst bij de Catalaanse club. Op die datum loopt namelijk de deadline af waarin de Spaanse club het salaris van Kluivert kan halveren.

Dat houdt in dat de spits dan in plaats van 6 miljoen euro in een jaar, 'slechts' 3 miljoen euro zal krijgen. Er zit wel een tegenprestatie aan vast: Mocht het zover komen dat Kluivert zijn salaris wordt gehalveerd, dan wordt de contractueel vastgestelde transfersom voor de aanvaller teruggebracht van 36 miljoen euro naar 1,8 miljoen euro. Met het lage prijskaartje om de nek is er bij elke Europese topclub plaats voor Kluivert die in de interland tegen Portugal het record van Dennis Bergkamp van 37 doelpunten voor het Nederlands elftal evenaarde.

Kluivert zelf heeft al aangegeven graag bij FC Barcelona te blijven. Geruchten over een mogelijke transfer naar Manchester United wijst hij van de hand. ,,Ongefundeerd'', zegt de 26-jarige spits op de webiste van FC Barcelona. ,,Ik heb altijd gezegd dat ik bij Barcelona wil blijven. Ik word er een beetje moe van dat telkens te moeten herhalen.''

Kluivert zegt nog niet benaderd te zijn door de clubleiding. ,,De deadline is 15 mei. Als de club wil praten, okay. Ik wacht af.'' Kluivert wordt met Manchester United in verband gebracht omdat de Engelse kampioen op zoek naar versterking is voor de aanval. Manager Ferguson is op zoek naar een spits die met Van Nistelrooij een tandem kan vormen. Engelse kranten verklaarden dat Van Nistelrooij de naam Kluivert heeft laten vallen.

Verkeerd geplaatst verkeersbord zet straat blank

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Haarlemmerweg in Amsterdam is maandagochtend volledig ondergelopen nadat tijdens het plaatsen van een verkeersbord de hoofdwaterleiding werd geraakt. Een politiewoordvoerder van de regio Amsterdam-Amstelland heeft dit bevestigd.

In de straat zijn een aantal kelders van bewoners onder water gelopen en het wegdek van de straat is verzakt. Het is nog onduidelijk hoe lang het gaat duren voordat alles hersteld is en hoeveel de kosten zullen bedragen.

[Up]PSV peilt Stam en Cocu

De Telegraaf meldt dat PSV in gesprek is met Jaap Stam (Lazio Roma) en Philip Cocu (FC Barcelona).

PSV is op zoek naar spelers met routine, iets dat de selectie met het oog op het andermaal korte verblijf van de club in de Champions League dit seizoen hard kan gebruiken. Met middenvelder Cocu werd eerder dit seizoen ook al gesproken, Cocu kan eventueel een jaar bijtekenen bij Barcelona. Cocu voelt evenwel ook voor terugkeer naar Nederland. PSV praat frequent met hem.
Verdediger Jaap Stam verdient een aangenaam salaris bij Lazio Roma, maar krijgt dat niet uitbetaald. Sportief ging het dit jaar niet slecht, Stam reikte met Lazio tot de halve finale UEFA Cup. De financiele zorgen bij de club, waar Stam nog 2 jaar onder contract staat, geven echter wel zorgen. Stam legde vorige week een voorgestelde salarisvermindering naast zich neer. PSV-coach Hiddink over Stam: "Het is duidelijk wat wij willen, en ik weet dat Stam hetzelfde wil".

6-05-03 Voetbal.nl
Manager Frank Arnesen van PSV heeft in het blad Sportweek gezegd dat de kans dat Stam en Cocu naar PSV komen zeer klein is. "Philip heeft duidelijk aangegeven dat hij het liefst zijn contract met Barcelona wil verlengen. Hij is aanvoerder en heeft het goed naar zijn zin." Volgens de Deense oud-international is bij Stam de kans dat hij bij PSV tekent, nog kleiner; "Lazio wil geld zien. Meer dan wij kunnen betalen. Ik denk dat de kans groot is dat hij binnen Italië getransfereerd wordt."
Gisteren waren er nog geruchten als zou Stam naar Ajax komen.

Voetballers MVV moeten lease-auto inleveren

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Aankomend weekeinde zullen alle spelers, trainers en de mensen van het management van MVV hun lease-auto moeten inleveren. Met het oog op de slechte financiële situatie van de club heeft BMW Nederland besloten dat zaterdag alle auto's worden opgehaald.

