FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 juni 2024

OM eist werkstraf voor lossen ongewild schot door Nederlandse militair in Irak

Een 25-jarige militair, die in augustus 2022 in Erbil (Irak) ongewild een schot loste waardoor een collega-militair zwaar gewond raakte, hoorde vandaag voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem een werkstraf van 140 uur tegen zich eisen. "Het ongewilde schot was niet gericht op het opzettelijk verwonden van iemand, maar heeft wel enorme gevolgen gehad. Het slachtoffer is ternauwernood aan de dood ontsnapt en heeft ernstig letsel opgelopen. Als de veiligheidsmaatregelen goed waren uitgevoerd door verdachte, als geoefend militair, hadden we hier vandaag niet gezeten", aldus de officier van justitie tijdens de zitting.

Het incident vond plaats op Camp Bulldog in Erbil, waar Nederlandse militairen bivakkeerden in het kader van een internationale missie. De verdachte zat hier met een aantal collega-militairen bij een tent en voerde onderhoud aan zijn wapen, een Glock, uit. Daarbij zou hij meermalen zijn wapen hebben gespannen en afgedrukt. Dit werd door zijn collega’s als irritant ervaren. Nadat hij hierop aangesproken was, heeft hij een magazijn in het wapen gedaan. De militair heeft daarbij niet gecontroleerd of het magazijn dat hij plaatste, vol was. Er zat echter scherpe munitie in. Vervolgens heeft hij de werking van het wapen gecontroleerd door het te spannen en af te drukken. Maar omdat er nu een vol magazijn geplaatst was, loste hij een ongecontroleerd schot. Het wapen werd daarbij niet in een veilige richting gehouden, maar was op het slachtoffer gericht, die door het schot zwaar gewond raakte.

De militair gaf volgens de officier van justitie al tijdens het onderhoud blijk van een nonchalante houding en vervolgens heeft hij "fout op fout gemaakt". In juridische zin is er sprake van twee strafbare feiten; overtreding van de dienstvoorschriften én schuld aan het ontstaan van zwaar lichamelijk letsel. Als dit laatste feit wordt gepleegd gedurende de uitoefening van een beroep, zoals hier het geval is, werkt dat strafverzwarend.

"Militairen moeten elke dag met hun wapen op pad. Deze wapens zijn dodelijk en kunnen fors letsel en grote schade aanrichten bij ongelukken. Juist daarom moeten militairen, hoe ervaren ook in het hanteren en bedienen van hun wapens, elke keer weer scherp zijn op het opvolgen van deze veiligheidsvoorschriften. Niet voor niets is er een strafverhoging opgenomen voor één ieder die in de uitoefening van een ambt of beroep zwaar lichamelijk toebrengt aan een ander. De wet legt een bijzondere zorgplicht op ten aanzien van dergelijke personen, nu zij deskundig worden geacht op een bepaald gebied en er ook specifieke veiligheidsvoorschriften zijn die zij strikt moeten opvolgen", aldus de officier van justitie.

Een werkstraf van 140 uur vindt het OM passend. De militaire kamer van de rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Tänak wint loodzware Rally van Sardinië na zinderende ontknoping

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde en wel naar Sardinië. Op het Italiaanse eiland werd de zesde rally van het wereldkampioenschap verreden en dat werd een slijtageslag op het Sardijnse gravel.

Al op de eerste dag verliep het voor lang niet iedereen even soepel op de zware gravelwegen. Elfyn Evans reed lek, Ott Tänak had problemen met de hybridesystemen in zijn Hyundai i20 en Adrian Fourmaux kwam na een lekke band zelfs helemaal stil te staan in de vierde en laatste proef van de dag.

Beetje bij beetje zakte men weg, maar uiteindelijk ontstond een strijd tussen Tänak en zijn navigator Martin Järveoja in een Hyundai en Sébastien Ogier en navigator Vincent Landais in een Toyota. De Fransman had de leiding in handen na de openingsdag, op dag twee was het stuivertje wisselen, met name door een vroege lekke band van Ogier.

Achter hen reed Thierry Neuville stevig op de derde plek, tot hij in de achtste proef de weg af gleed. Takamoto Katsuta nam zo de derde plek over, maar met remproblemen moest hij zijn Toyota een proef later al aan de kant zetten. Niemand kon de top-2 zo bedreigen en na de tweede dag had Ogier een mooie voorsprong van zo'n zeventien seconden.

