Theater Review: ANNETTE SPEELT De Perzen

Aischylos schreef De Perzen in 472 voor Christus. Lang geleden? Ja dat wel, maar (helaas) niet achterhaald. Het stuk gaat over Xerxes, een jonge Perzische koning, die meer dan tweeduizend jaar geleden er met een immens legioen opuit trok om oorlog te voeren tegen de Grieken. Hoewel hij veel meer manschappen heeft dan het Griekse leger, verliest hij de slag bij Salamis en vrijwel al zijn soldaten komen om.


Michel Sluysmans (Foto: Ben van Duin)


Het stuk speelt zich af aan het Perzische hof. Als eerste komen de achterblijvers aan het woord. Het koor van oude mannen (in dit geval gespeeld door één acteur) noemt en roemt de omvang van de troepen die zijn uitgerukt maar spreekt ook zijn angst uit voor verlies.
Hoewel koningin Atossa, de moeder van Xerxes, bezorgd is vanwege een onheilspellende droom over de afloop van de oorlog, is de stemming uiteindelijk optimistisch.

De stemming slaat echter om als een boodschapper en ooggetuige van het front op het Perzische hof aan komt met het bericht: "O steden van het Aziatische land, o Perzisch land en grote baai van rijkdommen, hoe is in één klap grote welvaart weggevaagd, de bloem der Perzen heengegaan, ten val"

Op aandringen van Atossa volgt een verslag van de oorlog. Tijdens het verhaal van de bode over de vele Perzen die zijn omgekomen blijkt dat de koning nog in leven is en op de vlucht naar huis. Zijn moeder Atossa herinnert zich haar droom en besluit om aan de goden te offeren en zo haar dode man, Dareios, uit de dodenwereld op te roepen zodat hij raad kan geven voor de toekomst. Hij hoort de toestand aan, denkt aan een oude voorspelling, roemt zijn eigen verdiensten, veroordeelt de onbezonnenheid van zijn zoon Xerxes, voorspelt de afloop van de oorlog en geeft het advies om niet meer op te trekken naar het gebied van de Grieken.