Alle werknemers van de club die zo'n lease-auto hebben zijn door manager Franssen van MVV op de hoogte gesteld. Al maandenlang is de financiële situatie bij MVV zeer slecht. De in totaal veertig spelers, trainers en medewerkers hebben in maart en april geen salaris ontvangen. Om een faillissement te voorkomen heeft de Limburgse voetbalvereniging snel 1.5 miljoen euro nodig. De KNVB zal MVV voor het komende seizoen vooralsnog geen licentie verstrekken.

Gezin verdrinkt in eigen waterzuiveringsinstallatie

Maandagavond is in het Duitse Beieren een heel gezin verdronken in de waterzuiveringsinstallatie van hun huis. De politie verklaarde dat een twintig maanden oude jongen in de 75 centimeter brede put was gevallen, waaruit zijn ouders water pompten. Toen de 47-jarige vader en 42-jarige moeder het kind wilden redden vonden ook zij de dood.

Dezelfde avond vond de moeder van de man de waterput open. Samen met haar andere zoon vond ze de verdronken vrouw. Toen brandweerlieden de 3 meter diepe put leegpompten, troffen ze op de bodem de vader en zoon aan.

Saddam nam 1 miljard dollar op vlak voor de oorlog

Een dag voor de Amerikaans-Britse aanval op Irak plaatsvond heeft Saddam Hoessein een kleine 1 miljard dollar aan cash uit de Iraakse Centrale Bank laten halen. Het geld - 900 miljoen in Amerikaanse 100-dollarbiljetten en 100 miljoen in euro's - werd met drie vrachtwagens met oplegger weggereden.

De operatie vond plaats in de nacht van 17 op 18 maart en stond onder leiding van Saddams jongste zoon Qusai en zijn persoonlijke assistent Abid al-Haimd Mahmood.

Het vermoeden wordt uitgesproken dat de vrachtwagens naar Syrië zijn gereden.

Interview: Intwine

"Ex-Idols" is een begrip op zich aan het worden. Nadat Jamai en nu ook Jim aan hun muzikale carriëre gaan werken, is het voor degenen die niet hebben gewonnen nog maar afwachten of ook zij de kans krijgen om een single of album uit te brengen.

Roger deed dat anders. Toen het contract dat hij moest tekenen niet voldoende zekerheid kon bieden dat zijn eigen nummers opgenomen konden worden, bedankte hij en moest het programma verlaten. Met zijn band Intwine bracht hij de single 'Happy' uit, die het goed deed in de charts. Hoog tijd dus voor een gesprek met Roger en de zijnen, samen met scholieren.com.

Dossier: Een jaar na de moord op Fortuyn

Precies een jaar geleden werd Pim Fortuyn neergeschoten op het Media Park in Hilversum. Een schok ging door Nederland. Een politieke moord hadden we hier nog nooit gehad. In het jaar daarna zijn de gevolgen van het fenomeen Fortuyn en de moord op hem nog steeds goed te merken.

Fok! heeft het allemaal voor je op een rijtje gezet. Wat is er in het jaar na de moord allemaal gebeurd? En hoe besteden de media vandaag aandacht aan de herdenking? Lees het in het 'Dossier: Een jaar na Pim Fortuyn'.

Reageren op dit bericht is niet (meer) mogelijk, dat kan bij het dossier zelf.

Marokkaanse boefjes recidiveren vaak

Jeugdige Marokkaanse crimineeltjes vallen na een taakstraf sneller terug in misdadig gedrag dan autochtone jongeren. Volgens criminoloog D. Korf van het Willem Pompe Instituut voor criminologie komt dit doordat de ouders van de jonge Marokkanen niet genoeg betrokken zijn bij de alternatieve straffen van Bureau Halt.

Korf zegt dat de kans op recidive het grootst is bij jongens van Marokkaanse afkomst die een geweldsmisdrijf hebben begaan. Volgens de criminoloog heeft dit te maken met het milieu waaruit de jongeren vaak komen. Een alternatieve straf werkt het best als er een intensieve aanpak volgt met meerdere contacten tussen de jonge criminelen én hun ouders. Hier ontbreekt het aan bij veel allochtone ouders.