De slotdag kende slechts vier proeven en met nog twee stuks te gaan had Tänak zijn achterstand ineens verkleind naar 6,2 seconden. In de afsluitende proef kon Ogier het verrassend genoeg niet bolwerken: hij verloor 6,4 seconden op Tänak en de Est pakte zo met twee tienden van een seconde de overwinning. Plek drie ging op 2:25 minuten naar Hyundai-coureur Dani Sordo en diens navigator Cándido Carrera.

Neuville pakte nog wel wat prima punten: hij was de beste op de zondag én won de afsluitende power stage, waardoor hij ondanks zijn 41e positie in het eindklassement nog elf punten pakte en ruim aan de leiding in het WK bleef.

Evenepoel wint tijdrit en is ook klassementsleider in Dauphiné

Remco Evenepoel heeft de vierde etappe, een individuele tijdrit over 34,4 kilometer, van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De wereldkampioen op dit onderdeel won voor Joshua Tarling en Primoz Roglic. Evenepoel is ook de nieuwe leider in de Franse rittenkoers.

De tijdrit over 34,4 kilometer van Saint-Germain-Laval naar Neulise was een vlakke tijdrit, al liep het in het laatste stuk toch nog wat omhoog.

Joshua Tarling moest al vroeg van start en zette de snelste tijd. De Europees kampioen deed over het 34,4 kilometer lange parcours 42 minuten en zes seconden en stond voor lange tijd aan de leiding. Remco Evenepoel was voorafgaand de grootste uitdager van Tarling en de wereldkampioen maakte er een spannende strijd van. Bij zowel het eerste als het tweede tussenpunt waren Tarling en Evenepoel aan elkaar gewaagd, waarna de wereldkampioen op het licht oplopende stuk het verschil maakte en uiteindelijk zeventien seconden sneller zou zijn dan Tarling.

Evenepoel is door de tijdritwinst ook de nieuwe leider in de Dauphiné. De Belg heeft in het algemeen klassement een voorsprong van 33 seconden op Primoz Roglic, die vandaag als derde zou finishen in de tijdrit.

Results powered by FirstCycling.com

EU-verkiezingsprogramma’s samengevat in begrijpelijke taal

Donderdag mogen we weer stemmen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Maar een verkiezingsprogramma voor deze verkiezingen is gemiddeld meer dan 40 pagina’s lang. Door deze lengte worden maar weinig programma's daadwerkelijk gelezen. Om kiezers te helpen heeft Stichting Kaf daarom alle verkiezingsprogramma’s samengevat, net als bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen en Europese verkiezingen. Elke samenvatting is opgedeeld in acht thema’s en bevat per thema de belangrijkste punten van een programma, in begrijpelijke taal. Hierdoor is een samenvatting in maximaal vijf minuten te lezen. De samenvattingen zijn te vinden op Verkiezingen101.nl.

Je vindt hier ook een serie over de context van deze verkiezingen. In elk deel wordt beknopt en in begrijpelijke taal een onderwerp rondom de verkiezing en de EU behandeld aan de hand van een vraag. Bijvoorbeeld over hoe Europese wetten invloed hebben op ons dagelijks leven. Ook is er een quiz gemaakt om je kennis van de verkiezingsprogramma's op een speelse manier te testen en in aanraking te komen met de inhoud van meerdere programma's. De serie en de quiz staan ook op Verkiezingen101.nl.

80 jaar na D-Day

Europa bereidt zich voor om het 80-jarig jubileum van D-Day te vieren met een week vol herdenkingen en ceremonies. In Groot-Brittannië staat vandaag een herdenkingsdienst gepland in Portsmouth. De Zuid-Engelse haven was een van de startpunten voor de aanval.

Tevens zijn er verschillende herdenkingen met president Macron in Frankrijk., waarbij men stil staat bij de rol van Franse verzetsstrijders en de burgerslachtoffers in diverse plaatsen in Normandië. 

Morgen volgt in Frankrijk de internationale herdenkingsceremonie, waarbij ook de Amerikaanse president Biden en bondskanselier Scholz worden verwacht. – De zogenaamde D-Day op 6 juni 1944 markeerde het begin van de bevrijding van Frankrijk en West-Europa van de heerschappij van nazi-Duitsland.

