Had Amsterdam opening van Holocaustmuseum anders aan moeten pakken?

De Tweede Kamer en het kabinet hebben vrijwel unaniem hun afschuw uitgesproken over de gebeurtenissen bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum. Overlevenden van de Holocaust en nabestaanden werden geconfronteerd met scheldende Pro-Palestina demonstranten. Had Amsterdam dit anders aan moeten pakken? 

Demonstratie bij opening Nationaal Holocaustmuseum (@ Bob van Keulen op X)
Demonstratie bij opening Nationaal Holocaustmuseum (@ Bob van Keulen 10 maart 2024 op X)

De opening van het museum werd zondag overheerst door luidruchtige demonstraties tegen de komst van de Israëlische president Isaac Herzog. Holocaustoverlevenden en nabestaanden die waren uitgenodigd voor de opening werden net als Koning Willem-Alexander daarbij geconfronteerd met schreeuwende demonstranten, die volgens verschillende getuigen ook antisemitische leuzen gebruikten.

Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zou geen mogelijkheid hebben gehad om een noodverordening in te stellen. Dat kan ze alleen doen als de veiligheid in het geding is. Tijdens de openingsceremonie in de Portugese synagoge waren de demonstranten goed te horen. Holocaustoverlevenden die daarbij te gast waren, moesten langs demonstranten van wie sommigen luidkeels antisemitische leuzen riepen.

779 stemmen , laatste: 22-03-2024, 10:12