Halt Nederland-directeur A. de Brouwer kijkt niet op van de slechte resultaten. Volgens hem is Halt al enkele maanden bezig met het opstellen van een nota over het betrekken van allochtone ouders bij de alternatieve straf. Volgens hem begrijpen veel allochtone ouders ook de brieven die Halt stuurt niet, waardoor hun kinderen niet op het rechte pad kunnen worden getrokken. Daarom overweegt Halt het voorlichtingsmateriaal te vertalen in met name het Marokkaans en het Turks.

Bij een volledige goed uitgevoerde taakstraf is de kans dat de jongere terugvalt normaal gesproken iets meer dan 50%. Bij normale celstraf valt 95% van de jongeren binnen vijf jaar in herhaling.

Come-back voor Mark Owen

Ex-Take That idool Mark Owen zal na een jarenlange stilte dit jaar eindelijk weer nieuw materiaal uitbrengen. Zijn laatste CD 'Green Man' werd uitgebracht in 1996 en scoorde hij kleine hitjes met 'Child' en 'Clementine'.

Onlangs laaide zijn populariteit weer op, toen hij eind vorig jaar deelnam aan het Engelse Celebrity Big Brother en het programma won. Mark tekende onlangs een contract bij platenmaatschappij Universal-Island en dook half april de studio in. De eerste single staat geplanned voor juli en zal waarschijnlijk '4 Minute' heten. Het album wordt eind dit jaar nog verwacht.


Mark Owen in het Big Brother huis

Boete wegens lekken naam Van der Graaf

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voormalig GroenLinks wethouder J. Bogers van Wageningen is veroordeeld tot een boete van 500 euro. Hij krijgt deze straf voor het laten lekken van de naam van Volkert van der Graaf, direct na de moord op Pim Fortuyn.

Bogers kreeg de avond van de moord twee telefoontjes van oud-burgemeester Sala van Wageningen, waarin die Bogers inlichtte over de aanhouding van Van der Graaf, oud-inwoner van Wageningen. Sala vreesde voor rellen omdat hij op dat moment op televisie beelden zag van onlusten in Den Haag. Daarop lichtte Bogers S. van der Wouw in, voorzitter van de Vereniging Milieu-offensief, waar Van der Graaf werkzaam was. Van der Wouw belde het nieuws over de aanhouding vervolgens rond, waardoor de naam van Volkert van der Graaf steeds meer bekend werd.

Volgens de politierechter heeft Bogers als wethouder de geheimhoudingsplicht geschonden. Het onderzoek naar de moord had ernstige schade kunnen oplopen door de actie van Bogers aldus de rechter: ''Dat dat niet is gebeurd, doet niets af aan de overtreding''.

Ouders van neergeschoten Brit beschoten

victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden en vertaalde het voor ons:

De ouders van een Britse vredesactivist die drie weken geleden in de Gaza strook door Israelische troepen door het hoofd is geschoten, zijn zelf beschoten door Israelische troepen toen zij de plaats wilden bezoeken waar hun zoon dodelijk werd verwond.

Anthony en Jocelyn Hurndall maakten deel uit van een Brits diplomatiek convooi naar de stad Rafah in de Gazastrook. Israelische soldaten op een checkpoint vuurden een schot af, dat rakelings over de daken van de voertuigen scheerde. Het Britse ministerie van Buitenlandse zaken heeft gezegd dat het een verklaring heeft gevraagd aan Israel voor dit incident.

Mevrouw Hurndall omschreef het als volgt : "Wat me verbaasde was het bizarre van de hele situatie. Hier waren we dan, de ouders en de broer van iemand die was neergeschoten door het Israelische leger. En dat leger vuurt dan een waarschuwingsschot over onze auto af, zonder duidelijke reden. Het laat de hysterie zien die hier om zich heen kan grijpen."

Het waarschuwingsschot werd afgevuurd vanuit een hoge wachttoren langs het checkpoint. De twee Britse auto's, herkenbaar aan hun witte diplomatieke kentekenplaten, kwamen onmiddellijk tot stilstand. Volgens één van de soldaten werd het waarschuwingsschot gelost omdat de wagens in het convooi niet stopten. Nochtans was op drie verschillende tijdstippen doorgegeven dat het convooi het checkpoint zou passeren.