D-Day, ook bekend als Operatie Overlord, blijft de grootste amfibische operatie in de militaire geschiedenis, waarbij ongeveer 150.000 geallieerde troepen op 6 juni 1944 in Normandië landden met een ongekende armada van schepen, troepen en vliegtuigen om een gat te slaan in de verdediging van nazi-leider Adolf Hitler in West-Europa.

In Frankrijk landden de geallieerden met meer dan 150.000 troepen , waarbij er gebruik werd gemaakt van meer dan 5.000 schepen en landingsvaartuigen.

Het is nog steeds de grootste zee-, lucht- en landoperatie in de geschiedenis en heeft de val van nazi-Duitsland aanzienlijk versneld, aangezien de Duitse strijdkrachten in het oosten al terrein verloren aan de Sovjet-Unie en te maken kregen met de eerdere geallieerde invasie in Zuid-Italië.

Bij de inspanningen waren voornamelijk Amerikaanse, Britse en Canadese troepen betrokken, maar ze kregen ook steun van eenheden uit Frankrijk, Australië, België, Tsjechië, Nederland, Griekenland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Polen en Rhodesië.

Biden beperkt stroom asielzoekers via Mexico

Na maanden zware politieke druk van alle kanten heeft de Amerikaanse president Joe Biden een uitvoerend bevel ondertekend dat de Amerikaanse grens met Mexico tijdelijk sluit zodra er teveel migranten proberen de grens over te steken naar Mexico.

De sterk toegenomen illegale migratie wordt veroorzaakt door de politieke instabiliteit in Latijns-Amerika, terwijl de achterstand bij de Amerikaanse immigratierechtbanken een baken van hoop is geworden voor de wanhopigen migranten. 

Migratie is een van de neteligste kwesties dit verkiezingsjaar, en zou Bidens Republikeinse rivaal Donald Trump extra stemmen op kunnen leveren.

Het decreet maakt het voor de autoriteiten mogelijk om mensen die illegaal het land zijn binnengekomen, te deporteren zonder eerst hun asielaanvraag te hebben behandeld.

Volgens de verordening treden de nieuwe regels in werking zodra het aantal illegale grensoverschrijdingen het daggemiddelde van 2.500 overschrijdt. En ze zullen pas worden opgeheven als het aantal is teruggevallen naar 1.500. Er zijn uitzonderingen gepland, bijvoorbeeld voor alleenstaande minderjarigen of zieke mensen.

Het plan van de president zal de zuidelijke Amerikaanse grens sluiten voor irreguliere asielzoekers wanneer het aantal aankomsten te hoog wordt om door de grenswachten te kunnen worden verwerkt. Het aantal oversteken is aanzienlijk gestegen sinds Biden president is, met een piek van 300.000 afgelopen december – maar is de afgelopen maanden afgenomen. In een recente opiniepeiling zeiden Amerikanen dat immigratie het belangrijkste probleem is van de VS.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft kritiek geuit op deze aanscherping van de asielregels in de VS. De UNHCR zei diep bezorgd te zijn. De nieuwe regels zouden veel mensen de toegang tot asiel ontzeggen terwijl ze eigenlijk internationale bescherming nodig hadden. De Amerikaanse regering zou de veranderingen daarom moeten heroverwegen, eiste het vluchtelingenagentschap.

'Nederlandse kiezers bijten het Europese spits af'

Op donderdag 6 juni gaan in Nederland de stembussen open voor de Europese verkiezingen. Nederland is het allereerste land in Europa waar gestemd kan worden. In ons land zijn verkiezingen traditiegetrouw doordeweeks, op woensdag of op donderdag. De meeste Europese landen - 22 in totaal - stemmen op zondag. In Ierland vinden de verkiezingen plaats op vrijdag, in Tsjechië op vrijdag en zaterdag en in Slowakije, Malta en Letland op zaterdag. De Italianen beginnen ook op zaterdag, maar gaan door met stemmen op zondag. Om het stemproces in andere landen niet te beïnvloeden mag de officiële uitslag van de verkiezingen in Nederland pas zondag 9 juni na 21.00 uur bekendgemaakt worden. Wel mogen er voor die tijd al exitpolls worden gepubliceerd. 

Hoewel in alle Europese landen de verkiezingen over hetzelfde onderwerp gaan – het bepalen van de nationale afgevaardigden voor het Europees Parlement – zijn de Europese verkiezingen in feite 27 nationaal georganiseerde stemprocessen. Dat betekent dat er best wat verschillen zitten tussen Europese landen. In ons land kan je bijvoorbeeld een voorkeursstem uitbrengen op een kandidaat en ervoor zorgen dat iemand ondanks een lagere plek op de lijst toch verkozen wordt. Maar in andere landen, zoals Frankrijk, Duitsland en Spanje, kan dit niet. In België kun je je stem dan weer verdelen over meerdere kandidaten op dezelfde lijst. 

Stemplicht
Opvallend is de stemplicht die in sommige landen geldt: in België, Luxemburg, Griekenland en Bulgarije is het wettelijk verplicht om je stem uit te brengen. Alleen onder bepaalde voorwaarden kan daarvan afgeweken worden. Daarom was de opkomst in België in 2019 ook het hoogst van heel Europa: 88,47% (tegen 41,9% in Nederland). Het aantal stemgerechtigden is het hoogst in Duitsland, 5,1 miljoen, en het laagst in Malta, 400.000. 

Ook verschilt de leeftijd waarop je mag stemmen. In Nederland, en in 21 andere EU-landen, moet je 18 jaar zijn. In Griekenland mag je stemmen vanaf je zeventiende en in België, Duitsland, Malta en Oostenrijk al vanaf 16 jaar. De leeftijd dat iemand zich verkiesbaar kan stellen als parlementslid is ook niet overal hetzelfde. In Nederland kun je vanaf je achttiende volksvertegenwoordiger worden. In Griekenland en Italië kan dit pas als je 25 bent. 

Stembureaus
Stemmen kan aanstaande donderdag op 9405 stembureaus in heel Nederland. Ook in het Huis van Europa in Den Haag, waar de vertegenwoordigingen van de Europese instellingen in Nederland gevestigd zijn, is een stembureau gevestigd.

Vliegende reuzenspin verspreidt zich langs oostkust VS

Aan de oostkust van de VS verspreidt zich een opvallende niet-inheemse spinnensoort, zo schrijft CBS News. De Joro-spin verspreidt zich snel en zal niet meer verdwijnen schrijven wetenschappers in een onderzoeksverslag.

Nog maar drie jaar geleden zag David Coyle voor het eerst wat na een snelle verificatie een Joro-spin bleek te zijn in zijn achtertuin. De wetenschapper begon gegevens te verzamelen over het diertje. "Ik liep langs de rand van het bos en zag dat ze overal waren", herinnert Coyle zich. Bijna elke twee meter vond hij een exemplaar.

Voor de onderzoeker van de Clemson University was het aanleiding om verder onderzoek te doen naar de verspreiding van de Joro, een grote gele spin met een geel en grijs achterlijf. In een eind vorig jaar gepubliceerd onderzoek deelden Coyle en zijn medewerkers de resultaten van hun onderzoek met als conclusie: “deze dingen zijn hier om te blijven”, zei Coyle. En dat niet alleen, ze verspreiden zich ook nog eens als een lopend vuurtje.

Verspreiding
Modellering van de habitat van de diertjes, waarvan vrouwelijke exemplaren een poot-spanwijdte van wel 10cm kunnen hebben, toonde vervolgens dat deze spin het grootste deel van het oosten van de VS zal kunnen bewonen. Het bleek dat de omstandigheden in hun oorspronkelijke verspreidingsgebied in Azië heel goed overeenkomt met een groot deel van Noord-Amerika.

Het verspreidingspatroon van de Joro-spin suggereert dat deze voornamelijk wordt bestaat uit natuurlijke verspreidingsmechanismen, waaronder een soort 'ballonvaren'. Dit laatste is een proces waarbij spinnen door de lucht bewegen door ragfijne draden los te laten om de wind te vangen en zo door de luchtite zweven. Maar ook mensen dragen bij aan de verspreiding. 