EU-lidstaten benadelen hun burgers

victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Doordat de EU-lidstaten Europese richtlijnen niet snel genoeg omzetten in nationale wetten, worden Europese burgers benadeeld door hun eigen lidstaten. Daardoor wordt het vrije verkeer van personen, goederen en kapitaal in de Europese Unie gehinderd.

Richtlijnen uit Brussel moeten normaal binnen de twee jaar omgezet worden maar dat gebeurt niet altijd, ook niet in Nederland. Volgens een woordvoerder van EU-commissaris Bolkestein van Interne markt belemmeren die landen hun eigen burgers en schenden ze hun eigen afspraken.

Nederland behoorde lange tijd tot de EU-landen die het snelst richtlijnen omzetten in nationale wetten, maar sinds vorig jaar gooit Den Haag er met de pet naar. Nederland is daarmee afgezakt van de kopgroep naar de onderkant van de middenmoot. Italië doet het nog slechter, want die bengelt aan de onderkant van het lijstje.

Om de lidstaten te motiveren om hun verantwoordelijkheden op te nemen wordt elk jaar bekend gemaakt hoe ver de lidstaten zijn met het overnemen van EU-wetgeving. Die strategie heeft een paar jaar gewerkt maar nu zakt het tempo over de hele linie terug.

EU-landen die hun werk niet goed doen kunnen door de Europese commissie voor de rechter in Luxemburg gedaagd worden. Deze procedure duurt meestal een paar jaar. Zo heeft Frankrijk al 220 procedures tegen zich aangespannen zien worden en daarmee is het koploper. Nederland telt 68 procedures wegens te traag werken.

Seriemoordenaar jaagt op vrouwen

In de Mexicaanse grensstad Ciudad Juarez zijn de inwoners bang. De afgelopen tien jaar zijn er meer dan 300 jonge vrouwen vermoord en honderden anderen zijn vermist. De politie heeft al verschillende verdachten opgepakt, maar de verdwijningen en de moorden gaan gewoon verder. Het gerecht vermoedt dat de handel in organen hiervoor de reden is.

Het betreft bijna altijd arme jonge vrouwen die op weg naar hun werk in de fabrieken ontvoerd worden. De slachtoffers werden bijna allemaal verkracht en zwaar verminkt voor ze gedood werden. Na elke moord pakt de politie mensen op, maar het moorden blijft aanhouden.

Het gerecht wil niet zeggen over welke aanwijzingen ze beschikt om de moorden in verband te brengen met orgaanhandelaars. Onlangs werd iemand aangehouden, die in het bezit was van een gsm van één van de slachtoffers. Die persoon zou een verklaring hebben afgelegd.

Directeur aangevallen voor anti-USA stuk

BeYondeR had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Parijs is een theaterdirecteur, Attilio Maggiulli, aangevallen aan de ingang van het theater waar een kritisch stuk wordt opgevoerd over de Amerikaanse president George Bush.

Twee mannen sloegen hem en zijn gezicht werd met een mes bewerkt. Ze gooiden ook verf tegen de muren van het theater. Het precieze motief is onbekend, maar vermoedelijk heeft het te maken met het toneelstuk "George W. Bush, of de Zielige Cowboy van de Heer". De mannen zeiden dingen als "Oh, jij verdedigt dus de Arabieren."

Prins William wil naar de VS verhuizen

BeYondeR had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Britse prins William, de oudste zoon van Prins Charles en wijlen Prinses Diana, wil zich na zijn studies in de Verenigde Staten vestigen. Dat zei de Britse zondagskrant Sunday Mirror. Volgens het weekblad is de prins verliefd op de 20-jarige Kate Middleton.

Volgens bronnen bij het hof is William vastbesloten om zijn privéleven te beschermen. Hij beëindigd zijn studies in de zomer van 2005 en denkt dat verhuizen naar de VS een goede oplossing is. Daar wil hij ofwel zijn studies verderzetten of gaan werken bij een veilinghuis of een gallerij.

UPC zorgt goed voor topmensen

Het mag dan met kabelbedrijf UPC niet zo goed gaan, de topmensen merken dan niets van in hun salaris en 'extraatjes'. Directeur John Riordan mag bijvoorbeeld het vliegtuig van UPC gebruiken voor privé-doeleinden. Hij deed dat vorig jaar voor circa 34.000 euro. Verder kreeg Riordan van het bedrijf nog eens ruim 43.000 euro 'huisvergoeding'.

De UPC-topman ontving deze vergoedingen in 2002 naast zijn basissalaris van 625.781 euro, een bonus van 125.000 euro en 6400 euro voor onder meer zijn ziektekostenverzekeringen.

Een ander topper binnen het bedrijf is financieel directeur Charles Bracken, hij ontving vorig jaar een salaris van 465.000 euro. Daar bovenop kreeg hij een bonus van 816.750 euro als compensatie voor waardeloos geworden opties. De financieel directeur had bij het afsluiten van zijn contract bedongen dat hij 1 miljoen euro zou krijgen als zijn opties niets waard bleken te zijn. Blijkbaar had Bracken een vooruitziende blik want de koers van UPC is in drie jaar tijd compleet gekelderd, van 83 euro in de hoogtijdagen tot ongeveer een dubbeltje momenteel.

Verder opvallende uitgaven voor personeel zijn: een compensatie van 432.392 euro voor Nimrod Kovacs, verantwoordelijk voor Centraal-Europa. Hij kreeg dat onder meer voor plaatsing in het buitenland en het moeten verlaten van zijn oude huis. Ook Gene Musselman, de operationeel directeur, kreeg ruim 2 ton voor plaatsing in het buitenland, een auto en scholing.

Duitse machinist laat HSL-trein in de steek

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrijdag heeft een machinist van een hogesnelheidstrein van de Duitse spoorwegen zijn trein op een open vlakte stilgezet, is uitgestapt en weggelopen om niet meer terug te komen. Dat heeft een woordvoerder van de spoorwegen maandag bekend gemaakt.

De passagiers die op weg waren van Dortmund naar Frankfurt moesten ruim een uur wachten totdat een inderhaast opgetrommelde vervangende machinist de reis kon voortzetten. Later verklaarde de 46-jarige machinist dat hij er vandoor was gegaan vanwege gezondheisklachten.

Spam bestaat 25 jaar

Deze maand bestaat de spam-mail 25 jaar. Op 3 mei 1978 verstuurde een medewerker van Digital Equipment Corporation het allereerste spambericht.

Een onderzoek van ClariNet-oprichter Brad Templeton wijst dit uit. Het allereerste spambericht van Digital Equipment Corporation (later overgenomen door Compaq) betrof een uitnodiging voor een open dag waarop enkele nieuwe apparaten van het bedrijf te zien zouden zijn.

Ook destijds maakte het bericht al de nodige kritiek los. Niet alleen was het bericht in slecht Engels geschreven, maar volgens de ontvangers - alle gebruikers van Arpanet (zoals internet destijds heette) aan de Amerikaanse Westkust- was het bericht ook in strijd met de 'acceptable use policy' van Arpanet. Het toenmalige Arpanet mocht alleen gebruikt worden voor onderzoek- en onderwijsdoeleinden.

Overigens bestaat de term 'spam' pas sinds 1993. Boze nieuwsgroeplezers noemden toen de actie van Richard Depew (hij postte per ongeluk 200 keer hetzelfde bericht) spam, wat nu de huidige benaming van ongewenste commerciële email is.

De allereerste, grootschalige spam was afkomstig van het advocatenkantoor Canter & Siegel uit Phoenix, Arizona. Via duizenden nieuwsgroepen bood het bedrijf zijn hulp aan bij de zogeheten 'Green Card Lottery', een loterij die de Amerikaanse overheid organiseert voor niet-Amerikanen die een permanente verblijfsvergunning ('green card') willen hebben.

Dell komt moederbord aan huis vervangen

In de Verenigde Staten is computerfabrikant Dell begonnen met het vervangen van moederborden uit ongeveer 20.000 Inspiron notebooks. Dit betekent dus dat de consumenten met hun notebook niet zelf terug naar de winkel hoeven. Een reparateur van Dell komt bij de gedupeerden thuis.

Sinds februari benadert Dell de bezitters van een Inspiron 2650 laptop. Met de bezitter wordt een datum geprikt wanneer een door Dell aangewezen reparateur langs kan komen om het moederbord, waar enkele problemen mee zijn, te vervangen.

Met de aan-huis dienst hoopt de pc-fabrikant het vertrouwen van klanten terug te winnen. Ook in 2001 en 2000 was Dell gedwongen op grote schaal onderdelen terug te roepen.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.