Het zwart-gele gevaar?
Vervolgonderzoek is nodig naar wat de gevolgen zijn van deze verspreiding.  Als de voorspellingen uitkomen,  dan is de kans groot dat inheemse spinnensoorten verdrongen worden, zoals in de huidige vindplaatsen al het geval is. Onduidelijk is nog of dit een gevaar kan vormen voor het ecosysteem in deze regio. Ondanks het opvallende en dreigende uiterlijk, zijn er in het geheel geen aanwijzingen dat de soort gevaarlijk is voor mensen. En wat de arachnofoben onder ons wellicht enigszins gerust zal stellen: ze hebben een voorkeur voor de buitenlucht, dus binnen zul je ze niet snel treffen. 

FOK! Wat een weer: zonnig en op Limburg na droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Vanochtend is het in het zuidoosten bewolkt en valt daar eerst nog af en toe regen. In de rest van het land blijft het droog en breekt de zon steeds beter door. De wind komt uit een westelijke richting en is zwak tot matig.

Vanmiddag zijn er perioden met zon. Limburg maakt nog kans op een enkele bui, elders blijft het droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 15°C in het noordwesten tot 18 graden in het zuidoosten. De wind komt uit een westelijke richting en is boven land zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied waait het soms vrij krachtig.

Vanavond zijn er perioden met zon en blijft het overwegend droog. De wind draait van het westen naar het zuidwesten en is zwak tot matig.

Komende nacht blijft het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 10°C vlak aan zee tot plaatselijk 4°C in het oosten van het land. Er staat weinig wind. In het noordelijk kustgebied staat een vrij krachtige wind uit het zuidwesten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!   

               

Het lijkt vandaag een droge, zonnige dag te worden (Foto: Professionele-idioot)
Het lijkt vandaag een droge, zonnige dag te worden (Foto: Professionele-idioot)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Swiatek staat twee games af in kwartfinales Roland Garros

Tennisster Iga Swiatek heeft ook in de kwartfinales op Roland Garros nog niet echt zware tegenstand gekregen. De als eerste geplaatste Poolse titelverdedigster stond welgeteld twee games af tegen Marketa Simkova-Vondrousova, de Tsjechische nummer vijf van de plaatsingslijst: 6-0, 6-2.

In vijf partijen kreeg Swiatek tot nu toe alleen tegenstand in de tweede ronde, waarin ze drie zware sets speelde tegen voormalig nummer één van de wereld Naomi Osaka. In de halve finales moet de Poolse het opnemen tegen de als derde geplaatste Amerikaanse Coco Gauff, van wie Swiatek de finale twee jaar geleden simpel won.

Gauff stond in de kwartfinales tegenover de als achtste geplaatste Tunesische Ons Jabeur, die aanvankelijk de boventoon voerde. Gauff herpakte zich echter en kwam na de verloren openingssset goed op dreef, waarna ze het eigenlijk zonder problemen af kon maken: 4-6, 6-2, 6-3.

Djokovic trekt zich terug op Roland Garros, Sinner en Alcaraz in halve finales

Voor tennisser Novak Djokovic is Roland Garros 2024 voorbij: de Servische nummer één van de wereld heeft een knieblessure opgelopen en zal woensdag verstek moeten laten gaan in de kwartfinales. De als zevende geplaatste Noor Casper Ruud is daardoor zeker van een plek bij de laatste vier.

Door het uitvallen van Djokovic is Jannik Sinner nu ook zeker van een historische eerste plek op de wereldranglijst, wat geen enkele Italiaanse man of vrouw ooit eerder lukte. Sinner, als tweede geplaatst, speelde in de kwartfinales tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov (10), die alleen in de derde set serieus partij wist te bieden: 6-2, 6-4, 7-6 (3).

In de halve finales neemt de Süd-Tiroler het op tegen de als derde geplaatste Spanjaard Carlos Alcaraz. Hij klopte de Griek Stefanos Tsitsipas (9), de verliezend finalist van drie jaar geleden, in een kwartfinale die ook nooit écht serieus wist te ontbranden: 6-3, 7-6 (3), 6-4.

Woensdag wordt de enige overgebleven kwartfinale gespeeld, waarin de Duitser Alexander Zverev (4) het opneemt tegen de Australiër Alex de Minaur (11).

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1430
review
Mario & Luigi: Brothership
special
Random Pics van de Dag #1429
review
Call of Duty: Black Ops 6
special
Random Pics van de Dag #1428
special
Random Pics van de Dag #1427
©FOK.nl e.a.